Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 24-05-10

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 90/2024 10.05.2024

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Νέα συνάντηση Τατάρ- Holguin τη Δευτέρα
  • [02] Έρχουρμαν: «Δεν μας παίρνει μπροστά στον αγώνα για ισότιμο καθεστώς η στάση Τατάρ»
  • [03] Αντιδράσεων συνέχεια κατά Τατάρ από TDP και ΒΚΡ
  • [04] Η Holguin επισκέφθηκε το «τουρκοκυπριακό βιομηχανικό επιμελητήριο»
  • [05] Αναφορές στον Τύπο στη συνάντηση Τατάρ- Holguin
  • [06] Εγκαινιάζεται Διεθνές Πολιτιστικό Κέντρο Αζερμπαϊτζάν στην κατεχόμενη Λάπηθο
  • [07] Στήριξη από «βιομηχανικό επιμελητήριο» στο «νομοσχέδιο» αγοράς ακινήτων από ξένους
  • [08] Αρικλί: «Το προεδρικό σύστημα είναι η λύση για την πάταξη της γραφειοκρατίας»
  • [09] «Θύμα πλεκτάνης» δηλώνει λεγόμενος βουλευτής που κατηγορείται για πλαστό πτυχίο
  • [10] Διασύνδεση συμφωνίας με ExxonMobil για LNG με την Κύπρο
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Μήνυμα Έρντογαν για την Ημέρα της Ευρώπης
  • [02] Συνάντηση Φιντάν με τον Υπουργό Εξωτερικών των Εμιράτων
  • [03] Πρέσβης της ΕΕ: «Οι σχέσεις με την Τουρκία δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε»
  • [04] Υπουργός Εμπορίου: «Θέλουμε να αυξήσουμε το εμπόριο με ΗΠΑ στα 100 δισ. δολάρια»

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Νέα συνάντηση Τατάρ- Holguin τη Δευτέρα

    Η K?br?s (10.05.24) γράφει ότι νέα συνάντηση θα έχει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ με την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Maria Angela Holguin Cuellar.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας του κατοχικού καθεστώτος, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο τη Δευτέρα 13 Μαΐου στις 12.00 το μεσημέρι.

    Στο μεταξύ, η Gunes (10.05.24) γράφει ότι μιλώντας χθες σε ημερίδα που πραγματοποίησε το Δημοκρατικό Κόμμα με θέμα την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα στα κατεχόμενα, ο Τατάρ αναφέρθηκε στο Κυπριακό και επανέλαβε ότι στην προχθεσινή συνάντηση που είχε με τη Maria Angela Holguin Cuellar μετέφερε στην απεσταλμένη του ΟΗΕ τη «νέα πολιτική» της τουρκικής πλευράς.

    Επισημαίνοντας τη σημασία της «νέας πολιτικής» για τη «χώρα» και το μέλλον, ο Τατάρ είπε ότι η πολιτική αυτή απολαμβάνει την πλήρη στήριξη της Τουρκίας και επανέλαβε ότι πρέπει να γίνει αποδεχτή η «κυριαρχία» του τουρκοκυπριακού «λαού», δίδοντας ως παράδειγμα τις απευθείας πτήσεις και το απευθείας εμπόριο.

    «Δεν μπορούμε να βρούμε λύση ενόσω εκείνοι είναι κράτος και εμείς κοινότητα», υποστήριξε ο Τατάρ προσθέτοντας: «Όλοι μαζί θα υπερασπιστούμε τη νέα πολιτική. Δεν χαράζουμε μόνοι αυτό τον οδικό χάρτη. Όλοι μαζί θα υπερασπιστούμε το κράτος σε κάθε πεδίο και κάθε τομέα».

    Ακολούθως, ο Τατάρ συνεχάρη τους επενδυτές και ζήτησε τη συνέχιση των επενδύσεών τους.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Έρχουρμαν: «Δεν μας παίρνει μπροστά στον αγώνα για ισότιμο καθεστώς η στάση Τατάρ»

    Η Yeni Duzen (10.05.24) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν (Tufan Erhurman) υπενθύμισε ότι όλες οι διαπραγματεύσεις και ο διάλογος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ διεξάγονται με το καθεστώς των δύο ίσων ηγετών κοινοτήτων και επέκρινε το γεγονός ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ απέρριψε μια τριμερή συνάντηση με την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Maria Angela Holguin Cuellar και τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

    Σε γραπτή δήλωση, ο Έρχουρμαν είπε ότι η στάση που επιδεικνύει ο Τατάρ δεν οδηγεί προς τα εμπρός τον τουρκοκυπριακό «λαό» στον αγώνα του για «ισότιμο διεθνές καθεστώς» και ζήτησε να εγκαταλειφθεί αυτή η στάση. Υποστηρίζονται τα εξής στη δήλωση Έρχουρμαν:

    «Ο τουρκοκυπριακός λαός είναι ένας από τους δύο ίσους ιδρυτικούς εταίρους στο νησί. Αυτό ήταν έτσι όταν ιδρύθηκε η δικοινοτική Κυπριακή Δημοκρατία το 1960. Το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός που το επιβεβαίωσε αυτό διεθνώς είναι τα δημοψηφίσματα του 2004 που πραγματοποιήθηκαν στη βάση της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας που στηρίζεται στην πολιτική ισότητα. Οι Τουρκοκύπριοι πραγματοποίησαν το δημοψήφισμα σύμφωνα με το νόμο της ΤΔΒΚ με τους ψηφοφόρους της ΤΔΒΚ και έθεσαν επί τάπητος τη βούλησή τους για λύση. Αυτή η βούληση του τουρκοκυπριακού λαού ως ένας από τους δύο ιδρυτικούς εταίρους είναι στα αρχεία των ΗΕ και της διεθνούς κοινότητας.

    Σε αντίθεση με αυτό, μήπως σήμερα οι δύο ίσοι ιδρυτικοί εταίροι στο νησί έχουν ισότιμο διεθνές καθεστώς; Η απάντηση είναι 'όχι'. Από τη μια πλευρά υπάρχει η αναγνωρισμένη 'Κυπριακή Δημοκρατία' μέλος των ΗΕ και της ΕΕ. Από την άλλη είναι η ΤΔΒΚ που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Σε όλα τα τραπέζια των διαπραγματεύσεων και του διαλόγου στο πλαίσιο των ΗΕ υπάρχουν δύο ίσοι ηγέτες κοινοτήτων.

    Όμως, όταν δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχει ισότιμο διεθνές καθεστώς. Ενώ ο ελληνοκυπριακός λαός μπορεί να συνάψει κάθε είδους σχέση με τη διεθνή κοινότητα, να εκπροσωπείται διεθνώς σε όλα τα περιβάλλοντα, ο τουρκοκυπριακός λαός στερείται αυτών των δυνατοτήτων.

    Γι' αυτό τον λόγο, ο βασικός στόχος του αγώνα που διεξάγουμε ως τουρκοκυπριακός λαός είναι ναι η επιβεβαίωση του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας.

    Πολύ καλά, στην ομοσπονδία υπάρχει ισότιμο διεθνές καθεστώς; Η κυριαρχία θα πηγάζει από τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους, που είναι οι δύο ιδρυτικοί εταίροι. Θα υπάρχουν δύο ίσα ιδρυτικά κράτη. Οι εξουσίες στο ομοσπονδιακό κράτος θα μοιράζονται εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων στη βάση της πολιτικής ισότητας. Σε αυτό το επίπεδο θα υπάρχει εκ περιτροπής προεδρία, δεν θα μπορεί να λαμβάνεται καμία απόφαση που αγνοεί τη βούληση των Τουρκοκυπρίων.

    Αυτά είναι στοιχεία εκ των ων ουκ άνευ για τους Τουρκοκύπριους που απαιτούν επιβεβαίωση του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος τους. Γι' αυτό τον λόγο, το CTP ζητά, αν θα αρχίσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία, να μην είναι ανοικτό για παζάρεμα οτιδήποτε από αυτά και τα ΗΕ να υπερασπιστούν την υπόσχεσή τους. Σε αυτή τη βάση εδράζεται η απαίτησή μας για μια μεθοδολογία 'επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα' και 'χωρίς να γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης η πολιτική ισότητα'.

    Δηλαδή, στο επίκεντρο του αγώνα προς την κατεύθυνση της λύσης υπάρχει ουσιαστικά η επιβεβαίωση του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και αυτή θα έρθει μαζί με τη λύση. Ο τουρκοκυπριακός λαός θα σμίξει με τη διεθνή κοινότητα και το διεθνές δίκαιο ως ένας από τους δύο ίσους ιδρυτικούς εταίρους σε αυτό το νησί. Αυτό υπάρχει στη βάση του αιτήματός μας να ξεκαθαρίσει εκ των προτέρων ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στο στάτους κβο σε περίπτωση που το νέο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χαλάσει για ακόμα μια φορά λόγω της κωλυσιεργίας της ελληνοκυπριακής ηγεσίας.

    Όμως, σήμερα, το 'ισότιμο διεθνές καθεστώς' προβάλλεται ως προϋπόθεση για έναρξη των διαπραγματεύσεων, αναφέρεται ότι αυτό δεν σημαίνει αίτημα αναγνώρισης της ΤΔΒΚ και σε τελική ανάλυση προβάλλεται μια 'προϋπόθεση' που δεν γίνεται κατανοητό ακόμα και το τι είναι, πόσο μάλλον αν είναι ρεαλιστική. Ως αποτέλεσμα αυτού, ο τουρκοκυπριακός λαός οδηγείται στη θέση της 'πλευράς που δεν επιθυμεί λύση', σε αντίθεση με τη βούληση που επέδειξε μέχρι σήμερα.

    Μάλιστα, πηγαίνοντας ακόμα πιο πέρα, απορρίπτεται ακόμα και ο διάλογος ανάμεσα στους ηγέτες 'υπό την αιγίδα των ΗΕ' που προτείνεται να διεξαχθεί ανάμεσα σε δύο ίσους 'ηγέτες' και αυτή η θέση 'ενισχύεται' πιο πολύ. Αυτό δεν μένει μόνο στο να υποβιβάζει τον τουρκοκυπριακό λαό, που είναι ξεκάθαρη η βούλησή του για λύση, στο καθεστώς της 'πλευράς που δεν θέλει λύση', κάτι που με τη θετική έννοια δεν του αξίζει, αλλά ανεβάζει την ελληνοκυπριακή ηγεσία, η οποία κωλυσιέργησε για λύση από το Σχέδιο Ανάν μέχρι το Κραν Μοντάνα, στο καθεστώς της 'πλευράς που θέλει λύση', κάτι που με την αρνητική έννοια δεν της αξίζει.

    Αυτή η στάση είναι πολύ ξεκάθαρο πως δεν μας οδηγεί μπροστά στον αγώνα για 'ισότιμο διεθνές καθεστώς' και δεν συνάδει με τη βούληση, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του λαού μας και την απαίτηση να ενωθεί με τη διεθνή κοινότητα και πρέπει να εγκαταλειφθεί».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Αντιδράσεων συνέχεια κατά Τατάρ από TDP και ΒΚΡ

    Η Ozgur Gazete (10.05.24 ozgurgazetekibris.com) γράφει ότι η Μινέ Ατλί, υπεύθυνη εξωτερικών σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP), επέκρινε έντονα την απόρριψη από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ την πρότασης για τριμερή συνάντηση που υπέβαλε η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο Maria Angela Holguin Cuellar.

    «Το να αισθάνεσαι υπεύθυνος σημαίνει να προστατεύεις τα κέρδη που πέτυχε η δική σου κοινότητα στο Βερολίνο, να συνεχίζεις από αυτό το σημείο και να προσπαθείς να βγάλεις περισσότερα. Δεν έχεις την πολυτέλεια να λες 'είμαι μουτρωμένος, δεν παίζω' σαν παιδί», ανέφερε σε γραπτή δήλωση η Ατλί και πρόσθεσε ότι δεν είναι αυτή τη στάση που απαιτεί η διπλωματία, αλλά αντιθέτως πρέπει να είναι κανείς παρών στο τραπέζι των συνομιλιών ανεξαρτήτως της πολιτικής του άποψης ή στάσης.

    Σημειώνοντας ότι αυτό πρέπει να κάνει η υπεύθυνη ηγεσία μιας κοινότητας, η Ατλί υπενθύμισε ότι οι πολιτικοί έρχονται και φεύγουν, αλλά οι αποφάσεις που λαμβάνονται συνεχίζουν να επηρεάζουν μια ολόκληρη κοινότητα και μετά από αυτούς.

    Ανέφερε ότι ο επί δεκαετίες αγώνας της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν με αυτόν τον τρόπο και πρόσθεσε:

    «Η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν εγκατέλειψε ποτέ τη θέλησή της για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα, με μια διεθνή αναγνώριση που διαμορφώθηκε από τις προσπάθειες των ηγετών της κοινότητας και των ομάδων τους που υπηρέτησαν στο παρελθόν. Δεν έχει απομείνει πολύς χρόνος για να αποτυπωθεί η πραγματική βούληση στην κάλπη».

    Η Ozgur Gazete δημοσιεύει (10.05.24, ozgurgazetekibris.com) επίσης την αντίδραση του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ), που ανέφερε ότι ο Ερσίν Τατάρ διορίστηκε στην «προεδρία» από την Άγκυρα και ότι η απόφαση για απόρριψη της πρότασης για τριμερή συνάντηση δεν δεσμεύει την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Αναφέροντας ότι η στάση αυτή είναι άκυρη, το BKP δήλωσε ότι «ο Ερσίν Τατάρ δεν μιλά εκ μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά εκ μέρους της κυβέρνησης του ΑΚΡ στην Άγκυρα».

    Σημείωσε ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι η βάση και τόνισε ότι ο Τατάρ ενεργεί ενάντια στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο με το αίτημά του για χωριστή κυριαρχία.

    (ΙΣ)

    [04] Η Holguin επισκέφθηκε το «τουρκοκυπριακό βιομηχανικό επιμελητήριο»

    Η K?br?s (10.05.24, kibrisgazetesi.com) γράφει ότι η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Maria Angela Holguin Cuellar και η αντιπροσωπεία της, επισκέφθηκαν χθες το «τουρκοκυπριακό βιομηχανικό επιμελητήριο» (KTSO) και συναντήθηκαν με τον «πρόεδρο του επιμελητηρίου», Αλί Καματζίογλου (Ali Kamac?oglu) και με μέλη του διοικητικού του συμβουλίου.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του «επιμελητηρίου», μιλώντας στη συνάντηση, ο Καματζίογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη της Holguin. Αναφερόμενος εν συντομία στην τουρκοκυπριακή βιομηχανία, ο Καματζίογλου είπε ότι η εκβιομηχανοποίηση ξεκίνησε μετά το 1974 στους Τουρκοκύπριους και αναπτύχθηκε μετά τη δεκαετία του 2000.

    Δήλωσε ότι όλοι όσοι εξάγουν μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής είναι μέλη του «επιμελητηρίου» και ότι το 33% των μελών κάνουν εξαγωγές, γεγονός που δείχνει ότι η παραγωγή τους είναι στα πρότυπα της ΕΕ, όπως ανέφερε.

    «Ωστόσο, δυστυχώς, δεδομένου ότι το επιμελητήριό μας ιδρύθηκε μετά το 1974, δεν μπορούμε να αναλάβουμε δράση. Παρόλο που εμείς είμαστε το παραγωγικό σκέλος, το Εμπορικό Επιμελητήριο κάνει τα διαδικαστικά», ανέφερε.

    Είπε ότι η βάση της συμφωνίας των δύο πλευρών είναι το εμπόριο και η οικονομία και πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες δημιούργησαν την ΕΕ.

    Αναφερόμενος στα προβλήματα που παρουσιάζονται στο εμπόριο μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, ο Καματζίογλου υποστήριξε: «Κατά τις διελεύσεις στο νότο, εφαρμόζεται mobbing στις εταιρείες εξαγωγών με πρόφαση πολύ απλούς λόγους. Υπάρχει συνεχώς ένα πρόβλημα γραφειοκρατίας. Δεν είμαστε αντίθετοι στο να γίνει αυτό το μονόδρομο εμπόριο αμφίδρομο».

    Υποστηρίζοντας ότι οι συνθήκες είναι υπέρ των Ελληνοκυπρίων, ο Καματζίογλου δήλωσε: «Υπό αυτούς τους όρους, αν ήμουν εγώ, δεν θα ήμουν υπέρ μιας συμφωνίας».

    Επίσκεψη στην εταιρεία Veli's Ltd

    Μετά τη συνάντηση, η Holguin και η αντιπροσωπεία της επισκέφθηκαν την εταιρεία Veli's Ltd, συνοδευόμενοι από τον Καματζίογλου και στελέχη του «επιμελητηρίου».

    Ο διευθυντής της Veli's Ltd. Levent Veli ξενάγησε την Holguin και την αντιπροσωπεία της στο εργοστάσιο και την ενημέρωσε σχετικά με την παραγωγή και τις εξαγωγές της εταιρείας μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.

    (ΑΚ)

    [05] Αναφορές στον Τύπο στη συνάντηση Τατάρ- Holguin

    Η K?br?s (09.05.24 kibrisgazetesi.com) αναφέρεται στη συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο, με την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Maria Angela Holguin Cuellar και γράφει ότι στην αίθουσα της συνάντησης, βρισκόταν σε περίοπτη θέση, οικογενειακή φωτογραφία του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών μαζί με τον Τατάρ και η σημαία της «ΤΔΒΚ».

    Σημειώνοντας ότι αυτή η φωτογραφία δεν πέρασε απαρατήρητη, η εφημερίδα γράφει ότι πολιτικοί παρατηρητές δήλωσαν ότι η κοινοποίηση μιας τέτοιας φωτογραφίας για τη συνάντηση Τατάρ - Holguin στέλνει ένα μήνυμα στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλους κύκλους ότι η «ΤΔΒΚ» έχει και άλλες επιλογές εκτός από την ομοσπονδία.

    Εδώ οι φωτογραφίες: Tatar'dan K?br?s Meselesine TDT'li cevap - K?br?s Gazetesi - K?br?s Haber, KKTC Son Dakika ve Gundem Haberleri (kibrisgazetesi.com).

    Στο μεταξύ, ο διευθυντής της Diyalog (10.05.24) Ρεσιάτ Ακάρ αναφέρεται στο Κυπριακό κάτω από τον τίτλο «Η μπάλα βρίσκεται στους ηγέτες» και γράφει, ανάμεσα σε άλλα, τα εξής:

    «[...] Υπολογίζουν άραγε με τι είδους δυσκολίες θα βρεθούμε αντιμέτωποι στις προσεχείς ημέρες όσοι υποστηρίζουν να μένει ακόμα άλυτο το Κυπριακό, παρά το γεγονός ότι πέρασαν 50 χρόνια από την ειρηνευτική επιχείρηση στις 20 Ιουλίου 1974; Τι δηλαδή, να παραδοθούμε; Βεβαίως δεν θα παραδοθούμε. Όμως, χρειαζόμαστε μια μόνιμη λύση για να καταστούμε πραγματικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επωφεληθούμε απ' όσα γίνονται. Γι' αυτό χρειαζόμαστε πολιτική γραμμή που πείθει τους σημαντικούς παίκτες. Πρέπει να μπορούμε να προωθήσουμε με αποφασιστικότητα στο τραπέζι τα δικαιώματά μας χωρίς να κλείνουμε τελείως τις πόρτες. Αν η υπάρχουσα τάξη πραγμάτων εμπνέει εμπιστοσύνη για το μέλλον, ας συνεχίσει. Αν δεν εμπνέει, πρέπει να σκεφτούμε. Η συνέχιση της μη λύσης δεν είναι καλή, όχι μόνο για τους Τουρκοκύπριους, αλλά και για τους Ελληνοκύπριους. Πρέπει να υπολογίσουμε καλά τι θα φέρουν οι οικονομικές ευκαιρίες που θα προκύψουν. Είναι προς όφελος όλων μια διευθέτηση, η οποία δεν θα θέτει σε κίνδυνο το μέλλον των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων. Γι' αυτό τον λόγο, όπως είπε και η κυρία Holguin, η ευθύνη είναι στους ώμους των ηγετών».

    Αναφερόμενος στην απόρριψη της πρότασης για τριμερή εκ μέρους του Τατάρ, ο αρθρογράφος της Yeni Duzen (10.05.24) Τζενκ Μουτλούγιακαλι γράφει ότι ο ηγέτης κάθεται σε εκείνο το «θώκο» για να συνομιλεί και προσθέτει για τον Τατάρ:

    «Ξέρω πως θα πείτε 'δεν είναι ηγέτης'. Και πάλι, μήπως έχει δικαίωμα να πει 'δεν συνομιλώ'; Ουσιαστικά δεν εκλέχθηκε και εξαναγκάστηκε η εκλογή του. Δεν ενεργεί με το δικό του μυαλό. Αν του πουν 'συνομίλησε' θα συνομιλήσει. Τού λένε μη συνομιλήσεις. Δεν παίρνει από τη δική του κοινότητα τις οδηγίες για το τι θα κάνει [...]».

    (ΑΚ/Ι/Τσ.)

    [06] Εγκαινιάζεται Διεθνές Πολιτιστικό Κέντρο Αζερμπαϊτζάν στην κατεχόμενη Λάπηθο

    Η Vatan (10.05.24) γράφει ότι το «Διεθνές Πολιτιστικό Κέντρο Αζερμπαϊτζάν», το οποίο τέθηκε σε λειτουργία από την Ομάδα Φιλίας Αζερμπαϊτζάν-Κύπρου στην κατεχόμενη Λάπηθο, θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 15 Μαΐου στις 17.00.

    Μετά τα εγκαίνια της προτομής του Heydar Aliyev, ηγέτη της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, θα διοργανωθεί συνέδριο με θέμα «Το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν-ΤΔΒΚ».

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της λεγόμενης Ομάδας Φιλίας Αζερμπαϊτζάν-Κύπρου, «το Κέντρο στοχεύει να συμβάλει στην πολιτιστική προσέγγιση των δύο χωρών και στην καλύτερη γνωριμία των λαών».

    Το κέντρο περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, εργαστήριο ζωγραφικής, Κέντρο Ρομποτικής Κωδικοποίησης και Έρευνας που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη της TIKA (Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού) και της Ένωσης Εθνικών Χορών του Αζερμπαϊτζάν, τμήμα εκπαίδευσης στην αζέρικη και τουρκική γλώσσα και υπαίθριο χώρο δραστηριοτήτων και χώρους δραστηριοτήτων για 300 άτομα.

    Επίσκεψη κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας «ΤΔΒΚ-Αζερμπαϊτζάν» στα κατεχόμενα

    Εξάλλου, η K?br?s (10.05.24) γράφει ότι αντιπροσωπεία της «επιτροπής οικονομίας, οικονομικών, προϋπολογισμού και προγραμματισμού» της λεγόμενης βουλής πραγματοποίησε συνάντηση με την «Επιτροπή Φιλίας Τουρκίας –ΤΔΒΚ» της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας.

    Επικεφαλής της τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας ήταν η «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ρεσμιγιέ Έρογλου Τζαναλτάι (Resmiye Eroglu Canaltay), η οποία σε δηλώσεις της αναφέρθηκε και στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στα κατεχόμενα την επόμενη βδομάδα η ομάδα φιλίας με την «ΤΔΒΚ» που σχηματίστηκε από την Εθνοσυνέλευση του Αζερμπαϊτζάν.

    (ΚΣ)

    [07] Στήριξη από «βιομηχανικό επιμελητήριο» στο «νομοσχέδιο» αγοράς ακινήτων από ξένους

    Η K?br?s (10.05.24) γράφει ότι το τουρκοκυπριακό «βιομηχανικό επιμελητήριο» (KTSO), ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την εφαρμογή του «σχεδίου νόμου για την αγορά ακινήτων από αλλοδαπούς», το οποίο συζητείται στην «αρμόδια επιτροπή» της λεγόμενης βουλής του κατοχικού καθεστώτος.

    Στη γραπτή δήλωση του KTSO αναφέρεται ότι η πώληση ακίνητης ιδιοκτησίας σε αλλοδαπούς προσφέρει σημαντική εισροή συναλλάγματος στη «χώρα» και ότι υποστηρίζουν την εφαρμογή του «νομοσχεδίου» για την αγορά ακίνητης ιδιοκτησίας από αλλοδαπούς «στο πλαίσιο επιστημονικά τεκμηριωμένων, ισορροπημένων και βιώσιμων αρχών, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα της χώρας, της κοινωνίας και της οικονομίας».

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «όλοι οι πολιτικοί και οικονομικοί φορείς προσδοκούν ότι ο νόμος που θα δημιουργηθεί με κοινό νου δεν θα θυματοποιεί ούτε το δημόσιο ούτε τους αλλοδαπούς αγοραστές» και ότι «ο βιώσιμος νόμος που θα προκύψει θα έχει μεγάλη συμβολή στη χώρα τόσο σε οικονομικό όσο και σε παραγωγικό επίπεδο».

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η KTSO χαιρετίζει τη σχολαστική εργασία του «συνδέσμου εργολάβων» για το θέμα αυτό και δηλώνει ότι θα υποστηρίξει ένα τέτοιο «σχέδιο νόμου» που θα καταρτιστεί λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πτυχές.

    (ΚΣ)

    [08] Αρικλί: «Το προεδρικό σύστημα είναι η λύση για την πάταξη της γραφειοκρατίας»

    Η K?br?s (10.05.24), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Η λύση είναι το προεδρικό σύστημα», στεγάζει δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού δημοσίων έργων και μεταφορών, Ερχάν Αρικλί, o οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα γραφειοκρατίας και το προβληματικό σύστημα που υπάρχει στα κατεχόμενα, απότοκο, όπως ανέφερε, του «κοινοβουλευτικού συστήματος».

    Σε δηλώσεις σε τηλεοπτικό πρόγραμμα της K?br?s TV, o Aρικλί παραπονέθηκε ότι το σύστημα στα κατεχόμενα έχει μπλοκαριστεί και δήλωσε ότι «η γραφειοκρατία διαβρώνει την πολιτική». Ο Αρικλί πρότεινε την τροποποίηση του «συντάγματος» και την υιοθέτηση ενός «προεδρικού συστήματος» για πάταξη της γραφειοκρατίας.

    Υποστηρίζοντας ότι ο τρόπος για να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία είναι η αλλαγή του «συντάγματος», ο Αρικλί δήλωσε:

    «Εάν δεν αλλάξουμε το σύνταγμα και δεν περάσουμε στο προεδρικό σύστημα, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με αυτή τη γραφειοκρατία».

    Την ίδια στιγμή, ο Αρικλί άσκησε κριτική στην «εισαγγελία» στα κατεχόμενα, υποστηρίζοντας «ότι υπάρχουν νομοσχέδια που εκκρεμούν εδώ και χρόνια λόγω της απουσίας γνωμάτευσης από την εισαγγελία».

    Δίνοντας παραδείγματα για την αργή πρόοδο της γραφειοκρατίας, ο Αρικλί αναφέρθηκε και στο «πρωτόκολλο έξυπνου συστημάτων μεταφορών» που υπογράφηκε με την Τουρκία και ψηφίστηκε από το Τουρκικό Κοινοβούλιο, αλλά, όπως ανέφερε, δεν πέρασε καν από την «επιτροπή στην ΤΔΒΚ» .

    «Είμαστε σε ένα σύστημα που λειτουργεί αργά και με προβλήματα, αυτό συμβαίνει πάντα», ανάφερε ο Αρικλί.

    (ΑΚ)

    [09] «Θύμα πλεκτάνης» δηλώνει λεγόμενος βουλευτής που κατηγορείται για πλαστό πτυχίο

    Η Avrupa (10.05.24) γράφει ότι στο θέμα των πλαστών πτυχίων αναφέρθηκε ο Εμράχ Γεσίλμακ (Emrah Yesil?rmak), «βουλευτής» με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή μετά την καταγγελία του προέδρου του Κόμματος του Λαού (HP) Κουντρέτ Όζερσαϊ (Kudret Ozersay) στην «αστυνομία» με τον ισχυρισμό ότι ένας «βουλευτής» έλαβε πλαστό δίπλωμα και το έθεσε σε κυκλοφορία.

    Ο Γεσίλμακ, ο οποίος ολοκλήρωσε ένα τριετές πτυχίο στο «Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου» (DAU), υποστήριξε πως ο ίδιος έπεσε θύμα πλεκτάνης και πως είχε πάρει όλα τα απαιτούμενα μαθήματα.

    Ο Γεσίλμακ, ο οποίος δεν έχει ακόμη δώσει «κατάθεση στην αστυνομία» για το θέμα, κατηγόρησε για σύσταση συμμορίας τον Σερντάλ Γκιουντούζ (Serdal Gunduz), μικρομέτοχο της σχολής ο οποίος οδηγήθηκε και πάλι σήμερα ενώπιον του «δικαστή» και φυλακίστηκε για 3 μήνες, και ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος παρασύρθηκε σε παγίδα.

    «Μου είπαν ότι 36 μαθήματα ήταν αρκετά για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Ρώτησα: 'Πρέπει να παρακολουθήσω ένα μάθημα;' 'Όχι, είμαι ο επικεφαλής του τμήματος, δεν χρειάζεται να το παρακολουθήσεις', μου είπαν... Η συμμορία εκεί παρέσυρε πολλούς ανθρώπους σε αυτή την παγίδα με αυτόν τον τρόπο. [...] Αυτό δεν είναι δική μου ευθύνη, είναι ευθύνη της σχολής. Αν μας έλεγαν ότι έπρεπε να πάρουμε άλλα 5 μαθήματα, θα τα έπαιρνα», είπε.

    Σε νέες δηλώσεις, ο Όζερσαϊ κατηγόρησε τον λεγόμενο βουλευτή ότι παραδέχεται ανοιχτά τι έκανε, αλλά προσπαθεί να μεταθέσει την ευθύνη σε κάποιον άλλο.

    Αφέθηκε ελεύθερος ο Καραχασάν

    Εξάλλου, η Avrupa (10.05.24) γράφει ότι ολοκληρώθηκε η έρευνα για τον δημοσιογράφο Σεφά Καραχασάν (Sefa Karahasan), ο οποίος αποφοίτησε από το «Πανεπιστήμιο Υγείας και Κοινωνικών Επιστημών Κύπρου» με διδακτορικό δίπλωμα σαν να είχε λάβει 4 χρόνια εκπαίδευσης.

    Διαπιστώθηκε ότι αποφοίτησε σε 2,5 χρόνια από το πιστοποιητικό που υπέβαλε στην «αστυνομία».

    Δίνοντας κατάθεση εναντίον του Καραχασάν, ο οποίος εμφανίστηκε ενώπιον του λεγόμενου δικαστηρίου, η «αστυνομία» σημείωσε ότι εντόπισε άλλο όνομα αντί της υπογραφής και του ονόματος του «πρύτανη» στο πτυχίο του υπόπτου.

    Αναφέροντας ότι η έρευνα ολοκληρώθηκε, η «αστυνομία» ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ο Καράχασαν. Το «δικαστήριο» ενέκρινε το αίτημα της «αστυνομίας».

    (ΚΣ)

    [10] Διασύνδεση συμφωνίας με ExxonMobil για LNG με την Κύπρο

    Η Βugun K?br?s (10.05.24 bugunkibris.com) γράφει ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκικής Εταιρείας Αγωγών και Μεταφοράς Πετρελαίου (Botas) και της αμερικανικής ExxonMobil για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα μπορούσε να καταστήσει την Τουρκία πιο ενεργό παίκτη σε περιφερειακά ενεργειακά έργα, γεγονός που θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέες διαπραγματεύσεις για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων γύρω από την Κύπρο και την κατανομή των εσόδων.

    Είναι γνωστό ότι τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια της Τουρκίας με τη Ρωσία για αγορά φυσικού αερίου θα λήξουν το 2025, ενώ εκείνα με το Ιράν θα λήξουν το επόμενο έτος, αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι η Τουρκία τροποποίησε πρόσφατα τη νομοθεσία της προκειμένου να ανοίξει το δρόμο για αγορά LNG.

    Μετά την κίνηση αυτή, υπέγραψε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία ορυκτών καυσίμων ExxonMobile, η οποία διεξάγει έρευνες και στην Κύπρο.

    Η συμφωνία, την οποία ανακοίνωσε ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, θα προμηθεύει έως και 2,5 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου κάθε χρόνο για 10 χρόνια.

    Το άρθρο συνδέει την υπογραφή της συμφωνίας για το LNG με την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 και την αναβάθμιση του στόλου των υφιστάμενων αεροσκαφών.

    (ΓΜ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Μήνυμα Έρντογαν για την Ημέρα της Ευρώπης

    Το ειδησεογραφικό κανάλι NTV (09.05.24 ntv.com.tr) μεταδίδει ότι o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν σε μήνυμά του για τη Ημέρα της Ευρώπης δήλωσε ότι «η Ημέρα της Ευρώπης της 9ης Μαΐου δεν είναι μόνο η αρχή της πολιτικής και οικονομικής ενότητας της Ευρώπης, αλλά και μια ευκαιρία να τιμήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα που είναι καρπός κοινών προσπαθειών δεκαετιών».

    Ο Έρντογαν είπε επίσης ότι απειλούν την Ευρώπη πολλοί παράγοντες, όπως οι πόλεμοι, οι συγκρούσεις, οι τρομοκρατικές ενέργειες, η άτυπη μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο και στη γειτονιά της Τουρκίας.

    Ακολούθως αναφέρθηκε σε θέματα όπως η ισλαμοφοβία, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός, που όπως είπε, κλιμακώνονται σταδιακά σε όλη την ήπειρο και αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες πηγές ανησυχίας για το λαό της Τουρκίας και τους Τούρκους μετανάστες που ζουν στην Ευρώπη και έφερε ως παράδειγμα τις επιθέσεις εναντίον των τουρκικών κοινοτήτων της Ευρώπης.

    Αναφερόμενος στις ισραηλινές επιθέσεις κατά της Γάζας ο Έρντογαν είπε ότι οι πολιτικές που ακολουθούν τα δυτικά κράτη για τη Γάζα έχουν προκαλέσει κλονισμό της πίστης στις ευρωπαϊκές αξίες.

    «Έχει ήδη έρθει η ώρα να αναπτύξουμε τη συνεργασία»

    Αναφερόμενος στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο Έρντογαν δήλωσε τα εξής: «Στην τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία, έχει γίνει πιο σημαντικό από ποτέ για το μέλλον της ηπείρου μας να ακολουθήσει η ΕΕ πολιτικές συνεργασίας και δικαιοσύνης χωρίς αποκλεισμούς, στην ευρύτερη ευρωπαϊκή γεωγραφία και στη λεκάνη της Μεσογείου».

    Ο Ερντογάν έδωσε επίσης μηνύματα σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ:

    «Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που η πολιτική της διεύρυνσης αποκτά δυναμική, είναι καιρός η χώρα μας και η ΕΕ να βελτιώσουν τη συνεργασία τους σε κάθε τομέα, συμπεριλαμβανομένων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που αποτελούν τη βάση των σχέσεών τους, και να τη θέσουν σε πιο στέρεο έδαφος.

    Είναι ζωτικής σημασίας η ΕΕ να διεξάγει τις σχέσεις της με τη χώρα μας με μια δίκαιη και προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα προσέγγιση στο πλαίσιο της αρχής της πίστης και να αποφεύγει πολιτικές και συζητήσεις που οδηγούν τις σχέσεις μας σε αδιέξοδο.

    Απέναντι σε πολιτικές αποκλεισμού έναντι της χώρας μας, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά και τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως παγκόσμιας δύναμης, η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει και να αναπτύξει τις στρατηγικές ευκαιρίες και ικανότητές της.

    Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να υπενθυμίσω για άλλη μια φορά ότι εμείς, ως Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για μια πιο ευημερούσα, πιο αλληλέγγυα και πιο ανοιχτή Ευρώπη στο μέλλον, όπου η χώρα μας θα πάρει τη θέση που της αξίζει».

    Με αυτές τις σκέψεις, συγχαίρω όλους τους Ευρωπαίους, ιδιαίτερα τους πολίτες μου, για την Ημέρα της Ευρώπης της 9ης Μαΐου».

    (ΓΜ)

    [02] Συνάντηση Φιντάν με τον Υπουργό Εξωτερικών των Εμιράτων

    Το κρατικό κανάλι TRT Haber ( 09.05.24 trthaber.com) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Abdullah bin Zayed Al Nahyan.

    Ο Φιντάν που βρίσκεται στο Άμπου Ντάμπι για διήμερη επίσημη επίσκεψη συναντήθηκε με τον Al Nahyan με τον οποίο συζήτησε τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα καθώς και τις διμερείς σχέσεις.

    (ΓΜ)

    [03] Πρέσβης της ΕΕ: «Οι σχέσεις με την Τουρκία δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε»

    Η Hurriyet (10.05.24 hurriyet.com.tr) γράφει ότι ο πρέσβης της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία, Nicolas Meyer-Landrut δήλωσε ότι οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ δεν βρίσκονται στο σημείο που θα έπρεπε να είναι.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις της Hurriyet, ο Landrut δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του, η οποία οδεύει προς τη λήξη της, έγιναν σημαντικά βήματα στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

    Ο Landrut είπε και τα εξής: «Έχω δει πολλούς ανθρώπους σε αυτή τη χώρα που βλέπουν την Ευρώπη, τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, ως πολύ σημαντικό. Παρόλο που αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα άμεση ένταξη, είναι σαφές ότι υπάρχει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού που έχει αυτό που θα αποκαλούσα ευρωπαϊκή φιλοδοξία»

    Ο Landrut προσθεσε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και η Τουρκία έχει γίνει εταίρος σε εννέα σημαντικά προγράμματα, όπως το Horizon και το Erasmus.

    Οι Τούρκοι ερευνητές, τα ερευνητικά ινστιτούτα και ο ιδιωτικός τομέας έχουν αποκτήσει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η οποία διπλασιάζεται το 2020-2022, σημείωσε προσθέτοντας ότι «εργαστήκαμε επίσης για το μεταναστευτικό, με την Τουρκία να λαμβάνει πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ».

    Πρόβλημα με τις θεωρήσεις Σένγκεν

    Αναφορικά με το θέμα των θεωρήσεων Σένγκεν, ο Landrut είπε ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική που να περιορίζει την πρόσβαση των Τούρκων πολιτών σε βίζες. Ανέφερε ότι «βάσει των στοιχείων για το 2023, βλέπουμε ότι οι Τούρκοι πολίτες υποβάλλουν τις περισσότερες αιτήσεις για βίζες Σένγκεν παγκοσμίως».

    Κλείνοντας ο Landrut είπε ότι «τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στην έκθεση της Επιτροπής πέρυσι και τα θέματα στα οποία εργαζόμαστε θα βελτιώσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και θα συμβάλουν στην αύξηση τόσο της εμπιστοσύνης όσο και της συνεργασίας».

    (ΓΜ)

    [04] Υπουργός Εμπορίου: «Θέλουμε να αυξήσουμε το εμπόριο με ΗΠΑ στα 100 δισ. δολάρια»

    H ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ahaber (10.05.24 ahaber.com.tr) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ (Omer Bolat), με ανάρτησή του στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ότι συμμετείχε στο «39ο Αμερικανοτουρκικό Συνέδριο» στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ και ήρθε σε επαφή με εκπροσώπους του τουρκικού και αμερικανικού επιχειρηματικού κόσμου.

    Ο Bolat δήλωσε ότι «από το 2023, είμαστε αποφασισμένοι να αυξήσουμε στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον όγκο του εμπορίου μας με τις ΗΠΑ, ο οποίος είναι 33,5 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 14,8 δισεκατομμύρια δολάρια είναι εξαγωγές».

    Η ιστοσελίδα (10.05.24 ahaber.com.tr) αναφέρει επίσης ότι ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ (Alparslan Bayraktar) δήλωσε ότι υπάρχουν πολλοί πιθανοί τομείς συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ και ότι είναι έτοιμοι να αναπτύξουν διμερή συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και της εξόρυξης.

    Επισημαίνοντας ότι περισσότερο από το ήμισυ της εγκατεστημένης ισχύος της Τουρκίας βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε ότι η Τουρκία κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως υδροηλεκτρική, αιολική, ηλιακή και γεωθερμική ενέργεια.

    Ο Μπαϊρακτάρ συμμετείχε επίσης στο «39ο Αμερικανοτουρκικό Συνέδριο» που διοργάνωσε το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Τουρκίας-ΗΠΑ σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ και την Αμερικανοτουρκική Επιχειρηματική Στρογγυλή Τράπεζα (ATBR).

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 10 May 2024 - 17:41:03 UTC