Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-01-14

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 08/2021 14.01.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Δεν θέλει εμβόλια από τους Ελληνοκύπριους ο Τατάρ
  • [02] Έφτασαν 20,000 δόσεις Sinivac από την Τουρκία, λέει ο Πιλλί
  • [03] Σανέρ: «Στόχος να εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι»
  • [04] Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσε η δήλωση Τατάρ για τα εμβόλια
  • [05] Στροφή 180 μοιρών στην πολιτική Έρντογαν βλέπει αρθρογράφος
  • [06] Διαμαρτύρονται για την καραντίνα οι εργαζόμενοι στις ελεύθερες περιοχές
  • [07] Αρνητικά βλέπουν το ενδεχόμενο «πρόωρων εκλογών» τα μικρά κόμματα
  • [08] BASIN-SEN και ΕΣΚ στηρίζουν τον Σενέρ Λεβέντ
  • [09] Στα 19 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα
  • [10] Στους 183 οι Τουρκοκύπριοι που απεβίωσαν λόγω Covid-19 στο ΗΒ
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Αυταπάτη» η λύση ομοσπονδίας στο Κυπριακό, λέει ο Τσαβούσογλου
  • [02] Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μέρος της Γαλάζιας Πατρίδας, λέει ο Αλτούν
  • [03] Μηνύματα Ερντογάν, Οκτάι και Σεντόπ για τον Ραούφ Ντενκτάς
  • [04] Κοινή διακήρυξη Τουρκίας – Πακιστάν - Αζερμπαϊτζάν
  • [05] Δική της πλατφόρμα δεδομένων δημιουργεί η Τουρκία
  • [06] Έρευνα για άλλους 9 Βουλευτές του HDP για εμπλοκή στο Κομπανί
  • [07] Ο Πούτιν ενημέρωσε τον Ερντογάν για την τριμερή σύνοδο για το Καραμπάχ
  • [08] Άρχισαν οι εμβολιασμοί - Εμβολιάστηκε ο Κοτζά - 9,554 νέα κρούσματα

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Δεν θέλει εμβόλια από τους Ελληνοκύπριους ο Τατάρ

    Κάτω από τον τίτλο «Δεν θα δεχτούμε να έρθουν τα εμβόλια μέσω της ελληνοκυπριακής διοίκησης», η Avrupa (14.01.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέλαβε ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εδώ και 50 χρόνια για το Κυπριακό και ότι αποτελεί παρελθόν η αντίληψη για λύση στην βάση της ομοσπονδίας.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε χθες με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο Τατάρ ανέφερε ότι αν θα αρχίσει μια επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία μετά από την άτυπη πενταμερή διάσκεψη 5+1 για το Κυπριακό, αυτή θα μπορούσε να είναι μόνο για μιαν λύση δύο κρατών που θα συνεργάζονται στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, θα έχουν ίσο διεθνές στάτους και θα ζουν πλάι-πλάι. Είπε ότι αυτή την στιγμή βρίσκονται σε μιαν περίοδο προετοιμασίας και ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης 5+1 στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι με την Σπέχαρ συζήτησαν την έκθεση για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο και τις λεπτομέρειες της έκθεσης που υπέβαλε στο πλαίσιο αποστολής καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ και είχε την ευκαιρία να της μεταφέρει τις προσδοκίες και την στάση του για την πενταμερή διάσκεψη 5+1.

    Ο Τατάρ είπε ότι κάνουν ορισμένες προσπάθειες για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι δικοινοτικές τεχνικές επιτροπές, ότι συζήτησαν με την Σπέχαρ το θέμα του εμβολίου για τον κορωνοϊό που θα έρθει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι ζήτησαν βοήθεια από τα Ηνωμένα Έθνη για την «απαραίτητη βάση» πάνω σε αυτό το θέμα και ότι συνομιλητής τους σε αυτό είναι η ΕΕ και όχι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ανέφερε ότι στην έκθεση που του υποβλήθηκε χθες από την αρμόδια τεχνική επιτροπή σημειώνεται ότι υπάρχει πιθανότητα τα εμβόλια να έρθουν μέσω της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», όμως δεν θα δεχτούν κάτι τέτοιο. Υποστήριξε ότι αν θα δοθούν αυτά τα εμβόλια στους Τουρκοκύπριους, πρέπει να δοθούν απευθείας από την ΕΕ.

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι η συμπεριφορά της Σπέχαρ ήταν «κοντά στους ίδιους» και ότι στα σχόλια που έκανε γίνεται ξεκάθαρα αντιληπτή η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς σε αυτό το στάδιο. Είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη παρακολουθούν στενά την υπόθεση, ότι δημιουργήθηκε πλέον μια εντύπωση ότι οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο και στην περιοχή βρίσκονται σε άλλο σημείο και ότι η Κύπρος και η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι πλέον οι ίδιες όπως παλιά.

    Ισχυρίστηκε ότι δύο κράτη που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας θα μπορούσαν να βρεθούν σε ένα επίσημο τραπέζι διαπραγματεύσεων με ίδιο καθεστώς στο πλαίσιο αμοιβαίας καλής θέλησης από την άποψη του διεθνούς καθεστώτος και ότι χρειάζεται να γίνει πιο γερή αυτή η βάση για να προκύψει μια πραγματικά μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία.

    «Εμείς δίνουμε ξεκάθαρα τα μηνύματά μας. Κατά τον ίδιο τρόπο δίδει ξεκάθαρα τα μηνύματα που δίνουμε εμείς και η Τουρκία», είπε σημειώνοντας ότι προετοιμαζόμενη με τον καλύτερο τρόπο για την πενταμερή διάσκεψη 5+1, η τουρκική πλευρά διαβιβάζει με τον καλύτερο τρόπο τις προσδοκίες του τουρκοκυπριακού «λαού», τις ελπίδες του και την οπτική του για το μέλλον.

    Υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ δεν είναι κομμάτι αυτής της υπόθεσης, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Συνομιλητής μας στην διάσκεψη 5+1 είναι τα Ηνωμένα Έθνη. Τα Ηνωμένα Έθνη συμμετέχουν σε αυτές τις συναντήσεις στο πλαίσιο των καλών τους υπηρεσιών. Αν ζητηθεί πληροφορία από τεχνικής άποψης, αυτή η πληροφορία μπορεί να ζητηθεί από την ΕΕ. Όμως, η ΕΕ δεν είναι και δεν πρέπει να είναι μέρος αυτών των συναντήσεων.

    Βασικό για εμάς είναι η ουσία του Κυπριακού. Αυτή η βάση είναι το θέμα που θα συζητηθεί στην 5+1. Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ή μια παρόμοια κίνηση στην διάσκεψη 5+1 θα σημαίνει εκτροπή του ζητήματος. Επομένως, είπαμε ότι δεν αποδεχόμαστε να έρθει αυτό στην ημερήσια διάταξη.

    Συζητήσαμε και άλλα θέματα. Η Σπέχαρ τόνισε με ειλικρίνεια και εμείς εκφράσαμε την εμπιστοσύνη μας. Είπαμε να είναι αντικειμενική, εντελώς αμερόληπτη σε σχέση με όλες αυτές τις εξελίξεις. Θεώρησαν ότι έχουμε δίκαιο. Καθήκον τους είναι να μεσολαβούν.

    Υπάρχει μια αδικία που γίνεται εναντίον του τουρκοκυπριακού λαού από το 1964. Αυτή η αδικία είναι ο χαρακτηρισμός της Κύπρου ως μίας ενιαίας χώρας. Αυτή δυστυχώς είναι μια απόφαση που έλαβαν τα Ηνωμένα Έθνη το 1964. Το ψήφισμα 186 που ενέκριναν είναι η μεγαλύτερη αδικία προς τον τουρκοκυπριακό λαό. Ούτως ή άλλως τα μοιραζόμαστε αυτά με τον λαό μας και τον κόσμο. Με την εκλογή μου στη προεδρία άνοιξε μια νέα σελίδα. Εργαζόμαστε για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του λαού μας.

    Το τελευταίο στάδιο ήταν στο Κραν Μοντάνα. Δεν μιλώ για το Σχέδιο Ανάν. Άλλωστε όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι το Σχέδιο Ανάν ήταν μια απογοήτευση. Όλοι το γνωρίζουν. Υπάρχει η έκθεση του Ανάν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Δεν λήφθηκε υπόψη. Από εκείνη την ημέρα έγιναν πολλά. Το γνωρίζει πολύ καλά ο ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρρες. Όπως ανάφερε και ο (Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας) κ. Τσαβούσογλου στο Κραν Μοντάνα επιδείχθηκε μεγάλη ελαστικότητα. Παρά ταύτα δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

    Το ουσιαστικό για εμάς είναι η ύπαρξη του τουρκικού λαού, η κυριαρχία του, η ανεξαρτησία του. Σύμφωνα με αυτό, προβλέπεται η συνεργασία δύο κρατών πλέον στην βάση της κυριαρχικής ισότητας στις νέες συνθήκες της περιοχής, στη νέα συγκυρία. Θεωρούμε ότι το εξηγούμε πολύ καλά αυτό στον κόσμο.

    Οι Τούρκοι της Κύπρου πέρασαν από πολλές φάσεις, αλλά δεν μπόρεσαν να βρουν ανταπόκριση. Γι' αυτό τον λόγο, είναι το πιο φυσιολογικό δικαίωμά μας πλέον να ζητούμε να ανοίξει μια νέα σελίδα στην Κύπρο. Διότι υπάρχουν δύο ίσοι λαοί στην Κύπρο [...]».

    Η Yeni Duzen (14.01.21) καλύπτει τις δηλώσεις Τατάρ υπό τον πηχυαίο πρωτοσέλιδο τίτλο «Πολιτική μέσω του 'εμβολίου'» και γράφει ότι ο Τατάρ δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί τα εμβόλια, αν έρθουν μέσω της «ελληνοκυπριακής διοίκησης». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τατάρ ζήτησε βοήθεια από την Σπέχαρ στο θέμα των εμβολίων και ισχυρίστηκε ότι συνομιλητής των Τουρκοκυπρίων είναι η ΕΕ και όχι οι Ελληνοκύπριοι. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι πριν φτάσουν στα κατεχόμενα έγιναν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης τα εμβόλια που εγκρίθηκαν από την αμερικανική FDA και την ευρωπαϊκή EMA.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Έφτασαν 20,000 δόσεις Sinovac από την Τουρκία, λέει ο Πιλλί

    Η K?br?s Postas? (14.01.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι σήμερα το πρωί παρέλαβαν από την Τουρκία 20,000 δόσεις του εμβολίου Sinovac και ότι οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν εντός 1-2 ημερών.

    Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Πιλλί είπε ότι πρώτος θα εμβολιαστεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ και ότι πρόθεσή τους είναι να εμβολιάσουν 300,000 άτομα.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις στην εφημερίδα, ο Πιλλί ανέφερε ότι αυτή την στιγμή τα εμβόλια βρίσκονται σε αποθήκη στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου και ότι σε μερικές ώρες θα σταλούν στο ούτω καλούμενο «τμήμα φαρμάκων και φαρμακευτικής».

    Τέλος, η Avrupa (14.01.21) επικαλείται πληροφορίες του διευθυντή της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Haber K?br?s Χουσεϊν Εκμεκτσί και γράφει ότι ο Ελληνοκύπριος Συμπρόεδρος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας πρότεινε στους Τουρκοκύπριους να τους σταλούν μόνο 2,000 δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer. Σημειώνοντας ότι ακόμα δεν διευκρινίστηκε πότε θα σταλούν τα εν λόγω εμβόλια, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι δόσεις αυτές θα αρκέσουν μόνο για 1,000 άτομα.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Σανέρ: «Στόχος να εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι»

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (Brtk-14.01.21), ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ σε κοινή διάσκεψη Τύπου με το λεγόμενο υπουργό υγείας Αλί Πιλλί, ανέφερε ότι παρά το ότι δεν έχει ακόμη υπογραφεί το «πρωτόκολλο δημοσιονομικής συνεργασίας για το 2021» με την Τουρκική Δημοκρατία, έχουν φθάσει σήμερα το πρωί στα κατεχόμενα 20 χιλιάδες εμβόλια της Κινέζικης εταιρείας Sinovak, και αυτό οφείλεται, όπως είπε, στις στενές σχέσεις που έχουν με την Τουρκία.

    Αναφερόμενος στο πρόγραμμα που ετοιμάστηκε για τους εμβολιασμούς, ο Σανέρ εξήγησε ότι θα εμβολιαστούν πρώτα 5,000 εργαζόμενοι στον τομέα της «υγείας» και στην συνέχεια άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Υποστήριξε επίσης ότι στόχος τους είναι να εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού πριν το καλοκαίρι.

    Εξηγώντας ότι δεν επιθυμούν ένα ολικό εγκλεισμό, αφού η κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα με την πανδημία δεν είναι τόσο άσχημη, ο Σανέρ υποστήριξε ότι σε σχέση με άλλες χώρες, η «ΤΔΒΚ» κατάφερε μέχρι σήμερα να αντιμετωπίζει με επιτυχία την εξάπλωση της πανδημίας. Ευχαρίστησε τη λεγόμενη κυβέρνηση συνασπισμού του Κόμματος Εθνικής Ενότητας με το Κόμμα του Λαού και την παρούσα «κυβέρνηση», την «επιτροπή λοιμωδών νοσημάτων» και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας για τη στήριξη και τη συμβολή τους. Υποστήριξε επίσης ότι κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τα ημερήσια κρούσματα και υπογράμμισε ότι και ο «λαός» συνέδραμε σε μεγάλο βαθμό για αυτή την επιτυχία.

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Άγκυρα στις 23 Δεκεμβρίου και στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν και τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, ο Σανέρ είπε τα εξής: «Εκεί στείλαμε ξεκάθαρα μηνύματα. Συμφωνήσαμε επίσης για αποστολή 500 χιλιάδων εμβολίων στην ΤΔΒΚ. Και παρόλο που ακόμη δεν έχουμε υπογράψει το δημοσιονομικό πρωτόκολλο, σήμερα το πρωί έφθασαν από την Τουρκική Δημοκρατία 20 χιλιάδες εμβόλια της Sinovak».

    Υποστηρίζοντας ότι στη «νότια» Κύπρο έφθασαν 6 χιλιάδες εμβόλια, ο Σανέρ υπογράμμισε ότι στην «ΤΔΒΚ» έφθασαν 20 χιλιάδες.

    Σε δηλώσεις του με τη σειρά του ο Πιλλί εξέφρασε ικανοποίηση για την άφιξη των εμβολίων από την Τουρκία και υποστήριξε ότι οι προετοιμασίες για την έναρξη των εμβολιασμών βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Υποστήριξε ότι πιθανότητα αύριο η μεθαύριο αναμένεται να αρχίσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

    Ερωτηθείς αν ο ίδιος θα εμβολιαστεί πρώτος, ο Πιλλί είπε ότι για αυτό το θέμα θα προβεί σε δηλώσεις αργότερα.

    Κληθείς να απαντήσει πότε θα φθάσει στα κατεχόμενα η δεύτερη παρτίδα εμβολίων από την Τουρκία, ο Πιλλί είπε ότι θα συζητήσει το θέμα αυτό με την Τουρκία.

    (ΑΚ)

    [04] Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσε η δήλωση Τατάρ για τα εμβόλια

    Η Halk?n Sesi (14.01.21) γράφει ότι έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε η χθεσινή δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ μετά τη συνάντηση που είχε στο «προεδρικό» με την Ειδική Εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ότι δεν θα αποδεχθούν τα εμβόλια που θα σταλούν στην «ΤΔΒΚ» από την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Στις δηλώσεις του ο Τατάρ υποστήριξε ότι θα δεχθούν τα εμβόλια μόνο αν σταλούν απευθείας από την ΕΕ και ισχυρίστηκε ότι ζήτησαν βοήθεια από τα ΗΕ προκειμένου να διευκολύνουν την απευθείας αποστολή των εμβολίων στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ο Τατάρ πρόβαλε επίσης τον ισχυρισμό ότι συνομιλητής τους στο θέμα αυτό δεν είναι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», αλλά η ΕΕ.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τατάρ, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν είπε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θυματοποιεί την υγεία και την οικονομία του τουρκοκυπριακού «λαού» για χάρη του λαϊκισμού.

    Ο Έρχουρμαν στην ανάρτηση του αναφέρει και τα εξής: «Το εμβόλιο είναι επείγουσα ανάγκη τόσο για την υγεία όσο και για την οικονομία. Και ακριβώς σε αυτή την χρονική στιγμή, ο κ. Τατάρ ασκεί πολιτική προσπαθώντας να καταργήσει τη διαδικασία άφιξης του εμβολίου. Και όπως κάνει πάντα, δεν νιώθει την ανάγκη να συνομιλήσει και να συμβουλευθεί κανένα, ούτε καν τη βουλή. Αν έχετε πολιτικές επιφυλάξεις, τότε να τις θέσετε στα αρμόδια όργανα, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να πάρετε αυτό το εμβόλιο. Αυτό δεν αποτελεί χάρη προς εμάς ούτε της νότιας Κύπρου ούτε της ΕΕ. Μην ξεχνάτε ότι αυτό είναι δικαίωμα του λαού μας, και αν χρειάζεται σας το θυμίζουμε. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να θυματοποιεί την υγεία και την οικονομία του τουρκοκυπριακού λαού κάνοντας λαϊκισμό».

    Επίσης, σε δική του ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ επέκρινε έντονα τον Τατάρ για τις δηλώσεις του, κατηγορώντας τον ότι έχει ξεπεράσει τον εαυτό του εργαλειοποιώντας την υγεία για την πολιτική.

    «Ο πρόεδρος Τατάρ δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί τα εμβόλια της ΕΕ αν αυτά φθάσουν μέσω της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ίσως ο κ. Τατάρ να μιλά στην πολιτική αποστηθίζοντας αυτά που έμαθε και να ένιωσε την ανάγκη ακόμη και σε αυτό το σημαντικό θέμα να επαναλαμβάνει αυτά που έμαθε επιδεικνύοντας ηρωισμό, ο οποίος για χρόνια δεν έχει οδηγήσει τους Τουρκοκύπριους μπροστά. Δεν μπορεί να σκεφθεί μια φορά σαν άνθρωπος και να πει 'αναλώνομαι με αυτές τις προτάσεις για ένα θέμα που ενδιαφέρει την υγεία του λαού μου'. Ο πρόεδρος δεν μπορεί τουλάχιστον να φιλτράρει αυτά που βγαίνουν από το στόμα του; Είναι φανερό ότι ο κ. Τατάρ ούτε αντιλαμβάνεται ούτε αισθάνεται. Ξεχνά ακόμη και το ότι αυτό είναι δικαίωμα. Εργαλειοποιεί την υγεία για χάρη της πολιτικής και ξεπερνά τον εαυτό του».

    Επίσης, σε ανάρτηση της, η λεγόμενη βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Ντογούς Ντεριά, επέκρινε έντονα τον Τατάρ για τις δηλώσεις του, κατηγορώντας τον ότι εργαλειοποιεί το θέμα της υγείας ασκώντας πολιτική. «Όπως ο Ερσίν Τατάρ συνεχίζει να μιλά για 'ίση κυριαρχία' χωρίς να ξέρει τι σημαίνει και χωρίς να γνωρίζει ότι αυτό δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο, με τον ίδιο τρόπο τώρα άρχισε να χρησιμοποιεί την υγεία του λαού για να εξυπηρετήσει τη δική του πολιτική. Δήλωσε στη Σπέχαρ ότι δεν θα αποδεχθεί τα εμβόλια της ΕΕ, αν αυτά φθάσουν μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας, ξεχνώντας ότι ζούμε σε μια περίοδο πανδημίας που όλος ο κόσμος έχει κινητοποιηθεί για το εμβόλιο. Έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον εαυτό του λέγοντας ότι τα εμβόλια πρέπει να σταλούν απευθείας από την ΕΕ. Το να κάνεις φθηνά πολιτικά παιχνίδια για ένα ζήτημα υψίστης σημασίας για την ανθρωπότητα αποτελεί μια προσέγγιση που δείχνει πολιτική ανευθυνότητα», αναφέρει μεταξύ άλλων η Ντεριά.

    (ΑΚ)

    [05] Στροφή 180 μοιρών στην πολιτική Έρντογαν βλέπει αρθρογράφος

    Κάτω από τον τίτλο «Η στροφή 180 μοιρών του Έρντογαν», ο αρθρογράφος Σαμί Όζουσλου στην Yeni Duzen (14.01.21) αναφέρεται στην άποψη που εξέφρασε ο πρώην Πρέσβης της ΕΕ στην Τουρκία, Marc Pierini, ο οποίος υποστήριξε ότι αποτελεί στροφή 180 μοιρών η πλήρης αλλαγή κατεύθυνσης στην πολιτική που ακολουθούν κατά τους τελευταίους μήνες οι Τούρκοι αξιωματούχοι με τις δηλώσεις τους σε σχέση με το άνοιγμα νέας σελίδας με την ΕΕ και την ομαλοποίηση των σχέσεών τους με την Γαλλία. Γράφει και τα εξής ο αρθρογράφος:

    «[...] Πράγματι η Τουρκία δίδει 'διαφορετικά' μηνύματα κατά τις τελευταίες μερικές βδομάδες στην εξωτερική πολιτική. Η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί 'έκπληξη' για όσους παρακολουθούν από κοντά την Τουρκία. Αυτά είναι αποτέλεσμα των όσων τεκταίνονται στην εσωτερική πολιτική και ειδικά στην οικονομία. Πιο σωστά, η Άγκυρα αναζητεί μια 'διέξοδο', μια 'αχτίδα ελπίδας'.

    Σύντομα η Τουρκία θα εισέλθει σε προεκλογική περίοδο. Ο Έρντογαν και το ΑΚΡ φθάρηκαν σοβαρά. Ψάχνουν νέους συμμάχους τώρα. Χρειάζεται να πάρουν στήριξη όχι μόνο από τη δεξιά, αλλά και από την αριστερά και τουλάχιστον από τους φιλελεύθερους και τους δημοκράτες. Αυτός είναι ο λόγος βαρύγδουπων αλλά μη πειστικών δηλώσεων, όπως η 'δημοκρατική μεταρρύθμιση'. Όμως, το ουσιαστικό ζήτημα είναι το ερώτημα του πώς θα ανορθωθεί η οικονομία που επιδεινώθηκε πιο πολύ κατά την διαδικασία του Covid.

    Η Άγκυρα δίδει σημάδια 'ηπιότητας' στην εξωτερική πολιτική. Μετά από κάθε μονομαχία που επιχειρεί με τις χώρες της ΕΕ έρχονται στην ημερήσια διάταξη νέα εμπάργκο, νέες κυρώσεις. Οι θεσμοί της ΕΕ θα ανοίξουν ξανά τον φάκελο με τις κυρώσεις τις οποίες ανέστειλαν μέχρι τον Μάρτιο και θα αποφασίσουν.

    Ο Έρντογαν και οι επιτελείς του ΑΚΡ που ετοιμάζονται για εκλογές προτιμούν να εμφανίζονται πιο αξιαγάπητοι στην εξωτερική πολιτική αυτές τις μέρες για να επηρεάσουν αυτές τις αποφάσεις. Ιδού, αυτή είναι η στροφή 180 μοιρών στην οποία αναφέρθηκε ο Marc Pierini.

    Η τουρκική εξωτερική πολιτική ακολουθεί μιαν πορεία σκαμπανεβασμάτων. Οι εφήμερες δηλώσεις έγιναν σχεδόν συνήθεια. [...] Η πολιτική της Τουρκίας για το Κυπριακό μπορεί να χαρακτηριστεί ως 'πότε από τη μια πλευρά και πότε από την άλλη', όπως τα άλλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Ένα από τα παραδείγματα αυτής της πολιτικής με σκαμπανεβάσματα είναι το ζήτημα της 'λύσης δύο κρατών' που επαναλαμβάνεται κατά την τελευταία περίοδο. [...]

    Βεβαίως είναι γνωστό ότι η λύση δύο κρατών δεν είναι εναρμονισμένη και δεν θα εναρμονιστεί με το διεθνές δίκαιο, το πολιτικό κλίμα και τη συγκυρία. Η Άγκυρα χρησιμοποιεί μιαν τέτοια ρητορική πηγαίνοντας προς την πενταμερή διάσκεψη με οικοδεσπότες τα ΗΕ που λέγεται ότι θα γίνει τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου και βάζει και τους δικούς μας να την χρησιμοποιούν.

    Ακριβώς σε αυτό το σημείο, συγκαλείται ακόμα μια διάσκεψη που δεν κατέστη δυνατό να συγκληθεί από το 2016. Οι ομάδες του τουρκικού και του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών ετοιμάζονται να συνεχίσουν τις διερευνητικές συναντήσεις στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη μετά από τέσσερα χρόνια. Ποια η ημερήσια διάταξή τους; Οι διαφωνίες στα νησιά του Αιγαίου και η Ανατολική Μεσόγειος.

    Για να καταλάβει καλύτερα κάποιος την στροφή 180 μοιρών στην τουρκική εξωτερική πολιτική και να μυρίσει καλύτερα την διαδικασία για την Κύπρο, πρέπει να δει αυτή την συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη παράλληλα με την πενταμερή διάσκεψη. Διότι η λύση του Κυπριακού δεν είναι δυνατή πλέον μόνο με διευθέτηση του περιουσιακού, του εδαφικού, της κυριαρχίας και των άλλων κεφαλαίων. Πρώτα οι 'μητέρες πατρίδες' θα μοιράσουν τις δικές τους ισορροπίες και συμφέροντα στην περιοχή και θα συμφωνήσουν και μετά θα έρθει η σειρά της Κύπρου. Ελπίζω να πάρουμε και εμείς στην σειρά».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Διαμαρτύρονται για την καραντίνα οι εργαζόμενοι στις ελεύθερες περιοχές

    Η Halk?n Sesi (14.01.21), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Φτάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε να δούμε τις οικογένειες μας», γράφει ότι οι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι στις ελεύθερες περιοχές διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι αποκόπηκαν από τις οικογένειες τους.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι που πέρασαν χθες στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, κατά την επιστροφή τους στα κατεχόμενα, υποχρεώθηκαν να μεταβούν στους χώρους που όρισε το κατοχικό καθεστώς και να παραμείνουν σε καραντίνα. Οι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται γι' αυτή την πρακτική, αφού αποκόπτονται από τις οικογένειες τους και ζητούν όπως τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης με τους εργαζόμενους στα ΗΕ, την ΕΕ, τις Βρετανικές Βάσεις, στην Πύλα, στην νεκρή Ζώνη, στην Επιτροπή Αγνοουμένων, στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τους ασθενείς που περνούν στις ελεύθερες περιοχές. Ζητούν δηλαδή να περνούν από τα οδοφράγματα στα κατεχόμενα επιδεικνύοντας PCR τεστ που έγινε κατά τις τελευταίες 72 ώρες με αρνητικό αποτέλεσμα.

    «Φτάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε να δούμε τα παιδιά μας και τις οικογένειες μας. Μας αντιμετωπίζουν σαν να είμαστε ο ιός και δεν μας βλέπουν σαν ανθρώπους», ανέφεραν σε δηλώσεις τους κάποιοι εργαζόμενοι.

    Επίσης, σχολιάζοντας με ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης το θέμα των Τουρκοκύπριων εργαζομένων, ο Αϊχάν Αρικλί, αδελφός του έποικου νυν «αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού οικονομικών», Ερχάν Αρικλί, επέκρινε τους Τουρκοκύπριους εργαζόμενους που διαμαρτύρονται γράφοντας τα εξής: «Τι είναι αυτή η επιθυμία να θέλουν να εργάζονται στην ελληνοκυπριακή πλευρά;. Δεν έχετε καθόλου περηφάνια. Ακούσατε ή ξέρετε κανέναν Ελληνοκύπριο που να εργάζεται στην τουρκοκυπριακή πλευρά; Είσαστε σε τόσο απεγνωσμένη κατάσταση; Σε πόση αθλιότητα βρίσκεστε;».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά τις δηλώσεις του αδελφού του, ο Ερχάν Αρικλί εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι η δηλώσεις του Αϊχαν Αρικλί δεν τον αντιπροσωπεύουν και αποτελούν μόνο δικές τους προσωπικές απόψεις και για αυτό όπως είπε, δεν είναι σωστό να τις σχολιάσει. «Οι ομιλίες που έχω κάνει στη βουλή σχετικά με τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων εργαζομένων στο νότο είναι εκεί. Οι δηλώσεις του αδελφού μου δεν με αντιπροσωπεύουν», υποστήριξε.

    (ΑΚ)

    [07] Αρνητικά βλέπουν το ενδεχόμενο «πρόωρων εκλογών» τα μικρά κόμματα

    Η Diyalog (14.01.21) γράφει ότι ενώ το Κόμμα Εθνικής Ενότητας προετοιμάζεται να καθορίσει τον Οντέρ Σεννάρογλου ως τον νέο «υποψήφιο» για την «προεδρία της βουλής», ορισμένα πολιτικά κόμματα στα κατεχόμενα που δεν εκπροσωπούνται στη «βουλή» αντιδρούν στο ενδεχόμενο διενέργειας «πρόωρων εκλογών».

    Σε αποκλειστικές τους δηλώσεις στην εφημερίδα, ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Ιζζέτ Ιζτζιάν και ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δημοκρατίας (MDP), Μπουράϊ Μπουσκουβουτσιού τάχθηκαν ενάντια στη διενέργεια «πρόωρων εκλογών», υποστηρίζοντας ότι προτεραιότητα της «χώρας» δεν είναι οι «εκλογές» αλλά η οικονομία και η υγεία.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης-Νέες Δυνάμεις (TKP-YG) Μεχμέτ Τσακιτζί ο οποίος είπε ότι οι «πρόωρες εκλογές» θα οδηγήσουν τη «χώρα σε χάος».

    Ο Ιζτζιάν στις δηλώσεις του σημείωσε ότι το κόμμα του τάσσεται ενάντια στη διενέργεια «πρόωρων εκλογών» αυτή τη στιγμή, αφού θεωρεί ότι δεν είναι προτεραιότητα. Κάλεσε τους «βουλευτές» να σταματήσουν να βλέπουν τα προσωπικά τους συμφέροντα και να προσπαθήσουν να εξεύρουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο «λαός». Κάλεσε επίσης αυτούς που υποστηρίζουν τη διενέργεια «πρόωρων εκλογών» να συμπεριφερθούν υπεύθυνα, ενώ κατηγόρησε και το Κόμμα Εθνικής Ενότητας για πολιτική ανηθικότητα.

    Ο Μπουσκουβουτζιού υποστήριξε ότι μέχρι σήμερα δεν βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη κανενός η διενέργεια «πρόωρων εκλογών» και αυτή η θέση εκφράστηκε πρώτα από εκείνους που βρίσκονται στην «εξουσία». «Για εμάς, προτεραιότητα έχει η υγεία και η οικονομία. Όμως τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη βουλή παραβλέπουν αυτές τις προτεραιότητες και προτείνουν εκλογές. Αν θα γίνουν ξανά εκλογές, εμείς είμαστε έτοιμοι», πρόσθεσε.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο Οντέρ Σεννάρογλου, «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) στο κατεχόμενο Τρίκωμο, δήλωσε ότι έγινε μια συζήτηση για το αν θα είναι υποψήφιος για την «προεδρία της βουλής», αλλά ακόμη τίποτε δεν είναι σίγουρο. Εξήγησε ότι αν το κόμμα του το αποφασίσει, τότε θα είναι «υποψήφιος». «Τώρα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη το θέμα των πρόωρων εκλογών, αλλά εγώ δεν το βλέπω θετικά. Όλος ο κόσμος, εμείς και η Τουρκία, ζούμε δύσκολες μέρες εξαιτίας της πανδημίας. Θεωρώ ότι δεν είναι αναγκαίες οι εκλογές σε μια τέτοια περίοδο. Όμως αυτό που θα αποφασίσει είναι το κοινοβούλιο», είπε.

    (ΑΚ)

    [08] BASIN-SEN και ΕΣΚ στηρίζουν τον Σενέρ Λεβέντ

    Η Avrupa (14.01.21) γράφει ότι η τουρκοκυπριακή συντεχνία εργαζομένων στον Τύπο (BASIN-SEN) και η Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) απέστειλαν επιστολή στην Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για το θέμα του εκδότη της Avrupa Σενέρ Λεβέντ και τις απειλές που δέχεται από το καθεστώς Έρντογαν. Στην επιστολή που εστάλη στις 12 Ιανουαρίου με την υπογραφή του Αλί Κισμίρ και του Γιώργου Φράγκου επισημαίνεται ότι ο Λεβέντ υπόκειται σε πολλές διώξεις εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης και στοχοποιείται ποικιλοτρόπως. Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η καταπίεση που δέχεται ο Λεβέντ αποτελεί παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης και φέρονται σε γνώση των διεθνών οργανώσεων οι αγωγές που εγέρθηκαν εναντίον του Λεβέντ στην Τουρκία για τρία άρθρα που δημοσίευσε στην εφημερίδα του.

    Σημειώνεται ότι ζητείται η έκδοση του Λεβέντ για να εκδικαστεί στην Τουρκία και ότι ο δημοσιογράφος αντιμετωπίζει ποινή πολύχρονης φυλάκισης. Οι κυπριακές συντεχνίες δημοσιογράφων ζητούν από τις διεθνείς οργανώσεις δημοσιογράφων να βοηθήσουν στην παρεμπόδιση της έκδοσης του Λεβέντ στην Τουρκία και απευθύνουν έκκληση για αλληλεγγύη στις προσπάθειές τους.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Στα 19 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (14.01.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 2,040 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν 19 νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα. Από αυτά, τα 13 είναι εγχώρια, τα 5 αποτελούν επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και το 1 είναι άτομο που μετέβηκε στα κατεχόμενα αεροπορικώς, είπε. Σύμφωνα με τον Πιλλί, χθες αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήριο 19 άτομα ενώ δύο άτομα χρειάστηκε να εισαχθούν σε ΜΕΘ.

    Από τα χθεσινά εγχώρια κρούσματα, τα 6 εντοπίστηκαν στην κατεχόμενη Λευκωσία, 10 στην κατεχόμενη Κερύνεια και 1 στην Αμμόχωστο και 1 στο κατεχόμενο Τρίκωμο.

    Μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2021 διενεργήθηκαν 358,873 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 1,829 κρούσματα Covid-19, 1,575 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 243 ασθενών, 42 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 198 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 11 άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο και τρεις ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    (ΑΚ)

    [10] Στους 183 οι Τουρκοκύπριοι που απεβίωσαν λόγω Covid-19 στο ΗΒ

    Η Yeni Duzen (14.01.21) γράφει ότι η Ναφιγιά Χορόζογλου, πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Συνδέσμου Νεολαίας και Γονέων Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι στους 183 ανήλθαν οι Τουρκοκύπριοι που απεβίωσαν λόγω του Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ).

    Η Χορόζογλου είπε ότι από τις 8 Ιανουαρίου έχασαν την ζωή τους 40 Τουρκοκύπριοι λόγω της πανδημίας και ότι 16 θάνατοι Τουρκοκυπρίων από την εν λόγω ασθένεια, οι περισσότεροι σε μια ημέρα, σημειώθηκαν στις 11 Ιανουαρίου.

    Ανέφερε ότι ο αριθμός των τουρκόφωνων που απεβίωσαν από Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε στους 235 στις 12 Ιανουαρίου.

    Είπε επίσης ότι η πανδημία κόστισε την ζωή σε 52 άτομα από την Τουρκία και 258 Ελληνοκύπριους που ζουν στο ΗΒ.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Αυταπάτη» η λύση ομοσπονδίας στο Κυπριακό, λέει ο Τσαβούσογλου

    Tο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (14.01.21) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του στο περιοδικό Kuresel Medya , αξιολόγησε την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη κατά το έτος 2020.

    Αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να εξασφαλίσει την ειρήνη και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας: «Προσπαθούμε επανειλημμένα να το δείξουμε αυτό με τα θετικά βήματα μας. Κρίμα που η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται θετικά στις προσπάθειες μας καλής θέλησης».

    Υπενθυμίζοντας τις ενέργειες της Ελλάδας, που όπως ισχυρίζεται, κλιμακώνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, παρ' όλες τις προσπάθειες της Τουρκίας, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Ελλάδα γνωρίζει ότι μια δίκαιη λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διμερών συνομιλιών, αλλά θέλει να πιστεύει ότι εκμεταλλευόμενη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα κερδίσει περισσότερα. «Η πραγματικότητα δεν συνάδει με αυτά που πιστεύει η Ελλάδα. Συνεχίζουμε τις εκκλήσεις μας για διάλογο και ταυτόχρονα προστατεύουμε τα δικαιώματα μας», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

    Υπενθυμίζοντας ότι ασκήθηκαν σοβαρές πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Ελλάδα, την «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου» [όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία] και την Γαλλία, κατά την Σύνοδο της ΕΕ στις 10-11 Δεκεμβρίου 2020, προκειμένου να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι χάρις στην αποφασιστική και υπεύθυνη στάση κάποιων μελών κρατών της ΕΕ, τέτοια μέτρα δεν υιοθετήθηκαν. «Αυτό που αναμένουμε από την ΕΕ στην επικείμενη περίοδο είναι να υιοθετήσει ένα όραμα δίνοντας προτεραιότητα στα μεγαλύτερα στρατηγικά συμφέροντα και όχι στα στενά συμφέροντα κάποιων μελών κρατών της ΕΕ», είπε ο Τσαβούσογλου.

    Σχολιάζοντας το Κυπριακό, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι οι συνομιλίες του παρελθόντος στόχευαν να ανανεώσουν τον συνεταιρισμό ανάμεσα σε δύο συνιδιοκτήτες του νησιού, μόνο που οι προσπάθειες για ομοσπονδία, που κράτησαν περισσότερο από 50 χρόνια, δεν μπόρεσαν να φέρουν κανένα αποτέλεσμα. «Η μόνη αιτία της αποτυχίας είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί να μοιραστεί την εξουσία και τον πλούτο με τους Τουρκοκύπριους, που είναι οι συνιδιοκτήτες του νησιού», ισχυρίστηκε ο Τσαβούσογλου.

    Υποστηρίζοντας ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου» δεν επιθυμεί να παραιτηθεί από το λεγόμενο «ενιαίο κράτος» εξαιτίας του συνεταιρισμού με τους Τουρκοκύπριους, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι το να πιστεύεις ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση δικοινοτικού, διζωνικού ομοσπονδιακού μοντέλου είναι απλά μια «αυταπάτη». Επισήμανε ότι μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό θα μπορούσε να είναι εφικτή μόνο αν βασίζεται στις πραγματικότητες. Σημειώνοντας ότι γι' αυτό το λόγο πιστεύει ότι ήλθε ο καιρός να συλλογιστούν για μια συμφωνία δύο κρατών, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι, με το να «εκλέξουν» τον Ερσίν Τατάρ τον Οκτώβριο, εξέφρασαν την θέλησή τους να διαπραγματευτούν μια λύση δύο κρατών.

    Υποστηρίζοντας ότι καθώς όλες οι προσπάθειες των Τουρκοκυπρίων τιμωρούνταν με επιβολή «εμπάργκο», οι Ελληνοκύπριοι επιβραβεύτηκαν με την πλήρη ένταξη τους στην ΕΕ το 2004, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν επιθυμούν να εγκλωβιστούν σε ένα φαύλο κύκλο και καταδικάζουν το καθεστώς που τους επιβλήθηκε, γι' αυτό η απόφαση τους για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων είναι αντανάκλαση αυτής της στάσης τους. «Η πόλη ήταν κλειστή για 46 χρόνια λόγω της καλής θέλησης των τουρκοκυπριακών αρχών», ισχυρίστηκε ο Τσαβούσογλου.

    Υπογραμμίζοντας ότι ακόμη συνεχίζονται οι εργασίες απογραφής για την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, που ξεκίνησαν από το 2019, ο Τσαβούσογλου είπε ότι λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα αυτών των εργασιών, η τουρκοκυπριακή «κυβέρνηση» σχεδιάζει να ανοίξει ολόκληρη την πόλη και με σεβασμό στα περιουσιακά δικαιώματα. Προσθέτοντας ότι στηρίζουν τις «τουρκοκυπριακές αρχές» στην απόφασή τους να αναζωογονήσουν τα Βαρώσια, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «η πόλη μετά το άνοιγμα της σύμφωνα με το διεθνή νόμο, θα γίνει σύμβολο ειρήνης και συνύπαρξης».

    Στη συνέχεια, σχολιάζοντας τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, ο Τσαβούσογλου είπε ότι εάν οι ΗΠΑ διατηρήσουν την αμερόληπτη παραδοσιακή στάση τους, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ένα εποικοδομητικό ρόλο σε άλλα περιφερειακά ζητήματα, όπως και στην Ανατολική Μεσόγειο.

    (ΔΨ)

    [02] Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μέρος της Γαλάζιας Πατρίδας, λέει ο Αλτούν

    Η Hurriyet (13.01.21) γράφει ότι ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, ως φιλοξενούμενος σε ραδιοφωνική εκπομπή, σχολίασε και την πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στην περιοχή.

    Υποστηρίζοντας ότι η πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται στο κέντρο της παγκόσμιας πολιτικής, ο Αλτούν είπε: «Η Τουρκία, υπό την ηγεσία του Προέδρου μας, έκανε εξαιρετικά σοβαρά βήματα για να προστατεύσει τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα. Εμείς, ως Προεδρία, καταβάλλουμε προσπάθεια να εξηγήσουμε στον κόσμο την θέση της Τουρκίας. Ως προς αυτή την κατεύθυνση, διεξάγουμε εργασίες για να εξηγήσουμε στην διεθνή κοινότητα τις θέσεις και την πολιτική μας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Υπενθυμίζοντας ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένα κομμάτι της «γαλάζιας πατρίδας» τους, ο Αλτούν υποστήριξε ότι υπάρχει ισχυρός ισχυρισμός ότι η Τουρκία είναι ο ιδιοκτήτης εκεί.

    Διατυπώνοντας εκ νέου τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία, υπό την ηγεσία του Ερντογάν, έχει ταχθεί από την αρχή υπέρ της δικαιοσύνης, διπλωματίας και του διαλόγου στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, ο Αλτούν επεσήμανε ότι ποτέ δεν θα κάνουν υποχωρήσεις από τα δικαιώματα και τα συμφέροντας τους.

    «Με την αποφασιστικότητα του Προέδρου μας, έχουμε δώσει χώρο στο διάλογο και στην διπλωματία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ό,τι και αν συμβεί, είμαστε αποφασισμένοι να μετατρέψουμε την περιοχή σε μια λεκάνη ειρήνης και σταθερότητας», υποστήριξε ο Αλτούν, προσθέτοντας ότι η αξίωση της Τουρκίας ότι είναι ο ιδιοκτήτης της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται μέσα σε μια ιστορική διαδικασία και η Τουρκία θα συνεχίσει αυτή την αξίωση και σήμερα.

    (ΔΨ)

    [03] Μηνύματα Ερντογάν, Οκτάι και Σεντόπ για τον Ραούφ Ντενκτάς

    To πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (14.01.21) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγγίπ Ερντογάν σε ανάρτηση του στο twitter αναφέρθηκε στην 9η επέτειο θανάτου του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς:

    «Δεν θα ξεχάσουμε τον Ραούφ Ντενκτάς, τον ιδρυτή και τον πρώτο Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, με τον οποίο υποστηρίξαμε τον δίκαιο αγώνα των Τουρκοκυπρίων για χρόνια», αναφέρει στο μήνυμα του ο Ερντογάν.

    Το Ankara Anatolia (14.01.21) γράφει ότι ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι στο δικό του μήνυμα που μοιράστηκε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγραψε: «Μνημονεύω τον Ραούφ Ντενκτάς, τον ιδρυτή και ηγέτη της ΤΔΒΚ, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για την ύπαρξη του τουρκοκυπριακού λαού, στην 9η επέτειο του θανάτου του».

    Όπως αναφέρει το Ankara Anatolia (14.01.21) στο δικό του μήνυμα ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ είπε πως θυμάται «τον μεγάλο αγωνιστή της υπόθεσης της Κύπρου, τον εκλιπόντα ιδρυτή Πρόεδρο, Ραούφ Ντενκτάς, την επέτειο του θανάτου του. Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, για την οποία αγωνίστηκε για την ελευθερία του, θα συνεχίσει να υπάρχει για πάντα», είπε.

    Ανακοίνωση σε παρόμοιο ύφος εξέδωσαν και ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    (ΚΣ)

    [04] Κοινή διακήρυξη Τουρκίας – Πακιστάν - Αζερμπαϊτζάν

    Η Milliyet (13.01.21, HDN) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παρατέθηκε στο πλαίσιο της τριμερής συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών Πακιστάν-Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν στο Ισλαμαμπάντ, είπε ότι συμφώνησαν να κάνουν σημαντικά βήματα για να αυξήσουν την ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία σε αρκετούς τομείς.

    Σημειώνοντας ότι γύρω στους 100 Τούρκους επενδυτές βρίσκονται στο Πακιστάν για επενδύσεις, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι οι δυο χώρες έχουν συνάψει συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Σαχ Μεχμούντ Κουρέσι δήλωσε ότι αποφασίστηκε η ενδυνάμωση και η περαιτέρω εκβάθυνση της συνεργασίας των τριών χωρών.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό πρόβλημα, ο Κουρέσι δήλωσε ότι το Πακιστάν στηρίζει τις προσπάθειες για μια περιεκτική λύση στην βάση της πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων.

    Σε κοινή διακήρυξη των τριών χωρών, αποφασίστηκε η στήριξη μιας δίκαιης, βιώσιμης, ρεαλιστικής και αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο Κυπριακό, καθώς και στα θέματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου στη βάση του διεθνούς δικαίου.

    (ΔΨ)

    [05] Δική της πλατφόρμα δεδομένων δημιουργεί η Τουρκία

    H Sabah (14.01.21) γράφει ότι μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την εφαρμογή WhatsApp, η τουρκική κυβέρνηση προχωρά με δική της πλατφόρμα δεδομένων.

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (13.01.21, HDN), ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα υποκύψουν στις πιέσεις των εταιρειών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που βλέπουν μόνο το δικό τους δίκαιο και αγνοούν τα δικαιώματα και το δίκαιο του λαού. Ο Ερντογάν έκανε την πρώτη του ανάρτηση στην εφαρμογή Telegram, σημειώνει η Sabah (13.01.21), προσθέτοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση θα μεταβεί στην κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων BiP, που αναπτύχθηκε από την τουρκική εταιρεία Turkcell, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

    (ΔΨ)

    [06] Έρευνα για άλλους 9 Βουλευτές του HDP για εμπλοκή στο Κομπανί

    Η Yenisafak (14.01.21) γράφει ότι έκθεση για την εμπλοκή τους στο «περιστατικό Κομπανί», που έλαβε χώρα στις 6-7-8 Οκτωβρίου 2014, στην οποία 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ετοιμάζεται για περίπου 9 βουλευτές του φιλο-κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP). Μετά τις έρευνες περί της εμπλοκής των πρώην συν-προέδρων του HDP, Σελαχαττίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουσεκντάγ στην υπόθεση, ο Γενικός Εισαγγελέας της Άγκυρας ανέλαβε δράση για να προετοιμάσει έκθεση σχετικά με βουλευτές που ήταν μέλη της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του HDP την στιγμή του συμβάντος.

    Σε αυτό το πλαίσιο, θα εκδοθεί έκθεση εναντίον των βουλευτών αυτών και θα ζητηθεί άρση της ασυλίας τους. Ανάμεσα στους βουλευτές είναι η νυν συν-πρόεδρος του HDP και Βουλευτής Κωνσταντινούπολης Περβίν Μπουλτάν. Τα άτομα αυτά θεωρούνται «ηθικοί αυτουργοί των τρομοκρατικών ενεργειών στο Κομπανί», υποστηρίζει η εφημερίδα.

    «Εάν ληφθεί απόφαση για την κατάργηση της ασυλίας μετά την παρέμβαση του Κοινοβουλίου, η δικαστική διαδικασία θα ξεκινήσει για τους βουλευτές του HDP», σημειώνει η φιλοκυβερνητική Yeni Safak.

    Εξάλλου, κάτω από τον τίτλο: «Απειλές από το Σαντζάρ του HDP: Θα δουν τι θα συμβεί αν μας κλείσουν», η Yeni Safak (14.01.21) γράφει ότι ζητήθηκε από τον συν-πρόεδρο του HDP Μιτχάτ Σαντζάρ να σχολιάσει τις φήμες περί κλεισίματος του κόμματός του. «Ποιες θα είναι οι συνέπειες εάν το HDP κλείσει;», ρωτήθηκε ο Σαντζάρ για να δώσει την ακόλουθη απάντηση: «Αφήστε τους να προσπαθήσουν να δουν». Κάλεσε επίσης τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να ενεργήσουν με μεγαλύτερη τόλμη».

    (ΚΣ)

    [07] Ο Πούτιν ενημέρωσε τον Ερντογάν για την τριμερή σύνοδο για το Καραμπάχ

    Η Yenisafak (14.01.21) γράφει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του Ταγγίπ Ερντογάν για την τριμερή σύνοδο που έλαβε χώρα στην Μόσχα, αναφορικά με τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Στη σύνοδο έλαβαν μέρος η Ρωσία, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Η σύνοδος που έγινε δύο μήνες μετά την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός οδήγησε στην υπογραφή συμφώνου για οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων.

    Στην τηλεφωνική επικοινωνία, ο Ερντογάν εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες της Ρωσίας για επίλυση των ζητημάτων που ταλανίζουν την περιοχή. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, Πούτιν και Ερντογάν συζήτησαν επίσης τρόπους να αυξήσουν τις εμπορικές τους σχέσεις.

    (ΚΣ)

    [08] Άρχισαν οι εμβολιασμοί - Εμβολιάστηκε ο Κοτζά - 9,554 νέα κρούσματα

    H Hurriyet (14.01.21) γράφει ότι o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 9,554 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου από σύνολο 173,603 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 173 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 9,463. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 983 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιποι είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,355,839 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 23,325. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,227,927.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 26,729,595 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 2,652 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 4,5% και στον αναπνευστήρα το 31,4%.

    Εξάλλου, Yenisafak (14.01.21) γράφει ότι χθες άρχισαν οι εμβολιασμοί κατά του Covid-19 στην Τουρκία και ότι εμβολιάστηκε ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φραχρεττίν Κοτζά μαζί με τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής στη χώρα, μετά την επείγουσα έγκριση του κινεζικού εμβολίου CoronaVac από τις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 14 January 2021 - 13:41:37 UTC