Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 26 June 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 24-05-17

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 95/2024 17.05.2024

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Έκκληση Έρχουρμαν σε Τατάρ να παραιτηθεί αν δεν αποφασίζει ο ίδιος στο Κυπριακό
  • [02] Συμμετοχή «υπουργού» εργασίας σε σύνοδο Υπουργών των Τουρκικών Κρατών
  • [03] Συνάντηση «υπουργού» οικονομικών με τον Τούρκο Υπουργό Εμπορίου
  • [04] Ουστέλ: «Θα εισάγουμε κατεψυγμένο κρέας από την Ολλανδία»
  • [05] Αναχώρησε από τα κατεχόμενα η αντιπροσωπεία του Αζερμπαϊτζάν
  • [06] Στήριξη ζητούν οι Τουρκοκύπριοι της Βρετανίας
  • [07] Ανέλαβε ο Μπερτνάν Όζερνταγ ως νέος «πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου»
  • [08] Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Απόφαση Κομπανί: 42 χρόνια φυλάκιση για τον Ντεμιρτάς
  • [02] Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για την βαριές ποινές στην υπόθεση Κομπανί
  • [03] Αμνηστία στους πρωταίτιους του πραξικοπήματος της 28ης Φεβρουαρίου 1997
  • [04] Οζέλ: «Πρέπει να αρθεί η ασυλία του Σοϊλού και να δικαστεί για σχέσεις με τον Καπλάν»
  • [05] Συνάντηση Έρντογαν με τον Πρωθυπουργό της Γεωργίας

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Έκκληση Έρχουρμαν σε Τατάρ να παραιτηθεί αν δεν αποφασίζει ο ίδιος στο Κυπριακό

    H Yeni Duzen (17.05.24) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν απάντησε στη δήλωση του Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος αναφερόμενος στους επικριτές του στο Κυπριακό, είπε πως «τα λένε σε εμένα επειδή δεν μπορούν να πουν τίποτα στην Άγκυρα».

    Σε δηλώσεις σε διαδικτυακή τηλεοπτική εκπομπή, ο Έρχουρμαν κάλεσε τον Τατάρ να παραιτηθεί αν δεν έχει δική του βούληση. Ανέφερε τα εξής ο Έρχουρμαν:

    «Ο κ. Τατάρ πρώτα βγαίνει και λέει αυτά που δέχτηκαν, αυτά που δεν δέχτηκαν, λέει αν θα πάει ή όχι σε συνάντηση και ύστερα λέει 'τα είπα αυτά, αλλά δεν είμαι εγώ που τα είπα, η Άγκυρα τα είπε'. Και αυτό το άτομο συνεχίζει να κάθεται στο θώκο του προέδρου της δημοκρατίας. Αν το δούμε αυτό ως άποψη της Άγκυρας, να παραιτηθεί».

    Υποστηρίζοντας ότι ο Τατάρ εκμηδένισε τη δική του άποψη, ο Έρχουρμαν χαρακτήρισε «τρομακτική» την εν λόγω κατάσταση και πρόσθεσε:

    «Αν θες να πεις ότι δεν έχεις δική σου βούληση, αν δεν έχεις βούληση, μην κάθεσαι στον θώκο του προέδρου της δημοκρατίας. Αν αποφασίζει η Άγκυρα, να μιλήσουμε με την Άγκυρα στα ζητήματα που δεν μας αρέσουν, που δεν βλέπουμε κατάλληλα για τα συμφέροντα του λαού μας. Άσε να μιλήσει η Άγκυρα τότε. Τι κάνεις εκεί; Είμαστε αντιμέτωποι με ένα άτομο που, προσπαθώντας να υπερασπιστεί τον εαυτό του, λέει ότι δεν έχει βούληση».

    Διερωτώμενος γιατί ο Τατάρ κάθεται στον «προεδρικό θώκο», ο Έρχουρμαν σημείωσε ότι ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών, ο Τατάρ είναι ηγέτης κοινότητας και πρόσθεσε:

    «Λέει πως δεν είμαι ηγέτης κοινότητας, δεν λαμβάνω εγώ αυτές τις αποφάσεις. Τότε δεν πρέπει να κάθεσαι εκεί».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Συμμετοχή «υπουργού» εργασίας σε σύνοδο Υπουργών των Τουρκικών Κρατών

    H K?br?s (17.05.24) γράφει ότι λεγόμενος υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων του κατοχικού καθεστώτος, Σαντίκ Γκαρντιγιάνογλου δήλωσε ότι απέκτησαν ορατότητα στη διεθνή σκηνή με την στήριξη της Τουρκίας εδώ και πολλά χρόνια και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι η πόρτα τους προς τον έξω κόσμο.

    Ο Γκαρντιγιάνογλου συμμετείχε με το καθεστώς του παρατηρητή στην 1η Σύνοδο Υπουργών Κοινωνικών Πολιτικών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) που έγινε στην Κωνσταντινούπολη και παραχώρησε συνέντευξη στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ).

    Υποστηρίζοντας ότι η «ΤΔΒΚ» έχει αποκτήσει τη βάση να εκφράζεται σε μια διεθνή πλατφόρμα, ο Γκαρντιγιάνογλου είπε ότι η «ΤΔΒΚ» είναι πλέον παρατηρητής στον ΟΤΚ με ομόφωνη απόφαση που λήφθηκε από τα μέλη του Οργανισμού, του οποίου αποτελούν αναπόσπαστο μέλος.

    Ο Γκαρντιγιάνογλου ευχαρίστησε γι' αυτό τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και την Υπουργό Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, Μαχινούρ Οζντεμίρ Γκιοκτάς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα καταστούν πλήρες μέλος του ΟΤΚ.

    Υποστήριξε ότι τέτοιες συναντήσεις αυξάνουν τη διεθνή αναγνωρισιμότητα της «ΤΔΒΚ» και ισχυρίστηκε ότι «η πραγματικότητα της ΤΔΒΚ βρίσκεται ενώπιον όλου του κόσμου και των πολιτικών οργανισμών, έστω και αν δεν θέλει να τη δει ο κόσμος».

    Είπε ότι η πλήρης αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» από τα τουρκικά κράτη θα γίνει με την πάροδο του χρόνου και πρόσθεσε ότι «ξέρουμε και εμείς ότι δεν θα γίνει μέσα σε μια στιγμή».

    «Πρώτα πρέπει να γίνει ενοποίηση από τα κάτω, να γνωρίσουν τα υπουργεία το ένα το άλλο, να ξέρουν τα συστήματα ο ένας του άλλου», ανέφερε επισημαίνοντας ότι τόσα χρόνια μόνο με την Τουρκία είχε δεσμούς η «ΤΔΒΚ» και ότι τα υπόλοιπα τουρκικά κράτη δεν είχαν πολιτικές επαφές μέχρι σήμερα, έστω και αν υπήρξαν κάποιες ιδιωτικές εμπορικές σχέσεις.

    Ακολούθως, ο Γκαρντιγιάνογλου υποστήριξε ότι η αναγνωρισιμότητα του καθεστώτος είναι αδύναμη, επειδή δεν μπορεί να ανοιχθεί προς το εξωτερικό λόγω των λεγόμενων εμπάργκο και της «απομόνωσης» και χαρακτήρισε σημαντικό άνοιγμα τη σύσταση «κοινοβουλευτικής επιτροπής φιλίας» στο κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει αναγνώριση όταν αρχίσουν σχέσεις στο ίδιο επίπεδο και με τα υπόλοιπα τουρκικά κράτη και φτάσουν στο επίπεδο υπουργών οι σχέσεις τους.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Συνάντηση «υπουργού» οικονομικών με τον Τούρκο Υπουργό Εμπορίου

    H K?br?s (17.05.24) γράφει ότι λεγόμενος υπουργός οικονομικών του κατοχικού καθεστώτος, Οζντεμιρ Μπέροβα συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Τούρκο Υπουργό Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ και ότι μετά από κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο, διεξήγαγαν συνάντηση οι αντιπροσωπείες τους.

    Σε δηλώσεις του, ο Μπέροβα είπε ότι επισκέπτονται την Τουρκία με πολυπληθή αντιπροσωπεία με τη συμμετοχή επιχειρηματιών για να αξιολογήσουν τα βήματα που έγιναν με σκοπό την ενίσχυση των οικονομικών τους σχέσεων και πρόσθεσε ότι έφτασαν στο τελικό στάδιο για εγκατάσταση μηχανημάτων ακτινών Χ στο «τελωνείο» στην Αμμόχωστο και την Κερύνεια, ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση του προσωπικού και βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης της υποδομής των χώρων που θα στηθούν τα μηχανήματα.

    Ανέφερε ότι θα μονταριστούν εντός δύο βδομάδων τα μηχανήματα και θα τεθούν σε λειτουργία στην παρουσία του Μπολάτ.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη των σχέσεων τους η συχνή επικοινωνία και η ανταλλαγή απόψεων και εξέφρασε «ισχυρή στήριξη» στο «όραμα λύσης δύο κρατών» που έθεσε επί τάπητος ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

    Υποστήριξε ότι ενώ καταβάλλουν προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, θα συνεχίσουν να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ».

    Ο Μπολάτ είπε ότι επικεντρώνονται στο να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των προϊόντων της «ΤΔΒΚ» στις παγκόσμιες αγορές και την άρση των αρνητικών επιπτώσεων «της άδικης απομόνωσης».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ουστέλ: «Θα εισάγουμε κατεψυγμένο κρέας από την Ολλανδία»

    Η Diyalog (17.05.24) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος, Ουνάλ Ουστέλ δήλωσε ότι λήφθηκε αμετάκλητη απόφαση για εισαγωγή κρέατος από την Ολλανδία.

    Ο Ουστέλ είπε ότι υποβλήθηκαν προσφορές από την Ισπανία, τη Ρουμανία και την Ολλανδία για μείωση των τιμών του κρέατος, και ότι μετά τις αξιολογήσεις που έγιναν, αποφάσισαν να εισάγουν κρέας από την Ολλανδία.

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το κρέας αρνιού χωρίς κόκαλα ηλικίας έως ενός έτους θα πωλείται στα κρεοπωλεία στις 400 τουρκικές λίρες (ΤΛ) το κιλό, ενώ ο κιμάς με λίπος 10% θα πωλείται στις 300 ΤΛ το κιλό.

    Είπε επίσης ότι το ποσό του κινήτρου ανά αρνί για τους εγχώριους παραγωγούς αυξήθηκε από 800 ΤΛ σε 1.100 ΤΛ.

    Αναφέροντας ότι μετέβηκαν στην Άγκυρα στο τέλος της εβδομάδας και εργάστηκαν για το «Πρωτόκολλο Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής Συνεργασίας 2024-2025» με τον Αντιπρόεδρο Τζεβντέντ Γιλμάζ, ο Ουστέλ ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα παράσχει 14 δισεκατομμύρια ΤΛ στην «ΤΔΒΚ».

    Ο Ουστέλ σημείωσε ότι στο προβλεπόμενο κονδύλι περιλαμβάνονται επίσης οι δαπάνες για την ολοκλήρωση του νοσοκομείου στην κατεχόμενη Μόρφου και την έναρξη του έργου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω καλωδίου.

    Αναφερόμενος στα λεγόμενα πανεπιστήμια είπε: «Θα φέρουμε τα πανεπιστήμιά μας στη θέση που τους αξίζει [...] Διεξάγονται νομικές μελέτες μεταξύ του υπουργείου παιδείας και του πρωθυπουργικού γραφείου, προκειμένου να διατηρηθούν όλα τα πανεπιστήμια υπό έλεγχο».

    (ΚΣ)

    [05] Αναχώρησε από τα κατεχόμενα η αντιπροσωπεία του Αζερμπαϊτζάν

    Η Vatan (17.05.24) γράφει ότι ολοκλήρωσαν τις επαφές τους στα κατεχόμενα και αναχώρησαν χθες οι «κοινοβουλευτικές ομάδες φιλίας» από το Αζερμπαϊτζάν.

    Στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, τον πρόεδρο της «διακοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας ΤΔΒΚ-Αζερμπαϊτζάν», Τζαβανίρ Φεϊζίγιεβ και την αντιπροσωπεία που τον συνόδευε αποχαιρέτησε ο «πρόεδρος της βουλής» Ζορλού Τορέ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της «βουλής», o Φεϊζίγιεβ δήλωσε ότι «η επίσκεψή τους στην ΤΔΒΚ ήταν πολύ παραγωγική όσον αφορά τη γνωριμία με τον αδελφό τουρκοκυπριακό λαό και το τουρκοκυπριακό κράτος».

    Ανέφερε ότι με τις νέες πληροφορίες που απέκτησαν θα μπορούν να κάνουν πιο εύκολα σχέδια για την «ΤΔΒΚ» και ότι δεν αισθάνθηκαν αποξενωμένοι κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, αφού «τόσο η κρατική διοίκηση όσο και ο λαός έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για αυτούς».

    Σημείωσε ότι θεωρούν την «ΤΔΒΚ ως το σπίτι τους» και επιθυμούν να συναντηθούν στο Μπακού.

    Ο Τορέ, από την πλευρά του, σημείωσε ότι «η σχέση μεταξύ της ΤΔΒΚ και του Αζερμπαϊτζάν επισημοποιήθηκε με την ομάδα φιλίας που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο χωρών», γεγονός που τους έκανε ευτυχείς.

    Είπε ότι περιμένουν από την Αζερική αντιπροσωπεία να επισκεφθεί ξανά τα κατεχόμενα και κατέληξε λέγοντας: «Είμαστε αδέλφια, είμαστε ένα έθνος».

    (ΚΣ)

    [06] Στήριξη ζητούν οι Τουρκοκύπριοι της Βρετανίας

    H K?br?s (17.05.24) γράφει ότι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τουρκικά σχολεία στο Λονδίνο αναφέρθηκε με δηλώσεις στην εφημερίδα, ο ιδρυτικός πρόεδρος των Σχολείων Ατατούρκ, Τουρκέρ Τσακιτζί, ο οποίος αγωνίζεται για την εκπαίδευση των τουρκόπουλων στο Λονδίνο εδώ και 43 χρόνια, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Ο Τσακιτζί είπε ότι αναμένουν τη στήριξη της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» για τα έξοδα που αφορούν τα ενοίκια των σχολείων και υποστήριξε ότι πρέπει επειγόντως να ανοίξει κολέγιο στο Λονδίνο.

    Ανέφερε επίσης ότι είναι ελλιπής και ο αριθμός των εκπαιδευτικών και σημείωσε ότι οι εκπαιδευτικοί που στέλνονται από την Τουρκία μένουν για πέντε χρόνια στη Βρετανία, όμως οι εκπαιδευτικοί από τα κατεχόμενα μόνο για δύο χρόνια.

    Ο Τσακιτζί επεσήμανε τη σημασία της παράτασης της θητείας των Τουρκοκύπριων εκπαιδευτικών τουλάχιστον στα 3 ή 4 χρόνια.

    Αναφερόμενος στον αριθμό των Τουρκοκυπρίων και Τούρκων που ζουν στη Βρετανία, ο Τσακιτζί είπε ότι έφτασαν σχεδόν το ένα εκατομμύριο και ότι ο αριθμός των Τούρκων μαθητών/φοιτητών ξεπερνά τις 30 χιλιάδες.

    Σημείωσε ότι ο αριθμός των μαθητών δέχθηκε πλήγμα από την πανδημία, όμως ανακάμπτει σιγά σιγά και πρόσθεσε ότι στα έξι σχολεία που υπηρετούν Κύπριοι εκπαιδευτικοί υπάρχουν περίπου χίλιοι μαθητές ηλικίας από 5-18 χρόνων.

    Είπε ότι στα σχολεία των μαθητών από την Τουρκία και στα σχολεία των τζαμιών υπάρχουν 3-4 χιλιάδες μαθητές και πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες μαθητές δεν τυγχάνουν τουρκικής εκπαίδευσης, κατευθύνονται προς μεικτούς γάμους και δεν διευρύνουν την εκπαίδευσή τους.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Ανέλαβε ο Μπερτνάν Όζερνταγ ως νέος «πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου»

    Η Gunes (17.05.24) γράφει ότι ο Μπερτνάν Όζερνταγ ανέλαβε ως ο νέος «πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου» στα κατεχόμενα.

    Στην ομιλία του κατά την τελετή ορκωμοσίας του, ανέφερε ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να φέρουν τη δικαιοσύνη σε καλύτερη θέση και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού όσον αφορά την αμεροληψία και την ανεξαρτησία.

    Ο Οζέρνταγ γεννήθηκε το 1974 στη Λευκωσία και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου μαρμαρά και ακολούθως στο Πανεπιστήμιο του Essex, όπου ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό και διδακτορικό σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Εμπορίου.

    Το 2000 άρχισε να εργάζεται ως δικηγόρος και το 2006 διορίστηκε «δικαστής του επαρχιακού δικαστηρίου». Το 2014 διορίστηκε «πρόεδρος του επαρχιακού δικαστηρίου» και το 2015 μέλος του «ανώτατου δικαστηρίου».

    (ΚΣ)

    [08] Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στα κατεχόμενα

    H K?br?s (16.05.24, kibrisgazetesi.com) γράφει ότι πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού θα καταπλεύσουν σε παράνομα λιμάνια των κατεχομένων και θα είναι επισκέψιμα για το κοινό επ' ευκαιρία της ημέρας μνήμης Ατατούρκ και εορτής της νεολαίας και αθλητισμού στις 19 Μαΐου.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση των κατοχικών δυνάμεων, η πυραυλάκατος TCG Dogan (P-340) και το υποβρύχιο TCG Doganay (S-351) θα καταπλεύσουν στο λιμάνι της κατεχόμενης Κερύνειας, ενώ το ταχύπλοο TCG Meltem (P-334) θα καταπλεύσει στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

    (ΓΜ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Απόφαση Κομπανί: 42 χρόνια φυλάκιση για τον Ντεμιρτάς

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (17.05.24, t24.com.tr) γράφει ότι ανακοινώθηκε η ετυμηγορία κατά την 83η ακροαματική διαδικασία της δίκης του Κομπάνι, στην οποία δικάστηκαν 108 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων οι πρώην συμπρόεδροι του φιλο-Κουρδικού Κόμματος Ελευθερίας των Λαών (HDP) Σελαχαττίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσένταγ, λόγω των επεισοδίων στο Κομπάνι στις 6-8 Οκτωβρίου 2014.

    Το 22ο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Άγκυρας διάβασε ομόφωνα την περίληψη της 130σέλιδης ετυμηγορίας, ερήμην των κατηγορουμένων και των δικηγόρων τους.

    Επιβάλλοντας βαριές ποινές στους κατηγορούμενους που δικάζονται για τα επεισόδια στο Κομπάνι πριν από 10 χρόνια, το δικαστήριο καταδίκασε τον Ντεμιρτάς σε 42 χρόνια συνολικά και την Γιουκσένταγ σε 30 χρόνια και 3 μήνες για 47 διαφορετικές κατηγορίες.

    Το δικαστήριο καταδίκασε 24 κατηγορούμενους σε 407 χρόνια και 7 μήνες συνολικά, ενώ άφησε ελεύθερους 5 κατηγορούμενους, αθώωσε 12, αποφάσισε τη συνέχιση της κράτησης 13 και διαχώρισε την υπόθεση εναντίον 72 φυγόδικων κατηγορουμένων.

    Ο Αχμέτ Τουρκ καταδικάστηκε σε 10 χρόνια και ο Αλπ Αλτινόρς σε 22 χρόνια και 6 μήνες για «συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση».

    Εξάλλου, αθωώθηκαν οι αντιπρόεδροι της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας Σιιρί Σουρεγιά Οντέρ, Αϊσέλ Τουγλούκ και Αϊχάν Μπιλγκέν.

    (ΚΣ)

    [02] Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για την βαριές ποινές στην υπόθεση Κομπανί

    H Cumhuriyet (17.05.24 cumhuriyet.com.tr) γράφει ότι «πολιτική» χαρακτήρισε τη δίκη ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Οζγκιούρ Οζέλ, σχολιάζοντας τις βαριές ποινές που επιβλήθηκαν στους κατηγορούμενους στην υπόθεση Κομπανί.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sozcu είπε τα εξής για το θέμα αυτό:

    «Δεν πρόκειται να αλλάξω τη στάση που έχω κρατήσει από την πρώτη μέρα. Η υπόθεση είναι μια πολιτική υπόθεση. Αν η υπόθεση κατατέθηκε 5 χρόνια μετά το περιστατικό, αν το κατηγορητήριο γράφτηκε απευθείας από τον πρόεδρο ενός κόμματος για χρόνια και μετά κατατέθηκε η υπόθεση, αυτή η υπόθεση είναι μια πολιτική υπόθεση. Με την παράτασή της, τον χρόνο, την αναβολή της εκδίκασης της ετυμηγορίας για μετά τις εκλογές κ.λπ. είναι μια υπόθεση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολιτικά από κάθε άποψη.

    Ορισμένες από τις ποινές που επιβλήθηκαν είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με αυτές που ζητήθηκαν. Οι ποινές που επιβλήθηκαν στους Ντεμιρτάς και Γιουκσένταγ δεν είναι αποδεκτές αν αναλογιστεί κανείς για τι κατηγορήθηκαν όταν ήταν συμπρόεδροι ενός κόμματος κατά τη διάρκεια της θητείας τους [...] αλλά ό,τι και να λέει ο καθένας, δεν υπάρχει νόμος σε αυτή την υπόθεση. Η διαδικασία κρίσης δεν είναι νόμιμη».

    Εξάλλου, η εφημερίδα Birgun (17.05.24 birgun.net) γράφει ότι ο κόμμα DEM καταδίκασε έντονα την ετυμηγορία της δίκης του Κομπάνι.

    Οι συμπρόεδροι του κόμματος DEM Τουλάι Χατίλογουλλαρί και Τουντζέρ Μπακιρχάν προέβησαν σε δήλωση μετά τη δίκη του Κομπάνι, λέγοντας:

    «Δεν αναγνωρίζουμε αυτές τις ποινές, δεν αναγνωρίζουμε αυτή την ετυμηγορία. Αυτοί που δικάστηκαν στην υπόθεση της συνωμοσίας στο Κομπανί αθωώθηκαν στις καρδιές των Κούρδων, των γυναικών και των νέων, είναι ελεύθεροι. Έχει αναβιώσει το πνεύμα των δικαστηρίων ανεξαρτησίας, το πνεύμα των πραξικοπηματικών αποφάσεων. Στον 21ο αιώνα, σε αυτή τη διαδικασία όπου δόθηκαν μηνύματα εξομάλυνσης και αποκλιμάκωσης, επιχειρήθηκε να διαγραφούν από την πολιτική σκηνή το HDP, η κουρδική πολιτική, οι επαναστάτες και οι δημοκράτες».

    Ο εκπρόσωπος του κόμματος SOL Ιλκνουρ Μπασάρ δήλωσε: «[...] Υπάρχει εκμετάλλευση, υπάρχει καταπίεση, υπάρχει η καταπίεση του καθεστώτος ενός ανδρός. Υπάρχουν εκείνοι από εμάς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά σε αυτή τη χώρα. Και όσο είμαστε αυτοί που θέλουν την ειρήνη και την αδελφοσύνη, αυτή η χώρα δεν θα καταληφθεί από την καταπίεση του καθεστώτος ενός ανδρός. Θα εντείνουμε τον αγώνα μέχρι να μην μείνει ούτε ένας πολιτικός κρατούμενος μέσα».

    (ΚΣ)

    [03] Αμνηστία στους πρωταίτιους του πραξικοπήματος της 28ης Φεβρουαρίου 1997

    Η Μilliyet (17.05.24 milliyet.com.tr) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν ενέκρινε τη χορήγηση αμνηστίας στους κατηγορούμενους για το πραξικόπημα κατά του τότε πρωθυπουργού Νέτσμετιν Έρμπακαν στις 28ης Φεβρουαρίου 1997.

    Σύμφωνα με τις αποφάσεις για την άρση της ποινής που δημοσιεύτηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα με την υπογραφή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έλαβαν χάρη 14 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των κατηγορουμένων της υπόθεσης 28 Φεβρουαρίου.

    Οι Τζεβάτ Τεμέλ Οζκαϊνάκ, Τσεβίκ Μπιρ, Τσετίν Ντογάν και Αϊντάν Ερόλ, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη με την απόφαση του 5ου Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου της Άγκυρας με ημερομηνία 13.04.2018 για το έγκλημα της «βίαιης κατάργησης ή της βίαιης παρεμπόδισης της Εκτελεστικής Επιτροπής των Αντιπροσώπων της Τουρκικής Δημοκρατίας να ασκήσει τα καθήκοντά της», έλαβαν χάρη λόγω του προχωρημένου της ηλικίας τους, και οι Γιλντιρίμ Τουρκέρ και Ερόλ Όζκασνακ έλαβαν χάρη λόγω ασθένειάς, σύμφωνα με την παράγραφο 16 του άρθρου 104 του Συντάγματος.

    (ΓΜ)

    [04] Οζέλ: «Πρέπει να αρθεί η ασυλία του Σοϊλού και να δικαστεί για σχέσεις με τον Καπλάν»

    Η Sozcu (16.05.24 sozcu.com.tr) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Οζέλ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sozcu TV, ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί που κυκλοφορούν για τις σχέσεις του αρχιμαφιόζου Αϊχάν Μπόρα Καπλάν με τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού είναι πολύ σοβαρές και ότι, αν η έρευνα εξελιχθεί κανονικά, θα πρέπει να ζητηθεί η άρση της ασυλίας του Σοϊλού.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση του Αϊχάν Μπόρα Καπλάν και τις σχέσεις του με το πολιτικό σύστημα, ο Οζέλ είπε ότι οι ισχυρισμοί ότι ο Καπλάν πατρονάρεται είναι πολύ σοβαροί.

    Πρόσθεσε και τα εξής: «Ενώ όλοι κατηγορούν ο ένας τον άλλον σε αυτή τη διαδικασία, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού είναι στην πραγματικότητα ένας από εκείνους που μπορούν να χαρακτηριστούν ως το κρυφό υποκείμενο. Ως εκ τούτου, εάν αυτή η έρευνα πρόκειται πραγματικά να εξελιχθεί ομαλά, τότε θα προετοιμαστεί μια διαδικασία κατά του Σοϊλού, θα εγκριθεί ομόφωνα από μια μικτή επιτροπή, θα αρθεί η ασυλία του και θα απαντήσει σε ό,τι γνωρίζει και στις ερωτήσεις που θα του τεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, ώστε αυτή η υπόθεση να διαλευκανθεί πραγματικά».

    «Γιατί να φτιάξουμε ένα σύνταγμα που δεν μπορεί να τηρηθεί;»

    Μιλώντας για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Οζέλ είπε τα εξής: «Η προϋπόθεση μου για να μπω στη συζήτηση για το Σύνταγμα είναι η εξής: Πλήρης συμμόρφωση με το ισχύον σύνταγμα. [...] Γιατί να φτιάξουμε ένα σύνταγμα που δεν μπορεί να τηρηθεί; Ας συζητήσουμε το θέμα της εγγύησης για τη συμμόρφωση με το σύνταγμα ξεχωριστά».

    «Το ποσοστό γεννήσεων των Τούρκων έπεσε το 1,45»

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παρουσία Σύριων προσφύγων στην Τουρκία, ο Οζέλ είπε τα εξής: «Επιτρέψτε μου να κάνω μια μαθηματική συνεισφορά. Το ποσοστό γεννήσεων των Τούρκων που ζουν στην Τουρκία έπεσε στο 1,45. Για τους Σύριους είναι στο 5,65. Αυτό σημαίνει 25 εκατομμύρια Σύριοι σε 20 χρόνια. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ρίσκο για το δημογραφικό των πόλεων μιας χώρας. Πρέπει να ληφθούν μέτρα».

    Ανέφερε επίσης ότι είναι υπέρ του διαλόγου με τη Συρία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ο Άσαντ και οι νόμιμοι συνομιλητές του πρέπει να συναντηθούν. Τι κι αν είμαι κατά των Σύριων προσφύγων, τι κι αν δεν είμαι. Είμαι κατά της πολιτικής και των πολιτικών που δημιουργούν πρόσφυγες».

    (ΓΜ)

    [05] Συνάντηση Έρντογαν με τον Πρωθυπουργό της Γεωργίας

    Το ειδησεογραφικό κανάλι NTV (16.05.24 ntv.com.tr) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Γεωργίας Irakli Kobakhidze, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

    Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη με τον Γεωργιανό πρωθυπουργό μετά τη συνάντησή τους, ο Έρντογαν ανέφερε ότι είχαν παραγωγικές συνομιλίες και εξέφρασε την υποστήριξή της Τουρκίας στη διαδικασία ένταξης της Γεωργίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

    Αναφερόμενος στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, ο Έρντογαν είπε ότι πέρυσι ανήλθαν στα 3 δισ. δολάρια οι εμπορικές τους συναλλαγές και ότι έδωσαν έμφαση στην επίτευξη του στόχου των 5 δισ. δολαρίων.

    Εξέφρασε επίσης την ετοιμότητά της Τουρκίας να υποστηρίξει τα μεγάλα έργα υποδομής της Γεωργίας.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 17 May 2024 - 13:36:49 UTC