Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-12-17

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 239/2020 17.12.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] «Με το άνοιγμα των Βαρωσίων έχουμε καταρρίψει κάθε ταμπού, υποστηρίζει ο Τατάρ επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για λύση δύο κρατών
  • [02] Ο Σανέρ επέβλεψε τις εργασίες ανέγερσης νέου τερματικού στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου
  • [03] «Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας προκειμένου να πάρουμε τα δικαιώματά μας στο θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού»», δηλώνει Τσαβούσογλου
  • [04] Ελάχιστοι φοιτητές στα κατεχόμενα λόγω της πανδημίας-Στο 5% η πληρότητα στις φοιτητικές εστίες
  • [05] «Τελειώσαμε», δηλώνουν οι εμπλεκόμενοι στην Τουριστική βιομηχανία
  • [06] Θα μπορούν να μεταβαίνουν στις ελεύθερες περιοχές για να εργαστούν οι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι
  • [07] Στα 14 τα χθεσινά κρούσματα στα κατεχόμενα, σύμφωνα με το Πιλλί
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ο Τσαβούσογλου έθεσε λύση δύο κρατών στη Λουτ
  • [02] Η Τουρκία στηρίζει κάθε σχέδιο λύσης που διαφυλάσσονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, υποστηρίζει ο Καλίν
  • [03] Δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας των βημάτων της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων, υποστηρίζει ο Σιεντόπ
  • [04] Ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών συζήτησε με Βρετανίδα Υφυπουργό τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο
  • [05] Ερντογάν και Τσαβούσογλου: «Η απόφαση των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων είναι επίθεση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας»
  • [06] Η Τουρκία θα μπορούσε να διεκδικήσει τις αμερικάνικες στρατιωτικές βάσεις στην Τουρκία, υποστηρίζει ο αρχηγός του BBP
  • [07] Στις 29,718 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 χθες στην Τουρκία και ακόμη 240 νεκροί
  • [08] Νομική ρύθμιση για κλείσιμο του φιλοκουρδικού κόμματος HDP προωθεί η «Συμμαχία της Δημοκρατίας»

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] «Με το άνοιγμα των Βαρωσίων έχουμε καταρρίψει κάθε ταμπού, υποστηρίζει ο Τατάρ επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για λύση δύο κρατών

    Σύμφωνα με τη Vatan (17.12.20), o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του στα πλαίσια συνάντησης που είχε με αντιπροσωπεία του «πανεπιστημίου Final» αναφέρθηκε στη σημασία του «τομέα της ανώτατής εκπαίδευσης» στα κατεχόμενα και στην τεράστια συμβολή του στην «οικονομία» του «κράτους».

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τατάρ επανέλαβε ότι χρειάζεται πλέον να επικεντρωθούν στην επίτευξη μιας λύσης δύο κρατών που να βασίζεται στην κυρίαρχη ισότητα και στη συνεργασία στην Κύπρο και υποστήριξε ότι όπως πάντοτε, έχουν την στήριξη της Μητέρας Πατρίδας Τουρκίας για αυτό.

    Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι «εξαιτίας της στρατηγικής θέσης της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο έχει ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η πολιτική βάση της ΤΔΒΚ» και ισχυρίστηκε ότι με το βήμα που έκαναν για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, έχουν καταρρίψει κάθε ταμπού.

    Υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσουν να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία, ο Τατάρ διαβεβαίωσε ότι «η ΤΔΒΚ θα συνεχίσει να ζει και στο μέλλον».

    (ΑΚ)

    [02] Ο Σανέρ επέβλεψε τις εργασίες ανέγερσης νέου τερματικού στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου

    Σύμφωνα με τη Havadis (17.12.20) ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ επισκέφθηκε χθες το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου όπου επέβλεψε τις εργασίες που γίνονται για την ανέγερση του νέου τερματικού σταθμού που βρίσκεται υπό ανέγερση.

    Σε δηλώσεις του, ο Σανέρ είπε ότι θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για την αποπεράτωση των εργασιών το συντομότερο. Ο Σανέρ συνοδευόταν από τον λεγόμενο υπουργό δημοσίων έργων και μεταφορών Ουνάλ Ουστέλ, το λεγόμενο υπουργό τουρισμού και περιβάλλοντος Φικρί Ατάογλου και διάφορους «γραφειοκράτες και τεχνικούς».

    (ΑΚ)

    [03] «Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας προκειμένου να πάρουμε τα δικαιώματά μας στο θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού»», δηλώνει Τσαβούσογλου

    Η Gunes (17.12.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας και φυσικών πόρων Ναζίμ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα που μεταδόθηκε από τον παράνομο Μπαϋράκ, υποστήριξε ότι βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι συζητήσεις και για την κατοχύρωση του χαλουμιού.

    Εξηγώντας ότι μόλις ανέλαβε «καθήκοντα» κλήθηκε σε σύσκεψη στο λεγόμενο προεδρικό προκειμένου να συζητήσουν το θέμα που αφορά στην κατοχύρωση του χαλουμιού, ο Τσαβούσογλου είπε ότι το αποτέλεσμα που βγήκε από τη σύσκεψη είναι ότι τόσο οι ίδιοι, όσο και η ΕΕ θα πρέπει να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για το θέμα. «Για να πράξει όμως η ΕΕ αυτά που της αναλογούν θα πρέπει να υπάρξει ομοφωνία στο θέμα στο εσωτερικό», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

    Επικρίνοντας την Ελληνοκυπριακή πλευρά για τους χειρισμούς της στο θέμα και κατηγορώντας την ότι ενεργεί όπως πάντοτε στη βάση ότι «είναι το μόνο κράτος στο νησί», ο Τσαβούσογλου είπε ότι δεν θα επιτρέψουν σε οργανισμούς της Ελληνοκυπριακής πλευράς να έρθουν να τους ελέγχουν. «Στη συνάντηση που θα έχουμε με την αντιπροσωπεία που θα έρθει από τις Βρυξέλλες τον Ιανουάριο, θα δώσουμε τον δικό μας αγώνα για αυτό. Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας προκειμένου να πάρουμε τα δικαιώματά μας στο θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού», πρόσθεσε.

    Ο Τσαβούσογλου δήλωσε στη συνέχεια ότι μετά από πρωτοβουλία του «προέδρου της «ένωσης παραγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων», Μουσταφά Μπασλάρ, έχει καταφέρει να αναστείλει το αίτημα της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία για την κατοχύρωση του χαλουμιού πριν από την Πρωτοχρονιά.

    «Η ελληνοκυπριακή πλευρά εκμεταλλευόμενη την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ προσπαθεί να τροποποιήσει τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής», εξήγησε ο Τσαβούσογλου υποστηρίζοντας ότι οι ίδιοι είναι αντίθετοι με αυτό.

    (ΑΚ)

    [04] Ελάχιστοι φοιτητές στα κατεχόμενα λόγω της πανδημίας-Στο 5% η πληρότητα στις φοιτητικές εστίες

    H Yeni Duzen (17.12.20) γράφει ότι η «Ένωση Φοιτητικών Κοιτώνων», στα κατεχόμενα ανακοίνωσε πως ο κλάδος πλήγηκε από τα μέτρα που λήφθηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας του covid-19 και επέκρινε την λεγόμενη κυβέρνηση για κάποια από τα μέτρα που λήφθηκαν,

    Σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, η ένωση ανέφερε ότι θα οδηγηθούν σε χρεοκοπία εάν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες δεν μεταβούν στα κατεχόμενα χιλιάδες φοιτητές. Μιλώντας στην συνέντευξη ο Εκρέμ Σοϊσέν Αναπληρωτής Πρόεδρος της ένωσης, ανέφερε ότι συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομία της «χώρας» αφού οι φοιτητικοί κοιτώνες έχουν χωρητικότητα 45 χιλιάδων κρεβατιών και προσφέροντας εργασία σε 2,500 άτομα. Είπε επίσης πως στην παρούσα φάση η πληρότητα στις εστίες είναι μεταξύ 5-10%. Πρόσθεσε πως δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα ανάμεσα στους φοιτητές και ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη να μεταφέρουν στα κατεχόμενα φοιτητές μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Τόνισε πως αν δεν γίνει αυτό θα οδηγηθούν σε χρεοκοπία. Ανέφερε επίσης πως πολλοί φοιτητές δεν έχουν επιστρέψει στο πανεπιστήμιο του αφού παρακολουθούν διαδικτυακά μαθήματα και είπε πως αυτό επηρεάζει αρνητικά την οικονομία.

    (ΚΣ)

    [05] «Τελειώσαμε», δηλώνουν οι εμπλεκόμενοι στην Τουριστική βιομηχανία

    H Diyalog (17.12.20) γράφει ότι διάφοροι φορείς που εμπλέκονται στην τουριστική βιομηχανία στα κατεχόμενα σε κοινή συνέντευξη τύπου αναφέρθηκαν στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά την μείωση του αριθμού των τουριστών αλλά και τα μέτρα που λαμβάνει η λεγόμενη κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την πανδημία του covid-19.

    Στην συνέντευξη έλαβαν μέρος ανάμεσα σε άλλους, ο «Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων», ο «σύλλογος ξενοδόχων (KITSAB)», το Εμπορικό Επιμελητήριο (KTTO), το «Βιομηχανικό Επιμελητήριο», (KTSO), ο «σύνδεσμος ξενοδόχων (KITOB) και άλλοι.

    Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου ο Ντιμάγ Τσαγινέρ, πρόεδρος του «Συνδέσμου Ξενοδόχων» (KITOB), σημείωσε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν την τελευταία στιγμή, ξαφνικά και χωρίς καμία εξήγηση από την «κυβέρνηση» επιφέρουν πλήγμα στον κλάδο και την οικονομία. Χαρακτήρισε άδικα τα μέτρα που λήφθηκαν για τον τουρισμό που όπως υποστήριξε παρουσίασε ελάχιστα κρούσματα. Πρόσθεσε επίσης πως ο τουρισμός είναι τομέας που έχει προστιθέμενη αξία και οι εργαζόμενοι σε αυτό πλήγηκαν το περισσότερο χωρίς κανένας να νοιάζεται για αυτούς. Τόνισε πως περιμένουν νέα μέτρα με προγραμματισμένο, οργανωμένο, ελεγχόμενο τρόπο, ξεκινώντας από τον τομέα των υπηρεσιών και μετά τον τομέα της υγείας. «Εάν αυτά τα σχέδια δεν γίνουν επειγόντως, ο τομέας του τουρισμού και 48 τομείς που σχετίζονται με αυτό θα αναπόφευκτα θα βρεθούν σε μια πολύ χειρότερη κατάσταση το 2021 και θαα αντιμετωπίσει το κλείσιμο και την πτώχευση», είπε. Πρόσθεσε επίσης ότι ο τομέας του τουρισμού και της εκπαίδευσης είναι η «ψυχή της οικονομίας της χώρας» και είπε: «Πρέπει να προστατεύσουμε τον τουρισμό και τους τουρίστες χωρίς προκλήσεις».

    (ΚΣ)

    [06] Θα μπορούν να μεταβαίνουν στις ελεύθερες περιοχές για να εργαστούν οι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι

    Η Vatan (17.12.20) γράφει ότι βρέθηκε λύση για τους Τουρκοκύπριους εργαζομένους για να μεταβαίνουν στις ελεύθερες περιοχές χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα 10 ημερών, όπως προνοούσαν τα νέα μέτρα που εξάγγειλε η «κυβέρνηση».

    Με την απόφαση που είχε ληφθεί τις προηγούμενες μέρες απαγορεύεται η διέλευση στις ελεύθερες περιοχές μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου.

    Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι προέβηκαν σε έντονη διαμαρτυρία, συναντήθηκαν χθες με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσάν Σανέρ και αποφασίστηκε ότι θα μπορούν να μεταβαίνουν στις ελεύθερες περιοχές για να εργαστούν, νοουμένου ότι ακολούθως θα καταλύουν σε ειδικά διαμορφωμένες εστίες ή ξενοδοχεία που θα τους υποδειχτούν από την «κυβέρνηση» στην κατεχόμενη Λευκωσία και την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

    (ΚΣ)

    [07] Στα 14 τα χθεσινά κρούσματα στα κατεχόμενα, σύμφωνα με το Πιλλί

    Σύμφωνα με τη Vatan (17.12.20) o λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 1,672 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν 14 νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα με τα 8 να αποτελούν εγχώριες μολύνσεις, τα δύο να είναι κρούσματα που έφτασε στα κατεχόμενα ακτοπλοϊκώς, τα τρία αεροπορικώς και το ένα να αποτελεί επαφή ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Πιλλί χθες αποθεραπεύθηκαν 17 άτομα.

    Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου διενεργήθηκαν 290,723 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 1,309 κρούσματα Covid-19, 1,157 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 146 ασθενών, 34 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 111 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και έξι άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Ένας ασθενής με Covid-19 βρίσκεται στη μονάδα αυξημένης φροντίδας.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ο Τσαβούσογλου έθεσε λύση δύο κρατών στη Λουτ

    Σύμφωνα με την Sabah (16.12.20, ΑΑ), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε την Τετάρτη με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Τζέιν Χολ Λουτ.

    Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε την συνάντηση δημοσιεύοντας φωτογραφίας και έγραψε τα εξής: «Δηλώσαμε στην Τζέιν Χολ Λουτ, ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, ότι η ομοσπονδία δεν μπορεί να είναι πια βιώσιμη. Η Τουρκική πλευρά υπερασπίζεται λύση δύο κρατών βασισμένη στην ισότιμη κυριαρχία, σύμφωνα με τις πραγματικότητες στο νησί. Πρέπει να υπάρξει ένα κοινό έδαφος για μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία».

    (ΔΨ)

    [02] Η Τουρκία στηρίζει κάθε σχέδιο λύσης που διαφυλάσσονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, υποστηρίζει ο Καλίν

    Ο τηλεοπτικός σταθμός CNNTurk (16.12.20, ΑΑ) μεταδίδει ότι ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, σε τηλεδιάσκεψη με τους Πρέσβεις και εκπροσώπους αποστολών των 27 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα, συζήτησε τις σχέσεις Τουρκίας ? ΕΕ καθώς και περιφερειακά θέματα.

    Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Καλίν δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει και να συμβάλλει στις προσπάθειες και προτάσεις της Τουρκίας για να μετατραπεί η Ανατολική Μεσόγειος σε μια θάλασσα ειρήνης.

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία στηρίζει με εποικοδομητική στάση κάθε σχέδιο λύσης στο οποίο τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων προστατεύονται, ο Καλίν ισχυρίστηκε ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου» [όπως αναφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία], που δεν επιθυμεί λύση, έχει επιβραβευθεί.

    Στη συνέχεια, επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα και ότι τα προβλήματα των δύο γειτονικών χωρών θα μπορούσαν επιλυθούν με διάλογο.

    Στη συνέχεια, ο Καλίν κάλεσε την ΕΕ να ενεργήσει με αλληλεγγύη και συνεργασία για να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις που προκλήθηκαν στην περιφέρεια. Επιπρόσθετα, κάλεσε την ΕΕ να ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην Ένωση καθώς και για επικαιροποίηση της τελωνειακής συμφωνίας και κατάργησης της βίζα για τους Τούρκους πολίτες, που ταξιδεύουν στην ΕΕ. Επανέλαβε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει απτά βήματα έναντι των προσδοκιών της Τουρκίας και να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε στην Τουρκία, που παρέχει προστασία σε περισσότερους από 4 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.

    (ΔΨ)

    [03] Δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας των βημάτων της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων, υποστηρίζει ο Σιεντόπ

    Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (16.12.20, ΑΑ) γράφει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σιεντόπ, σε συνάντηση με τον Γερμανό Πρέσβη στην Άγκυρα Γιούργκεν Σούλτς, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας των βημάτων της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων.

    «Η αιτία αυτής της διαφωνίας σχετικά με την θαλάσσια δικαιοδοσία των περιοχών είναι η μαξιμαλιστική και έκνομη προσέγγιση της Ελλάδας. Όλα τα βήματα καλής πρόθεσης της Τουρκίας, που έγιναν για μια δίκαιη λύση και οι εκκλήσεις της για συνάντηση και διάλογο άνευ όρων, έχουν μείνει εδώ και χρόνια αναπάντητες. Με πρόταση του Προέδρου μας, συνεχίζουμε τις επαφές μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για σύγκληση Διάσκεψης της Ανατολικής Μεσογείου, που θα ενθαρρύνει τον πολυμερή διάλογο και τις διμερείς συνομιλίες στην περιοχή. Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι, έναντι σε αυτή την στάση της Τουρκίας υπέρ της λύσης, καταβάλλουν προσπάθεια να εμπλέξουν τρίτους στο ζήτημα, που δεν έχουν σχέση. Δυστυχώς, η ΕΕ, με την παρούσα στάση της, εργαλοποιείται έναντι αυτών των κακόβουλων υπολογισμών. Αντιληφθήκαμε, ότι πριν την Σύνοδο στις 10-11 Δεκεμβρίου, προσπάθησαν να στριμώξουν την Τουρκία με απειλές και εξαναγκασμούς. Η μονομερής στάσης της ΕΕ σε αυτή την διαδικασία ενθάρρυνε, μόνο και μόνο, το αδιέξοδο. Όμως εκτιμάμε την ισορροπημένη στάση της Γερμανίας, που προσπάθησε να συντηρήσει εντός της ΕΕ σε αυτή την διαδικασία. Το επαναλαμβάνουμε σε κάθε περίσταση, ότι η Τουρκία με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι ανοιχτή σε κάθε είδους συνεργασία, διάλογο και πρόταση για λύση, που θα προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα της χώρα μας και της ΤΔΒΚ σύμφωνα με τον διεθνές νόμο», ισχυρίστηκε ο Σιεντόπ.

    Επισημαίνοντας ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, ο Σιεντόπ ανέφερε ότι υπάρχουν τρία εκατομμύρια Γερμανοί υπήκοοι με τουρκικές ρίζες, μια ανθρωπιστική γέφυρα ανάμεσα σε Γερμανία και Τουρκία. Στη συνέχεια, δήλωσε ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ καθώς και ανάμεσα των υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών έχουν εντατικοποιηθεί αυτές τις ημέρες λόγω των κρίσιμων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. «Παρόλο που είχαμε διαμετρικά αντίθετες απόψεις σε διάφορα ζητήματα, από καιρού εις καιρόν, κατορθώσαμε να τα ξεπεράσουμε κάθε φορά μέσω της διπλωματίας, του διαλόγου και του αμοιβαίου σεβασμού», πρόσθεσε ο Σιεντόπ.

    (ΔΨ)

    [04] Ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών συζήτησε με Βρετανίδα Υφυπουργό τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σε ανάρτησή του στο Twitter (16.12.20) ανακοίνωσε ότι ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών, Πρέσβης Σεντάτ Ονάλ [Sedat Onal] πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με την Βρετανίδα Υφυπουργό αρμόδια για θέματα Ευρωπαϊκής Γειτονίας και Αμερικής, Γουέντι Μόρτον [Wendy Morton].

    Κατά την τηλεδιάσκεψη, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο και Νότιο Καύκασο.

    (ΔΨ)

    [05] Ερντογάν και Τσαβούσογλου: «Η απόφαση των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων είναι επίθεση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας»

    H Sabah (16.12.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του κατά τα εγκαίνια του δεύτερου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Άγκυρας-Νίγντε μέσω τηλεσύνδεσης, επέκρινε τις πρόσφατες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας: «Το εκφράζω ξεκάθαρα, από το 2017 εντός του προγράμματος CAATSA, δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε καμιά άλλη χώρα εκτός από την Τουρκία. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται στην χώρα μας, μέλος του ΝΑΤΟ. Τι συμμαχία είναι αυτή;»

    Υπογραμμίζοντας ότι αυτή η απόφαση για κυρώσεις είναι μια δημόσια επίθεση κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, ο Ερντογάν ανέφερε: «Τι ήταν η δικαιολογία της απόφασης; Ότι η Τουρκία αγόρασε το αμυντικό σύστημα των S-400 από την Ρωσία. Λοιπόν, γιατί η Τουρκία διάλεξε αυτή την οδό; Επειδή οι ΗΠΑ για πολύ καιρό τώρα δεν έδινε άδεια για πώληση των δικών τους αμυντικών συστημάτων στη χώρα μας. Η Τουρκία παράγει πλησίον στα 1000 κομμάτια των F-35 και τα δίνει στις ΗΠΑ. (...) Επειδή καλύψαμε τις ανάγκες μας από αλλού, μας επιβάλλουν κυρώσεις».

    «Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακόμη περισσότερο για να μετατρέψουμε την αμυντική βιομηχανία μας ανεξάρτητη. Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε μια τέτοια κατάσταση. Μας υποβλήθηκαν παρόμοιες κυρώσεις και το 1974», ανέφερε ο Ερντογάν.

    Η Yeni Safak (16.12.20) σημειώνει ότι ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα συνεχίσουν τον δρόμο τους στηρίζοντας τον Πρόεδρο της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ.

    Εν τω μεταξύ, η Ayd?nl?k (17.12.20, HDN) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό 24TV, δήλωσε ότι οι μονομερείς κυρώσεις των ΗΠΑ είναι μια επίθεση στα κυρίαρχα δικαιώματα της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι η απόφαση για επιβολή κυρώσεων είναι ένα λανθασμένο βήμα από πολιτική και νομική άποψη.

    Ο Τσαβούσουγλου, στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στο θέμα των S-400, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν την ανάγκη της Τουρκίας στην περιοχή. «Αν οι ΗΠΑ σκέφτονται στρατηγικά, χρειάζονται πολύ την Τουρκία», δήλωσε ο Τσαβουσογλου.

    (ΔΨ)

    [06] Η Τουρκία θα μπορούσε να διεκδικήσει τις αμερικάνικες στρατιωτικές βάσεις στην Τουρκία, υποστηρίζει ο αρχηγός του BBP

    Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (16.12.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Μεγάλου Ενωτικού Κόμματος (BBP) Μουσταφά Ντεστιτζί, σε συνέντευξη Τύπου στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, επέκρινε τις κυρώσεις που υπέβαλλαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε να διεκδικήσει τις στρατιωτικές βάσεις των χωρών, που της υποβάλλουν κυρώσεις.

    Υποστηρίζοντας ότι η απόφαση για ανάπτυξη κοινής πολιτικής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο εμφανίστηκε από την Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών, ο Ντεστιτζί είπε: «Οι χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εμφανείς. Άλλες χώρες και κοινότητες εκτός από αυτές τις χώρες, δεν έχουν και δεν μπορούν να έχουν οποιαδήποτε σχέση με αυτές. Η συμβολή σας [αναφέρεται στις ΗΠΑ] εδώ θα μπορούσε να είναι ως διαμεσολαβητή, σχετικά με θέματα διαφωνιών στην περιοχή, στη βάση του διεθνούς δικαίου που σχεδιάσατε, γράψατε και υπογράφηκε από τα Ηνωμένα Έθνη».

    (ΔΨ)

    [07] Στις 29,718 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 χθες στην Τουρκία και ακόμη 240 νεκροί

    H T24 (16.12.20) γράφει ότι o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 29,718 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου από σύνολο 205,397 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 240 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 29,922. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, οι 4,893 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ οι υπόλοιποι είναι ασυμπτωματικοί.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 1,928,165 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 17,121. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 1,691,113.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 21,695,592 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 5,960 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 2.9% και στον αναπνευστήρα το 41,5%.

    Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Υγείας Κοτζά, σε δηλώσεις του στο δημοσιογράφο Αμπτουλκαντίρ Σελβί της Hurriyet (16.12.20), επαναβεβαίωσε ότι θα μπορούσε να είναι ο πρώτος που θα εμβολιαστεί με το κινέζικο εμβόλιο, αφού εργάζεται και αυτός στο τομέα της υγείας.

    Ερωτηθείς για το πότε θα έλθουν τα εμβόλια στην Τουρκία, ο Κοτζά δήλωσε: «Είχα πει ότι θα έλθουν μετά τις 11 Δεκεμβρίου. Τα εμβόλια είναι έτοιμα, βρίσκονται τώρα σε αποθήκες. Δόθηκε η έγκριση από την Κίνα. Είναι θέμα ημερών, η διαδικασία. Σκέφτομαι ότι θα φθάσουν στην Τουρκία τις επόμενες μέρες. Η πρώτη παρτίδα θα είναι τρία εκατομμύρια. Θα χρειαστούν 14 ημέρες για έλεγχο. Ο εμβολιασμός θα μπορεί να ξεκινήσει είτε τέλος αυτού του μήνα, είτε την πρώτη εβδομάδα του νέου χρόνου».

    (ΔΨ)

    [08] Νομική ρύθμιση για κλείσιμο του φιλοκουρδικού κόμματος HDP προωθεί η «Συμμαχία της Δημοκρατίας»

    Η Cumhuriyet (17.12.20) γράφει ότι μετά την δήλωση του αρχηγού του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί για κλείσιμο του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), αναμένονται τα βήματα που θα λάβει η «Συμμαχία της Δημοκρατίας» [Cumhur Ittifak? ] προς αυτή την κατεύθυνση.

    Η Συμμαχία, που απαρτίζεται από τα κυβερνώντα κόμματα AKP και MHP, προωθούν «νομική ρύθμιση» σχετικά με το κλείσιμο πολιτικών κόμματων, ώστε ένα τα κόμματα της Εθνοσυνέλευσης δεν ψηφίσουν υπέρ σε μια συνταγματική τροποποίηση να μπορούν να μεταφέρουν το θέμα σε δημοψήφισμα. Δηλ. «το τελευταίο λόγο τον έχει το Έθνος».

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο Μπαχτσελί επέκρινε την στάση του HDP, που τήρησε κατά στην κοινή διακήρυξη των κομμάτων στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση εναντίον των αμερικανικών κυρώσεων.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 18 December 2020 - 8:10:43 UTC