Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 28 June 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 24-05-16

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 94/2024 16.05.2024

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Νέα επίθεση Τατάρ σε Holguin – Με την Τουρκία καθορίζεται η πολιτική, απαντά στους επικριτές του
  • [02] Fassino: Να πάψει να είναι πόλη φάντασμα το Βαρώσι
  • [03] Τατάρ σε Fassino: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε τουλάχιστον 15 σχέδια λύσης»
  • [04] Δεν κατάλαβε το Κυπριακό η Holguin, ισχυρίζεται ο Ερτούγ
  • [05] Αναφορά Τατάρ σε απευθείας πτήσεις προς Μπακού σε εγκαίνια πολιτιστικού κέντρου
  • [06] Ερτουγρούλογλου: «Η Τουρκία θα είναι παρούσα γιατί η Κύπρος είναι τουρκικό νησί»
  • [07] Αρικλί: «Οι Τουρκικές δημοκρατίες εκτός Τουρκίας διστάζουν να αναγνωρίσουν την ΤΔΒΚ»
  • [08] Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας των κατεχομένων το 2023
  • [09] Επίσκεψη Μπέροβα στο Εμπορικό Επιμελητήριο Άγκυρας
  • [10] Χορήγηση της λεγόμενης υπηκοότητας σε ακόμα εξήντα άτομα
  • [11] Ζητούν να καταστούν μόνιμο μέλος στον Οργανισμό Ισλαμικών Πρωτευουσών και Πόλεων
  • [12] Καταδικάζουν «επίθεση» σε τέμενος στην Λεμεσό
  • [13] Χιλιάδες τόνοι εσπεριδοειδών έμειναν στα δέντρα αφού δεν τα δέχεται η Τουρκία
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Φήμες για υποτιθέμενη απόπειρα πραξικοπήματος συγκλονίζουν την Τουρκία
  • [02] Συνάντηση Τούρκου ΥΠΕΞ με την Καναδή ομόλογό του

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Νέα επίθεση Τατάρ σε Holguin – Με την Τουρκία καθορίζεται η πολιτική, απαντά στους επικριτές του

    H Yeni Duzen (15.05.24, yeniduzen.com) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ κατηγόρησε την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Maria Angela Holguin Cuellar ότι «υποδαυλίζει» τους αντιπολιτευόμενους στα κατεχόμενα και «θέτει στο στόχαστρο» τον ίδιο.

    Σε δηλώσεις την Τετάρτη το μεσημέρι σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του παράνομου Bayrak, ο Τατάρ υποστήριξε τα εξής για την Holguin:

    «Είναι εκτός των όρων εντολής της η διεξαγωγή κάποιων συναντήσεων με αντιπολιτευόμενους. Αυτό δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Επισκέφθηκε δύο φορές τον Μουσταφά Ακιντζί. Γίνεται αυτό το πράγμα; Δεν είναι αποδεκτό με τη διπλωματική έννοια. Κάνει βήματα για να υποδαυλίσει τα αντιπολιτευόμενα μέτωπα και να με φθείρει. Διαβίβασα την ενόχλησή μου στα μέρη που πρέπει. Η υπόθεση έχει και ηθική διάσταση και νομική διάσταση. Η εξουσιοδότηση σου είναι να κοιτάξεις αν υπάρχει κοινό έδαφος για έναρξη μιας διαδικασίας. Είναι γνωστό πώς θα προκύψει το κοινό έδαφος. Δεν έχει κανένα νόημα η συνάντηση με αντιπολιτευόμενες ομάδες και η κατάδειξή μας σε στόχο. Με έθεσαν στο στόχαστρο με δηλώσεις όπως ο Τατάρ απέφυγε την τριμερή συνάντηση».

    Απαντώντας στις επικρίσεις ότι απέρριψε την τριμερή συνάντηση, ο Τατάρ είπε: «Δεν επιτίθενται στην Τουρκία. Έφυγε ο Τατάρ λένε. Ο Τατάρ δεν είναι μόνος. Αξιολογώ κάθε στάδιο αυτής της πολιτικής μαζί με την Τουρκία».

    Εξάλλου, ο παράνομος Bayrak (15.05.24, BRTK) μεταδίδει ότι ο Τατάρ επανέλαβε ότι η τουρκική πλευρά αναφέρεται σε «κυριαρχική ισότητα» και «ισότιμο διεθνές καθεστώς» και η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ διορίστηκε για περίοδο έξι μηνών προκειμένου να διερευνήσει κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος.

    Υποστήριξε ότι ενεργώντας με «εποικοδομητικό τρόπο» και σκεπτόμενοι πώς θα προχωρήσουν την υπόθεση δεν έθεσαν στην Holguin ως προϋπόθεση την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», όμως ανέφεραν την απαίτηση για απευθείας εμπόριο, απευθείας πτήσεις και απευθείας επαφές.

    Ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι εκδιώχθηκαν με τη βία των όπλων από την Κυπριακή Δημοκρατία και ίδρυσαν μια «δημοκρατία» με τα εγγενή δικαιώματά τους, όμως ακόμα συνεχίζεται το «εμπάργκο» και η «απομόνωση».

    Είπε ότι ανέφερε στην Holguin ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν τη διαδικασία σε περίπτωση που διδόταν το δικαίωμα για απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο και απευθείας σχέσεις και υποστήριξε ότι η αξιωματούχος του ΟΗΕ βρήκε θετική αυτή την αναφορά.

    Ο Τατάρ επανέλαβε ότι αν ο «νότος», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει τη στήριξη της ΕΕ, οι Τουρκοκύπριοι έχουν τη στήριξη της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι όπως είπε και ο Πρόεδρος Έρντογαν, πρέπει να κοιτάξουμε τις πραγματικότητες στο νησί για επίτευξη μιας μόνιμης συμφωνίας.

    Ο Τατάρ σημείωσε ότι θα μπορούσε να αρχίσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία σε αν υπήρχε κοινό έδαφος και υποστήριξε ότι επειδή [η Holguin] είδε πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος βγήκε εκτός των όρων εντολής και των αρμοδιοτήτων της, κάτι που δεν είναι καθόλου ευχάριστο.

    Επαναλαμβάνοντας ότι αναμένει να γράψει τις πραγματικότητες στην έκθεσή της η αξιωματούχος του ΟΗΕ, ο Τατάρ είπε ότι δεν τίθεται θέμα να παραβιάσει την πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια και πρόσθεσε: «Εν γνώσει μου δεν πάω εκεί. Αν επιβεβαιωθεί η κυριαρχική μας ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς μας, τότε θα πάμε».

    Σημειώνοντας ότι εξέφρασε την ενόχλησή του για τη στάση της Holguin, ο Τατάρ υποστήριξε ότι δεν είναι ευχάριστη αυτή η στάση έναντι της αλλαγής πολιτικής που έθεσε επί τάπητος η «ΤΔΒΚ» και υποστηρίζει η Τουρκία.

    Avrupa: «Αποδιοπομπαίος τράγος» ο Τατάρ

    Αναφερόμενη στις δηλώσεις Τατάρ στο σημερινό πρωτοσέλιδό της κάτω από τον τίτλο «Αποδιοπομπαίος τράγος», η Avrupa (16.05.24) γράφει ότι εκείνοι που εξόργισαν τον Τατάρ κατηγορώντας τον ότι απέφυγε τις συνομιλίες, τελικά τον ανάγκασαν να πει «γιατί το λέτε σε εμένα και όχι στην Τουρκία;»

    Ο Τατάρ υπενθύμισε στην αντιπολίτευση και ότι μαζί με την Τουρκία καθορίζουν και ακολουθούν αυτή την πολιτική, επισημαίνει η εφημερίδα.

    Σημειώνοντας ότι αποδείχθηκε μάταιη η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να κατηγορήσει μόνο τον Τατάρ και να παραγνωρίσει το γεγονός ότι η Τουρκία είναι αυτή που αποφασίζει ουσιαστικά, η Avrupa υπενθυμίζει ότι κάποτε ο Ραούφ Ντενκτάς είχε πει το εξής στους επικριτές του, οι οποίοι τον χαρακτήριζαν «Mister No»: «Εγώ εδώ εφαρμόζω τις αποφάσεις της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Fassino: Να πάψει να είναι πόλη φάντασμα το Βαρώσι

    H Halk?n Sesi (16.05.24) γράφει ότι ο Εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για την περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού, Ιταλός Βουλευτής Piero Fassino χαρακτήρισε θλιβερή την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η περίκλειστη πόλη και πρόσθεσε ότι το Βαρώσι «πρέπει να πάψει πλέον να είναι πόλη φάντασμα».

    Ο Ιταλός Βουλευτής επισκέφθηκε χθες την περίκλειστη πόλη συνοδευόμενος από τους «βουλευτές» των κομμάτων Εθνικής Ενότητας και Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού, Ογουζχάν Χασίπογλου και Αρμαγάν Τζαντάν, οι οποίοι εκπροσωπούν τη λεγόμενη «βουλή» του κατοχικού καθεστώτος στην ΚΣΣΕ ως παρατηρητές, καθώς και από τον λεγόμενο δήμαρχο της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Σουλεϊμάν Ουλούτσαϊ.

    Ο Piero Fassino ανέφερε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση στο Βαρώσι μετά από 50 χρόνια και ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να καταστεί ξανά μια ζωντανή πόλη το Βαρώσι με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών.

    Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η λύση στο Βαρώσι μπορεί να υλοποιηθεί με εφαρμογή των προτάσεων των Ηνωμένων Εθνών, ο Ιταλός βουλευτής είπε ότι πρέπει να συμφωνήσουν και οι ενδιαφερόμενες πλευρές.

    Σημείωσε ότι θα υποβάλει έκθεση για το Βαρώσι στα τέλη του τρέχοντος μηνός και ότι σε αυτήν θα συμπεριλαμβάνονται και εισηγήσεις.

    Ερωτηθείς στο πλαίσιο ποιου σχεδίου θα υποβάλει την έκθεσή του, ο Piero Fassino απάντησε ότι θα ετοιμάσει την έκθεση στο πλαίσιο των επαφών που διεξάγει με τις δύο πλευρές.

    Εντός 15 ημερών υποβάλλει γραπτώς τις απόψεις της η τουρκική πλευρά

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Αρμαγάν Τζαντάν είπε ότι ο Ιταλός Βουλευτής ήρθε στο νησί για δεύτερη φορά, ότι είναι ο Εισηγητής της ΚΣΣΕ για το Βαρώσι και ότι αναμένεται να υποβληθεί και να εγκριθεί εντός Ιουνίου η έκθεσή του από το ΚΣΕΕ.

    Αναφερόμενος στις επαφές Piero Fassino, ο Ογουζχάν Χασίπογλου υποστήριξε: «Έχουμε δύο έδρες στην ΚΣΣΕ εκπροσωπώντας την ΤΔΒΚ. Είμαστε βουλευτές που παρακολουθούμε την πολιτική επιτροπή. Τον ευχαριστώ. Θα ετοιμάσει έκθεση ακούγοντας και τις δύο πλευρές. Φυσικά θα υποβάλουμε την ένστασή μας σε σημεία που δεν μας αρέσουν στην έκθεση, όμως τουλάχιστον είναι σημαντικό που το Συμβούλιο της Ευρώπης ακούει και τις δύο πλευρές καθώς κάνει μια μελέτη».

    Ισχυρίστηκε ότι το Κυπριακό δεν είναι το ποιοι ήταν οι ιδιοκτήτες της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού πριν το 1974 και ότι δεν είναι σωστό να συζητείται το θέμα με αυτή την έννοια. Υποστήριξε ότι στο Κυπριακό πρέπει να συζητείται το δικαίωμα ζωής, η απομόνωση και τα εμπάργκο των Τουρκοκυπρίων.

    «Πλέον πρέπει να αφαιρέσουμε τη λέξη κλειστό από το Βαρώσι και να τού αποδώσουμε ζωή κατά τρόπο που θα είναι προς όφελος ολόκληρου του νησιού», είπε και ισχυρίστηκε:

    «Θέλουμε να αναφέρουμε ότι δεν παραβιάζουμε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τόσο από πολιτικής όσο και από νομικής άποψης. Ως τουρκική πλευρά θα υποβάλουμε γραπτώς τις απόψεις μας πάνω σε αυτό το θέμα εντός 15 ημερών. Θα ζητήσουμε να ληφθεί μια δίκαιη, αντικειμενική απόφαση στη συνεδρία της Επιτροπής που θα διεξαχθεί στο Όσλο στις 30-31 Μαΐου».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Τατάρ σε Fassino: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε τουλάχιστον 15 σχέδια λύσης»

    H διαδικτυακή K?br?s Postas? (16.05.24, kibrispostasi.com) γράφει ότι τον ισχυρισμό πως τα τελευταία 50 χρόνια η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε τουλάχιστον 15 σχέδια λύσης, συμπεριλαμβανομένου και του Σχεδίου Ανάν, πρόβαλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης περίπου μίας ώρας που είχε σήμερα Πέμπτη στα κατεχόμενα με τον Εισηγητή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για την περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού, Ιταλό Βουλευτή Piero Fassino.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας του κατοχικού καθεστώτος, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το Κυπριακό και το προσχέδιο έκθεσης για το Βαρώσι.

    Ο Τατάρ επανέλαβε τη θέση ότι έθεσαν επί τάπητος ένα «νέο όραμα και μια νέα στάση για ρεαλιστική και βιώσιμη λύση», που στηρίζεται στην «κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς», τα οποία αποτελούν κεκτημένα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι η «ελληνοκυπριακή πλευρά», κατά την έκφρασή του, εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά το γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το σχέδιο λύσης και ότι η διεθνής κοινότητα δεν υλοποίησε τις υποσχέσεις που έδωσε για τερματισμό της «απομόνωσης» του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε και την τελευταία πρωτοβουλία για ομοσπονδιακή λύση, προκαλώντας την κατάρρευση της διαδικασίας στο Κραν Μοντάνα τον Ιούλιο του 2017.

    Ο Τατάρ επανέλαβε τη θέση ότι εξαντλήθηκαν οι διαπραγματεύσεις για εξεύρεση ομοσπονδιακής λύσης λόγω της απροθυμίας της ελληνοκυπριακής πλευράς να μοιραστεί την εξουσία και την ευημερία με τον τουρκοκυπριακό «λαό».

    Συνεχίζονται οι επαφές με Holguin

    Ακολούθως, είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά συνεχίζει τις επαφές της με την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ στην οποία ανατέθηκε να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος για νέες και επίσημες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις πλευρές και επανέλαβε ότι έθεσαν επί τάπητος ένα «όραμα» στη βάση της διασφάλισης των εγγενών δικαιωμάτων τους, δηλαδή της επιβεβαίωσης της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Ισχυρίστηκε ότι αυτό το «όραμα» θα αποτελέσει νέα βάση για τις πλευρές προκειμένου να φτάσουν σε μια αμοιβαίως αποδεχτή σχέση συνεργασίας με ελεύθερη διαπραγμάτευση και να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις.

    Εκατοντάδες Ελληνοκύπριοι αποτάθηκαν στην «Επιτροπή» για περιουσίες στο Βαρώσι

    Αναφερόμενος στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, ο Τατάρ το χαρακτήρισε ως μια πρωτοβουλία που έγινε για διασφάλιση μιας θετικής εξέλιξης στο νησί και ενοποίηση του Βαρωσιού, το οποίο «βρίσκεται εντός των συνόρων της ΤΔΒΚ», με την αστική ζωή.

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι αυτή η «εποικοδομητική προσέγγιση» του κατοχικού καθεστώτος σκοπό έχει τον σεβασμό στα ιδιωτικά ιδιοκτησιακά δικαιώματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και υποστήριξε ότι εκατοντάδες Ελληνοκύπριοι παλιοί κάτοικοι του Βαρωσιού απαίτησαν αποτελεσματική λύση στη βάση της επιστροφής, της ανταλλαγής και της αποζημίωσης αποτεινόμενοι στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών, η οποία αναγνωρίζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

    (Ι/Τσ.)

    [04] Δεν κατάλαβε το Κυπριακό η Holguin, ισχυρίζεται ο Ερτούγ

    H K?br?s (16.05.24) γράφει ότι έντονα επέκρινε τη στάση της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Maria Angela Holguin Cuellar στο Κυπριακό ο πρώην Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οσμάν Ερτούγ.

    «Σύμφωνα με τα πρώτα σημάδια που πήραμε από τις συμπεριφορές που επέδειξε η Holguin φαίνεται πράγματι πως δεν έχει καταλάβει το κυπριακό ζήτημα», υποστήριξε ο Ερτούγ σε συνέντευξη στην εφημερίδα και πρόσθεσε:

    «Για παράδειγμα, άρχισε με ένα σοβαρό λάθος λέγοντας 'κυπριακός λαός'. Στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί, όχι ένας. Ο 'ένας λαός' είναι επιχείρημα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Είναι οπωσδήποτε πολύ λάθος η έκφραση ένας λαός που χρησιμοποιήθηκε εκ μέρους της Holguin και αυτό δείχνει πως η Holguin δεν κατάλαβε το κυπριακό ζήτημα».

    Ισχυριζόμενος ότι «δεν είναι σωστό να υποβάλει έκθεση στον Γενικό Γραμματέα η προσωπική Απεσταλμένη, έχοντας συναντήσεις μόνο με συγκεκριμένους κύκλους», ο Ερτούγ υποστήριξε πως αν η Holguin επιδείξει στην έκθεσή της την προσέγγιση που επέδειξε στην Κύπρο, θα απομακρυνθεί πολύ από το να είναι ουδέτερη.

    Ο Ερτούγ εξέφρασε και την άποψη ότι η Holguin είναι άπειρη στο Κυπριακό.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Αναφορά Τατάρ σε απευθείας πτήσεις προς Μπακού σε εγκαίνια πολιτιστικού κέντρου

    H Vatan (16.05.24) γράφει ότι στα εγκαίνια του «Διεθνούς Πολιτιστικού Κέντρου Αζερμπαϊτζάν» στην κατεχόμενη Λάπηθο παρέστησαν χθες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο «πρόεδρος» της λεγόμενης βουλής του κατοχικού καθεστώτος, Ζορλού Τορέ και μέλη των «κοινοβουλευτικών ομάδων φιλίας» Αζερμπαϊτζάν, Τουρκίας και «ΤΔΒΚ».

    Μιλώντας κατά τα εγκαίνια, ο Τατάρ ανέφερε ότι «ευχή και επιθυμία όλων μας είναι να ενισχύσουμε περεταίρω αυτή τη σημαντική γέφυρα ανάμεσα στο Μπακού και το Ερτζιάν με απευθείας πτήσεις και να δυναμώσουμε τους ιστορικούς, πολιτιστικούς και καρδιακούς δεσμούς μας».

    Υποστήριξε ότι πάντοτε βίωναν τη νοσταλγία να είναι «ένα έθνος τρία κράτη» και τώρα βλέπουν να υλοποιείται σιγά σιγά αυτή.

    Ισχυρίστηκε ότι ο δυτικός κόσμος, η «νότια Κύπρος», κατά την έκφρασή του, και κάποιες χώρες της ΕΕ επιβάλλουν εμπάργκο και απομόνωση στους Τουρκοκύπριους και ότι παίζεται ένα ύπουλο παιχνίδι κατά των Τουρκοκυπρίων για να λυγίσουν. «Όμως εμείς ουδέποτε λυγίσαμε, ουδέποτε παραδοθήκαμε», πρόσθεσε.

    Υπογραμμίζοντας τη σημασία του να έχουν ένα «ανεξάρτητο κράτος», ο Τατάρ επανέλαβε ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του μεγάλου τουρκικού έθνους και εξέφρασε ευγνωμοσύνη στους Αζέρους βουλευτές που τους έκαναν να βιώσουν «ιστορικές μέρες», ευχόμενος περαιτέρω διεύρυνση των σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν.

    Υπενθύμισε επίσης πως όταν κατά τη συνάντησή τους στο Μπακού ανέφερε στον Πρόεδρο Αλίγιεφ ότι «έχετε περίπου 400 φοιτητές στην ΤΔΒΚ», τού απάντησε ότι αυτός ο αριθμός πρέπει να ανέβει τουλάχιστον στις τρεις χιλιάδες.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ερτουγρούλογλου: «Η Τουρκία θα είναι παρούσα γιατί η Κύπρος είναι τουρκικό νησί»

    Η K?br?s (15.05.24 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι δεν είναι μόνο ο τουρκικός στρατός που βρίσκεται στην Κύπρο, αλλά η Τουρκία είναι και θα συνεχίσει να είναι παρούσα στο νησί με όλες τις πτυχές της, «γιατί το νησί αυτό είναι ένα τουρκικό νησί».

    Στην ομιλία του σε συνέδριο με θέμα «Η Κύπρος στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου κατά την 50ή επέτειο της ευτυχούς ειρηνευτικής επιχείρησης της 20ής Ιουλίου» που πραγματοποιήθηκε στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μαύρης Θάλασσας (Karadeniz Teknik Universitesi) στην Τραπεζούντα, o Ερτουγρούλογλου εξέφρασε την άποψη ότι η Κύπρος είναι υπόθεση του τουρκικού έθνους.

    Επισημαίνοντας τη σημασία της γεωγραφικής περιοχής της Κύπρου, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε τα εξής:

    «Όταν εξετάζουμε τη γεωγραφία της Κύπρου, μιλάμε για μια περιοχήόπου γίνεται λόγος για συμφέροντα όλων των μεγάλων χωρών και οργανισμών. Η Αμερική βρίσκεται σε αυτή την περιοχή, η Ρωσία βρίσκεται εκεί, η Κίνα βρίσκεται εκεί, το Ισραήλ βρίσκεται εκεί, οι αραβικές χώρες βρίσκονται εκεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται εκεί, δεν υπάρχει κανείς που να μην βρίσκεται εκεί και τα εθνικά συμφέροντα όλων αυτών των φορέων διέρχονται από αυτή τη γεωγραφική περιοχή. Οι ενεργειακοί πόροι βρίσκονται σε αυτή τη γεωγραφία, οι εμπορικοί δρόμοι βρίσκονται σε αυτή τη γεωγραφία και όλοι αυτοί οι παράγοντες προσπαθούν να κάνουν πολιτική σε αυτή τη γεωγραφία, σύμφωνα με τα δικά τους εθνικά συμφέροντα και να κατευθύνουν τις χώρες ή τις μάζες που βρίσκονται υπό την επιρροή τους σύμφωνα με τα εθνικά τους συμφέροντα. Τώρα, δεν πρόκειται μόνο για ένα πρόβλημα δύο πατρίδων. Δεν είναι μόνο ένας αγώνας Τουρκοκυπρίων, Ελληνοκυπρίων, δεν είναι μόνο ένα ζήτημα Τουρκίας-Ελλάδας, μιλάμε για την ύπαρξη μιας πολύ μεγαλύτερης εικόνας και ο τουρκοκυπριακός λαός, με τη στήριξη της μητέρας πατρίδας του, έφτασε μέχρι σήμερα περνώντας από πολύ δυσμενείς συνθήκες και διεξάγοντας έναν επικό αγώνα».

    «Ο καημός του δυτικού κόσμου είναι η απομάκρυνση της Τουρκίας από την Κύπρο»

    Μιλώντας για τον ρόλο της Τουρκίας ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε:

    «Ο καημός του δυτικού κόσμου είναι να απομακρύνει την Τουρκία από την Κύπρο. Η επιρροή της Τουρκίας στην Κύπρο είναι μια πραγματικότητα που ο δυτικός κόσμος δεν μπορεί να χωνέψει. Κάνουν ό,τι κάνουν, για να απομακρύνουν την Τουρκία από την Κύπρο, κλειδώνοντας την Τουρκία στα νότια, όπου μπορεί μόνο να αναπνέει... Να υποβιβάσουν εκ νέου στη θέση του ασθενούς της Ευρώπης και του κόσμου την Τουρκία, που κατέχει ίσως την πιο ευαίσθητη γεωγραφία του κόσμου».

    Ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε επίσσης ότι οι δυτικές χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση παίζουν πλέον το παιχνίδι «[οι Τουρκοκύπριοι] είστε διαφορετικοί από την Τουρκία» και συνέχισε την ομιλία του ως εξής:

    «Εσείς οι Τούρκοι της Κύπρου είστε διαφορετικοί από τους Τούρκους της Τουρκίας. Αυτές τις τεχνικές ψυχολογικού πολέμου παίζουν πάνω μας. Μια άλλη μορφή ψυχολογικού πολέμου παίζεται και στην Τουρκία. Δημιουργείται το 'δώσε και ξεφορτώσου'. Λες και η Τουρκία θα σωθεί αν δώσετε την Κύπρο. Η Τουρκία που θα δώσει την Κύπρο, δεν θα μπορέσει να σταθεί όρθια σε καμία περίπτωση. Είναι τόσο σημαντική η γεωγραφία που όταν λέμε 'υπερασπιζόμαστε την εθνική υπόθεση', εννοούμε ότι αγωνιζόμαστε για να εξυπηρετήσουμε τα εθνικά συμφέροντα του τουρκικού έθνους».

    «Η Κύπρος είναι σημαντική για το τουρκικό έθνος»

    Ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ακόμη ότι η Κύπρος είναι σημαντική για το τουρκικό έθνος και πρόσθεσε:

    «Η σημασία του Κύπρου είναι να δημιουργηθεί ένα νησί για το τουρκικό έθνος που δεν θα αποτελεί απειλή για τα δικαιώματα, το δίκαιο, τα συμφέροντα και την ασφάλεια του τουρκικού έθνους σε αυτή τη γεωγραφία, στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή είναι η αποστολή του τουρκοκυπριακού λαού στο νησί. Επομένως, ούτε οι μπερδεμένοι άνθρωποι ανάμέσα μας που προσπαθούν να "αποκλείσουν την Τουρκία", ούτε οι μπερδεμένοι άνθρωποι στη μητέρα πατρίδα που λένε "εχει γίνει βάρος μας, ξεφορτωθείτε την", όλοι αυτοί είναι φίλοι μας σε λάθος δρόμο».

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αμερόληπτη

    Αναφέροντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ένας αμερόληπτος οργανισμός, όπως ισχυρίζεται, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε: «Υπάρχει μια δήλωση της κυρίας φον ντερ Λάιεν, η οποία λέει: 'Είμαστε υπέρ της Κύπρου'. Φυσικά, η Κύπρος είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πάψει να είναι ένας ουδέτερος οργανισμός για την επίλυση του Κυπριακού, είναι ένας οργανισμός που είναι μέρος του προβλήματος, αλλά δυστυχώς ορισμένοι μεταξύ μας εξακολουθούν να θέλουν να θυσιαστούν για αυτή».

    «Ονειρεύονται όσοι να επιθυμούν νέα εταιρική σχέση μέσω νέων διαπραγματεύσεων»

    Αποδεχόμενος ότι υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα από αυτή την άποψη, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε τα εξής:

    «Δεν αγωνιζόμαστε για το Κυπριακό μόνο πολεμώντας με τους Βρετανούς, τους Αμερικανούς, τους Γάλλους και τους Ρώσους. Αγωνιζόμαστε και μέσα μας με τους δικούς μας ανθρώπους που έχουν επηρεαστεί από αυτά τα στοιχεία, αλλά θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το νησί ποτέ στην ιστορία του δεν υπήρξε ελληνικό νησί, ούτε υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να γίνει ελληνικό νησί στο μέλλον».

    Συνέχισε λέγοντας ότι με την εισβολή του 1974, η υλοποίηση της Μεγάλης Ιδέας, ο δρόμος για την Ένωση στο νησί αυτό, εξαλείφθηκε για πάντα.

    «Όχι μόνο τα τουρκικά στρατεύματα, αλλά η Τουρκία είναι παρούσα στο νησί από όλες τις απόψεις και θα συνεχίσει να είναι παρούσα στο νησί. Διότι το νησί αυτό είναι ένα τουρκικό νησί», ισχυρίστηκε.

    Κλείνοντας ο Ερτογρούλογλου αναφέρθηκε στην οθωμανική παρουσία στην Κύπρο λέγοντας τα εξής:

    «Όταν εμείς, ως τουρκικό έθνος, λέμε 'αυτό το νησί είναι το κοινό νησί των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων', πρέπει να γνωρίζουμε ότι δείχνουμε μεγάλη αυτοθυσία. Διότι θα μπορούσαμε πολύ εύκολα να λέγαμε: 'Η Κύπρος είναι ένα εντελώς τουρκικό νησί. Οι Ελληνοκύπριοι είναι επίσης μια κοινότητα υποταγμένη σε εμάς". Αν το λέγαμε αυτό, υπάρχει μια διάσταση της ιστορικής πραγματικότητας, αλλά με το μεγαλείο και την ανεκτικότητα του ότι είμαστε το τουρκικό έθνος, λέμε ότι παρά την αδικία που υποστήκαμε, το νησί είναι το κοινό νησί των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων. Προσπαθήσαμε επίσης να συνεργαστούμε με τους Έλληνες σε αυτό το νησί, αλλά είδαμε τι απέγινε αυτή η συνεργασία. Αν κάποιος εξακολουθεί να επιθυμεί μια νέα εταιρική σχέση μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων μέσω νέων διαπραγματεύσεων χωρίς να πάρει μαθήματα από αυτό, ονειρεύεται. Δεν υπάρχει τέτοιος κόσμος, έχει τελειώσει».

    (ΓΜ)

    [07] Αρικλί: «Οι Τουρκικές δημοκρατίες εκτός Τουρκίας διστάζουν να αναγνωρίσουν την ΤΔΒΚ»

    Η Diyalog (16.05.24) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών του κατοχικού καθεστώτος, Ερχάν Αρικλί, δήλωσε ότι «οι τουρκικές δημοκρατίες εκτός της μητέρας πατρίδας Τουρκίας διστάζουν να αναγνωρίσουν την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» και πρόσθεσε: «Ωστόσο, η ΤΔΒΚ είναι το ακραίο πριγκιπάτο του τουρκικού κόσμου στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Έκανε αυτές τις δηλώσεις στην πρωτεύουσα της Κιργισίας, Μπισκέκ, μιλώντας στο 4ο Διεθνές Συμπόσιο Επικοινωνίας με θέμα «Παραπληροφόρηση στην ψηφιακή εποχή» που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Manas Κιργισίας-Τουρκίας.

    «Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, κάθε κράτος που ανακήρυξε την ανεξαρτησία του αναγνωρίστηκε, αλλά η ΤΔΒΚ, η οποία ιδρύθηκε πριν από 50 χρόνια, εξακολουθεί να μην αναγνωρίζεται», είπε και υποστήριξε πως η «ΤΔΒΚ είναι και κράτος των Τούρκων της Κεντρικής Ασίας όπως είναι και των Τούρκων της Κύπρου».

    Ο Αρικλί μαζί με τον «υπουργό παιδείας» Ναζίμ Τσαβούσογλου, τον «πρύτανη» του λεγόμενου «Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου» (DAU) Χασάν Κιλίτς και τον «πρύτανη» του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Λεύκας» (LAU) Μεχμέτ Αλί Γιουκσελέν βρίσκονται στην Κιργισία για να κάνουν επαφές και να υπογράψουν «πρωτόκολλα».

    Στο πλαίσιο των επαφών θα υπογραφεί «πρωτόκολλο» συνεργασίας μεταξύ του «DAU» και του Πανεπιστημίου Manas και του «LAU» και του Κρατικού Πανεπιστημίου Arabayev.

    (ΚΣ)

    [08] Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας των κατεχομένων το 2023

    Η διαδικτυακή Κ?br?s Postas? (15.05.24 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 2023 η οικονομία του κατοχικού καθεστώτος σημείωσε ισχυρότερη ανάκαμψη απ' ό,τι αναμενόταν.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι δημοσιεύθηκε η "Έκθεση Μακροοικονομικής Παρακολούθησης 2024" (Macroeconomic Monitoring Report) με τίτλο «Μετατρέποντας τις ευκαιρίες σε κοινή ευημερία» (Transforming Opportunities into Shared Prosperity), η οποία εκπονήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα και αξιολογεί τις πρόσφατες οικονομικές επιδόσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Η έκθεση, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εκπονήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα, αποκαλύπτει ότι το πραγματικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) ξεπέρασε ελαφρώς τα προ πανδημίας επίπεδα και παρουσίασε σημαντική ανάκαμψη το 2023.

    Η έκθεση αναλύει τις οικονομικές εξελίξεις και τις προοπτικές της τουρκοκυπριακής οικονομίας και συνιστά μεταρρυθμίσεις πολιτικής για την ενίσχυση των βραχυπρόθεσμων ευκαιριών, ώστε να ξεπεραστούν οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις και να υποστηριχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη.

    Η οικονομική ανάκαμψη τροφοδοτήθηκε από τα επίπεδα ρεκόρ των διελεύσεων και του εμπορίου μέσω της Πράσινης Γραμμής, δηλαδή της μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών, σημειώνεται.

    "Ιστορική κορύφωση της γυναικείας απασχόλησης"

    Περισσότερες από 9.600 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στην αγορά εργασίας το 2023 και το 44% αυτών των θέσεων εργασίας κατείχαν γυναίκες, επιτυγχάνοντας ιστορικό υψηλό στη γυναικεία απασχόληση.

    Σύμφωνα με την έκθεση, παρά αυτές τις θετικές εξελίξεις, η οικονομία αντιμετωπίζει επίμονες προκλήσεις, όπως η υποτίμηση της τουρκικής λίρας και το κόστος ζωής, το οποίο επιδεινώνεται από τον υψηλό πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός στην τουρκοκυπριακή οικονομία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα στην περίοδο μετά την πανδημία.

    Ο Goran Tinjic, Διευθυντής Προγράμματος για τη Νότια Ευρώπη στην Παγκόσμια Τράπεζα, δήλωσε ότι «ο πληθωρισμός των τροφίμων στην τουρκοκυπριακή οικονομία είναι ο υψηλότερος μεταξύ των ευρωπαϊκών οικονομιών, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τους πιο ευάλωτους, οι οποίοι ήδη αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα».

    Όσον αφορά το μέλλον, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί στο 2,7% το 2024, αντανακλώντας τόσο τις εσωτερικές ευπάθειες όσο και τους εξωτερικούς παράγοντες.

    Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στις διελεύσεις της Πράσινης Γραμμής, το εμπόριο και τη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού, καθώς και οι στρατηγικές επενδύσεις σε πράσινους και ψηφιακούς μετασχηματισμούς, προσφέρουν ευκαιρίες για βιώσιμη ανάπτυξη.

    Ενώ η έκθεση τάσσεται υπέρ μιας ισχυρής χάραξης πολιτικής για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προκλήσεων και, ως εκ τούτου, την ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας, οι βασικές συστάσεις πολιτικής περιλαμβάνουν την παροχή στήριξης έκτακτης ανάγκης στους φτωχότερους και πιο ευάλωτους, την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, τη βελτίωση της διαχείρισης του κινδύνου καταστροφών, την προώθηση της ανταγωνιστικότητας του ιδιωτικού τομέα και την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο για τη μείωση των απωλειών που σχετίζονται με πανδημίες.

    "Χρειάζεται δράση για να ξεπεραστούν τα σημεία συμφόρησης"

    Παρά την πρόοδο, το εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής παραμένει πολύ κάτω από τις δυνατότητές του και απαιτείται δράση για να ξεπεραστούν τα μακροχρόνια σημεία συμφόρησης, αναφέρεται στην έκθεση.

    Φέτος, η έκθεση εστιάζει ειδικά στη σημασία της χάραξης πολιτικής βάσει στοιχείων για την κοινή ευημερία και εξετάζει πώς νέα σύνολα δεδομένων, όπως η έρευνα για τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών και οι πίνακες εισροών/εκροών, μπορούν να βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να λαμβάνουν πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις.

    Η Natasha Rovo, ανώτερη οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και επικεφαλής συντάκτρια της έκθεσης, δήλωσε:

    «Η ανάλυση των Πινάκων Εισροών/Παροχών αποκαλύπτει ευκαιρίες για το εμπόριο μεταξύ των δύο κοινοτήτων που μπορεί να συμβάλει στη μείωση του χρόνου παραγωγής και του κόστους παραγωγής. Επιπλέον, το εμπόριο μεταξύ των δύο κοινοτήτων μπορεί να ωφελήσει εταιρείες τόσο από την τουρκοκυπριακή όσο και από την ελληνοκυπριακή κοινότητα, προωθώντας την ανταλλαγή γνώσεων, τεχνολογίας και συνεργειών».

    (ΓΜ)

    [09] Επίσκεψη Μπέροβα στο Εμπορικό Επιμελητήριο Άγκυρας

    Η Κ?br?s (15.05.24 kibrisgazetesi.com) γράφε? ότι o λεγόμενος υπουργός οικονομικών του κατοχικού καθεστώτος, Όζντεμιρ Μπέροβα επισκέφθηκε το Εμπορικό Επιμελητήριο της Άγκυρας (ΑΤΟ) στο πλαίσιο επαφών του στην τουρκική πρωτεύουσα και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ATO, Γκιουρσέλ Μπαράν.

    Στην ομιλία του, ο Μπέροβα υποστήριξε ότι πραγματοποίησαν τις επαφές τους στην Άγκυρα με πολυπληθή αντιπροσωπεία γιατί θέλουν να να αναπτύξουν την οικονομία και το εμπόριο των κατεχομένων και εργάζονται γι' αυτό.

    Ο Μπέροβα επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι «η μητέρα πατρίδα Τουρκία και η ΤΔΒΚ είναι δύο αναπόσπαστα μέρη ενός έθνους» και πρόσθεσε:

    «Ο μεγαλύτερος εμπορικός μας εταίρος είναι η Τουρκία. Εργαζόμαστε από κοινού για την περαιτέρω ανάπτυξη της σχέσης αυτής. Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να πάρουμε τη θέση μας στο μεγάλο τουρκικό έθνος. Με την ουσιαστική, ισχυρή και πραγματική υποστήριξη της Τουρκίας, έχουμε αρχίσει να βρίσκουμε μια θέση για εμάς, ειδικά στα τουρκικά κράτη [...].

    Μπαράν

    Ο Μπαράν από την πλευρά του σημείωσε ότι ως ΑΤΟ βρίσκονται σε επαφή και με το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο και δήλωσε ότι μπορούν να συνεργαστούν για τη βελτίωση των εξαγωγών των κατεχομένων.

    Ο Μπέροβα συνοδευόταν από τον λεγόμενο πρέσβη των κατεχομένων στην Άγκυρα Ισμέτ Κορούκογλου, τον λεγόμενο γενικό συντονιστή του «υπουργείου οικονομικών», Σααντέτ Χουντάβερντι, τον λεγόμενο επιτελάρχη του «υπουργείου οικονομικών Κιαμίλ Αγτζάμπεϊ, τον πρόεδρο του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου (KTTO), Τουργκάι Ντενίζ, τον πρόεδρο του «τουρκοκυπριακού βιομηχανικού επιμελητηρίου» (KTSO), Αλί Καματζίογλου, τον λεγόμενο αντιπρόεδρο παρατήματος της «Ένωσης Ανεξαρτήτων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών» (MUSIAD) στα κατεχόμενα Ιρφάν Γιλμάζ και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των KTTO και «KTSO».

    (ΓΜ)

    [10] Χορήγηση της λεγόμενης υπηκοότητας σε ακόμα εξήντα άτομα

    H K?br?s Postas? (16.05.24 kibrispostasi.com) γράφει ότι η λεγόμενη υπηκοότητα των κατεχομένων χορηγήθηκε σε ακόμα 60 άτομα.

    Το «υπουργικό συμβούλιο» ενέκρινε τη χορήγηση της λεγόμενης υπηκοότητας των κατεχομένων σε εξήντα άτομα και η απόφαση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της λεγόμενης κυβέρνησης.

    (ΓΜ)

    [11] Ζητούν να καταστούν μόνιμο μέλος στον Οργανισμό Ισλαμικών Πρωτευουσών και Πόλεων

    H K?br?s Postas? (16.05.24 kibrispostasi.com) γράφει ότι αντιπροσωπεία της λεγόμενης ένωσης τουρκοκυπριακών δήμων συμμετείχε στη 15η Γενική Διάσκεψη και στην 33η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Οργανισμσμού Ισλαμικών Πρωτευουσών και Πόλεων (OICCC).

    Η 15η Γενική Διάσκεψη και η 33η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟICCC, ο οποίος έχει 187 μέλη από 57 ισλαμικές χώρες, φιλοξενήθηκε από τον Μητροπολιτικό Δήμο της Ικονίου στις 13-15 Μαΐου.

    Στη διάσκεψη συμμετείχε ο Αχμέτ Χαϊρί Ορτσάν, «δήμαρχος» της κατεχόμενης Ακανθούς, μέλος της «γενικής διεύθυνσης και του εκτελεστικού συμβουλίου» της λεγόμενης ένωσης τουρκοκυπριακών δήμων, ο Μουαμέρ Γκιουνές, «διευθυντής» της λεγόμενης ένωσης και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του «δήμου» κατεχόμενης Λευκωσίας, Γκιορκέμ Ονέμ και Σαλίχ Τσελίερ.

    Η αντιπροσωπεία της «ένωσης Δήμων» συναντήθηκε με εκπροσώπους από ισλαμικές χώρες.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια συμποσίου, ο Ορτσάν απευθύνθηκε στις ισλαμικές χώρες και υποστήριξε ότι «η ΤΔΒΚ θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην κατηγορία των χωρών μόνιμων μελών και όχι ως μέλος - παρατηρητής».

    Ο Ορτσάν τόνισε επίσης τη σημασία των αδελφικών σχέσεων και μοιράστηκε τις εμπειρίες του σχετικά με την ανάπτυξη των δήμων.

    (ΓΜ)

    [12] Καταδικάζουν «επίθεση» σε τέμενος στην Λεμεσό

    Η Gunes (16.05.24) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος καταδικάζει επίθεση, που όπως υποστηρίζει, έγινε στο τέμενος Αρναούτ στη Λεμεσό.

    «Η συνέχεια τέτοιων επιθέσεων αποτελεί εκδήλωση της ρατσιστικής νοοτροπίας στο νότο και της μισαλλοδοξίας απέναντι στην τουρκική και ισλαμική παρουσία», ισχυρίζεται σε ανακοίνωση.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση», κατά το λεγόμενο υπουργείο, άφησε ατιμώρητες τις επιθέσεις στα τζαμιά στις ελεύθερες περιοχές και ότι «τα εγκλήματα επαναλαμβάνονται για το λόγο αυτό».

    Ακολούθως ζητείται να μην μείνει ατιμώρητη η επίθεση στην πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά του «τουρκοκυπριακού λαού» και να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν οι δράστες το συντομότερο δυνατό.

    Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι αυτό που έγινε στο συγκεκριμένο τέμενος , το οποίο υπέστη ζημιές με γραφή στους τοίχους του, δεν μπορεί να ερμηνευτεί ανεξάρτητα από αυτό που έγινε σε πολλά ιστορικά τζαμιά στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

    Η Gunes (16.05.24) γράφει επίσης ότι και το ΕΒΚΑΦ καταδίκασε την επίθεση στο τέμενος Αρναβούτ στη Λεμεσό. Σε γραπτή ανακοίνωση του αναφέρεται ότι «στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, το τζαμί και οι τοίχοι του κήπου υπέστησαν ζημιές από γραπτά».

    Εκφράζοντας την ανησυχία του «για την αύξηση των επιθέσεων σε μουσουλμανικούς χώρους λατρείας στη νότια Κύπρο τα τελευταία χρόνια», κατά την έκφρασή της, η ανακοίνωση ισχυρίζεται: «Σε όλο μας το έργο, σεβόμαστε κάθε αίρεση χωρίς διακρίσεις γλώσσας, θρησκείας και φυλής και προστατεύουμε όλα τα θρησκευτικά αντικείμενα».

    Στην ανακοίνωση εκφράζεται η ευχή όπως οι συχνές προκλητικές επιθέσεις τερματιστούν το συντομότερο δυνατό και όπως οι εμπλεκόμενοι στο περιστατικό εντοπιστούν άμεσα από τις αρμόδιες αρχές.

    (ΚΣ)

    [13] Χιλιάδες τόνοι εσπεριδοειδών έμειναν στα δέντρα αφού δεν τα δέχεται η Τουρκία

    Κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Πολύ κρίμα», η Halk?n Sesi (16.05.24) γράφει ότι 40 χιλιάδες τόνοι εσπεριδοειδών έμειναν πάνω τα δέντρα και καταστράφηκαν, προκαλώντας έτσι μεγάλη ζημιά στους παραγωγούς.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι ακόμα δεν κατέστη δυνατό να ξεπεραστεί η κρίση που ξέσπασε με τον τερματισμό των εισαγωγών εσπεριδοειδών από τα κατεχόμενα στην Τουρκία λόγω της ασθένειας του πρασινίσματος.

    Κάποιοι παραγωγοί πετάνε τα προϊόντα τους στα σκουπίδια και κάποιοι άλλοι αντιδρούν κόβοντας τα δέντρα τους.

    Μιλώντας στην εφημερίδα, ο πρόεδρος της «ένωσης παραγωγών» εσπεριδοειδών, Τουργκούτ Ακτσίν δήλωσε ότι τα φετινά προβλήματα κατέστρεψαν τους παραγωγούς και υποστήριξε ότι σε κανένα προϊόν στα κατεχόμενα δεν εμφανίστηκε η ασθένεια του πρασινίσματος των εσπεριδοειδών.

    Ανέφερε ότι η Τουρκία ακόμα δεν παρέλαβε τα προϊόντα τους και ότι 40 τόνοι βαλένσια έμειναν πάνω στα δέντρα. Πρόσθεσε ότι του χρόνου πρέπει να ανοίξουν οι εξαγωγές, διότι διαφορετικά θα ξεραθούν τα δέντρα.

    Η Avrupa (16.05.24) αναφέρεται στο θέμα σημειώνοντας ότι εδώ και δύο μήνες τέσσερα φορτηγά γεμάτα με εσπεριδοειδή περνούν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές.

    Κάτω από τον τίτλο «Η Τουρκία δεν τα πήρε, τα πήραν οι Ελληνοκύπριοι», η εφημερίδα γράφει ότι η Τουρκία τούς είπε ότι «υπάρχει ασθένεια» και δεν τα πήρε, ενώ «τα παίρνει η Κύπρος που είναι μέλος της ΕΕ».

    «Πείτε να δούμε. Ποιος μας βάζει το εμπάργκο;» διερωτάται το δημοσίευμα.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Φήμες για υποτιθέμενη απόπειρα πραξικοπήματος συγκλονίζουν την Τουρκία

    Η Sabah (26.05.24, sabah.com.tr) γράφει ότι φήμες για υποτιθέμενη απόπειρα πραξικοπήματος συγκλονίζουν την Τουρκία σε σχέση με συλλήψεις που σχετίζονται με την εγκληματική οργάνωση Αϊχάν Μπορά Καπλάν (Ayhan Bora Kaplan).

    «Ο ισχυρισμός για πιθανή απόπειρα πραξικοπήματος μέσω της έρευνας για τον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης Ayhan Bora Kaplan έπεσε σαν βόμβα στην ατζέντα της Τουρκίας», σημειώνει η εφημερίδα και αναφέρεται σε άρθρο του αρθρογράφου της εφημερίδας Mahmut Ovur, ο οποίος υποστηρίζει: «Είναι σαν να είμαστε πάλι στην αρχή και να αντιμετωπίζουμε μια νέα μάστιγα της FETO».

    Στο άρθρο του Mahmut Ovur στην Sabah (16.05.24 sabah.com.tr ) αναφέρονται, ανάμεσα σε άλλα, τα εξής:

    «Το σκάνδαλο 'συνωμοσίας' στην αστυνομία της Άγκυρας μεγαλώνει. Η υποδομή για τη συνωμοσία κατά της πολιτικής από μια οργανωμένη εγκληματική οργάνωση έχει πράγματι δημιουργηθεί εντατικά εδώ και αρκετό καιρό. Στο διάστημα αυτό, η ομάδα της αστυνομίας, κάποιοι από τους οποίους έχουν αποκαλυφθεί σήμερα και κάποιοι από τους οποίους καταφέρνουν ακόμη να κρύβονται, διέρρεαν συνεχώς τόσο σε φυγάδες που συνδέονται με τη FETO όσο και σε μέσα ενημέρωσης που ευνοούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) πολλές ειδήσεις περί διαπλοκής 'πολιτικής και μαφίας'. Ακολούθησε μια επίμονη πολιτική απαξίωσης.

    Η απερισκεψία έφτασε σε τέτοιο σημείο που αυτή τη φορά στοχοποίησαν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), πρώην και νέους υπουργούς, το προσωπικό επιτελείο του προέδρου και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP).

    Αυτή είναι η περίληψη του σκανδάλου που συγκλονίζει την κοινή γνώμη εδώ και λίγες μέρες. Αυτό το σκάνδαλο ή η απερισκεψία, το οποίο θα ονομάσουμε τώρα πολιτική συνωμοσία, είναι επίσης στην ατζέντα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και του προέδρου του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

    Στη χθεσινή συνάντηση της Κοινοβουλευτικής του ομάδας, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ακριβώς τα εξής:

    'Βλέπουμε ότι αυτοί που υπονομεύουν το πνεύμα του Γενικάπι για να πληρώσουν ένα χρέος διατροφής στη FETO δεν είναι ποτέ άπραγοι. Γνωρίζουμε πολύ καλά τη μαριονέτα και αυτούς που κινούν τα νήματα και ποιος έγραψε το έργο. Όσο κι αν ασχημονούν, εμείς δεν θα πέσουμε σε αυτή την παγίδα'.

    Ο πρόεδρος του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, από την άλλη, χαρακτήρισε 'πραξικόπημα' τη συνωμοσία κατά της πολιτικής από τον αρχηγό της οργάνωσης οργανωμένου εγκλήματος Ayhan Bora Kaplan και τον άνθρωπό του Σερντάρ Σερτζελίκ και δεν βρήκε επαρκή την παύση των αστυνομικών διευθυντών που εργάζονται στην Αστυνομική Διεύθυνση της Άγκυρας, λέγοντας:

    'Γνωρίζουμε όλες τις παράνομες επαφές και τα δίκτυα. Υπάρχει μια συνωμοσία που δεν μπορεί να ξεπεραστεί με τη διαθεσιμότητα μερικών αρχηγών της αστυνομίας. Στην πραγματικότητα, ο στόχος είναι το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης, το ΑΚΡ, η Λαϊκή Συμμαχία και τελικά η Τουρκία', είπε.

    Πράγματι, οι ισχυρισμοί που προβάλλονται ξεπερνούν την εμβέλεια τριών ή πέντε αρχηγών της αστυνομίας. Έχω ξαναγράψει, από πού παίρνουν αυτή τη δύναμη αυτοί οι αρχηγοί της αστυνομίας;

    Αυτό είναι ένα σημαντικό ερώτημα και η απάντηση σε αυτό είναι περίεργη. Είναι σημαντική επειδή η σοβαρότητα του θέματος έγινε σαφής την προηγούμενη νύχτα, όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν δέχθηκε τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς και τον Διευθυντή της MIT Ιμπραχήμ Καλίν στο Προεδρικό και συζήτησαν το θέμα αυτό.

    Μετά τη συνάντηση αυτή, ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, ανακοίνωσε ότι η έρευνα βαθαίνει και ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα:

    'Θα καταστρέψουμε τα κόλπα και τις παγίδες όποιου προσπαθεί να ξεγελάσει τον Πρόεδρό μας, την κυβέρνησή μας και τους πολιτικούς μας με τις τακτικές της FETO. Η σχετική έκθεση των επιθεωρητών της δημόσιας διοίκησης θα ολοκληρωθεί σύντομα. Αναλύουν ένα προς ένα κάθε βήμα που έγινε και τα τηλεφωνικά αρχεία. Θα μοιραστούμε αυτή την έκθεση με το κοινό, μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο'.

    Υποκλοπές

    Ένας από τους λόγους για τους οποίους το περιστατικό ήταν τόσο σοκαριστικό και προκάλεσε τόσο έντονες αντιδράσεις ήταν ο ισχυρισμός ότι η εν λόγω ομάδα, όπως και η FETO, είχε υποκλέψει και παρακολουθούσε 280 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών. Μεταξύ αυτών που παρακολουθήθηκαν φέρεται να ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης Ακίν Γκιουρλέκ, η δημοσιογράφος Χαντέ Φιράτ και ο βουλευτής του Καλού Κόμματος Ουγούρ Ποϊράζ.

    Είναι σαν να επιστρέφουμε στο σημείο μηδέν και να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα μάστιγα της FETO. [...] Δεν είναι τυχαία η διαρροή των ειδήσεων στην 'αντιπολίτευση'».

    Νέες συλλήψεις και παρασκήνιο

    Εξάλλου, η BirGun (16.05.24 birgun.net) αναφέρεται σε εξελίξεις αναφορικά με την έρευνα στην έρευνα για τον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης Αϊχάν Μπορά Καπλάν (Ayhan Bora Kaplan).

    Η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν 3 πολίτες και 1 αρχηγός της αστυνομίας σε σχέση με την παράνομη διακίνηση του μυστικού μάρτυρα Σερντάρ Σερτστελίκ στο εξωτερικό. Χθες συνελήφθησαν ο υποδιευθυντής της επαρχιακής αστυνομίας της Άγκυρας, ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής του τμήματος οργανωμένου εγκλήματος και ένας αρχηγός της αστυνομίας, οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από τα καθήκοντά τους την περασμένη εβδομάδα. Ο αριθμός των συλλήψεων στο πλαίσιο της έρευνας αυξήθηκε σε 8.

    Τι συνέβη;

    Η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας είχε ανακοινώσει ότι είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον αναπληρωτή αστυνομικό διευθυντή της Άγκυρας Murat Celik, τον διευθυντή του Τμήματος Οργανωμένου Εγκλήματος Kerem Oner, τον αναπληρωτή του Sevket Demircan και τον διοικητή του Τμήματος Οργανωμένου Εγκλήματος Ufuk Gultekin στο πλαίσιο της έρευνας για τον Ayhan Bora Kaplan.

    Στην υπόθεση Ayhan Bora Kaplan, η έρευνα ξεκίνησε με βάση τις καταθέσεις του Σερτσελίκ, ενός μυστικού μάρτυρα που λέγεται ότι ήταν το δεξί χέρι του Kaplan, οποίος διέφυγε στο εξωτερικό παρά τις ηλεκτρονικές χειροπέδες και είχε υποστηρίξει στους ισχυρισμούς του που αναρτήθηκαν στο YouTube ότι μεταξύ των ονομάτων που ήθελε να αναφερθούν στην κατάθεσή του ήταν ο προσωπάρχης του προέδρου του AKP Erdogan Hasan Dogan, οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης Bekir Bozdag και Abdulhamit Gul, και άλλα πρωτοκλασάτα ονόματα του ΑΚΡ.

    Στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε μετά τις δηλώσεις του Sertcelik, η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας προέβη σε δήλωση σχετικά με την κλήση για να καταθέσουν αστυνομικοί που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και των οποίων τα σπίτια ερευνήθηκαν.

    Κατηγορίες για 'σύσταση και καθοδήγηση ένοπλης οργάνωσης για τη διάπραξη εγκλήματος'

    Εξάλλου, το Τ24 (16.05.24 t24.com.tr) γράφει ότι ο Σερτσελίκ, ο οποίος φέρεται να είναι ο άνθρωπος του Ayhan Bora Kaplan, ο οποίος συνελήφθη στην Άγκυρα επειδή φέρεται να είναι αρχηγός οργανωμένης εγκληματικής οργάνωσης και συμμετείχε σε ορισμένες διαμαρτυρίες, είχε κατηγορήσει την αστυνομία της Άγκυρας, υποστηρίζοντας ότι 'αναγκάστηκε να υπογράψει 19 σελίδες καταθέσεων γεμάτες ψέματα και συκοφαντίες'. Αναφέροντας ότι τού φόρεσαν ηλεκτρονικές χειροπέδες και τον έθεσαν σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων την επομένη της κατάθεσής του, αλλά ότι μπορούσε να πάει όπου ήθελε, υποστήριξε ότι 'η επιχείρηση εναντίον του ήταν για το θεαθήναι και του επέτρεψαν να διαφύγει στο εξωτερικό'.

    Γράφει και τα εξής για την υπόθεση η ιστοσελίδα: «Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συνέταξε η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας, ο Ayhan Bora Kaplan και 5 στελέχη της οργάνωσης κατηγορούνται για 'σύσταση και καθοδήγηση ένοπλης οργάνωσης για τη διάπραξη εγκλήματος', 'ανθρωποκτονία από πρόθεση', 'ειδική ανθρωποκτονία από πρόθεση, '[...] ενώ ποινή ισόβιας κάθειρξης 2 φορές για τον καθένα και φυλάκιση έως 169 έτη και 6 μήνες για τον καθένα ζητήθηκαν για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν. Οι υπόλοιποι 55 κατηγορούμενοι ζητήθηκε επίσης να καταδικαστούν σε διάφορες ποινές φυλάκισης».

    (ΚΣ)

    [02] Συνάντηση Τούρκου ΥΠΕΞ με την Καναδή ομόλογό του

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ahaber (16.05.24 ahaber.com.tr) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με την Υπουργό Εξωτερικών του Καναδά Melanie Joly.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ο όγκος εμπορίου Τουρκίας-Καναδά, που ανέρχεται σε περίπου 3 δισ. δολάρια, και τέθηκε ως στόχος να αυξηθεί στα 5 δισ. δολάρια σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 16 May 2024 - 14:57:53 UTC