Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 28 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-08-24

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 161/2022 24.08.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τσαβούσογλου: «Οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα προσπαθούν να σφετεριστούν τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας»
  • [02] Οι ελληνοκύπριοι αύξησαν την ζήτηση καυσίμων στα κατεχόμενα
  • [03] «Μεταφορά πληθυσμού στα κατεχόμενα»
  • [04] Στοιχεία για την πώληση οχημάτων τους τελευταίους 5 μήνες στα κατεχόμενα
  • [05] Η πρέσβης των ΗΠΑ επισκέφτηκε την Καρπασία
  • [06] Κινητοποιήσεις εργαζομένων στα κατεχόμενα ενάντια στην απόφαση για ενοποίηση των λεγόμενων δήμων
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Έρντογαν: «Η Κριμαία είναι αναπόσπαστο τμήμα της Ουκρανίας»
  • [02] Αυστηρή προειδοποίηση Ακάρ προς Ελλάδα για το Αμπντουλχαμίτ Χάν
  • [03] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου με ΥΠΕΞ Αζερμπαϊτζάν και Γεωργίας
  • [04] Επαφές στο Κατάρ πραγματοποιεί ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τσαβούσογλου: «Οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα προσπαθούν να σφετεριστούν τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας»

    Ο Bayrak (24.08.22 brtk.net ) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα, βασιζόμενοι στην ΕΕ, «προσπάθησαν και προσπαθούν να σφετεριστούν τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας».

    «Δεν το επιτρέψαμε αυτό στο παρελθόν και δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε στο μέλλον», είπε.

    Ο Τσαβούσογλου έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας στο Haber Global.

    Αναφερόμενος στην είδηση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρήκε υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «το αγροτεμάχιο που αναφέρεται στην είδηση δεν συμπίπτει με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και βρίσκεται νότια των συνόρων της υφαλοκρηπίδας».

    Υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα και η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, επιχείρησαν να στείλουν πλοία στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα» 9 φορές τον τελευταίο χρόνο με διάφορες μεθόδους, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε: «Δεν επιτρέψαμε σε αυτά τα πλοία να εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας με τα στρατιωτικά μας μέτρα και τις διπλωματικές μας πρωτοβουλίες».

    Υπενθυμίζοντας ότι ένα ιταλικό επιστημονικό ερευνητικό σκάφος έχει ζητήσει την άδεια της Τουρκίας να διεξάγει έρευνα στην περιοχή, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητες γεωτρήσεων και σεισμικών ερευνών εντός της υφαλοκρηπίδας της και σε περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί από την ΤΔΒΚ».

    Υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα στην Ανατολικής Μεσογείου «εξαρτάται από την δίκαιη κατανομή των πόρων (των υδρογονανθράκων) στην Κύπρο», ο Τσαβούσογλου δήλωσε τα εξής: «Έχουμε κάνει προτάσεις στον ΟΗΕ και την ΕΕ για το θέμα αυτό. Η ΤΔΒΚ έχει επανειλημμένα επαναλάβει τις προτάσεις της από το 2011. Πρόσφατα, στις αρχές Ιουλίου, ανακοίνωσε τους τομείς συνεργασίας και έθεσε και πάλι τις προτάσεις της στο τραπέζι, αλλά οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα, στηριζόμενοι στην ΕΕ, προσπάθησαν και προσπαθούν να σφετεριστούν τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας», είπε.

    «Δεν αγοράζουμε F-16 ή άλλα προϊόντα με τρόπο που να μας δένει τα χέρια»

    Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε επίσης ότι «η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει μια για πάντα αυτή την πολιτική του ψεύδους και της εξαπάτησης» όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία.

    Επικρίνοντας τις δραστηριότητες της Ελλάδας, όπως η άσκηση πίεσης κατά της Τουρκίας στο θέμα των F-16, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι, αν και οι συναντήσεις του ιδίου και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών ήταν θετικές, «η ελληνική πλευρά συνέχισε τον αντιτουρκικό της λόγο και τις δραστηριότητές της μετά τις συναντήσεις αυτές», όπως ισχυρίστηκε.

    Υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε «ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, ότι ορισμένα νησιά εξοπλίστηκαν κατά παράβαση των συμφωνιών και ότι αυτά έγιναν επικαλούμενοι την ΕΕ».

    «Ένας σημαντικός γείτονας όπως η Τουρκία πρέπει να τυγχάνει εκτίμησης [?] δεν θα υπάρξει καμία χαλάρωση στις διμερείς σχέσεις όσο η Ελλάδα διατηρεί τη στάση της έναντι της Τουρκίας», δήλωσε.

    Ο Τσαβούσογλου τόνισε την ειλικρίνεια για διάλογο και υποστήριξε ότι ένα μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου ελληνικής καταγωγής είχε προσπαθήσει να αποτρέψει μια συμφωνία με την Τουρκία για τα F-16.

    «Η αμερικανική κυβέρνηση το βλέπει θετικά. Οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των στρατών εξελίσσονται επίσης πολύ καλά, αλλά η κυβέρνηση γνωρίζει επίσης ότι δεν θα αγοράσουμε F-16 ή άλλα προϊόντα υπό όρους που θα μας δέσουν τα χέρια. Αν αγοράζουμε, αγοράζουμε με τρόπο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε», είπε και πρόσθεσε ότι αναμένουν από την αμερικανική κυβέρνηση να συνεχίσει τη θετική της προσέγγιση για να πείσει το Κογκρέσο.

    (ΚΣ)

    [02] Οι ελληνοκύπριοι αύξησαν την ζήτηση καυσίμων στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (24.08.22) δημοσιεύει συνέντευξη του λεγόμενου υπουργού οικονομίας και ενέργειας Ολγκούν Αμπτζάογλου, ο οποίος ανέφερε πως χιλιάδες ελληνοκύπριοι μεταβαίνουν στα κατεχόμενα καθημερινά για να κάνουν ψώνια για να προμηθευτούν τρόφιμα και καύσιμα.

    Όπως ισχυρίστηκε αυτό οδήγησε στο να αυξηθεί η ζήτηση καυσίμων από 20-25 εκατομμύρια λίτρα τον μήνα σε πέραν των 3 εκατομμυρίων. Πρόκειται για μηνιαίο κύκλο κέρδους (τζίρο) που φτάνει τα 600 εκατομμύρια τουρκικές λίρες μηνιαίως, όπως δήλωσε ενώ τόνισε πως αυτό αποτελεί σημαντική ευκαιρία για βελτίωση της οικονομίας στα κατεχόμενα.

    Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα των ατόμων που δεν έχουν «επίσημα έγγραφα» στα κατεχόμενα θα ξεπεραστεί με την υιοθέτηση της «ηλεκτρονικής βίζας», που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει κέρδος 12-15 εκατομμύριων.

    Ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της κατεχόμενης Κερύνειας

    Σε ερώτηση αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της κατεχόμενης Κερύνειας, ο Αμπτζάογλου είπε ότι ο κυματοθραύστης του αρχαίου λιμανιού έχει καταστραφεί η αποχέτευση στο κάτω μέρος δεν λειτουργεί και τα τείχη του κάστρου έχουν φθαρεί. «Μια σωστή ιδιωτικοποίηση, ένας διαγωνισμός ανάμεσα στο κράτος και τον ιδιωτικό τομέα είναι κατά την γνώμη μου το σωστό βήμα για να ζωντανέψει το 400 ετών λιμάνι», είπε.

    (ΚΣ)

    [03] «Μεταφορά πληθυσμού στα κατεχόμενα»

    Κάτω από τον πιο πάνω πιο πάνω τίτλο η Yenid?zen (24.08.22) δημοσιεύει άρθρο του Cenk Mutluyakal? αναφορικά με τη μεταφορά πληθυσμού στα κατεχόμενα.

    Το άρθρο έχει ως εξής:

    «Θα μοιραστούμε για πρώτη φορά τόσο περιεκτικά μαζί σας, το έγγραφο [?] που αναφέρεται στη μεταφορά πληθυσμού και γράφει πάνω ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ. Το έγγραφο [?] καταγράφει ποιες ομάδες ήρθαν από την Τουρκία στην Κύπρο, τον αριθμό των αφίξεων και από ποια περιοχή και σε ποιο χωριό μετακινήθηκε ο πληθυσμός.

    Έτος 1975

    Ένα από τα σημεία τομής της Κύπρου οι λαοί εκτοπίζονται.

    [?]

    Ένα χρόνο μετά τη διχοτόμηση της Κύπρου, το 1975, είχε εκτοπιστεί το 60% του κυπριακού πληθυσμού ή είχε προσφυγοποιηθεί για μεγάλο διάστημα.

    Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία ποικίλουν από πηγή σε πηγή, με το τέλος του πολέμου προσφυγοποιήθηκαν στο Νότιο μέρος του νησιού γύρω στις 140,000 ? 180,000 Ελληνοκύπριοι και στο βόρειο μέρος του νησιού 42,000 ? 65,000 Τουρκοκύπριοι.

    Σύμφωνα με επίσημες πηγές της Κυπριακής Δημοκρατίας, 142,000 Ελληνοκύπριοι, κοντά στο 30% του τότε ελληνοκυπριακού πληθυσμού, προσφυγοποιήθηκε από το βόρειο μέρος του νησιού στο νότιο και 45,000 Τουρκοκύπριοι, κόντα στο 40% του τότε τουρκοκυπριακού πληθυσμού προσφυγοποιήθηκε από το νότιο στο βόρειο μέρος του νησιού. Πριν από τον Ιούλιο του 1974, ο πραγματικός αριθμός των Τουρκοκυπρίων του βόρειου μέρους το οποίο επρόκειτο να περάσει υπό τον έλεγχο της Τουρκίας υπολογίζεται στις 71,000.

    Η τουρκική στρατιωτική επέμβαση στην Κύπρο η οποία ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου του 1974 μαζί με την δεύτερη επιχείρηση η οποία έγινε στις 14 Αυγούστου έφεραν το 37% του νησιού, στον έλεγχο της Τουρκίας. Ενώ οι Τουρκοκύπριοι άφησαν στο νότιο μέρος περιουσία κοντά στα 500,000 στέμματα, τους περίμενε στο βόρειο μέρος περιουσία γύρω στα 1,500,000 στρέμματα.

    Τα εδάφη και οι περιουσίες τα οποία καταλήφθηκαν στο βόρειο μέρος της Κύπρου, είναι πολύ περισσότερα από τον τουρκοκυπριακό πληθυσμό.

    Το 1975 μεταφέρεται στο νησί πληθυσμός από την Τουρκία.

    Επομένως δεν μπορεί να συγκριθεί ο αριθμός των πέραν των 140,000 Ελληνοκυπρίων που εγκατέλειψαν τον βορρά, με τον αριθμό το πολύ, των 60,000 Τουρκοκυπρίων προσφύγων.

    ‘Υπάρχει άμεση ανάγκη για πληθυσμό’

    Έτος 1975!

    Υπάρχει ‘άμεση’ ανάγκη για πληθυσμό στο βόρρειο μέρος της Κύπρου

    H τουρκοκυπριακή διοίκηση η οποία ορίστικε ως ομοσπονδιακό κράτος, αποδέχεται μια ‘κρυφή’ διοίκηση.

    Εκείνο το διάστημα, σύμφωνα με ισχυρισμούς, στόχος είναι, «κατόπιν αιτήματος του ομοσπονδιακού κράτους της Βόρειας Κύπρου να κλείσει το κενό εργατικού δυναμικού στο τουρκοκυπριακό μέρος με εργατικό δυναμικό το οποίο θα έρθει από την Τουρκία».

    Ο τότε Τούρκος Πρέσβης στη Λευκωσία Ασάφ Ινχάν στο βιβλίο του με τίτλο ‘Αφηγήματα των Πρέσβεων’, λέει ότι ο Γκιούλ Ινάντς είπε ότι ‘όπως δεν υπήρξε ένα τέτοιο αίτημα από τους Κύπριους αρμόδιους δεν τέθηκε θέμα προς αυτή την προσέγγιση ούτε από την πρεσβεία’.

    Θα μοιραστούμε για πρώτη φορά τόσο περιεκτικά μαζί σας, το κείμενο στο οποίο έχει τυπωθεί ελάχιστες φορές, αναφέρεται στη μεταφορά πληθυσμού και γράφει πάνω ¨ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ¨ το οποίο μαζί με το ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ που αναγράφουν ποιες ομάδες ήρθαν από Τουρκία σε Κύπρο τον αριθμό των αφίξεων και ΕΓΓΡΑΦΑ σχετικά με τη μεταφορά πληθυσμού από ποια περιοχή σε ποιο χωριό μετακινήθηκαν.

    Ευχαριστώ ξεχωριστα, την πηγή η οποία έδωσε σε εμένα τα σχετικά έγγραφα για την εμπιστοσύνη και την ευαισθησία.

    ‘Άκρως απόρρητο’

    ‘Σχετικό ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ για κλείσιμο του κενού κατόπιν αιτήματος του εργατικού δυναμικού στο τουρκοκυπριακό μέρος με εργατικό δυναμικό το οποίο θα έρθει από την Τουρκία κατόπι αιτήματος του ομοσπονδιακού κράτους της Βόρειας Κύπρου’.

    Φέρει τη σημείωση ‘ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ¨’

    ‘Περιορισμένος’ αριθμός εκτυπώσεων.

    Ημερομηνία: 2.5.1975 Νο:97

    ‘Αποδοχή και ανάληψη της υποχρέωσης να απασχοληθεί στην περιοχή και στον τομέα που θα του υποδειχθεί’

    Μέρος/Γενικές αρχές/Σκοπός

    Άρθρο 1 ? Με σκοπό την εξασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης του τουρκοκυπριακού μέρους και κατόπιν αιτήματος του ομοσπονδιακού κράτους της Βόρρειας Κύπρου, η ικανοποίσηση αυτής της ανάγκης με γρήγορο και σχεδιασμένο τρόπο.

    ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

    Άρθρο 2

    Αυτό το καταστατικό περιλαμβάνει: προσδιορισμό των προτεραιοτήτων και του εργατικού δυναμικού το οποίο θα σταλεί στην Κύπρο, την αξιολόγηση της επιλογής και τον διαχωρισμό των ατόμων σε ομάδες, τις αρχές λειτουργίας και την ίδρυση του οργανισμού ο οποίος θα αναλάβει αυτό το καθήκον, τις μεθόδους που θα πρέπει να εφαρμοστούν στην πράξη, τους οικονομικούς πόρους οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν κατά την εφαρμογή και τις καταναλωτικές διαδικασίες, για το εργατικό δυναμικό που θα σταλεί, τα κριτήρια για την επιλογή περιοχής και οικογένειας και στην επιλογή του εργατικού δυναμικού που θα απασχοληθεί στον τομέα της γεωργίας, τις περιοχές προτεραιότητας.

    Γενικές προτεραιότητες και κριτήρια επιλογής περιοχής και οικογένειας ‘που θα σταλεί’ ως εργατικό δυναμικό.

    Εργατικό δυναμικό

    Άρθρο 3 - Το εργατικό δυναμικό το οποίο θα σταλεί στο τουρκοκυπριακό μέρος από την Τουρκία για να απασχοληθεί στους τομείς της γεωργίας, της βιομηχανίας, του τουρισμού και άλλων υπηρεσιών αποτελείται από τις πιο κάτω ομάδες:

    - Άτομα με κυπριακές καταβολές τα οποία βρίσκονται από πριν στην Τουρκία ως πρόσφυγες, Τουρκοκύπριοι οι οποίοι έχουν τουρκική υπηκοότητα ή εξακολουθούν να διαμένουν και να εργάζονται στην Τουρκία

    - Αγρότες και εργαζόμενοι στον γεωργικό τομέα

    - Εργάτες οι οποίοι είναι ικανοί να απασχοληθούν στους τομείς της βιομηχανίας, του τουρισμού και άλλων κλάδων υπηρεσιών

    - Τεχνίτες και επιστήμονες από διάφορους κλάδους, σύμβουλοι για διάφορα επαγγέλματα, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και κεφαλαίων, βιοτεχνιών και καταστημάτων

    - Ανιδίκευτοι εργάτες

    Εξέυρεση εργατικού δυναμικού που θα σταλεί

    Άρθρο 4 ? Στις παραγράφους b, c και e του άρθρου 3 για το καταχωρημένο εργατικό δυναμικό, απαιτούνται οι ακόλουθοι όροι:

    - Να συντηρεί οικογένεια ή να είναι πολύτεκνος

    - Να έχει δικαιοπρακτική ικανότητα

    - Αποδοχή και ανάληψη της υποχρέωσης να απασχοληθεί στην περιοχή και στον τομέα που θα του υποδειχθεί

    Κριτήρια για την επιλογή περιοχής και οικογένειας

    Άρθρο 5 - Στις παραγράφους b, c και e του άρθρου 3 για το καταχωρημένο εργατικό δυναμικό, η επιλογή περιοχής, τα κριτήρια και οι προτεραιότητες:

    - Περιοχές στις οποίες κατοικεί πληθυσμός με υψηλή κοινωνική προσαρμοστικότητα

    - Περιοχές που κατοικούνται από πληθυσμό με γνώσεις και δεξιότητες που έχουν προδιάθεση για τους κλάδους απασχόλησης στην Κύπρο

    - Πυκνοκατοικημένες περιοχές και περιοχές οι οποίες έχουν μεγάλο οικιστικό πρόβλημα

    - Θαλάσσιες, ορεινές και δασικές περιοχές

    - Περιοχές που το κλίμα τους μοιάζει με της Κύπρου

    Άρθρο 6 - Στις παραγράφους b, c και e του άρθρου 3 για το καταχωρημένο εργατικό δυναμικό, τα κριτήρια επιλογής οικογένειας:

    Οι οικογένειες να είναι Τουρκοι υπήκοοι και η μητρική τους γλώσσα να είναι τα τουρκικά,

    To άτομο που συντηρεί την οικογένεια να είναι μορφωμένο, να έχει ολοκληρώσει τα στρατιωτικά του καθήκοντα, να μην είναι μεγαλύτερο των 45 ετών και η υγεία του/της να είναι ικανοποιητική για να διεκπεραιώσει την εργασία που θα του ανατεθεί

    Να μην υπάρχουν νομικά κωλύματα τα οποία να αποτελέσουν εμπόδιο στο να ταξιδέψουν στο εξωτερικό οι συντηρητές των οικογενειών και τα μέλη των οικογενειών».

    (ΒΚ)

    [04] Στοιχεία για την πώληση οχημάτων τους τελευταίους 5 μήνες στα κατεχόμενα

    Η Halk?n Sesi (24.08.22) γράφει ότι τους πέντε πρώτους μήνες του 2022 πωλήθηκαν στα κατεχόμενα 632 νέα οχήματα και 3,248 μεταχειρισμένα. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, παρατηρήθηκε πτώση της τάξης του 23% στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ενώ η αγορά καινούργιων αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά 28%, σύμφωνα με στοιχεία του «τμήματος τροχαίας».

    Από τα 632 νέα οχήματα, τα 316 ήταν επιβατικά (σαλούν) και τα υπόλοιπα 316 επαγγελματικά.

    (ΚΣ)

    [05] Η πρέσβης των ΗΠΑ επισκέφτηκε την Καρπασία

    Η K?br?s (24.08.22) γράφει ότι η πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρπερ, επισκέφτηκε το Ριζοκάρπασο και την Γαληνοπόρνη.

    Η εφημερίδα γράφει ότι η Γκάρπερ συναντήθηκε και με τον λεγόμενο δήμαρχο του Ριζοκαρπάσου Σουφί Τζοσκούν.

    «Σε γραπτή του δήλωση ο Τζοσκούν ευχαρίστησε την Γκάρμπερ για την επίσκεψή του στο γραφείο του και σημείωσε ότι οι κάτοικοι της περιοχής ξεπέρασαν τις υλικές και ηθικές δυσκολίες που βίωσαν ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας με αλληλεγγύη, ενότητα και συμπαράσταση», γράφει η εφημερίδα.

    (ΚΣ)

    [06] Κινητοποιήσεις εργαζομένων στα κατεχόμενα ενάντια στην απόφαση για ενοποίηση των λεγόμενων δήμων

    O Bayrak (24.08.22 brtk.net) γράφει ότι οι συνδικαλιστές οργανώσεις που είναι οργανωμένες στους λεγόμενους δήμους, η «DEV-??, BES και Famagusta T?rk Genel-??» άρχισαν διαμαρτυρία μπροστά από την λεγόμενη βουλή που συνεδριάζει σήμερα, απαιτώντας την μην επικύρωση «νομοσχεδίου» που προνοεί την ενοποίηση των «δήμων».

    Η «βουλή» συζητεί σήμερα το σχετικό «νομοσχέδιο» και οι υπάλληλοι εξάγγειλαν γενική απεργία στους «δήμους» από σήμερα το πρωί. Οι «υπάλληλοι των δήμων» άρχισαν να συγκεντρώνονται μπροστά από τη «βουλή» από τις 8.00 π.μ.

    Εξάλλου, η K?br?s Postas? (24.08.22 kibrispostasi.com) γράφει ότι ο πρόεδρος της BES Μουσταφά Γιαλίνκαγια ανάφερε ότι «συνελήφθησαν υπάλληλοι του δήμου Καρπασίας» την ώρα που πήγαιναν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

    Χαρακτήρισε επίσης το «νομοσχέδιο αντισυνταγματικό» και είπε ότι θα συνεχίσουν να διαμαρτύρονται μέχρι η «κυβέρνηση» να κάνει ένα βήμα πίσω σχετικά με το θέμα.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Έρντογαν: «Η Κριμαία είναι αναπόσπαστο τμήμα της Ουκρανίας»

    Σύμφωνα με την Ak?am (Αk?am.com.tr 23.08.22) και το πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (aa.com.tr 23.08.22), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν δήλωσε χθες ότι το «διεθνές δίκαιο επιβάλλει την επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία, της οποίας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα», όπως ανέφερε, ενώ την ίδια στιγμή, διαμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θα μειώσει την στήριξη που παρέχει στην Παλαιστίνη.

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια κοινής διάσκεψης Τύπου με τον Πρόεδρο του Παλαιστινιακού κράτους Mahmud Abbas, μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχαν στην Τουρκία, ο Έρντογαν διαβεβαίωσε τον Παλαιστίνιο ηγέτη ό,τι τα βήματα που γίνονται εκ’ μέρους της Τουρκίας για ομαλοποίηση των σχέσεων της με το Ισραήλ δεν θα υποβαθμίσουν την στήριξη της Τουρκίας στην υπόθεση των Παλαιστινίων. «Το αντίθετο, αυτό θα συμβάλει στην επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

    Αναφερόμενος στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Abbas, ο Έρντογαν είπε ότι συζήτησαν τα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ την ίδια στιγμή τόνισε ότι έχει διαβεβαιώσει τον Παλαιστίνιο ηγέτη ότι η Τουρκία υποστηρίζει πάντα τη λύση των δύο κρατών και θα συνεχίσει να παρέχει κάθε είδους στήριξη στο θέμα της ευημερίας και προόδου του Παλαιστινιακού λαού.

    Σε δηλώσεις του με τη σειρά του, ο Abbas ευχαρίστησε την Τουρκία για τη συνεχή στήριξη που παρέχει στον Παλαιστινιακό λαό και στην δίκαιη υπόθεση του, ενώ την ίδια στιγμή εξήρε το ρόλο της Τουρκίας για την πλήρη στήριξη που παρείχε στην Παλαιστίνη για να καταστεί κράτος παρατηρητή στα ΗΕ.

    Το διεθνές δίκαιο επιβάλλει επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία

    Εξάλλου, σύμφωνα με την T?rkiye (turkiyegazetesi.com.tr 23.08.22), σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που απέστειλε στη διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής της «Πλατφόρμας της Κριμαίας», ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν τόνισε ότι το διεθνές δίκαιο επιβάλλει την επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία, της οποίας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα».

    Χαιρετίζοντας στα πλαίσια της συνόδου, τον Πρόεδρο της Ουκρανίας και άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών που συμμετείχαν στη Σύνοδο, Ερντογάν δήλωσε ότι επ’ ευκαιρία της 1ης Επετείου από την Ίδρυση της Πλατφόρμας για την Κριμαία, στηρίζουν την σύσταση της Πλατφόρμας η οποία αποσκοπεί στον να στηρίξει με ένα πιο αποτελεσματικό τρόπο την υπόθεση της Κριμαίας με ειρηνικές μεθόδους.

    Δεν αναγνωρίζουμε τη προσάρτηση

    Τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να μην αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας, ο Ερντογάν ανάφερε ότι «πρόκειται για μια στάση αρχών που έχει όχι μόνο νομική αλλά και ηθική βάση. Η επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία, της οποίας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα, αποτελεί ουσιαστικά απαίτηση του διεθνούς δικαίου. Η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της πολιτικής ενότητας της Ουκρανίας είναι κρίσιμης σημασίας όχι μόνο για την περιφερειακή αλλά και για την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Είμαστε αποφασισμένοι να μην υποκύψουμε και να συνεχίσουμε αδιάκοπα τις διαμεσολαβητικές μας προσπάθειες προς την κατεύθυνση της επίτευξης ειρήνης», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

    (ΑΚ)

    [02] Αυστηρή προειδοποίηση Ακάρ προς Ελλάδα για το Αμπντουλχαμίτ Χάν

    Σύμφωνα με την T?rkiye (turkiyegazetesi.com.tr 24.08.22), o Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσον η Ελλάδα έχει παρενοχλήσει το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν, προειδοποίησε την Ελλάδα να μην κάνει αυτό το λάθος.

    «Το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν συνεχίζει τις έρευνες. Συνοδεύεται από φρεγάτες. Ελπίζω να μην κάνουν κάτι που θα είναι λάθος. Χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες μας στη βάση του διεθνούς δικαίου, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και τις σχέσεις καλής γειτονίας», υποστήριξε ο Ακάρ.

    Τηλεφωνική επικοινωνία Ακάρ με τον Αμερικανό ομόλογό του

    Εξάλλου, Σύμφωνα με την Ak?am (Αk?am.com.tr 23.08.22), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Lloyd James Austin.

    Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι Ακάρ και Austin συζήτησαν διμερή και περιφερειακά ζητήματα, τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τον αγώνα για καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το θέμα της πώλησης των F-16 στην Τουρκία και θέματα άμυνας και ασφάλειας.

    (ΑΚ)

    [03] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου με ΥΠΕΞ Αζερμπαϊτζάν και Γεωργίας

    Σύμφωνα με την Ak?am (Ak?am.com.tr 23.08.22), το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι o Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συζήτησε με τον ομόλογό του του Αζερμπαϊτζάν Ceyhun Bayramov σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

    Σε ανάρτηση του στο Twitter, ο Υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν χαρακτήρισε εποικοδομητική την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι συζητήθηκαν περιφερειακά ζητήματα, η στρατηγική συνεργασία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, το θέμα της περαιτέρω ενίσχυσης της πολύπλευρης συνεργασίας των δύο χωρών και οι σχεδιασμοί τους για την Οργάνωση Τουρκικών Κρατών.

    Επίσης, σύμφωνα με την Ak?am (Ak?am.com.tr 23.08.22), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με το ομόλογό τους της Γεωργίας, Ilia Darchiashvili με τον οποίο συζήτησαν τις πυρκαγιές που συνεχίζονται στη Γεωργία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Τσαβούσογλου ενημέρωσε τον Γεωργιανό ομόλογό του ότι η Τουρκία θα αποστείλει βοήθεια για κατάσβεση των πυρκαγιών.

    (ΑΚ)

    [04] Επαφές στο Κατάρ πραγματοποιεί ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας

    Η Sabah (sabah.com.tr 24.08.22) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ο οποίος πραγματοποιεί σειρά επαφών σε χώρες του Κόλπου, βρίσκεται σήμερα στο Κατάρ όπου και πραγματοποίησε συνάντηση στη Ντόχα με τον ομόλογό του Saad Sherida Al-Kaabi.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, κατά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν και επιτροπές των δύο χωρών σε θέματα ενέργειας, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά σε θέματα που αφορούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις έρευνες για υδρογονάνθρακες.

    Κατά τις επαφές του, ο Ντονμέζ συνοδευόταν από τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Ντόχα, Μεχμέτ Μουσταφά Γκιοκσού, τον Γενικό Διευθυντή, υπεύθυνο για διεθνής σχέσεις του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Όζτουρκ Σελβίτοπ, και τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίων (TPAO) Ζουχντού Μπαντί.

    (ΑΚ)


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 24 August 2022 - 21:06:15 UTC