Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-12-21

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 241/2020 19-21.12.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ο Σανέρ στην προεδρία του UBP – Μόνος υποψήφιος στο έκτακτο συνέδριο
  • [02] «Ψήφο εμπιστοσύνης» έλαβε η «κυβέρνηση συνασπισμού» στα κατεχόμενα
  • [03] Έρντογαν και Οκτάι συνεχάρησαν τον Σανέρ για την σύσταση «κυβέρνησης»
  • [04] Πρέπει να σώσουν τους Τουρκοκύπριους από επικίνδυνες πορείες, ισχυρίζεται ο Τατάρ
  • [05] «Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα την πολιτική μας για λύση δύο κρατών στη βάση της κυρίαρχης πολιτικής ισότητας», υποστηρίζει ο Σανέρ
  • [06] Έχει παραιτηθεί από την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό η τουρκική πλευρά, λέει ο Έρχουρμαν
  • [07] Εντός Φεβρουαρίου προγραμματίζεται η άτυπη πενταμερής, σύμφωνα με τον Τύπο
  • [08] Έδωσαν 7,863 «υπηκοότητες» από το 2018 - Περιμένουν άλλες 8,000 άτομα
  • [09] Πολλές οι 7,600 «υπηκοότητες» μέσα σε τρία χρόνια, λέει αρθρογράφος
  • [10] «Θα δοθούν υπηκοότητες σε 11 χιλιάδες άτομα», καταγγέλλει ο Ιζτζιάν
  • [11] «Πλατφόρμα Αυτή η Χώρα Είναι Δική Μας» προς Τσαβούσογλου: Δεν θέλουν λύση όσοι μιλούν για δύο κράτη
  • [12] Ο Πιλλί δηλώνει ότι ζήτησαν 250 χιλιάδες εμβόλια από την Κυπριακή Δημοκρατία και 300 χιλιάδες από την Τουρκία
  • [13] Στα 1,395 τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα – Εξαγγελία νέων μέτρων
  • [14] Δύο πρόσφυγες δραπέτευσαν από την καραντίνα
  • [15] Στην αναζήτηση πρόσθετων πόρων για την καταβολή του 13ου μισθού το κατοχικό καθεστώς
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Θα χαλάσουμε ένα-ένα τα παιγνίδια που στήθηκαν εναντίον της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», υποστηρίζει ο Οκτάι
  • [02] Ερντογάν και Μέρκελ συζήτησαν για το άνοιγμα μιας νέας σελίδας στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ
  • [03] Ναυτική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο
  • [04] Κάλεσε τον Δένδια να σταματήσει να ζητά βοήθεια από άλλους ο Τσαβούσογλου
  • [05] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ αντιδρά στο ψήφισμα του Βελγικού Κοινοβουλίου για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ
  • [06] Προσπάθειες για μείωση του εκλογικού μέτρου στην Τουρκία
  • [07] Επιβολή ποινής φυλάκισης 22 ετών σε πρώην βουλεύτρια κουρδικής καταγωγής
  • [08] Χτίστηκαν 141 φυλακές τα τελευταία 7 χρόνια στην Τουρκία
  • [09] Κλείνει τα σύνορα της με 4 χώρες η Τουρκία μετά την μετάλλαξη του Covid-19
  • [10] Στα 20,316 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 χθες στην Τουρκία και στους 246 νεκροί

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ο Σανέρ στην προεδρία του UBP – Μόνος υποψήφιος στο έκτακτο συνέδριο

    Η Gunes (21.12.20) γράφει ότι διεξήχθη χθες το 12ο έκτακτο συνέδριο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), κατά το οποίο ο μόνος υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος ήταν ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ. Μιλώντας μετά την εκλογή του στην προεδρία, ο Σανέρ είπε ότι είναι αποφασισμένοι να κάνουν την «ΤΔΒΚ» να ζήσει εσαεί και υπάρχουν για να ζει ο τουρκοκυπριακός «λαός» ελεύθερος σε αυτά τα χώματα που έχουν πολύ μεγάλη στρατηγική σημασία, να αυτοδιοικείται στο «κράτος» του και να βαδίσει προς το μέλλον με ευημερία και ασφάλεια.

    Αναφερόμενος στην πανδημία, ο Σανέρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι, χάρις στα μέτρα που λαμβάνονται, τα πράγματα θα επανέλθουν στην κανονική τους πορεία παρά την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες. Σημειώνοντας ότι βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση σήμερα σε σχέση με τις υποδομές στον τομέα της υγείας, ο Σανέρ επανέλαβε ότι με την στήριξη της Τουρκίας ανέγειραν ένα νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών και πρόσθεσε ότι σύντομα θα προβούν και στις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού. Είπε και τα εξής:

    «Πιστεύω ακράδαντα ότι θα κάνουμε σημαντικά βήματα κατά τις προσεχείς ημέρες με την μητέρα πατρίδα Τουρκία για την ανέγερση ενός νέου κρατικού νοσοκομείου 500 κλινών στην Λευκωσία. Ανάμεσα στους στόχους μας είναι η ολοκλήρωση του νέου νοσοκομείου Κερύνειας και του νοσοκομείου Μόρφου μιαν ώρα αρχύτερα. Σε ολόκληρο τον κόσμο πρόκειται να αρχίσει η διαδικασία του εμβολιασμού για να καταστεί δυνατό να ξεπεραστεί η πανδημία. Με την δύναμη του Αλλάχ εμείς θα συμμετέχουμε σε αυτή την διαδικασία το συντομότερο πάλι με την μεγάλη στήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και τις 300 χιλιάδες εμβόλια που θα μας παρέχει.

    Όσον αφορά στην οικονομία, σύντομα θα επισκεφθώ την Άγκυρα. Θα ζητήσω στήριξη από την Άγκυρα τόσο για το έλλειμμα που δημιουργήθηκε στον προϋπολογισμό μας όσο και για να σταθούν στα πόδια τους οι τομείς της οικονομίας μας, να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να ολοκληρωθούν οι εργασίες στις υποδομές μας για να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε για την περίοδο μετά την πανδημία. Θέλω να το αναφέρω ξανά: Χωρίς την βοήθεια και την στήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας δεν είναι δυνατόν να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση. Ευτυχώς που έχουμε την μητέρα πατρίδα μας. Ευχαριστώ από καρδιάς για άλλη μια φορά απ' εδώ τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν και τον Αντιπρόεδρο κ. Φουάτ Οκτάι για την κατανόηση που επέδειξαν και την στήριξη για να ξεπεραστούν τα προβλήματα της ΤΔΒΚ».

    Σύμφωνα με τον Σανέρ, η πρώτη του δουλειά μετά την επιστροφή του από την Άγκυρα θα είναι η σύσταση ενός «οικονομικού συμβουλίου» στην λεγόμενη πρωθυπουργία το οποίο θα έχει ως καθήκον την υποβολή προτάσεων και εισηγήσεων, την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα και την παροχή συμβουλών στην «κυβέρνηση» για θέματα οικονομίας.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Σανέρ υπενθύμισε ότι βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη η διεξαγωγή μιας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης υπό μορφή 5+1 και είπε:

    «Εμείς και η Τουρκία θέσαμε επί τάπητος ξεκάθαρα την στάση μας. Πλέον πρέπει να έρθει στην ημερήσια διάταξη μια λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Αν γίνεται αποδεχτό αυτό, είμαστε εκεί για την διοργάνωση και την συμμετοχή σε αυτή την σύνοδο. Όμως, δεν μπορεί να συνεχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα. Εμείς ουδέποτε θα εγκρίνουμε μιαν μορφή λύσης στην οποία δεν υπάρχει η κυριαρχική μας ισότητα, οι αποτελεσματικές και δραστικές εγγυήσεις της Τουρκίας. Πλέον πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι η λύση δύο κρατών».

    Υπενθυμίζοντας ότι και ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα υπογράμμισε ότι πρέπει να αλλάξουν οι παράμετροι του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο Σανέρ σημείωσε ότι ο Έρντογαν είπε ότι υποστηρίζει την φόρμουλα δύο κρατών στην βάση της κυριαρχικής ισότητας. Πρόσθεσε ότι αποτελεί «κομβικό σημείο» το γεγονός ότι η Τουρκία θέτει ως όρο για λύση την συνέχιση της «κρατικής» τους δομής και την διακήρυξη αυτής της στάσης σε ολόκληρο τον κόσμο σε μια περίοδο που συμβαίνουν πολύ σημαντικές εξελίξεις στην Ανατολική μεσόγειο, στον Καύκασο, στην Μέση Ανατολή, στην Βόρειο Αφρική και στον Περσικό Κόλπο.

    Σημειώνοντας ότι στο εξής τίποτα δεν θα είναι όπως παλιά και ότι βαδίζουν προς ένα νέο μέλλον, ο Σανέρ ανέφερε ότι σε αυτό το νέο μέλλον θα διεκδικήσουν τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο και θα προστατεύσουν τα δικαιώματά τους μαζί με την Τουρκία. «Ας μην κουράζεται κανείς. Ούτε στο άνοιγμα του Βαρωσιού, ούτε στις γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες θα γίνει βήμα προς τα πίσω», υποστήριξε και επέρριψε στην ελληνοκυπριακή πλευρά την μέχρι σήμερα αποτυχία των προσπαθειών για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

    «Ο μόνος υπεύθυνος γι' αυτό είναι τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη που επιμένουν στο ψήφισμα 186 της 4ης Μαρτίου 1964 και ακόμα συμπεριφέρονται στην ελληνοκυπριακή διοίκηση ως κυβέρνηση ολόκληρης της Κύπρου», ισχυρίστηκε και κάλεσε τόσο την ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και «όλους τους άλλους κύκλους» να διορθώσουν αυτό το λάθος και να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για μιαν συμφωνία στη βάση των πραγματικοτήτων.

    (Ι/Τσ.)

    [02] «Ψήφο εμπιστοσύνης» έλαβε η «κυβέρνηση συνασπισμού» στα κατεχόμενα

    H Halk?n Sesi (20.12.20) γράφει ότι η «κυβέρνηση συνασπισμού» στα κατεχόμενα που απαρτίζεται από το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κόμμα Αναγέννησης των εποίκων (UBP-DP-YDP), έλαβε «ψήφο εμπιστοσύνης» από τη «βουλή».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη «ψηφοφορία», ο «συνασπισμός» έλαβε 24 ψήφους υπέρ και 20 εναντίον, ενώ υπήρξαν και τρεις αποχές από τους «βουλευτές» που παραιτήθηκαν από το Κόμμα του Λαού.

    Σε δηλώσεις του μετά τη «ψηφοφορία», ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ υπογράμμισε την ανάγκη για αμέριστη συνεργασία μεταξύ των κομμάτων σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, τόσο για το θέμα του «προϋπολογισμού», όσον και σε θέματα «οικονομίας» και στο Κυπριακό.

    (ΑΚ)

    [03] Έρντογαν και Οκτάι συνεχάρησαν τον Σανέρ για την σύσταση «κυβέρνησης»

    Η Gunes (21.12.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν συνεχάρη τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσάν Σανέρ με την ευκαιρία της ανάληψης καθηκόντων της «κυβέρνησής» του. «Είναι πλήρης η πεποίθησή μου ότι η νέα κυβέρνηση θα οδηγήσει ακόμα πιο μπροστά την ΤΔΒΚ που είναι το πλέον σημαντικό προϊόν του αγώνα ελευθερίας των Τούρκων της Κύπρου και η εγγύηση των απαραχώρητων δικαιωμάτων τους πάνω στο νησί», υποστήριξε σε γραπτή του δήλωση ο Έρντογαν προσθέτοντας ότι ένας από τους πρωταρχικούς τους στόχους είναι η προστασία του δικαίου και των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού «λαού» και η ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ». Επανέλαβε επίσης ότι η Τουρκία θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό του τουρκοκυπριακού «λαού» και θα τον στηρίζει με ομοψυχία και ομοφωνία για να συνεχίσει ενισχυμένη τον δρόμο της η «ΤΔΒΚ».

    Εξάλλου, τον Σανέρ συνεχάρη και ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο οποίος ευχήθηκε να συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα και αντίληψη η συνολική και παραγωγική συνεργασία» ανάμεσα στις «κυβερνήσεις» της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» με σκοπό την ανάπτυξη και την πρόοδο της τελευταίας σε όλους τους τομείς. Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την ισχυρή και αποφασιστική της στήριξη για προστασία της ύπαρξης, της ασφάλειας και των δικαιωμάτων της «ΤΔΒΚ».

    Τέλος τον Σανέρ συνεχάρη και ο πρόεδρος του τουρκικού Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς (DSP), Οντέρ Άκσακαλ, ο οποίος του ευχήθηκε επιτυχία στις προσπάθειες που θα καταβάλει για την ειρήνη, υγεία και ευημερία του τουρκοκυπριακού «λαού» και για μια πλήρως ανεξάρτητη και πιο ισχυρή «ΤΔΒΚ» στην Ανατολική Μεσόγειο.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Πρέπει να σώσουν τους Τουρκοκύπριους από επικίνδυνες πορείες, ισχυρίζεται ο Τατάρ

    Η Hakikat (21.12.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν μιαν συμφωνία στην Κύπρο, όμως αυτή πρέπει να στηρίζεται στα δύο χωριστά κυρίαρχα κράτη. Σε μήνυμα που εξέδωσε με την ευκαιρία της 21ης Δεκεμβρίου, ημέρα έναρξης των διακοινοτικών ταραχών το 1963, ο Τατάρ ανέφερε, μεταξύ άλλων, το εξής:

    «[...] Σήμερα ενώπιον των αγαπημένων πεσόντων μας λέμε για άλλη μια φορά ότι δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από την κυριαρχία μας, από την ελευθερία μας, από την ανεξαρτησία μας, από τις εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και από τον τουρκικό στρατό. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα και την αντίσταση με το καθήκον που παραλάβαμε από την ιστορία μας, την μητέρα πατρίδα Τουρκία και τους αγαπημένους μας πεσόντες. Εμείς βεβαίως θέλουμε μιαν συμφωνία. Όμως, αυτή η συμφωνία πρέπει να είναι συμφωνία που στηρίζεται σε δύο χωριστά κυρίαρχα κράτη. Όλες οι φόρμουλες εκτός των δύο κρατών συζητήθηκαν εδώ και δεκαετίες και δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί αποτέλεσμα. Ήρθε η ώρα να συμπεριφερθούμε γνωρίζοντας το παρελθόν μας, να κοιτάξουμε προς το μέλλον με ελευθερία και ασφάλεια και να προστατεύσουμε τους Τουρκοκύπριους από επικίνδυνες πορείες. [...]»

    Στο μεταξύ, μιλώντας κατά την διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία του Welcome to Turkish Cyprus Club που είναι μέλος του Welcome Clubs International, ο Τατάρ επεσήμανε την σημασία του να εργάζονται σε τέτοια κλαμπ και συνεχάρη τα μέλη του τουρκοκυπριακού κλαμπ για την εργασία και την προσφορά τους. Σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να είναι μέλη ενός αξιοσέβαστου διεθνούς οργανισμού, ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι «μη κυβερνητικές» οργανώσεις αποκτούν ισχύ διεθνώς κάνοντας την φωνή της «ΤΔΒΚ» να ακουστεί.

    Εξάλλου, απευθυνόμενος σε συνέδριο τουρισμού υγείας που διοργανώθηκε στα κατεχόμενα, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η «ΤΔΒΚ» έδωσε σημαντικά μηνύματα με τις υποδομές της, τις δυνατότητες επικοινωνίας και το ανθρώπινο δυναμικό της κατά την διάρκεια της πανδημίας, την οποία διαχειρίστηκε καλά, κάτι το οποίο αποτελεί επιτυχία του «λαού», των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και εκείνων που επένδυσαν στις υποδομές της υγείας.

    Είπε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν πέραν των 130 εκατομμυρίων ατόμων άνω των 65 χρόνων στην Ευρώπη και ότι μέσα στο 2050 ο αριθμός αυτός θα φτάσει στα δύο δισεκατομμύρια. Πρόσθεσε ότι όταν ληφθεί υπόψη αυτό, η «ΤΔΒΚ» προσφέρει μιαν ασφαλή εναλλακτική επιλογή γι' αυτούς τους ποιοτικούς τουρίστες ως «χώρα φιλική για τους ηλικιωμένους».

    (Ι/Τσ.)

    [05] «Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα την πολιτική μας για λύση δύο κρατών στη βάση της κυρίαρχης πολιτικής ισότητας», υποστηρίζει ο Σανέρ

    Σύμφωνα με την K?br?s (19.12.20), o λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ, σε δηλώσεις του σε ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή στα κατεχόμενα, αξιολόγησε τις προτεραιότητες της «κυβέρνησης», καθώς επίσης και το Κυπριακό, τις πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις τους με την Τουρκία

    Αξιολογώντας τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ο Σανέρ ισχυρίστηκε ότι οποιαδήποτε διαδικασία στην οποία δεν θα τεθεί υπό συζήτηση η λύση δύο κρατών και θα συνεχιστούν οι συνομιλίες μόνο για την ομοσπονδία, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο χάσιμο χρόνου για τον τουρκοκυπριακό λαό. Ο Σανέρ εξήγησε ότι θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα την πολιτική τους για λύση δύο χωριστών κρατών στο νησί στην βάση της κυρίαρχης πολιτικής ισότητας.

    «Αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχει καλή θέληση, όμως έχει διαφανεί ξεκάθαρα ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου δεν επιδεικνύει καλή θέληση. Επομένως, οι συνομιλίες στη βάση της ομοσπονδίας που συνεχίζονται εδώ και 52 χρόνια πρέπει να τερματιστούν, αφού ο τουρκοκυπριακός λαός δεν έχει χρόνο να χάσει άλλα 50 χρόνια και αυτό που λέμε επίσης είναι ότι δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε να ζούμε κάτω από άδικα εμπάργκο», πρόσθεσε ο Σανέρ.

    «Οι συνομιλίες στο Κράνς Μοντάνα για το Κυπριακό κατέρρευσαν εξαιτίας της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου. Εμείς δηλώνουμε ότι μπορούμε να συμμετάσχουμε σε μια ενδεχόμενη πενταμερή διάσκεψη που θα συγκληθεί, όμως δηλώνουμε επίσης ότι αυτές οι συνομιλίες πρέπει να τερματιστούν. Από εδώ και πέρα, αναμένουμε και εμείς κάποιες δηλώσεις από τα ΗΕ όσον αφορά στο ποιο θα είναι το μέλλον του Τουρκοκυπριακού λαού», είπε.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Σανέρ υπενθύμισε ότι Τουρκία και «ΤΔΒΚ» υπέγραψαν το 2011 «πρωτόκολλο» για τη διεξαγωγή από κοινού ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι στα πλαίσια αυτού του «πρωτοκόλλου», όπως είπε, που συνεχίζουν με αποφασιστικότητα μαζί με την Τουρκία τις εργασίες τους για τη Γαλάζια Πατρίδα.

    Ο Σανέρ υπενθύμισε επίσης ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είχε προτείνει στην ελληνοκυπριακή πλευρά τη σύσταση κοινής επιτροπής για το θέμα των υδρογονανθράκων και επανέλαβε την έκκληση του προς την ελληνοκυπριακή πλευρά όπως λαμβάνονται κοινές αποφάσεις μέσω αυτής της επιτροπής.

    Ο Σανέρ αναφέρθηκε επίσης στην «απόφαση» για το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και υποστήριξε ότι με αυτή την απόφαση έχουν καταφέρει να καταρρίψουν κάθε ταμπού. «Αυτή η πολιτική αποτελεί την πιο ξεκάθαρη ένδειξη ότι η ΤΔΒΚ μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω βήματα», ισχυρίστηκε.

    Σχετικά με την αλλαγή του «καθεστώτος» των Βαρωσίων από στρατιωτικό σε πολιτικό, ο Σανέρ είπε ότι αυτό θα είναι το αποτέλεσμα μιας αποφασιστικής και σταθερής πολιτικής που θα ακολουθήσει η «κυβέρνηση» τους στην εξωτερική πολιτική. «Εμείς, όπως και προηγουμένως έχουμε δηλώσει ότι η λύση για τα Βαρώσια θα επέλθει με βάση τα κριτήρια του ΕΔΑΔ για τους ιδιοκτήτες των περιουσιών και με την εκπλήρωση των όρων που αφορούν στην επιστροφή, την ανταλλαγή και αποζημίωση», υποστήριξε.

    Αναφερόμενος επίσης σε οικονομικά θέματα, Σανέρ υπενθύμισε ότι ο «τουρισμός και η εκπαίδευση» είναι οι δύο κύριοι πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η οικονομία της «ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε ότι εργάζονται για να καταπολεμήσουν με επιτυχία την εξάπλωση του ιού στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, χωρίς να καταστρέψουν την ίδια στιγμή το σύστημα υγείας στην «χώρα» ή να βλάψουν την οικονομία.

    (ΑΚ)

    [06] Έχει παραιτηθεί από την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό η τουρκική πλευρά, λέει ο Έρχουρμαν

    Σύμφωνα με την K?br?s (19.12.20), ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του K?br?s TV στα κατεχόμενα, αναφερόμενος στο Κυπριακό, κάλεσε την λεγόμενη κυβέρνηση να εξηγήσει ξεκάθαρα στην κοινότητα που βρίσκεται σε αβεβαιότητα, τις επιλογές και τις ρεαλιστικές πιθανότητες και σχέδια που έχει ενώπιον της.

    Υπενθυμίζοντας ότι στο «πρόγραμμα» της λεγόμενης κυβέρνησης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας-Δημοκρατικού Κόμματος και Κόμματος Αναγέννησης (UBP-DP-YDP) περιλαμβάνεται η έκφραση ότι «η ομοσπονδία ως βάση για λύση του Κυπριακού έχει πεθάνει και αντί αυτής θα συζητηθεί η λύση δύο χωριστών κρατών κάτω από την ομπρέλα της ΕΕ», ο Έρχουρμαν διερωτήθηκε πως η «κυβέρνηση» και αυτοί που υποστηρίζουν λύση δύο κρατών θα πείσουν τα ΗΕ, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την ΕΕ για αυτό.

    O Έρχουρμαν στις δηλώσεις του πρόσθεσε και τα εξής: «Υπάρχουν δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Εκεί αναφέρει, μην αναγνωρίσετε την ΤΔΒΚ, αφού δεν είναι νόμιμο κράτος. Συνεπώς, αν η ΤΔΒΚ θα είναι ένα από τα δύο κράτη, τότε θα πρέπει αυτές οι αποφάσεις να καταργηθούν. Για να καταργηθούν αυτές οι αποφάσεις, πρέπει τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ να το επικυρώσουν. Και μετά, θα πρέπει ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Αναστασιάδης να πει 'αναγνωρίζω και εγώ την ΤΔΒΚ'. Και δεν αρκεί μόνο αυτό, πρέπει και όλα τα κράτη της ΕΕ και το καθένα ξεχωριστά να αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ. Όταν μιλάτε λοιπόν για νέα σχέδια ενώπιον της τουρκοκυπριακής κοινότητας, θα πρέπει να μιλάτε για σωστές και ρεαλιστικές πιθανότητες. Αυτοί που τα υποστηρίζουν αυτά, θέλουν να μας πουν 'ξεχάστε τη λύση'. Επειδή δεν υπάρχει βάση για λύση. Αν πρόθεση μας είναι να δώσουμε πράγματα στον Αναστασιάδη που δεν θα τα απορρίψει, τότε να μας πουν ποια είναι αυτά».

    Επαναλαμβάνοντας ότι για τη λύση του Κυπριακού, υπάρχουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ που μιλούν για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας στην Κύπρο, ο Έρχουρμαν υπενθύμισε ότι ήταν η τουρκοκυπριακή πλευρά που έθεσε στο τραπέζι την ομοσπονδία. «Στην ουσία, η ομοσπονδία είναι θέση της τουρκικής πλευράς. Και εμείς θέλουμε πολιτική ισότητα. Θέλουμε να διασφαλίσουμε τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού. Χωρίς πολιτική ισότητα και εμείς οι ίδιοι δεν αποδεχόμαστε το μοντέλο της ομοσπονδίας», είπε.

    Για το θέμα των Βαρωσίων, ο Έρχουρμαν τάχθηκε ενάντια στην συσχέτιση του θέματος με την περιεκτική λύση και δήλωσε ότι ο ίδιος προσωπικά στηρίζει το άνοιγμα των Βαρωσίων ακόμη και ενόσω οι συνομιλίες συνεχίζονται. «Όμως θα πρέπει να ανοίξουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ενώ εμείς έχουμε το δίκαιο μας, δεν πρέπει να περιέλθουμε σε μια θέση που θα το χάσουμε», είπε.

    Στο μεταξύ, σε συνέντευξη στην Yeni Duzen (21.12.20), ο Έρχουρμαν δήλωσε ότι εκείνοι που λένε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ομοσπονδία στην Κύπρο επειδή συζητείται εδώ και 50 χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα, έχουν στην ουσία παραιτηθεί από την λύση του Κυπριακού και όχι μόνο από την εξεύρεση ομοσπονδιακής λύσης. Πρόσθεσε και το εξής: «Υπάρχει μια στάση αντίθετη με την προσπάθεια που καταβάλαμε τόσα χρόνια για την μεταφορά της ύπαρξης, της ταυτότητας και της κουλτούρας του τουρκοκυπριακού λαού προς το μέλλον, το άνοιγμά του προς τον κόσμο, την είσοδό του εντός του διεθνούς δικαίου και θέτετε επί τάπητος αυτή την στάση ως σχέδιο. Σας εξηγούμε από το πρόγραμμα της κυβέρνησης UBP-HP ότι αυτό το σχέδιο δεν έχει απολύτως καμία ρεαλιστική πλευρά [...]».

    (ΑΚ-Ι/Τσ.)

    [07] Εντός Φεβρουαρίου προγραμματίζεται η άτυπη πενταμερής, σύμφωνα με τον Τύπο

    Η K?br?s (20.12.20) γράφει ότι η προσωρινή ειδική σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Τζέιν Χολ Λουτ αναμένεται να επισκεφθεί εκ νέου το νησί εντός Ιανουαρίου για να έχει χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

    Επικαλούμενη αξιόπιστες πηγές, η εφημερίδα αναφέρει ότι η επίσκεψη Λουτ θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιανουαρίου και προσθέτει ότι τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται για να πραγματοποιηθεί η άτυπη πενταμερής (5+1) εντός Φεβρουαρίου. Η Λουτ θα συζητήσει το θέμα κατά τις συναντήσεις με τους ηγέτες, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Έδωσαν 7,863 «υπηκοότητες» από το 2018 - Περιμένουν άλλες 8,000 άτομα

    Η Avrupa (20.12.20) γράφει ότι η τέως «υπουργός» εσωτερικών Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς δήλωσε ότι κατά την διάρκεια της θητείας της στο «υπουργείο» δόθηκε η «υπηκοότητα» του καθεστώτος σε 7,683 άτομα. Μιλώντας στην διαδικτυακή τηλεόραση SES KIBRIS Web TV, η Μπαϊμπάρς ανέφερε το εξής σε σχέση με τις «υπηκοότητες» που παραχώρησε κατά την διάρκεια της θητείας της:

    «Από τον Φεβρουάριο του 2018 μέχρι τον Νοέμβριο του 2020 που εκτελούσα καθήκοντα είναι 7,863 άτομα. Υπάρχουν και πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν υποβάλει αίτηση και περιμένουν. Υπάρχουν πέραν των τριών χιλιάδων που έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία τους, αν λάβουμε υπόψη τις συζύγους-παιδιά και παρόμοια θέματα, εκείνους που περιμένουν, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν 8 χιλιάδες υπηκοότητες που περιμένουν. Αλλά αυτές έχουν ελλείψεις εγγράφων».

    Η Μπαϊμπάρς επεσήμανε την σημασία της ύπαρξης μιας πολιτικής στο θέμα των «πολιτογραφήσεων» και την ετοιμασία ενός «νόμου» και πρόσθεσε:

    «Προσπαθήσαμε να κτίσουμε μιαν ισορροπία. Πρέπει αυτή πολιτική για τον πληθυσμό να μετατραπεί σε κρατική πολιτική στην χώρα. Δεν είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται πάρα πολύ το να αποκτάται υπηκοότητα αργότερα μέσω του εποχιακού πληθυσμού. Ο δικός μας εποχιακός πληθυσμός φαίνεται να έχει πέσει κάτω από 2,500 ετησίως. Αυτή η ισορροπία πρέπει να προστατευθεί.

    Βεβαίως όποιος δικαιούται θα πρέπει να πάρει το δικαίωμά του. Πρέπει ειδικά να αρθεί το εμπόδιο ενώπιον των παιδιών που γεννήθηκαν εδώ, των παιδιών που θεωρούν πατρίδα τους αυτή την χώρα. Ως Κόμμα του Λαού θα θέσουμε ξανά στην ημερήσια διάταξη τον νόμο των υπηκοοτήτων. Η πολιτική των υπηκοοτήτων πρέπει να κτιστεί πάνω στον δεσμό εξάρτησης από την χώρα, όχι από τον αριθμό των αδειών εργασίας. Άτομο που βρίσκεται εδώ για 30 χρόνια αλλά δεν είναι αρκετός ο αριθμός των αδειών εργασίας του, θα ταφεί εδώ όταν πεθάνει, αλλά δεν μπορεί να λάβει υπηκοότητα. Όμως, μπορεί να πάρει υπηκοότητα ένα άτομο που έχει 11 σφραγίδες [άδειας εργασίας]. Αυτό δεν είναι σωστό».

    (Ι/Τσ.)

    [09] Πολλές οι 7,600 «υπηκοότητες» μέσα σε τρία χρόνια, λέει αρθρογράφος

    Ο διευθυντής της Yeni Duzen (21.12.20) Τζενκ Μουτλούγιακαλί αναφέρεται σε δηλώσεις στις οποίες προέβη στην εφημερίδα η τέως «υπουργός» εσωτερικών Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς, η οποία είπε ότι κατά την διάρκεια της τριετούς θητείας της δόθηκαν γύρω στις 7,600 «υπηκοότητες». Κάτω από τον τίτλο «Μήπως είναι φυσιολογικό 7,600 υπηκοότητες σε τρία χρόνια;» ο αρθρογράφος γράφει, μεταξύ άλλων, το εξής:

    «[...] Δεν ξέρουμε αν αυτός ο αριθμός είναι λίγος ή πολύς! Διότι δεν διαθέτουμε αρκετά δεδομένα. Δεν υπάρχει 'διαφάνεια'. Οι υπουργοί εσωτερικών μας συνήθως μοιράζονται αυτούς τους αριθμούς όταν αποχωρήσουν από το καθήκον. Δεν ξέρουμε για παράδειγμα πόσοι από τους νέους πολίτες προέρχονται από 'γάμο', πόσες δόθηκαν με 'έγκριση του υπουργείου', πόσοι είναι 'εργάτες'. Ο νόμος προστάζει να δημοσιεύονται όλες στην επίσημη εφημερίδα. Κανείς δεν συμμορφώνεται με αυτόν.

    Ο αριθμός 7,600 υπηκοότητες σε τρία χρόνια σίγουρα αναφέρει όσες δόθηκαν εκτός της 'φυσιολογικής υπηκοότητας'. Τότε ο αριθμός αυτός είναι πολύ! Αν σκεφτείτε ότι τέσσερις χιλιάδες ψήφοι καθόρισαν την τύχη των προεδρικών εκλογών, αντιλαμβάνεστε καλύτερα την σημασία του αριθμού. Αυτός σημαίνει δέκα 'επιπλέον' υπηκοότητες την ημέρα. Πέραν των 300 κάθε μήνα!

    Να μην ξεχνάμε. Έχουμε πρόβλημα 'δυνατοτήτων' από τη μια και 'βούλησης' από την άλλη. Ζούμε σε ένα μέρος που 'σκάλωσαν' πάνω από συγκεκριμένες δυνατότητες τα σχολεία, οι δρόμοι, το αποχετευτικό του, τα πάρκα του, το νερό του, τα νοσοκομεία του. Σε ένα μισό νησί! Ούτε οι πόροι του είναι απεριόριστοι ούτε οι υποδομές του. Τότε, πόσο θα περιμένουμε ακόμα για να τραβήξουμε μιαν γραμμή; [...]

    Πρέπει να τραβηχτεί μια γραμμή πάνω από το ανθρώπινο δικαίωμα. Πρέπει πλέον να τελειώσει αυτή η υπόθεση μετά που κάνουμε πολίτες τους ανθρώπους οι οποίοι 'γεννήθηκαν εδώ, πέρασαν την ηλικία των 18 χρόνων και ρίζωσαν'. Ειδικά οι 'κατ' εξαίρεση υπηκοότητες' πρέπει να καταργηθούν πλήρως! Η υπηκοότητα είναι ένα τόσο ευαίσθητο θέμα ώστε να μην αφήνεται στο 'κέφι' κάποιων. Γι' αυτό τον λόγο, πρέπει οπωσδήποτε να είναι πολύ ξεκάθαρος ο ορισμός της, το μέτρο της και τα κριτήριά της! Άλλωστε, το ζήτημα δεν είναι η υπηκοότητα της ΤΔΒΚ! Είναι η υπηκοότητα της ομοσπονδιακής Κύπρου σε ένα μετέπειτα βήμα, αυτή την στιγμή είναι η 'Κυπριακή Δημοκρατία' [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [10] «Θα δοθούν υπηκοότητες σε 11 χιλιάδες άτομα», καταγγέλλει ο Ιζτζιάν

    Σύμφωνα με την Halk?n Sesi (20.12.20), ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (BKP) Ιζζέτ Ιζτζιάν, σε γραπτή του δήλωση, χαρακτήρισε ως «ανοικτή παρέμβαση προς τη δημοκρατική βούληση του τουρκοκυπριακού λαού» την «ψήφο εμπιστοσύνης» προς την «κυβέρνηση συνασπισμού» μεταξύ του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κόμματος της Αναγέννησης των εποίκων.

    Σημειώνοντας ότι από τον Μάιο του 2019 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 έχουν δοθεί ακόμη 7,682 «υπηκοότητες», έχουν γίνει ανοικτές παρεμβάσεις στις «προεδρικές εκλογές», έχει αναβληθεί το συνέδριο του UBP, έχουν παραιτηθεί τρείς «βουλευτές» του Κόμματος του Λαού (HP) και έχει συσταθεί «κυβέρνηση μειοψηφίας», ο Ιζτζάν είπε ότι όλα αυτά αποτελούν μιαν ξεκάθαρη επίθεση εναντίον της «δημοκρατικής βούλησης» του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Ο Ιζτζιάν υπογράμμισε επίσης ότι απώτερος στόχος της «κυβέρνησης» είναι η παραχώρηση και άλλων «υπηκοοτήτων» και μίλησε για ακόμη 11.000 νέες «υπηκοότητες» που αναμένεται να δοθούν.

    (ΑΚ)

    [11] «Πλατφόρμα Αυτή η Χώρα Είναι Δική Μας» προς Τσαβούσογλου: Δεν θέλουν λύση όσοι μιλούν για δύο κράτη

    Η Vatan (19.12.20) γράφει ότι η «Πλατφόρμα Αυτή Η Χώρα Είναι Δική Μας» σε διάσκεψη Τύπου που διοργάνωσε την Παρασκευή, επέκρινε τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το γεγονός ότι στη συνάντηση που είχε με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Τζέιν Χολ Λουτ, της διαβίβασε τη θέση ότι η ομοσπονδία δεν μπορεί να είναι πια βιώσιμη και ότι η τουρκική πλευρά υπερασπίζεται λύση δύο κρατών βασισμένη στην ισότιμη κυριαρχία, σύμφωνα με τις πραγματικότητες στο νησί.

    Σε ανακοίνωση, της η Πλατφόρμα υπογραμμίζει ότι θα αγωνιστούν για μιαν ενωμένη Ομόσπονδη Κύπρο, και την ίδια στιγμή τονίζει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της για την προστασία της πολιτικής βούλησης του τουρκοκυπριακού «λαού», της δημοκρατίας, της κοσμικότητας, της ταυτότητας και της κουλτούρας του.

    Η Πλατφόρμα τονίζει επίσης ότι θα διαβιβάσει στα ΗΕ, την ΕΕ και τις εμπλεκόμενες πλευρές τη θέση της για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση της ομοσπονδίας.

    Κατηγορώντας την Τουρκία για την εμπλοκή της στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα και για το θέμα του ανοίγματος μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων που, όπως αναφέρει, αποτελεί μια ενέργεια που παραβλέπει εντελώς τις αποφάσεις των ΗΕ, η Πλατφόρμα υπογραμμίζει ότι οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου και οι θέσεις που εξέφρασε στη Λούτ για το Κυπριακό, αποτελούν ξεκάθαρη επίθεση προς την «πολιτική βούληση» του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Η Πλατφόρμα συνεχίζοντας στην ανακοίνωση, τονίζει ότι η θέση για λύση δύο κρατών στη βάση της κυρίαρχης ισότητας είναι μια θέση που είναι εντελώς αντίθετη με τη διαδικασία των ΗΕ και για αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή. «Οι δηλώσεις για λύση δύο κρατών γίνονται από αυτούς που δεν επιθυμούν λύση και θα οδηγήσουν τη λύση του Κυπριακού σε αδιέξοδο, ενώ την ίδια στιγμή θα μετατρέψουν την Κύπρο σε εργαλείο παζαρέματος όσον αφορά στο διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η στάση και οι δηλώσεις θα ενισχύσουν αυτούς που υποστηρίζουν το στάτους κβο στο νησί, που δεν θέλουν λύση, τόσο στο νότο όσο και στο βορρά».

    Η Πλατφόρμα καλεί τέλος τις εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο, Ελλάδα, Τουρκία και ΗΕ να ενεργήσουν κατά τρόπο έτσι ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για ομοσπονδία στην Κύπρο, η οποία αποτελεί τη μόνη εφικτή λύση που θα φέρει ειρήνη στο νησί και την ευρύτερη περιοχή.

    «Ο Τσαβούσογλου πρέπει να γνωρίζει ότι ο ρόλος της Τουρκίας ως εγγυήτρια δύναμη δεν είναι δικαίωμα αλλά ευθύνη και για αυτό θα πρέπει να σεβαστούν την πολιτική βούληση των δύο κοινοτήτων που ζουν στο νησί», καταλήγει η ανακοίνωση της Πλατφόρμας.

    (ΑΚ)

    [12] Ο Πιλλί δηλώνει ότι ζήτησαν 250 χιλιάδες εμβόλια από την Κυπριακή Δημοκρατία και 300 χιλιάδες από την Τουρκία

    Η K?br?s (19.12.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Σε πρώτο στάδιο θα εμβολιαστούν 250,000 άτομα», στεγάζει αποκλειστικές δηλώσεις στην εφημερίδα του λεγόμενου υπουργού υγείας Αλί Πιλλι ο οποίος είπε ότι η «ΤΔΒΚ» έχει κάνει τον προγραμματισμό της σχετικά με τους εμβολιασμούς κατά του COVID-19.

    Εξήγησε ότι έχουν ήδη ζητήσει από τη «νότια» Κύπρο, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, 250,000 (500.000) δόσεις εμβολίων που θα έλθουν από την ΕΕ, ενώ την ίδια στιγμή πρόσθεσε ότι εμβόλια προς το ψευδοκράτος θα σταλούν και από την Τουρκία, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει τον αριθμό και την ημερομηνία που θα αποσταλούν.

    Ο Πιλλί πρόσθεσε επίσης ότι ο εμβολιασμός στο γενικό «πληθυσμό» θα γίνει σε τέσσερα στάδια. Στο πρώτο στάδιο, είπε, θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στον τομέα της «υγείας», οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας και άτομα με χρόνιες ασθένειες. Στο δεύτερο στάδιο, άτομα ηλικίας 50+, στο τρίτο στάδιο οι εργαζόμενοι στον τομέα των μεταφορών και τον τομέα των τροφίμων και στο τελευταίο στάδιο άτομα 16 ετών και άνω.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Gunes (19.12.20), ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ, σε δηλώσεις του είπε ότι έχουν ήδη παραγγείλει 300,000 εμβόλια από την Τουρκία τα οποία προβλέπεται να σταλούν στο μέλλον. «Μόλις φθάσουν τα εμβόλια από την Τουρκία, μπορούμε να πούμε ότι θα αρχίσουμε εκστρατεία υπέρ του εμβολίου και σε πρώτο στάδιο θα μπορέσουν να εμβολιαστούν τα 2/3 του πληθυσμού μας. Τα εμβόλια θα έρθουν μέσω Τουρκίας», είπε.

    Επίσης, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Demiroren, ο λεγόμενος υπουργός υγείας Πιλλί δήλωσε ότι αναμένουν 300,000 εμβόλια από την Τουρκία.

    (ΑΚ)

    [13] Στα 1,395 τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα – Εξαγγελία νέων μέτρων

    Η Vatan (21.12.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 2,000 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν 19 νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα από τα οποία τα 8 είναι εγχώρια. Σύμφωνα με τον Πιλλί, τα τρία από τα νέα κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, το ένα ατμοπλοϊκώς, τα δύο είναι μετανάστες και τα πέντε προήλθαν από επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Τρία άτομα έλαβαν εξιτήριο χθες και ένα άτομο βγήκε από τη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου διενεργήθηκαν 298,208 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 1,395 κρούσματα Covid-19, 1,218 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 171 ασθενών, 50 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 121 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και έξι άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Κανένας ασθενής με Covid-19 δεν βρίσκεται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Εξάλλου, η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας αποφάσισε να ζητήσει να υποβληθούν σε δωρεάν εξέταση PCR από σήμερα Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου μέχρι το πέρας των ωρών εργασίας της 23ης Δεκεμβρίου όλοι οι εργαζόμενοι στους τομείς που εξυπηρετούν κατ' ιδίαν το κοινό, όπως κουρεία, εστιατόρια, γυμναστήρια, αίθουσες μασάζ, και αίθουσες περιποίησης νυχιών.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το «υπουργείο», προειδοποιεί ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας και οι κανόνες υγιεινής, όπως οι μάσκες και οι αποστάσεις και να αποφεύγονται τα ταξίδια στο εξωτερικό, λόγω της αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη και στην Βρετανία. Επισημαίνει επίσης ότι άτομα άνω των 65 χρόνων και χρόνιοι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν να πηγαίνουν σε χώρους με πολυκοσμία.

    (Ι/Τσ.)

    [14] Δύο πρόσφυγες δραπέτευσαν από την καραντίνα

    Η K?br?s (21.12.20) γράφει ότι δύο πρόσφυγες από την Συρία δραπέτευσαν από την φοιτητική εστία στην οποία κρατούνταν σε καραντίνα στο πλαίσιο των μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι δύο Σύριοι δραπέτευσαν χθες το μεσημέρι και ακόμα δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστούν από την «αστυνομία».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εν λόγω άτομα είχαν τεθεί σε καραντίνα ως επαφές άλλων προσφύγων που τα αποτελέσματα της εξέτασής τους βγήκαν θετικά στον Covid-19. Σημειώνεται ότι θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν 11 από τους 17 πρόσφυγες που είχαν εντοπιστεί πρόσφατα ανάμεσα στα κατεχόμενα χωριά Γιαλούσα και Ριζοκάρπασο προσπαθώντας να εισέλθουν «παράνομα» στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [15] Στην αναζήτηση πρόσθετων πόρων για την καταβολή του 13ου μισθού το κατοχικό καθεστώς

    Η Vatan (19.12.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός δημοσιονομικών, Ντουρσούν Ογούζ σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του παράνομου Bayrak στα κατεχόμενα, υποστήριξε ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην καταβολή των μισθών του Δεκεμβρίου, αλλά υπογράμμισε ότι έχουν ανάγκη για πρόσθετους πόρους ύψους 654 εκατομμυρίων ΤΛ, προκειμένου να μπορέσει να καταβληθεί ο 13ο μισθός.

    Ο Ογούζ είπε ότι βρίσκονται ακόμη σε αναζήτηση των πρόσθετων πόρων που χρειάζονται και για αυτό δεν επιθυμεί να εισέλθει σε περαιτέρω επεξηγήσεις για το θέμα.

    Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, η Avrupa (19.12.20), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Αν δώσει η Τουρκία χρήματα για τον 13ο μισθό τότε θα δοθεί», γράφει ότι η «κυβέρνηση» αναμένει από την Τουρκία πρόσθετο κονδύλι προκειμένου να μπορέσει να καταβληθεί ο 13ος μισθός.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ογούζ δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη για πρόσθετο κονδύλι ύψους 654 εκ. ΤΛ για την καταβολή του 13ου μισθού.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Θα χαλάσουμε ένα-ένα τα παιγνίδια που στήθηκαν εναντίον της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», υποστηρίζει ο Οκτάι

    Υπό τον τίτλο «Μήνυμα Οκτάι για Ανατολική Μεσόγειο: θα χαλάσουμε ένα-ένα τα παιγνίδια που έστησαν», η Milliyet (19.12.20) γράφει ότι ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, υποστηρίζοντας ότι η «Επιχείρηση Ειρήνης» στην Ανατολική Μεσόγειο έχει μετατραπεί σε έναν ανοιχτό εμπάργκο εναντίον της κυβέρνησης της Λιβύης, δήλωσε: «Αυτοί που κάνουν πειρατεία στην Ανατολική Μεσόγειο, θα λάβουν από εμάς αργά ή γρήγορα την απάντησή τους. Η ιστορία επιδεικνύει ότι η τύχη των πειρατών δεν είναι και τόσο καλή. Ό,τι σπείρεις θα θερίσεις. Αυτοί που προσπαθούν να στριμώξουν την χώρα μας στην Μεσόγειο με διάφορους κανονιοβολισμούς, θα πέσουν στις παγίδες, που έχουν στήσει οι ίδιοι. θα χαλάσουμε ένα-ένα τα παιχνίδια που έστησαν εναντίον της Τουρκίας. Όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα».

    Σε ομιλία του στην Τουρκική εθνοσυνέλευση εκ μέρους της κυβέρνησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, ο Οκτάι, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Σημειώνοντας ότι με την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν παραβιάσει ούτε θα παραβιάσουν τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ», ο Οκτάι ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Υπάρχουν δύο διαστάσεις, που έχουν την ίδια σημασία για μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η πρώτη είναι η προστασία των δικαιωμάτων της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας και η δεύτερη είναι να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, συμπεριλαμβανομένων και των φυσικών πόρων γύρω από το νησί. Τα εθνικά μας γεωτρύπανα και σεισμικά ερευνητικά πλοία συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στην δική μας υφαλοκρηπίδα και στις περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί από την 'ΤΔΒΚ'. Όπως έχουμε ανακαλύψει φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα, θα δείτε ότι με τον ίδιο τρόπο θα βρούμε τις ενεργειακές πηγές και στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Υποστηρίζοντας ότι «η πολιτική βούληση του λαού της ΤΔΒΚ για λύση δύο κρατών έχει αντικατοπτριστεί στην κάλπη κατά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές», ο Οκτάι δήλωσε ότι το Τουρκικό έθνος δεν έχει αφήσει ποτέ μόνους τους Τουρκοκύπριους στον αγώνα τους για κυρίαρχη ισότητα και ούτε θα τους αφήσει από εδώ και πέρας.

    «Δεν είναι δυνατό να ξεχαστούν οι αδικίες και οι καταπιέσεις που έγιναν στο παρελθόν ή να αγνοηθούν τα παιγνίδια που παίζονται εναντίον τους σήμερα. Η διεθνής κοινότητα έχει κάνει έκκληση να δοθεί ένα τέλος πια στο να αγνοούνται οι Τουρκοκύπριοι», ισχυρίστηκε ο Οκτάι.

    Αναφέροντας ότι επιθυμούν να προσφωνήσουν ακόμη μια φορά από την Εθνοσυνέλευση την διεθνή κοινότητα και κυρίως την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Οκτάι είπε: «Πιστεύετε ότι τα εμπάργκο, που συμπεριλαμβάνουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως οι συγκοινωνίες στην ΤΔΒΚ, καθώς και οι άδικες, απομονωτικές προσεγγίσεις, θα συνεχισθούν έτσι; Επιθυμώ να κραυγάσω από εδώ ακόμη μια φορά ότι δεν θα το επιτρέψουμε. Μέχρι πότε θα αγνοείται την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων στο νησί; Αν ακόμη τα μάτια της διεθνής κοινότητας είναι τυφλά, και η συνείδησή της είναι κωφή, εμείς ποτέ δεν θα αφήσουμε μόνη την ΤΔΒΚ».

    Στη συνέχεια, ο Οκτάι ισχυρίστηκε ότι «παρόλο που η ΤΔΒΚ κράτησε κλειστή την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, που είναι δικό της έδαφος, ως ένδειξη καλής πρόθεσης για τη λύση, δεν μπόρεσε να επιτευχθεί λύση εδώ και 46 χρόνια και το Βαρώσι, το μαργαριτάρι της Κύπρου, έμεινε αδρανές», προσθέτοντας ότι είναι δυνατόν το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων να είναι στη βάση του διεθνούς δικαίου και με τρόπο που τα δικαιώματα των νόμιμων ιδιοκτητών εκεί θα παραχωρηθούν.

    Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται χωρίς όρους στο πλευρό της «ΤΔΒΚ» για να διαλύσει αυτό το στάτους κβο, ο Οκτάι είπε: «Γνωρίζουμε ότι η αναβίωση αυτής της πόλης φάντασμα είναι ένας σημαντικός σταθμός στην πολιτική λύση του Κυπριακού προβλήματος. Προς αυτή την κατεύθυνση, στηρίζουμε τις εργασίες απογραφής που διεξάγονται στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων καθώς και τις διαβουλεύσεις στο θέμα αυτό. Είμαστε στο πλευρό της ΤΔΒΚ μαζί με τους υπουργούς μας και τις τοπικές μας αρχές για την επιστροφή των Βαρωσίων στις παλιές καλές ημέρες. Πραγματοποιήσαμε μια κοινή πολιτική απόφαση της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας, που απορρίπτουν την μη λύση, που προκαλείται από τα μονομερή συμφέροντα του ελληνοκυπριακού τομέα. Μια από τις λίγες παγκόσμιες παραλίες δεν είναι πια κλειστή. Το Βαρώσι με τις ακτές τους, τα πάρκα του, τα σοκάκια του, χρησιμοποιούνται πια από τους αδελφούς μας, τους Τουρκοκύπριους. Ευχόμαστε ότι όλοι μαζί θα δούμε την ημέρα που θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Αυτό, εκτός από το πολιτικό όραμα, που προστέθηκε στην ΤΔΒΚ, θα διασφαλίσει ένα σοβαρό οικονομικό κέρδος και θα συμβάλει στην αξία του τουριστικού τομέα. Η λύση θα έλθει με την στήριξη της Τουρκίας και την ισχυρή βούληση των Τουρκοκυπρίων, που είναι βασικό στοιχείο του νησιού από το 1571. Όσο υπάρχει πολιτική βούληση, θα βρεθεί λύση σε κάθε πρόβλημα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την ΤΔΒΚ να καταστεί ένα ίσο μέλος του παγκοσμίου συστήματος, πολιτικά και οικονομικά».

    (ΔΨ)

    [02] Ερντογάν και Μέρκελ συζήτησαν για το άνοιγμα μιας νέας σελίδας στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ

    Το τηλεοπτικό κρατικό κανάλι TRTHaber (18.12.20, AA) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεδιάσκεψη με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την Παρασκευή, αξιολόγησαν τις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς και τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ.

    Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκίας επιθυμεί να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ερντογάν ευχαρίστησε την Μέρκελ για την εποικοδομητική στάση της και το ζήλο της που επιδεικνύει στις σχέσεις Τουρκίας –ΕΕ. Σημειώνοντας ότι προσδίδουν σημασία στις αναφορές για μια θετική ατζέντα στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την συμβολή των εχεφρονούντων ηγετών, ο Ερντογάν επέκρινε όσους κατέβαλλαν προσπάθειες για να υπάρξει κρίση στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ και θα έβλαπταν το παράθυρο ευκαιρίας που έχει ανοιχθεί για θετική ατζέντα και αμοιβαία οφέλη.

    Επαναλαμβάνοντας ότι παρόλο που η Τουρκία είναι έτοιμη για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα, η Ελληνική πλευρά αποφεύγει τις συνομιλίες με νέες προφάσεις, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία συνεχίζει να επιδεικνύει μια εποικοδομητική στάση και καλή θέληση στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

    Στη συνέχεια, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ έχουν εγκλωβιστεί στα «στενά συμφέροντα» κάποιων μελών κρατών και έχει χαθεί χρόνος, προσθέτοντας ότι η επικαιροποίηση της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου αποτελεί το κλειδί για την θετική ατζέντα, που αναφέρθηκε με ισχυρό τρόπο στις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    (ΔΨ)

    [03] Ναυτική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο

    H Yeni Safak (20.12.20) γράφει ότι το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, σε ανάρτησή του στο Twitter, ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε άσκηση με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο από τις Τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις, δημοσιεύοντας φωτογραφίες από την άσκηση.

    (ΔΨ)

    [04] Κάλεσε τον Δένδια να σταματήσει να ζητά βοήθεια από άλλους ο Τσαβούσογλου

    Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (20.12.20, ΑΑ) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, σε ανάρτησή του στον Twitter, απάντησε στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, γράφοντας τα εξής: «Αγαπητέ Νίκο, μια φιλική συμβουλή για το νέο έτος: Σταματήστε να θέλετε βοήθεια από άλλους και να αμαυρώνετε το κύρος του ελληνικού λαού. Ας είναι το 2021, έτος, κατά το οποίο θα διευθετήσουμε τις διαφορές μας με δίκαιο τρόπο, μιλώντας ευθέως, ειλικρινά και σοβαρά».

    (ΔΨ)

    [05] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ αντιδρά στο ψήφισμα του Βελγικού Κοινοβουλίου για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (19.12.20), σε ανακοίνωση του, επικρίνει έντονα την υιοθέτηση ψηφίσματος από το Βελγικό Κοινοβούλιο κατά του ρόλου της Τουρκίας στο θέμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

    Σε ανακοίνωση του το Τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι το Ψήφισμα δεν συνάδει ούτε με τις ιστορικές, ούτε με τις νομικές πραγματικότητες στην περιοχή. Τονίζει επίσης πως απορρίπτει το ψήφισμα το οποίο «βρίθει ανεδαφικών κατηγοριών ενάντια στην Τουρκία». Ισχυρίζεται επίσης το Τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση του, ότι το Ψήφισμα αποτελεί άλλη μια απόδειξη για το πώς χειραγωγείται το Βελγικό Κοινοβούλιο να παρουσιάσει μονόπλευρα την Αρμενική αφήγηση και πως λειτουργεί με προκατάληψη για το θέμα. Υποστηρίζει επίσης πως το Ψήφισμα δεν θα βοηθήσει στην βελτίωση των Τουρκο-Βελγικών σχέσεων, ούτε θα βοηθήσει στην επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή.

    (ΚΣ)

    [06] Προσπάθειες για μείωση του εκλογικού μέτρου στην Τουρκία

    Η Hurriyet (21.12.20) γράφει ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) καταβάλουν προσπάθειες για μείωση του εκλογικού μέτρου στην Τουρκία που ανέρχεται στο 10%. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι προσπάθειες προσανατολίζονται στην μείωση του εκλογικού μέτρου στο 5% ή στο 7%. Ωστόσο, η πρωτοβουλία δεν βρίσκει σύμφωνα όλα τα κοινοβουλευτικά Κόμματα της Τουρκίας, σημειώνει η εφημερίδα και οι διαβουλεύσεις για το θέμα συνεχίζονται.

    (ΚΣ)

    [07] Επιβολή ποινής φυλάκισης 22 ετών σε πρώην βουλεύτρια κουρδικής καταγωγής

    Η Sabah (21.12.20) γράφει ότι επιβλήθηκε η Λεϊλά Γκιουβέν, πρώην βουλευτήρια με το φιλο-Κουρδικό Κόμμα Δικαιοσύνης των Λαών (HDP) καταδικάστηκε σε 22 χρόνια και 3 μήνες φυλάκιση. Η ποινή αφορά συμμετοχή και διαχείριση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης.

    (ΚΣ)

    [08] Χτίστηκαν 141 φυλακές τα τελευταία 7 χρόνια στην Τουρκία

    Η Sozcu (21.12.20) γράφει ότι τα τελευταία 7 χρόνια χτίστηκαν 141 φυλακές στην Τουρκία. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, το θέμα προέκυψε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Μεγάλα Τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπου ο Βουλευτής με το Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Ικονίου Αμπντουλατίφ Σενέρ, δήλωσε πως από το 2014 έχουν δημιουργηθεί 141 φυλακές στην Τουρκία, ενώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, αναμένεται το 2021 να χτιστούν ακόμα 39.

    Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 355 φυλακές στην Τουρκία, σημειώνει η εφημερίδα.

    (ΚΣ)

    [09] Κλείνει τα σύνορα της με 4 χώρες η Τουρκία μετά την μετάλλαξη του Covid-19

    H Sozcu (21.12.20) γράφει ότι η Τουρκία έκλεισε τα σύνορα της με 4 χώρες μετά την ανακοίνωση πως εντοπίσθηκαν κρούσματα με την μετάλλαξη του ιού Covid-19 πρώτα στην Αγγλία και ακολούθως σε διάφορες χώρες.

    Μετά την εξέλιξη αυτή, η Τουρκία έκλεισε τα σύνορα της με την Αγγλία, την Δανία, της Ολλανδία και την Βόρειο Αφρική. Σε ανάρτηση του στο twitter, ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα ανακοίνωσε ότι κατόπιν οδηγιών του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και σε συντονισμό με το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, αποφασίστηκε να επιβληθεί προσωρινή αναστολή των πτήσεων από τις χώρες που αναφέρονται πιο πάνω.

    (ΚΣ)

    [10] Στα 20,316 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 χθες στην Τουρκία και στους 246 νεκροί

    Η Vatan (21.12.20) γράφει ότι o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 20,316 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου από σύνολο 158,892 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 246 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 21,218. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, οι 3,546 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ οι υπόλοιποι είναι ασυμπτωματικοί.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 2,024,601 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 18,097. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 1,800,286.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 22,439,527 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 5,347 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 2.9% και στον αναπνευστήρα το 55,8%.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 21 December 2020 - 13:26:01 UTC