Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 28 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-08-22

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 159/2022 20-22.08.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] «Υπουργείο Εξωτερικών»: «Η μόνη κατοχή είναι αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας»
  • [02] Μόνο τις τεχνικές επιτροπές συζητούν οι διαπραγματευτές, λέει ο Ολγκούν
  • [03] Τατάρ: Μέσω του ιδρύματος Γιουνούς Εμρέ η φωνή μας ακούγεται σε διάφορες χώρες
  • [04] Στόχος το άνοιγμα του νέου «αεροδρομίου» στις 15 Νοεμβρίου, λέει ο Ατάογλου
  • [05] Σουτζούογλου: «Ποτέ δεν είπα πως το 2023 θα αλλάξει η εξουσία στην Τουρκία»
  • [06] Αρθρογράφος για την ανάγκη λειτουργίας της «Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών»
  • [07] Στήριξη από το Τουρανικό Συνέδριο στο καθεστώς των Τουρκοκυπρίων
  • [08] Ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Κερύνειας ? Αντιδράσεις
  • [09] Μεγάλο οικιστικό έργο στο Τρίκωμο
  • [10] Εξαφανισμένοι 322 «φοιτητές» από το Μπαγκλαντές
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ακάρ: Έχουν μεταφερθεί 656.349 τόνοι σιτηρών από την Ουκρανία
  • [02] Νέα συμμαχία για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία
  • [03] Με κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές έξι αντιπολιτευόμενα κόμματα

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] «Υπουργείο Εξωτερικών»: «Η μόνη κατοχή είναι αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας»

    Ο παράνομος Bayrak (19.08.22, brtk.net) μεταδίδει ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του καθεστώτος ισχυρίστηκε ότι «η μόνη κατοχή στην Κύπρο είναι η κατοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960 από την ελληνοκυπριακή ηγεσία».

    Σε γραπτή δήλωση απαντώντας στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, το λεγόμενο υπουργείο υποστηρίζει ότι «στην πρόσφατη δήλωσή του του υπουργείο εξωτερικών της ελληνοκυπριακής πλευράς», όπως χαρακτηρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία, «προέβη σε αβάσιμους ισχυρισμούς κατά της χώρας μας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας».

    «Η ελληνοκυπριακή διοίκηση, όπως όλοι οι εγκληματίες, προσπαθεί να δικαιολογήσει τις αμαρτίες του παρελθόντος, παίζοντας τον ρόλο του θύματος», συνεχίζει η ανακοίνωση ισχυριζόμενη και τα εξής:

    «Το ελληνοκυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών προσπαθεί να κάνει να ξεχαστεί ότι ελληνοκυπριακή ηγεσία γκρέμισε με την βία των όπλων την Κυπριακή Δημοκρατία του 1960, την περίοδο των 11 ετών κατά την οποία ο τουρκοκυπριακός λαός υπέστη βάρβαρη μεταχείριση με τον εγκλωβισμό του σε θύλακες, και το στρατιωτικό πραξικόπημα που είχε ως στόχο την ένωση του νησιού με την Ελλάδα. [?]

    Ο τουρκοκυπριακός λαός, ο οποίος αφέθηκε χωρίς κράτος εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς, ίδρυσε την ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ ασκώντας το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση. Ο κοσμικός τουρκοκυπριακός λαός που πιστεύει στο κράτος δικαίου έχει ένα κράτος, έναν δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο, μια βουλή και μια κυβέρνηση. Η ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση’ δεν εκπροσωπεί νομικά και de facto τον τουρκοκυπριακό λαό. Η αναγνώριση μόνο της ‘ελληνοκυπριακής διοίκησης’ στερείται ηθικής αξίας και δικαιοσύνης.

    Η ελληνοκυπριακή Διοίκηση, που ακόμη δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι το παράδειγμα σχετικά με το Κυπριακό έχει αλλάξει, ακολουθεί μια πολιτική αποκομμένη από την πραγματικότητα. Επιπλέον, το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά οδήγησε επανειλημμένως σε αποτυχία το ‘μοντέλο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδιακής λύσης βασισμένης στην πολιτική ισότητα’, αποκαλύπτει ξεκάθαρα την ψευδή δέσμευση της ελληνοκυπριακής πλευράς σε αυτό το μοντέλο. Αυτή η υποκρισία έχει γίνει μέρος της καθημερινής πολιτικής της ελληνοκυπριακής ηγεσίας. Η παρεμπόδιση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης των Τουρκοκυπρίων από την ελληνοκυπριακή πλευρά μέσω της απάνθρωπης απομόνωσης από τη μια πλευρά και το παράπονο για την εμβάθυνση των διπλωματικών και οικονομικών μας σχέσεων με την Τουρκία, τη μοναδική μας πύλη προς τον κόσμο, από την άλλη, είναι μόνο ένα από τα παραδείγματα αυτής της υποκρισίας.

    Η επιλογή της λύσης που βασίζεται στην κυρίαρχη ισότητα των δύο κρατών στην Κύπρο δεν είναι μια επιβολή, αντίθετα με ό,τι ισχυρίζεται το ελληνοκυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά η μόνη ρεαλιστική και βιώσιμη επιλογή. Επιβολή αποτελεί η επιμονή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στο μοντέλο της ομοσπονδιακής λύσης, το οποίο παρουσιάστηκε ως συνταγή στην Κύπρο για περισσότερα από 50 χρόνια, αλλά έχει ήδη εξαντληθεί ως επιλογή. Μια αποδεκτή και βιώσιμη συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την επιβεβαίωση της κυρίαρχης ισότητας της ‘ΤΔΒΚ’ πριν από την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων».

    Στην ανακοίνωση, τέλος, υποστηρίζεται ότι η «ΤΔΒΚ» θα συνεχίσει να προοδεύει και να αναπτύσσεται γρήγορα, προστατεύοντας τα δικαιώματά της παρά τις αδικίες και τις δυσκολίες, μαζί με τη «μητέρα πατρίδα Τουρκία», η οποία πρωτοστατεί, όπως ισχυρίζεται, στην εγκαθίδρυση και διατήρηση της ειρήνης, της ηρεμίας και της συνεργασίας, με την κουλτούρα της ανεκτικότητας ως σεβαστό μέλος της διεθνούς κοινότητας.

    (ΓΜ)

    [02] Μόνο τις τεχνικές επιτροπές συζητούν οι διαπραγματευτές, λέει ο Ολγκούν

    Ο παράνομος Bayrak (20.08.22, brtk.net) μεταδίδει ότι ο ειδικός εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, Εργκιούν Ολγκούν δήλωσε ότι πραγματοποιούν κάθε βδομάδα συναντήσεις μέσω διαδικτύου με τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς Μενέλαο Μενελάου με τον οποίο συζητούν μόνο τις εργασίες των τεχνικών επιτροπών που αφορούν την βελτίωση της καθημερινής ζωής των «δύο λαών», κατά την έκφρασή του.

    Μιλώντας στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Ολγκούν ανέφερε ότι οι συναντήσεις αυτές διεξάγονται κατόπιν έκκλησης του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και Αρχηγού της Αποστολής για την Κύπρο Colin Stewart, ο οποίος συμμετέχει σε αυτές.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα στον ελληνοκυπριακό Τύπο που μιλούσε προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από τους διαπραγματευτές (?efforts to kick-start talks?), ο Ολγκούν είπε ότι οι συναντήσεις τους δεν έχουν σχέση με την διαπραγματευτική διαδικασία.

    Σημειώνοντας ότι οι διαδικτυακές συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα, ο Ολγκούν υπενθύμισε ότι υπάρχουν 12 τεχνικές επιτροπές που ασχολούνται με θέματα όπως η υγεία, το περιβάλλον, η πολιτιστική κληρονομιά και η εγκληματικότητα, και είπε ότι κατά τη διάρκεια των διαδικτυακών συναντήσεων συζητείται το έργο αυτών των επιτροπών που αφορούν ή επηρεάζουν την καθημερινή ζωή και των δύο πλευρών.

    Κατέληξε λέγοντας ότι οι επίσημες διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να αρχίσουν χωρίς την δημιουργία του απαραίτητου κοινού εδάφους, όπως έχει δηλώσει και ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    (ΓΜ)

    [03] Τατάρ: Μέσω του ιδρύματος Γιουνούς Εμρέ η φωνή μας ακούγεται σε διάφορες χώρες

    Ο παράνομος Bayrak (20.08.22, brtk.net) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι μέσω του ιδρύματος τουρκικής γλώσσας Γιουνούς Εμρέ η φωνή των Τουρκοκυπρίων ακούγεται σε διάφορες χώρες».

    Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο του ιδρύματος Σερέφ Ατές, Τατάρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη και ισχυρίστηκε ότι «οι Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν να προοδεύουν σε κάθε τομέα παρά την λεγόμενη απομόνωση και συμμετέχουν όσο περισσότερο μπορούν στις εκδηλώσεις που διεξάγονται.

    Προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι «η ΤΔΒΚ είναι κράτος και η ότι άλλη πλευρά το παραγνωρίζει αυτό», ο Τατάρ είπε ότι «δεν θα παίξουμε το παιχνίδι τους» και υποστήριξε:

    «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νοοτροπία που έχει διαπράξει κάθε είδους επιθέσεις εναντίον των Τουρκοκυπρίων. Η άλλη πλευρά δεν έχει καμία προσπάθεια να δημιουργήσει μια βιώσιμη δομή εδώ. Θέλουν να μας υποβαθμίσουν σε μειονότητα σε αυτό το νησί. Ο στόχος τους για την Ένωση συνεχίζεται ακόμα. Ενισχύουμε τη δική μας δομή με την υποστήριξη της Τουρκίας. Η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων νέων σε διάφορες δραστηριότητες θα τους δώσει ηθικό και κίνητρο.

    Είμαστε υπερήφανοι για τη νεολαία μας. Έχουμε έναν λαό που παρ' όλες τις δυσκολίες, εργάζεται και αγωνίζεται για την προώθηση της ‘ΤΔΒΚ’ και η επιτυχία φαίνεται σε κάθε τομέα. Νομίζω ότι με την υπέρβαση των δυσκολιών, μας περιμένει μια καλύτερη περίοδος. Η μητέρα πατρίδα Τουρκία στηρίζει τους Τουρκοκύπριους για να πετύχουν κάτι καλύτερο στις εκδηλώσεις που διοργανώνει σε διάφορα τουρκικά κράτη. Εγώ πάντα υπερασπιζόμουν την ανεξαρτησία μας και η Τουρκία μας υποστηρίζει πάντα».

    (ΓΜ)

    [04] Στόχος το άνοιγμα του νέου «αεροδρομίου» στις 15 Νοεμβρίου, λέει ο Ατάογλου

    Ο παράνομος Bayrak (21.08.22, brtk.net) μεταδίδει ότι ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος του κατοχικού καθεστώτος, Φικρί Ατάογλου δήλωσε ότι στόχος τους είναι να ανοίξει το νέο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στις 15 Νοεμβρίου κατά την επέτειο ανακήρυξης του αποσχιστικού καθεστώτος.

    Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στις εγκαταστάσεις του υπό κατασκευή νέου παράνομου αεροδρομίου, ο Ατάογλου υποστήριξε ότι θα έχει μεγάλη σημασία για την τουριστική περίοδο του 2023.

    Πρόσθεσε ότι την περασμένη εβδομάδα είχε μια πολύ παραγωγική συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Έρσοϊ κατά την διάρκεια της οποίας ξεκινήσαν μια πρωτοβουλία για να εξασφαλιστεί πυκνή ροή ξένων τουριστών μέσω Τουρκίας με την ολοκλήρωση του νέου παράνομου αεροδρομίου.

    Επιπλέον, ο λεγόμενος υπουργός δήλωσε ότι οι αρχές των κατεχομένων έλαβαν την υπόσχεση από τον Έρσοϊ ότι η Τουρκία θα προωθήσει τα κατεχόμενα ως τουριστικό προορισμό σε όλες τις χώρες όπου προβάλλεται η Τουρκία μέσω του Τουρκικού Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης (TGA) του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Υποστήριξε δε ότι στόχος είναι, με την υποστήριξη της Τουρκίας, να κλείσει πολύ ψηλότερα από τις προσδοκίες το 2023 από πλευράς τουρισμού.

    Αναφέροντας ότι συνεργάζονται συνεχώς σε όλα τα θέματα με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, ο Ατάογλου είπε ότι το λεγόμενο υπουργείο υποστηρίζει τόσο τις πολιτιστικές δραστηριότητες όσο και την αποκατάσταση ιστορικών μνημείων.

    Αναφερόμενος στο νέο παράνομο αεροδρόμιο, ο Ατάογλου δήλωσε ότι θα εξυπηρετεί αεροσκάφη μεγάλου μεγέθους και θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί ταυτόχρονα 26 μεγάλα αεροσκάφη.

    Ο Ατάογλου υποστήριξε ότι στα κατεχόμενα έρχονται αεροσκάφη μικρού μεγέθους λόγω του γεγονότος ότι δεν μπορούν να προσγειωθούν στο παλιό παράνομο αεροδρόμιο αεροσκάφη μεγάλου μεγέθους και πρόσθεσε ότι το κόστος θα μειωθεί με την άφιξη αεροσκαφών μεγάλου μεγέθους.

    Αναφορικά με την πρόοδο των εργασιών, ο Ατάογλου είπε ότι το νέο αεροδρόμιο είναι έτοιμο εκτός από την ηλεκτρική ενέργεια και τον φωτισμό και σημείωσε ότι η σύνδεση της ηλεκτρικής ενέργειας και του φωτισμού θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.

    Ο λεγόμενος υπουργός ανέφερε, τέλος, ότι μετά την ηλεκτροδότηση και τον φωτισμό θα ξεκινήσει η φάση της μετακόμισης και των δοκιμών και κατέληξε λέγοντας ότι στόχος είναι το παράνομο αεροδρόμιο να ανοίξει στις 15 Νοεμβρίου με την ολοκλήρωση των δοκιμών.

    (ΓΜ)

    [05] Σουτζούογλου: «Ποτέ δεν είπα πως το 2023 θα αλλάξει η εξουσία στην Τουρκία»

    Η K?br?s (22.08.22) γράφει πως ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Φαϊζ Σουτζούογλου δήλωσε πως ποτέ δεν είπε ότι το 2023 θα αλλάξει η κυβέρνηση στην Τουρκία. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, σε δηλώσεις του στην K?br?s, o Σουτζούογλου απάντησε στον σχετικό ισχυρισμό που επιχειρήθηκε να αναπτυχθεί εναντίον του για την αναφορά αυτή που αρνείται πως έκανε.

    Υποστήριξε πως το κόμμα δεν έχει ρατσιστική προσέγγιση, ωστόσο, είναι «ευαίσθητο στα εθνικά θέματα». «Το UBP είναι ένα κόμμα με υψηλή εθνική ευαισθησία», τόνισε.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις του με την Τουρκία δήλωσε πως είναι ζωτικής σημασίας για το κόμμα να έχει «την υψηλότερη και ισχυρότερη αγάπη και δεσμό με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία». «Οι προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων να κυριαρχήσουν μόνοι τους στο νησί με την προσήλωσή τους στη Μεγάλη Ιδέα είναι ένας ζωτικός κίνδυνος για εμάς. Χωρίς τη μητέρα πατρίδα Τουρκία, η τουρκική παρουσία στο νησί της Κύπρου θα είχε τερματιστεί. Κανείς δεν μπορεί να πει το αντίθετο. Στο συνέδριο του UBP, όπου εκλέχθηκα πρόεδρος, δήλωσα ξεκάθαρα ότι όποιος αμφισβητεί τις καλές σχέσεις με την Τουρκία δεν μπορεί να βρίσκεται κάτω από την ίδια στέγη με εμάς. Σήμερα, επιμένω σε αυτά τα λόγια», υποστήριξε.

    Σε ερώτηση της εφημερίδας για τους ισχυρισμούς ότι δεν ήταν επιθυμητός από την Άγκυρα, ξεκινώντας από τη διαδικασία κατά την οποία εξελέγη ως υποψήφιος για την προεδρία του UBP, απάντησε τα εξής: «Γιατί να υπάρχει πρόβλημα με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνηση του ΑΚΡ; Όταν συναντήθηκα με τον Ερντογάν ως πρωθυπουργός, ήταν μια πολύ ειλικρινής και πολύ παραγωγική συνάντηση. Ωστόσο, κοιτάξτε την πρόσφατη ιστορία των Τουρκοκυπρίων, θέλουν πάντα να προχωρούν εδώ παραπληροφορώντας την Άγκυρα».

    Πρόσθεσε επίσης ότι μόνο την εκτίμησή του μπορεί να εκφράσει για το ΑΚΡ και τον ηγέτη του, τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει εκπληρώσει με μεγάλη επιτυχία την ευθύνη της εξουσίας στην Τουρκία εδώ και 20 χρόνια, κατά την έκφρασή του.

    Σε ερώτηση για το πως διαχειρίζεται το γεγονός ότι δεν είναι δεν είναι «πρωθυπουργός», ενώ είναι πρόεδρος του UBP, είπε πως εξελέγη πρόεδρος του UBP με περισσότερο από το εξήντα τοις εκατό των ψήφων.

    «Αυτό που ήταν φυσικό ήταν η συνέχιση της πρωθυπουργίας μου. Η παραίτησή μου σε σχέση με τον Σουνάτ Ατούν έγινε δεκτή και ο πρόεδρος με διόρισε εκ νέου πρωθυπουργό. Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα για τον συνασπισμό UBP-DP-YDP. Η κυβέρνηση σχηματίστηκε. Το πρόγραμμα διαβάστηκε. Καθώς η αντιπολίτευση μποϊκοτάρισε τη συζήτηση του κυβερνητικού προγράμματος στην ολομέλεια, το στάδιο αυτό πέρασε γρήγορα. Στις 30 Απριλίου 2022, δόθηκε ψήφος εμπιστοσύνης. Τις πρώτες πρωινές ώρες της προηγούμενης ημέρας συναντήθηκα πρόσωπο με πρόσωπο με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), Φικρί Ατάογλου και τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο του Κόμματος Αναγέννησης (YDP) Ερχάν Αρικλί. Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Ξεκινώντας γύρω στις πέντε και μισή, η επικοινωνία διακόπηκε. Αργότερα εκείνο το βράδυ, έμαθα ότι δεν θα έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης. Επέστρεψα την εντολή στον πρόεδρο χωρίς κανένα δισταγμό. Εάν το UBP είχε επαρκή πλειοψηφία, αυτό που συνέβη εκείνη την ημέρα δεν θα είχε συμβεί», υποστήριξε.

    Ανέφερε επίσης πως είναι ενήμερος για τα εσωτερικά ζητήματα του κόμματος και υποστήριξε πως το UBP είναι ένα κόμμα που γράφει ιστορία.

    Πρόσθεσε πως θεωρεί την πολιτική ως μια προσπάθεια που γίνεται με μεγάλη πίστη με σκοπό την εξυπηρέτηση της κοινωνίας και δήλωσε πως ποτέ δεν προσδοκούσε προσωπικό κέρδος από την πολιτική.

    Υποστήριξε επίσης πως αν και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP ) μπορεί να θεωρείται ως το παλαιότερο εν ζωή κόμμα, αφού ιδρύθηκε το 1970, ωστόσο, το UBP είναι ένα κόμμα του οποίου οι ρίζες πηγαίνουν πίσω στη δεκαετία του 1940 και του 1950, «στις ρίζες του τουρκοκυπριακού αγώνα».

    (ΚΣ)

    [06] Αρθρογράφος για την ανάγκη λειτουργίας της «Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών»

    Κάτω από τον τίτλο «Γιατί δεν λειτουργείται η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών;» ο διευθυντής της Diyalog (21.08.22) αναφέρεται στο περιουσιακό πρόβλημα στην Κύπρο και γράφει και τα εξής για την «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» που συστήθηκε στα κατεχόμενα:

    «[?] Κατά τους πρώτους μήνες, η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών έπεσε με τα μούτρα στην δουλειά και άρχισε να εξετάζει τις πολλές αιτήσεις που έρχονταν από Ελληνοκύπριους. Μέχρι σήμερα, πέραν των 6 χιλιάδων Ελληνοκυπρίων προσέφυγαν για να πουλήσουν την περιουσία τους στον βορρά. Μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία αυτών δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα λόγω ‘έλλειψης πόρων’.

    Η Τουρκία, δικαίως, εισηγήθηκε στις κυβερνήσεις της ΤΔΒΚ μια πρακτική με το όνομα ‘βελτιωτικός φόρος’. Αυτή η πρακτική προβλέπει να παίρνεται φόρος 20% από εκείνους που κατέχουν χιλιάδες στρέμματα ελληνοκυπριακών οικοπέδων και θα αποκομίσουν τουλάχιστον διπλάσιο κέρδος σε αναλογία με την σημερινή τιμή σε περίπτωση που μεταβιβαστούν αυτά ‘εκ μέρους του νόμιμου ιδιοκτήτη τους’. Πού έχει λάθος αυτό; Το 80% των χρημάτων θα το πληρώσει η Τουρκία και το 20% ο τωρινός ιδιοκτήτης. Όμως δεν πέρασε από τον βουλή ο νόμος που ετοιμάστηκε πάνω σε αυτό το θέμα. Οι πολιτικοί, που βρίσκονται κάτω από την επιρροή εκείνων που κατέχουν χιλιάδες στρέμματα ελληνοκυπριακής γης, δεν το έκαναν αυτό με τίμημα την απειλή του μέλλοντος όλων των ανθρώπων μας. Όμως, η πρόταση της Τουρκίας περιελάβανε την εξασφάλιση πολύ χαμηλότοκων και πολύ μακροπρόθεσμων δανείων από την Τράπεζα Ζιραάτ.

    Μερικοί κύκλοι μπορεί να θεωρούν σε σχέση με τις ελληνοκυπριακές περιουσίες ότι ‘τις πήραμε, τέλειωσε, δεν τις δίνουμε’. Και μπορεί να καταφέρνουν να σπαταλούνται όλες αυτές οι χρυσές ευκαιρίες που μας δίνονται. Όμως, να μην ξεχνιέται ότι μπροστά σε κάποια διαφορετική εξέλιξη μια μέρα, δεν θα μείνει στα χέρια κανενός ελληνοκυπριακή περιουσία.

    Στο πλαίσιο νόμου που πέρασε πριν οκτώ χρόνια από την ελληνοκυπριακή βουλή, προβλέπεται μέχρι και εφτά χρόνια φυλάκιση για όσους μετά από εκείνη την ημερομηνία αγοράσουν και πουλήσουν, ενοικιάσουν και είναι ενοικιαστές περιουσίας ‘χωρίς την νόμιμη μεταβίβαση του ιδιοκτήτη της’. Κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίζει αυτή την πραγματικότητα.

    Η Τουρκία δικαίως ρωτά ‘αφού εσύ αδελφέ μου δεν πληρώνεις ακόμα και το 20% της ελληνοκυπριακής περιουσίας χιλίων στρεμμάτων για να την μετατρέψεις σε τουρκική, εγώ γιατί πληρώνω το σύνολο του ποσού;’ Το καθήκον που αναλογεί σε εμάς είναι να αξιοποιήσουμε πολύ καλά αυτή την ευκαιρία και να οδηγήσουμε σε αποτέλεσμα γρήγορα τις αιτήσεις που υποβάλλονται στην Επιτροπή Αποζημιώσεων Περιουσιών. Όλοι όσοι αγαπούν τον λαό και το έθνος τους, και κυρίως η κυβέρνηση, πρέπει να κινητοποιηθούν σε αυτό το θέμα και να εργαστούν για να τεθεί σε ισχύ ο νόμος που περιμένει στην βουλή. Διότι είναι ζωτικής σημασίας αυτός ο νόμος. Αν δεν επιδειχθεί βιασύνη και δεν αξιοποιηθούν οι ελληνοκυπριακές αιτήσεις, θα δαγκώνουμε το ένα μας δάχτυλο και θα μας πονάνε όλα. Τότε θα μας πουν ‘όποιος πέφτει μόνος του δεν κλαίει’».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Στήριξη από το Τουρανικό Συνέδριο στο καθεστώς των Τουρκοκυπρίων

    Σύμφωνα με την K?br?s (21.08.22), ο αρθρογράφος Αχμέτ Τολγκάι γράφει ότι στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων του Τουρανικού Συνεδρίου που διεξήχθη στην Ουγγαρία περιλαμβάνεται αναφορά στήριξης «στο καθεστώς και στον αγώνα» των Τουρκοκυπρίων.

    Συγκεκριμένα, στο 21ο άρθρο του κειμένου που συντάχθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά το πέρας των εργασιών του συνεδρίου, γίνεται αναφορά στις «καταπιεσμένες τουρκικές κοινότητες» του Ανατολικού Τουρκεστάν, της Μοσούλης - Κιρκούκ, της Κύπρου, της Κριμαίας και της Δυτικής Θράκης και διατυπώνεται η υπόσχεση ότι η κατάστασή τους θα συζητείται συνεχώς σε διεθνή φόρα και θα εξασφαλιστεί ότι θα παραμείνουν στην παγκόσμια ατζέντα «μέχρι να αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει».

    (ΓΜ)

    [08] Ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Κερύνειας ? Αντιδράσεις

    H K?br?s (20.08.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την ιδιωτικοποίηση του αρχαίου λιμανιού της Κερύνειας και της μαρίνας πίσω από το κάστρο της Κερύνειας.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση λήφθηκε σε συνεδρία του «σώματος» την περασμένη Παρασκευή.

    Εξάλλου, η Yeni D?zen (22.08.22) γράφει ότι μιλώντας στην εφημερίδα, ο «δήμαρχος» Κερύνειας, Νινταϊ Γκιούνγκιορντου δήλωσε ότι δεν έχει τύχει λεπτομερούς ενημέρωσης αναφορικά με το θέμα. Είπε ότι θα προσπαθήσει να ενημερωθεί λεπτομερώς και θα συζητήσει το θέμα με τους «νομικούς» του «δήμου» και τα μέλη του «δημοτικού συμβουλίου». Σημείωσε μάλιστα ότι κανείς δεν διαβουλεύθηκε γι’ αυτό με τον «δήμο» γραπτώς ή προφορικώς και ότι ο ίδιος έμαθε την εξέλιξη από αναρτήσεις κάποιων μελών του «δημοτικού συμβουλίου».

    Αντιδράσεις υπήρξαν και από «βουλευτές» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος στην κατεχόμενη Κερύνεια, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν θα γίνει τόσο εύκολα η ιδιωτικοποίηση και ότι η προσπάθεια είναι να ιδιωτικοποιούν πολλά μέρη στα κατεχόμενα όπως έγινε στην Τουρκία.

    Η Diyalog (21.08.22) γράφει ότι μια μερίδα καταστηματαρχών στηρίζει την απόφαση για την ιδιωτικοποίηση υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό καθώς, όπως ισχυρίζονται, το λιμάνι βρίσκεται σε κακή κατάσταση.

    (ΒΚ)

    [09] Μεγάλο οικιστικό έργο στο Τρίκωμο

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη Cyprus Today (20.08.22) γράφει ότι έγινε στο κατεχόμενο Τρίκωμο η επίσημη παρουσίαση οικιστικού έργου του Long Beach ?skele properties, το οποίο περιλαμβάνει 4 συγκροτήματα με κτίρια άνω των 28 ορόφων.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα το έργο, θα αναγερθεί από το συγκρότημα η D?ve? Group και το όνομά του έργου είναι «Querencia».

    Στην παρουσίαση παρευρέθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ και ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού Φικρί Ατάογλου, ο οποίος σε ομιλία του ανέφερε ότι το έργο θα δημιουργήσει ευκαιρίες εργασίας.

    Εηάλλου, η υπεύθυνη πωλήσεων της D?ve? Group, Μπουρτζού Κουρτ ανέφερε ότι το έργο θα βρίσκεται σε απόσταση 400 μέτρων από την ακτή και περιλαμβάνει 2 ξενοδοχεία 5 αστέρων και το μεγαλύτερο καζίνο του νησιού.

    (ΒΚ)

    [10] Εξαφανισμένοι 322 «φοιτητές» από το Μπαγκλαντές

    Η Κ?br?s (20.08.22) γράφει ότι 322 άτομα από το Μπαγκαντές ενεγράφησαν σε «πανεπιστήμια» στα κατεχόμενα όμως διαπιστώθηκε πως δεν συνεχίζουν τις σπουδές τους.

    Αυτό ανέφερε εκπρόσωπος της ψευδοαστυνομίας την Παρασκευή στο «δικαστήριο», το οποίο παράτεινε για άλλες εφτά ημέρες το διάταγμα κράτησης δύο ατόμων, που θεωρούνται ύποπτα ότι βοήθησαν τους εν λόγω «φοιτητές» να περάσουν στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές.

    Η «αστυνομία» σημείωσε ότι 21 από αυτά τα 322 άτομα συνελήφθησαν και βρίσκονται στην φυλακή με κατηγορίες ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και «παραβίαση απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης πρώτου βαθμού».

    Οι δύο ύποπτοι, που επίσης κατάγονται από το Μπαγκλαντές, σύμφωνα με την «αστυνομία», έφεραν τους 322 συμπατριώτες τους στην κατεχόμενη Κύπρο στις αρχές του 2022 με την υπόσχεση να τους μεταφέρουν στην Ευρώπη.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο ύποπτοι πήραν 6,000 ευρώ από το κάθε άτομο για να το εγγράψουν ως «φοιτητή» και στη συνέχεια το έβαζαν να δουλεύει σε οικοδομές. Επίσης, την 1η Αυγούστου 2022, οι ίδιοι ύποπτοι τους έδειξαν την περιοχή του Προμαχώνα Ρόκκας στην Λευκωσία με σκοπό να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα 150 ευρώ από το κάθε άτομο.

    (ΒΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ακάρ: Έχουν μεταφερθεί 656.349 τόνοι σιτηρών από την Ουκρανία

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αnkara Anatolia (20.08.22, aa.com.tr), ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ δήλωσε ότι από την 1η Αυγούστου μέχρι τώρα έχουν μεταφερθεί από τα λιμάνια της Ουκρανίας 656.349 τόνοι σιτηρών.

    Ο Ακάρ προέβη σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες στα πλαίσια επίσκεψης του τελευταίου στο Κέντρο Συντονισμού στην Κωνσταντινούπολη για τη μεταφορά των σιτηρών.

    Στις δηλώσεις του ο Ακάρ αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν για επίτευξη συμφωνίας για τη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών.

    Ο Ακάρ επίσης έδωσε λεπτομέρειες αναφορικά με τη στελέχωση του κέντρου συντονισμού, λέγοντας: «Το κέντρο αυτό, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και φιλοξενείται από την Τουρκία, αύξησε σταδιακά τον αριθμό του προσωπικού και σήμερα αριθμεί συνολικά 71 άτομα, εκ των οποίων 14 εκπρόσωποι από την Τουρκία, 22 από τη Ρωσία, 12 από την Ουκρανία και 23 από τα Ηνωμένα Έθνη. Είναι σημαντικό ότι δεν υπάρχει στρατιωτικό προσωπικό».

    Αναφορικά με τις ποσότητες των σιτηρών που έχουν ήδη εξαχθεί από την Ουκρανία ο Ακάρ είπε ότι: «Το Κοινό Κέντρο Συντονισμού εκτελεί όλες τις δραστηριότητές του σε στενή συνεργασία με τα μέρη και τα Ηνωμένα Έθνη. Από την 1η Αυγούστου, συνολικά 51 πλοία έχουν αποπλεύσει για αποστολές σιτηρών [?] Μέχρι στιγμής, 656 χιλιάδες 349 τόνοι σιτηρών έχουν μεταφερθεί από τα ουκρανικά λιμάνια. Εκτιμούμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σταδιακά».

    (ΓΜ)

    [02] Νέα συμμαχία για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την διαδικτυακή T24 (21.08.22, t24.com.tr), μία νέα συμμαχία αναμένεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ της διαδικτυακής Gazete Duvar, o Ριφάτ Σερντάρογλου, πρόεδρος του Ορθού Κόμματος (Do?ru Parti) δήλωσε ότι τέλη Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί η «Συμμαχία της Τουρκίας» (T?rkiye ?ttifak?), που έχουν σχηματιστεί με το Κόμμα της Πατρίδας (Memleket Partisi), το Κόμμα της Νίκης (Zafer Partisi) και το Κόμμα Εθνικού Δρόμου (Milli Yol Partisi).

    O Σερτντάρογλου είπε ότι βρίσκονται σε συνεχείς συνομιλίες με το Κόμμα της Πατρίδας υπό τον Μουχαρέμ Ιντζέ, το Κόμμα της Νίκης υπό τον Ουμίτ Οζντάγ και το Κόμμα Εθνικού Δρόμου υπό τον Ρεμζί Τσαγίρ και ότι έχουν φτάσει στο τέλος των εργασιών τους για τη σύναψη της συμμαχίας. Σύμφωνα με τον Σερντάρογλου, η αφετηρία αυτών των κομμάτων είναι ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να καταδικαστεί σε δύο συμμαχίες, τη «Συμμαχία της Δημοκρατίας» των κομμάτων Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και την αντιπολιτευόμενη «Εξαπλή συμμαχία», όπως ονομάζεται αλλιώς η «Συμμαχία του Έθνους» από τον αριθμό των κομμάτων που την απαρτίζουν.

    «Έχουμε πολύ σοβαρές αμφιβολίες ότι και οι δύο συμμαχίες θα ενεργήσουν σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας και ότι θα προστατεύσουν τα αμετάβλητα άρθρα του Συντάγματος», δήλωσε ο Σερντάρογλου.

    (ΓΜ)

    [03] Με κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές έξι αντιπολιτευόμενα κόμματα

    Η Yeni ?afak (22.08.22, Yeni ?afak) γράφει ότι κοινό υποψήφιο για τις τουρκικές προεδρικές εκλογές θα προτείνουν οι αρχηγοί έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, όπως αναφέρουν σε γραπτή τους δήλωση.

    Τα έξι Κόμματα, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Καλό Κόμμα (?yi Parti), το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), το Κόμμα του Μέλλοντος (GP), το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) και το Κόμμα της Ευδαιμονίας (SP), τα οποία πραγματοποιούν συναντήσεις σε τακτική βάση, ανακοίνωσαν ότι θα κατέλθουν με κοινό υποψήφιο, εκφράζοντας την πεποίθηση τους ότι αυτός θα είναι και ο επόμενος Πρόεδρος της Τουρκίας.

    Η επόμενη συνάντηση των Κομμάτων θα πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου.

    Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (21.08.22, T24) γράφει πως σε κοινή δήλωση των έξι πολιτικών αρχηγών, μετά από συνάντηση που διήρκησε 7 ώρες, αναφέρεται το εξής: «Ο κοινός μας υποψήφιος Πρόεδρος θα είναι ο 13ος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Είμαστε πολύ πιο αποφασισμένοι και αισιόδοξοι».

    Η ιστοσελίδα τονίζει επίσης πως είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται ανακοίνωση για κοινό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές μετά την συνάντηση των έξι, οι συναντήσεις των οποίων στοχεύουν στην επαναφορά του κοινοβουλευτικού συστήματος στην Τουρκία.

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 22 August 2022 - 11:04:26 UTC