Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-01-18

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 10/2021 16-18.01.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Με την εκλογή μου, ανοίχθηκε μια νέα σελίδα στην Κύπρο»
  • [02] Συνεχής αλλαγή αποφάσεων για μέτρα κατά Covid-19
  • [03] Στα 1,907 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [04] Παραδόθηκαν 1,080 δόσεις εμβολίων από την ΕΕ στους Τουρκοκύπριους
  • [05] Κορκμαζχάν: Δικαιούνται και οι Τουρκοκύπριοι να εμβολιαστούν στην ΚΔ
  • [06] Δημοσκόπηση: Μόνο το 43% εμπιστεύεται το κινέζικο εμβόλιο
  • [07] Με τους συμπροέδρους των δικοινοτικών επιτροπών συναντήθηκε ο Τατάρ
  • [08] Επανεκλογή Όζερσαϊ στην προεδρία του Κόμματος του Λαού
  • [09] Συλλήψεις για λαθρεμπόριο τσιγάρων στη νεκρή ζώνη
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Επίσκεψη έκπληξη στην Τουρκία σήμερα από το Γερμανό ΥΠΕΞ
  • [02] Τσαβούσογλου: Καμία απάντηση για την διάσκεψη της Αν. Μεσογείου
  • [03] Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Κόντε
  • [04] Τηλεφωνική επικοινωνία Έρντογαν-Αλίγεβ
  • [05] Ο Ακάρ πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ιράκ
  • [06] Το Φατίχ ολοκλήρωσε τις εργασίες του στη Μαύρη Θάλασσα
  • [07] Τουρκικές επικρίσεις κατά των δηλώσεων του Αρχιεπισκόπου Αθηνών
  • [08] Το ΑΚΡ απέρριψε νόμο για κλείσιμο πολιτικών κομμάτων, λέει ο Ουνάλ
  • [09] «Τέλη του 2023 θα είναι έτοιμος ο πρώτος αντιδραστήρας για το Άκκουγιου»
  • [10] Στις 6,436 τα κρούσματα στην Τουρκία χθες και 165 νέοι θάνατοι
  • [11] Εμβολίασαν 700 χιλιάδες μέσα σε τέσσερις μέρες, λέει ο Κοτζά

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Με την εκλογή μου, ανοίχθηκε μια νέα σελίδα στην Κύπρο»

    Η K?br?s (16.01.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είπε ότι με την εκλογή του ανοίχθηκε μια νέα σελίδα στην Κύπρο και ότι το θέμα λύσης δύο κρατών στο Κυπριακό βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη και στην «νότια Κύπρο», προσθέτοντας: «Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, βλέπουμε ότι η προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του τουρκοκυπριακού λαού βρίσκεται σε σημαντικό επίπεδο. Η κατάσταση μετά την άτυπη διάσκεψη 5+1 πρέπει να επαναξιολογηθεί».

    Σε δηλώσεις στον Τύπο μετά την συνάντηση με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στην «βουλή», ο Τατάρ δήλωσε ότι κατά την συνάντηση αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και άλλα θέματα, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να συγκαλεί τέτοιες συναντήσεις και ότι θα ενημερώσει την «βουλή».

    Σημειώνοντας ότι μετά την «εκλογή» του είχε διάφορες συναντήσεις για το Κυπριακό, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι είχε συναντήσεις με αρμοδίους των Ηνωμένων Εθνών και ήταν σε διαβουλεύσεις με την Τουρκία. Διατύπωσε εκ νέου την θέση ότι η διαδικασία έχει φθάσει σε ένα πολύ διαφορετικό επίπεδο, επαναλαμβάνοντας ότι οι συνομιλίες, που συνεχίζονταν εδώ και 50 χρόνια, δεν επέφεραν κανένα αποτέλεσμα.

    Στη συνέχεια, ο Τατάρ είπε ότι η ύπαρξη του τουρκοκυπριακού «λαού» θα συνεχίσει σε αυτά τα εδάφη μαζί με την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά έδειξαν αρκετή ευελιξία στο Κραν Μοντανά για λύση ομοσπονδίας στην Κύπρο και ότι ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό.

    «Με την εκλογή μου, ανοίχθηκε μια νέα σελίδα στην Κύπρο» ισχυρίστηκε ο Τατάρ, επαναλαμβάνοντας ότι εάν θα διεξαχθεί επίσημη διάσκεψη, μετά την άτυπη διάσκεψη 5+1, τότε θα πρέπει να είναι στη βάση δύο ίσων κρατών διεθνώς.

    Αναφέροντας ότι εργάζονται σε αρμονία με την Τουρκία, ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν ενδυναμώσει την «ΤΔΒΚ» στην περιοχή και πρόσθεσε ότι θα ήταν επωφελές για όλους να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός, που όλοι θα βγουν κερδισμένοι.

    Οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων δεν προέβησαν σε καμία δήλωση μετά το πέρας της συνάντησης.

    (ΔΨ)

    [02] Συνεχής αλλαγή αποφάσεων για μέτρα κατά Covid-19

    Κάτω από τον τίτλο «Πάντα χάος», η Yeni Duzen (18.01.21) γράφει ότι πάλι χάος προέκυψε μετά από ψεσινή συνεδρία του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου, αφού ο «πρωθυπουργός» Ερσάν Σανέρ ζήτησε από τον «υπουργό» υγείας Αλί Πιλλί να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της «ανώτατης επιτροπής λοιμωδών νόσων» που ανακοινώθηκαν το Σάββατο. Κατόπιν τούτου, η απόφαση για κλείσιμο των κατεχομένων καταργήθηκε.

    Μιλώντας μετά από την συνεδρία ψες Κυριακή, ο Σανέρ ανέφερε ότι ισχύει μέχρι τις 25 Ιανουαρίου η μερική απαγόρευση κυκλοφορίας στα κατεχόμενα από τις 22.00 το βράδυ μέχρι τις 05.00 το πρωί.

    Τα σχολεία που θα άνοιγαν σήμερα θα παραμείνουν κλειστά για άλλη μια βδομάδα, ενώ η αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή που θα πληρωνόταν στους υπαλλήλους του «δημοσίου» λόγω της αύξησης του κόστους ζωής, θα χρησιμοποιηθεί για στήριξη στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται πώς θα χρησιμοποιηθεί, σημειώνει το δημοσίευμα.

    Αναφερόμενη στις αποφάσεις που λήφθηκαν και τροποποιήθηκαν κατά τις τελευταίες 48 ώρες, η εφημερίδα γράφει ότι το Σάββατο 16 Ιανουαρίου η «επιτροπή λοιμωδών νόσων» του «υπουργείου» υγείας είχε ανακοινώσει την απόφαση για κλείσιμο όλων των χώρων εργασίας στον «δημόσιο» και στον ιδιωτικό τομέα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Σανέρ ανακοίνωσε ότι το «υπουργικό συμβούλιο» αποφάσισε απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ, αναστολή πληρωμής της αύξησης για το κόστος ζωής για τρεις μήνες και συνέχιση του κλεισίματος των σχολείων για ακόμα μια βδομάδα. Αργότερα το βράδυ, η «επιτροπή» ανακοίνωσε αποφάσεις που περιελάμβαναν γενικό κλείσιμο «δημόσιου» και ιδιωτικού τομέα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, ενώ την Κυριακή μετά από συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου», ο Σανέρ ανακοίνωσε ότι αναθεωρηθήκαν οι αποφάσεις της «επιτροπής».

    Κάτω από τον τίτλο «Γίναμε άνω κάτω», η Vatan (18.01.21) αναφέρεται στο θέμα και γράφει ότι το «υπουργείο υγείας» ανακοίνωσε ότι οι αποφάσεις της «ανώτατης επιτροπής λοιμωδών νόσων» που δημοσιεύθηκαν στην «επίσημη εφημερίδα» στις 11 Ιανουαρίου ισχύουν μέχρι την λήψη άλλων αποφάσεων.

    Ο λεγόμενος υπουργός παιδείας, Ολγκούν Αμτζάογλου δήλωσε ότι τα σχολεία δεν θα ανοίξουν σήμερα και ότι το πότε θα ανοίξουν θα αποφασιστεί στις 22 Ιανουαρίου.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Στα 1,907 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (18.01.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 1,560 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν 12 νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα. Από αυτά, τα 11 είναι εγχώρια και το ένα έφτασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς, είπε. Σύμφωνα με τον Πιλλί, χθες αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήριο 14 άτομα.

    Από τα χθεσινά εγχώρια κρούσματα, τα 3 εντοπίστηκαν στην κατεχόμενη Λευκωσία, τα 6 στην κατεχόμενη Κερύνεια και τα 2 στην Μόρφου.

    Μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2021 διενεργήθηκαν 366,793 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 1,907 κρούσματα Covid-19, 1,657 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 239 ασθενών, 55 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 182 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 11 άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο και 2 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Παραδόθηκαν 1,080 δόσεις εμβολίων από την ΕΕ στους Τουρκοκύπριους

    Ο παράνομος Bayrak (18.01.21, brtk.net) μετέδωσε ότι παραδόθηκαν σήμερα Δευτέρα το πρωί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα μέσω της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας 1,080 δόσεις εμβολίου της εταιρείας Pfizer – BioNTech για τον Covid-19 που εστάλησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Μιλώντας στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Τουρκοκύπριος συμπρόεδρος της επιτροπής, Τζενκ Σοϊντάν δήλωσε ότι η δεύτερη δόση των 1,080 εμβολίων θα σταλεί εντός ενός μηνός. Ο Σοϊντάν ανέφερε ότι τα εμβόλια που παραλήφθηκαν σήμερα θα χρησιμοποιηθούν στο πρόγραμμα εμβολιασμών που ξεκίνησε πριν τρεις μέρες στα κατεχόμενα με τα εμβόλια της Sinovac και ότι μετά από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, θα αρχίσει ο εμβολιασμός των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Κορκμαζχάν: Δικαιούνται και οι Τουρκοκύπριοι να εμβολιαστούν στην ΚΔ

    Η Vatan (16.01.21) γράφει ότι ο Αμπντουλλάχ Κορκμαζχάν, εκ μέρους του Αριστερού Κινήματος (Sol Hareket), δήλωσε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας συμπεριλαμβάνει και τους Τουρκοκύπριους.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο Κορκμαζχάν είπε ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας και Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν δικαίωμα να κάνουν αίτηση στο πρόγραμμα εμβολιασμών και να εμβολιασθούν.

    «Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας, εάν θέλουν, να χρησιμοποιήσουν αυτό το δικαίωμά τους και να αιτηθούν για εμβολιασμό», ανέφερε ο Κορκμαζχάν, προσθέτοντας ότι ως Κίνημα, είναι προετοιμασμένοι να παρέχουν κάθε τεχνική υποστήριξη σε όσους επιθυμούν να κάνουν αίτηση στο πρόγραμμα εμβολιασμού.

    (ΔΨ)

    [06] Δημοσκόπηση: Μόνο το 43% εμπιστεύεται το κινέζικο εμβόλιο

    Υπό τον τίτλο «Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό», η Halk?n Sesi (16.01.21) γράφει ότι σύμφωνα με έρευνα της ιατρικής σχολής του «πανεπιστημίου εγγύς ανατολής» (YDU), μόνο το 46% των ερωτηθέντων επιθυμούν να εμβολιασθούν για την νόσο Covid-19, το 25% είναι αναποφάσιστοι και το 29% δεν κλίνει υπέρ του εμβολιασμού.

    Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα σημειώνει ότι σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Metron Analytics, ο πληθυσμός στα κατεχόμενα δηλώνει ότι θα μπορούσε να εμβολιασθεί στην περίπτωση που τα εμβόλια είναι από την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ, ενώ εκφράζει ενδοιασμούς για το κινέζικο εμβόλιο. Η έρευνα της Metron Analytics διεξάχθηκε στο διάστημα 11-14 Ιανουαρίου 2021.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το 85,4% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι θα μπορούσαν να εμβολιασθούν αν το εμβόλιο έχει παραχθεί στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ, ενώ το ποσοστό μειώνεται στο 43% αν προέρχεται από την Κίνα.

    Στην ερώτηση για ποιον λόγο δεν σκέφτεστε να κάνετε το εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19, το 79% απάντησε ότι ανησυχούν για τυχόν παρενέργειες, το 9,4% πιστεύει ότι το εμβόλιο δεν θα είναι ωφέλιμο, το 4,8% δήλωσε ότι φοβάται την βελόνα και το 6,8% δεν πιστεύει ότι υπάρχει κίνδυνος από τη νόσο Covid-19.

    (ΔΨ)

    [07] Με τους συμπροέδρους των δικοινοτικών επιτροπών συναντήθηκε ο Τατάρ

    Η Vatan (18.01.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τους συμπροέδρους των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών και ενημερώθηκε για τις εργασίες των επιτροπών τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας, ο Τατάρ δήλωσε ότι οι εργασίες των επιτροπών γίνονται σε εθελοντική βάση και απαιτούν αυτοθυσία, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι επιτροπές θα συνεχίσουν να εργάζονται με τον καλύτερο τρόπο.

    Οι Τουρκοκύπριοι συμπρόεδροι των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών είναι:

    Συντονιστής δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών Δρ. Τουλέν Σανέρ, πρόεδρος τεχνικής επιτροπής περιβάλλοντος Δρ. Σαλίχ Γκιουζέλ, πρόεδρος τεχνικής επιτροπής οικονομίας και εμπορικών υποθέσεων Ταμέρ Μουφτουζαντέ, πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής οδοφραγμάτων, δικηγόρος Σαλίχ Ντορατλί, πρόεδρος τεχνικής επιτροπής ανθρωπιστικών υποθέσεων Ζεχρά Μπασαράν, πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής διαχείρισης κρίσεων Γκιουλ Γκιουρέσουν, πρόεδρος τεχνικής επιτροπής πολιτιστικής κληρονομιάς, Αλί Τουντζιάι, πρόεδρος τεχνικής επιτροπής πολιτισμού Φεβζί Τάνπιναρ, πρόεδρος τεχνικής επιτροπής για το έγκλημα και την εγκληματικότητα, δικηγόρος Χακκί Ονέν, πρόεδρος τεχνικής επιτροπής υγείας, Δρ, Τζενκ Σοϊντάν, πρόεδρος τεχνικής επιτροπής ισότητας φύλων, Δρ, Μουνεββέρ Τσαγίν, πρόεδρος τεχνικής επιτροπής μεταδόσεων επικοινωνίας συχνοτήτων Καντρί Μπουρουντζιούκ και πρόεδρος τεχνικής επιτροπής παιδείας Δρ. Ερσούν Ιστσίογλου.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Επανεκλογή Όζερσαϊ στην προεδρία του Κόμματος του Λαού

    Η K?br?s (18.01.21) γράφει ότι ο Κουτρέτ Όζερσαϊ επανεξελέγη στην προεδρία του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), αφού ήταν ο μόνος υποψήφιος κατά το 2ο τακτικό συνέδριο του κόμματος που διεξήχθη χθες στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Μιλώντας ενώπιον του συνεδρίου, ο Όζερσαϊ είπε ότι συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από την ίδρυση του κόμματος και ότι θα συνεχίσουν τον δρόμο τους για να προσφέρουν υπηρεσίες στον «λαό». Ανέφερε επίσης ότι το ΗΡ ιδρύθηκε για να εμποδίσει τα λάθη και για την δημιουργία μιας «σύγχρονης και ισχυρής ΤΔΒΚ».

    (Ι/Τσ.)

    [09] Συλλήψεις για λαθρεμπόριο τσιγάρων στη νεκρή ζώνη

    Κάτω από τον τίτλο «Λαθρεμπόριο τσιγάρων στη Λουρουτζίνα», η Vatan (18.01.21) γράφει ότι συνελήφθη επ' αυτοφώρω από την «αστυνομία» ο Αντέμ Αντέμγκιλ, πρώην «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λύσης με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), να προβαίνει σε λαθρεμπόριο τσιγάρων στην νεκρή ζώνη κοντά στην κατεχόμενη Λουρουτζίνα με έναν Ελληνοκύπριο ονόματι Ματθαίο Ματθαίου. Οι ύποπτοι υποβλήθηκαν σε εξέταση PCR και οδηγήθηκαν στο «δικαστήριο».

    Στην κατάθεσή του στο «δικαστήριο», ο «αστυνομικός» Αϊτάτς Τσεμπί ανέφερε ότι τα εν λόγω άτομα συνελήφθησαν για μυστική είσοδο και παραβίαση στρατιωτικής περιοχής πρώτου βαθμού στις 16 Ιανουαρίου 2021 γύρω στις 17.40 το απόγευμα. Είπε ότι στο όχημα του Τουρκοκύπριου βρέθηκαν 30 κουτιά τσιγάρα μάρκας Old Holborn συνολικής αξίας 113.400 τουρκικών λιρών (ΤΛ) και ότι ο Ελληνοκύπριος μετέβη στην περιοχή για να πάρει τα τσιγάρα και να τα μεταφέρει στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.

    Τα τσιγάρα κατασχέθηκαν ως τεκμήρια και ο Αντεμιγκίλ παραδέχθηκε το αδίκημά του. Σε πρώτη φάση, οι κατηγορούμενοι θα παραμείνουν υπό διήμερη κράτηση στην «αστυνομία».

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Επίσκεψη έκπληξη στην Τουρκία σήμερα από το Γερμανό ΥΠΕΞ

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (18.01.21), o Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας σήμερα στην Άγκυρα και θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    Χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη έκπληξη, η εφημερίδα σημειώνει ότι η επίσκεψη Maas στην Τουρκία, ειδικότερα μετά τη ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Πορτογαλία, την πρόσφατη επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ισπανία και την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του Γάλλου και του Τούρκου Προέδρου, αξιολογείται ως ένδειξη αποφασιστικότητας εκ μέρους της ΕΕ να συζητήσει με ειλικρινή τρόπο και να στηρίξει τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσε η Τουρκία.

    Σε δηλώσεις του, ο Τσαβούσογλου είπε ότι κατά τη συνάντηση που θα έχει σήμερα το απόγευμα με τον Maas αναμένει την στήριξη της ΕΕ στην διαδικασία μεταρρυθμίσεων της Τουρκίας, ενώ την ίδια στιγμή υπογράμμισε την ανάγκη για ενδυνάμωση της συμφωνίας της 18η Μαρτίου 2016.

    Στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης, είπε, θα βρίσκεται το θέμα της ενδυνάμωσης της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία αναμένει να δοθεί έμφαση στην ενδυνάμωση της Τελωνειακής Ένωσης και στην διασφάλιση της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

    Η Άγκυρα, γράφει η εφημερίδα, αναμένεται να στείλει το μήνυμα στον Maas ότι χρειάζεται να αρθούν όλα τα πολιτικά εμπόδια που παρεμβάλλουν διάφορες χώρες στο θέμα αυτό και ότι αναμένει από την ΕΕ να επιδείξει ειλικρινή και αποφασιστική στάση στο θέμα της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

    Στη σημερινή συνάντηση με τον Maas, ο Τσαβούσογλου αναμένει επίσης να καθοριστούν τα θέματα που θα συζητήσει κατά την επίσκεψη του στις Βρυξέλλες στις 21 Ιανουαρίου, όπου θα έχει συνάντηση με διάφορους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Μετά από αυτή τη διπλωματική κινητικότητα, αναμένεται ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen θα επισκεφθούν την Τουρκία για τη σύνοδο Τουρκίας-ΕΕ και για επαφές με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν.

    (ΑΚ)

    [02] Τσαβούσογλου: Καμία απάντηση για την διάσκεψη της Αν. Μεσογείου

    Ο τηλεοπτικός σταθμός Ntv (18.01.21) μετέδωσε ότι ο υπήρξε μια θετική εξέλιξη στις σχέσεις Τουρκίας-Γαλλίας μετά από επιστολή που απέστειλε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμαννουέλ Μακρόν στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το περιεχόμενο της επιστολής ήταν θετικό.

    Όπως ανέφερε ο Τσαβούσογλου, έλαβαν μια ωραία, θετική επιστολή, με εκφράσεις σε ορισμένα μέρη της στα τουρκικά, στην οποία υπήρχε αναφορά για βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και εκφράστηκε η επιθυμία να γίνει συνάντηση ανάμεσα στον Τούρκο Πρόεδρο και τον Γάλλο ομόλογο του την προσεχή περίοδο.

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά την επιστροφή του από το Πακιστάν, όπου αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.

    Ο Τσαβούσογλου έστειλε μήνυμα συνεργασίας με την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία θα αναλάβει τα καθήκοντά της στις ΗΠΑ μετά τις 20 Ιανουαρίου και είπε: «Θα κάνουμε μια ειλικρινή προσπάθεια για τη βελτίωση των σχέσεων μας. Περιμένουμε την ίδια προσέγγιση από τη διακυβέρνηση του Μπάιντεν. Αλλά δεν θα είμαστε ρεαλιστές αν λέμε ότι «οι σχέσεις θα βελτιωθούν ξαφνικά. [...] Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος. Αλλά είμαστε έτοιμοι».

    Ανέφερε επίσης πως θα υποβάλουν στην διακυβέρνηση Μπάιντεν , την πρόταση που είχαν υποβάλει στην διακυβέρνηση Τραμπ για σύσταση ομάδας εργασίας για το ζήτημα των S-400.

    Όσον αφορά στις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, που θα πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου, είπε πως θα συζητήσουν για τα πάντα, όχι μόνο για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες. «Ό, τι συζητήθηκε στις προηγούμενες 60 συναντήσεις θα συζητηθεί στην 61η», είπε και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει ανάγκη να γίνονται συγκεχυμένες δηλώσεις. Πρόσθεσε επίσης ότι θα ανοίξουν όλα τα αρχεία. «Αν λένε ότι δεν θέλουμε να μιλήσουμε για όλα αυτά, τότε δεν έχουν νόημα οι διερευνητικές συνομιλίες», υποστήριξε.

    Ανέφερε επίσης πως η Τουρκία δεν έλαβε ακόμα απάντηση για την πρόταση της για διάσκεψη για την Ανατολική Μεσογείου, λέγοντας ότι δεν έχει ακόμη δοθεί απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Εάν δεν αποδεχτούν την ΤΔΒΚ, δεν θα επιτρέψουμε στους Ελληνοκύπριους να συμμετάσχουν», είπε.

    (ΚΣ)

    [03] Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Κόντε

    Ο τηλεοπτικός σταθμός Ntv (18.01.21) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

    Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, συζητήθηκαν βήματα για την ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας-Ιταλίας ενώ αξιολογήθηκαν και οι περιφερειακές εξελίξεις.

    Ο Ερντογάν τόνισε τη σημασία που έχουν οι Τουρκο-Ιταλικές σχέσεις και ευχαρίστησε την Ιταλία για την στήριξη που προσφέρει στην Τουρκία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η Ιταλία θα καθοδηγήσει την ΕΕ, ώστε να υιοθετήσει μιαν στάση που βασίζεται στην κοινή λογική και την ισότητα, όσον αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρει το Νtv.

    Ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι βλέπει θετικά τα βήματα που κάνει η Ιταλική κυβέρνηση με την «Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης».

    (ΚΣ)

    [04] Τηλεφωνική επικοινωνία Έρντογαν-Αλίγεβ

    Σύμφωνα με τη Ηurriyet (17.01.21), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίγεβ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας τη Προεδρίας, Έρντογαν και Αλίγεβ συζήτησαν θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών καθώς επίσης και τις περιφερειακές εξελίξεις.

    Κατά τη συνάντηση, ο Έρντογαν εξέφρασε την άποψη ότι η μεγάλη νίκη του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία έφερε την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, έχει δημιουργήσει νέες δυνατότητες στην περιοχή. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα βρίσκεται στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν σε αυτή τη νέα περίοδο παρέχοντας κάθε είδους στήριξη σε όλους τους τομείς.

    Ο Έρντογαν εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για το γεγονός ότι στα εδάφη που βρίσκονταν υπό κατοχή από την Αρμενία, όπως υποστήριξε, και απελευθερώθηκαν άρχισαν ήδη εργασίες ανέγερσης οικοδομών, καθώς επίσης και εργασίες για γεωργική τους εκμετάλλευση.

    (ΑΚ)

    [05] Ο Ακάρ πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ιράκ

    Σύμφωνα με την Sabah (18.01.21), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, συνοδευόμενος από τον Διοικητή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγό Γιασαρ Γκιουλερ μετέβησαν σήμερα στη Βαγδάτη για επίσκεψη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, Ακάρ και Γκουλέρ θα έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιράκ, Μπάρμαχ Σάλεχ, τον Πρωθυπουργό Μοχάμεντ Ταουφίκ Αλάουι και το Ιρακινό Υπουργό Άμυνας.

    Το βασικό θέμα της επίσκεψης Ακάρ στη Βαγδάτη είναι η συνεργασία Τουρκίας-Ιράκ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    (ΑΚ)

    [06] Το Φατίχ ολοκλήρωσε τις εργασίες του στη Μαύρη Θάλασσα

    Σύμφωνα με τη Sabah (18.01.21), η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (TPAO) σε ανακοίνωση της στο Tweeter, αναφέρει ότι το γεωτρύπανο Φατίχ, ολοκλήρωσε με επιτυχία σήμερα τις εργασίες γεώτρησης βάθους 3,920 μέτρων στον στόχο Turkali-1, που βρίσκεται στο οικόπεδο Σακάρϊα στη Μαύρη Θάλασσα.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Φατίχ άρχισε τις εργασίες του στη συγκεκριμένη περιοχή στις 5 Νοεμβρίου και τις ολοκλήρωσε μέσα σε 77 μέρες με επιτυχία.

    (ΑΚ)

    [07] Τουρκικές επικρίσεις κατά των δηλώσεων του Αρχιεπισκόπου Αθηνών

    Το πρακτορείο Ankara Anatolia (8.01.21) γράφει ότι το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου «ενάντια στο Ισλάμ και τους μουσουλμάνους», όπως αναφέρει.

    Στην ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα, ότι το Ισλάμ είναι μια θρησκεία συμπόνιας και ανοχής που ενθαρρύνει την συνύπαρξη άλλων θρησκειών και πολιτισμών. Αναφέρεται επίσης πως δεν είναι σωστό να γίνεται προσπάθεια δυσφήμησης της θρησκείας του Ισλάμ και ότι η Ισλαμοφοβία και η ξενοφοβία στην Ευρώπη ενθαρρύνονται από ανάλογες ιδέες και απόψεις.

    Εξάλλου, το Ankara Anatolia (18.01.21) μετέδωσε ότι ο διευθυντής του Γραφείου Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς, επίσης επέκρινε τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών τις οποίες χαρακτήρισε προσβλητικές και κάλεσε του Χριστιανούς να εγκαταλείψουν αυτή την «αρρωστημένη λογική» απέναντι στο Ισλάμ, όπως είπε. «Το πιο σημαντικό καθήκον του κλήρου [...] είναι να ενθαρρύνει την συνύπαρξη», ανέφερε ο Ερμπάς και πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου μπορεί να οδηγήσουν σε εχθρότητα, αύξηση του μίσους και βία ενάντια στο Ισλάμ.

    (ΚΣ)

    [08] Το ΑΚΡ απέρριψε νόμο για κλείσιμο πολιτικών κομμάτων, λέει ο Ουνάλ

    Το πρακτορείο Ankara Anatolia (18.01.21) γράφει ότι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Μαχίρ Ουνάλ, μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, αναφέρθηκε στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και στις σχέσεις του με το φιλο-Κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

    Αναφερόμενος στην θέση, ότι το AKΡ ήταν δίπλα στο HDP στο παρελθόν, ο Ουνάλ είπε πως δεν έκαναν εκλογική συμμαχία με το HDP, αλλά έδωσαν τον πολιτικό τους αγώνα με το HDP στην περιοχή, με προϋπόθεση το HDP να βρίσκεται στις τάξεις της δημοκρατικής πολιτικής. «Είπαμε στο HDP, 'αποστασιοποιείστε τον εαυτό σας από την τρομοκρατία'. Αλλά τι κάνει σήμερα το CHP, κάνει μιαν απευθείας εκλογική συμμαχία με το HDΡ», είπε και υποστήριξε ότι το φιλο-κουρδικό κόμμα ασκεί κηδεμονία στο CHP, λέγοντας του ότι κέρδισε (στις δημοτικές εκλογές) τον Δήμο της Άγκυρας και τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης λόγω του HDΡ. «Το CHP δεν μπορεί να γυρίσει και να πει στον HDP 'απομακρυνθείτε από την τρομοκρατία'», είπε ο Ουνάλ.

    Επέκρινε επίσης τις επισκέψεις πολλών βουλευτών του CHP στον πρώην συν-πρόεδρο του HDP Σελαχαττίν Ντεμιρτάς, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή με κατηγορίες που σχετίζονται με εμπλοκή σε τρομοκρατικές ενέργειες.

    Αναφερόμενος στις ενέργειες του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) για κλείσιμο του φιλο-Κουρδικού Κόμματος, ο Ουνάλ υπενθύμισε πως όταν το 2010 ένα συνταγματικό πακέτο 26 άρθρων παρουσιάστηκε στο Κοινοβούλιο και το 8ο άρθρο αφορούσε το κλείσιμο πολιτικών κομμάτων, το ΑΚΡ με την υποστήριξη του HDP, απέρριψε αυτό το άρθρο. «Εμείς, ως κόμμα, το είπαμε το 2010, είπαμε ότι το κλείσιμο των κομμάτων θα πρέπει να καταργηθεί», κατέληξε.

    (ΚΣ)

    [09] «Τέλη του 2023 θα είναι έτοιμος ο πρώτος αντιδραστήρας για το Άκκουγιου»

    Σύμφωνα με την Aksam (18.01.21), o Τούρκος Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Μουσταφά Βαράνκ, σε δηλώσεις του κατά το Σαββατοκύριακο στα πλαίσια περιοδείας που πραγματοποίησε στη Μερσίνα όπου και επέβλεψε τις εργασίες ανέγερσης του πυρηνικού σταθμού, είπε ότι αναμένουν ότι περί τα τέλη του 2023 θα τεθεί σε εφαρμογή ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας, ο οποίος θα αρχίσει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα.

    Υπογραμμίζοντας πόσο σημαντικό και ευαίσθητο θέμα είναι η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία έχει υπόψη της και αξιολογεί νέα σχέδια και νέους πυρηνικούς σταθμούς για το επόμενο διάστημα, τα οποία όπως είπε θα της επιφέρουν πολλά οφέλη. «Αξιολογώντας αυτά τα σχέδια, συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας έτσι ώστε να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε μια χώρα που θα μπορεί να παράγει και στην πυρηνική τεχνολογία», ανέφερε.

    (AK)

    [10] Στις 6,436 τα κρούσματα στην Τουρκία χθες και 165 νέοι θάνατοι

    Σύμφωνα με τη Ηurriyet (17.01.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 6,436 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου COVID-19 στην Τουρκία από σύνολο 148,636 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 165 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 8,812. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 803 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,384,101 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 23,997. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,262,864.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 27,372,081 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 2,202 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 4,5% και στον αναπνευστήρα το 31,4%.

    (ΑΚ)

    [11] Εμβολίασαν 700 χιλιάδες μέσα σε τέσσερις μέρες, λέει ο Κοτζά

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (17.01.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, μιλώντας σχετικά με το πρόγραμμα εμβολιασμών στην Τουρκία, είπε ότι σύμφωνα με αυτό, αναμένουν σε 15 μέρες την άφιξη της δεύτερης παρτίδας εμβολίων. Είπε επίσης ότι στην τρίτη παρτίδα αναμένουν να σταλούν στην Τουρκία ακόμη 10 εκατομμύρια εμβόλια και πρόσθεσε ότι στο σύνολο θα εισάγουν 50 εκατομμύρια. «Έχουν ολοκληρωθεί οι συμφωνίες μας σχετικά με τα εμβόλια. Θα φθάσουν συνολικά 50 εκατομμύρια εμβόλια. Στη συνέχεια θα παράγουμε και εμείς τα δικά μας. Θα υπάρξουν ικανοποιητικά εμβόλια για όλους. Σε δύο εβδομάδες αναμένεται να φθάσει η δεύτερη παρτίδα από την Κίνα ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προστεθεί και το εμβόλιο από τη Γερμανία. Θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία εμβολιασμών με επιτυχία», είπε.

    Επίσης, σύμφωνα με το AA (17.01.21), ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε ότι μέσα σε 4 μέρες, από την ημέρα δηλαδή που άρχισαν οι εμβολιασμοί στη χώρα, έχουν εμβολιαστεί πέραν των 700 χιλιάδων επαγγελματικών υγείας με το Κινέζικο εμβόλιο της CoronaVac.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 18 January 2021 - 16:03:45 UTC