Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-01-19

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 11/2021 19.01.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Τατάρ-Μπορέλ
  • [02] Προειδοποιεί η αντιπολίτευση για την θέση δύο κρατών στην πενταμερή
  • [03] Ομοσπονδιακή λύση είναι και η συνομοσπονδία, λέει ο Ερτουγρούλογλου
  • [04] Ο Οντέρ Σενναρογλου εξελέγη νέος «πρόεδρος της βουλής»
  • [05] O Σεντόπ προσκάλεσε τον Σεννάρογλου στην Άγκυρα
  • [06] Επιστολή Τουρκοκυπρίων εργαζομένων στις ελεύθερες περιοχές στην Σπέχαρ
  • [07] Αταλάι: Περιμένουμε μιαν ειλικρινή απολογία από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών
  • [08] Στα 1,921 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [09] Αρχίζει την Πέμπτη η συζήτηση του «προϋπολογισμού» για το 2021
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Μάας: «Στηρίζουμε την αποχώρηση του Μπαρμπαρός από την Κύπρο»
  • [02] Επανεκκίνηση τεχνικών εργασιών Άγκυρας-Αθήνας στις Βρυξέλλες
  • [03] Απαγορεύονται οι διαφημίσεις στο Twitter στην Τουρκία
  • [04] Αυξήθηκαν κατά 1,000,000 τα μέλη του AKP, δηλώνει ο Έρντογαν
  • [05] To Τουρκικό ΥΠΕΞ χαιρετίζει το διορισμό του Jan Kubis
  • [06] Συνεχίζονται οι συλλήψεις υπόπτων για σχέσεις με την οργάνωση FETO
  • [07] Στις 5,862 τα νέα περιστατικά με COVID-19 στην Τουρκία
  • [08] Εμβολιάστηκαν 830 χιλιάδες επαγγελματίες υγείας στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Τατάρ-Μπορέλ

    Ο παράνομος Bayrak (18.01.21, brtk.net) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είχε την Δευτέρα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Σχέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Josep Borrell.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ζήτησε από τον Τατάρ τις εκτιμήσεις του πριν την άτυπη πενταμερή διάσκεψη 5+1 για το Κυπριακό. Ο Τατάρ του ανέφερε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια βιώσιμη και δίκαιη συμφωνία σε περίπτωση που επιδειχθεί σεβασμός σε αυτό που αποκάλεσε «κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς των δύο πλευρών στην Κύπρο» και ότι θα μπορούσε να συσταθεί μια σχέση συνεργασίας ανάμεσα σε «δύο κράτη» πάνω σε αυτή την βάση.

    Όταν ο Τατάρ ευχαρίστησε τον Borrell για τα 1080 εμβόλια που εστάλησαν την Δευτέρα το πρωί στα κατεχόμενα από την ΕΕ, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος του ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η αποστολή εμβολίων προς την κατεχόμενη Κύπρο και ότι θα δώσει οδηγίες για να ενημερωθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά για το σχετικό πρόγραμμα.

    Ο Τατάρ έθεσε στον Borrell και το θέμα του χαλουμιού, ζητώντας να γίνεται από ειδικούς που θα διορίσει η Κομισιόν σε συνεργασία με το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο ο έλεγχος της υγείας και της υγιεινής στην παραγωγή, να διατηρηθεί σε αυτό το πλαίσιο η υφιστάμενη λειτουργία και το καθεστώς του Εμπορικού Επιμελητηρίου που εξουσιοδοτήθηκε στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και να γίνει ταυτοχρόνως μια τροποποίηση που θα δώσει την δυνατότητα διεξαγωγής εμπορίου μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής με την κατοχύρωση του χαλουμιού στην ΕΕ.

    Ο Borrell ανέφερε ότι θα χαρεί να συναντήσει τον Τατάρ σε μια μελλοντική επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο νησί.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Προειδοποιεί η αντιπολίτευση για την θέση δύο κρατών στην πενταμερή

    Η K?br?s (19.01.21) γράφει ότι αναφορές στην ενημερωτική συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με εκπροσώπους των εντός της «βουλής» κομμάτων ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ έγιναν κατά την διάρκεια της χθεσινής ολομέλειας του «σώματος». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αντιπολίτευση προειδοποίησε ότι ο Τατάρ δεν πρέπει να μεταβεί στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη με την θέση για μια «λύση δύο κρατών».

    Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν και ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ ανέφεραν ότι σε περίπτωση που η τουρκοκυπριακή πλευρά συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή με την θέση για «λύση δύο κρατών», θα χαρακτηριστεί ξανά ως η αδιάλλακτη πλευρά και το τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει θα είναι πολύ βαρύ.

    Ο Έρχουρμαν είπε ότι σε περίπτωση που μεταβούν στην άτυπη πενταμερή με τις «προσφάτως ανακοινωθείσες προσεγγίσεις», ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης θα χαρακτηριστεί ως η πλευρά που είναι εναρμονισμένη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η τουρκοκυπριακή πλευρά ως η πλευρά που δεν εναρμονίζεται με αυτά τα ψηφίσματα και δεν θέλει λύση. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Αν η τουρκοκυπριακή πλευρά περιέλθει σε αυτή την κατάσταση, θα είναι πολύ βαρύ το τίμημα γι' αυτό. Είναι χρήσιμο να επανεξετάσουν όλοι τις θέσεις τους. Αυτή η προσέγγιση είναι μια προσέγγιση απομακρυσμένη από την συνολική λύση».

    Στην δική του παρέμβαση, ο Όζγιγιτ ανέφερε ότι ο Τατάρ προσπαθεί να επιτύχει το ανέφικτο στο Κυπριακό και ότι έθεσε τη «λύση δύο κρατών» στην ημερήσια διάταξη καλυπτόμενος πίσω από την Τουρκία. Σημειώνοντας ότι ο Τατάρ μιλάει για «λύση δύο κρατών» και ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου για «λύση συνομοσπονδίας», ο Όζγιγιτ υποστήριξε ότι γίνονται διαφορετικές και αντιφατικές δηλώσεις στο Κυπριακό και δεν υπάρχει ενότητα.

    Σύμφωνα με τον Όζγιγιτ, αν πάνε με αυτό τον τρόπο στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα χαρακτηριστεί και πάλι αδιάλλακτη.

    Τέλος, ο Όζγιγιτ είπε ότι τα θέματα αυτά πρέπει να συζητηθούν ανοικτά.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ομοσπονδιακή λύση είναι και η συνομοσπονδία, λέει ο Ερτουγρούλογλου

    Η Yeni Duzen (19.01.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι η συνομοσπονδία συστήνεται από δύο ίσα κυρίαρχα κράτη και ότι δεν υπάρχει ασυνέπεια στο γεγονός ότι η βάση της όλης υπόθεσης είναι τα δύο χωριστά κυρίαρχα κράτη. Μιλώντας χθες στην «βουλή», ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως εγκατάλειψη των δύο ίσων κυρίαρχων κρατών η αναφορά του σε συνομοσπονδία.

    Ισχυρίστηκε ότι η έκφραση «ομοσπονδιακή λύση» δεν πρέπει να ερμηνεύεται μόνο ως ομοσπονδία και ότι κάτω από το «ομοσπονδιακό κεφάλαιο» βρίσκεται τόσο η ομοσπονδία όσο και η συνομοσπονδία.

    Υποστηρίζοντας ότι αν θα υπάρξει ένας νέος συνεταιρισμός ανάμεσα στις δύο πλευρές και τονίζοντας την λέξη «αν», ο Ερτογρούλουγλου ισχυρίστηκε ότι αυτός ο συνεταιρισμός μόνο συνομοσπονδία θα μπορούσε να είναι και υποστήριξε ότι πρέπει να κινηθούμε στην βάση των δύο ίσων κυρίαρχων κρατών.

    Ο Ερτουγρούλογλου έφερε ως παράδειγμα συνομοσπονδίας την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι δεν πρέπει να καταδικαστούν σε μία μόνη επιλογή, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι δεν είναι δυνατόν να θέλουν λύση οι Ελληνοκύπριοι, ενόσω οι Τουρκοκύπριοι τυγχάνουν συμπεριφοράς κοινότητας της «λεγόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας», κατά την έκφρασή του. Υποστήριξε επίσης ότι οι Ελληνοκύπριοι προσποιούνται ότι επιθυμούν λύση και χάνουν τον χρόνο των Τουρκοκυπρίων αναγκάζοντάς τους να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών.

    Ισχυρίστηκε ότι σε αυτό το πλαίσιο, την μεγαλύτερη ζημιά στους Τουρκοκύπριους προκαλούν τα Ηνωμένα Έθνη. Είπε ότι όταν το λένε αυτό τους χαρακτηρίζουν «εχθρούς της λύσης», αλλά οι ίδιοι δεν δέχονται αυτό τον χαρακτηρισμό και ότι τα Ηνωμένα Έθνη και η «νότια Κύπρος», κατά την έκφρασή του, είναι εκείνοι που απομακρύνονται από την λύση.

    Ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε επίσης ότι αν θα υπάρξει ένας νέος συνεταιρισμός αυτός πρέπει να συσταθεί σε πιο γερά θεμέλια από τον συνεταιρισμό του 1960.

    Κατέληξε λέγοντας ότι επικρίνονται όταν μιλούν για κυριαρχία και κράτος, αλλά οι ίδιοι παίρνουν στα σοβαρά τον όρκο του «βουλευτή» και του «προέδρου της δημοκρατίας».

    Υποδεικνύει συμφωνίες και ψηφίσματα ΗΕ η αντιπολίτευση

    Την ομιλία Ερτουγρούλογλου ακολούθησαν επικρίσεις κυρίως από «βουλευτές» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) και του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP).

    Ο πρόεδρος του TDP, Τζεμάλ Όζγιγιτ είπε στον Ερτουγρούλογλου ότι είναι σημαντικό να εξετάζεται λεπτομερώς το περιεχόμενο των νομικών όρων και του υπέδειξε την συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου (2014).

    Ο Οζντίλ Ναμί του CTP διερωτήθηκε τι εμποδίζει τον Ερτουγρούλογλου να υλοποιήσει αυτές τις πολιτικές που αναφέρει, αλλά και τι βήματα κάνει και τι συναντήσεις διεξάγει προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Ναμί κατηγόρησε τον Ερτουγρούλογλου ότι αναγκάζει τον «λαό» να πληρώσει το τίμημα για τις πολιτικές του.

    Η «βουλευτής» του ίδιου κόμματος, Ντουγούς Ντεριά κατηγόρησε τον Ερτουγρούλογλου για δημαγωγία.

    Ο πρόεδρος του CTP, Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι νιώθει ντροπή για το γεγονός ότι γίνονται πολιτικές εκτιμήσεις με «την αύρα της λίθινης εποχής». Είπε ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για «κυριαρχία» μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αλλά η «κυριαρχία» ισχύει και κατά την διάρκεια των «εκλογών» για τα άτομα που θα διοικούν την κοινότητα. Εμφανώς αναφερόμενος στις παρεμβάσεις της Τουρκίας κατά τις πρόσφατες «προεδρικές εκλογές, ο Έρχουρμάν διερωτήθηκε: «Μήπως για να είναι κράτος ένα κράτος δεν πρέπει να εκλέγει με τη δική του βούληση εκείνους που θα το διοικούν; Τότε πού ήσασταν;»

    Όταν ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός Ερχάν Αρικλί υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν πρόκειται να αλλάξουν στάση στο Κυπριακού ούτε μετά από 50 χρόνια, ο Έρχουρμαν διερωτήθηκε με ποια κίνητρα θα αποδεχθούν την συνομοσπονδία βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα οι Ελληνοκύπριοι που δεν αποδέχθηκαν την ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας.

    Όταν ο Αρικλί έφερε ως παράδειγμα την Σερβία και το Κόσσοβο, ο Έρχουρμαν του υπέδειξε τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και επεσήμανε ότι δεν είναι ορθό να πειραματίζονται όταν το ζήτημα είναι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Χασίπογλου: Καμία αναφορά σε ομοσπονδία στην έκθεση για την UNFICYP

    Σε δική του παρέμβαση, ο «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου σημείωσε ότι κατά την συνάντηση που έγινε στο λεγόμενο προεδρικό την περασμένη Παρασκευή αναφέρθηκε η «επίσημη πολιτική» τους. Είπε ότι στις εξαμηνιαίες εκθέσεις για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (UNFICYP) δεν υπάρχει πλέον η αναφορά ότι θα συζητηθεί η ομοσπονδία και υποστήριξε ότι τα Ηνωμένα Έθνη αποδέχτηκαν πλέον το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα θέσει στο τραπέζι την συνομοσπονδία.

    Ο Ερτουγρούλογλου διερωτήθηκε κατά πόσον το CTP θα αντιταχθεί σε περίπτωση που η συνομοσπονδία καταστεί βάση διαπραγμάτευσης.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ο Οντέρ Σενναρογλου εξελέγη νέος «πρόεδρος της βουλής»

    Η Vatan (19.01.21) γράφει ότι o «βουλευτής» με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), Οντέρ Σεννάρογλου εξελέγη χθες «πρόεδρος της Βουλής». Λεγόμενος αντιπρόεδρος εξελέγη ο «βουλευτής» με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) Αρμαγάν Τζαντάρ.

    Ο Σεννάρογλου έλαβε 26 ψήφους, εναντίον του ψήφισαν 20 και υπήρχαν και 2 αποχές.

    Ο Τζαντάρ έλαβε 30 ψήφους υπέρ και 15 κατά, ενώ υπήρχε μία μόνο αποχή.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η επόμενη συνέλευση της «βουλής» θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου, όπου θα αρχίσει και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

    (ΚΣ)

    [05] O Σεντόπ προσκάλεσε τον Σεννάρογλου στην Άγκυρα

    Ο παράνομος Bayrak (19.01.21) μετέδωσε ότι ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ προσκάλεσε τον Οντέρ Σεννάρογλου, που εξελέγη χθες «πρόεδρος της βουλής» στα κατεχόμενα, να επισκεφτεί την Άγκυρα.

    Όπως αναφέρει ο Bayrak, ο Σεντόπ συνεχάρη τηλεφωνικώς τον Σεννάρογλου και ανέφερε ότι θέλει να ενισχυθούν οι ήδη στενές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση και την «βουλή της ΤΔΒΚ».

    Ο Σεννάρογλου από την πλευρά του ανέφερε ότι θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη με αντιπροσωπεία της λεγόμενης βουλής μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. Ευχαρίστησε επίσης την Τουρκία για την στήριξη που προσφέρει στην «ΤΔΒΚ» αυτή την περίοδο της πανδημίας. Κατέληξε λέγοντας ότι επιθυμούν περεταίρω ενδυνάμωση των σχέσεων με την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

    (ΚΣ)

    [06] Επιστολή Τουρκοκυπρίων εργαζομένων στις ελεύθερες περιοχές στην Σπέχαρ

    Η Halk?n Sesi (19.01.21) γράφει ότι οι Τουρκοκύπριοι που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές και αντιμετωπίζουν προβλήματα για να μεταβούν στην εργασία τους λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού Covid-19, απέστειλαν επιστολή στην Εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

    Στην ανοικτή επιστολή προς την Σπέχαρ, οι εργάτες αναφέρθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και επέστησαν την προσοχή στην ασυνέπεια των αποφάσεων που λαμβάνονται από το καθεστώς για αντιμετώπιση της πανδημίας και στο γεγονός ότι δεν μπορούν να μεταβούν στα σπίτια τους.

    Γίνεται αναφορά επίσης στις διάφορες αποφάσεις που λήφθηκαν αναφορικά με την μετάβαση των εργατών στις ελεύθερες περιοχές να εργαστούν και τονίζουν έντονα την ασυνέπεια των αποφάσεων.

    «Κάνουμε ανοιχτή έκκληση προς τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας της οποίας είμαστε πολίτες και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας επίσης είμαστε πολίτες. Οι πολίτες σας αγωνίζονται να ζήσουν και να υπάρξουν εδώ σε αιχμαλωσία. Σας παρακαλούμε να θέσετε αυτές τις πιέσεις και τις άνισες πρακτικές που μας επιβάλλονται στη διεθνή κοινότητα», αναφέρεται στην επιστολή.

    (ΚΣ)

    [07] Αταλάι: Περιμένουμε μιαν ειλικρινή απολογία από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών

    H Vatan (19.01.21) γράφει ότι ο «επικεφαλής θρησκευτικών υποθέσεων» Ταλίπ Αταλάι, επέκρινε έντονα τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου ενάντια στο Ισλάμ και δήλωσε πως περιμένουν μιαν ειλικρινή απολογία για όσα είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

    Ο Αταλάι είπε πως οι δηλώσεις του Ιερώνυμου, που ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι «το Ισλάμ δεν είναι θρησκεία» και ότι «οι Μουσουλμάνοι είναι υπέρμαχοι του πολέμου», είναι επικίνδυνα λόγια που δημιουργούν μίσος και εχθρότητα και τα οποία τρομάζουν και πληγώνουν τους Μουσουλμάνους.

    (ΚΣ)

    [08] Στα 1,921 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (19.01.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 2,517 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν 14 νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα. Από αυτά, τα 11 είναι εγχώρια και το τρία έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, είπε. Σύμφωνα με τον Πιλλί, χθες αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήριο 15 άτομα.

    Από τα χθεσινά εγχώρια κρούσματα, το ένα εντοπίστηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία και τα 10 στην κατεχόμενη Κερύνεια.

    Μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2021 διενεργήθηκαν 369,310 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 1,921 κρούσματα Covid-19, 1,672 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 238 ασθενών, 43 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 192 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 11 άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο και 3 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    (ΚΣ)

    [09] Αρχίζει την Πέμπτη η συζήτηση του «προϋπολογισμού» για το 2021

    Η Yeni Duzen (19.01.21) γράφει ότι αρχίζει την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου η συζήτηση του «προϋπολογισμού» του καθεστώτος στην ολομέλεια της «βουλής». Η συζήτηση θα αρχίσει με ανάγνωση της έκθεσης της «επιτροπής οικονομίας, οικονομικών, προϋπολογισμού και προγραμματισμού», από τον πρόεδρό της Σουνάτ Ατούν και την ομιλία του «υπουργού» οικονομικών, Ντουρσούν Ογούζ.

    Η ψηφοφορία για έγκριση του «προϋπολογισμού» θα διεξαχθεί την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Μάας: «Στηρίζουμε την αποχώρηση του Μπαρμπαρός από την Κύπρο»

    Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (18.01.21, ΑΑ, ΑΑ) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, ο οποίος επισκέφθηκε την Άγκυρα, δήλωσε ότι έχουν συμφωνήσει να αναζωογονήσουν τους διμερείς μηχανισμούς διαλόγου με την Γερμανία την επικείμενη περίοδο.

    Σημειώνοντας ότι κατά την συνάντηση συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις τους και κυρίως τις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και περιφερειακά ζητήματα, ο Τσαβούσογλου είπε ότι υπάρχει ένα θετικό κλίμα την τελευταία περίοδο στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και πρόσθεσε: «Αν και το αποτέλεσμα της Συνόδου τον Δεκέμβριο δεν μας ικανοποίησε πλήρως, επειδή το αντιληφθήκαμε ως θετικό σινιάλο, ανταποκριθήκαμε θετικά και αρχίσαμε να κάνουμε θετικά βήματα».

    Υπενθύμισε ότι επιθυμούν να φιλοξενήσουν στην Τουρκία τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Υποστηρίζοντας ότι το θετικό κλίμα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχισθεί, ο Τσαβούσογλου είπε: «Εμείς κάνουμε ότι μας αναλογεί. Αναμένουμε ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα αποφύγουν βήματα που θα δηλητηριάσουν αυτό το κλίμα».

    Υπογραμμίζοντας ότι ένας θετικός διάλογος φέρνει ταυτόχρονα και απτά αποτελέσματα, ο Τσαβούσογλου σημείωσε:

    «Εάν έλεγα ότι τα κεφάλαια μπορούν να ανοίξουν άμεσα, δεν θα έλεγα την αλήθεια. Ας είμαστε ρεαλιστές. Δεν είναι επειδή εμείς δεν το επιθυμούμε, αλλά είναι γιατί η ΕΕ έχει προβλήματα σχετικά με την πολιτική διεύρυνσής της. Αλλά η ελευθεροποίηση της βίζας μπορεί να τεθεί σε ισχύ, αυτή είναι μια υπόσχεση και με τον ίδιο τρόπο θα μπορεί να ολοκληρωθεί ο 5ος χρόνος της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου. Η επικαιροποίηση της συμφωνίας και η προσαρμογή της στις σημερινές πραγματικότητες θα μπορούσε να είναι ένα απτό βήμα. Η επικαιροποίηση της τελωνειακής συμφωνίας θα μπορούσε να είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές. Θα μπορούσαμε να κάνουμε και απτά βήματα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, όπως και στον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης».

    Αναφερόμενος στις διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, που θα αρχίσουν στις 25 Ιανουαρίου, ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι η Άγκυρα είναι πάντα έτοιμη να συνομιλήσει με την Αθήνα χωρίς προϋποθέσεις. «Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών», πρόσθεσε.

    Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είπε ότι θα συζητήσουν μόνο τα θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και τη θαλάσσια δικαιοδοσία, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι αυτό δεν θα είναι μια «χρήσιμη προσέγγιση», επειδή υπάρχουν αρκετά θέματα που προκαλούν ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και δεν είναι δυνατόν το περιεχόμενο των διερευνητικών συνομιλιών να περιέχει μόνο ένα θέμα.

    Υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στις δύο χώρες, ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι δύο χώρες πρέπει να τις επιλύσουν μαζί και πρόσθεσε ότι τάσσονται υπέρ μιας θετικής ατμόσφαιρας.

    «Η Ελλάδα κάνει βήματα που παραβιάζουν το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών, και διεξάγει συνεχώς στρατιωτικές ασκήσεις. Εκδίδει Navtex και δεν κάνει τίποτα εκεί. Παρομοίως, προέβη σε δηλώσεις και ο Αρχιεπίσκοπος τους. Δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο σκοπός όλων αυτών», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου, ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να προκαλέσει την Τουρκία να αντιδράσει, ώστε μετά να απαιτήσει από την ΕΕ να της επιβάλει κυρώσεις.

    «Εμείς δεν είμαστε μια χώρα που φοβάται τις κυρώσεις. Αλλά δεν επιθυμούμε να συνεχίσουμε με αυτή την αρνητική ημερήσια διάταξη», δήλωσε καταληκτικά ο Τσαβούσογλου.

    Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, από την πλευρά του, είπε ότι κάποια γεγονότα του 2020 άφησαν το στίγμα τους ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημειώνοντας ότι βίωσαν κάποιες δύσκολες συζητήσεις στο θέμα της Ανατολικής Μεσόγειου, ο Μάας υπενθύμισε ότι κάποιες συμμαχίες ήρθαν αντιμέτωπες.

    Υπογραμμίζοντας ότι δεν επιθυμούν να βιώσουν τέτοιου είδους γεγονότα πάλι, ο Μάας δήλωσε ότι επιθυμούν να εμβαθύνουν και να βελτιώσουν τις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σχολιάζοντας την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Μάας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επανέναρξη των συνομιλιών, τονίζοντας ότι δεν μιλά μόνο για τον εαυτό του, ως Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, αλλά και εκ μέρους πολλών ομολόγων του εντός της ΕΕ.

    Υπογραμμίζοντας ότι η αποχώρηση του σεισμικού ερευνητικού πλοίου Μπαρμπαρός από τα ανοιχτά της Κύπρου προκάλεσε μια θετική αντίδραση, ο Μάας δήλωσε ότι στηρίζουν αυτή την απόφαση.

    Η Milliyet (18.01.21) γράφει ότι ο Μάας δήλωσε ότι οι θετικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων πρέπει να συνεχίσουν για να μπορεί να αποκατασταθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη και να δημιουργηθεί η βάση για ένα διάλογο εστιασμένο στην λύση.

    Αναφορικά με την πρόταση της Τουρκίας για σύγκληση Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου είπε ότι προώθησαν την πρόταση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ακόμη δεν έλαβαν απάντηση, γράφει η Hurriyet (18.01.21) υπό τον τίτλο «Επίσκεψη έκπληξη στην Άγκυρα».

    Τέλος, η Milliyet (19.01.21), υπό τον τίτλο «Έδωσα την λίστα με τα προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας στο Μάας», σημειώνει ότι ο Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις μετά την συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, είπε:

    «Ακόμη δεν εκδόθηκε η άδεια εξαγωγής κάποιων προϊόντων (αμυντικής βιομηχανίας) από την Γερμανία. Υπάρχει μια επιτροπή εκεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών. Έδωσα τη λίστα τους στο Χάικο Μάας. Υπάρχουν προϊόντα σχετικά με την αμυντική βιομηχανία, όπως κινητήρες αρμάτων, εξαρτήματα, τόσο για ιδιωτικές εταιρείες όσο και για κρατικές εταιρείες, που δεν εκδόθηκε ακόμη άδεια εξαγωγής τους. Έδωσα αυτή την λίστα με τα προϊόντα. Οι εταιρείες τους ευχαριστήθηκαν πολύ για αυτή την συνεργασία. Όμως, η Επιτροπή πρέπει να αποφασίσει θετικά. Στην λίστα υπάρχει και ο κινητήρας για το άρμα Altay».

    (ΔΨ)

    [02] Επανεκκίνηση τεχνικών εργασιών Άγκυρας-Αθήνας στις Βρυξέλλες

    Σύμφωνα με τη Milliyet (19.01.21), επανάρχισαν χθες στα Γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες οι τεχνικές εργασίες μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας-Τουρκίας για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

    «Η τεχνική συνάντηση μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών Τουρκίας-Ελλάδας για τη συζήτηση των 'μηχανισμών απεμπλοκής' ολοκληρώθηκε. Ο πρόεδρός μας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ συμφώνησαν να επανεκκινήσουν οι τεχνικές συζητήσεις των στρατιωτικών επιτελείων Τουρκίας και Ελλάδας ενόψει της έναρξης των διερευνητικών επαφών. Στο τέλος της συνάντησης που έγινε σήμερα στα γραφεία του ΝΑΤΟ, ανακοινώθηκε ότι υπήρξε συναντίληψη όσον αφορά στις 'βασικές αρχές'. Στόχος είναι η σύσταση μηχανισμού και αποφυγή ανεπιθύμητων επεισοδίων στην Ανατολική Μεσόγειο και η μείωση του ρίσκου για οποιαδήποτε ένταση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, Ελλάδα και Τουρκία αποφάσισαν τη δημιουργία γραμμής επικοινωνίας για επείγουσες περιπτώσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η απεμπλοκή τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα».

    Σημειώνεται πως η ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών μεταξύ των δυο χωρών έχει οριστεί για τις 25 Ιανουαρίου.

    (ΑΚ)

    [03] Απαγορεύονται οι διαφημίσεις στο Twitter στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (19.01.21), όπως δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Τουρκίας, αναστάλθηκε στην Τουρκία η παροχή διαφημίσεων για τον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, μετά που ο ιστόχωρος δεν διόρισε νέο αντιπρόσωπο στη χώρα.

    Σε ανακοίνωση του για το θέμα, ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Ομέρ Φατίχ Σαγιάν, είπε ότι σύμφωνα με το νόμο υπ' αριθμό 7252, ο πιο πάνω ιστοχώρος δεν θα παίρνει πλέον διαφημίσεις από την Τουρκία, αφού δεν έχει διορίσει επίσημο αντιπρόσωπο εκεί και επειδή οι οικονομικοί πόροι της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης προέρχονται από το εξωτερικό.

    Ο Σιαγάν εξήγησε ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας για την απαγόρευση διαφημίσεων από την Τουρκία στο Twitter θα ελέγχεται με ευαισθησία από τους αρμόδιους οργανισμούς και προειδοποίησε ότι αυτοί που παραχωρούν διαφημίσεις στον ιστόχωρο θα τιμωρούνται με πρόστιμο.

    Επίσης, σύμφωνα με την Hurriyet (19.01.21), o Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Μουσταφά Βαράνκ ανακοίνωσε ότι η Πλατφόρμα Κοινωνικής Δικτύωσης Facebook θα ανοίξει αντιπροσωπεία στην Τουρκία. Ο Τούρκος Υπουργός χαρακτήρισε αυτή την απόφαση πολύ εύστοχη και διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα καταβάλλει όσους φόρους χρειάζεται να καταβάλλονται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως κάνουν και όλες οι άλλες χώρες στο εξωτερικό.

    (ΑΚ)

    [04] Αυξήθηκαν κατά 1,000,000 τα μέλη του AKP, δηλώνει ο Έρντογαν

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (19.01.21), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, σε δηλώσεις του στα πλαίσια τηλεδιάσκεψης κατά την πραγματοποίηση των επαρχιακών συνεδρίων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις πόλεις Μανίσα, Αϊντίν, Μάρτιν, Αντίγιαμαν, Κιλίς, Μπινγκιόλ, Μπιτλίς, Ελαζίγ και Μους εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι κατά τον τελευταίο ένα χρόνο το μέλη του κόμματος αυξήθηκαν κατά 1 εκατομμύριο και υποστήριξε ότι το AKP ιδρύθηκε για το έθνος και έχει καταστεί μέχρι σήμερα ένα κόμμα του έθνους.

    Υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του είναι το μόνο κόμμα που έχει προχωρήσει σε ουσιαστικά βήματα και σχέδια για την δημοκρατική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ο Έρντογαν απάντησε σε αυτούς που επικρίνουν την Τουρκία για τις δημοκρατικές τις αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα, υποστηρίζοντας ότι αυτοί που το πράττουν, είναι οι ίδιοι που ενεργούν με φασιστικό τρόπο όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες, είναι οι ίδιοι που στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις σε εδάφη εκτός της χώρας τους και είναι οι ίδιοι που ενώ στηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν διστάζουν να προβαίνουν σε ντροπιαστικές ενέργειες και πράξεις εις το όνομα της δημοκρατίας.

    Επαναλαμβάνοντας τα βήματα και τις ενέργειες που έκαναν τον τελευταίο χρόνο για την καταπολέμηση της πανδημίας και των επιπτώσεων που έχει επιφέρει αυτή στην οικονομία της χώρας, ο Έρντογαν κατηγόρησε το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) ότι παραμένει σιωπηλό και απαθές εδώ και 56 μέρες.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος πρόσθεσε και τα εξής: «Έχουμε επιδείξει την αποφασιστικότητά μας σε ολόκληρο τον κόσμο και τη δυνατή μας βούληση όσον αφορά σε κρίσιμα ζητήματα από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Είναι πραγματικότητα ότι όσο η Τουρκία συνεχίζει να αυξάνει την δύναμη της στην παγκόσμια σφαίρα και στην περιοχή, αυξάνονται και οι επιθέσεις εναντίον της χώρας μας. Όμως τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να γίνει. Επειδή η Τουρκία με τις ενέργειες και τις πράξεις της έχει καταφέρει να ξεριζώσει κάθε καθεστώς που είναι απάνθρωπο και ευνοεί την εκμετάλλευση. Δεν μπορούν πλέον να τεθούν σε εφαρμογή χάρτες που ετοιμάζονται στα τραπέζια για την περιοχή μας προκειμένου να χαραχθεί μια νέα γεωγραφία. Δεν μπορούν πλέον να τεθούν σε εφαρμογή στην περιοχή μας σχέδια που ετοιμάζονται πίσω από κλειστές πόρτες. (...)».

    (ΑΚ)

    [05] To Τουρκικό ΥΠΕΞ χαιρετίζει το διορισμό του Jan Kubis

    Σύμφωνα με τη Milliyet (19.01.21), το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του χαιρετίζει το διορισμό του Jan Kubis, τέως Υπουργού Εξωτερικών της Σλοβακίας, στη θέση του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στη Λιβύη.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών, στην ανακοίνωση του εκφράσει την πεποίθηση ότι ο Jan Kubis θα εργαστεί και θα συμβάλει σημαντικά στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίτευξη συμφωνίας για την διασφάλιση της βιώσιμης ειρήνης και σταθερότητας στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία στοχεύει στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Λιβύη και θα στηρίξει τον Jan Kubis σε κάθε του προσπάθεια.

    (ΑΚ)

    [06] Συνεχίζονται οι συλλήψεις υπόπτων για σχέσεις με την οργάνωση FETO

    H Vatan (19.01.21) γράφει ότι έχουν ήδη συλληφθεί 156 άτομα από τους 238 υπόπτους για φερόμενους δεσμούς με τον εξόριστο στις ΗΠΑ Φετχουλάχ Γκιουλέν, σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε δομές του τουρκικού στρατού.

    Σύμφωνα με την Haberturk (19.01.21), οι τουρκικές αρχές έδωσαν εντολή να διεξαχθούν ταυτόχρονα επιχειρήσεις σε 60 επαρχίες της Σμύρνης και της «ΤΔΒΚ» για εντοπισμό και σύλληψη 238 ατόμων εντός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, που κατηγορούνται ως ύποπτοι για σχέσεις με την οργάνωση του Φετχουλάχ Γκιουλέν (FETO). Ήδη έχουν συλληφθεί 160 άτομα.

    (ΔΨ)

    [07] Στις 5,862 τα νέα περιστατικά με COVID-19 στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (18.01.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 5,862 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου COVID-19 στην Τουρκία από σύνολο 151,342 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 164 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 7,905. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 749 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,392,963 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 24,161. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,270,769.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 27,523,423 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 2,183 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 5,1% και στον αναπνευστήρα το 31,4%.

    (ΑΚ)

    [08] Εμβολιάστηκαν 830 χιλιάδες επαγγελματίες υγείας στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (19.01.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά σε δηλώσεις του χθες μετά από συνάντηση που είχε με Διευθυντές των κέντρων υγείας σε 81 επαρχίες της Τουρκίας, αναφέρθηκε στην εμβολιαστική διαδικασία στην Τουρκία και είπε ότι μέσα σε 5 μέρες έχουν εμβολιαστεί 830 χιλιάδες επαγγελματίες υγείας στη χώρα με την πρώτη δόση του εμβολίου.

    «Είμαστε οι πρώτοι στον κόσμο που έχουμε προχωρήσει με αυτή τη διαδικασία με τους πιο γρήγορους ρυθμούς. Οι εμβολιασμοί τον επαγγελματιών υγείας θα συνεχίσουν μέχρι και την Τετάρτη με βάση το πρόγραμμα. Περνούμε σιγά σιγά από την πρώτη φάση του προγράμματος εμβολιασμών στη δεύτερη φάση. Από αύριο θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στα Κέντρα Ευγηρίας και Ηλικιωμένων. Ταυτόχρονα αύριο θα περάσουμε και στο πρόγραμμα εμβολιασμών των ατόμων άνω των 90», είπε.

    Επίσης, σύμφωνα με τη Hurriyet (19.01.21), μετά τη σημαντική μείωση που παρατηρείται καθημερινά στα κρούσματα στη χώρα (περίπου 60%) και την έναρξη των εμβολιασμών, άρχισε να συζητείται στην Τουρκία η διαδικασία αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη φάση για άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων με στόχο την μετάβαση στην κανονικότητα αναμένεται να γίνει περί τα μέσα Μαρτίου.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποιεσδήποτε χαλαρώσεις είναι πιο εύκολο να γίνουν την Άνοιξη αφού θα έχει ήδη προχωρήσει η διαδικασία των εμβολιασμών. Την ίδια στιγμή αναφέρουν ότι μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να έχουν και τη δική τους παραγωγή εμβολίου στην Τουρκία, γεγονός που θα διευκολύνει περισσότερο την κατάσταση.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 19 January 2021 - 16:01:55 UTC