Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-12-18

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 240/2020 18.12.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Σημαντικές οι προοπτικές με το άνοιγμα των Βαρωσίων»
  • [02] Η αντιπολίτευση στα κατεχόμενα επικρίνει το «πρόγραμμα της κυβέρνησης»-Δηλώσεις για το Κυπριακό και τα Βαρώσια
  • [03] «Η ομοσπονδία η νόμιμη βάση λύσης του Κυπριακού» αναφέρει το CTP
  • [04] Ιζτζιάν: «Ο Τσαβούσογλου δεν μπορεί να μιλά εκ μέρους του Τουρκοκυπριακού λαού»-Ανακοίνωση Αριστερής Κίνησης
  • [05] Σε εφαρμογή από χθες η νέα «ρύθμιση» για τους Τουρκοκύπριους εργαζόμενους στην Κυπριακή Δημοκρατία-Την ακύρωση της νέας «ρύθμισης» ζητά η «επίτροπος διοικήσεως»
  • [06] Εκδήλωση διαμαρτυρίας από την «ένωση παραγωγών» στα κατεχόμενα για την πρόταση της ΕΕ για την κατοχύρωση του χαλουμιού
  • [07] Αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων στα κατεχόμενα-Στα 33+10 (σύνολο 43) τα κρούσματα στα κατεχόμενα χθες
  • [08] Δηλώσεις Πιλλί για τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 στα κατεχόμενα-Ανοίγει και το «νοσοκομείο για την πανδημία» την ερχόμενη εβδομάδα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ο Τσαβούσογλου επιμένει σε λύση δύο κρατών στην Κύπρο
  • [02] Νέα Navtex εξέδωσε η Τουρκία
  • [03] «Αγοράσαμε τους S-400 για να τους χρησιμοποιήσουμε», δηλώνει ο Ακάρ
  • [04] Στις 27,515 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 χθες στην Τουρκία και ακόμη 243 νεκροί

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Σημαντικές οι προοπτικές με το άνοιγμα των Βαρωσίων»

    Σύμφωνα με την Gunes (18.12.20), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε χθεσινές του δηλώσεις στα πλαίσια συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο και τα μέλη της αντιπροσωπεία τους «συνδέσμου Τουρκοκύπριων επιχειρηματιών», υποστήριξε ότι «με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το καθεστώς της ΤΔΒΚ έχει αναβαθμιστεί και η Γαλάζια Πατρίδα έχει αποκτήσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Όλες αυτές τις εξελίξεις είναι πολύ θετικές τόσο για τον επιχειρηματικό κόσμο όσο και τις επενδύσεις», είπε.

    Υποστηρίζοντας ότι η «ΤΔΒΚ» είναι μια «ασφαλής χώρα» αφού κατάφερε, όπως είπε να αναχαιτίσει την εξάπλωση της πανδημίας, ο Τατάρ υπογράμμισε ότι η «ΤΔΒΚ θα μετατραπεί σε κέντρο προσέλκυσης ξένων επενδυτών».

    Αναφερόμενος στα σημαντικά μηνύματα που έστειλε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στα κατεχόμενα στις 15 Νοεμβρίου, ο Τατάρ είπε ότι ανάμεσα σε αυτά τα μηνύματα είναι και το ότι ανακοίνωσαν στην διεθνή κοινότητα και στον κόσμο ότι στηρίζουν λύση στη βάση δύο κρατών που θα μπορούν να ζουν πλάι πλάι με βάση την κυρίαρχη ισότητα.

    Αναφερόμενος στο άνοιγμα των Βαρωσίων, ο Τατάρ είπε ότι αυτό το βήμα ανοίγει σημαντικές προοπτικές για το μέλλον της «ΤΔΒΚ», εκφράζοντας τη πεποίθηση ότι μετά την πανδημία οι προοπτικές αυτές θα γίνουν ορατές.

    (ΑΚ)

    [02] Η αντιπολίτευση στα κατεχόμενα επικρίνει το «πρόγραμμα της κυβέρνησης»-Δηλώσεις για το Κυπριακό και τα Βαρώσια

    Η K?br?s (18.12.20) γράφει ότι άρχισε χθες στη λεγόμενη βουλή η συζήτηση του προγράμματος της τρικομματικής «κυβέρνησης συνασπισμού» μεταξύ του Κόμματος Εθνικής Ενότητας-Δημοκρατικού Κόμματος και του Κόμματος Αναγέννησης των Εποίκων (UBP-DP-YDP).

    Σε δηλώσεις του κατά τη συνεδρία της ψευδοβουλής, ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν, αναφερόμενος στο Κυπριακό, κάλεσε την λεγόμενη κυβέρνηση να εξηγήσει ξεκάθαρα τη θέση της και διερωτήθηκε τι αναμένουν να δώσουν στο ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη εμμένοντας στη θέση για λύση δύο κρατών. Υποστήριξε επίσης ότι με τις δηλώσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα για το Κυπριακό και τις δηλώσεις που γίνονται για το πρόγραμμα της «κυβέρνησης», φαίνεται ότι η «κυβέρνηση χρυσώνει το χάπι στον ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη που δεν θέλει λύση και έτσι παρουσιάζεται ο ίδιος ότι αντιπροσωπεύει την πλευρά που θέλει λύση».

    Ο Έρχουρμαν πρόσθεσε επίσης ότι από το πρόγραμμα της «κυβέρνησης» φαίνεται ότι έχει καταργηθεί πλέον η ομοσπονδία ως βάση για λύση του Κυπριακού και διερωτήθηκε αν αυτό σημαίνει ότι έχουν παραιτηθεί και από τις παραμέτρους των ΗΕ, τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, το Κανονισμό για την παροχή οικονομικής βοήθειας κλπ.

    Αναφερόμενος στο θέμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, ο Έρχουρμαν επέκρινε την λεγόμενη κυβέρνηση, η οποία, ενώ δηλώνει ότι ακολουθεί «κρατική πολιτική», στην ουσία δεν ενημερώνει κανένα για τα βήματα της ούτε καν τη «βουλή».

    Σε δηλώσεις του με τη σειρά του, ο «βουλευτής» του Κόμματος του Λαού (HP) Κουντρέτ Όζερσαϊ επέκρινε την «κυβέρνηση συνασπισμού» στα κατεχόμενα για τον τρόπο που συστάθηκε, υποστηρίζοντας ότι βλάπτει τη δημοκρατία, δεν σέβεται τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού και στερείται πολιτικής ηθικής.

    Καλώντας την «κυβέρνηση» να ξεκαθαρίσει το μοντέλο λύσης που επιθυμεί αφού απορρίπτει την ομοσπονδία, ο Όζερσαϊ αναφέρθηκε και στο θέμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι σωστό κάθε «υπουργός» να κάνει ότι περνά από το κεφάλι του. Υπογραμμίζοντας ότι το θέμα των Βαρωσίων έχει διεθνείς διαστάσεις, ο Όζερσαϊ είπε ότι θα πρέπει να τύχει σωστού χειρισμού. Υπενθύμισε επίσης ότι υπάρχει μια ομάδα εργασίας που λειτουργεί υπό την αιγίδα του «υπουργείου εξωτερικών» αλλά και μια επιτροπή που συστάθηκε προκειμένου να μπορέσουν να ανοίξουν τα Βαρώσια υπό Τουρκοκυπριακή διοίκηση. «Η πολιτική όσον αφορά στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων υπό Τουρκοκυπριακή διοίκηση, συνδέεται άμεσα με το θέμα των περιουσιών», πρόσθεσε ο Όζερσαϊ.

    Επίσης, σε δηλώσεις του στη ψευδοβουλή, ο πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Τζεμάλ Οζγιγίτ είπε ότι για αυτούς το μόνο ρεαλιστικό μοντέλο λύσης του Κυπριακού είναι το μοντέλο της ομοσπονδίας και επέκρινε τη λεγόμενη κυβέρνηση για τη θέση της που αφορά στη λύση δυο κρατών.

    Υπενθυμίζοντας ότι κατά τις συνομιλίες των τελευταίων χρόνων στο Κυπριακό έχουν αποκτηθεί πολλά, ο Όζγιγιτ επανέλαβε ότι προσδοκία τους είναι η σύσταση πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν. Πρόσθεσε επίσης ότι οποιεσδήποτε άλλες επιλογές όσον αφορά στη λύση του Κυπριακού θα οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες και τόνισε ότι η σωστή βάση λύσης του Κυπριακού είναι αυτή της ομοσπονδίας η οποία θα επιφέρει, όπως είπε, σοβαρά οφέλη τόσο στον Κυπριακό λαό όσο και στην Τουρκία.

    Αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανθράκων, ο Όζγιγιτ τόνισε ότι οι υδρογονάνθρακες πρέπει να αποτελέσουν μοχλό συνεργασίας και όχι έντασης μεταξύ των πλευρών και για αυτό τόνισε την ανάγκη για εξεύρεση μιας κοινής λύσης στο πρόβλημα. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η πιο λογική λύση για τη μεταφορά του φυσικού αερίου είναι μέσω Τουρκίας.

    Για τις αναφορές που γίνονται στο πρόγραμμα της «κυβέρνησης» στο θέμα των Βαρωσίων, ο Όζγιγιτ είπε ότι έχουν εισέλθει δυστυχώς σε λανθασμένους δρόμους και κατηγόρησε την «κυβέρνηση» ότι έχει εργαλειοποιήσει το θέμα. Πρόσθεσε επίσης ότι χρειάζεται το θέμα των Βαρωσίων να τύχει χειρισμού με βάση τη διεθνή του διάσταση.

    (ΑΚ)

    [03] «Η ομοσπονδία η νόμιμη βάση λύσης του Κυπριακού» αναφέρει το CTP

    Η Havadis (18.12.20) υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Στόχος τους είναι η μη λύση», γράφει ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), με γραπτή του ανακοίνωση, τονίζει ότι η απομάκρυνση από τη βάση λύσης της ομοσπονδίας θέτει την τουρκοκυπριακή πλευρά στη θέση ότι «δεν επιθυμεί πλέον λύση» και την ίδια στιγμή σημαίνει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν βούληση για εξεύρεση μιας δίκαιης και περιεκτικής λύσης στο Κυπριακό.

    Στην ανακοίνωση του, το CTP κατηγορεί τον «πρόεδρο» Ερσίν Τατάρ και την λεγόμενη «κυβέρνηση μειοψηφίας» για τις συνεχιζόμενες δηλώσεις τους ότι επιθυμούν λύση δυο κρατών στο νησί, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Οι δηλώσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα, τόσο από τον πρόεδρο, όσο και από την Τουρκία, αλλά και οι αναφορές που γίνονται στο πρόγραμμα της κυβέρνησης μειοψηφίας μεταξύ του UBP-DP-YDP που ακόμη δεν έχει εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης για λύση δύο κρατών, απομακρύνει την τουρκοκυπριακή κοινότητα ακόμη περισσότερο από το διεθνές δίκαιο και την προοπτική της λύσης του Κυπριακού».

    Το CTP υπογραμμίζει στην ανακοίνωση του ότι η μόνη νόμιμη βάση για λύση του Κυπριακού είναι η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση της πολιτικής ισότητας, και καλεί τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και την ψευδοκυβέρνηση να διορθώσουν τα λάθη τους και να αποφεύγουν δηλώσεις και βήματα που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις τους με την ΕΕ και το μέλλον του Τουρκοκυπριακού λαού.

    (ΑΚ)

    [04] Ιζτζιάν: «Ο Τσαβούσογλου δεν μπορεί να μιλά εκ μέρους του Τουρκοκυπριακού λαού»-Ανακοίνωση Αριστερής Κίνησης

    Σύμφωνα με τη Vatan (18.12.20) ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (BKP) Ιζζέτ Ιζτζιάν, επέκρινε τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγορώντας τον ότι δεν μπορεί να μιλά και να προβαίνει σε δηλώσεις εκ' μέρους του Τουρκοκυπριακού λαού.

    «Ο Τσαβούσογλου δεν μπορεί να μιλά εκ' μέρους του Τουρκοκυπριακού λαού», είπε ο Ιζτζιάν αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Τζέιν Χολ Λουτ.

    Ο Ιζτζιάν χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι ο Τσαβούσογλου διαβίβασε στη Λούτ τη θέση ότι η ομοσπονδία δεν μπορεί να είναι πια βιώσιμη και ότι η τουρκική πλευρά υπερασπίζεται λύση δύο κρατών βασισμένη στην ισότιμη κυριαρχία, σύμφωνα με τις πραγματικότητες στο νησί».

    Υποστηρίζοντας ότι τα δικαιώματα της Τουρκίας ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο στη βάση της συνθήκης εγγυήσεων και συμμαχίας θα πρέπει να έχουν και κάποια όρια, ο Ιζτζιάν πρόσθεσε ότι αυτή η συνθήκη δεν δίνει το δικαίωμα στον κ. Τσαβούσογλου να μιλά εκ μέρους της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, ούτε του δίνει το δικαίωμα να καθορίζει τη μορφή της λύσης.

    Επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι το μέλλον των Κυπρίων στο νησί ανήκει στους ίδιους, ο Ιζτζιάν είπε ότι η μόνη εφικτή λύση στην Κύπρο είναι η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των παραμέτρων των ΗΕ.

    Επίσης, σύμφωνα με τη Vatan (18.12.20), την έντονη αντίδραση της εναντίον των δηλώσεων Τσαβούσογλου κατά τη συνάντηση του με τη Λουτ, εξέφρασε με ανακοίνωση της και η Αριστερή Κίνηση (Sol Hareket) στα κατεχόμενα.

    Σε γραπτή του δήλωση, ο εκπρόσωπος της Αριστερής Κίνησης, Αμπτουλλάχ Κορκμαζχάν χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει ενώπιον της δύο ενδεχόμενα, είτε λύση στη βάση ομοσπονδίας είτε τον αφανισμό της.

    Υποστηρίζοντας ότι η λύση δύο κρατών στην Κύπρο δεν αποτελεί εναλλακτική έναντι στη λύση για ομοσπονδία, ο Ιζτζιάν κάλεσε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις στα κατεχόμενα να αντιταχθούν στις πολιτικές της Τουρκίας και να αγωνιστούν για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό στη βάση της ομοσπονδίας.

    (ΑΚ)

    [05] Σε εφαρμογή από χθες η νέα «ρύθμιση» για τους Τουρκοκύπριους εργαζόμενους στην Κυπριακή Δημοκρατία-Την ακύρωση της νέας «ρύθμισης» ζητά η «επίτροπος διοικήσεως»

    Η K?br?s (18.12.20) σε δημοσίευμά της με τίτλο «Από τα σημεία διέλευσης κατευθείαν σε καραντίνα», γράφει ότι αριθμός Τουρκοκύπριων εργαζομένων στην Κυπριακή Δημοκρατία μετέβησαν χθες στην εργασία τους μετά από τη νέα «ρύθμιση» που πρότεινε ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ και κατά την επιστροφή τους στα κατεχόμενα, αναγκάστηκαν να μεταβούν στους καθορισμένους από το κατοχικό καθεστώς χώρους που τους υποδείχθηκαν στην κατεχόμενη Λευκωσία και Αμμόχωστο (ξενοδοχεία και εστίες), προκειμένου να παραμείνουν σε καραντίνα.

    Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, αρκετοί ήταν οι εργαζόμενοι που αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τη νέα διαδικασία και για αυτό αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της απόφασης της ψευδοκυβέρνησης.

    Στο μεταξύ, σε γραπτή της δήλωση, η «επίτροπος διοικήσεων-Obdusman», Εμινέ Ντίζνταρλί υποστήριξε ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ δεν έχει την εξουσία να αλλάζει, να βελτιώνει, να παραβλέπει ή να καταργεί αποφάσεις της «επιτροπής λοιμωδών νοσημάτων».

    Σε δηλώσεις της η Ντίζνταρλί είπε ότι αυτό που θα έπρεπε να κάνει ο «πρωθυπουργός» είναι να παραπέμψει τα άτομα αυτά στην «επιτροπή» η οποία και ως «αρμόδια» θα αποφάσιζε για αυτούς. «Η απόφαση της πρωθυπουργίας να αφήνονται να μεταβαίνουν οι εργαζόμενοι στον νότο κάθε μέρα και να διαμένουν σε καραντίνα του κράτους το βράδυ μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου, πρέπει να ακυρωθεί», είπε.

    (ΑΚ)

    [06] Εκδήλωση διαμαρτυρίας από την «ένωση παραγωγών» στα κατεχόμενα για την πρόταση της ΕΕ για την κατοχύρωση του χαλουμιού

    Σύμφωνα με τη Vatan (18.12.20) τέσσερις οργανώσεις που είναι μέλη της «ένωσης Τουρκοκυπρίων παραγωγών», πραγματοποίησαν χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από το κτήριο του γραφείου της ΕΕ, αντιδρώντας στην πρόταση της ΕΕ που αφορά στο μηχανισμό ελέγχου για την κατοχύρωση του χαλουμιού.

    Η εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του «Τουρκοκυπριακού βιομηχανικού επιμελητηρίου», την «ένωση τουρκοκυπρίων αγροτών», την «τουρκοκυπριακή ένωση κτηνοτρόφων» και την «τουρκοκυπριακή ένωση παραγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων».

    Οι οργανώσεις εξέφρασαν την αντίδραση τους στην πρόταση που υπέβαλε η ΕΕ όσον αφορά στη σύσταση μηχανισμού ελέγχου για την κατοχύρωση του χαλουμιού χαρακτηρίζοντας την άδικη. Οι οργανώσεις υποστήριξαν την ίδια στιγμή, ότι η πρόταση που υποβλήθηκε από την ΕΕ θυματοποιεί τους ίδιους, θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα τους όσον αφορά στην κατοχύρωση του χαλουμιού και τους εμποδίζει από το να επωφεληθούν κατά ένα τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό από την κατοχύρωση του χαλουμιού.

    (ΑΚ)

    [07] Αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων στα κατεχόμενα-Στα 33+10 (σύνολο 43) τα κρούσματα στα κατεχόμενα χθες

    Σύμφωνα με τη Vatan (18.12.20) o λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 1,840 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν 33 νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα με τα 13 να αποτελούν εγχώριες μολύνσεις, τα ένα να είναι κρούσμα που έφτασε στα κατεχόμενα ακτοπλοϊκώς, τα τέσσερα αεροπορικώς, τα 11 είναι πρόσφυγες που έφθασαν στα κατεχόμενα από παράνομο σημείο διέλευσης και τα άλλα τέσσερα να αποτελούν επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Πιλλί χθες αποθεραπεύθηκαν 24 άτομα.

    Μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου διενεργήθηκαν 292,563 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 1,342 κρούσματα Covid-19, 1,181 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 155 ασθενών, 38 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 116 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και έξι άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Ένας ασθενής με Covid-19 βρίσκεται στη μονάδα αυξημένης φροντίδας.

    Στο μεταξύ, η εφημερίδα Yeni Duzen (18.12.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Αυτό είναι αδίκημα», αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Πιλλί ο οποίος αναφέρθηκε στο περιστατικό που αφορά εργαζόμενο στο λεγόμενο νοσοκομείο Μπουρχάν Ναλπάντογλου, ο οποίος ενώ ήταν θετικός στον ιό το απέκρυψε και συνέχισε να εργάζεται και να έρχεται σε επαφή με ασθενείς και το προσωπικό, με αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο τους άλλους και να διασπείρει τον ιό.

    Ο Πιλλί είπε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για το συγκεκριμένο περιστατικό και σε περίπτωση που εξακριβωθεί ότι αληθεύει, τότε θα αρχίσουν νομικές διαδικασίες εναντίον του εν΄λόγω προσώπου του. Ο Πιλλί πρόσθεσε ότι σύμφωνα με το «νόμο περί λοιμωδών νοσημάτων», η ποινή σε άτομα που τον παραβιάζουν ανέρχεται μέχρι και σε ένα χρόνο φυλάκιση.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την διαδικτυακή έκδοση της (kibrispostasi.com-18.12.20), o λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτός από τα 33 κρούσματα που εντοπίστηκαν χθες στα κατεχόμενα, κατά τη διάρκεια των αποτελεσμάτων από εργαστηριακούς ελέγχους που διενεργήθηκαν ψες, εντοπίστηκαν ακόμη 10 νέα θετικά περιστατικά της νόσου, με αποτέλεσμα ο αριθμός των χθεσινών κρουσμάτων να ανέρχεται συνολικά σε 43.

    Σε σημερινές τους δηλώσεις σε πρόγραμμα που μεταδόθηκε από τον παράνομο Μπαϋράκ, ο Πιλλί είπε ότι από τα 10 νέα κρούσματα, τα μισά είναι επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρούσματα και τα άλλα μισά εγχώρια.

    «Από δω και πέρα θα πρέπει να ενεργούμε κατά τρόπο λες και είναι δίπλα μας ο ιός. Εάν καθόμαστε στις ταβέρνες ο ένας πάνω στον άλλο, σε λίγο θα γίνουμε χειρότερα από την ελληνοκυπριακή πλευρά» είπε.

    Υποστηρίζοντας ότι γνωρίζουν πλέον πως να ελέγχουν και να περιορίζουν τα άτομα που είναι θετικά στον ιό, ο Πιλλί έκανε δραματική έκκληση για πιστή εφαρμογή των μέτρων και υπογράμμισε την ανάγκη να δηλώνονται οι επαφές των θετικών κρουσμάτων.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στον «νοσοκομείο» της κατεχόμενης Λευκωσίας Δρ. Μπουρχάν Ναλπάντογλου, είπε πως ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πέντε και εξήγησε ότι έγινε εκτεταμένος έλεγχος στο προσωπικό χωρίς να εντοπιστεί άλλο περιστατικό. «Η κατάσταση στο γενικό νοσοκομείο της Λευκωσίας είναι υπό έλεγχο και δεν τίθεται θέμα να σταματήσουν οι εγχειρίσεις, αλλά όσες δεν είναι πολύ επείγουσες δεν θα γίνονται», πρόσθεσε.

    (ΑΚ)

    [08] Δηλώσεις Πιλλί για τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 στα κατεχόμενα-Ανοίγει και το «νοσοκομείο για την πανδημία» την ερχόμενη εβδομάδα

    Σύμφωνα με την Gunes (18.12.20), ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί, μιλώντας χθες σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στα κατεχόμενα, είπε ότι σε πρώτο στάδιο, θα εμβολιαστούν συνολικά 52,000 άτομα στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες που αφορούν την απόκτηση του εμβολίου.

    Ο Πιλλί εξήγησε ότι η «ΤΔΒΚ δικαιούται το 30% των εμβολίων που θα φθάσουν στην Κύπρο από την ΕΕ», προσθέτοντας ότι αναμένεται να φθάσουν περίπου 300-400 χιλιάδες. Πρόσθεσε ότι τα εμβόλια που αναμένει η Ελληνοκυπριακή πλευρά είναι τα εμβόλια της Γερμανικής εταιρείας BionTech και τη Αμερικάνικης εταιρείας Pfizer.

    Ο λεγόμενος υπουργός υγείας είπε ακόμη ότι έχουν ήδη βγει σε προσφορές για την προμήθεια των ψυγείων στα οποία θα αποθηκευτούν τα εμβόλια και πρόσθεσε ότι αναμένουν τα ψυγεία σε περίπου μια βδομάδα.

    Ο Πιλλί εξήγησε επίσης ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ο ακριβής αριθμός των εμβολίων που θα εξασφαλίσει η «ΤΔΒΚ», ωστόσο, εξήγησε ότι σε πρώτο στάδιο, συνολικά 52,000 άτομα αναμένεται να εμβολιαστούν. Στην πρώτη φάση είπε, θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, δηλαδή οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και ακολούθως τα άτομα υψηλού κινδύνου.

    Ο λεγόμενος υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να λειτουργήσει και το «νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών», τα εγκαίνια του οποίου τελέστηκαν στις 15 Νοεμβρίου.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ο Τσαβούσογλου επιμένει σε λύση δύο κρατών στην Κύπρο

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Haberler (17.12.20, ΑΑ) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο 24ΤV, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο Κυπριακό πρόβλημα.

    Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία έχει επιδείξει τι θα μπορούσε να κάνει στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό με τα βήματα που έχει πάρει στην διπλωματία και στο πεδίο και ότι είναι υπέρ ενός δίκαιου διαμοιρασμού, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε: «Σχετικά με το θέμα διεξαγωγής Διάσκεψης στην Ανατολική Μεσόγειο, σχεδιάζουμε να ενεργήσουμε κοινά με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην προσεχή περίοδο. Όλοι θα συμμετάσχουν. Ας συμμετάσχουν όλοι στη Μεσόγειο. Αν θα συμμετάσχει ο ελληνοκυπριακός τομέας στην Κύπρο, τότε πρέπει να συμμετάσχει και η ΤΔΒΚ. Είτε και οι δύο είτε κανένας».

    Ερωτηθείς να σχολιάσει τα Συμπεράσματα της Συνόδου των Ηγετών, που διεξάχθηκε στις 10-11 Δεκεμβρίου, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι έχουν ήδη σχολιάσει το περιεχόμενο του κειμένου των Συμπερασμάτων, διευκρινίζοντας τα θετικά σημεία και αυτά που δεν είναι αποδεκτά. «Δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούν την γλώσσα των απειλών, όπως 'θα δούμε μέχρι την επόμενη Σύνοδο'», πρόσθεσε.

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Τι δικαιολογία θα βρει τώρα η Ελλάδα; Επιθυμείς διάλογο μαζί μας, σαν δύο γειτονικές χώρες; Επιθυμείς να λύσεις τα προβλήματα μέσω της οδού του διαλόγου και της διπλωματίας ή θα συνεχίσεις να κρύβεσαι πίσω από την ΕΕ; Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει. Το ίδιο και ο ελληνοκυπριακός τομέας, πρέπει να αποφασίσει».

    Υπογραμμίζοντας ότι έχουν εκτιμήσει την στάση της Γερμανίας στην τελευταία Σύνοδο της ΕΕ, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Γαλλία συνέχισε την αρνητική της στάση στην Σύνοδο, αλλά κατεύνασε στο τελευταίο σημείο. Υπενθυμίζοντας ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία πρόσφατα με τον Γάλλο ομόλογό του, ο Τσαβούσογλου επισήμανε ότι είχε πει στον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν ότι αν προσπαθεί η Γαλλία κάθε φορά να βγαίνουν αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, τότε θα της επικρίνουν. Στη συνέχεια, δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια εξομάλυνσης της σχέσης τους, προσθέτοντας: «Μάλιστα σήμερα [Πέμπτη] ο Πρέσβης μας θα έχει συνάντηση στο Παρίσι. Θα εργασθούν σε ένα οδικό χάρτη(...) Εμείς αντιδρούμε στα λάθη της Γαλλίας».

    Αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία έχει ανάγκη την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν το έχουν κρύψει ποτέ αυτό. «Αλλά με τον ίδιο τρόπο, η ΕΕ μας έχει ανάγκη επίσης», πρόσθεσε. Κάλεσε την ΕΕ, ως ένα περιφερειακό παράγοντα να ενεργεί με λογική, αλληλεγγύη και συνεργασία προς την Τουρκία, που είναι ένας άλλος παράγοντας.

    Στη συνέχεια, η Aksam (17.12.20) γράφει ότι ο Τσαβουσογλου, σχολιάζοντας τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, είπε: «Εμείς από την αρχή έχουμε πει στην ΕΕ ότι 'οι σχέσεις μας δεν πρέπει να είναι ενέχυρο της στάσης δύο κρατών μελών΄. Εμείς, ως Τουρκία, έχουμε επιδείξει σε όλους τι θα μπορούσαμε να κάνουμε και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στο πεδίο στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και στο Κυπριακό. Επιθυμούμε ένα δίκαιο διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων στην Κύπρο και μια μόνιμη λύση. Πρέπει πλέον να διαπραγματευτούμε μια λύση δύο κρατών. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα να σφετεριστεί τα κυρίαρχα δικαιώματα και την υφαλοκρηπίδα μας. Ο Πρόεδρος μας έκανε μια πρόταση για Διάσκεψη Ανατολικής Μεσογείου. Σχεδιάζουμε να κάνουμε μαζί (ΕΕ) αυτό το βήμα».

    Επαναλαμβάνοντας ότι οι εκκλήσεις της Τουρκίας προς την Ελλάδα για διάλογο δεν βρήκαν ανταπόκριση, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι το Ορούτς Ρέις ολοκληρώνοντας το καθήκον του επέστρεψε. «Τώρα τι δικαιολογία θα βρει η Ελλάδα; Θα έχει διάλογο μαζί μας ή θα κρυφτεί πίσω από την ΕΕ;» διερωτάται.

    (ΔΨ)

    [02] Νέα Navtex εξέδωσε η Τουρκία

    Η Milliyet (18.12.20) γράφει: «Ενώ η Τουρκία ψάχνει έδαφος για διάλογο για επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, η Ελλάδα συνεχίσει να κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή. Η Ελλάδα, που εξοπλίζει τα νησιά παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες, συνεχίζει τις στρατιωτικές ασκήσεις και να εξοπλίζει το Καστελόριζο. Έναντι σ' αυτό, η Διεύθυνση ναυσιπλοΐας, ωκεανογραφίας και υδρογραφίας των Τουρκικών ναυτικών Δυνάμεων εξέδωσε νέα Navtex (οδηγία προς ναυτιλλομένους) από τον σταθμό της Αττάλειας, σημειώνοντας ότι το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης του Καστελορίζου, σύμφωνα με την Συνθήκη των Παρισίων του 1947, έχει παραβιαστεί».

    Η έντυπη εφημερίδα Milliyet (18.12.20) σημειώνει ότι οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν δια αέρος και θαλάσσης να προστατεύουν τα πλοία που διεξάγουν γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες.

    (ΔΨ)

    [03] «Αγοράσαμε τους S-400 για να τους χρησιμοποιήσουμε», δηλώνει ο Ακάρ

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Haber7 (18.12.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξή του σε ομάδα δημοσιογράφων, δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα πώλησης ή ακινητοποίησης του ρωσικού συστήματος S-400, προσθέτοντας ότι έχουν αγοράσει το αμυντικό σύστημα για την χώρα τους και το έθνος τους. «Το αγοράσαμε για να το χρησιμοποιήσουμε», υπογράμμισε ο Ακάρ.

    Σημειώνοντας ότι μετά από το 2011 έχουν αυξηθεί οι απειλές, ο Ακάρ ανέφερε ότι ήταν υποχρεωμένοι να σκεφθούν τρόπους αντιμετώπισης τους. «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατέψουμε τα δικαιώματα των 83 εκατομμυρίων. Οι S-400 δεν είναι ένα από τα μεγαλύτερα μας προβλήματα. Δεν είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις PKK/YPG;», ισχυρίστηκε.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Ελλάδα, ο Ακάρ υποστήριξε: «Το έχουμε πει δεκάδες φορές, ότι είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και του δικαίου. Λέμε, ελάτε να συζητήσουμε, να βρούμε λύση στα πολιτικά μας προβλήματα. (...) Μεταβαίνουμε στην έδρα του ΝΑΤΟ για συνομιλίες, οι Έλληνες γείτονες μας δεν έρχονται. (...) Οι Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων λένε ότι 23 νησιά πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα. Εσείς εξοπλίσατε τα δέκα. (...) Δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο με έξι μίλια χωρικά ύδατα και δέκα μίλια εναέριο χώρο. Αυτό αναφέρεται και σε έκθεση που έδωσε το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ στο κογκρέσο»

    Σχολιάζοντας την στάση της Ελλάδας στις κυρώσεις της ΕΕ, ο Ακάρ είπε ότι «δεν γίνεται δουλειά με συναισθηματικά σλόγκαν».

    «Βρισκόμαστε στο ίδιο μέρος, όπου και αν βρισκόμασταν το 1974. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και το δίκαιο των Κύπριων αδελφών μας, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί», υποστήριξε ο Ακάρ.

    Ο τηλεοπτικός σταθμός CNNTurk (18.12.20) μεταδίδει ότι ο Ακάρ επέκρινε με σκληρή γλώσσα την Γαλλία και την Ελλάδα για τις δραστηριότητές τους στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Τουρκία δεν έκανε κάτι που παραβιάζει τον διεθνή νόμο στη Λιβύη. Η Γαλλία επινόησε την 'επιχείρηση ειρήνης' για να καλύψει τις ενοχές της εκεί, ασχολείται με την Τουρκία και κάνει προσπάθειες που ξεπερνούν το μέγεθος και την δύναμη της. Αλλά ο γαλλικός λαός το βλέπει αυτό. Η Αίγυπτος έκανε συμφωνία με την Ελλάδα. Με αυτή την συμφωνία, και η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχασαν τους λαούς τους. Μεταβαίνουμε στην έδρα του ΝΑΤΟ για συνομιλίες, οι Έλληνες γείτονες μας δεν έρχονται. . Η Ελληνική πλευρά ανακατεύει τα πράγματα, γιατί πιάστηκε επ' αυτοφώρω. Η Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων καθορίζουν ότι 'θα αποστρατιωτικοποιήσετε 23 νησιά'. Εσείς όμως εξοπλίσατε τα 16 εξ αυτών», αναφέρει.

    (ΔΨ)

    [04] Στις 27,515 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 χθες στην Τουρκία και ακόμη 243 νεκροί

    H T24 (17.12.20) γράφει ότι o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 27,515 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου από σύνολο 205,397 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 243 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 30,494. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, οι 4,209 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ οι υπόλοιποι είναι ασυμπτωματικοί.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 1,955,680 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 17,364. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 1,721,607.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 21,901,694 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 5,803 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 2.9% και στον αναπνευστήρα το 41,5%.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 18 December 2020 - 15:22:35 UTC