Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 5 July 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 24-05-13

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 91/2024 11-13.05.2024

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Έφυγε χωρίς δηλώσεις η Holguin μετά τη συνάντηση με Τατάρ που επιμένει σε «κυριαρχία»
  • [02] Η πολιτική 40 χρόνων εξυπηρετεί μόνο τη μετατροπή σε επαρχία, λέει ο Ακιντζί
  • [03] Κατά των Ελληνοκυπρίων έπρεπε να αντιδράσει ο Ακιντζί λέει ο Τατάρ
  • [04] Αντιδράσεις για την απόρριψη από τον Τατάρ της πρότασης για τριμερή
  • [05] Υποστηρίζουν την άρνηση Τατάρ για μη συμμετοχή στην τριμερή τα κόμματα της δεξιάς
  • [06] Τατάρ: «Δεν θα αφήσω το μέλλον στην έγκριση των Ελληνοκυπρίων»
  • [07] Εργκιούν Ολγκούν: «Χωρίς ισότητα δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα»
  • [08] Κόκκινη γραμμή οι εγγυήσεις της Τουρκίας επαναλαμβάνει ο Τατάρ
  • [09] Εκδήλωση με συμμετοχή διεθνών πρακτορείων για προώθηση των «πανεπιστημίων»
  • [10] Τη σημασία της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις Ευρωεκλογές τονίζει ο Κιζίλγιουρεκ
  • [11] Συνάντηση Ουστέλ- Γιλμάζ για το «πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας»
  • [12] «Διακοινοβουλευτικές ομάδες φιλίας» από Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία στα κατεχόμενα
  • [13] Ο Σαβασάν συναντήθηκε με τον διευθυντή της Αρχής Τουρισμού Υγείας του Ντουμπάι
  • [14] Μεγαλύτερη πληρότητα των τελευταίων 5 χρόνων
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Στόχος όγκος εμπορικών συναλλαγών 10 δισ. δολαρίων μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας
  • [02] Έκκληση Έρντογαν σε όλες τις χώρες του κόσμου να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη
  • [03] Συνάντηση Χανίγιε – Καλίν στο Κατάρ

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Έφυγε χωρίς δηλώσεις η Holguin μετά τη συνάντηση με Τατάρ που επιμένει σε «κυριαρχία»

    Η Yeni Duzen (13.05.24, yeniduzen.com) γράφει ότι μια πολύ σύντομη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ είχε σήμερα Δευτέρα στα κατεχόμενα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άγκελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η οποία σε αντίθεση με ό,τι αναμενόταν, δεν προέβη σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση.

    Σε δικές του δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Τατάρ είπε ότι ευχαρίστησε τη Μαρία Άγκελα Ολγκίν Κουεγιάρ για τις προσπάθειές της και επανέλαβε ότι δεν θα εισέλθουν σε μια επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς την επιβεβαίωση της «κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» τους.

    Εξάλλου, η K?br?s (13.05.24, kibrisgazetesi.com) γράφει ότι η συνάντηση διήρκεσε 20 λεπτά και ότι μετά το πέρας της ο Τατάρ δήλωσε ότι είχε αναφέρει στην Ολγκίν κατά την πρόσφατή τους συνάντηση πως θα μπορούσαν να αρχίσουν μια διαπραγματευτική διαδικασία υπό τον όρο της αποδοχής της «κυριαρχικής ισότητας» της τουρκοκυπριακής πλευράς και της άρσης των «εμπάργκο» που επιβάλλονται στους Τουρκοκύπριους και πρόσθεσε ότι στη σημερινή συνάντηση η απεσταλμένη του ΟΗΕ τούς ανέφερε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει άνοιγμα σε σχέση με αυτά τα θέματα.

    «Και εμείς αναφέραμε την άποψή μας προς την κατεύθυνση ότι δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε περεταίρω τον διάλογο, αν δεν θα μπορούσε να υπάρξει άνοιγμα σε σχέση με αυτά. Βλέπει ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος, αν δεν υπάρχει κοινό έδαφος, δεν έχει μέλλον αυτό», πρόσθεσε ο Τατάρ.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ζήτησε να είναι ισορροπημένη η έκθεση που θα συντάξει η Ολγκίν και να αναφέρει ξεκάθαρα τις απόψεις και των δύο πλευρών.

    Σημειώνοντας ότι η Ολγκίν είχε συναντήσεις με ΜΚΟ και τής μεταφέρθηκαν κάποια μηνύματα, ο Τατάρ υποστήριξε: «Σε τελική ανάλυση εδώ υπάρχει ένας εκλεγμένος πρόεδρος και μια νέα εθνική πολιτική που διεξάγεται με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας. Έχει διάφορες διαστάσεις η διαμόρφωση της πολιτικής του κράτους. Κάποια άτομα μπορεί να σκέφτονται διαφορετικά».

    Ευχαριστώντας την Ολγκίν για τις προσπάθειες που κατέβαλε συμπληρώνοντας τον τρίτο γύρο των επαφών της στο νησί, ο Τατάρ είπε ότι έθεσαν επί τάπητος την πολιτική έναρξης διαπραγματεύσεων με την αποδοχή της «κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» του τουρκοκυπριακού «λαού» πριν τρεισήμισι χρόνια στη Γενεύη μετά από διαβούλευση με την Τουρκία, «η οποία είναι και μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια δύναμη, καθώς και η μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα της περιοχής», κατά την έκφρασή του.

    Επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι όταν κοιτάξει κανείς τα όσα έγιναν στο παρελθόν σε περιπτώσεις όπως το Σχέδιο Ανάν, το Κραν Μοντάνα και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, φαίνεται η ανάγκη αποδοχής της «κυριαρχικής ισότητας» του τουρκοκυπριακού «λαού» για να μπορέσει να υπάρξει δίκαιη, μόνιμη βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Ουσιαστικά είμαστε ένας λαός που κερδίσαμε την κυριαρχία μας από τις ιδρυτικές συμφωνίες. Διότι αυτά αναφέρονται ξεκάθαρα εκεί. Όμως, δυστυχώς αυτά που ζήσαμε αργότερα, η αποδοχή και η μεταχείριση ως η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι κυβέρνηση όλης της Κύπρου. Η αδικία που έγινε ακόμα μια φορά στους Τούρκους της Κύπρου με την ένταξη της ελληνοκυπριακής διοίκησης στην ΕΕ παρά το αποτέλεσμα του Σχεδίου Ανάν. Οι περιορισμοί, η απομόνωση, τα εμπάργκο πάνω στον τουρκοκυπριακό λαό, ενώ εκείνοι συνέχισαν τον δρόμο τους στη διαδικασία που ακολούθησε ως αναγνωρισμένη δημοκρατία και κράτος της ΕΕ. Προσπάθησα να τής εξηγήσω την πρόθεσή τους να μας επιβάλουν, με κάθε είδους εμπόδια, μια λύση σαν να χρειαζόμαστε δήθεν λύση με το ζόρι [...]. Επομένως, τής είπα ότι στη βάση της νέας μας πολιτικής που ακολουθώ αυτή τη στιγμή είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της άρσης της απομόνωσης και των εμπάργκο που επιβάλλονται αδίκως στους Τουρκοκύπριους».

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι είπε στην Ολγκίν κατά την πρώτη της επίσκεψη πως μια νέα διαδικασία θα μπορούσε να αρχίσει με την άρση της απομόνωσης και την εμφάνιση της «κυριαρχίας» των Τουρκοκυπρίων και ότι η Ολγκίν τού είπε ότι αυτά είναι λογικά, όμως «όταν ήρθε ξανά ύστερα μάς είπε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει άνοιγμα σε σχέση με αυτά».

    Ερωτηθείς κατά πόσο τίθεται θέμα να συναντηθεί ξανά με την Ολγκίν, ο Τατάρ απάντησε ότι η αξιωματούχος του ΟΗΕ αναχωρεί σήμερα από το νησί και ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει αν θα υπάρξει και κάποια άλλη επίσκεψη, όμως «θα παρακολουθούμε όλοι μαζί τη διαδικασία».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Η πολιτική 40 χρόνων εξυπηρετεί μόνο τη μετατροπή σε επαρχία, λέει ο Ακιντζί

    Η Yeni Duzen (11.05.24) γράφει ότι ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι η πολιτική που ακολουθείτο επί 40 χρόνια ότι «δεν θα γίνουν συνομιλίες χωρίς αναγνώριση της κυριαρχίας» προβάλλεται εκ μέρους του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και της Τουρκίας ωσάν να είναι μια νέα πολιτική και πρόσθεσε ότι η συνέχισή της εξυπηρετεί μόνο τη μετατροπή της κατεχόμενης Κύπρου σε επαρχία της Τουρκίας.

    Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ακιντζί σημείωσε ότι και η στάση του Ραούφ Ντενκτάς ήταν για πολλά χρόνια ότι δεν συνομιλεί χωρίς αναγνώριση της «κυριαρχίας» τους και επισήμανε ότι «ζητείτο να αναγνωρίσουν επισήμως ο Κληρίδης και τα ΗΕ την ΤΔΒΚ, με την οποία δεν μπορεί καν να διεξάγει ποδοσφαιρικό αγώνα η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Τουρκίας». Υποστήριξε και τα εξής ο Ακιντζί:

    «Τα χρόνια που πέρασαν χωρίς συνομιλίες ωφέλησαν σε ένα μόνο πράγμα: Η Κυπριακή Δημοκρατία υπό τη διακυβέρνηση των Ελληνοκυπρίων έγινε μόνη της και εκ μέρους ολόκληρου του νησιού από την άποψη του διεθνούς δικαίου μέλος της ΕΕ. Τα τελευταία τρία χρόνια προβλήθηκε στο παζάρι ξανά ως νέα η παλιά πολιτική των 40 χρόνων. Και η συνέχισή της εξυπηρετεί μόνο ένα πράγμα: Τη μετατροπή σε επαρχία».

    Μήνυμα Ακιντζί στην ελληνοκυπριακή πλευρά

    Στο μεταξύ, η Avrupa (13.05.24) γράφει ότι σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ακιντζί απευθύνθηκε και προς την ελληνοκυπριακή πλευρά λέγοντας πως είχε την προειδοποιήσει ότι «αν συμπεριφέρεστε με αυτό τον τρόπο, θα γίνετε γείτονες με την Τουρκία, όχι μόνο στη θάλασσα, αλλά και στη ξηρά», όμως αυτή η προειδοποίηση δεν ωφέλησε και προς τα εκεί οδεύουν τα πράγματα σήμερα.

    Υποστήριξε ότι η λανθασμένη πολιτική της τουρκικής πλευράς διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ χωρίς λύση και χωρίς την κατοχύρωση των ίσων κοινοτικών δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και πρόσθεσε:

    «Αναμφίβολα δεν ήταν αυτός ο μόνος λόγος. Η απειλή της Ελλάδας, οι συμπεριφορές της ΕΕ που απέκλειαν την Τουρκία, η απομάκρυνση της Τουρκίας από τη δημοκρατία και άλλοι παράγοντες. Υπάρχει και η εξής πραγματικότητα: Έφερε τη συνέχιση της μη λύσης ειδικά η αρνητική στάση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας αυτή τη φορά τόσο στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν που ήρθε στην ημερήσια διάταξη μετά το χάσιμο της στιγμής της ΕΕ όσο και στη διαδικασία του Κραν Μοντάνα».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Κατά των Ελληνοκυπρίων έπρεπε να αντιδράσει ο Ακιντζί λέει ο Τατάρ

    Η K?br?s (12.05.24) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι με θλίψη διάβασε τη δήλωση που έκανε ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ότι «η πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία τρία χρόνια μαζί με την Τουρκία υπηρετεί την μετατροπή της ΤΔΒΚ σε επαρχία της Τουρκίας».

    «Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Ακιντζί, εμείς και η Τουρκία αγωνιζόμαστε για να γίνει αντιληπτή ως κυρίαρχο κράτος η ΤΔΒΚ, να εξισωθεί με την ελληνοκυπριακή πλευρά, να πάρουμε τη θέση που αξίζουμε στον κόσμο και να απαλλαχτούμε από τα εμπάργκο και την απομόνωση», ανέφερε ο Τατάρ υπενθυμίζοντας τις εκκλήσεις που απηύθυνε το 2022 και το 2023 ο Πρόεδρος Έρντογαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για επίσημη αναγνώριση της «ΤΔΒΚ».

    Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Εμείς καταβάλλουμε προσπάθεια εδώ και τρία χρόνια γι' αυτό, να γίνει αποδεχτή η κυριαρχική ισότητα της ΤΔΒΚ, να εξισωθεί το διεθνές της καθεστώς με το ελληνοκυπριακό κράτος, να δημιουργηθεί έδαφος για συνομιλίες λύσης δύο κρατών. Καλά, τι κάνει η ελληνοκυπριακή διοίκηση και εκείνοι που θέλουν να τη βοηθήσουν; Μας αναγκάζουν να παραιτηθούμε της κυριαρχίας μας και σαν να είμαστε επαρχία να μπούμε κάτω από τη στέγη της λεγόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία σφετερίστηκαν και μετέτρεψαν σε ελληνοκυπριακό κράτος. Σε αυτό πρέπει ουσιαστικά να αντιδράσει ο κ. Ακιντζί. Οι Ελληνοκύπριοι, όχι εμείς είναι εκείνοι τους οποίους και ο ίδιος κατηγόρησε το 2017 λέγοντας 'δεν γίνεται ομοσπονδία με αυτούς'».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Αντιδράσεις για την απόρριψη από τον Τατάρ της πρότασης για τριμερή

    Η Avrupa (11.05.24) δημοσιεύει τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν από διάφορες οργανώσεις και πολιτικά κόμματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας για την απόρριψη από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, της πρότασης για τριμερή συνάντηση που υποβλήθηκε εκ μέρους της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν.

    Ο Σιενέρ Ελτζίλ, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Arif Hasan Tahsin, δήλωσε ότι: «Η αντιπολίτευση επικρίνει μόνο τον Ερσίν Τατάρ και αθωώνει την Τουρκία, η οποία του δίνει εντολές. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θέλει λύση η Τουρκία, η οποία χρησιμοποιεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα ως πολιτικό όμηρο και διαπραγματεύεται. [...] Οι πατριώτες που θέλουν λύση θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα εμπόδια στην ενοποίηση του νησιού δεν τα δημιουργεί ο Ερσίν Τατάρ, αλλά η Τουρκία και θα πρέπει να ενωθούν και να γίνουν άμεσα μέρος των διαπραγματεύσεων για τη λύση».

    Η πρόεδρος της συντεχνίας καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (KTOEOS), Σέλμα Εϊλέμ επέκρινε έντονα την απόρριψη από τον «διορισμένο πρόεδρο», όπως αποκάλεσε τον Ερσίν Τατάρ και δήλωσε ότι δεν θα εγκαταλείψουν τον αγώνα για λύση, ειρήνη και ύπαρξη και δεν θα υποκύψουν σε πιέσεις και παρεμβάσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά:

    «Για άλλη μια φορά, αυτοί που προσπαθούν να διχάσουν την Κύπρο, αυτοί που δημιουργούν και επωφελούνται από αυτή τη σάπια τάξη πραγμάτων έγιναν μάρτυρες των μαριονετών που διόρισαν για να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας τους, να φωνάζουν για την έλλειψη λύσης».

    Ο Μουράτ Κανατλί, γενικός γραμματέας του Κόμματος Νέα Κύπρος (YKP) είπε ότι ενώ ο Ερσίν Τατάρ βρισκόταν στη Γκάμπια, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν έβγαζε «χαριτωμένες» φωτογραφίες με την Ολγκίν και ανέθεσε το έργο του σαμποτάζ της διαπραγματευτικής διαδικασίας στον εντολοδόχο του Τατάρ. Δήλωσε και τα εξής:

    «Κανείς δεν είναι τόσο αφελής ώστε να πιστεύει ότι ο Ερσίν Τατάρ, τον οποίο πήρε από το χέρι πριν από λίγες ημέρες και τον ταξίδεψε στην Γκάμπια, σαμποτάρισε τις συνομιλίες από μόνος του. Η Τουρκία σηκώνει ψηλά τα χέρια στις διαπραγματεύσεις. Είναι βέβαιο ότι όλοι καταλαβαίνουν ξεκάθαρα ότι ο Ερσίν Τατάρ δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους».

    Ο Φικρί Μαρασαλί (Fikri Marasal?), οργανωτικός γραμματέας της οργάνωσης Αριστερή Κίνηση ανέφερε ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, οι Τουρκοκύπριοι έχουν αχρηστευθεί σε αυτό το βαθμό» και υποστήριξε ότι «ο Ερντογάν και η κυβέρνηση του ΑΚΡ επιδιώκουν τη μονιμοποίηση της μη λύσης στην Κύπρο και να παραμείνει το βόρειο τμήμα της Κύπρου ως η πίσω αυλή της Τουρκίας».

    «Η πορεία μας είναι να μην γίνουμε μειονότητα και υπό-διοίκηση»

    Επιπρόσθετα, η Yeni Duzen (11.05.24 yeniduzen.com) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) και «βουλευτής» Ασίμ Ακανσόι υποστήριξε ότι με τη στάση του ο Ερσίν Τατάρ ενίσχυσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, τον οποίο χαρακτήρισε «έναν από τους κύριους συντελεστές της κατάρρευσης του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων στη διεθνή διάσκεψη του Κραν Μοντανά».

    Ο Ακανσόι υποστήριξε ότι ο Τατάρ άφησε τους Τουρκοκύπριους χωρίς εκπροσώπηση και επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να οικοδομηθεί λύση και να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα στο νησί χωρίς την εγκαθίδρυση διαλόγου, χωρίς να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς πολυμερείς επαφές και χωρίς να βοηθήσουν την Ολγκίν να οικοδομήσει αμοιβαία εμπιστοσύνη.

    Πρόσθεσε και τα εξής: «Φυσικά, ο Χριστοδουλίδης, με μια πολιτική στο πλαίσιο της ΕΕ, κάνει πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Μπροστά σε μια αναποτελεσματική τουρκοκυπριακή ηγεσία, οι χώρες του κόσμου, όπως και η ελληνοκυπριακή διοίκηση, έχουν θεωρήσει την Άγκυρα ως διεύθυνση. Βέβαια, η Άγκυρα έχει και άμεση και σοβαρή ευθύνη στην εμφάνιση αυτής της κατάστασης».

    (ΙΣ)

    [05] Υποστηρίζουν την άρνηση Τατάρ για μη συμμετοχή στην τριμερή τα κόμματα της δεξιάς

    Η Diyalog (11.05.24) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έφυγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και κατέβαλε μια ρεαλιστική διπλωματική προσπάθεια για να προσελκύσει την ελληνοκυπριακή πλευρά και τα Ηνωμένα Έθνη στο σωστό έδαφος για μια διαρκή συμφωνία.

    «Η κυριαρχία μας πρέπει να αναγνωριστεί. Διεκδικούμε ένα κατοχυρωμένο φυσικό δικαίωμα, δεν είμαστε μειονότητα. Αδιάλλακτη είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία απορρίπτει όλα τα Σχέδια του ΟΗΕ, επιβάλλει την απομόνωση του λαού μας στον αθλητισμό, την πολιτική και την οικονομία, δεν βλέπει τους Τουρκοκύπριους ως κυρίαρχο ισότιμο μέρος, προσπαθεί να εξαλείψει τις ουσιαστικές και ντε φάκτο εγγυήσεις της Τουρκίας και θέλει το ένα τρίτο του εδάφους της ΤΔΒΚ, συμπεριλαμβανομένου της Μόρφου και των Βαρωσίων. Είναι λάθος να μην το βλέπουμε αυτό και να προσπαθούμε να κατηγορήσουμε την τουρκική πλευρά», ισχυρίστηκε.

    Σε γραπτή του δήλωση, ανέφερε ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός δεν είναι μειονότητα, όπως ισχυρίζεται και προσπαθεί να τον κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά», και κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά και τον ΟΗΕ «να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του τουρκοκυπριακού λαού και να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις του».

    Υποστήριξε επίσης ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) κάνει λάθος εκτίμηση.

    «Αν το CTP θέλει πραγματικά λύση, θα πρέπει να φτάσει στο σημείο να αποδεχτεί την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς, που είναι η εθνική πολιτική η οποία υποστηρίζεται από την Τουρκία,», είπε και πρόσθεσε και τα εξής:

    «Η Ολγκίν δεν πρέπει να ξεχνά την παρατήρηση του αείμνηστου Γενικού Γραμματέα Ανάν ότι λέγοντας όχι στο σχέδιο Ανάν, οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν όχι μόνο ένα σχέδιο αλλά και την ίδια τη λύση. Αν δεν υπάρχει κοινό έδαφος, θα πρέπει να το ανακοινώσει στις αρχές Ιουλίου».

    Ο Χασίπογλου απευθύνθηκε επίσης στην Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ λέγοντας: «Η αποστολή σας είναι για έξι μήνες και αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να καθορίσετε αν υπάρχει βάση για διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Θα πρέπει να διαβάσετε την έκθεση του Κόφι Ανάν μετά το δημοψήφισμα και την έκθεση Αχτισάαρι για το Κοσσυφοπέδιο και να κάνετε ό,τι είναι απαραίτητο. Προβείτε σε ενσυναίσθηση και μπείτε στη θέση του τουρκοκυπριακού λαού που αδικείται εδώ και χρόνια. Ποτέ δεν αδικήσαμε τη διεθνή κοινότητα. Να είστε αντικειμενικοί και να το δηλώσετε αν δεν υπάρχει έδαφος».

    Ο Ατάογλου κάλεσε την Ολγκίν να μην ακολουθήσει «τον λάθος δρόμο»

    Η K?br?s Postas? (11.05.24 kibrispostasi.com) γράφει ότι ο Φικρί Ατάογλου ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) και «υπουργός» τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος κάλεσε την Ολγκίν να μην ακολουθήσει «τον λάθος δρόμο»

    Όπως ανέφερε, πρέπει να λάβει υπόψη τη θέση που προβάλλεται από τον Τατάρ και την Τουρκία και «να μην παρεκκλίνει από τα λάθος μονοπάτια», κατά την έκφρασή του.

    «Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα παρεκκλίνει από την πολιτική της λύσης των δύο κρατών, η οποία υποστηρίζεται από την πλειοψηφία του λαού μας και τη μητέρα πατρίδα μας Τουρκία και έχει γίνει εθνική πολιτική. Η έναρξη μιας νέας διαδικασίας διαπραγμάτευσης με την ελληνοκυπριακή πλευρά χωρίς την αποδοχή της κυριαρχικής μας ισότητας και χωρίς να αποκαλυφθεί συγκεκριμένα ότι το διεθνές καθεστώς της ΤΔΒΚ εξισώνεται με το ελληνοκυπριακό κράτος δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από χάσιμο χρόνου», υποστήριξε.

    Αξιολογώντας τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Ατάογλου ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Η Τουρκία και εμείς δώσαμε για άλλη μια φορά έγκριση στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να διορίσει έναν προσωπικό απεσταλμένο στην Κύπρο για να διαπιστώσει αν υπάρχει αλλαγή στάσης από την ελληνοκυπριακή πλευρά και αν μπορεί να ξεκινήσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία. Στη συνέχεια, η Ολγκίν διορίστηκε για 6 μήνες για να διερευνήσει και να αναφέρει εάν υπάρχουν λόγοι για μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία.

    Ωστόσο, με τις πρόσφατες δηλώσεις της κινείται προς το σημείο να υπερβεί αυτό το καθήκον και να ασκήσει πίεση για να διαπραγματευτεί μια ομοσπονδία ο πρόεδρος Τατάρ, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος με τη θέληση των Τουρκοκυπρίων και την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας.

    Σε αυτό το σημείο, θεωρούμε καθήκον μας να την καλέσουμε να λάβει υπόψη τη θέση που προβάλλει ο πρόεδρος Τατάρ και η Τουρκία και να μην ακολουθήσει λανθασμένους δρόμους.

    Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα απομακρυνθεί από την πολιτική της λύσης των δύο κρατών, η οποία υποστηρίζεται από την πλειοψηφία του λαού μας και την μητέρα πατρίδα μας Τουρκία και έχει γίνει εθνική πολιτική. Η έναρξη μιας νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας με την ελληνοκυπριακή πλευρά χωρίς την αποδοχή της κυριαρχικής μας ισότητας και χωρίς την απτή απόδειξη ότι το διεθνές καθεστώς της ΤΔΒΚ εξισώνεται με αυτό του ελληνοκυπριακού κράτους δεν είναι τίποτα περισσότερο από χάσιμο χρόνου.

    Το μέρος που πρέπει να πιεστεί και να οδηγηθεί στο σωστό δρόμο είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία έχει απορρίψει όλες τις δυνατότητες συμφωνίας που έχουν προκύψει μέχρι σήμερα και εξακολουθεί να μην αποδέχεται την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο».

    Αρικλί: «Η Ολγκίν «να έρθει στο σωστό δρόμο το συντομότερο δυνατό»

    H K?br?s (13.05.24) γράφει ότι ο Ερχάν Αρικλί πρόεδρος του Κόμματος Αναγέννησης των εποίκων (YDP), υποστήριξε ότι «αυτό που πρέπει να κάνει η Ολγκίν είναι να πείσει την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι κυρίαρχος λαός και να συμβάλει στο να κατανοήσει η διεθνής κοινότητα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα συμφωνήσει σε μια διευθέτηση χωρίς τη διασφάλιση ισότιμου καθεστώτος μεταξύ των δύο κρατών της Κύπρου».

    Ο Αρικλί υποστήριξε ότι ήταν σοβαρό λάθος της Ολγκίν να καλέσει τον Τατάρ να ακούσει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, αποφεύγοντας να δει την πραγματικότητα στην Κύπρο και κάλεσε την Ολγκίν «να έρθει στο σωστό δρόμο το συντομότερο δυνατό».

    (ΚΣ)

    [06] Τατάρ: «Δεν θα αφήσω το μέλλον στην έγκριση των Ελληνοκυπρίων»

    Η K?br?s (11.05.24 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει από τον ίδιο να αφήσει το μέλλον τους στην έγκριση των ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Οι προσπάθειές μας με το νέο μας όραμα για τα 60 χρόνια είναι να βάλουμε τέλος στην παραβίαση των ατομικών και συλλογικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας. Αυτή είναι η θέση μας ότι μια νέα και επίσημη διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού. Δεν πρέπει να κάνουμε και δεν θα κάνουμε βήματα για την ομαλοποίηση αυτής της καταπιεστικής και εκμεταλλευτικής αντίληψης με μια πλευρά που αυξάνει μέρα με τη μέρα την πολιτική της απομόνωσης και της καταπίεσης, παραβιάζοντας αδίστακτα τα εγγενή ανθρώπινα δικαιώματα του λαού μας».

    Στη συνέχεια της ανάρτησής του, ο Τατάρ ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Έχει παρέλθει ο καιρός για διαπραγματεύσεις που θα βοηθήσουν εκείνους που σφετερίζονται τα εγγενή κεκτημένα δικαιώματά μας. Αυτοί που με επικρίνουν σήμερα έχουν περάσει από αυτά τα τραπέζια και έχουν βιώσει αυτή τη συνεννόηση επί τόπου και έχουν δει προσωπικά το έδαφος που έχει αποτύχει και έχει εξαντληθεί πολλές φορές.

    Θα συνεχίσω να εργάζομαι για την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και της ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας. Αγωνίζομαι για την κυριαρχία που ανήκει άνευ όρων στο λαό μας. Όμως, κανείς δεν πρέπει να περιμένει από εμένα να εγκαταλείψω τον αγώνα μου για να φτάσει το κράτος μας και ο λαός μας εκεί που του αξίζει και να αφήσω το μέλλον μας στην έγκριση της ελληνικής πλευράς».

    (ΓΜ)

    [07] Εργκιούν Ολγκούν: «Χωρίς ισότητα δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η K?br?s (11.05.24, kibrisgazetesi.com) στεγάζει αποκλειστικές δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα ο πρώην σύμβουλος της «προεδρίας» και πρώην διαπραγματευτής, Εργιούν Ολγκούν, ο οποίος, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε στη «νέα πολιτική» της τουρκοκυπριακής πλευράς, η οποία βασίζεται στην «ισότητα», όπως ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία στην Κύπρο είναι δυνατή μόνο εάν οι δύο πλευρές γίνουν αποδεκτές και αναγνωριστούν ως ίσα μέρη.

    Ισχυρίστηκε ότι «η ισότητα είναι εγγενές δικαίωμα του τουρκοκυπριακού λαού» που έχει καταγραφεί με διεθνείς συμφωνίες, δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων και είναι λάθος να υποθέτουμε ότι θα επιτευχθεί στο τέλος των διαπραγματεύσεων.

    Αναφερόμενος στις επαφές της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Maria Angela Holguin Cuellar, ο Ολγκούν δήλωσε ότι οι επαφές αυτές συνεχίζονται με στόχο να δοθεί μια απάντηση στο κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο.

    Κληθείς να απαντήσει σε ερωτήσεις της εφημερίδας όσον αφορά στις απόψεις του σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις, ο Ολγκούν τόνισε τη σημασία της έννοιας της «ισότητας», υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν αποτελέσματα υπό συνθήκες διαπραγμάτευσης, όπου η ισότητα δεν τηρείται με όλες τις απαιτήσεις της».

    «Παραβίαση της αρχής της ισότητας»

    Ο Ολγκούν υποστήριξε στη συνέχεια ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι ίση μόνο όταν κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι δεν είναι ίση όταν αποχωρεί από το τραπέζι.

    «Ισότητα σημαίνει ίσα δικαιώματα, ίσο καθεστώς και ίσες ευκαιρίες. Παραβιάζεται η ισότητα, εάν επιβληθεί περιορισμός μεταξύ των μερών στα ίσα δικαιώματα, το καθεστώς και τις ευκαιρίες που πρέπει να έχει ένα από τα μέρη. Είναι παραβίαση της αρχής της ισότητας η τουρκοκυπριακή πλευρά να βρίσκεται σε μια λεγόμενη ισότιμη βάση μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η άλλη πλευρά να αναγνωρίζεται ως ο μοναδικός εκπρόσωπος και το μοναδικό κυρίαρχο μέρος εκ μέρους ολόκληρου του νησιού στην πραγματική ζωή», ισχυρίστηκε ο Ολγκούν και συνέχισε ως εξής:

    «Ακριβώς γι' αυτό το λόγο δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα βασισμένο στην ισότητα από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Κύπρο εδώ και δεκαετίες. Η ισότητα είναι εγγενές δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων, το οποίο είναι καταγεγραμμένο στις διεθνείς συνθήκες και όπως δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης, είναι λάθος να θεωρούμε ότι θα γίνει σεβαστό/επιτευχθεί στο τέλος των διαπραγματεύσεων με όλες τις απαιτήσεις της».

    «Δύο βασικές προϋποθέσεις της νέας πολιτικής»

    Σημειώνοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά, ανέπτυξε μια νέα πολιτική το 2020, ιδίως μετά τις εμπειρίες από το Σχέδιο Ανάν το 2004 και τη Σύνοδο Κορυφής το 2017 στο Κραν Μοντανά, ο Ολγκούν υπογράμμισε ότι αυτή η πολιτική βασίζεται σε δύο βασικές προϋποθέσεις, τις οποίες και εξήγησε, αναφέροντας τα εξής:

    «Η πρώτη προϋπόθεση για μια πραγματικά ουσιαστική και γόνιμη διαπραγμάτευση σε κοινό έδαφος(common ground), είναι η επιβεβαίωση των ίσων δικαιωμάτων και του καθεστώτος της τουρκοκυπριακής πλευράς, που παραγνωρίζεται μέχρι σήμερα. Αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση, αλλά απαίτηση για σεβασμό των εγγενών ίσων δικαιωμάτων και του καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού. Οποιαδήποτε συμφωνία υπό τις συνθήκες της Κύπρου, μπορεί να είναι δυνατή μόνο εάν οι δύο πλευρές αναγνωριστούν και γίνουν αποδεκτές ως ισότιμα μέρη σε όλες τις πτυχές/απαιτήσεις.

    Η δεύτερη απαίτηση/αναγκαιότητα και πάλι με βάση την ισότητα, είναι το γεγονός ότι μια διευθέτηση στην Κύπρο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με βάση τη νομιμότητα ενός εκ των μερών. Επομένως, μόλις η νομιμότητα των δύο πλευρών εξισωθεί σε όλες τις πτυχές, τότε το ζήτημα του τρόπου ανάπτυξης μιας σχέσης μεταξύ των δύο ισότιμων μερών και άλλα ζητήματα μπορούν να συζητηθούν. Έχουμε απέναντί μας ένα αναγνωρισμένο κράτος μέλος της ΕΕ, το οποίο η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ως τον μοναδικό εκπρόσωπο του νησιού. Δεδομένου ότι μια λύση στην Κύπρο, ανεξάρτητα από το όνομά της, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό τη στέγη αυτού του ελληνοκυπριακού κράτους ή στη βάση της νομιμότητάς του, είναι ανάγκη να διασφαλιστεί η ισότιμη νομιμότητα και αναγνώριση του δικού του δημοκρατικά εγκαθιδρυμένου κράτους του τουρκοκυπριακού λαού, το οποίο δεν υπόκειται στην ελληνοκυπριακή πλευρά».

    «Η νέα πολιτική είναι ρεαλιστική»

    Ο Ολγκούν υποστήριξε στη συνέχεια ότι «είναι λόγω των πιο πάνω απαιτήσεων που η τουρκοκυπριακή πλευρά πρότεινε στην Άτυπη Συνάντηση 5+ΟΗΕ για την Κύπρο που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου 2021 ότι θα έπρεπε να συζητηθεί η επιβεβαίωση/αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του κράτους που ιδρύθηκε από τον τουρκοκυπριακό λαό και το βάθος και το εύρος της συνεργασίας μεταξύ των δύο υφιστάμενων κρατών στο νησί».

    «Μόνο μια τέτοια προσέγγιση μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο συμβιβασμό με την έναρξη διαπραγματεύσεων με προσανατολισμό στο αποτέλεσμα και καθορισμένο χρόνο», υποστήριξε ο Ολγκούν, εκφράζοντας τη θέση ότι «η νέα πολιτική που αναπτύσσει η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι ρεαλιστική» και υποστηρίζεται από την Τουρκία.

    (ΑΚ)

    [08] Κόκκινη γραμμή οι εγγυήσεις της Τουρκίας επαναλαμβάνει ο Τατάρ

    Η K?br?s (13.05.24) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι σε μια πιθανή συμφωνία στην Κύπρο, προτεραιότητα θα δοθεί στην ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.

    Έκανε αυτές τις δηλώσεις στην κηδεία του Φουάτ Νιγιαζί, Τουρκοκύπριου αγνοούμενου από το 1963, τα λείψανα του οποίου βρέθηκαν κατά την ανασκαφή της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) στο χωριό Τρούλοι της Λάρνακας και ενταφιάστηκαν στο τουρκοκυπριακό κοιμητήριο της κατεχόμενης Λευκωσίας με στρατιωτική τελετή.

    Στην ομιλία του στην τελετή, ο Τατάρ δήλωσε ότι συμμερίζονται τον πόνο των οικογενειών των μαρτύρων και επανέλαβε ότι «οι αποτελεσματικές και ντε φάκτο εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας Τουρκίας θα είναι κόκκινη γραμμή» για τους ιδιους.

    Στην τελετή ταφής του Niyazi παρευρέθηκαν εκτός από τον Τατάρ και ο «πρόεδρος της βουλής» Ζορλού Τορέ, ο «πρέσβης» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, Μετίν Φεϊζίογλου, καθώς και πολιτικοί και στρατιωτικοί «αξιωματούχοι».

    Φεϊζίογλου: Εδώ είναι η πραγματικότητα της Κύπρου.

    Η K?br?s (13.05.24) γράφει ότι σε ανάρτησή του σε λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης, ο Φεϊζίογλου ανέφερε , ανάμεσα σε άλλα, και τα εξής:

    «Πριν από 60 χρόνια, ο Φουάτ Νιγιαζί ξεκίνησε για να δει την οικογένειά του στη Λάρνακα. Με την υποστήριξη της ελληνοκυπριακής διοίκησης, απήχθη από αχρείους που επιχείρησαν γενοκτονία κατά των Τουρκοκυπρίων. Η σωρός του βρέθηκε πρόσφατα σε ένα παλιό λατομείο ορυχείων στο χωριό Τρούλοι. Έγινε ταυτοποίηση. Σήμερα τον ενταφιάσαμε με στρατιωτική τελετή. Ήταν ένας 20χρονος νέος σαν λιοντάρι όταν μαρτύρησε. Τώρα έχει έναν τάφο όπου μπορούμε να προσευχηθούμε. Εδώ είναι η πραγματικότητα της Κύπρου.

    Τώρα οι Τουρκοκύπριοι έχουν ένα ανεξάρτητο κράτος. Η μητέρα πατρίδα Τουρκία είναι ισχυρή, πάντα δίπλα στην ΤΔΒΚ. Αν και η νοοτροπία της ελληνοκυπριακής διοίκησης δεν έχει αλλάξει ποτέ, οι Τουρκοκύπριοι είναι ασφαλείς. Η ειρήνη έχει επικρατήσει στο νησί εδώ και 50 χρόνια.

    Στη Γάζα, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά, η γενοκτονία συνεχίζεται με όλη τη σκληρότητά της μπροστά στα μάτια του κόσμου, αγνοημένη από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Η γνώση της ιστορίας είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς μέλλοντος. Το να ξεχάσουμε αυτό που συνέβη θα σήμαινε ότι παραιτούμαστε από το μέλλον. Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ θα υπάρχουν μαζί για πάντα. Εύχομαι έλεος σε όλους τους μάρτυρές μας από τον Αλλάχ».

    (ΚΣ)

    [09] Εκδήλωση με συμμετοχή διεθνών πρακτορείων για προώθηση των «πανεπιστημίων»

    Η Diyalog (12.03.24) γράφει ότι πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προώθησης διεθνών φορέων σε συνεργασία το «Διεθνές πανεπιστήμιο Final University (UFU)», την εταιρεία συμβούλων εκπαίδευσης Study More και τον όμιλο Alyasin.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ και ο «υπουργός» τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος, Φικρί Ατάογλου, προσφώνησαν την εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν σχεδόν «40 πρακτορεία, 10 διεθνούς φήμης παράγοντες επιρροής και πολλοί επισκέπτες» από διάφορες χώρες.

    Ο Τατάρ δήλωσε ότι «το UFU έχει κάνει τη διαφορά στην εκπαίδευση παρά το γεγονός ότι είναι ένα νέο πανεπιστήμιο» και ότι είναι υπερήφανος για το σημείο στο οποίο έχει φτάσει εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή η ισχυρή δομή που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τα «Τελικά Σχολεία» της Τουρκίας και τον Όμιλο Acapulco θα επιτύχει μεγαλύτερη επιτυχία.

    Στη δική του ομιλία, ο Ατάογλου ανέφερε ότι αυτή η ισχυρή δομή που δημιουργήθηκε θα έχει ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία και τόνισε «τη σημασία της προώθησης της χώρας σε περισσότερα ακροατήρια μέσω των influencers».

    (ΚΣ)

    [10] Τη σημασία της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις Ευρωεκλογές τονίζει ο Κιζίλγιουρεκ

    Η Yeni Duzen (13.05.24) γράφει ότι ο Ευρωβουλευτής Νιγιαζι Κιζίλγιουρεκ υπογράμμισε τη σημασία του να ψηφίσουν οι Τουρκοκύπριοι στις επικείμενες Ευρωεκλογές.

    Σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα, ο Κιζίλγιουρεκ ανέφερε πως το να λέει η τουρκοκυπριακή κοινότητα «δεν πηγαίνω στην κάλπη» σημαίνει στην ουσία πως λέει ότι «δεν διεκδικώ», υποστηρίζοντας ότι το Ευρωκοινοβούλιο είναι το μόνο μέρος στο οποίο οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να προβάλουν τον εαυτό τους στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Με το να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές στέλνοντας κάποιους που εξέλεξαν στο Ευρωκοινοβούλιο, οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να προβάλουν τον εαυτό τους. Γι' αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να ψηφίσουν οι Τουρκοκύπριοι».

    Εκφράζοντας την άποψη ότι κάποιοι θέλουν να ξεχαστεί ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι πολίτες της ΕΕ, ο Κιζίλγιουρεκ σημείωσε:

    «Στη Γερμανία οι Τούρκοι πολίτες της Γερμανίας ίδρυσαν το κόμμα DAVA με πρωτοβουλία του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και ελπίζουν να κατέλθουν στις ευρωεκλογές και να πάρουν μία έδρα. Ο κ. Έρντογαν λέει 'αν υπάρξει μια έδρα, θα είναι θαυμάσια'. Εδώ στη χώρα μας υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν να συμμετάσχουμε στις εκλογές, να ψηφίσουμε, να προωθήσουμε τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκοκυπρίων, παρά το γεγονός ότι είμαστε πολίτες της ΕΕ. Αυτό δεν είναι κατανοητό και αποδεχτό».

    Ερωτηθείς για την εμπειρία του κατά την πρώτη του θητεία ως ο πρώτος Τουρκοκύπριος μέλος του Ευρωκοινοβουλίου, αναφέρθηκε στα θέματα της πανδημίας, της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, του πολέμου στην Ουκρανία και την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και πρόσθεσε:

    «Το να είσαι ο πρώτος Τουρκοκύπριος Ευρωβουλευτής είναι από μόνο του άλλωστε μια εμπειρία. Όταν κοιτάξαμε τα θέματα που αφορούν τους Τουρκοκύπριους, πρώτα αντιλήφθηκα πόσο λίγο είναι γνωστή η θέση των Τουρκοκυπρίων εντός της ΕΕ, ότι υπάρχει έλλειψη πληροφόρησης. Είναι πολύ περιορισμένες οι γνώσεις πέραν των 700 Ευρωβουλευτών σε σχέση με το Κυπριακό, είναι εξαιρετικά στενές οι πληροφορίες που έχουν για τους Τουρκοκύπριους. Όταν τους πούμε 'το 2004 έγινε δημοψήφισμα, η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ, υπήρχε το Σχέδιο Ανάν, οι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν ναι', κάποιοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Δυστυχώς, και οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι δεν κατέχουν ικανοποιητικές πληροφορίες σε σχέση με τα δικαιώματά τους στην ΕΕ. Πού είναι οι Τουρκοκύπριοι στην ΕΕ; Υπάρχει μια σειρά αποφάσεων που ενδιαφέρουν ευθέως τους Τουρκοκύπριους, αποφάσεις του Συμβουλίου, πρακτικές της Επιτροπής. Κοιτάζοντας αυτά, προβληματίστηκα σοβαρά σε σχέση με το τι θα μπορούσε να γίνει. Έπρεπε να ενημερώσω και την κοινή γνώμη. Αντιλήφθηκα ότι οι Τουρκοκύπριοι παραμέλησαν τα δικαιώματά τους ενώπιον της ΕΕ ή δεν τους έδωσαν σημασία, μετά το 2004 εισήλθαν σε μια περίοδο κλεισίματος στο εσωτερικό. [...]»

    Ερωτηθείς ποια η σημασία της ύπαρξης ενός Τουρκοκύπριου στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Ευρωβουλευτής είπε:

    «Βρήκα την ευκαιρία να φέρω στην ημερήσια διάταξη στο Ευρωκοινοβούλιο τα δικαιώματα και τα αιτήματα των Τουρκοκυπρίων. Στο μεταξύ, επωφελούμενος από την ευκαιρία των Ευρωβουλευτών να προσκαλούν στις Βρυξέλλες ανθρώπους από τις χώρες τους, προσκάλεσα στο Ευρωκοινοβούλιο πολλούς Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους μαζί σε ομάδες. Βρήκαν την ευκαιρία να εκφράσουν τα προβλήματά τους στο κοινοβούλιο. [...]»

    Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόντος προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, σημείωσε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του ενημέρωσαν την τουρκοκυπριακή κοινότητα για το θέμα αυτό και εξήγησαν τη σημασία του, επισημαίνοντας ότι αρχικώς υπήρχαν κάποιες δυσκολίες που πήγαζαν ειδικά από τα κατεχόμενα όπου «κάποιοι κύκλοι δεν έβλεπαν ζεστά το θέμα».

    Πρόσθεσε ότι στο τέλος κατοχυρώθηκε το προϊόν και ότι στα επόμενα χρόνια θα γίνει αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι αυτό για τους Τουρκοκύπριους.

    «Επιπλέον, ένα άλλο σημαντικό θέμα ήταν και ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής. Αφού διαπίστωσα ότι δεν εφαρμόζεται όπως πρέπει ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής, έκανα παράπονο για το θέμα αποστέλλοντας ερώτηση στην Επιτροπή. Και η Επιτροπή άρχισε να ασκεί πιέσεις πάνω στην Κυπριακή Δημοκρατία», σημείωσε.

    Ερωτηθείς για το θέμα της υπηκοότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε παιδιά Τουρκοκυπρίων από μεικτούς γάμους και τη μετατροπή της τουρκικής σε επίσημη γλώσσα της ΕΕ, ο Ευρωβουλευτής είπε ότι είναι ο μόνος στο Ευρωκοινοβούλιο που δεν χρησιμοποιεί τη μητρική του γλώσσα και ότι όταν έθεσε το θέμα για πρώτη φορά ο τέως Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφεραν πως υπέβαλαν αίτημα το 2016 για να καταστεί η τουρκική επίσημη γλώσσα της ΕΕ, όμως η ΕΕ δεν το δέχτηκε αυτό.

    Ο Κιζίλγιουρεκ είπε ότι ακολούθως ερεύνησε το θέμα και αντιλήφθηκε ότι δεν είχαν έτσι τα πράγματα και ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε αναφέρει στην επιστολή του ότι «το Κυπριακό έρχεται στο στάδιο της λύσης του και ότι πρέπει να γίνει ετοιμασία στο θέμα της μετατροπής και της τουρκικής σε επίσημη γλώσσα της ΕΕ μετά τη λύση».

    «Αυτό καθόλου δεν ήταν βήμα προς την κατεύθυνση του να γίνει η τουρκική επίσημη γλώσσα της ΕΕ», υποστήριξε σημειώνοντας ότι χρειάζεται ομοφωνία στο Συμβούλιο για να γίνει μια γλώσσα επίσημη γλώσσα της ΕΕ, κάτι για το οποίο πρέπει να υπάρξει αίτηση από ένα κράτος μέλος.

    «Ουσιαστικά, πρέπει να υποβάλει αυτή την αίτηση η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο διπλωματικές πιέσεις, ενέργειες, προειδοποιήσεις συνεχίζονται. Ελπίζω να έρθουμε σε αυτό το σημείο», είπε.

    Υποστηρίζοντας ότι αντίκειται στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο διεθνές δίκαιο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση η απόφαση που λήφθηκε το 2007 από την Κυβέρνηση για μη παραχώρηση υπηκοότητας σε παιδιά Τουρκοκυπρίων που γεννήθηκαν από μεικτούς γάμους με Τούρκους εποίκους, ο Κιζίλγιουρεκ υπενθύμισε ότι έθεσε το θέμα γραπτώς πρώτα στο Συμβούλιο και ύστερα στην Επιτροπή και ότι οι απαντήσεις που έλαβε έλεγαν ότι η παραχώρηση υπηκοότητας βρίσκονται στην ευχέρεια του κράτους μέλους και ότι οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να επιβάλουν κυρώσεις, όμως υπάρχουν κριτήρια τα οποία πρέπει να τηρούνται.

    Υπενθύμισε την ομιλία που έκανε για το θέμα στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, σημειώνοντας ότι πλέον γίνονται δεχτά παράπονα εκεί και άρχισε η άσκηση πίεσης. Είπε ότι ακολουθούν δύο μεθόδους για να λύσουν αυτό το θέμα: Η μία είναι η καταχώριση αγωγών στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και η δημιουργία προηγούμενου και η δεύτερη είναι η άσκηση πολιτικών πιέσεων.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Συνάντηση Ουστέλ- Γιλμάζ για το «πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας»

    H K?br?s (11.05.24 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι o λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ συναντήθηκε με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Τζεβντέτ Γιλμάζ στην Άγκυρα και συζήτησαν το «πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας».

    Μιλώντας στον παράνομο Bayrak μετά τη συνάντηση, ο Ουστέλ δήλωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Γιλμάζ, συζήτησαν τις λεπτομέρειες του λεγόμενου πρωτοκόλλου οικονομικής συνεργασίας Τουρκίας - κατεχομένων για το 2024-2025.

    Ο Ουστέλ ανέφερε ότι έθεσαν ως προτεραιότητα τη συμπερίληψη στο «πρωτόκολλο» μεγάλων έργων που θα ενισχύσουν περαιτέρω την οικονομία των κατεχομένων. Πρόσθεσε ότι συζήτησαν με τον Γιλμάζ τα άρθρα του «πρωτοκόλλου» προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των κατεχομένων, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών, της υγείας και του τουρισμού, με την αμέριστη στήριξη της Τουρκίας και είπε ότι θα υπογράψουν το «πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας με τον Γιλμάζ στην Άγκυρα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ των τεχνικών αντιπροσωπειών.

    Αναμένεται επίσκεψη Γιλμάζ

    Ο Ουστέλ ανέφερε επίσης ότι ο Γιλμάζ θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα τις επόμενες ημέρες και ότι θα επιθεωρήσει το εργοτάξιο της ψυκτικής αποθήκης που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί της κατεχόμενης Μόρφου, καθώς και το εργοτάξιο του νέου νοσοκομείου.

    (ΓΜ)

    [12] «Διακοινοβουλευτικές ομάδες φιλίας» από Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (12.05.24) γράφει ότι οι «διακοινοβουλευτικές ομάδες» φιλίας Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν, Τουρκίας – κατεχομένων και Αζερμπαϊτζάν – κατεχομένων έφτασαν ψες στα κατεχόμενα για επαφές.

    Όπως έγινε γνωστό, οι αντιπροσωπείες από το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία υπό τον πρόεδρο της «διακοινοβουλευτικής ομάδας» φιλίας Αζερμπαϊτζάν – κατεχομένων, Javansir Feyziyev, τον πρόεδρο της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Τουρκίας - Αζερμπαϊτζάν Σιαμίλ Αϊρίμ, τον πρόεδρο της «διακοινοβουλευτικής Ομάδας» Φιλίας Τουρκίας – κατεχομένων Ορχάν Ερντέμ και τον πρόεδρο της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Αζερμπαϊτζάν - Τουρκίας Ehliman Emiraslanov θα πραγματοποιήσουν επαφές, επισκέψεις και θα παραστούν σε διάφορα εγκαίνια στα κατεχόμενα μεταξύ 12-16 Μαΐου.

    Οι αντιπροσωπείες θα γίνουν δεκτές σήμερα Δευτέρα από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ τον «πρόεδρο» της λεγόμενης Βουλής Ζορλού , τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ουνάλ Ουστέλ και τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

    Στις 14.50 θα πραγματοποιηθεί στη λεγόμενη βουλή συνάντηση εργασίας μεταξύ των προέδρων και των αντιπροσωπειών των διακοινοβουλευτικών ομάδων φιλίας Τουρκίας - Αζερμπαϊτζάν – κατεχομένων .

    Οι αντιπροσωπείες θα επισκεφθούν μεταξύ άλλων το λεγόμενο μουσείο της βαρβαρότητας, το οδόφραγμα της οδού Λήδρας και θα παραστούν στην τελετή εγκαινίων του Μνημείου στο κατεχόμενο Τρίκωμο για Τουρκοκύπριους πεσόντες στις διακοινοτικές ταραχές του 1964.

    Την Τρίτη 14 Μαΐου οι επιτροπές θα μεταβούν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και το λεγόμενο πανεπιστήμιο ανατολικής Μεσογείου.

    Την Τετάρτη, 15 Μαΐου οι ομάδες φιλίας θα παραστούν στα εγκαίνια του πολιτιστικού Κέντρου του Αζερμπαϊτζάν στην κατεχόμενη Λάπηθο και θα αναχωρήσουν την Πέμπτη, 16 Μαΐου.

    (ΓΜ)

    [13] Ο Σαβασάν συναντήθηκε με τον διευθυντή της Αρχής Τουρισμού Υγείας του Ντουμπάι

    Η διαδικτυακή K?br?s Postas? (13.05.24 kibrispostasi.com) γράφει ότι ο πρόεδρος του λεγόμενου «κυπριακού συμβουλίου τουρισμού υγείας», Αχμέτ Σαβασάν και μέλη του «διοικητικού συμβουλίου» του «συμβουλίου» συμμετείχαν στην Έκθεση της Αραβικής Ταξιδιωτικής Αγοράς (ATM 2024) που πραγματοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Ντουμπάι με τη συμμετοχή 165 χωρών.

    Ο Σαβασάν και η αντιπροσωπεία του συνοδευόταν από τον «αντιπρόσωπο» του κατοχικού καθεστώτος στο Άμπου Ντάμπι, Ουμούτ Κολντάς και στο περίπτερο της «βόρειας Κύπρου» συναντήθηκε με πολλούς εκπροσώπους στον τομέα τουρισμού υγείας και υπέγραψε νέες συμφωνίες για την αποστολή τουριστών υγείας στα κατεχόμενα.

    Στο πλαίσιο των επαφών του στο Ντουμπάι, ο Σαβασάν συναντήθηκε επίσης με τον 2ο Πρόεδρο Περιφερειακών Πωλήσεων των τουρκικών Αερογραμμών (THY) Μαχμούτ Γιαϊλά, τον Αντιπρόεδρο Πωλήσεων Μέσης Ανατολής και Κύπρου Ερόλ Σιενόλ, τον Αντιπρόεδρο Πωλήσεων Αφρικής Χικμέτ Μεσούτ Τούρκσεβεν.

    Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της εφαρμογής ειδικών εκπτώσεων που ισχύουν για τους τουρίστες υγείας που ταξιδεύουν στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου από όλα τα δρομολόγια που η THY πετάει προς την Τουρκία.

    Ο Σαβασάν συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων ο Διευθυντής Τουρισμού Υγείας του Ντουμπάι Mohamed AlMheiri και η Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας του Ντουμπάι Laila AlJassmi και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την ανάπτυξη της αμοιβαίας συνεργασίας.

    Ο Σαβασάν συμμετείχε επίσης σε συνεδρίες που διοργανώθηκαν με τη συμμετοχή 200 ομιλητών στο πλαίσιο του ATM 2024-Dubai, όπου πραγματοποιήθηκαν εντατικές συζητήσεις για τρέχοντα ζητήματα και μελλοντικές τάσεις στον τομέα, όπως η επιχειρηματικότητα, οι αναδυόμενες αγορές, η βιωσιμότητα, η τεχνητή νοημοσύνη, οι προορισμοί NextGen, η ταξιδιωτική τεχνολογία και οι προβλέψεις μελλοντικών τάσεων.

    (ΚΣ)

    [14] Μεγαλύτερη πληρότητα των τελευταίων 5 χρόνων

    Η Yeni Bak?s (12.05.24) γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το λεγόμενο υπουργείο τουρισμού, κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2024 η πληρότητα των ξενοδοχείων στα κατεχόμενα έφτασε στο 33,7%, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων πέντε χρόνων.

    Ο μέσος όρος του τριμήνου Ιανουαρίου – Μαΐου ανήλθε σε 33,7%, ενώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2023 ήταν 27,4%.

    Την ίδια περίοδο των ετών 2022, 2021, 2020 και 2019 η πληρότητα ήταν 20,6%, 2,8%, 26,4% και 32,7% αντίστοιχα.

    Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία ο φετινός αριθμός αυτός είναι ο τρίτος υψηλότερος της τελευταίας 15ετίας, καθώς υψηλότερα ποσοστά για την ίδια περίοδο παρατηρήθηκαν το 2017 με 42,7% και το 2018 με 41,4%.

    (ΙΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Στόχος όγκος εμπορικών συναλλαγών 10 δισ. δολαρίων μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας

    Το κανάλι aHaber (12.05.24 ahaber.com.tr) μεταδίδει στην ιστοσελίδα του ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία αναμένεται να ενισχύσει τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και ότι ο στόχος είναι ο όγκος του εμπορίου να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Οι διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις θα είναι μεταξύ των θεμάτων της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, σημειώνει το δημοσίευμα.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης, προσθέτει, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν αναμένεται να υποδεχθεί τον κ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσε ο ανταποκριτής του ΑΑ, η Τουρκία και Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν σε πολλούς τομείς, όπως η υγεία, το περιβάλλον, ο πολιτισμός και οι τέχνες, ο τουρισμός, η οικονομία και το εμπόριο.

    Επιπλέον, η πρωτοβουλία "θετική ατζέντα", η οποία ξεκίνησε το 2021 και αναμένεται να επιταχύνει τις εμπορικές σχέσεις και θεσμοθετείται μέσω αμοιβαίων επισκέψεων και συμφωνιών συνεργασίας.

    Πέρυσι εξήχθησαν στην Ελλάδα προϊόντα αξίας 2 δισεκατομμυρίων 609 εκατομμυρίων 889 χιλιάδων 468 δολαρίων, ενώ η Τουρκία αγόρασε προϊόντα αξίας 1 δισ. 495 εκατ. 449 χιλ. 41 δολαρίων από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ο όγκος του εξωτερικού εμπορίου ξεπέρασε πέρυσι τα 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια και επιδιώκεται να αυξηθεί στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια το ποσό αυτό.

    Πάνω από 168.000 Έλληνες τουρίστες στην Τουρκία

    Ταυτοχρόνως αναφέρεται ότι με την αναζωογόνηση των τουριστικών δραστηριοτήτων μετά την πανδημία, αυξήθηκαν και οι επισκέψεις Ελλήνων πολιτών στην Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022 πήγαν στην Τουρκία 71 χιλιάδες 490 Έλληνες τουρίστες, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 83,84% και ανήλθε σε 131 χιλιάδες 424 την ίδια περίοδο πέρυσι.

    Το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτών για την Τουρκία συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Κατά την εν λόγω περίοδο, ο αριθμός των τουριστών αυξήθηκε κατά 28,38% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι και έφτασε τις 168 χιλιάδες 724.

    (ΓΜ)

    [02] Έκκληση Έρντογαν σε όλες τις χώρες του κόσμου να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη

    To ειδησεογραφικό δίκτυο CNN Τurk (12.05.24 cnnturk.com) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν απηύθυνε έκκληση σε όλες τις χώρες του κόσμου να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη.

    Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής των Παγκόσμιων Ισλαμιστών Μελετητών, o Έρντογαν δήλωσε: «Δε θα επιτρέψουμε στο Ισραήλ να φιμώσει κάθε συνειδητή φωνή με το ραβδί του αντισημιτισμού».

    Αναφερόμενος στις επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων επανέλαβε την άποψη ότι στις τελευταίες 219 ημέρες η Γάζα έχει μετατραπεί σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης που έχουμε δει μόνο στη Γερμανία του Χίτλερ.

    (ΓΜ)

    [03] Συνάντηση Χανίγιε – Καλίν στο Κατάρ

    H Milliyet (12.05.24 milliyet.com.tr) γράφει ότι επικεφαλής της τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT), Ιμπραχήμ Καλίν συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε.

    Όπως έγινε γνωστό, Καλίν και Χανίγιε συζήτησαν τη διαπραγματευτική διαδικασία, τις προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και τις εξελίξεις στην περιοχή. Ο Χανίγιε εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις πρωτοβουλίες της Τουρκίας.

    (ΓΜ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 13 May 2024 - 19:41:43 UTC