Ο θάνατος του Ανδρέα Παπανδρέου, οραματιστή του θεσμού του ΣΑΕ, στις 23 Ιουνίου συγκλονίζει την ομογένεια. Σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αντριου Αθενς, (που μαθαίνει τα νέα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου είχε μόλις μεταβεί για να παραστεί στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού ΣΑΕ Ασίας-Αφρικής, που άρχισε την επόμενη ημέρα), τονίζει: “Δεν ήταν μόνο ένας μεγάλος πολιτικός ηγέτης. Ηταν και προσωπικός καλός μου φίλος και πάνω από όλα ο εμπνευστής της ίδρυσης του ΣΑΕ. Του είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες και ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε την πορεία του και θα κάνουμε πραγματικότητα τα οράματά του για τον Απόδημο Ελληνισμό”.
Ανάλογες δηλώσεις κάνουν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ, Κώστας Παπάς, επίσης από την Αίγυπτο, και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού ΣΑΕ Ασίας-Αφρικής, Στ. Ταμβάκης, ενώ ιδιαίτερα θερμή είναι η αναφορά του εν ζωή ακόμη τότε Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Παρθένιου, μεγάλου επίσης εκλιπόντα για τον “εκτός των τειχών” Ελληνισμό και την Ορθοδοξία: “Ηταν ένας πολιτικός ταλαντούχος, χαρισματικός, που δημιούργησε μια νέα πορεία για την πατρίδα μας. Ακουγε τις φωνές των ανθρώπων και έτσι μπόρεσε να χαράξει μια νέα γραμμή σε σχέση με το παρελθόν της χώρας. Είχε τόλμη και θάρρος. Αυτό που χρειαζόμαστε και τώρα για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας”. Τη θλίψη τους για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου εκφράζουν δεκάδες ομογενειακές οργανώσεις ανά την υφήλιο.
Το ΣΑΕ Ασίας Αφρικής διακηρύττει με το ψήφισμα που εγκρίνει η ολομέλειά του, ότι θα δώσει βάρος τόσο στη διατήρηση και τόνωση της ελληνικής γλώσσας και παιδείας στα βάθη της Ανατολής και την καρδιά της μαύρης ηπείρου, “με σκοπό την απομάκρυνση του ήδη ορατού κινδύνου του αφελληνισμού στη δεύτερη και τρίτη γενεά”, όσο και στην προώθηση των εθνικών θεμάτων, με την επιδίωξη νέων συμμαχιών, με τους ιδιαίτερα φιλελληνικούς λαούς της περιφέρειάς του. Στο πλαίσιο αυτό, καταδικάζει την επεκτατική και επιθετική πολιτική της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, την παραβίαση της διεθνούς έννομης τάξης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης θέτει υπό την αιγίδα του τη δημιουργία του Κέντρου Μεταπτυχιακών Σπουδών “Μέγας Αλέξανδρος”, τη δημιουργία του οποίου είχαν προτείνει η Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας και ο Σύλλογος Αιγυπτιωτών Αθήνας.
Ανάλογες, σε ό,τι αφορά στην Τουρκία, είναι οι διακηρύξεις και του συνεδρίου του Περιφερειακού Συνεδρίου Αμερικής, οι εργασίες του οποίου πραγματοποιήθηκαν στο Σικάγο από 6 μέχρι 9 Ιουνίου. Αίσθηση προκαλεί, εξάλλου, στο Συνέδριο η δήλωση του Αντριου Αθενς για μη στήριξη του Μπιλ Κλίντον στις επικείμενες τότε προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, εάν δε δεσμευτεί ότι θα ασχοληθεί προσωπικά με το Κυπριακό και δεν εγγυηθεί χωρίς αοριστολογίες την υποστήριξη της χώρας του στην Ελλάδα για τη διασφάλιση των συνόρων της. Στο ψήφισμα του συνεδρίου απευθύνεται παράλληλα αυστηρή παραίνεση προς την Αλβανία για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, ενώ δηλώνεται η αποφασιστικότητα των Ελλήνων της αμερικανικής ηπείρου να μη δεχτούν σφετερισμό του ονόματος της Μακεδονίας ή παραγώγων του από τα Σκόπια.
|