Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-12-22

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 242/2020 22.12.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τουρκικό ΥΠΑΜ: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να αποτελεί εγγύηση για την ειρήνη και ασφάλεια της ΤΔΒΚ»
  • [02] «Στηρίζουμε λύση στη βάση της κυρίαρχης πολιτικής ισότητας με συνεργασία των δύο κρατών που θα ζουν πλάι πλάι», επαναλαμβάνει ο Τατάρ
  • [03] Σανέρ: «Θα εργαστούμε με την Τουρκία για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων»
  • [04] Απαράδεχτο να ελέγχεται το χαλούμι από Ελληνοκύπριους, λέει ο Αβουντούκ
  • [05] Αρθρογράφος για τις πληροφορίες περί ετοιμασίας πρότασης της ελληνοκυπριακής πλευράς για το Βαρώσι
  • [06] Απέφυγαν την συζήτηση της πρότασης για σύσταση ερευνητικής επιτροπής για τις παρεμβάσεις στις «προεδρικές εκλογές»
  • [07] Δεν έγινε δεχτή η παραίτηση του Όζγκιουργκιουν ? Ενδείξεις ότι ετοιμάζεται για «πρόεδρος» της «βουλής»
  • [08] Έκρηξη στον αριθμό των εγχώριων κρουσμάτων στα κατεχόμενα-17 νέα κρούσματα χθες με τα 16 να είναι εγχώρια
  • [09] Στο 16% προβλέπεται ότι θα ανέλθει ο πληθωρισμός του 2020
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου με Μπορέλ
  • [02] Η Άκσενερ επέκρινε την κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό του 2021
  • [03] Ο Σαριγκιούλ εξελέγη ηγέτης του Κόμματος της Αλλαγής στην Τουρκία
  • [04] Αγωγή Ερντογάν ενάντια στον Βουλευτή του CHP Οζγκιούρ Οζέλ
  • [05] Αρχίζουν τον Ιανουάριο οι εμβολιασμοί στην Τουρκία- Σε καραντίνα οι ταξιδιώτες από Βρετανία
  • [06] Στα 19,103 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 χθες στην Τουρκία και στους 254 οι νεκροί
  • [07] Δημοσκόπηση σύμφωνα με την εθνική ταυτότητα των ψηφοφόρων στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τουρκικό ΥΠΑΜ: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να αποτελεί εγγύηση για την ειρήνη και ασφάλεια της ΤΔΒΚ»

    Η Hakikat (22.12.20), υπό τον πιο πάνω τίτλο, στεγάζει ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, το οποίο αναφέρει ότι η Τουρκία τασσόταν και τάσσεται πάντοτε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στα πλαίσια των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου, υποστηρίζοντας, την ίδια στιγμή, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και συμφέροντα της «ΤΔΒΚ» και να αποτελεί εγγύηση για την ειρήνη και ασφάλεια της «ΤΔΒΚ» στα πλαίσια των συνθηκών εγγυήσεων και συμμαχίας.

    Η ανακοίνωση αναφέρει και τα εξής σχετικά με τις εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο:

    «Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις παρέχουν ηρεμία και ασφάλεια στο ερευνητικό τους πλοίο Μπαρμπαρός στη Μεσόγειο, στο Φατίχ στη Μαύρη Θάλασσα και στο ερευνητικό τους πλοίο OCEANIC.

    Όσον αφορά στην επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, η Τουρκία, όπως πάντοτε, τάσσεται υπέρ της επίλυσης τους στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας και στηρίζει την ανάγκη για επίλυση των προβλημάτων αυτών μέσω διαπραγματεύσεων χωρίς όρους.

    Η Ελλάδα, παρά τη θετική και εποικοδομητική μας προσέγγιση, προβαίνει σε ενέργειες για να περιορίσει τα φυσικά μας δικαιώματα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, προβαίνει σε ασκήσεις, παρενοχλήσεις και παραβιάσεις και με επιθετικές δηλώσεις, κλιμακώνει την ένταση και εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα στην περιοχή. Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα να προστατεύουν τα δίκαια δικαιώματα και συμφέροντα τόσο της ίδιας της [Τουρκίας] όσο και της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και θα συνεχίσουν να αποτελούν την εγγύηση για την ασφάλεια και ειρήνη στην Κύπρο, στα πλαίσια των διεθνών συνθηκών, εγγυήσεων και συμμαχίας».

    (ΑΚ)

    [02] «Στηρίζουμε λύση στη βάση της κυρίαρχης πολιτικής ισότητας με συνεργασία των δύο κρατών που θα ζουν πλάι πλάι», επαναλαμβάνει ο Τατάρ

    Σύμφωνα με την Gunes (22.12.20), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με αντιπροσωπεία του διοικητικού συμβουλίου του παράνομου Bayrak, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν ενδυναμώσει το «καθεστώς της ΤΔΒΚ», προσθέτοντας ότι με τη στήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας θα συνεχίσουν να ενδυναμώνουν ακόμη περισσότερο τον αγώνα του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας, στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Τατάρ επανέλαβε επίσης ότι στηρίζουν λύση στην Κύπρο στη βάση της κυρίαρχης πολιτικής ισότητας με συνεργασία των δύο κρατών που θα ζουν πλάι πλάι. Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι στόχος των Ελληνοκυπρίων το Δεκέμβριο του 1963 ήταν η Ένωση με την Ελλάδα, και ισχυρίστηκε ότι το δίδυμο Ελλάδα-Ελληνοκύπριοι συνεχίζει και σήμερα εντός της ΕΕ να έχει τους ίδιους στόχους.

    Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ο Τατάρ συμμετείχε χθες σε τελετή που έγινε στην κατεχόμενη Λευκωσία επ' ευκαιρία της «εβδομάδας εθνικού αγώνα και μαρτύρων».

    Σε μήνυμα του, που έγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων για τους «μάρτυρες», των «αιματηρών Χριστουγέννων του 1963», όπως τα αποκάλεσε, ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Τελούμε σήμερα την 57η επέτειο των αιματηρών επιθέσεων και της γενοκτονίας που άρχισε στις 21 Δεκεμβρίου του 1963 στο πλαίσιο του Σχεδίου Ακρίτας που είχε στόχο να μετατραπεί η Κύπρος σε ελληνικό νησί και να εξοντώσει τον τουρκοκυπριακό λαό. Ως αποτέλεσμα αυτών των επιθέσεων, που καταγράφηκαν στην ιστορία ως 'αιματηρά Χριστούγεννα', δεκάδες Τουρκοκύπριοι θάφτηκαν ζωντανοί σε ομαδικούς τάφους, τα παιδιά μας δολοφονήθηκαν στο μπάνιο, εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από 103 χωριά και να προσφυγοποιηθούν, αναγκαζόμενοι να ζήσουν υπό πολιορκία σε μικρούς θύλακες».

    Υποστηρίζοντας ότι τουρκοκυπριακός «λαός», χάρη στην αντίσταση και τον αγώνα που ξεκίνησε υπό την ηγεσία της εγγυήτριας χώρας Τουρκίας και της Τουρκικής Οργάνωσης Αντίστασης (ΤΜΤ), δεν υπέκυψε και δεν παραδόθηκε στους Ελληνοκύπριους, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι μετά τον μεγάλο αγώνα και την αντίσταση του «λαού», έφτασε η ημέρα της 20ης Ιουλίου του 1974, οπόταν χάρη στην παρέμβαση της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης, κατάφεραν να αποκτήσουν την ελευθερία τους και να ιδρύσουν το δικό του «κράτος».

    Κατηγορώντας την Ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν έχει αλλάξει από το 1963 μέχρι σήμερα τη νοοτροπία της, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι σύμφωνα με αυτή τη νοοτροπία, θεωρούν ακόμη τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα. «Σύμφωνα μ' αυτήν τη νοοτροπία ο τουρκοκυπριακός λαός δεν έχει πολιτική ισότητα και κυριαρχικά δικαιώματα. Σύμφωνα μ' αυτήν τη νοοτροπία, οι εγγυήσεις της Τουρκίας πρέπει να καταργηθούν και ο τουρκικός στρατός πρέπει να αποχωρήσει από το νησί», υποστήριξε.

    Επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθούν από την «κυριαρχία», την «ανεξαρτησία» τους και τις εγγυήσεις της Τουρκίας, ο Τατάρ διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και κατέληξε λέγοντας ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να βασίζεται σε μια συμφωνία στη βάση δύο χωριστών κρατών.

    (ΑΚ)

    [03] Σανέρ: «Θα εργαστούμε με την Τουρκία για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων»

    Σύμφωνα με την Gunes (22.12.20), o «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Αλί Μουράτ Μπάστσιερι επισκέφτηκε χθες τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσάν Σανέρ και τον συνεχάρη για τη «ψήφο εμπιστοσύνης» που έλαβε η «κυβέρνησή» του.

    Κατά τη διάρκεια τη συνάντησης, ο Μπάστσιερι είπε ότι η Τουρκική Δημοκρατία θα εξακολουθήσει να παρέχει όλη την αναγκαία στήριξη στην «κυβέρνηση» της «ΤΔΒΚ» και στον τουρκοκυπριακό «λαό», προκειμένου να μπορεί να ζει σε περισσότερη ευημερία και ευτυχία.

    Ο Σανέρ με τη σειρά του, ισχυρίστηκε ότι με τη στήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας θα εργαστούν από κοινού για την προστασία των εθνικών τους δικαιωμάτων και των συμφερόντων του τουρκικού έθνους στη «Γαλάζια Πατρίδα».

    (ΑΚ)

    [04] Απαράδεχτο να ελέγχεται το χαλούμι από Ελληνοκύπριους, λέει ο Αβουντούκ

    Κάτω από τον τίτλο «Το χαλούμι πρέπει να ελέγχεται εκ μέρους ενός ανεξάρτητου οργανισμού», η K?br?s (22.12.20) γράφει ότι μεγαλώνει ο «καβγάς» που συνεχίζεται εδώ και 12 χρόνια στο θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και ότι αναζωπύρωσε τον καβγά το αίτημα να ελέγχεται εκ μέρους Ελληνοκυπρίων αξιωματούχων το χαλούμι που παράγεται στα κατεχόμενα και να γίνει η κατοχύρωση πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

    Μιλώντας στην εφημερίδα, ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού «βιομηχανικού επιμελητηρίου», Τζαντάν Αβουντούκ δήλωσε ότι το αίτημά τους είναι να συμπεριληφθεί το χαλούμι στον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, όπως το μέλι, το ψάρι και οι γαρίδες, να ελέγχεται η υγιεινή του χαλουμιού από έναν ανεξάρτητο οργανισμό και να συμπεριληφθεί στην διαδικασία και το τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο, το οποίο ιδρύθηκε πριν το 1974 και αναγνωρίζεται.

    Περιγράφοντας την διαδικασία που άρχισε με την υποβολή αίτησης εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για κατοχύρωση του χαλουμιού και την ένσταση που υποβλήθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Αβουντούκ ανέφερε ότι θέσπισαν «νόμο» με τον οποίο κατοχύρωσαν πρώτα το χαλούμι και κατόπιν την ζιβανία στην Τουρκία μετά από συναντήσεις που είχαν με Τούρκους αξιωματούχους στους οποίους εξήγησαν ότι επρόκειτο για «εθνικό ζήτημα». Είπε ότι με αυτή την κίνηση κατάφεραν να εμποδίσουν την παραγωγή χαλουμιού από πολλές τουρκικές εταιρείες και να προμηθεύουν την αγορά της Τουρκίας με χαλούμι από τα κατεχόμενα. Σημείωσε ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις η ελληνοκυπριακή πλευρά υπέβαλε ένσταση στην ΕΕ για το θέμα της κατοχύρωσης και έτσι διεξάγεται ένας αγώνας για το θέμα από το 2008 μέχρι σήμερα.

    Σημειώνοντας ότι ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα οι Ελληνοκύπριοι ασκούν «πολύ σοβαρές πιέσεις» λόγω του BREXIT, ο Αβουντούκ υποστήριξε:

    «Οι Ελληνοκύπριοι θέλησαν να περάσουν την κατοχύρωση μιαν ώρα αρχύτερα. Διότι όταν το περάσουν αυτό πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2020 οι Ελληνοκύπριοι, θα συμπεριληφθεί και η Βρετανία. Δηλαδή, θα τους μείνει η βρετανική αγορά επειδή εντός αυτού του χρονικού διαστήματος η Βρετανία είναι ακόμα εντός της ΕΕ. Και εμείς ασκήσαμε τις πιέσεις μας λέγοντας 'μην το περάσετε αυτό εντός του 2020'. Διότι θέλουμε να προστατεύσουμε την βρετανική αγορά. Κάναμε υπεράσπιση σε σχέση με αυτό για να επωφεληθούμε από το BREXIT».

    Ο Αβουντούκ είπε επίσης ότι το 2015 επιτεύχθηκε μια συμφωνία ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, η οποία προνοεί ότι το χαλούμι που παράγεται στο νησί πρέπει να ελέγχεται από έναν αμερόληπτο και ανεξάρτητο οργανισμό, δηλαδή από ένα Bureau Veritas, που θα διοριστεί εκ μέρους της ΕΕ. «Στις συνθήκες εκείνων των ημερών είπαν 'ναι' σε αυτό οι δύο ηγέτες, όμως αργότερα ο ηγέτης της νότιας Κύπρου βγήκε εκτός της κοινής συμφωνίας και είπε 'εμείς θα διορίσουμε το Bureau Veritas», ισχυρίστηκε ο Αβουντούκ προσθέτοντας:

    «Και αυτό θα σήμαινε ότι το ελληνοκυπριακό υπουργείο γεωργίας θα έχει επιρροή, έλεγχο στον βορρά. Κάτι τέτοιο μας βλάπτει με δύο τρόπους. Πρώτον, είναι αντίθετο με την πολιτική μας στάση που τηρούμε εδώ και χρόνια και δεύτερον σημαίνει ότι όλες μας οι πληροφορίες θα εισέρχονται στα αρχεία του ελληνοκυπριακού υπουργείου γεωργίας. Στο τέλος της ημέρας είμαστε μέσα σε έναν εμπορικό καβγά. Αυτοί θα κατέχουν όλες μας τις πληροφορίες, όμως εμείς δεν θα έχουμε καμία δική τους πληροφορία. Αυτό είναι απαράδεχτο για εμάς».

    Σημειώνοντας ότι η αναζωπύρωση του θέματος της κατοχύρωσης του χαλουμιού προκλήθηκε από την επιθυμία των Ελληνοκυπρίων να πάρουν την κατοχύρωση πριν από το τέλος του 2020, ο Αβουντούκ ανέφερε:

    «Πριν ορισμένο χρονικό διάστημα ήρθε μια επιστολή στο Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο. Ακόμα και η γλώσσα προσφώνησης αυτής της επιστολής ήταν αντίθετη με την εθιμοτυπία. Στην επιστολή αναφερόταν ότι πρέπει να γίνει μιαν ώρα αρχύτερα αυτή η κατοχύρωση και ότι θα μπορούσαν να γίνουν μιαν ώρα αρχύτερα αλλαγές στον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής. Εμείς φέραμε ένσταση σε αυτό. Το Bureau Veritas πρέπει να έχει έναν συνομιλητή στον βορρά όταν περνάει στον βορρά. Εμείς γι' αυτό τον λόγο, παρά το γεγονός ότι η κατοχύρωση του χαλουμιού ανήκει στο βιομηχανικό επιμελητήριο, αποδεχθήκαμε το Bureau Veritas να περνάει στο τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο που ιδρύθηκε πριν το 1974 και είναι αδελφή μας οργάνωση».

    Υποστηρίζοντας ότι ο έλεγχος υγιεινής του χαλουμιού πρέπει να διεξάγεται από μιαν ανεξάρτητη εταιρεία, ο Αβουντούκ ανέφερε ότι οι Ελληνοκύπριοι ζητούν το αντίθετο λέγοντας «θα έρθουμε και θα σας ελέγχουμε». Είπε και το εξής: «Αυτό είναι ένα θέμα που θα δημιουργήσει πρόβλημα σε σχέση με την πολιτική μας στάση. Επιπλέον, οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν αποτελεσματικό έλεγχο στον βορρά και λόγω της συγκυρίας δεν μπορούν να έχουν. Για τον λόγο αυτό, δεν θα μπορούν να έρθουν να ελέγξουν, δεν θα μπορούν να επιβλέψουν και τότε δεν θα επωφεληθούμε μα κανένα τρόπο από αυτή την κατοχύρωση».

    Ισχυριζόμενος ότι η ποιότητα του χαλουμιού που παράγεται στα κατεχόμενα είναι καλύτερη από το χαλούμι που παράγεται στις ελεύθερες περιοχές, ο Αβουντούκ ανέφερε ότι οι Ελληνοκύπριοι λαμβάνουν επιδότηση 75 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ για να αυξήσουν την παραγωγή του πρόβειου και του αιγινού γάλακτος, ενώ οι Τουρκοκύπριοι δεν λαμβάνουν καμία βοήθεια στο θέμα αυτό.

    Χαρακτηρίζοντας το θέμα ως σύγκρουση οικονομικών συμφερόντων, ο Αβουντούκ υποστήριξε ότι για να επιτύχουν πρέπει να διεξάγουν δραστηριότητες λόμπι με βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο προγραμματισμό, να διαθέτουν έναν αντιπρόσωπο σε κάθε χώρα, να βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τους γραφειοκράτες των χωρών και να εκμεταλλευτούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Αρθρογράφος για τις πληροφορίες περί ετοιμασίας πρότασης της ελληνοκυπριακής πλευράς για το Βαρώσι

    Ο διευθυντής της Havadis (22.12.20) Μπασαράν Ντιουζγκιούν αναφέρεται στο σημερινό του σχόλιο σε πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον ελληνοκυπριακό Τύπο σύμφωνα με τις οποίες η ελληνοκυπριακή πλευρά ετοιμάζεται να υποβάλει πακέτο με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για την περίκλειστη πόλη των Βαρωσιών. Κάτω από τον τίτλο «Νέες ελπίδες που θα γεννηθούν από τα ερείπια», ο Ντιουζγκιούν γράφει, ανάμεσα σε άλλα, τα εξής:

    «[...] Η ελληνοκυπριακή πλευρά που είναι εξαιρετικά ενοχλημένη για τα όσα κάνει η Τουρκία στο Βαρώσι, μετά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες πρέπει να έχει αντιληφθεί πολύ καλά ότι δεν θα μπορέσει να γονατίσει την Τουρκία με απειλές και πιέσεις και τώρα προετοιμάζεται για να περάσει σε διπλωματική αντεπίθεση.

    Σύμφωνα με αυτά που γράφει ο ελληνοκυπριακός Τύπος, ο πρόεδρος της ελληνοκυπριακής διοίκησης Αναστασιάδης μάζεψε την ομάδα του και άρχισε να ετοιμάζει ένα Πακέτο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για το Βαρώσι.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον ελληνοκυπριακό Τύπο, τα βασικά στοιχεία του πακέτου είναι τα εξής: Για να ανοίξει το κλειστό Βαρώσι για εγκατάσταση των πραγματικών ιδιοκτητών του να μεταβιβαστεί στα Ηνωμένα Έθνη, να παραμείνει έδαφος της ΤΔΒΚ, αλλά να διοικείται από τα ΗΕ. Έτσι, η ελληνοκυπριακή πλευρά να μην είναι συνομιλητής της ΤΔΒΚ και επομένως να μην αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ έστω και εμμέσως.

    Σε αυτό το πλαίσιο να διαβιβαστεί στα ΗΕ και η διοίκηση του λιμανιού της Αμμοχώστου και του αεροδρομίου Ερτζιάν και να ανοίξουν για διεθνή διακίνηση πλοίων και αεροπλάνων.

    Φυσικά και τα δύο θα παραμείνουν έδαφος της ΤΔΒΚ. Η ΤΔΒΚ θα κάνει τις επιχειρήσεις, αλλά τα ΗΕ θα εμφανίζονται νομικά ως η διοίκηση.

    Αυτή είναι σε αδρές γραμμές η σύνοψη της ετοιμασίας που κάνει ο Αναστασιάδης.

    Αυτή η ετοιμασία, που μοιάζει πολύ με το Πακέτο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ήρθε στην ημερήσια διάταξη στο παρελθόν σε σχέση με το Βαρώσι, μπορεί να προσδώσει μια νέα κινητικότητα στο κυπριακό πρόβλημα.

    Η μεταβίβαση του Βαρωσιού και του λιμανιού της Αμμοχώστου με το αεροδρόμιο Ερτζιάν στα ΗΕ μπορεί να είναι για εμάς ένα μέσον πρόσβασης στο διεθνές δίκαιο.

    Άλλωστε, στο άνοιγμα για το Βαρώσι που έκανε πρόσφατα η Τουρκία δεν επέδειξε μιαν προσέγγιση κατακτητή, λέγοντας 'οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να πάρουν τις περιουσίες τους μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών' και υπήρξε αναφορά στο διεθνές δίκαιο.

    Αφού δεν υπάρχει η πολιτική της αναγνώρισης της ΤΔΒΚ μέσω του Βαρωσιού, η μεταβίβασή του στα ΗΕ μπορεί να δημιουργήσει αποτελέσματα υπέρ μας. Φυσικά, θα προκύψουν εκατοντάδες θέματα που πρέπει να αναλυθούν σε λεπτομέρεια. Όμως, αρκεί να υπάρχει θέληση. Μπορεί να ανθίσουν νέες ελπίδες από τα ερείπια του Βαρωσιού».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Απέφυγαν την συζήτηση της πρότασης για σύσταση ερευνητικής επιτροπής για τις παρεμβάσεις στις «προεδρικές εκλογές»

    Η Yeni Duzen (22.12.20) γράφει ότι αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας στην ολομέλεια της «βουλής» η συζήτηση της πρότασης του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) για σύσταση διερευνητικής επιτροπής για να ερευνήσει «αντιδημοκρατικές και αντίθετες με την πολιτική ηθική» παρεμβάσεις στις «προεδρικές εκλογές» και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων από τον «λαό». Οι «βουλευτές» των τριών κομμάτων της «κυβέρνησης», δηλαδή των κομμάτων Εθνικής Ενότητας (UBP), Δημοκρατικού (DP) και της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων εγκατέλειψαν την αίθουσα πριν από την ψηφοφορία για το κατά πόσον θα συσταθεί επιτροπή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει απαρτία. Οι «βουλευτές» της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν για την εν λόγω ενέργεια κτυπώντας τα έδρανα.

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Ερσάν Σανέρ ζήτησε προθεσμία μέχρι την Δευτέρα για συζήτηση του θέματος της σύστασης διερευνητικής επιτροπής για τις «προεδρικές εκλογές». «Αλλιώς δεν θα διασφαλίσουμε απαρτία», είπε προσθέτοντας ότι θα διαβουλευτούν εντός του κόμματος και θα προτείνουν την διερεύνηση όλων των «εκλογών» που διεξήχθησαν μέχρι σήμερα στα κατεχόμενα.

    Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι θα εγκρίνουν την σύσταση διερευνητικής επιτροπής για οποιανδήποτε περίοδο, όμως πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι μια «κυβέρνηση» δέκα μηνών δεν θα μπορέσει να διερευνήσει όλες τις «εκλογές» που έγιναν μέσα σε μια περίοδο 26 χρόνων.

    Ο πρόεδρος του TDP και εισηγητής της εν λόγω πρότασης, Τζεμάλ Όζγιγιτ δήλωσε ότι θα αποδεχθούν οποιανδήποτε πρόταση για διεξαγωγή έρευνας σε σχέση με οποιεσδήποτε «εκλογές» ανεξαρτήτως από την δική τους πρόταση. Είπε ότι θέλουν ειρήνη και ότι γνωρίζουν πως ο μόνος δρόμος γι' αυτό δεν είναι κανείς άλλος από την λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Υποστηρίζοντας ότι δεν έτυχε σεβασμού η «βούληση» του «λαού» της «ΤΔΒΚ», ο Όζγιγιτ διερωτήθηκε: «Αν λέτε αναγνωρίζουμε αυτή την χώρα, τι δουλειά έχουν βουλευτές από την Τουρκία στην ΤΔΒΚ κατά την εκλογική περίοδο;»

    Υπενθυμίζοντας ότι κάποτε ο Πρόεδρος Έρντογαν είχε πει σε «πρόεδρο» της «ΤΔΒΚ» να πάει να κάνει τις ομιλίες του στην δική του χώρα, ο Όζγιγιτ είπε ότι έγιναν εμφανείς παρεμβάσεις στις «προεδρικές εκλογές» και παραγνωρίστηκαν οι «εκλογικές» απαγορεύσεις. Ανέφερε επίσης ότι παρεμβάσεις υπό μορφή «παραίνεσης» υπήρξαν και κατά το συνέδριο του UBP και ο Ερσάν Σανέρ εξελέγη πρόεδρος «με το ζόρι», αφού αποσύρθηκαν οι δύο υποψήφιοι.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Δεν έγινε δεχτή η παραίτηση του Όζγκιουργκιουν ? Ενδείξεις ότι ετοιμάζεται για «πρόεδρος» της «βουλής»

    Η Yeni Duzen (22.12.20) γράφει ότι υποβλήθηκε χθες σε ψηφοφορία στην ολομέλεια της «βουλής» η παραίτηση του Χουσεϊν Όζγκιουργκιούν, «βουλευτή» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο οποίος διαμένει εδώ και μήνες στην Κωνσταντινούπολη. Η παραίτηση δεν έγινε αποδεχτή αφού από τους 45 «βουλευτές» που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία οι 23 ψήφισαν αρνητικά, οι 21 θετικά και ο ένας τήρησε αποχή. Στην ψηφοφορία δεν συμμετείχαν τέσσερις «βουλευτές», οι Χουσεϊν Όζγκιουργκιουν, Σερνταρ Ντενκτάς του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), Ζεκί Τσελέρ του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) και ο «ανεξάρτητος» Χασάν Τοπάλ που έχει πρόσφατα παραιτηθεί από το Κόμμα του Λαού (HP).

    Μιλώντας στην K?br?s Postas?, ο Όζγκιουργκιουν ευχαρίστησε το UBP και τους προέδρους των κομμάτων DP και YDP Φικρί Ατάογλου και Ερχάν Αρικλί που καταψήφισαν την παραίτησή του, αλλά ανέφερε ότι η απόφαση της «βουλής» δεν είναι αρκετή για να επιστρέψει στα κατεχόμενα. Πρόσθεσε ότι αν δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και οι 50 «βουλευτές» και γίνει διαδικασία για όλους, τότε και ο ίδιος μπορεί να επιστρέψει στα κατεχόμενα αύριο κιόλας, κατά την έκφρασή του.

    «Ο Κουτρέτ Όζερσαϊ και η συμμορία του έκαναν αυτή την δολοπλοκία, συνέπραξε και ο Τεμπερρουκέν Ουλούτσαϊ και στο τέλος μου προκάλεσε μπελάδες το κόμμα μου», είπε επικρίνοντας τον τέως πρόεδρο του ΗΡ Κουτρέτ Όζερσαϊ και τον «πρόεδρο» της «βουλής», Τεμπερρουκέν Ουλούτσαϊ. Χαρακτήρισε την «αγωγή» πολιτική σημειώνοντας ότι δεν είναι αποδεχτό το γεγονός ότι το κόμμα του ήρε την «ασυλία του». Πρόσθεσε το εξής:

    «Αγόρασα και πούλησα ένα σπίτι και δεν το δήλωσα, λέει. [...] Αν ο πρόεδρος της βουλής ανοίξει τα περιουσιακά στοιχεία του συνόλου των 50 βουλευτών και τα ερευνήσει, τότε θα έρθω στη ΤΔΒΚ αύριο το πρωί. Αναγκάστηκα να ασχοληθώ με ανοησίες, πικράθηκα με το κόμμα μου και γι' αυτό είμαι στην Κωνσταντινούπολη».

    Υποστήριξε ότι αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του υπάρχουν τρόποι να γίνει αυτό, υπαινισσόμενος ότι θα μπορούσε να επιστρέψει στα κατεχόμενα σε περίπτωση που του προταθεί η «προεδρία» της «βουλής».

    Η Avrupa (22.12.20) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής του UBP, Σουνάτ Ατούν εξέφρασε την άποψη ότι ο Όζγκιουργκιουν μπορεί και πρέπει να γίνει «πρόεδρος» της «βουλής». Μιλώντας στον παράνομο Bayrak, ο Ατούν είπε ότι εκφράζει προσωπική άποψη όταν λέει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η δυνατότητα επιστροφής του Όζγκιουργκιουν για να ασκήσει τα καθήκοντά του και διερωτήθηκε πόσο δημοκρατικό είναι να αφαιρούν οι «βουλευτές» αρμοδιότητες που δόθηκαν σε έναν «βουλευτή» από τον «λαό».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Έκρηξη στον αριθμό των εγχώριων κρουσμάτων στα κατεχόμενα-17 νέα κρούσματα χθες με τα 16 να είναι εγχώρια

    Η Yeni Duzen (22.12.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 3,521 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν 17 νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα από τα οποία τα 16 είναι εγχώρια και το άλλο αφορά άτομο που έφθασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς. Σύμφωνα με τον Πιλλί, χθες αποθεραπεύθηκαν επίσης 7 άτομα και έλαβαν εξιτήριο.

    Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου διενεργήθηκαν 301,728 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 1,412 κρούσματα Covid-19, 1,225 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 181 ασθενών, 55 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 126 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και έξι άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Κανένας ασθενής με Covid-19 δεν βρίσκεται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, η Halk?n Sesi (22.12.20) γράφει ότι από τα χθεσινά 16 εγχώρια κρούσματα που εντοπίστηκαν, τα 7 εντοπίστηκαν στην Αμμόχωστο και σχετίζονται με την βιομηχανική εταιρεία παραγωγής προϊόντων Ekor, τα 4 εντοπίστηκαν στο κατεχόμενο χωριό Λύση και αφορούν τετραμελή οικογένεια που όλα τα μέλη της βρέθηκαν θετικά, ενώ την ίδια στιγμή εντοπίστηκε και 1 κρούσμα στην Πύλα. Επίσης, κρούσματα εντοπίστηκαν επίσης χθες και σε δύο μαθητές δημοτικού σε σχολείο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Πρόκειται για δύο αδέλφια που φοιτούν στην 3η και 4η τάξη του δημοτικού.

    Η Vatan (22.12.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Έκρηξη στα εγχώρια κρούσματα» αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού Ερσάν Σανέρ μετά συνεδρία του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε νέα απόφαση όσον αφορά στην πανδημία. Ο Σανέρ πρόσθεσε στις δηλώσεις του ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάποια απόφαση για γενικό lockdown και εξήγησε ότι τόσο το «επιστημονικό συμβούλιο» όσο και το «υπουργικό» παρακολουθούν στενά το θέμα της πανδημίας.

    (ΑΚ)

    [09] Στο 16% προβλέπεται ότι θα ανέλθει ο πληθωρισμός του 2020

    Η Havadis (22.12.20) γράφει ότι σύμφωνα με έκθεση της λεγόμενης οργάνωσης κρατικού προγραμματισμού (DPO) για την οικονομία στην κατεχόμενη Κύπρο, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή μέχρι τον Νοέμβριο του 2020 ανήλθε στο 14,55%, ενώ μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου προβλέπεται να φτάσει γύρω στο 16%.

    Σύμφωνα με την έκθεση, το σύνολο των εισαγωγών στα κατεχόμενα κατά την περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2019 ήταν 1,027,708,816 δολάρια Αμερικής (5,797,527,494 ΤΛ) και μειώθηκε στα 774,566,991 δολάρια (4,964,651,311 ΤΛ) κατά την ίδια περίοδο του 2020. Η μείωση των εισαγωγών σε δολάρια ανήλθε στο 28%, ενώ σε ΤΛ στο 14,4%.

    Σε σχέση με τις εξαγωγές, το 2020 ήταν καλύτερο από το 2019, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αφού οι εξαγωγές ύψους 67,264,498 δολαρίων (376,959,556 ΤΛ) κατά την περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2019 ανήλθαν στα 82,578,985 (543,474,218 ΤΛ) δολάρια κατά την ίδια περίοδο του 2020. Η αύξηση των εξαγωγών σε δολάρια ανήλθε στο 23%, ενώ σε ΤΛ στο 44,1%.

    Μείωση της τάξης του 18,5% κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2020 παρατηρείται στα «εγχώρια έσοδα» σε δολάρια στο κονδύλι του «υπουργείου οικονομικών» σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, αφού τα έσοδα μειώνονται από 963 εκατομμύρια δολάρια (5,43 δισεκατομμύρια ΤΛ) το 2019 σε 784 εκατομμύρια δολάρια το 2020 (5,41 δισεκατομμύρια ΤΛ). Στα έσοδα σε ΤΛ παρατηρείται μια μείωση της τάξης του 1%.

    Εξάλλου, το ετήσιο ΑΕΠ προβλέπεται ότι στα τέλη του 2020 θα μειωθεί γύρω στο 14,3%.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου με Μπορέλ

    Ο τηλεοπτικός σταθμός AHaber (21.12.20) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ύπατο Αρμοστή για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε ως συνέχεια της επικοινωνίας του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

    (ΔΨ)

    [02] Η Άκσενερ επέκρινε την κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό του 2021

    Η HaberTurk (22.12.20) γράφει ότι η αρχηγός του Καλού Κόμματος (IYI Partisi) Μεράλ Ακσενέρ, σε δηλώσεις της στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της, επέκρινε σφοδρά την κυβέρνηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, σημειώνοντας: «Αυτός ο προϋπολογισμός είναι ένας προϋπολογισμός για το προεδρικό, που δεν εμπεριέχει ελπίδα, ευημερία, ή έθνος. Αυτός ο προϋπολογισμός είναι ένας προϋπολογισμός πτώχευσης του προεδρικού συστήματος».

    Καταδικάζοντας την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία, η Ακσενέρ υποστήριξε ότι το Τουρκικό κράτος με μια εξωτερική πολιτική χωρίς όραμα τους οδηγεί σε σκοτεινούς δρόμους, χάνοντας κάθε μέρα που περνά από το κύρος τους, στην παγίδα της άγνοιας, που πιστεύει ότι διπλωματία διεξάγεται με καλαμπούρι με τους αρχηγούς κρατών.

    «Η εξωτερική πολιτική είναι η πρώτη γραμμή άμυνας μιας χώρας, είναι η ασφάλεια της. Είναι η ικανότητα να κυριαρχεί την οικονομική γεωγραφία. Είναι η δύναμη που θα επιλύσει τις συγκρούσεις χωρίς όπλα. Είναι το γόητρο του κράτους. Είναι ο προστάτης των δικαιωμάτων και του δίκαιου της χώρας, όχι μόνο έναντι των εχθρών, αλλά και των φίλων και συμμάχων. Η Τουρκία, στα χέρια του αγαπητού Ερντογάν και των αδαών συμβούλων του, έχει καταστεί μια χώρα, που επιδιώκουν να την τιμωρήσουν επειδή χρησιμοποιεί τα κυρίαρχα δικαιώματά της. Δεν γίνεται έτσι. Η Τουρκία δεν μπορεί να κουβαλάει άλλο αυτή την ανικανότητα, την πολιτική του μη οράματος. Οι απειλές στην διπλωματία δεν μπορούν να αφανιστούν μόνο με σλόγκαν. Η διοίκηση ενός κράτους απαιτεί σοβαρότητα. Είναι διαφορετικό να παίρνεις θέση σύμφωνα με τους όρους και άλλο να διαμορφώνεσαι ανάλογα με τους όρους που σου επιβάλλονται», ανέφερε η Ακσενέρ.

    Αναφερόμενη στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από τις ΗΠΑ, η Ακσενέρ δήλωσε ότι αυτή η απόφαση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του μη οράματος εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης. Στη συνέχεια, είπε ότι τους είχαν προειδοποιήσει, αλλά δεν τους έλαβαν υπόψη.

    (ΔΨ)

    [03] Ο Σαριγκιούλ εξελέγη ηγέτης του Κόμματος της Αλλαγής στην Τουρκία

    Η Sozcu (21.12.20) γράφει ότι o Μουσταφά Σαριγκιούλ εξελέγη ηγέτης του Κόμματος της Αλλαγής στην Τουρκία. Η εκλογή του έγινε στα εγκαίνια του κτιρίου του Κόμματος στην Άγκυρα.

    (Σημ. Μετ.: Το νέο κόμμα αποτελεί μετεξέλιξη του Κινήματος της Αλλαγής που ιδρύθηκε το 2009).

    Αναφερόμενο στην ιδεολογία του Κόμματος, ο Σαριγκιούλ ανέφερε ότι «το Τουρκικό Κόμμα Αλλαγής, υπερασπίζεται τις αρχές του Ατατούρκ και τις αξίες της Δημοκρατίας και το κοσμικό κράτος».

    (ΚΣ)

    [04] Αγωγή Ερντογάν ενάντια στον Βουλευτή του CHP Οζγκιούρ Οζέλ

    Η Hurriyet (22.12.20) γράφει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μήνυσε τον Βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Οζγκιούρ Οζέλ ζητώντας αποζημίωση 250,000 Τουρκικές λίρες.

    Ο λόγος της αγωγής είναι ο χαρακτηρισμός «δικτάτορας» για τον Ερντογάν που χρησιμοποίησε ο Οζέλ σε ομιλία του την περασμένη βδομάδα στο Τουρκικό Κοινοβούλιο.

    (ΚΣ)

    [05] Αρχίζουν τον Ιανουάριο οι εμβολιασμοί στην Τουρκία- Σε καραντίνα οι ταξιδιώτες από Βρετανία

    Η Aksam (22.12.20) γράφει ότι θα αρχίσουν ταυτόχρονα σε όλη την Τουρκία η εμβολιασμοί τον Ιανουάριο. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, θα αρχίσει μεγάλη εκστρατεία για ενθάρρυνση του κοινού να εμβολιαστεί στην Τουρκία όπου θα επιστρατευτούν καλλιτέχνες, αθλητές και άλλα δημοφιλή πρόσωπα. Αναμένεται να εμβολιαστούν περίπου 60-65 εκατομμύρια άτομα στην Τουρκία μέχρι τον Ιούνιο. Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν τα πολύ αυστηρά μέτρα που είχαν επιβληθεί για περιορισμό της πανδημίας από τον ιό Covid-19, αφού παρατηρείται μείωση μέχρι και 35% των εντοπισμένων κρουσμάτων στις μεγάλες μητροπόλεις της Τουρκίας.

    Εξάλλου, η Sozcu (22.12.10) γράφει ότι ένεκα της μετάλλαξης του ιού, που παρατηρήθηκε στην Βρετανία, η Τουρκία αποφάσισε ότι οι επιβάτες που εισέρχονται στην χώρα από το Ηνωμένο βασίλειο, θα μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα. Χθες τέθηκαν αμέσως σε καραντίνα 4,603 επιβάτες που έφτασαν στην Τουρκία από την Βρετανία. Επιπλέον γίνονται αμέσως εξετάσεις για ανίχνευση του ιού στους επιβάτες από Βρετανία.

    (ΚΣ)

    [06] Στα 19,103 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 χθες στην Τουρκία και στους 254 οι νεκροί

    Η Vatan (21.12.20) γράφει ότι o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 19,103 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου από σύνολο 196,110 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 254 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 18,351. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, οι 3,412 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ οι υπόλοιποι είναι ασυμπτωματικοί.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 2,043,701 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 18,351. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 1,835,705.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 22,635,637 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 5,192 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 4% και στον αναπνευστήρα το 58,2%.

    (ΚΣ)

    [07] Δημοσκόπηση σύμφωνα με την εθνική ταυτότητα των ψηφοφόρων στην Τουρκία

    Η Milat (22.12.20) γράφει ότι η εταιρεία Μετροπόλ διεξήγαγε δημοσκόπηση σύμφωνα με την εθνική ταυτότητα των ψηφοφόρων.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην ερώτηση «Ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν διεξάγονταν αυτή την Κυριακή πρόωρες βουλευτικές εκλογές;» οι προτιμήσεις των ψηφοφόρων ανάλογα με την εθνική τους ταυτότητα είναι οι εξής:

     	Τούρκος	Κούρδος	Ζαζά	Άραβας	Πρόσφυγας	Πρόσφυγας	Μέσος
     					Βαλκάνια	Καύκασος	όρος
    AKP	29,7	29,3	20,0	39,0	15,8	22,2	30,2
    CHP	19,2	3,7	5,0	17,1	26,3	-	16,4
    IYI 	10,6	0,3	0,9	2,4	10,5	-	8,2
    HDP	1,3	32,0	30,0	7,3	5,3	-	7,6
    MHP	8,2	-	-	19,5	-	33,3	6,7
    DEVA	0,6	4,7	10,0	-	-	-	1,6
    Partisi
    Saadet	1,2	-	5,0	-	5,3	22,2	1,1
    Partisi
    Gelecek	0,3	2,4	-	-	-	-	0,6
    Partisi
    Άλλα	0,8	0,3	-	7,3	-	-	0,8
    Αν/στοι	12,9	16,5	24,1	2,4	-	-	12,8
    Ψήφος	9,6	6,7	-	2,4	36,8	22,2	8,8
    Διαμαρ.
    Καμία	5,7	4,0	5,0	2,4	-	-	5,2
    Απάντ.
    Συνολικά	100	100	100	100	100	100	100
    

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 22 December 2020 - 14:30:30 UTC