Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 28 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-08-23

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 160/2022 23.08.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Η ομοσπονδία δε συζητείται πλέον και δεν είναι πλέον αποδεκτή»
  • [02] «Δεν υπάρχει ανθρωπιστική αξία στη συνέχιση των περιορισμών στους αθλητικούς αγώνες», υποστηρίζει ο Τατάρ
  • [03] Οζερσαϊ για «δημοτικές εκλογές»: «Θα συμμετέχουμε με δικό μας υποψήφιο»
  • [04] Υποβλήθηκαν 9 προσφορές στο διαγωνισμό του νέου νοσοκομείου κατεχόμενης Κερύνειας
  • [05] Αύξηση της πληρότητας των ξενοδοχείων στα κατεχόμενα
  • [06] Ανακοίνωση περιβαλλοντιστών: «Να συσταθεί διακοινοτική ομάδα πυρόσβεσης»
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Έρντογαν: Θέλουμε τις καλύτερες, πιο προηγμένες και ειλικρινείς σχέσεις με κάθε χώρα
  • [02] Τσαβούσογλου: «Δεν θα επιτρέψουμε να εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας»
  • [03] Ακάρ: «Η επιχείρηση στη Συρία θα γίνει όταν έρθει η ώρα»
  • [04] Έρντογαν: Το Αβδούλχαμιτ Χαν σύμβολο της βούλησής μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη Μεσόγειο

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Η ομοσπονδία δε συζητείται πλέον και δεν είναι πλέον αποδεκτή»

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (22.08.22 brtk.net), ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι «η λύσης της ομοσπονδίας δε συζητείται πλέον και δεν είναι πια αποδεκτή».

    Μιλώντας σε ειδική εκπομπή στον παράνομο Bayrak, ο Τατάρ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Αναφορικά με την πιθανότητα συνάντησης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Τατάρ είπε τα εξής: «Η νότια Κύπρος» όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, «θα πάει σε εκλογές. Παραδοσιακά, πηγαίνουμε στον ΟΗΕ κάθε Σεπτέμβριο, η Νέα Υόρκη είναι η καρδιά των διεθνών σχέσεων, θα είμαστε στη Νέα Υόρκη για τέσσερις ή πέντε ημέρες, αλλά δεν νομίζω ότι θα έχω συνάντηση με τον Αναστασιάδη».

    «Η νέα μας πολιτική βασίζεται στην κυρίαρχη ισότητα».

    Ο Τατάρ επιπλέον προέβη σε ισχυρισμούς σχετικά με τη νέα πολιτική των κατεχομένων: «Είναι μια αναγκαία πολιτική, ο αγώνας εδώ είναι αγώνας για την κυριαρχία. Η νέα μας πολιτική βασίζεται στην κυρίαρχη ισότητα».

    Υποστήριξε ακόμα ότι η νέα πολιτική δεν είναι ένα εύκολο βήμα, αλλά σε αυτή τη διαδρομή έχει την υποστήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας. Σημείωσε επίσης τα εξής: «Η πολιτική αυτή συνεχίζεται με υγιή τρόπο, κάθε θεσμικό όργανο και οργανισμός της Τουρκίας έχει υιοθετήσει αυτή τη νέα πολιτική. Η ομοσπονδία δεν συζητείται πλέον και δεν είναι πλέον αποδεκτή. Καταφέραμε πολλά μέσα σε δύο χρόνια. Πρώτα απ' όλα, καταφέραμε να κάνουμε μια αλλαγή πολιτικής και θα συνεχίσουμε αυτή τη νέα πολιτική».

    Αναφορικά με τις απαιτήσεις της ελληνοκυπριακής πλευρά για άρση των εγγυήσεων και αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων ο Τατάρ είπε τα εξής: «Μηδέν στρατιώτες μηδέν εγγυήσεις είναι μια κατάσταση που θα αμφισβητούσε την ύπαρξη της Τουρκίας σε αυτό το νησί. Αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό».

    Ο Τατάρ αναφερόμενος επίσης στις επαφές του στο Ικόνιο στο περιθώριο των Ισλαμικών Αγώνων αλληλεγγύης, δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να μεταφέρει τη νέα πολιτική σε πολλούς ξένους πρεσβευτές και ότι έλαβε μεγάλη υποστήριξη από το Αζερμπαϊτζάν κατά τη συνάντησή του με τον Αζέρο Πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ.

    Ο Τατάρ δήλωσε επίσης ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε τα κατεχόμενα να ενταχθούν στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως μέλος - παρατηρητής. Υπενθυμίζοντας ότι επιχειρηματίες από το Αζερμπαϊτζάν επισκέφθηκαν τα κατεχόμενα, ο Τατάρ δήλωσε ότι ο Αζέρος Πρόεδρος έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη πολιτιστικών και οικονομικών επαφών μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και κατεχομένων.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιπλέον αναφερόμενος στη δυνατότητα διεξαγωγής απευθείας πτήσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και κατεχομένων υποστήριξε τα εξής: «Αν ήταν στο χέρι του Αζερμπαϊτζάν, θα ξεκινούσαν επίσης απευθείας πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά οι Ελληνοκύπριοι θα προσπαθούσαν να αποτρέψουν το Αζερμπαϊτζάν και οι αεροπορικές εταιρείες θα βρίσκονταν σε δύσκολη κατάσταση».

    «Ο δρόμος μας είναι ξεκάθαρος, μεγαλύτερη ευχή μου να είναι επιτυχής αυτή η πολιτική», δήλωσε ο Τατάρ. «Η Δημοκρατία της Τουρκίας υποστηρίζει τη νέα μας πολιτική, δεν θα κάνουμε κανένα βήμα πίσω από αυτή την πολιτική. Η αντιπολίτευση μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι πιστεύουν ότι η Κύπρος είναι ελληνικό νησί. Στόχος τους είναι να κυριαρχήσουν στο ‘βορρά’», ισχυρίστηκε.

    Έρευνες για υδρογονάνθρακες

    Σχετικά με το θέμα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ δήλωσε ότι οι έρευνές στη γαλάζια πατρίδα θα πρέπει να διαχειρίζονται από κοινές τουρκικές και τουρκοκυπριακές επιτροπές με τη συνεργασία των Τουρκίας και κατεχομένων.

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι «οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν για το θέμα των υδρογονανθράκων».

    Αναφερόμενος στις συμφωνίες με την Τουρκία για έρευνες ο Τατάρ δήλωσε τα εξής: «Έχουμε διάφορες συμφωνίες με την Τουρκία από το 2011 με την οποία και ενεργούμε από κοινού. Υπάρχει σύγκρουση στο 6ο τεμάχιο. Τόσο η Τουρκία όσο και η ελληνοκυπριακή πλευρά έχουν δικαιώματα σε αυτή την περιοχή και εμείς έχουμε δικαιώματα στο σημείο αυτό. Αν δεν σχεδιάσουμε όλες αυτές τις διαδικασίες, αν δεν προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας, ολόκληρη η γαλάζια πατρίδα θα χαθεί. Υπάρχει μεγάλος πλούτος στην περιοχή και σε αυτό το σημείο το έργο θα συνεχιστεί, την ίδια στιγμή υπάρχει μια προσέγγιση μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ και εμείς είμαστε σε όλη αυτή την εξίσωση, είμαστε ένα ξεχωριστό κράτος είτε αναγνωριστούμε είτε όχι».

    Τονίζοντας ότι «η νέα πολιτική είναι η σωστή πολιτική για την προστασία των εθνικών συμφερόντων στην περιοχή», ο Τατάρ είπε: «Πρέπει να συνεχίσουμε να εξηγούμε την ορθότητά μας. Αυτή η πολιτική είναι μια ισχυρή πολιτική και εθνική πολιτική».

    «Αγωνιζόμαστε για την άρση των εμπάργκο»

    Υποστηρίζοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούσαν πάντα να επιβάλουν εμπάργκο και απομόνωση, ο Τατάρ είπε: «Δεν είναι δυνατόν να κατανοήσουμε τη νοοτροπία τους».

    Ο Τατάρ δήλωσε σχετικά με το θέμα των λεγόμενων αθλητικών εμπάργκο: «Οι αθλητές μας είναι επιτυχημένοι σε διεθνείς διοργανώσεις, αγωνιζόμαστε από κοινού για την άρση των εμπάργκο. Συνεργαζόμαστε με την Τουρκία για την εξεύρεση λύσης. Στους διεθνείς οργανισμούς, εξετάζουν αν είσαι μέλος του ΟΗΕ ή όχι, γεγονός που μας δημιουργεί προβλήματα».

    Αναφέροντας ότι η λεγόμενη προεδρική επιτροπή αθλητισμού εργάζεται επίσης για τη διεθνοποίηση, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε: «Οι νέοι μας αγωνίζονται παντού και όλοι γνωρίζουν ότι αυτά τα εμπάργκο δεν είναι σωστά».

    Αναφορικά με τον ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου ο Τατάρ τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις χώρες που γνωρίζουν καλύτερα το Κυπριακό, και σημείωσε ότι βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο αυτό.

    Υποστήριξε δε τα εξής: «Δεν μπορώ να πω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει πλήρως τη νέα μας πολιτική, αλλά γνωρίζει επίσης τις αδικίες που έχουμε υποστεί». Η Βρετανία, ισχυρίστηκε ο Τατάρ, αναγνωρίζει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά μπορεί να έχει δίκιο, αλλά έχει τη θέση ότι για να υπάρξει συμφωνία, πρέπει να την εγκρίνουν και οι Ελληνοκύπριοι.

    Ο Τατάρ δήλωσε τέλος τα εξής: «Για να είναι επιτυχής η πολιτική στη βάση των δύο κρατών, δεν θα πρέπει να γίνει καμία προσπάθεια υποταγής στην πολιτική της ελληνοκυπριακής διοίκησης».

    (ΓΜ)

    [02] «Δεν υπάρχει ανθρωπιστική αξία στη συνέχιση των περιορισμών στους αθλητικούς αγώνες», υποστηρίζει ο Τατάρ

    Ο Bayrak (23.08.22 brtk.net) μετέδωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι σε μια τέτοια εποχή και σε μια μεταβαλλόμενη παγκόσμια συγκυρία, δεν υπάρχει ανθρωπιστική αξία στη συνέχιση των περιορισμών στους αθλητικούς αγώνες.

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εμπάργκο και περιορισμοί για τον τουρκοκυπριακό «λαό» στον θέμα συμμετοχής σε διεθνείς αγώνες λόγω των πιέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς και ανέφερε ότι δεν θα δεχτούν ποτέ αυτό το παιχνίδι που όπως ισχυρίστηκε παίζεται εναντίον τους.

    «Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σπάσουμε αυτά τα εμπόδια σε κάθε περιβάλλον, συνεχίζουμε το έργο μας. Αξιολογούμε όλα τα είδη επαφών», είπε.

    Ο Τατάρ έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας στο «πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ», όπου αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ

    Αναφερόμενος στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, ο Τατάρ σημείωσε ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά συμμετέχει κάθε χρόνο σε αυτή τη Συνέλευση και ότι ο ίδιος συμμετείχε πέρυσι, όπου, ως τουρκική πλευρά, έκαναν συνεχώς αξιολογήσεις με τις αρχές της Τουρκικής Δημοκρατίας.

    Αναφέροντας ότι έχουν επιτευχθεί πολύ σημαντικές εξελίξεις με την πλήρη υποστήριξη της Δημοκρατίας της Τουρκίας για τη νέα πολιτική που ασκούν «στη βάση δύο ισότιμων κυρίαρχων κρατών», ο Τατάρ επέστησε την προσοχή στη σημασία των πρεσβευτών και των υψηλόβαθμων εκπροσώπων της Δημοκρατίας της Τουρκίας στην ανακοίνωση αυτής της νέας πολιτικής στον κόσμο.

    Δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε τη νέα μας πολιτική στον κόσμο μόνοι μας

    Ο Τατάρ είπε πως «ως προεδρία της ΤΔΒΚ» μπορούν να μεταφέρουν τη νέα πολιτική μόνο στους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι οι συνομιλητές τους, αλλά η Τουρκική Δημοκρατία έχει γραφείο εκπροσώπησης σε κάθε πρωτεύουσα και ότι εκφράζουν αυτή την πολιτική καθημερινά στις επαφές των υψηλόβαθμων αξιωματούχων σε αυτά τα μέρη. Πρόσθεσε επίσης ότι συμμετείχε ως ομιλητής στη συνάντηση όπου συμμετείχαν εκατοντάδες Τούρκοι πρέσβεις μετά από πρόσκληση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπου εξήγησε και πάλι «τη νέα πολιτική της ΤΔΒΚ».

    Μιλώντας για τις δραστηριότητες εξερεύνησης φυσικού αερίου που διεξάγονται στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, για να είναι κανείς κράτος, είναι απαραίτητο να έχει ξεχωριστό λαό, δημοκρατία, έδαφος, σύνορα και σχέση με μια άλλη χώρα και ότι η ΤΔΒΚ, η οποία αναγνωρίζεται από την Τουρκική Δημοκρατία και έχει ξεχωριστό λαό, δημοκρατία, έδαφος και σύνορα, έχει όλα τα δικαιώματα στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και στην υφαλοκρηπίδα ως κράτος και ότι μπορεί να μεταφέρει τις εξουσίες της εδώ στα αρμόδια όργανα της Τουρκικής Δημοκρατίας».

    Υπενθύμισε επίσης ότι το πλοίο Abd?lhamid Han ξεκίνησε τις εργασίες γεώτρησης τις προηγούμενες ημέρες.

    «Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν μπορεί να επιβιώσει σε μια ομοσπονδιακή δομή»

    Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι προϋπόθεση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων «είναι η αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και ότι ο τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η έκδοση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα αναφέρει ότι υπάρχουν δύο κυρίαρχα ισότιμα μέρη στην Κύπρο».

    «Εφαρμόζουμε αποφασιστικά τη νέα μας πολιτική. Ο αγώνας μας από αυτή τη στιγμή και μετά είναι να ενισχύσουμε το κράτος μας», είπε.

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι «στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να συμπεριλάβει τους Τουρκοκύπριους στη δική της δομή με την εξαφάνιση της ΤΔΒΚ και σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν οι Τουρκοκύπριοι να επιβιώσουν σε μια ομοσπονδιακή δομή, διότι η άλλη πλευρά, η οποία είναι ανώτερη από άποψη πληθυσμού και οικονομίας, δεν θα αφήσει την ασθενέστερη πλευρά να ζήσει σε μια τέτοια δομή».

    Υποστήριξε ότι «η πραγματικότητα της Κύπρου αγνοείται», και ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει το Κυπριακό πιο περίπλοκο «με τη μονομερή αποδοχή του νότου (όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία) ως μέλος χωρίς λύση». Υποστήριξε επίσης ότι σύμφωνα με την ιδρυτική συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να συμπεριληφθεί σε οποιοδήποτε μπλοκ χωρών στο οποίο δεν περιλαμβάνονται η Τουρκία και η Ελλάδα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισορροπία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.

    Είναι σημαντικό να εργαστούμε προς όφελος και των δύο λαών

    «Είναι πλέον πολύ δύσκολο να ενωθούν οι δύο δομές. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εργαστούμε προς όφελος των δύο λαών με τη συνεργασία των κρατών», είπε και πρόσθεσε ότι οι τεχνικές επιτροπές σε διάφορους τομείς διεξάγουν τακτικά μελέτες και έχουν ως στόχο να ωφελήσουν τις δύο κοινότητες σε κάθε τομέα κάνοντας θετικές αλλαγές.

    Τέλος, ο Τατάρ είπε ότι έχουν υποβληθεί προτάσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά και τόνισε ότι ο κύριος σκοπός των προτάσεων αυτών είναι το όφελος και των δύο κοινοτήτων. Αναφέροντας ότι η πρώτη πρόταση ήταν η σοβαρότητα στο μοίρασμα του πλούτου των υδρογονανθράκων, ο Τατάρ είπε ότι ζήτησαν τη σύσταση μιας επιτροπής και ότι ήθελαν οι Τουρκοκύπριοι να συμμετέχουν σε αυτή την επιτροπή και να είναι σε θέση να την επιβλέπουν.

    Υπάρχουν προβλήματα και στις δύο πλευρές λόγω του μαζούτ

    Αναφέροντας ότι μια άλλη πρόταση ήταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο Τατάρ σημείωσε ότι υπάρχει έλλειψη καυσίμων και στις δύο πλευρές και ότι πρότειναν να εγκαταλειφθεί αυτή η παρωχημένη χρήση, να αξιοποιηθεί η ηλιακή ενέργεια, η οποία είναι ο καταλληλότερος τύπος ενέργειας για τη χώρα, και να τοποθετηθούν ενεργειακά πάνελ στη νεκρή ζώνη.

    Ο Τατάρ υπενθύμισε ότι μεταφέρθηκαν επίσης στην Κυπριακή Δημοκρατία οι προτάσεις για τον διαμοιρασμό του νερού που προέρχεται από την Τουρκία, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του νερού λόγω των μειούμενων βροχοπτώσεων μέρα με τη μέρα, για την εκκαθάριση 29 διαφορετικών εδαφών όπου βρίσκονται ορυχεία, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα, και για τη σύσταση επιτροπής με εμπειρογνώμονες και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης, που προκαλεί συνεχή προβλήματα, και να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο αυτό.

    «Μπορούμε να φέρουμε περισσότερους από 500 χιλιάδες επιπλέον τουρίστες»

    Εξάλλου, η K?br?s (23.08.22) γράφει ότι o Τατάρ σε συνέντευξη που έδωσε στην K?br?s TV, αναφέρθηκε στο άνοιγμα του νέου παράνομου αεροδρομίου στα κατεχόμενα και υποστήριξε πως η εξέλιξη αυτή θα τους επιτρέψει να φέρουν περισσότερους από 500 χιλιάδες επιπλέον τουρίστες.

    (ΚΣ)

    [03] Οζερσαϊ για «δημοτικές εκλογές»: «Θα συμμετέχουμε με δικό μας υποψήφιο»

    Η K?br?s (23.08.22) αναφέρει ότι o πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (HP) Κουντρέτ Οζερσάϊ, δήλωσε ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει στις «τοπικές εκλογές» με δικούς του υποψηφίους και ότι δεν προσανατολίζεται στο να υποστηρίξει υποψηφίους άλλων πολιτικών κομμάτων. Ο Οζερσάϊ δήλωσε ότι υπάρχει ενδεχόμενο υποστήριξης ανεξάρτητων υποψηφίων σε ορισμένες περιοχές.

    Στη γραπτή δήλωσή του, ο Οζερσάϊ δήλωσε: «Κανείς στη χώρα δεν γνωρίζει ακόμη πόσοι δήμοι μπαίνουν στις εκλογές. Αν και φημολογούνται ορισμένοι αριθμοί, δεν υπάρχει καθαρή εικόνα. Είναι κρίμα που το θέμα αυτό έμεινε για την τελευταία στιγμή» και στη συνέχεια υποστήριξε ότι γύρω από το θέμα επικρατεί σύγχυση.

    Στο ίδιο θέμα ο Οζερσάϊ συμπλήρωσε: «Δεν αντιτασσόμαστε σε μια καλά προετοιμασμένη μελέτη σχετικά με τον αριθμό των δήμων. Η αβεβαιότητα στους δήμους συνεχίζεται, επειδή περιμένουν ο κόμπος να φτάσει στο χτένι και αυτή η κατάσταση βλάπτει αυτή τη χώρα. Δεν μπορούσαν να βρουν χρόνο να ασχοληθούν με τους δήμους από τον σχηματισμό και τη διάλυση κυβερνήσεων, την αλλαγή υπουργών, τους διορισμούς και τα έργα χωρίς διαγωνισμούς, και τα άφηναν για την τελευταία στιγμή. Δεν είναι καν σαφές αν οι εκλογές θα μπορούν να διεξαχθούν».

    Η Detay (23.08.22) γράφει ότι το Κόμμα εθνικής ενότητας (UBP), το Δημοκρατικό κόμμα (DP) και το Κόμμα της αναγέννησης (YDP) συμφώνησαν να συμμετέχουν στις «εκλογές» με κοινούς υποψηφίους. Αυτή την εβδομάδα θα συζητηθεί το θέμα του ποιος υποψήφιος από ποιο κόμμα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει στην κάθε επαρχία.

    Η Avrupa (23.08.22) γράφει ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) αποφάσισε και ανακοίνωσε το όνομα του υποψηφίου για την «δημαρχεία της Κερύνεια» και αυτός θα είναι ο Μουράτ Σιενκιούλ.

    (ΒΚ)

    [04] Υποβλήθηκαν 9 προσφορές στο διαγωνισμό του νέου νοσοκομείου κατεχόμενης Κερύνειας

    Η Yeni D?zen (23.08.22) γράφει ότι υποβλήθηκαν προσφορές από 9 εταιρείες για το νέο νοσοκομείο της κατεχόμενης Κερύνειας. Το κόστος του διαγωνισμού καθορίστηκε αυτή τη φορά σε 210 εκατομμύρια ΤΛ συν ΦΠΑ.

    Μεταξύ των 9 εταιρειών βρίσκεται και η Ger?ek ?n?aat, η οποία κέρδισε τον τελευταίο διαγωνισμό, ο οποίος ακυρώθηκε λόγω της αύξησης του ξένου συναλλάγματος.

    Οι 9 εταιρείες οι οποίες υπέβαλαν αίτηση είναι οι εξής: Kam-Tek LTD, AS?N ?n?aat LTD, Tosuno?lu ?n?aat ?irketi LTD, Ger?ek ?n?aat, Ali Kofali Constructions,G?ney Constructions, T?fek?i Group, Korman Construction LTD και ??ld?r ?n?aat.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το νέο νοσοκομείο της κατεχόμενης Κερύνειας είχε μετατραπεί σε μια ιστορία «πλήρους αποτυχίας». Διάφορες «κυβερνήσεις» υπό την «προεδρία» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) δεν μπόρεσαν καν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία δημοπράτησης του μισογκρεμισμένου νοσοκομείου, το οποίο δόθηκε ως αντάλλαγμα για ασφαλιστικά χρέη.

    Η διαδικασία σχετικά με το Νοσοκομείο Κερύνειας, το οποίο αναλήφθηκε ως αντάλλαγμα για το ασφαλιστικό χρέος των 11 εκατομμυρίων ΤΛ στο «Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Κερύνειας», παρατάθηκε, έγιναν διαγωνισμοί οι οποίοι ακυρώθηκαν και ανανεώθηκαν, αλλά και πάλι δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα.

    Αφού πέρασε στη δομή του πανεπιστημίου το 2020, στις 24 Μαρτίου του 2021 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για τις «Εργασίες ανακαίνισης του Νέου Νοσοκομείου Κερύνειας». Την 1η Απριλίου του 2021, ο «Προϋπολογισμός του έργου» ακυρώθηκε και η διαδικασία του διαγωνισμού κατέρρευσε. Τον περασμένο Σεπτέμβριο έγινε και πάλι νέος διαγωνισμός για το νοσοκομείο. Αυτή τη φορά, ο τελευταίος διαγωνισμός ακυρώθηκε λόγω «νομικών προβλημάτων» και της αύξησης της ισοτιμίας του ξένου συναλλάγματος.

    (ΒΚ)

    [05] Αύξηση της πληρότητας των ξενοδοχείων στα κατεχόμενα

    Ο παράνομος Bayrak (22.08.22 BRTK) μεταδίδει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του λεγόμενου υπουργείου τουρισμού, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου, το μέσο ποσοστό πληρότητας των τουριστικών εγκαταστάσεων στα κατεχόμενα αυξήθηκε στο 36,8%. Την ίδια περίοδο του 2021, το ποσοστό αυτό ήταν 15,8%.

    Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι το ποσοστό διαμονής στις τουριστικές εγκαταστάσεις αυξήθηκε κατά 801,8% με 773,5% στις διανυκτερεύσεις.

    Τα στοιχεία που έδωσε η λεγόμενη διεύθυνση τουρισμού και προγραμματισμού, δείχνουν ότι ο συνολικός αριθμός των Τούρκων υπήκοων και άλλων ξένων υπήκοων που διέμειναν σε τουριστικές εγκαταστάσεις τους πρώτους 7 μήνες του 2022 ήταν 478,815 άτομα. Ο αριθμός αυτός πέρισυ ήταν 53,094.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του λεγόμενου υπουργείου, ο αριθμός των Τούρκων υπήκοων που διέμειναν σε ξενοδοχεία σε περίοδο 7 μηνών σημείωσε αύξηση κατά 776,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021 αυξάνοντας τον αριθμό σε 350,800.

    Ο αριθμός των ξένων υπήκοων οι οποίοι διέμειναν σε ξενοδοχεία τους πρώτους επτά μήνες του 2022, δείχνει επίσης αύξηση 880,1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι φτάνοντας τους 880 100.

    Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων αυξήθηκε επίσης. Αυτή την περίοδο, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων με βάση τους ξένους τουρίστες ανήλθε σε 1 772 911, σημειώνοντας αύξηση 773% σε σύγκριση με πέρυσι.

    (ΒΚ)

    [06] Ανακοίνωση περιβαλλοντιστών: «Να συσταθεί δικοινοτική ομάδα πυρόσβεσης»

    Η K?br?s (22.08.22) γράφει ότι το λεγόμενο ίδρυμα προστασίας περιβάλλοντος (?EKOVA) πρότεινε ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης τη σύσταση μιας δικοινοτικής ομάδας επέμβασης σε κατάσβεση πυρκαγιών από ξηράς και αέρος σε όλη την Κύπρο, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ή/και των Ηνωμένων Εθνών.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ?EKOVA, Ριφάτ Σιμπέρ, η ?EKOVA και το λεγόμενο επιμελητήριο δασολόγων πραγματοποίησαν συνάντηση προκειμένου να αξιολογήσουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά των δασικών πυρκαγιών στα κατεχόμενα μετά την πυρκαγιά στο Φλαμούδι, το προσωπικό και τον εξοπλισμό που απαιτείται για την επέμβαση στις πυρκαγιές, τα προβλήματα που υπάρχουν και προτάσεις για επίλυσή τους.

    Ο Σιμπέρ είπε ότι εντοπίστηκε ανεπάρκεια στα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν πριν από την πυρκαγιά στο Φλαμούδι και δεν είχε γίνει η απαραίτητη προετοιμασία. Οι λωρίδες δασικής πυρασφάλειας και οι δρόμοι δεν καθαρίστηκαν και δεν ετοιμάστηκαν, όπως ανέφερε.

    Το λεγόμενο τμήμα δασών, το οποίο διαθέτει συνολικά 11 βαριά οχήματα, διαθέτει μόνο 4 οδηγούς βαριών οχημάτων, είπε ο Σιμπέρ προσθέτοντας υπάρχουν μόνο 7 μηχανικοί στο 15μελές προσωπικό δασικών μηχανικών του λεγόμενου τμήματος δασών, ενώ έχουν μείνει 37 από τους 61 δασικούς υπαλλήλους.

    Συνοπτικά, πρόσθεσε, οι θέσεις που θα διαχειρίζονται και θα κατευθύνουν την πυροπροστασία και την πυρόσβεση παραμένουν κενές. Επιπλέον, είπε, έχουν μείνει μόνο 6 εργάτες στο μόνιμο εργατικό δυναμικό των 50 μόνιμων εργατών.

    (ΒΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Έρντογαν: Θέλουμε τις καλύτερες, πιο προηγμένες και ειλικρινείς σχέσεις με κάθε χώρα

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia, (22.08.22 aa.com.tr), o πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν δήλωσε ότι στόχος της Τουρκίας μας είναι να δημιουργήσει μια ζώνη ειρήνης και συνεργασίας γύρω της.

    Μιλώντας στην τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών αξιωματικών και υπαξιωματικών που πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Χωροφυλακής και Ακτοφυλακής ο Έρντογαν αναφέρθηκε στο καθήκον που, όπως ισχυρίστηκε, έχει η Τουρκία λόγω της οθωμανικού της παρελθόντος να προστατεύει πληθυσμούς που βρίσκονται υπό απειλή. Αναφορικά με αυτό το θέμα δήλωσε τα εξής: «Εάν η φωτιά έχει πέσει στους γείτονές μας, δεν μπορούμε να κλείνουμε τις πόρτες και τα παράθυρά μας και να λέμε ‘τι μας νοιάζει εμάς;’ Ως απόγονοι ενός προγόνου που διένειμε δικαιοσύνη στον κόσμο επί αιώνες, δεν μπορούμε να λέμε ‘τι μας νοιάζει τι γίνεται με την Ιερουσαλήμ, τι γίνεται με την Παλαιστίνη, τι γίνεται με τη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη, το Τουρκεστάν΄».

    Ό,τι γίνεται απ’ τον Καύκασο ως την Ευρώπη κι απ’ τη Ασία ως την Αφρική μας επηρεάζει άμεσα

    Αναφερόμενος στη γεωγραφική θέση της Τουρκίας ο Έρντογαν υποστήριξε τα εξής: «Κάθε γεγονός που λαμβάνει χώρα σε μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται από την Ασία έως την Αφρική, από τον Καύκασο έως την Ευρώπη, μας επηρεάζει άμεσα: Οι εμφύλιες ταραχές στο Αφγανιστάν που διαρκούν 40 χρόνια, οι αδιάκοπες αδελφοκτόνες διαμάχες στη Λιβύη, οι ανεπίλυτες συγκρούσεις στην Υεμένη, οι διώξεις και οι επιθέσεις στη Συρία που διαρκούν 11 χρόνια, οι εντάσεις που άρχισαν να αναζωπυρώνονται και πάλι στα Βαλκάνια. Η χώρα που αισθάνεται τις αρνητικές επιπτώσεις της πείνας και της φτώχειας στην Αφρική που ευθύνεται για την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ζωών κάθε χρόνο, τις απόπειρες υποδαύλισης της εξέγερσης στον Καύκασο, και εν ολίγοις τις κρίσεις που προκύπτουν σε μια πολύ ευρεία περιοχή καθώς και στους γείτονές της, είναι αναμφίβολα η χώρα μας, η πατρίδα μας η Τουρκία».

    Ο Έρντογαν πρόσθεσε ακόμη τα εξής: «Ανεξάρτητα από το τι λέει ο καθένας, η Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια να γυρίσει την πλάτη της στις περιοχές αυτές λόγω της γεωγραφικής της θέσης, των πολιτιστικών και ανθρώπινων δεσμών της».

    Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Έρντογαν επιχείρησε να δικαιολογήσει ην επεμβατική πολιτική της Τουρκίας στη Συρία και το Ιράκ με τα εξής λόγια: «Όσοι επικρίνουν τις σχέσεις μας με την Παλαιστίνη, τη Συρία, το Ιράκ και άλλους φιλικούς και αδελφικούς λαούς είναι αδαείς που δεν γνωρίζουν όχι μόνο τη γεωγραφική θέση της Τουρκίας αλλά και το ιστορικό και ανθρώπινο βάθος της. Αν κάποιος, ο οποίος έχει έστω και μια στάλα γνώση της ιστορίας και εξακολουθεί να λέει ‘Τι δουλειά έχει η Τουρκία στη Συρία;’, να είστε σίγουροι ότι θέλει το κακό της χώρας μας. Αν κάποιος βάλει το χάρτη μπροστά του και εξακολουθεί να ρωτάει ‘Γιατί μας ενδιαφέρει το Ιράκ;’. Αν κάποιος εξακολουθεί να επικρίνει τα επιτεύγματα της αμυντικής μας βιομηχανίας, αγνοώντας τη στρατιωτική ανάπτυξη στην Ελλάδα, έχει χάσει τη στρατηγική του διορατικότητα. Αυτοί που δεν βγάζουν άχνα όταν άλλοι έρχονται από 10 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και επεμβαίνουν στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, όταν στοχοποιούν τις διασυνοριακές επιχειρήσις της Τουρκίας φανερώνουν ότι έχουν κοντόφθαλμη σκέψης, αν όχι εχθρότητα».

    Επιπλέον ο Έρντογαν καταδίκασε τις επεμβάσεις ξένων δυνάμεων στην περιοχή και υποστήριξε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την πορεία της παρά τις αντιδράσεις.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Έρντογαν κατηγόρησε τον ξένο τύπο ότι μεροληπτεί εναντίον της Τουρκίας και υπέρ της Ελλάδας αναφερόμενος στην παρουσία αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι στόχος της Τουρκίας είναι να αναπτύξει καλές και ειλικρινείς σχέσεις με κάθε χώρα τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει εχθρικές σχέσεις με καμία χώρα.

    Αναφερόμενος τέλος στις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη Συρία και το Ιράκ ο Έρντογαν ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για σχολαστικές και προσεκτικές επιχειρήσεις που στρέφονται εναντίον των «τρομοκρατών», όπως χαρακτήρισε τις κουρδικές δυνάμεις. Υποστήριξε δε ότι η Τουρκία δεν μάχεται μόνο την «τρομοκρατία» αλλά και το οργανωμένο έγκλημα, την άτυπη μετανάστευση και τη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων».

    (ΓΜ)

    [02] Τσαβούσογλου: «Δεν θα επιτρέψουμε να εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας»

    Σύμφωνα με τη H?rriyet (23.08.22 hurriyet.com.tr) o Yπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στη χθεσινή ανακοίνωση της ιταλικής ΕΝΙ για το κοίτασμα φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 και δήλωσε ότι βρίσκεται εκτός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

    Μιλώντας σε εκπομπή ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να εισέλθει κανείς στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Ισχυρίστηκε επίσης τα εξής: «Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι επιχείρησαν να στείλουν πλοία 9 φορές μέσα σε ένα χρόνο. Δεν το επιτρέψαμε αυτό με τα μέτρα που πήραμε. Ένα ιταλικό πλοίο μας ζήτησε άδεια για επιστημονική έρευνα. Θα συνεργαστούμε σε αυτό το θέμα, αλλά η άδεια πρέπει να ληφθεί από εμάς». Ισχυρίστηκε δε ότι τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας είναι σαφή και ότι η Τουρκία ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

    Πρέπει να εδραιωθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στη Συρία

    Μιλώντας για την κατάσταση στη Συρία ο Τσαβόυσογλου είπε τα εξής: «Το ισλαμικό κράτος έχει εξαφανιστεί από τη Συρία, αλλά το PKK και το YPG έχουν ισχυροποιηθεί. Οι άνθρωποι θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους αλλά δεν μπορούν. Ο πόλεμος συνεχίζεται εδώ και χρόνια. Από την αρχή είπαμε ότι η πιο σημαντική διαδικασία είναι η πολιτική διαδικασία. Έχουμε αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες. Βλέπουμε ότι μόνο το σχήμα της Αστάνα έχει επιβιώσει μέχρι στιγμής. Το καθεστώς δεν πίστεψε πλήρως στην πολιτική διαδικασία, αλλά το καθεστώς θα πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσει ότι η χώρα θα διαιρεθεί από τις μάχες. Η αντιπολίτευση, την οποία επίσης υποστηρίζουμε, δημιούργησε την επιτροπή διαπραγματεύσεων. Η αντιπολίτευση έχει ώριμη στάση απέναντι στο σύνταγμα, αλλά υπάρχει αντίσταση από το καθεστώς. Η σταθερότητα και η ειρήνη στη Συρία πρέπει να εδραιωθούν πλήρως. [?] Ήμασταν πάντα υποστηρικτές της αντιπολίτευσης. Έχουμε μια σχέση που βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για διάλογο. Ωστόσο, η ασφάλειά μας είναι σημαντική, η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας είναι σημαντική, η επιστροφή των ανθρώπων στις χώρες τους είναι σημαντική. Εάν υπάρχει ειρήνη, η ανοικοδόμηση της χώρας είναι σημαντική»

    Είναι πρόσχημα η ενδυνάμωση του ισλαμικού κράτους

    Αναφορικά με την σχεδιαζόμενη επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «η επιχείρησή μας κατά του PKK/ YPG βρίσκει αντίθετες όλες τις χώρες που αντιμάχονται η μία την άλλη. Το Ιράν και οι ΗΠΑ είναι επίσης εναντίον της. Λένε ότι θα ενδυναμωθεί το ισλαμικό κράτος. Όσοι το λένε κρύβονται κάτω από το πρόσχημα του Ισλαμικού κράτους. Καταλαβαίνω την αντίθεση ορισμένων χωρών, αλλά δεν καταλαβαίνω την αντίθεση του καθεστώτος. Το καθεστώς δεν έχει τη δύναμη να το κάνει αυτό τώρα».

    «Ο ισχυρισμός δεν είναι αληθινός. Ο Άσαντ δεν είναι προσκεκλημένος»

    Σχολιάζοντας την είδηση που δημοσίευσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης ότι πρόκειται ότι η Τουρκία, η Συρία και η Ρωσία θα μπορούσαν να συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) που θα διεξαχθεί στη Σαμαρκάνδη στο Ουζμπεκιστάν, ο Τσαβούσογλου διέψευσε ότι θα είναι προσκεκλημένος και ο Σύριος πρόεδρος.

    Περίοδος εξομάλυνσης με το Ισραήλ

    Μιλώντας για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας Ισραήλ ο Τσαβούσογλου είπε ότι επίκειται ο διορισμός διπλωματών στο Τέλ Αβίβ και διαβεβαίωσε ότι η βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ δε σημαίνει ότι η Τουρκία θα κάνε παραχωρήσεις στο θέμα των Παλαιστινίων. Υποστήριξε δε ότι η εξομάλυνση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων θα έχει αντίκτυπο στην υπεράσπιση της τουρκική πολιτικής στο παλαιστινιακό ζήτημα.

    «Όσο η Ελλάδα τηρεί αυτή τη στάση δεν θα υπάρξει αποκλιμάκωση»

    Απαντώντας στην ερώτηση αν θα υπάρξει αποκλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσης ο Τσαβούσογλου απάντησε τα εξής: «Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει αυτή την πολιτική των ψεμάτων. Γνωρίζουμε την ανειλικρινή πολιτική της Ελλάδας. Πρέπει να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο». Ισχυρίστηκε δε ότι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης βρίσκονται υπό διωγμό. Συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Θα πρέπει να σκεφτούν τι θα κερδίσουν αν συνεργαστούν και τι θα χάσουν αν δεν συνεργαστούν. Όσο η Ελλάδα διατηρεί αυτή τη στάση, δεν υπάρχει λόγος αποκλιμάκωσης. Δεν υπάρχει ειλικρίνεια. Πριν από τις συναντήσεις μας λένε ότι είμαστε φίλοι, και στη συνέχεια μιλούν κατά της Τουρκίας. Πρέπει να είναι λίγο ειλικρινείς».

    «Γιατί να αγοράσουμε τα F-16 αν δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε;»

    Αναφορικά με την προμήθεια νέων αεροσκαφών F-16 και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων ο Τσαβούσογλου είπε: «Η αμερικανική κυβέρνηση βλέπει το θέμα θετικά. Οι τεχνικές συζητήσεις πάνε καλά αλλά η αμερικανική προεδρία γνωρίζει επίσης ότι δε θα προμηθευθούμε τα αεροσκάφη με όρους που θα μας δέσουν τα χέρια. Γιατί να αγοράσουμε ένα προϊόν που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε», αναρωτήθηκε.

    Tηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου ? Borrell

    Σύμφωνα εξάλλου με τη H?rriyet (22.08.22 hurriyet.com.tr), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ύπατο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοσέπ Μπορέλ.

    Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

    (ΓΜ)

    [03] Ακάρ: «Η επιχείρηση στη Συρία θα γίνει όταν έρθει η ώρα»

    Σύμφωνα με τη H?rriyet (23.08.22 hurriyet.com.tr), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ δήλωσε ότι η επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία θα πραγματοποιηθεί όταν έρθει η ώρα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα ο Ακάρ ανάφερε τα εξής σχετικά με την σχεδιαζόμενη επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία: «Είναι δικαίωμα της Τουρκίας να διεξάγει επιχειρήσεις για την ασφάλεια της χώρας μας και των συνόρων μας με βάση το διεθνές δίκαιο και την αυτοάμυνα. Κάναμε ό,τι ήταν απαραίτητο από την άποψη αυτή μέχρι σήμερα και θα το κάνουμε από εδώ και στο εξής. Οποιαδήποτε παρέμβαση είναι απαραίτητη, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται πίσω από τις ‘τρομοκρατικές’ οργανώσεις, θα γίνει όταν έρθει η ώρα και ο τόπος Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε. Ο στόχος της Τουρκικής Δημοκρατίας είναι μόνο οι ‘τρομοκράτες’».

    Σε ερώτηση σχετικά με το αν θα ξεκινήσουν συνομιλίες με το συριακό καθεστώς, ο Ακάρ είπε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και οι Υπουργοί έχουν κάνει δηλώσεις για το θέμα αυτό και δήλωσε ότι οι συνομιλίες είναι μια διαδικασία που εξαρτάται από τις συνθήκες και την κατάσταση.

    Όλος ο κόσμος είναι στη σφαίρα ενδιαφέροντος της Τουρκίας

    Μιλώντας για τη διεθνή θέση της Τουρκίας ο Ακάρ υποστήριξε τα εξής: «Όπως όλοι μπορούν να διαπιστώσουν, η Δημοκρατία της Τουρκίας έχει γίνει υποκείμενο στο διεθνές περιβάλλον. Η σφαίρα επιρροής και ενδιαφέροντος της Τουρκικής Δημοκρατίας έχει διευρυνθεί. Η σφαίρα επιρροής της έχει γίνει η Ευρώπη, η Αφρική, η Ασία και η Μέση Ανατολή και η σφαίρα ενδιαφέροντος της έχει γίνει ολόκληρος ο κόσμος. Παράλληλα, τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχουν αυξηθεί. Για το λόγο αυτό, όταν πραγματοποιούμε τις εργασίες μας, τις προετοιμασίες και τις προμήθειες, βλέπουμε τα πράγματα με αυτή την έννοια».

    Ασκήσεις της Αιγύπτου με την Ελλάδα

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ασκήσεις της Αιγύπτου με την Ελλάδα, ο υπουργός Ακάρ δήλωσε: «Το να έρθουμε μαζί σε μια άσκηση δεν σημαίνει ότι είμαστε σύμμαχοι σε όλα. Έχουμε επίσης πραγματοποιήσει δεκάδες ασκήσεις τον τελευταίο χρόνο. Τόσο εθνικές όσο και πολυεθνικές. Επομένως, οι ασκήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν, δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Εάν οι συνομιλίες προχωρήσουν και οι σχέσεις φθάσουν σε ένα ορισμένο σημείο, μπορούμε επίσης να διεξάγουμε ασκήσεις με την Αίγυπτο στο μέλλον. Το σημαντικό είναι να προστατεύονται και να διασφαλίζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των χωρών. Επιθυμία μας είναι οι χώρες της περιοχής να ζήσουν ειρηνικά. Αυτό είναι το μήνυμά μας».

    (ΓΜ)

    [04] Έρντογαν: Το Αβδούλχαμιτ Χαν σύμβολο της βούλησής μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη Μεσόγειο

    Σύμφωνα με τη Milliyet (23.08.22 milliyet.com.tr), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν αναφέρθηκε στο πλωτό γεωτρύπανο Αβδούλχαμίτ Χαν και υποστήριξε ότι «είναι σύμβολο της βούλησης μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμεφέροντά μας στη Μεσόγειο».

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου στην Άγκυρα ο Έρντογαν μεταξύ άλλον δήλωσε τα εξής σχετικά με το Αβδούλχαμιτ Χαν: «Αποστείλαμε το πλοίο μας Αβδούλχαμιτ Χαν, το οποίο αποτελεί ένα από τα απτά παραδείγματα του ότι γινόμαστε μια χώρα με τον κορυφαίο στόλο υπεράκτιων γεωτρήσεων στον κόσμο, από το λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας στον σταθμό υπηρεσίας του στα ανοικτά των ακτών της Αττάλειας στις 9 Αυγούστου. Αυτό το γεωτρύπανο, το οποίο πιστεύουμε ότι θα επισφραγίσει τη χαρά μας για τα 540 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα με άλλα καλά νέα, είναι επίσης ένα σύμβολο της βούλησής μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη Μεσόγειο».

    Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Έρντογαν δήλωσε ότι στόχος της Τουρκίας είναι να φέρει τους Πούτιν και Ζελένσκι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επίλυσης της κρίσης.

    (ΓΜ)


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 23 August 2022 - 10:12:35 UTC