Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Kupriako Praktoreio Eidnsewv (96-06-05)

Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γκάλι - Ντενκτάς
  • [02] Η Κύπρος επικυρώνει σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για προστασία των εθνικών μειονοτήτων.
  • [03] Συμπληρωματικές εκλογέςτοπικής αυτοδιοίκησης στην Τουρκία
  • [04] Αποτελέσματα
  • [05] Σενάρια
  • [06] Κυβέρνηση εθνικής αποδοχής
  • [07] Συνασπισμός με ηγέτη του Ετζεβίτ
  • [08] Σενάριο με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (Ρ.Λ.Κ.)
  • [09] Αρχηγία για ένα χρόνο στον Ετζεβίτ
  • [10] Επιλογή τρίτου προσώπου
  • [11] Στο προσκήνιο ο Ντεμιρέλ
  • [12] Συνασπισμός Γιλμάζ - Ερμπακαν
  • [13] Συνασπισμός Τσιλέρ - Ερμπακαν
  • [14] Νέος Αρχηγός και Υπαρχηγός Αστυνομίας
  • [15] Τουρκικά παιγνίδια για Ιμβροποίηση της Κύπρου και της Θράκης
  • [16] Αρχηγός και Υπαρχηγός Αστυνομίας. Τί περιμένει ο Πρόεδρος Κληρίδης
  • [17] Δηλώσεις Προέδρου Κληρίδη
  • [18] Στο σφυρί οι επιχειρήσεις στα κατεχόμενα
  • [19] Τούρκοι αξιωματικοί στα κατεχόμενα
  • [20] Ψευδοβουλευτές ακόμη ερευνούν για την επιδρομή στη Μονή Αποστόλου Βαρνάβα
  • [21] Εργατικές κινητοποιήσεις στα κατεχόμενα
  • [22] Δολοφονία του Ελληνοκύπριου Εθνοφρουρού
  • [23] Συνέντευξη Μεσούτ Γιλμάζ στις Βρυξέλλες
  • [24] Τα παιδιά της Κύπρου στερούνται ανθρώπινα δικαιώματα
  • [25] Η ένταξη στην ΕΕ θα εγγυηθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα

  • [01] Γκάλι - Ντενκτάς

    Συνάντηση με το Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι θα έχει σήμερα το πρωϊ ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στην Κωνσταντινούπολη.

    Στη συνάντηση ο κ. Γκάλι θα συνοδεύεται από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. για το Κυπριακό Χαν Σουγκ Τζου ενώ θα παραστεί και ο αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Γκούσταβ Φεϊσέλ, ο οποίος μετέβη χθες στην Κωνσταντινούπολη μέσω Αθήνας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα έχει συνάντηση με τον κ. Γκάλι στις 11 Ιουνίου στη Γενεύη.

    Σκοπός των συναντήσεων, είναι η εξεύρεση κοινού παρανομαστή για την έναρξη νέας φάσης διαπραγματεύσεων.

    [02] Η Κύπρος επικυρώνει σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για προστασία των εθνικών μειονοτήτων.

    Λευκωσία, 5/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η Κύπρος έχει επικυρώσει το Πλαίσιο Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης Ανδρεστίνος Παπαδόπουλος παρέδωσε το σχετικό έγγραφο στο Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου.

    Το πλαίσιο σύμβασης αποτελεί το πρώτο πολυμερές ευρωπαϊκό όργανο, με το οποίο οι χώρες δεσμεύονται με βάση τη νομοθεσία, για την προστασία των μειονοτήτων.

    Μέχρι στιγμής έχει επικυρωθεί από την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ισπανία, ενώ έχει υπογραφεί απο 27 χώρες.

    Θα τεθεί σε ισχύ όταν επικυρωθεί από δώδεκα κράτη-μέλη. Το πλαίσιο σύμβασης καθορίζει με τη μορφή μέτρων, τις αρχές που πρέπει να σεβαστούν τα κράτη. Ετσι οι χώρες δεσμεύονται, ανάμεσα σε άλλα, να καταπολεμήσουν τις διακρίσεις, να προάγουν αποτελεσματικά την ισότητα, και να παρέχουν ίσες ευκαιρίες στον επαγγελματικό και τον εκπαιδευτικό τομέα.

    Η σύμβαση περιλαμβάνει και ένα σύστημα επιτήρησης για την εφαρμογή των όρων, όπου η Επιτροπή Υπουργών, με τη βοήθεια μιας συμβουλευτικής επιτροπής, εκτιμά κατά πόσο εφαρμόζεται σωστά η σύμβαση.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Συμπληρωματικές εκλογέςτοπικής αυτοδιοίκησης στην Τουρκία

    Λευκωσία, 5/6/1996 (ΚΥΠΕ - Σπύρου Αθανασιάδη) -- Σε μια εποχή που η Τουρκία αντιμετωπίζει τη χειρότερη πολιτική αστάθεια στην 73χρονη ιστορία της ως Δημοκρατία, οι συμπληρωματικές εκλογές της Κυριακής 2 Ιουνίου 1996 ήλθαν να "ρίξουν λάδι στη φωτιά".

    648.000 ψηφοφόροι σε μια χώρα που ο συνολικός αριθμός ψηφοφοριακά φθάνει τα 35 εκ., αναμφίβολα αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό.

    Σε μια εποχή όμως, που σείεται συνθέμελα ο κυβερνητικός συνασπισμός και εντός της εβδομάδας θα συζητηθεί η πρόταση μομφής του Κόμματος Ευημερίας κατά της κυβέρνησης Γιλμάζ, η εκλογική αναμέτρηση, έστω και του μικρού αυτού μεγέθους, αποτελεί μια "επίσημη" δημοσκόπηση. Οι εκλογές διεξήχθησαν για πλήρωση 41 κενών θέσεων δημάρχων.

    Ο μεγαλύτερος Δήμος με κενή τη θέση του Δημάρχου (ο δήμαρχος Ali Τalip Ozdemir εξελέγη βουλευτής στις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου 1995) ήταν αυτό του Bakirkoy στο Νόμο της Κωνσταντινούπολης με 152.564 ψηφοφόρους. Ακολουθούσε ο Δήμος του Sivas με 134.895 ψηφοφόρους.

    [04] Αποτελέσματα

    Πανωλεθρία για την Τσιλέρ και το κόμμα της μπορούν να χαρακτηριστούν οι εκλογές της Κυριακής, ενώ ο μεγάλος κερδισμένος είναι και πάλι, το Κόμμα Ευημερίας του Ερμπακαν.

    Η δύναμη των κομμάτων της 24ης Δεκεμβρίου στους δήμους που διεξήχθησαν εκλογές ήταν: Κόμμα Ευημερίας - Ερμπακαν 29,82%, Κόμμα Μητέρας Πατρίδας - Γιλμάζ 25,6%, Κόμμα Ορθού Δρόμου - Τσιλέρ 15,5%, Κόμμα Δημοκρατικής Αριστεράς - Ετζεβίτ 12,09%.

    Στις εκλογές της Κυριακής τα κόμματα έλαβαν: Κόμμα Ερμπακαν 33,53%, Κόμμα Μητέρας Πατρίδας 20,89%, Κόμμα Ορθού Δρόμου 11,99%, Κόμμα Δημοκρατικής Αριστεράς 9,13%.

    Για σύγκριση αναφέρουμε τα αποτελέσματα τεσσάρων αναμετρήσεων:

                       1991     1994      1995     Δημοτικές Διαφορά
                     (Γενικές)(Δημοτικές)(Γενικές)
    Κόμμα Ευημερίας      25       27        30      33,53   + 8,53
    Μητέρας Πατρίδας     25       28        25,4    20,89   - 4,11
    Ορδού Δρόμου         23       17        15,4    11,99   -11,08
    Δημοκρατ. Αριστεράς  11        5        12,0     9,13   - 1,87
    

    [05] Σενάρια

    Ενώ λοιπόν οι συμπληρωματικές δημοτικές εκλογές έδωσαν τα πιο πάνω αποτελέσματα, στην Αγκυρα το παρασκήνιο και το προσκήνιο συζητά τα ενδεχόμενα σενάρια για σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

    Κατά τη γνώμη μας, οποιοδήποτε από τα σενάρια που θα αναφέρουμε παρακάτω τελικά επιλεγεί η προσφυγή στις κάλπες είναι αναπόφευκτη, το πολύ, μέσα σ' ένα χρόνο.

    Η διενέργεια εκλογών τώρα θεωρείται αδύνατη λόγω των θερινών διακοπών, του τουρισμού. Επίσης, πολύ δύσκολα η νέα βουλή που προήλθε από τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου 1995 θα αποφάσιζε (εκτός αν συναντήσει ανυπέρβλητα αδιέξοδα) την προκήρυξη εκλογών τώρα, αφού οι βουλευτές που εισήλθαν για πρώτη φορά στη Βουλή δεν πρόλαβαν να ικανοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους, να καλύψουν έστω μέρος από τα τεράστια ποσά που δαπάνησαν για την προεκλογική εκστρατεία.

    Ετσι λοιπόν θα αναζητηθούν τρόποι για "παράταση της ζωής του μελλοθανάτου" που στην προκειμένη περίπτωση είναι η οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις διάφορες ζυμώσεις: Ιδού μερικά σενάρια:

    [06] Κυβέρνηση εθνικής αποδοχής

    Ετσι όπως έχει εξελιχθεί το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία, η διάλυση του συνασπισμού και η πτώση της κυβέρνησης είναι πολύ πιθανή.

    Κάποιες επαφές μεταξύ των κομμάτων, ενδεχομένως να μην έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

    Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ δίνει την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Καλεμλι ο οποίος την αποδέχεται και η νέα κυβέρνηση ευρείας αποδοχής αναλαμβάνει την υποχρέωση να διενεργήσει εκλογές το αργότερο σ' ένα έτος, κατά πάσα πιθανότητα προς το τέλος της άνοιξης του 1996.

    [07] Συνασπισμός με ηγέτη του Ετζεβίτ

    Αναβίωση ενός παλιού σεναρίου έρχεται στο προσκήνιο.

    Προβάλλεται το όνομα του Ετζεβίτ για τη θέση του Πρωθυπουργού, επικεφαλής κυβέρνησης συνασπισμού Κόμματος Ορθού Δρόμου (ΚΟΔ) της Τσιλέρ, Μητέρας Πατρίδας (ΜΠ) του Γιλμάζ και Κόμμα Δημοκρατικής Αριστεράς (ΚΔΑ) του Ετζεβίτ.

    Για να φθάσουμε στο σενάριο αυτό, θα πρέπει η Τσιλέρ να μην υποστηρίξει την πρόταση μομφής αλλά αμέσως μετά τη ψηφοφορία ο Γιλμάζ να υποβάλει την παραίτησή της κυβέρνησης του και να αναφέρει στον Πρόεδρο Ντεμιρέλ την απόφαση των τριών κομμάτων για συνεργασία. Ετσι, μετά την εντολή που αρχικά και υποχρεωτικά θα δώσει ο Ντεμιρέλ στον Ερμπακαν (Ισλαμιστή), θα ακολουθήσει η εντολή στον Ετζεβίτ.

    [08] Σενάριο με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (Ρ.Λ.Κ.)

    Ενα από τα πιθανά σενάρια που φαίνεται ότι έχει και πολλούς υποστηρικτές στην Τουρκία, καθ' ότι ο συνασπισμός των δύο δεξιών κομμάτων ΚΟΔ και ΜΠ θα ενισχυθεί με το αριστερό κόμμα του Μπαϊκάλ ΡΛΚ.

    Αριθμός υπουργείων θα αφαιρεθεί από τα δύο κόμματα της δεξιάς και θα δοθούν στο ΡΛΚ Στην περίπτωση υλοποίησης του σεναρίου αυτού, η αρχηγία της κυβέρνησης συνασπισμού θα ασκείται εκ περιτροπής.

    [09] Αρχηγία για ένα χρόνο στον Ετζεβίτ

    Ο Ετζεβίτ, αν ήθελε, θα μπορούσε να συμμετάσχει και στον υπό διάλυση συνασπισμό. Βλέποντας το "άστρο" του να ανεβαίνει και υπολογίζοντας στη φθορά των ΚΟΔ και ΜΠ παρέμεινε εκτός συνασπισμού.

    Τώρα όμως που η κατάσταση οδηγείται στο απροχώρητο και κινδυνεύει να αναλάβει την εξουσία ο Ερμπακαν, ο Ετζεβίτ μάλλον θα πρέπει να ενδώσει και να αποδεχτεί τη συμμετοχή του στο συνασπισμό, με το αζημίωτο μάλιστα.

    Το πιο σοβαρό έτος της πενταετούς θητείας της κυβέρνησης είναι το 5ο και τελευταίο και αυτό γιατί ο Πρωθυπουργός του έτους αυτού θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

    Ετσι λοιπόν, αν Γιλμάζ και Τσιλέρ μοιραστούν από δύο έτη την Πρωθυπουργία, το 5ο μπορεί να δοθεί στον Ετζεβίτ.

    [10] Επιλογή τρίτου προσώπου

    Πολλοί είναι αυτοί που ενοχλούνται ή και πανικοβάλλονται από τη σκέψη ότι η διαμάχη Τσιλέρ - Γιλμάζ το μόνο που εξυπηρετεί είναι τον Ερμπακαν.

    Ακόμη και ανώτερα και ανώτατα στελέχη αμφοτέρων των κομμάτων, και σίγουρα η βάση τους, βλέπουν την διένεξη αυτή με δυσαρέσκεια και δυσφορία.

    Αν τα στελέχη αυτά δραστηριοποιηθούν από κοινού, δε θα είναι δύσκολο να θέσουν στο περιθώριο τους αρχηγούς των δύο κεντροδεξιών κομμάτων και να καταλήξουν στην επιλογή τρίτου προσώπου (ενδεχομένως από το κόμμα της Τσιλέρ) το οποίο να τυγχάνει της έγκρισης του συνεταίρου.

    Η σύμπραξη και ενός αριστερού κόμματος (ΚΔΑ ή ΡΛΚ) θα ενίσχυε το σχηματισμό.

    [11] Στο προσκήνιο ο Ντεμιρέλ

    Αν οι αλληλοκατηγορίες και διαξιφισμοί μεταξύ Γιλμάζ - Τσιλέρ συνεχιστούν και μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Γιλμάζ και οι οποιεσδήποτε προσπάθειες στελεχών ή μη δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα για σύμπραξη των δύο κομμάτων και συμπληρωθεί το προβλεπόμενο από το σύνταγμα διάστημα των 45 ημερών για σχηματισμό κυβερνήσης, τότε ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ αναλαμβάνει τα ινία και εφαρμόζει το άρθρο 116 του Συντάγματος.

    Επιλέγει ένα μέλος του Κοινοβουλίου, το διορίζει σε Πρωθυπουργό με εντολή να σχηματίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση. Τα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Μεταφορών αναλαμβάνουν ανεξάρτητοι βουλευτές ή εξωκοινοβουλευτικοί.

    Τα υπόλοιπα Υπουργεία κατανέμονται ανάλογα με τον αριθμό των εδρών που διαθέτει κάθε κόμμα στη Βουλή.

    [12] Συνασπισμός Γιλμάζ - Ερμπακαν

    Η εύκολη αλλά επώδυνη λύση: Η συνεργασία του Γιλμάζ με τον Ισλαμιστή Ερμπακαν. Πολλά κέντρα αποφάσεων δε θα επιθυμούσαν μια τέτοια συνεργασία, η οποία όμως μπορεί να είναι εφικτή υπό τον όρο ότι η κυβέρνηση συνασπιμού θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους και οπωσδήποτε μετά το βαρύ χειμώνα, γύρω δηλαδή στο Μάρτιο που οι καιρικές συνθήκες θα επιτρέπουν την προσέλευση των ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα. Δεν αποκλείεται και η διεξαγωγή εκλογών το φθινόπωρο.

    [13] Συνασπισμός Τσιλέρ - Ερμπακαν

    Αν και ανταλλάγησαν βαρειές κουβέντες μεταξύ των δύο αρχηγών και έχουμε τις κατ' επανάληψη δηλώσεις της Τσιλέρ ότι δεν πρόκειται να συνεργστεί με τους Ισλαμιστές, ο φόβος και μόνο της συνεργασίας Γιλμάζ - Ερμπακαν ενδεχομένως να την αναγκάσει να βάλει "νερό στο κρασί" της και να σχηματίσει κυβέρνηση και με αυτόν ακόμη το "διώκτη" της, τον Ερμπακαν, που την κατηγόρησε για διαφθορά και καταχρήσεις. Ο βουλευτής του ΚΟΔ και πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Γκιουρες, δήλωσε ότι αν η Τσιλέρ συνεργαστεί με τον Ερμπακαν αυτός και 20 συνάδελφοι του θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους.

    Και ενώ τα σενάρια για συνεργασίες στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού δίνουν και παίρνουν στην τουρκική πρωτεύουσα, πολλά είναι και τα ονόματα που ακούγονται για το 3ο πρόσωπο (πλην Τσιλέρ - Γιλμάζ) σε περίπτωση που τα πράγματα οδηγηθούν ή οδηγήσουν στην επιλογή του σεναρίου που θέλει τρίτο πρόσωπο. Τα περισσότερα είναι πρώην υπουργοί και άτομα που άφησαν κάποια ιστορία στην πολιτική ζωή του τόπου, όπως Ισμέτ Sezgin, Katya Erdem, Yalim Erez, Cavit Caglar.

    Η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία συνεχίζεται για πέντε τώρα μήνες. Θα πρέπει όμως να μη μας διαφεύγει ότι και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πριν τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου 1985, η κυβερνητική μηχανή βρισκόταν σε αδράνεια, λόγω προεκλογικής περιόδου.

    Σε μια χώρα που αντιμετωπίζει τόσα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, μια τόσο παρατεταμένη κυβερνητική αστάθεια θα έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις, πάρα πολλές.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΠ)

    [14] Νέος Αρχηγός και Υπαρχηγός Αστυνομίας

    Λευκωσία, 5/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Νέος Αρχηγός Αστυνομίας αναλαμβάνει ο μέχρι τώρα Υπαρχηγός της δύναμης Πανίκος Χατζηλοϊζου, που αντικαθιστά τον Ανδρέα Ποταμάρη, ο οποίος αφυπηρέτησε.

    Στη θέση του Υπαρχηγού Αστυνομίας διορίστηκε ο μέχρι τώρα Βοηθός Αρχηγός Στέφος Ζαβρός.

    Τους διορισμούς των Χατζηλοϊζου και Ζαβρού ανακοίνωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιαννάκη Κασουλίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [15] Τουρκικά παιγνίδια για Ιμβροποίηση της Κύπρου και της Θράκης

    Λευκωσία, 5/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Την "Ιμβροποίηση" της Κύπρου και της Θράκης προσπαθούν να επιτύχουν οι Τούρκοι με διάφορες προκλήσεις, υποστήριξε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Παναγιώτης Σγουρίδης.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Σγουρίδης, που συνοδευόταν από τον πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Αλέξανδρο Σάνδη, είπε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί γύρω από τα τρέχοντα θέματα του Κυπριακού και ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τα θέματα της Θράκης.

    "Διαπιστώσαμε", είπε, "ότι ένα αδιόρατο νήμα συνδέει τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κύπρο" και πρόσθεσε ότι σήμερα η Τουρκία "προσπαθεί να παίξει πάνω σε ένα δίπτυχο που θα έλεγα ότι αποτελεί Ιμβροποίηση της Κύπρου και Ιμβροποίηση της Θράκης".

    Αυτό το παιγνίδι, τόνισε, δε θα περάσει γιατί όλοι οι Ελληνες είναι αποφασισμένοι να απαντήσουν σ'αυτή την προκλητικότητα.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Σγουρίδης εξέφρασε τη γνώμη ότι όσο υπάρχει πολιτικό κενό στην Τουρκία τόσο περισσότερο θα εκδηλώνεται η τουρκική προκλητικότητα και όσο περισσότερο θα στριμώχνεται η Τουρκία σε διεθνείς οργανισμούς απέναντι στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο περισσότερο θα γίνεται απροκάλυπτη. Αυτό, όμως, θα είναι προς ζημιά της, πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση αν συμμερίζεται την άποψη ότι η δολοφονία του εθνοφρουρού Στέλιου Παναγή αποτελεί συνέχεια της κρίσης στην Ιμια από πλευράς της Τουρκίας, ο κ. Σγουρίδης απάντησε "Θα έλεγα ότι ο Τούρκος, φίλος δε γίνεται. Το επεισόδιο αυτό θα έλεγα ότι συνδέεται με την τουρκική προκλητικότητα αλλά στη δική τους ιδιοσυγκρασία είναι να αισθάνονται εχθρικά προς τους Ελληνες." Ο κ. Σγουρίδης βρίσκεται στην Κύπρο ως προσκεκλημένος του Παγκύπριου Συλλόγου Ελλαδιτών για να δώσει διάλεξη για τη Θράκη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [16] Αρχηγός και Υπαρχηγός Αστυνομίας. Τί περιμένει ο Πρόεδρος Κληρίδης

    Λευκωσία, 5/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Nέος Αρχηγός Αστυνομίας ανέλαβε από σήμερα ο μέχρι τώρα Υπαρχηγός της δύναμης, Πανίκος Χατζηλοϊζου που αντικαθιστά τον Ανδρέα Ποταμάρη, ο οποίος αφυπηρέτησε.

    Στην θέση του Υπαρχηγού διορίσθηκε ο μέχρι τώρα Βοηθός Αρχηγός Στέφος Ζαβρός.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ο Πρόεδρος Κληρίδης, ασκώντας τα καθήκοντά του που προνοούνται από το Σύνταγμα, αποφάσισε να διορίσει σήμερα ως νέο Αρχηγό της Αστυνομίας τον κ. Χατζηλοϊζου, και ως Υπαρχηγό των εκ των βοηθών αρχηγών της Αστυνομίας, Στέφο Ζαβρό.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η απόφαση ανακοινώθηκε απλώς προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Αμέσως μετά οι κύριοι Χατζηλοϊζου και Ζαβρός κλήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου ο Πρόεδρος Κληρίδης τους επέδωσε τις επιστολές των διορισμών τους.

    Αποδεχόμενος το διορισμό, ο κ. Χατζηλοϊζου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την τιμή που του έκανε όπως το διορίσει Αρχηγό της Αστυνομίας και διαβεβαίωσε ότι θα φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης που του έχει η κυβέρνηση.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η μόνη απαίτηση που έχει είναι η απόλυτη εφαρμογή του νόμου και αξιοκρατικά κριτήρια στους προβιβασμούς και στις προσλήψεις.

    Ο κ. Χατζηλοϊζου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα εργαστεί για την αναβάθμιση της Αστυνομίας και εμπέδωση του νόμου και της τάξης, με κύριο γνώμονα την αξιοκρατία τόσο στις προσλήψεις όσο και στις προαγωγές.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε επίσης ότι αναμένει να δει αποτελεσματική δράση εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος. Από την πλευρά του, ο νέος Αρχηγός της Αστυνομίας διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει, μαζί με την υπόλοιπη ηγεσία της Αστυνομίας και το Σώμα, όλες τις δυνάμεις τους για επιβολή του νόμου και της τάξης ώστε οι πολίτες να ζουν σε κλίμα ειρήνης.

    Ο κ. Ζαβρός ευχαρίστησε με τη σειρά του τον Πρόεδρο Κληρίδη για την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης προς το άτομό του, διαβεβαιώνοντας ότι θα αναλώσει όλες του τις δυνάμεις για να φανεί αντάξιος των προσδοκιών του.

    [17] Δηλώσεις Προέδρου Κληρίδη

    Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι περιμένει ότι η νέα ηγεσία "θα εφαρμόσουν τους κειμένους νόμους με αυστηρότητα, θα καταπολεμήσουν το οργανωμένο έγκλημα, και αξιοκρατικά θα προβαίνουν σε προσλήψεις και προβιβασμούς των αστυνομικών οργάνων".

    Σε ερώτηση αν οι επιλογές αυτές θα στερεώσουν τη συνεργασία των δύο κομμάτων στη συγκυβέρνηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "οι διορισμοί αυτοί έγιναν χωρίς να ληφθούν υπόψη τα κριτήρια των δύο συνεργαζομένων κομμάτων".

    "Επέλεξα τον αρχηγό και τον υπαρχηγό της Αστυνομίας με βάση τις δικές μου αντιλήψεις και τα προσόντα και τις ικανότητες τις οποίες διαθέτουν", είπε. Πρόσθεσε ότι είναι ευθύνη του Προέδρου και ο Πρόεδρος μπορεί να ακούσει απόψεις από τους συνεργάτες του αλλά η τελική απόφαση είναι απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Σε ερώτηση αν άκουσε τις απόψεις του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμμματος Σπύρου Κυπριανού, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε "όχι κατ'ακρίβεια". Συνεχίζοντας, είπε ότι ο Σπύρος Κυπριανού τον επισκέφθηκε για άλλα θέματα και τον ρώτησε πώς σκέφτεται για την Αστυνομία. "Του είπα τις σκέψεις μου αλλά ο ίδιος δεν προέβη σε οιανδήποτε αντίρρηση ή εισήγηση στις σκέψεις τις οποίες διατύπωσα".

    Εξάλλου, σε ερώτηση αν έχει θέσει χρονοδιάγραμμα για πάταξη του εγκλήματος από τον αρχηγό και τον υπαρχηγό με το διορισμό τους, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε "ότι το οργανωμένο έγκλημα δεν μπορεί να έχει κανένα χρονοδιάγραμμα γιατί είναι μια κατάσταση, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά παγκόσμια, η οποία διαρκώς εξελίσσεται, και πρέπει να επαγρυπνούμε και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το οργανωμένο έγκλημα".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [18] Στο σφυρί οι επιχειρήσεις στα κατεχόμενα

    Λευκωσία, 5/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η υπεύθυνη για Κυπριακές Υποθέσεις Υπουργός Προεδρίας της Τουρκίας Αϊφερ Γιλμάζ φθάνει αύριο στα κατεχόμενα.

    Σε επιστολή της προς Τούρκους επιχειρηματίες τους καλεί να την συνοδεύσουν στο ταξίδι της και σημειώνει ότι στο ψευδοκράτος υπάρχουν "δημόσιες" λεγόμενες επιχειρήσεις που πρόκειται να ιδωτικοποιηθούν.

    [19] Τούρκοι αξιωματικοί στα κατεχόμενα

    Λευκωσία, 5/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι απόφοιτοι της 42ης σειράς της Ακαδημίας Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας έφθασαν χθες στα κατεχόμενα με αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας.

    Πρόκειται για 62 άντρες με επικεφαλής τον Αντιστράτηγο Μετίν Σαγκλάμ.

    Οι άντρες αυτοί θα γίνουν δεκτοί από την Τ/κ ηγεσία και θα επιστρέψουν στην Τουρκία, το Σάββατο 8 Ιουνίου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΚ/ΓΠ)

    [20] Ψευδοβουλευτές ακόμη ερευνούν για την επιδρομή στη Μονή Αποστόλου Βαρνάβα

    Λευκωσία, 5/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Λεγόμενη κοινοβουλευτική επιτροπή στα κατεχόμενα, η οποία ανέλαβε να διερευνήσει το θέμα της επιδρομής στη Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα, επισκέφθηκε χθες την κατεχόμενη Μονή και ενημερώθηκε από τους φρουρούς.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής, όταν τα μέλη της επιτροπής συγκεντρώσουν όλα τα αναγκαία στοιχεία, θα υποβάλουν έκθεση στην ψευδοβουλή.

    Σημειώνεται ότι οι ψευδοβουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος δε συμμετέχουν στην επιτροπή, αφού θεωρεί ότι το ζήτημα έχει λήξει.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [21] Εργατικές κινητοποιήσεις στα κατεχόμενα

    Λευκωσία, 5/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- O σημερινός Τ/κ Τύπος προβάλλει τις απεργιακές κινητοποιήσεις και την αντίδραση των εργαζομένων στα κατεχόμενα κατά της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η ψευδοκυβέρνηση.

    Η "Βατάν" αναφέρεται στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στο οίκημα της ψευδοβουλής από τους εργαζομένους στην εταιρεία Cypfruvex σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη καταβολή των μισθών τους.

    Οι εργαζόμενοι στα "τελωνεία" κατήλθαν σε στάση εργασίας και δηλώνουν ότι σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, θα πραγματοποιήσουν απεργία διαρκείας.

    Εξάλλου, από σήμερα τα μεσάνυκτα απεργούν οι εργαζόμενοι στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της Τράπεζας της Κερύνειας.

    (ΚΥΠΕ/ΕΚ/ΓΠ)

    [22] Δολοφονία του Ελληνοκύπριου Εθνοφρουρού

    Βρυξέλλες, 5/6/1996 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος) -- Ο ευρωβουλευτής Γιάννος Κρανιδιώτης με σημερινή γραπτή ερώτησή του προς το Συμβούλιο Υπουργών καταγγέλλει, την εν ψυχρώ, δολοφονία του E/K εθνοφρουρού από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, ενώ ζητά να πληροφορηθεί από τους "15" εάν προτίθενται να θέσουν το θέμα στην Αγκυρα κατά το προσεχές Συμβούλιο Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας.

    Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζητά επίσης να πληροφορηθεί κατά πόσο το Συμβούλιο Υπουργών θα υποστηρίξει ενεργά την πρόταση για αποστρατικοποίηση της Κύπρου, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά. Επισημαίνει δε ότι η εν λόγω δολοφονία είναι η έβδομη του είδους, ενώ υπογραμμίζει ότι το επισόδειο αυτό αποδυκνείει για μία ακόμη φορά την επιθετική μορφή του τουρκικού στρατού κατοχής και τον κίνδυνο που παρουσιάζει για το λαό της Κύπρου.

    Εξάλλου με άλλη ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτή τη φορά, ο κ. Κρανιδιώτης ζητάει διευκρινήσεις σχετικά με τις πληροφορίες που διέρευσαν στον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες η Commission βρίσκεται σε επαφή με το παράνομο Τ/κ καθεστώς και διαπραγματεύεται με το ονομαζόμενο "Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Μεσογείου" για τη δημιουργία, ενός Κέντρου Πληροφοριών (Documentantion Center), το οποίο θα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΧ)

    [23] Συνέντευξη Μεσούτ Γιλμάζ στις Βρυξέλλες

    Βρυξέλλες, 5/6/1996 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος) -- Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ αμφισβητεί το νομικό καθεστώς της νήσου Γαύδου, το οποίο θεωρεί ασαφές.

    Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό το στρατιωτικό εκπρόσωπο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, ο οποίος είχε ζητήσει να μην συμπεριληφθεί η Γαύδος σε σχεδιασμό στρατιωτικών ασκήσεων.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως συμβουλή την παρέμβαση του στρατιωτικού εκπροσώπου της χώρας του, προσθέτοντας, όμως, ότι στο Αιγαίο υπάρχουν βραχονησίδες, το καθεστώς των οποίων αμφισβητείται από τη Συνθήκη της Λωζάνης και όπως είπε οι βραχονησίδες αυτές δεν θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε ασκήσεις των ελληνικών στρατιωτικών αρχών, διότι διαφορετικά θα αποτελούσε πρόκληση για την Τουρκία.

    Στη συνέχεια ο κ. Γιλμάζ επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις επί της Ελλάδας, ούτε επι των νησιών της αλλά θα πρέπει, είπε, να αρχίσει ένα ελληνοτουρκικός διάλογος για να αποσαφηνιστεί το καθεστώς ορισμένων βραχονησίδων του Αιγαίου, των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται από την Αγκυρα. Τα προβλήματα που δεν θα λυθούν μέσω του διαλόγου θα μπορούσαν να παραπεμφθούν στο Διεθνές Δικαστήριο κατέληξε ο κ. Γιλμάζ.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΧ)

    [24] Τα παιδιά της Κύπρου στερούνται ανθρώπινα δικαιώματα

    Λευκωσία, 5/6/1996 (ΚΥΠΕ)-- Η τουρκική εισβολή δημιούργησε δυσκολίες στα παιδιά των προσφύγων, των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων, τα οποία, κατά συνέπεια, στερούνται ορισμένα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Στρασβούργο πρέσβης Ανδρεστίνος Παπαδόπουλος.

    Ο δρ. Παπαδόπουλος μιλούσε στην τελική διάσκεψη για προγράμματα πολιτικής της παιδικής ηλικίας, που οργανώθηκε πρόσφατα στη Λειψία από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι τα παιδιά των προσφύγων στερούνται τα δικαιώματα ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης και περιουσίας, ενώ τα παιδιά των αγνοουμένων ζουν το δράμα της μητέρας που περιμένει με καρτερία τον αγνοούμενο άνδρα της.

    Τέλος, για τα παιδιά των εγκλωβισμένων είπε ότι τους λείπει η παρουσία των γονιών τους και δεν μπορούν να τους επισκέπτονται συχνά λόγω των δυσκολιών που παρεμβάλλει το κατοχικό καθεστώς.

    (ΚΥΠΕ/ΕΚ/ΑΠ)

    [25] Η ένταξη στην ΕΕ θα εγγυηθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα

    Λευκωσία, 5/6/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων είναι η καλύτερη εγγύηση για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, δήλωσε ο Πρέσβης της Κύπρου στη Γαλλία Ανδρέας Πιρίσιης.

    Ο κ. Πιρίσιης μιλούσε στη Διεθνή Διπλωματική Ακαδημία του Παρισιού με θέμα τις σχέσεις Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενόψη της ήδη προδιαγραφείσας ενταξιακής πορείας της Κύπρου και της επικείμενης έναρξης ενταξιακών συνομιλιών.

    Πρόσθεσε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη θα δημιουργήσει τις συνθήκες που θα ευνοούσαν την οικονομική ανάπτυξη και την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    (ΚΥΠΕ/ΕΚ/ΑΠ)

    Cyprus News Agency (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Thursday, 6 June 1996 - 14:03:05