Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 24-05-15

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 93/2024 15.05.2024

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Αν μπορούσε να γίνει άνοιγμα στα 3Α, ίσως και να καθόμασταν στο τραπέζι»
  • [02] Επίσκεψη Αζέρων βουλευτών στο Βαρώσι-Αναφορά Τορέ σε «Επιτροπή Περιουσιών»
  • [03] Την στενή τους σχέση διακήρυξαν οι ομάδες φιλίας «Τουρκίας-ΤΔΒΚ-Αζερμπαϊτζάν»
  • [04] Επαφές στα κατεχόμενα θα πραγματοποιήσει ο Ιταλός Εισηγητής της ΚΣΣΕ Piero Fassino
  • [05] Στην «ολομέλεια» το «νομοσχέδιο» για απόκτηση ακίνητης περιουσίας από αλλοδαπούς
  • [06] Επαφές στην Άγκυρα για οικονομικά θέματα ο Μπέροβα
  • [07] Βιβλίο προώθησης των κατεχομένων στα αγγλικά και στα γερμανικά
  • [08] Άδεια για επαύλεις σε ποταμό στο Μπελαπάις
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Προηγείται το CHP σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση
  • [02] Ερντογάν: «Ας είναι το ήπιο κλίμα ο κυρίαρχος χαρακτήρας της πολιτικής»

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Αν μπορούσε να γίνει άνοιγμα στα 3Α, ίσως και να καθόμασταν στο τραπέζι»

    Η K?br?s (15.05.24) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Tατάρ δήλωσε ότι διαβίβασαν στην Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Maria Angela Holguin Cuellar το αίτημα τους για άνοιγμα στα 3Α (απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο και απευθείας επαφές) και υποστήριξε ότι «αν μπορούσε να γίνει αυτό το άνοιγμα, ίσως θα μπορούσαν να παρακαθίσουν στο τραπέζι».

    Ο Τατάρ αξιολόγησε στον ανταποκριτή του παράνομου τουρκοκυπριακού πρακτορείου ειδήσεων (ΤΑΚ) τη συνάντησή του με την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο και το σημείο στο οποίο έφτασε η Holguin στις προσπάθειές της για εξεύρεση κοινού εδάφους.

    Ο Τατάρ υποστήριξε εκ νέου ότι «το κοινό έδαφος μπορεί να είναι εφικτό με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος, που αποτελεί απαιτούμενο της νέας εθνικής πολιτικής» τους.

    Εξηγώντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι δεν θα δεχόταν μια δομή που θα καταργούσε την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Τατάρ επανέλαβε ότι και ο ίδιος δεν αποδέχεται οι Ελληνοκύπριοι να παρακάθονται στο τραπέζι ως «δημοκρατία» και οι Τούρκοι ως «κοινότητα». Ο Τατάρ τόνισε στη συνέχεια «τη σημασία της αποδοχής της ισότητας ως κράτος».

    Προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι ο μόνος στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η απομάκρυνση της Τουρκίας από το νησί, ο Τατάρ υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν οι Τουρκοκύπριοι να συνεχίσουν την ύπαρξή τους, σε μια γεωγραφία όπου οι εγγυήσεις της Τουρκίας θα τερματιστούν.

    Ενόχληση για τις επαφές Holguin

    Αντιδρώντας για τις επαφές της Holguin με διάφορους κύκλους, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η Holguin δεν έχει το δικαίωμα να μετρά τις τάσεις του λαού «πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα» και εξέφρασε τη ενόχλησή του γι' αυτό.

    Αναφερόμενος στην τελευταία του συνάντηση με την Holguin, ο Τατάρ δήλωσε ότι το Κυπριακό, το οποίο δεν μπόρεσε να επιλυθεί εδώ και 60 χρόνια, δεν είναι ένα θέμα που η Holguin μπορεί να λύσει με ένα «μαγικό ραβδί».

    Αξιολογώντας τις δηλώσεις της Holguin στον ελληνοκυπριακό Τύπο, ο Τατάρ απάντησε στις αναφορές της Προσωπικής Απεσταλμένης ότι την εξέπληξε η απόρριψη της πρότασης για τριμερή συνάντηση από τον ίδιο, και υποστήριξε ότι θα ήταν άνευ ουσίας αυτή τη στιγμή μια συνάντηση χωρίς να υπάρχει κοινό έδαφος.

    Υποστηρίζοντας στη συνέχεια ότι η Holguin δεν είναι Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ αλλά Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ και ότι το καθήκον της είναι να διερευνήσει εάν υπάρχει κοινό έδαφος για έναρξη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, ο Τατάρ δήλωσε:

    «Το κοινό έδαφος είναι εφικτό με την επιβεβαίωση της νέας μας αντίληψης, την οποία προτείναμε στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου 2021, με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής μας ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας, όπως απαιτεί η νέα εθνική μας πολιτική. Δεν υπάρχει κοινό έδαφος αυτή τη στιγμή, διότι η άλλη πλευρά έχει την αντίληψη μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Υπάρχει διαφορά μεταξύ της δικής μας αντίληψης και της δικής τους».

    Αναφέροντας ότι μπορεί να ξεκινήσει η διαπραγματευτική διαδικασία αν οι δύο πλευρές μπορέσουν να συναντηθούν σε κοινό έδαφος, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι «η Holguin προσπαθεί να πιέσει την κατάσταση, προσπαθεί να σύρει τις πλευρές στη διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς κοινό έδαφος και δεν κατανοεί τις πραγματικότητες της Κύπρου».

    «Εξηγήσαμε ότι πρέπει να γίνει κάτι στο θέμα του διεθνούς καθεστώτος»

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί», ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστές δημοκρατίες και δύο χωριστά κράτη και ότι αυτά αποτελούν τις πραγματικότητες», λέγοντας ότι ο Έρντογαν εννοεί «κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς» με τις δηλώσεις του.

    Τονίζοντας στη συνέχεια ότι είπαν στην Holguin πως κάτι πρέπει να γίνει στο θέμα της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά αυτά που είπαν δεν βρήκαν ανταπόκριση, ο Τατάρ είπε ότι στις προηγούμενες συναντήσεις τους ζήτησαν άνοιγμα στα «3Α».

    Όσον αφορά στα 3Α, που αφορούν «τις απευθείας πτήσεις, το απευθείας εμπόριο και τις απευθείας επαφές», ο Τατάρ υποστήριξε ότι κατά την 3η επίσκεψη Holguin δεν υπήρξε κάτι νέο στο θέμα αυτό. «Αν μπορούσε να γίνει κάποιο άνοιγμα στα 3Α, ίσως και να παρακαθόμασταν στο τραπέζι», ανέφερε.

    Που είναι αυτή η ισότητα;

    Επαναλαμβάνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν αποκτήσει κεκτημένα δικαιώματα από τις Συμφωνίες του 1960, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η νοοτροπία της άλλης πλευράς είναι να δώσει στους Τουρκοκύπριους τα υφιστάμενα δικαιώματά τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και είπε: «Δεν σφάξανε. Τα υφιστάμενα δικαιώματά μας είναι ούτως ή άλλως δικά μας δικαιώματα».

    Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι οι Ελληνοκύπριοι απέκλεισαν τους Τούρκους και τους έδιωξαν από τη Δημοκρατία με τη βία των όπλων, ο Τατάρ αντέδρασε στο γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε μέλος της ΕΕ μετά το Σχέδιο Ανάν, ενώ η «ΤΔΒΚ» εξακολουθεί να υπόκειται σε εμπάργκο, διερωτώμενος «πού είναι η ισότητα».

    Ισχυριζόμενος στη συνέχεια ότι ο στόχος των «εμπάργκο και της απομόνωσης» είναι να παραδοθεί ο «λαός» και να γίνει μπάλωμα προκειμένου να επιβληθεί μια λύση, ο Τατάρ δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί κάτι τέτοιο.

    Αναφέροντας ότι η πολιτική του υποστηρίζεται από την Τουρκία, ο Τατάρ είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι μόνοι τους και ότι έχουν δίπλα τους μια Τουρκία των 85 εκατομμύριων.

    «Συναντήθηκε με περιθωριακές ομάδες η Holguin»

    Απαντώντας στη δήλωση της Holguin που είπε ότι «ελπίζω οι ηγέτες να ακούσουν τη φωνή και τη βούληση των πολιτών», ο Τατάρ υποστήριξε ότι «οι πολίτες της ΤΔΒΚ δεν πρόκειται να εγκρίνουν την αποχώρηση του τουρκικού στρατού».

    Αναφέροντας ότι υπήρχαν κάποια προβλήματα στη «χώρα», αλλά κατάφεραν να κρατήσουν το «κράτος» όρθιο ακόμη και στις πιο δύσκολες περιόδους, ο Τατάρ είπε: «Υπάρχει ένα καθεστώς εδώ. Σε αυτό το καθεστώς, υπάρχει ανεξαρτησία, ελευθερίες και έντιμη ζωή. Υπάρχει επίσης και η στήριξη της Τουρκίας τόσο σε οικονομικά όσο και σε κοινωνικά θέματα αλλά και σε θέματα ασφάλειας».

    Υποστηρίζοντας ότι ο μόνος στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η απομάκρυνση της Τουρκίας από το νησί, ο Τατάρ είπε ότι το πιο πολύτιμο πράγμα είναι η ασφάλεια και ισχυρίστηκε: «Τι θα συμβεί στην ασφάλειά μας όταν αποχωρήσουν τα στρατεύματα; Η παρουσία της Τουρκίας εδώ είναι απολύτως απαραίτητη για να διασφαλιστεί η ασφάλειά μας».

    Αναφερόμενος ξανά στις συναντήσεις της Holguin με διάφορους κύκλους, ο Τατάρ έκανε λόγο για ύπαρξη «περιθωριακών ομάδων» στα κατεχόμενα και είπε ότι ο «λαός» γενικά δίνει σημασία στην ανεξαρτησία, την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του.

    Είπε και τα εξής: «Εδώ υπάρχει ένας εκλεγμένος πρόεδρος, μια κυβέρνηση, κυβερνώντα κόμματα. Δεν μπορεί να μετρά τους προσανατολισμούς του λαού πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα. Δεν έχει κανένα δικαίωμα... Δεν είναι ωραίο γι' αυτήν να πηγαίνει στους πιο ακραίους αντιπολιτευόμενους και να πραγματοποιεί μια διαδικασία με τρόπο προβοκατόρικο, με τρόπο που αμφισβητεί την καθιερωμένη τάξη πραγμάτων στη χώρα. Ειλικρινά ενοχλήθηκα από αυτό... Το καθήκον της Holguin είναι να διερευνήσει αν υπάρχει κοινό έδαφος. Είναι ήδη σαφές ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος...».

    Αναφερόμενος στις λεπτομέρειες της τελευταίας του συνάντησης με την Holguin, ο Τατάρ δήλωσε:

    «Τής είπα, 'συγνώμη, δεν υπάρχει κοινό έδαφος' και την ευχαρίστησα. Δεν υπάρχει περίπτωση να λύσει με ένα μαγικό ραβδί το Κυπριακό, το οποίο δεν έχει λυθεί εδώ και 60 χρόνια. Τής μετέφερα την προσδοκία μου ότι θα πρέπει να εξηγήσει καλά τη διαδικασία και ότι η έκθεση που θα γράψει, θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και δίκαιη, γιατί αυτό που θα γράψει είναι σημαντικό και για εμάς. Το καθήκον της είναι να διερευνήσει αν υπάρχει κοινό έδαφος... Τής μετέφερα επίσης την άποψή μου ότι δεν πρέπει να πηγαίνει από πόρτα σε πόρτα και να ελπίζει σε βοήθεια από την αντιπολίτευση».

    Απευθυνόμενος στους κύκλους που ακόμη αναφέρονται σε λύση στη βάση ομοσπονδίας, ο Τατάρ δήλωσε:

    «Δεν υπάρχει λόγος να καθίσετε στο τραπέζι και να πάρετε την ισότητα, η οποία είναι ήδη δικαίωμά σας. Είναι απαραίτητο να καθίσουμε στο τραπέζι και να λύσουμε το θέμα, αλλά πριν καθίσουμε στο τραπέζι, είναι απαραίτητο να πάρουμε την ισότητα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό... Το εγγενές δικαίωμα του Τουρκοκύπριου είναι ήδη ίσο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη δύναμή μας... Στη συμφωνία για την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Τουρκοκύπριοι είναι τόσο ιδιοκτήτες και εταίροι της δημοκρατίας όσο και οι Ελληνοκύπριοι. Μας έδιωξαν με την απειλή όπλων. Οι κύριοι κατακτητές αυτοί είναι...».

    Διπλωματική αναγνώριση από Αζερμπαϊτζάν

    Αξιολογώντας την χθεσινή δήλωση του προέδρου της «διακοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Αζερμπαϊτζάν-ΤΔΒΚ», Cavansir Feyziyev που είπε ότι «η πρώτη επίσημη επίσκεψη της Βουλής του Αζερμπαϊτζάν στην 'ΤΔΒΚ' σημαίνει αναγνώριση σε διπλωματικό επίπεδο», ο Τατάρ δήλωσε:

    «Ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Η Βουλή του Αζερμπαϊτζάν ενέκρινε αυτή την ομάδα φιλίας. Το είπε με την έννοια του ότι 'αυτό έχει διπλωματική σημασία'. Η έγκριση της Βουλής είναι μια επισημότητα, ένα βήμα. Αυτό που θέλω ολόψυχα είναι να υπάρχουν και απευθείας πτήσεις».

    (ΑΚ)

    [02] Επίσκεψη Αζέρων βουλευτών στο Βαρώσι-Αναφορά Τορέ σε «Επιτροπή Περιουσιών»

    H Κ?br?s (15.05.24) γράφει ότι επίσκεψη στο Βαρώσι πραγματοποίησαν οι «διακοινοβουλευτικές ομάδες φιλίας» Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, Τουρκίας-«ΤΔΒΚ» και Αζερμπαϊτζάν – «ΤΔΒΚ» συνοδευόμενες από τον λεγόμενο πρόεδρο της «βουλής» του κατοχικού καθεστώτος, Ζορλού Τορέ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της «βουλής», μιλώντας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Τορέ δήλωσε ότι μετά την Τουρκία συστάθηκε «ομάδα φιλίας» και με το Αζερμπαϊτζάν και ήρθε στα κατεχόμενα αρχίζοντας μια «ιστορική διαδικασία».

    Σημειώνοντας ότι επισκέφθηκαν το ανοικτό τμήμα του Βαρωσιού, ο Τορέ ανέφερε ότι όποιος ισχυρίζεται ότι έχει περιουσία στο Βαρώσι πρέπει να αποταθεί στην «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» και επεσήμανε την ύπαρξη περιουσιών που ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ.

    Υποστήριξε ότι το Βαρώσι δεν πρέπει να περιμένει έτσι για άλλα 50 χρόνια και πρόσθεσε ότι ο «δήμος» της κατεχόμενης Αμμοχώστου είναι έτοιμος να παρέχει υπηρεσίες στην περιοχή.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο πρόεδρος της «διακοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας» Αζερμπαϊτζάν-«ΤΔΒΚ», Cavansir Feyziyev ανέφερε ότι το Βαρώσι και το Καραμπάχ μοιάζουν πολύ μεταξύ τους και ότι το έχουν αφομοιώσει αυτό στον εσωτερικό τους κόσμο.

    Γεύμα Τατάρ σε Αζέρους

    Στο μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ παρέθεσε γεύμα στις «διακοινοβουλευτικές ομάδες φιλίας» και κατά τη διάρκειά του δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο μουσείο Χαϊντάρ Αλίγιεφ στο Αζερμπαϊτζάν ο Πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ επισήμανε ότι δεν πρέπει να εξυπηρετεί τα όνειρα άλλων ο Καύκασος, η Ανατολία και η Ανατολική Μεσόγειος και ότι αν περάσουν στα χέρια άλλων, αυτό θα αποτελεί κίνδυνο για την Ανατολία και τον Καύκασο.

    «Στον χάρτη είδα την Καρπασία, που είναι πολύ σημαντική για τον αγωγό Μπακού-Τζεϊχάν. Επειδή βλέπουμε και ξέρουμε αυτούς τους κινδύνους, είναι εθνικό καθήκον μας να υπερασπιστούμε την ΤΔΒΚ», υποστήριξε.

    Ο Τατάρ είπε ότι θα υπάρξει συμβολή στις σχέσεις των «χωρών» με τις «διακοινοβουλευτικές ομάδες φιλίας» που συστάθηκαν με πρωτοβουλία του Αλίγιεφ και πρόσθεσε ότι οι Τούρκοι της Κύπρου συνεχίζουν τον δρόμο τους με τη στήριξη που τούς παρέχει το Αζερμπαϊτζάν.

    Αναφέρθηκε ξανά στην ύπαρξη των λεγόμενων εμπάργκο και «ανηλεούς πολιτικής έναντι των τούρκων της Κύπρου» και σημείωσε ότι παρά ταύτα θα συνεχίσουν την πολιτική τους και θα ενισχύσουν πιο πολύ τον αγώνα τους με την παρουσία και του Αζερμπαϊτζάν.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Την στενή τους σχέση διακήρυξαν οι ομάδες φιλίας «Τουρκίας-ΤΔΒΚ-Αζερμπαϊτζάν»

    Η Gunes (15.05.24) γράφει ότι οι «διακοινοβουλευτικές» ομάδες φιλίας Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, Τουρκίας-«ΤΔΒΚ» και Αζερμπαϊτζάν-«ΤΔΒΚ» και οι αντιπροσωπείες που τις συνοδεύουν παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στην λεγόμενη βουλή.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, οι επικεφαλής των ομάδων τόνισαν ότι «οι τρεις χώρες θα αναπτύξουν περαιτέρω τις σχέσεις τους».

    Στη συνάντηση μίλησαν οι Ζορλού Τορέ, πρόεδρος της «βουλής» και πρόεδρος της «διακοινοβουλευτικής» Ομάδας Φιλίας «ΤΔΒΚ-Αζερμπαϊτζάν, η Ρεσμιγιέ Έρογλου, πρόεδρος της «διακοινοβουλευτικής» Ομάδας Φιλίας «ΤΔΒΚ»-Τουρκίας, ο Ορχάν Ερντέμ, πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Τουρκίας- Αζερμπαϊτζάν, ο Εχλιμάν Εμισλάνοβ, πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας, ο Τζαβανσίρ Φεϊζίγιεβ, πρόεδρος της «διακοινοβουλευτικής» Ομάδας Φιλίας «ΤΔΒΚ» της Εθνοσυνέλευσης του Αζερμπαϊτζάν» και ο Σαμίλ Αϊρίμ, πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν.

    Τορέ: «Ζούμε ιστορικές στιγμές»

    Στην ομιλία του στη συνέντευξη Τύπου, ο Τορέ δήλωσε ότι ζουν ιστορικές στιγμές εδώ και λίγες ημέρες και επεσήμανε τις δηλώσεις του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν ότι «η οικογένειά μου είναι ο τουρκικός κόσμος», υπενθυμίζοντας και τις εκκλήσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η «ΤΔΒΚ» πρέπει να αναγνωριστεί.

    Επισημαίνοντας τα γεγονότα στη Γάζα, ο Τορέ είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπόρεσε καν να λάβει μια σωστή απόφαση για κατάπαυση του πυρός και υποστήριξε: «Υπάρχουν όμως ανάμεσά μας κάποιοι που δείχνουν αδυναμία στην προστασία της ΤΔΒΚ λέγοντας ότι υπάρχουν ψηφίσματα του ΟΗΕ, ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

    Σημειώνοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν στενότερες σχέσεις με την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, ο Τορέ δήλωσε ότι η συνεργασία πρέπει να αναπτυχθεί όχι μόνο στον πολιτισμό και τις τέχνες, αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο, την ενέργεια και την παραγωγή.

    Είπε ότι τα τουρκικά κράτη και οι κοινότητες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όλοι μαζί αποτελούν το τουρκικό έθνος και ευχήθηκε να ρίξει φως σε άλλα τουρκικά κράτη η ενότητά του Αζερμπαϊτζάν, της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ».

    Τζαναλτάι: «Είμαστε 3 κράτη ένα έθνος»

    Από την πλευρά της, η Τζαναλτάι σημείωσε ότι μια τέτοια «επίσημη συνάντηση» πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία και ότι οι σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν θα μεταφερθούν σε ακόμη υψηλότερο σημείο από εδώ και στο εξής, επαναλαμβάνοντας ότι «είμαστε 3 κράτη ένα έθνος»

    Σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό γι' αυτούς το γεγονός ότι η σημαία του Αζερμπαϊτζάν κυματίζει δίπλα «στις σημαίες της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας» , δήλωσε ότι θέλουν να αυξήσουν αυτές τις σημαίες ακόμη περισσότερο στο μέλλον και να εντείνουν τις σχέσεις με τα τουρκικά κράτη.

    Δηλώνοντας ότι θα ήθελαν να δημιουργήσουν με το Αζερμπαϊτζάν και άλλα τουρκικά κράτη τις ίδιες σχέσεις που έχουν αναπτύξει με την Τουρκία μέχρι σήμερα, εξέφρασε την ευχή να προχωρήσει περαιτέρω, με τη συμβολή του Αζερμπαϊτζάν, το καθεστώς του παρατηρητή του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών που δόθηκε στο κατοχικό καθεστώς.

    Φεϊζίγιεβ: «Κατανοούμε καλά τα συναισθήματα σας»

    Εξάλλου, ο Τζαβανσίρ Φεϊζίγιεβ, πρόεδρος της «διακοινοβουλευτικής» Ομάδας Φιλίας «ΤΔΒΚ» της Εθνοσυνέλευσης του Αζερμπαϊτζάν, ανέφερε πως για 70 χρόνια η Τουρκία ήταν το μοναδικό τουρκικό κράτος στον κόσμο, ενώ τα επόμενα χρόνια δημιουργήθηκαν νέα τουρκικά κράτη με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

    Υποστήριξε ότι «κάθε τουρκικό κράτος που αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία του πέρασε από τις διαδικασίες αγώνα που πέρασε η ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε: «Κατανοούμε πολύ καλά τα συναισθήματά σας και τα δεινά που έχετε βιώσει, γιατί τα έχουμε περάσει και εμείς. Η σημαία που ύψωσαν οι Τούρκοι δεν θα πέσει ποτέ ξανά. Αυτός ο λαός είναι ένας λαός που έχει βιώσει τη χαρά της ανεξαρτησίας και δεν θα εγκαταλείψει ποτέ ξανά την ανεξαρτησία του».

    Πρόσθεσε ότι περίμεναν για χρόνια την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Αζερμπαϊτζάν, αλλά κανένα κράτος δεν επέτρεψε την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων και πρόσθεσε ότι η Τουρκία τους παρείχε μεγάλη υποστήριξη στον πόλεμο.

    Ο Φεϊζίγιεβ δήλωσε ότι «οι καρδιές μας θα είναι πάντα μαζί σας, το έργο μας θα είναι πάντα προς το συμφέρον σας» και πρόσθεσε ότι θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για την περαιτέρω ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ».

    Αϊρίμ: «Ελπίζω ότι η ΤΔΒΚ θα πάρει τη θέση της σ την εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή»

    Ο πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, Σαμίλ Αϊρίμ δήλωσε ότι σε αυτό το ταξίδι υπήρξαν πολλά πράγματα που έγιναν για πρώτη φορά και ότι στις 5 Απριλίου το Κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν αποφάσισε να ιδρύσει τη Διακοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, λαμβάνοντας μια ιστορική απόφαση.

    Είπε ότι γνωρίζουν πολύ καλά «τις δοκιμασίες και τα βάσανα της Κύπρου». Αναφερόμενος στις εξελίξεις στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών εκ μέρους της «ΤΔΒΚ», είπε ότι στο παρασκήνιο αυτών των εξελίξεων βρίσκονται οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Τουρκία εδώ και τρία χρόνια.

    Επισημαίνοντας τις διαδικασίες που πέρασε το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ότι η Τουρκία στάθηκε στο πλευρό τόσο της «ΤΔΒΚ» όσο και του Αζερμπαϊτζάν.

    Ζητώντας την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» από όλο τον κόσμο, ο Αϊρίμ δήλωσε ότι φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Αζερμπαϊτζάν συνάντηση για την κλιματική αλλαγή και δήλωσε: «Ελπίζω ότι η ΤΔΒΚ θα πάρει τη θέση της σε αυτή την εκδήλωση».

    Εμιρασλάνοβ: «Σημαντικό έργο επιτελούν οι ομάδες φιλίας»

    Εξάλλου, ο πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας Εμισλάνοβ σημείωσε ότι είχαν σημαντικές επαφές και συναντήσεις και αναφέρθηκε στις διαδικασίες που πέρασε το Αζερμπαϊτζάν. «Εάν ο τουρκικός κόσμος ενωθεί, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που να μην μπορεί να επιλυθεί», δήλωσε ο Εμιρασλάνοβ, επισημαίνοντας το έργο που επιτελούν οι ομάδες φιλίας.

    Ερντέμ: «Σε υψηλό επίπεδο οι σχέσεις Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας

    Τέλος, Αναφέροντας ότι οι σχέσεις Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο σε κάθε τομέα και ότι οι πρόεδροι των δύο χωρών απευθύνονται ο ένας στον άλλον ως «αδελφό», ο πρόεδρος της «διακοινοβουλευτικής» Ομάδας Φιλίας Τουρκίας-«ΤΔΒΚ» Ερντέμ είπε ότι με τις ομάδες φιλίας, οι «σχέσεις ΤΔΒΚ-Αζερμπαϊτζάν θα αναπτυχθούν περαιτέρω στους τομείς της διπλωματίας, της πολιτικής, του εμπορίου, της εκπαίδευσης και του τουρισμού».

    «Δεν έχουμε άλλους φίλους εκτός από ο ένας τον άλλον», δήλωσε προσθέτοντας ότι οι οργανώσεις που ιδρύθηκαν από τους λεγόμενους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο είναι χρεοκοπημένες.

    (ΚΣ)

    [04] Επαφές στα κατεχόμενα θα πραγματοποιήσει ο Ιταλός Εισηγητής της ΚΣΣΕ Piero Fassino

    Η K?br?s (15.05.24 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι επαφές στα κατεχόμενα αναμένεται να πραγματοποιήσει την Τρίτη το πρωί o Εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για την περίκλειση πόλη του Βαρωσιού, Ιταλός Βουλευτής Piero Fassino.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, της λεγόμενης βουλής του κατοχικού καθεστώτος, ο Ιταλός Βουλευτής θα επισκεφθεί το περίκλειστο συνοδυεόμενος από το «βουλευτή» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ογουζχάν Χασίπογλου (Oguzhan Hasipoglu) καθώς τον «βουλευτή» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Αρμαγάν Τζιαντάν (Armagan Candan), οι οποίοι συμμετέχουν ως παρατηρητές στις εργασίες της ΚΣΣΕ.

    Κατά τις επαφές του στα κατεχόμενα, ο Piero Fassino αναμένεται να επισκεφθεί το «δημαρχείο» της κατεχόμενης Αμμοχώστου, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και την «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας».

    (ΑΚ)

    [05] Στην «ολομέλεια» το «νομοσχέδιο» για απόκτηση ακίνητης περιουσίας από αλλοδαπούς

    Η Vatan (15.05.24) γράφει ότι λεγόμενη επιτροπή νομικών, πολιτικών υποθέσεων και εξωτερικών σχέσεων της «βουλής» του κατοχικού καθεστώτος, σε χθεσινή της συνεδρία, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το «Σχέδιο Νόμου για την Απόκτηση Ακίνητης Ιδιοκτησίας και τη Μακροχρόνια Μίσθωση (Αλλοδαποί) (Τροποποίηση)» και το παρέπεμψε στην «ολομέλεια».

    Η λεγόμενη επιτροπή εξέτασε, επίσης, το «Σχέδιο Νόμου περί Εγγραφής και Εργασιών Κτηματομεσιτών (Τροποποίηση)», το οποίο επίσης ενέκρινε κατά πλειοψηφία και παρέπεμψε στην «ολομέλεια», ενώ ομόφωνα παρέπεμψαν το «Σχέδιο Νόμου περί Συμβάσεων (Τροποποίηση)» και το «Σχέδιο Νόμου περί Κάθετης Ιδιοκτησίας και Συνιδιοκτησίας (Τροποποίηση)»

    (ΙΣ)

    [06] Επαφές στην Άγκυρα για οικονομικά θέματα ο Μπέροβα

    Η Vatan (15.05.24 vatangazetesi.com) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών Οζντεμίρ Μπέροβα μεταβαίνει σήμερα στην Άγκυρα, όπου θα επισκεφθεί το Εμπορικό Επιμελητήριο της πόλης (ΑΤΟ) στις 18.00 και την Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων της Τουρκίας (ΤΟΒΒ) στις 19.00.

    Θα συναντηθεί επίσης με τον Υπουργό Εμπορίου της Τουρκίας, Καθηγητή Δρ. Ομέρ Μπολάτ στις 10.00 το πρωί της Πέμπτης 16 Μαΐου, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (MUSIAD) Άγκυρας Χασάν Φεχμί Γιλμάζ στις 14.00 και στη συνέχεια με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Άγκυρας, Σεγίτ Αρντίτς.

    Ο Μπέροβα θα ολοκληρώσει τις επαφές του στην Άγκυρα την Πέμπτη 16 Μαΐου και αναμένεται να επιστρέψει στα κατεχόμενα το βράδυ της ίδιας ημέρας.

    Κατά την επίσκεψή του στην τουρκική πρωτεύουσα θα συνοδεύεται από τον «γενικό συντονιστή του υπουργείου οικονομικών», Σααντέτ Χιουντάβεντι, τον λεγόμενο διευθυντή του γραφείου του «υπουργού» Κιαμίλ Αγάμπεϊ, τον πρόεδρο του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου (KTTO), Τουργκάι Ντενίζ, τον πρόεδρο του «τουρκοκυπριακού βιομηχανικού επιμελητηρίου» (KTSO), Αλί Καματζίογλου και τον αντιπρόεδρο της «MUSIAD ΤΔΒΚ» Ιρφάν Γιλμάζ.

    (ΙΣ)

    [07] Βιβλίο προώθησης των κατεχομένων στα αγγλικά και στα γερμανικά

    Η K?br?s (15.05.24) γράφει ότι το βιβλίο "ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΠΡΟΣ - Συνομιλίες - Μια χώρα και τα πρόσωπά της" (NORTH Cyprus-Conversations – A Country and its faces), των Samira Sinjab και Marten Anders εκδόθηκε στα γερμανικά και στα αγγλικά και είναι πλέον διαθέσιμο σε ψηφιακές πλατφόρμες.

    Όπως γράφει η εφημερίδα, «το βιβλίο φωτίζει την πολιτιστική κληρονομιά και την εκπληκτική φυσική ομορφιά της βόρειας Κύπρου» και «προσφέρει μια ολοκληρωμένη και σε βάθος ματιά στα τοπία, τον πολιτισμό και την κοινωνικοοικονομική δομή του νησιού, το οποίο έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία 10 χρόνια».

    Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης μια συνέντευξη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

    Βιβλίο με τις περισσότερες πωλήσεις στο Amazon Γερμανίας

    «Το βιβλίο έτυχε διεθνούς αναγνώρισης, καθώς έγινε μπεστ σέλερ στο Amazon Γερμανίας και έφτασε στο νούμερο δύο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διατίθεται στα αγγλικά και στα γερμανικά», γράφει η εφημερίδα.

    (ΚΣ)

    [08] Άδεια για επαύλεις σε ποταμό στο Μπελαπάις

    H Ozgur Gazete (15.05.24, ozgurgazetekibris.com) γράφει ότι κατόπιν πιέσεων του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στο λεγόμενο τμήμα πολεοδομίας, επιδιώκεται να ξεκινήσει η κατασκευή πολυτελών επαύλεων αξίας εκατομμυρίων αγγλικών λιρών στην κοίτη ποταμού στο κατεχόμενο Μπελαπάις.

    Το έργο προβλέπεται να κατασκευαστεί σε κοίτη, όπου συναντιούνται τα νερά 3 ρεμάτων.

    Οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν ότι η κοίτη του ρέματος υπερχειλίζει ιδιαίτερα το χειμώνα, όταν υπάρχουν υπερβολικές βροχοπτώσεις και επισημαίνουν ότι έχουν διαμαρτυρηθεί σε όλες τις αρμόδιες αρχές για το θέμα, αλλά το έργο δεν έχει σταματήσει και μάλιστα κάποιοι υπάλληλοι έχουν υποστηρίξει το έργο για να πουλήσουν σπίτια και να λάβουν προμήθειες.

    Για το έργο κατασκευής των επαύλεων κόπηκαν όλα τα δέντρα στο σημείο, αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι η κατασκευαστική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο είναι γνωστή για την εγγύτητά της στον Τατάρ.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που εξασφάλισε η εφημερίδα, ο «δήμος» κατεχόμενης Κερύνειας διαφώνησε με το έργο, έκανε παρέμβαση στην υπόθεση και ήρθε σε αντιπαράθεση με την «πολεοδομία».

    Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «ακόμη και αν η εταιρεία έχει δικαιώματα σύμφωνα με το προηγούμενο σχέδιο χωροθέτησης, το κράτος μπορεί να ακυρώσει το έργο χωρίς να προκαλέσει βλάβη στα δικαιώματα της εταιρείας» και επιβεβαίωσαν ότι ο Τατάρ παρενέβη προσωπικά και πίεσε για την άδεια.

    (ΓΜ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Προηγείται το CHP σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

    H διαδικτυακή Τ24 (15.05.24 t24.com.tr) γράφει ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ORC, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) προηγείται κατά 1,4 μονάδες στην πρόθεση ψήφου έναντι του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

    Στη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε με δείγμα 11.600 συμμετεχόντων μεταξύ 2 και 12 Μαΐου τέθηκε το ερώτημα «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν είχαμε σήμερα εκλογές».

    Το 32,9% απάντησε το CHP (έναντι 25,80% των βουλευτικών εκλογών της 14ης Μαΐου 2023), το 31,5% το ΑΚΡ (έναντι 36,3% τον Μάιο του 2023), το 11,5% το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) (έναντι 10.30%), το 9,2% το φιλοκουρδικό DEM (έναντι 9% που έλαβε ως Κόμμα της Πράσινης Αριστεράς το 2023), το 4,7% το Κόμμα της Νέας Ευημερίας (έναντι 2,90%), το 4,1% το Καλό Κόμμα (IYI Parti) (έναντι 9,90%) και το 2,90% το Κόμμα της Νίκης (Zafer Partisi) (έναντι 2,30%). Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν συνολικά το 3,2%.

    (ΓΜ)

    [02] Ερντογάν: «Ας είναι το ήπιο κλίμα ο κυρίαρχος χαρακτήρας της πολιτικής»

    Η BirGun (15.05.24 birgun.net) γράφει ότι μήνυμα για ηπιότερο κλίμα στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας έδωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), εκφράζοντας την ελπίδα «αυτό το κλίμα να γίνει το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της τουρκικής πολιτικής και όχι ένα προσωρινό ανοιξιάτικο αεράκι».

    Ο Ερντογάν έκανε δηλώσεις στη διευρυμένη συνάντηση των επαρχιακών προέδρων στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του.

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών της 31ης Μαρτίου, ο Ερντογάν είπε πως σέβονται την βούληση του Τουρκικού λαού και ανέφερε:

    «Η δημοκρατία δεν είναι ποτέ ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Δεν υπάρχει ηττημένος εκεί όπου κερδίζει η δημοκρατία. [...] Στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης της 31ης Μαρτίου, ο χάρτης της Τουρκίας ζωγραφίστηκε με περισσότερα χρώματα με την εκτίμηση του λαού μας. [...] Καλωσορίζω θετικά τα αποτελέσματα των εκλογών της 31ης Μαρτίου».

    Σχολιάζοντας τη συζήτηση περί ηπιότερου πολιτικού κλίματος, ο Ερντογάν είπε: «Η ώριμη στάση του ΑΚΡ και της Λαϊκής Συμμαχίας άλλαξε το γενικό κλίμα της πολιτικής μετά την 31η Μαρτίου. [...]. Δεν υποκύψαμε στα διάφορα παιχνίδια εκείνων που ήθελαν να καταδικάσουν την Τουρκία στη γραμμή της έντασης μεταξύ των κομμάτων, ειδικά την 1η Μαΐου. Βλέπω ότι και οι συνομιλητές μας στην αντιπολίτευση ενεργούν σταθερά και είμαι ευχαριστημένος με αυτό εκ μέρους της πολιτικής της χώρας μας».

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 15 May 2024 - 17:09:50 UTC