Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-01-15

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 09/2021 15.01.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] «Τατάρ: Δεν θα γίνουμε μπάλωμα κανενός»
  • [02] Ενέργειες προς την ΕΕ για τα εμβόλια έκανε ο Τατάρ, λέει η εκπρόσωπός του
  • [03] Άρχισαν οι εμβολιασμοί για τον Covid-19 – Πρώτοι οι Τατάρ, Σανέρ και Πιλλί
  • [04] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη δήλωση Τατάρ περί εμβολίων
  • [05] Στα 21 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα
  • [06] Συνάντηση Τατάρ με πολιτικούς αρχηγούς σήμερα το απόγευμα
  • [07] Τις αδυναμίες του υφιστάμενου «εκλογικού νόμου» επισημαίνει η Σιεφίκ
  • [08] Μόνος υποψήφιος για την ηγεσία του ΗΡ ο Όζερσαϊ
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Πρώτος εμβολιάστηκε χθες στην Τουρκία ο Έρντογαν
  • [02] Στις 8,962 τα κρούσματα στην Τουρκία χθες και ακόμη 170 νέοι θάνατοι
  • [03] Η Ανατολική Μεσόγειος στα πρώτα θέματα που θα συζητήσουν Τουρκία- ΗΠΑ
  • [04] Τηλεφωνική επικοινωνία Ακάρ με το Βρετανό ομόλογό του
  • [05] «Ελπίδα για νέα σελίδα από τον Καύκασο μέχρι και το Αιγαίο»
  • [06] Βαρύ το κόστος της έχθρας Τουρκίας-Αιγύπτου, υποστηρίζει αρθρογράφος
  • [07] Η «Συμμαχία της Δημοκρατίας» δεν ξεπερνά το 50%, σύμφωνα με την KONDA

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] «Τατάρ: Δεν θα γίνουμε μπάλωμα κανενός»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η Gunes (15.01.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι την φόρμουλα των δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι στην βάση της κυριαρχικής ισότητας θα μεταφέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό σε συμφωνία με την Τουρκία.

    Μιλώντας χθες κατά την διάρκεια επίσκεψης στην περιοχή της κατεχόμενης Λεύκας, ο Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι ο κόσμος καταλαβαίνει αυτά που του λένε και ότι η λύση στη βάση ομοσπονδίας έτυχε διαπραγμάτευσης πολλές φορές, όμως δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

    Υποστηρίζοντας ότι αναφέρονται στο δικαίωμα της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και αυτοδιάθεσης του τουρκοκυπριακού «λαού», ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Ως ένας λαός που κατάφερε τόσο αγώνα δεν μπορούμε να είμαστε μπάλωμα, μειονότητα κανενός. Θέλουμε μιαν συμφωνία, διότι αν επιτευχθεί συμφωνία, θα μπορέσει να επωφεληθεί ολόκληρη η Κύπρος από αυτήν».

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος παίκτης της περιοχής και εγγυήτρια δύναμη, ο Τατάρ υποστήριξε ότι «αν θα επιτευχθεί μια συμφωνία στην κατανομή των ενεργειακών πόρων, όλοι θα εξασφαλίσουν περισσότερο όφελος απ' αυτό.

    Ο Τατάρ επεσήμανε επίσης την σημασία της αναζήτησης «σταθερής βάση» [για τις συνομιλίες] και επανέλαβε ότι μοιράζονται όλες τις προσπάθειές τους με τον «λαό».

    Εξάλλου, μιλώντας στο λεγόμενο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Λεύκας, ο Τατάρ υπογράμμισε την σημασία της «γαλάζιας πατρίδας» για την Τουρκία και την «ΤΔΒΚ» και επεσήμανε την σημασία του δίκαιου διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Ισχυρίστηκε ότι η «ΤΔΒΚ» ενισχύεται στην περιοχή και ότι η Τουρκία την στηρίζει σε όλους τους τομείς.

    Αναφερόμενος στο θέμα της περίκλειστης πολύς των Βαρωσίων, ο Τατάρ υποστήριξε ότι το άνοιγμά της είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα και υπογράμμισε την σημασία του να «προσφερθεί» η πόλη στην περιοχή.

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, αν θα εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό, αυτή θα πρέπει να είναι στη βάση αμοιβαίου κέρδους.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ενέργειες προς την ΕΕ για τα εμβόλια έκανε ο Τατάρ, λέει η εκπρόσωπός του

    Η K?br?s (15.01.21) γράφει ότι η Μπερνά Τσελίκ Ντογρούγιολ, εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ότι ο Τατάρ προέβη χθες στις απαραίτητες ενέργειες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για να φτάσουν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα τα εμβόλια που θα σταλούν από την Ένωση για τον Covid-19 και «με έναυσμα την πραγματικότητα ότι η Δικοινοτική Επιτροπή Υγείας εργάζεται υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών» ζήτησε και από τα Ηνωμένα Έθνη να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για να φτάσουν τα εμβόλια το συντομότερο στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Σε γραπτή της δήλωση, η Ντογρούγιολ κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να συμπεριφερθεί λογικά με μιαν προσέγγιση που έχει σε πρώτο πλάνο την ανθρώπινη υγεία, αφήνοντας κατά μέρος την «επικυριαρχική της νοοτροπία και τα πολιτικά της όνειρα», κατά την έκφρασή της.

    Σημείωσε ότι προγραμματίστηκε να σταλούν μέσω της Δικοινοτικής Επιτροπής Υγείας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και μέσω του «υπουργείου υγείας» του καθεστώτος τα εμβόλια από την ΕΕ που αναλογούν στους Τουρκοκύπριους και ότι σε διαβούλευση με αξιωματούχους της ΕΕ ετοιμάστηκε και έλαβε την τελική του μορφή ένα πλάνο διανομής των εμβολίων.

    «Στο στάδιο που φτάσαμε, η πηγή των προβλημάτων που βιώνονται σε σχέση με την προμήθεια των εμβολίων είναι το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση συνεχίζει να δημιουργεί γραφειοκρατικά προβλήματα που εμποδίζουν την προμήθεια του εμβολίου», ισχυρίστηκε η Ντογρούγιολ, προσθέτοντας ότι ο Τατάρ προέβη στις απαραίτητες ενέργειες προς την ΕΕ για αποστολή του εμβολίου, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει και ο ίδιος μετά την προχθεσινή του συνάντηση με την Ειδική Εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

    «Με έναυσμα την πραγματικότητα ότι η διμερής Επιτροπή Υγείας εργάζεται υπό τα Ηνωμένα Έθνη, ο κ. πρόεδρος απαίτησε και από τα ΗΕ να φτάσουν τα εμβόλια στην πλευρά μας το συντομότερο», ανέφερε η εκπρόσωπος του Τατάρ.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Άρχισαν οι εμβολιασμοί για τον Covid-19 – Πρώτοι οι Τατάρ, Σανέρ και Πιλλί

    Η K?br?s Postas? (15.01.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι άρχισαν οι εμβολιασμοί για τον Covid-19 στα κατεχόμενα και ότι πρώτοι εμβολιάστηκαν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ και ο «υπουργός υγείας», Αλί Πιλλί.

    Τατάρ: «Θα πάρουμε εμβόλια και από την ΕΕ»

    Μιλώντας μετά τον εμβολιασμό του, ο Τατάρ είπε ότι τους δόθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για να επιστρέψουν στην φυσιολογική ζωή, ότι ο κόσμος δυσκολεύεται να βρει εμβόλια και υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός ανάμεσα σε όλους για να εμβολιάσουν τον λαό τους.

    Σημειώνοντας ότι θα πάρουν εμβόλια και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τατάρ υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται να δημιουργούνται αντιπαραθέσεις και ότι το ζήτημα είναι η υγεία του λαού.

    Σανέρ: Στόχος 500,000 εμβόλια και εμβολιασμός 200,000 ατόμων

    Στις δικές του δηλώσεις (kibrispostasi.com), ο Σανέρ ευχαρίστησε την «μητέρα πατρίδα» και κυρίως τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, τον Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι και τον Υπουργό Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά για τα εμβόλια που τους έστειλαν. Ευχαρίστησε επίσης τον λεγόμενο υπουργό υγείας και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας για την συμβολή τους στην διαδικασία της πανδημίας.

    Σημειώνοντας ότι η οικονομία και η ανθρώπινη υγεία είναι πολύ σημαντικά πράγματα, ο Σανέρ ανέφερε: «Θέλω να σημειώσω πόση αξία έχει ο αριθμός 20 χιλιάδες [εμβόλια] που ήρθαν από τη μητέρα πατρίδα. Στόχος μας είναι να εμβολιάσουμε 200 χιλιάδες άτομα και να φτάσουμε στον αριθμό 500 χιλιάδες εμβόλια».

    Πιλλί: Θα τελειώσει τέλη Μαρτίου ο εμβολιασμός

    Μετά τον δικό του εμβολιασμό (kibrispostasi.com), ο Πιλλί δήλωσε ότι την Δευτέρα θα πάρουν 1,000 εμβόλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι με αυτά θα εμβολιαστούν άτομα άνω των 65 χρόνων.

    Ευχαρίστησε και αυτός τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, τον Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι και τον Υπουργό Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά και επαναλαμβάνοντας την θέση ότι η κατεχόμενη Κύπρος αντιμετωπίζει επιτυχώς την πανδημία, είπε: «Να είναι ήσυχος ο λαός μας, να μην ανησυχεί. Θα εξασφαλίσουμε τα εμβόλια και θα τελειώσουμε τον εμβολιασμό μέχρι τα τέλη Μαρτίου».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα (kibrispostasi.com), μετά τους Τατάρ, Σανέρ και Πιλλί άρχισε ο εμβολιασμός και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας με τις 20 χιλιάδες εμβόλια της εταιρείας Sinovac που παραλήφθηκαν χθες από την Τουρκία.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη δήλωση Τατάρ περί εμβολίων

    Η Vatan (15.01.21) γράφει ότι συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος μετά τη συνάντηση που είχε στο «προεδρικό» με την Ειδική Εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ δήλωσε ότι δεν θα αποδεχθούν τα εμβόλια που θα σταλούν στην «ΤΔΒΚ» από την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος (ΥΚΡ) Νέα Κύπρος, Μουράτ Κανατλί ανέφερε πως η δήλωση του Τατάρ δεν είναι αποδεκτή. «Ο Τατάρ είναι επιζήμιος για την υγεία», είπε.

    Ο ηγέτης του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (BKP) Ιζζέτ Ιζτζάν ανέφερε πως δεν γίνονται αποδεκτές οι δηλώσεις Τατάρ και τόνισε ότι δεν είναι σημαντικό από πού προέρχονται τα εμβόλια.

    Ο Μεχμέτ Τσακίτζι, ηγέτης του Κόμματος Κοινοτικής Απελυεθέρωσης (TKP), δήλωσε ότι είναι απαράδεκτη η δήλωση Τατάρ, η οποία, όπως τόνισε, δεν δίνει προτεραιότητα στην υγεία του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Η Αριστερή Κίνηση (Sol Hareket), σε ανακοίνωση της, σημειώνει πως απορρίπτει τον γεμάτο μίσος λόγο του Τατάρ, ο οποίος πολιτικοποιεί ένα θέμα υγείας.

    Η Τουρκοκυπριακή Ένωση Τουρκοκυπρίων Δασκάλων Δημοτικής Εκπαίδευσης (KTOS) επέκρινε έντονα τον Τατάρ, κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποιεί ακόμα και θέματα υγείας ως εργαλείο πολιτικής.

    Η «συντεχνία δημοσίων υπαλλήλων» KTAMS επέκρινε επίσης έντονα τον Τατάρ, αναφέροντας ότι το να προσπαθεί κάποιος να εμποδίσει την πρόσβαση των ανθρώπων σε ένα εμβόλιο του οποίου η αξιοπιστία είναι αναμφισβήτητη είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει.

    (ΚΣ)

    [05] Στα 21 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (15.01.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 2,422 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν 21 νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα. Από αυτά, τα 19 είναι εγχώρια και τα 2 είναι άτομα που έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, είπε. Σύμφωνα με τον Πιλλί, χθες αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήριο 27 άτομα ενώ δύο άτομα χρειάστηκε να εισαχθούν σε ΜΕΘ.

    Από τα χθεσινά εγχώρια κρούσματα, τα 8 εντοπίστηκαν στην κατεχόμενη Λευκωσία, 10 στην κατεχόμενη Κερύνεια και 1 στην Μόρφου.

    Μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2021 διενεργήθηκαν 361,295 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 1,850 κρούσματα Covid-19, 1,602 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 237 ασθενών, 52 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 182 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 11 άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο και 3 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    (ΚΣ)

    [06] Συνάντηση Τατάρ με πολιτικούς αρχηγούς σήμερα το απόγευμα

    Η Vatan (15.01.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ θα έχει σήμερα συνάντηση στις 15.00 με τους αρχηγούς των Τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στην «βουλή».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τατάρ θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ θα γίνει και ανταλλαγή απόψεων.

    (ΚΣ)

    [07] Τις αδυναμίες του υφιστάμενου «εκλογικού νόμου» επισημαίνει η Σιεφίκ

    Η Yeni Duzen (15.01.21) γράφει ότι η πρόεδρος του «ανωτάτου δικαστηρίου» και του λεγόμενου ανώτατου εκλογικού συμβουλίου, Ναρίν Φερντί Σιεφίκ δήλωσε ότι από τις τελευταίες «βουλευτικές εκλογές» που διεξήχθησαν τον Ιανουάριο του 2018 ζητούν την τροποποίηση του «περί εκλογών και δημοψηφισμάτων νόμου», όμως μέχρι σήμερα δεν έγινε καμία ρύθμιση. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή χθες, η Σιεφίκ ευχήθηκε όπως διεξαχθούν με τροποποίηση του «νόμου» οι πρόωρες «εκλογές» που συζητούνται τώρα από τα πολιτικά κόμματα.

    Είπε ότι είναι θέμα των πολιτικών ποια μέθοδος θα είναι η ορθή και πρόσθεσε ότι δική της έγνοια είναι να εκφραστεί ορθά η βούληση του «λαού» και να προβούν χωρίς δυσκολίες στην καταμέτρηση οι εργαζόμενοι στα «εκλογικά κέντρα».

    Η Σιεφίκ ανέφερε κατά τις πρόσφατες «εκλογές» πήγε χαμένο το 11% των ψήφων και εξέφρασε την ανησυχία ότι αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί.

    Σημείωσε ότι λόγω της πανδημίας κάποιοι δεν αποδέχονται να εργαστούν στις «εκλογές», ότι ακόμα και κόμματα αποσύρουν τους εκπροσώπους τους στις κάλπες λόγω του όρου για υποβολή σε εξέταση PCR και ότι κατά τις προσεχείς «εκλογές» θα πρέπει να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα.

    Η Σιεφίκ ανέφερε ότι υπάρχουν τρεις επιλογές για να καταστεί πιο εφαρμόσιμος ο υφιστάμενος «νόμος». Η πρώτη είναι να επιστρέψουν στο παλιό σύστημα εγκαταλείποντας το ενιαίο ψηφοδέλτιο, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση χρήσης μεικτής ψήφου, χρειάζονται 17-20 λεπτά για να τοποθετηθεί η κάθε ψήφος σε πίνακες. Μια άλλη επιλογή είναι να εγκαταλείψουν την μεικτή ψήφο και τον σταυρό προτίμησης, είπε και πρόσθεσε ότι δυσκολίες στα άτομα που εργάζονται στις κάλπες προκαλεί και ο έλεγχος των περιορισμών ανάμεσα στις επαρχίες. Σημείωσε ότι μπορεί να επιλέγει κάποιος να βάζει σταυρό προτίμησης ανάμεσα και στους 50 υποψήφιους.

    Σύμφωνα με την Σιεφίκ, η διαδικασία για διεξαγωγή «εκλογών» διαρκεί 60 μέρες μετά την απόφαση της «βουλής». Είπε ότι είναι δυνατόν να γίνει πιο σύντομη η διαδικασία, όμως όχι συντομότερη των 48-50 ημερών.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Μόνος υποψήφιος για την ηγεσία του ΗΡ ο Όζερσαϊ

    Η Halk?n Sesi (15.01.21) γράφει ότι ο Κουτρέντ Όζερσαϊ θα είναι ο μόνος υποψήφιος για την ηγεσία του Κόμματος του Λαού (HP) στο εκλογικό συνέδριο του Κόμματος.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το εκλογικό συνέδριο του HP θα γίνει στις 17 Ιανουαρίου.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Πρώτος εμβολιάστηκε χθες στην Τουρκία ο Έρντογαν

    Σύμφωνα με τη Milliyet (15.01.21), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν εμβολιάστηκε χθες, πρώτη μέρα της έναρξης των εμβολιασμών στην Τουρκία με το Κινέζικο εμβόλιο CoronaVac , στο Νοσοκομείο της Άγκυρας.

    Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού του, ο Τούρκος Πρόεδρος, σε ανάρτηση του σε λογαριασμό του στο Telegram έγραψε: «Έχω εμβολιαστεί και εγώ».

    «Μόλις αφίχθηκαν τα εμβόλια στη χώρα μας, είχα πει στους Υπουργούς μας ότι θα εμβολιαστώ πρώτος και έτσι αυτό έπραξα προκειμένου να αποτελέσω παράδειγμα», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος απαντώντας σε δηλώσεις δημοσιογράφων κατά την έξοδο του από το νοσοκομείο και προέτρεψε όλους τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων στην Τουρκία και τους Βουλευτές να στηρίξουν την εκστρατεία εμβολιασμού και να προβούν και οι ίδιοι σε εμβολιασμό.

    Ο Έρντογαν είπε επίσης ότι κατά τη χθεσινή μέρα έναρξης των εμβολιασμών στην Τουρκία, εμβολιάστηκαν συνολικά 256 χιλιάδες άτομα. Εξήγησε ότι αναμένουν ακόμη 25-30 εκ. δόσεις εμβολίων. Πρόσθεσε ότι γίνονται επαφές και διεργασίες, εκτός από το κινέζικο εμβόλιο, να αποκτήσουν εμβόλια και από τη Γερμανία. «Ελπίζω ότι μέχρι τον Απρίλιο-Μάιο να μπορέσουμε να τα έχουμε», είπε.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Hurriyet (15.01.21), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, ο οποίος συνόδευε χθες τον Τούρκο Πρόεδρο στο νοσοκομείο και εμβολιάστηκε και αυτός, σε δηλώσεις του για την έναρξη της διαδικασίας εμβολιασμών, τόνισε την ανάγκη να εμβολιαστούν οι Τούρκοι πολίτες, προκειμένου να προστατεύσουν την υγεία τους αλλά και τη δημόσια υγεία. Χαρακτηρίζοντας το εμβόλιο ως το πιο σημαντικό μέσο για να σωθεί η ανθρωπότητα από αυτή την πανδημία, ο Κοτζά είπε: «Εγώ δεν γνωρίζω καμιά άλλη χώρα που να μετέδωσε ζωντανά την πρώτη μέρα έναρξης εμβολιασμών. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι υπάρχει διαφάνεια σε αυτή τη διαδικασία».

    Επίσης, σύμφωνα με τη Milliyet (15.01.21), σε σημερινή ανακοίνωση του, το Υπουργείου Υγείας, αναφέρει ότι σήμερα, δεύτερη μέρη των εμβολιασμών, μέχρι τις 10.15 π.μ εμβολιάστηκαν συνολικά 383,790 άτομα. Εμβολιάστηκαν επίσης και ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και η πρόεδρος του Καλού Κόμματος (Iyi Parti) Μεράλ Άκσενερ.

    (AK)

    [02] Στις 8,962 τα κρούσματα στην Τουρκία χθες και ακόμη 170 νέοι θάνατοι

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (14.01.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 8,962 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου COVID-19 στην Τουρκία από σύνολο 169,847 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 170 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 9,011. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 958 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιποι είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,364,801 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 23,495. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,236,938.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 26,899,442 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 2,512 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 4,5% και στον αναπνευστήρα το 31,4%.

    (AK)

    [03] Η Ανατολική Μεσόγειος στα πρώτα θέματα που θα συζητήσουν Τουρκία- ΗΠΑ

    Η Milliyet (14.01.21) γράφει ότι ο εκπρόσωπος τύπου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ, σε δηλώσεις στον Τύπο μετά από σύσκεψη της κεντρικής επιτροπής του κόμματος υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στον χαρακτηρισμό «λεγόμενος Πρόεδρος» που αποδόθηκε στον Έρντογαν με την δικαιολογία ότι ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και ηγέτης κόμματος και σημείωσε ότι κανείς δεν έχει την εξουσιοδότηση ούτε το δικαίωμα να αποκαλεί «λεγόμενο» έναν Πρόεδρο εκλεγμένο από τον λαό,.

    Σχολιάζοντας τις εξελίξεις που ακολούθησαν μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο Τσελίκ σημείωσε ότι παρακολουθούν με μεγάλη ευαισθησία τις τελευταίες εξελίξεις στις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι ενδιαφέρει όλο τον κόσμο πώς θα είναι η σχέση των ΗΠΑ με την Ευρώπη μετά το Brexit και πώς θα επηρεάσει το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στη συνέχεια, ο Τσελίκ είπε ότι η Τουρκία θα συζητήσει αρκετά σημαντικά θέματα με την νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως η Λιβύη, η Συρία και η Ανατολική Μεσόγειος. «Η ανθρώπινη κρίση στην Συρία συνεχίζεται. Οι μαζικοί τάφοι που βρέθηκαν στη Λιβύη ακόμη αποτελούν απειλή για το λαό της Λιβύης. Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και παρόμοια θέματα θα είναι από τα πρώτα θέματα που θα συζητήσουμε με την νέα διακυβέρνηση», πρόσθεσε ο Τσελίκ.

    (ΔΨ)

    [04] Τηλεφωνική επικοινωνία Ακάρ με το Βρετανό ομόλογό του

    Σύμφωνα με τη Μilliyet (15.01.21), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό ομόλογό του Ben Wallace. Σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας αναφέρει ότι Ακάρ και Ben Wallace συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις για θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, και τη συνεργασία τους σε περιφερειακά ζητήματα, θέματα άμυνας, ασφάλειας, και αμυντικής βιομηχανίας.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ακάρ συναντήθηκε προχθές και με το Διοικητή των Δυνάμεων Αεροπορίας του Πακιστάν Mujahid Anwar Khan ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τουρκία.

    Ο Khan, στα πλαίσια των επαφών του στην Τουρκία, συναντήθηκε και με τον Τούρκο ομόλογό του Στρατηγό Hasan Kucukakyuz, με τον οποίο συζήτησαν τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Άσκηση «Αετός της Ανατολίας». Την ίδια στιγμή συζήτησαν τη συνεργασία των δύο χωρών για το πρόγραμμα εκπαίδευσης πιλότων των δύο χωρών καθώς επίσης και τη συνεργασία τους σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας.

    (ΑΚ)

    [05] «Ελπίδα για νέα σελίδα από τον Καύκασο μέχρι και το Αιγαίο»

    Ο αρθρογράφος της Milliyet (15.01.21), Σαμί Κοχέν σε σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα υπό τον πιο πάνω τίτλο, γράφει ότι αυτή τη βδομάδα υπήρξαν κάποια ελπιδοφόρα νέα σχετικά με τις σχέσεις της Τουρκίας σε δύο γειτονικές της περιοχές όπου παρατηρείται ένταση και διένεξη το τελευταίο διάστημα.

    Η μια από αυτές, σημειώνει ο αρθρογράφος, αφορά το «μέτωπο του Καυκάσου» όπου βρίσκεται το Ναγκόρνο Καραμπάχ και για το οποίο βρίσκονταν σε διένεξη οι στρατιωτικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας. Ωστόσο, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι με τη νίκη του στρατού του Αζερμπαϊτζάν και τη συμβολή της Τουρκίας και της Ρωσίας για συμφωνία εκεχειρίας στην περιοχή, υπάρχει ελπίδα για εναρμόνιση των σχέσεων των δύο χωρών.

    Η άλλη περιοχή είναι αυτή που αφορά στο «μέτωπο στο Αιγαίου» όπου βρίσκονται σε διαμάχη η Ελλάδα και η Τουρκία και για εβδομάδες επικρατεί ένα τεταμένο κλίμα, αναφέρει.

    Ο Κοχέν σημειώνει ότι με την εμπλοκή της ΕΕ, αποφασίστηκε η έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας στις 25 Ιανουαρίου προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφωνίες.

    «Συνεπώς, οι τελευταίες εξελίξεις πρέπει να θεωρηθούν ως νέα ανοίγματα για την Τουρκική διπλωματία», γράφει ο Κοχέν, τονίζοντας την ανάγκη όπως οι διερευνητικές επαφές οδηγήσουν τελικά σε ουσιαστικές συνομιλίες που θα επιφέρουν τελικά και ουσιαστικά αποτελέσματα.

    (ΑΚ)

    [06] Βαρύ το κόστος της έχθρας Τουρκίας-Αιγύπτου, υποστηρίζει αρθρογράφος

    Υπό τον τίτλο «Η καθυστέρηση ομαλοποίησης των σχέσεων με την Αίγυπτο επιβαρύνει τον λογαριασμό», η αρθρογράφος Μπαρτζίν Γινάντς της ειδησεογραφικής ιστοσελίδα T24 (15.01.21) υποστηρίζει ότι η στάση της Τουρκίας στην Αίγυπτο επιβαρύνει την εξωτερική πολιτική της χώρας, προσθέτοντας ότι αν και υπήρχαν κάποιες δηλώσεις πρόσφατα προς ομαλοποίηση των σχέσεων τους με την Αίγυπτο, η Άγκυρα ακόμη δεν έκανε κανένα βήμα, παρόλα τα θετικά σινιάλα από το Κάιρο. Αναφέρει και τα εξής η αρθρογράφος:

    «Η Άγκυρα δεν μπόρεσε να πει: 'Η Αίγυπτος άνοιξε μέτωπο εναντία μας στην Ανατολική Μεσόγειο, γι' αυτό είμαστε εναντίον της ομαλοποίησης'. Το Κάιρο υπέγραψε συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με την Ελλάδα, το καλοκαίρι του 2020 μπροστά στην έχθρα που συνεχίζεται εδώ και 7 χρόνια. Θα μπορούσε να υπογράψει νωρίτερα. Από την άλλη, υπέγραψε την συμφωνία με το σκεπτικό να αφήσει εκτός τους ισχυρισμούς της Ελλάδας σχετικά με το Καστελόριζο. Ακόμη και αυτό δεν ήταν αρκετό για την Άγκυρα να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά. Είναι αλήθεια, η Αίγυπτος έκανε συνεργασία με το Ισραήλ, την Ελλάδα και τον 'ελληνοκυπριακό τομέα' [Κυπριακή Δημοκρατία] εναντίον της Τουρκίας. Στην Μέση Ανατολή έλαβε μέρος στο μπλοκ του Περσικού Κόλπου εναντίον του διδύμου Τουρκίας – Κατάρ. Δεν υπάρχει κάτι περίεργο σε αυτή την κατάσταση; [...] Όμως μετά την αποκατάσταση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ, και ενώ άρχισε να πνέει πάλι ούριος άνεμος, το κόστος της συνεχιζόμενης έχθρας με την Αίγυπτο μεγαλώνει και η Άγκυρα αποδυναμώνεται».

    Η Γινάντς εκφράζει την άποψη ότι η συνεργασία Τουρκίας - Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο «υποφέρει χωρίς λόγο», υποστηρίζοντας ότι η επαναπροσέγγιση των δύο χωρών μέσω των επενδύσεων θα ενδυναμώσει την αντίληψη ότι οι δύο χώρες δεν είναι αντίπαλες στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά συμπληρώνουν η μια την άλλη και δημιουργούν σταθερότητα στην περιοχή.

    «Αυτή η αντίληψη θα ενδυναμωθεί με την έναρξη ναυτικών ασκήσεων του Τουρκικού και Αιγυπτιακού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο. Εάν οι σχέσεις τους δεν ήταν τόσο κακές, η Τουρκία θα υπεραμυνόταν των θέσεών της στην Ανατολική Μεσόγειο πιο άνετα. Για να μη χάσει έδαφος στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα υποχρεωνόταν να επέμβει στρατιωτικά στον πόλεμο στη Λιβύη. Δεν κάνω καν αναφορά στο οικονομικό κόστος της διατήρησης στρατιωτικής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή. Ως αποτέλεσμα, ο λογαριασμός που έφερε η αδελφότητα του AKP είναι αβάστακτος», καταλήγει η αρθρογράφος.

    (ΔΨ)

    [07] Η «Συμμαχία της Δημοκρατίας» δεν ξεπερνά το 50%, σύμφωνα με την KONDA

    Υπό τον τίτλο «Δημοσκόπηση της KONDA για εκλογές: Σοκ για MHP», η Cumhuriyet (15.01.21) γράφει ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας KONDA, που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, φαίνεται ότι η «Συμμαχία της Δημοκρατίας» (Cumhur Ittifak?), που απαρτίζεται από τα κυβερνώντα κόμματα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και της Εθνικιστικής Δράσης (MHP), δεν εξασφαλίζει το 50% των ψήφων.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η «Συμμαχία της Δημοκρατίας» συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 49,6%, ενώ το MHP μένει κάτω από το 10%.

    Το 39,8% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν το AKP, αν διεξάγονταν τώρα εκλογές στην Τουρκία. Η πρόθεση ψήφου στα υπόλοιπα κόμματα έχει ως εξής: Το CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) 22,2%, το HDP (Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών) 10,7%, το Iyi Parti (Καλό Κόμμα) 10,5% και το MHP 9,8%, χωρίς να κατορθώνει να ξεπεράσει το εκλογικό μέτρο του 10%.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 15 January 2021 - 17:06:40 UTC