ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996 - ΙΟΥΝΙΟΣ
[Ιανουάριος]
[Φεβρουάριος]
[Μάρτιος]
[Απρίλιος]
[Μάιος]
[Ιούνιος]
[Ιούλιος]
[Αύγουστος]
[Σεπτέμβριος]
[Οκτώβριος]
[Νοέμβριος]
[Δεκέμβριος]
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΗΕ παρατείνεται για άλλους έξι μήνες η θητεία της UNPREDER στην ΠΓΔΜ διότι η κατάσταση στην περιοχή δεν είναι εντελώς ήρεμη.
Την επομένη ημέρα υπογράφηκε στα Σκόπια στρατιωτική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΠΓΔΜ με την οποία οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα μπορούν να μετέχουν σε γυμνάσια στην ΠΓΔΜ στα πλαίσια του προγράμματος "Συνεργασία για την Ειρήνη".
Η Βουλή απέρριψε στις 5 Ιουνίου την αίτηση του VMRO-DPMNE και του Δημοκρατικού Κόμματος για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών που βασιζόταν στη συγκέντρωση 150.000 υπογραφών. Ο Πέταρ Γκόσεφ δήλωσε ότι θα απευθυνθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Την ίδια ημέρα ο Λιουμπομίρ Φριτσκόφσκι ζητούσε από τη σύνοδο υπουργών του ΝΑΤΟ να γίνει η ΠΓΔΜ πλήρες μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Ο Λαμπέρτο Ντίνι, υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, σε σύντομη επίσκεψή του στα Σκόπια στις 10 Ιουνίου εξέφρασε την άποψη ότι πολύ σύντομα θα υπογραφεί εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΠΓΔΜ και της ΕΕ.
Την ίδια ημέρα άρχισε ένας ακόμη γύρος συνομιλιών στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Ζαχαράκη και του Τόσεφσκι. Αν και δεν υπήρξαν θετικά αποτελέσματα, ωστόσο ο μεσολαβητής Σάυρους Βανς θεωρεί ότι ο διάλογος προχωρεί κανονικά.
Δυο ημέρες αργότερα υπεγράφη στις Βρυξέλλες συμφωνία συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΠΓΔΜ. Ο Φριτσκόφσκι, πανευτυχής, δήλωσε ότι είναι το πρώτο βήμα για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Επίσης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα λειτουργήσει γραφείο συνδέσμου στις Βρυξέλλες.
Στις 17 Ιουνίου ξεκίνησαν στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ευρωπαικής Ενωσης. Προς στιγμήν φαινόταν ότι θα αναβληθεί η υπογραφή της συμφωνίας επειδή υπήρξε διαφωνία σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ στο κείμενο της συμφωνίας. Η ΠΓΔΜ ήθελε να υπογράψει ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας", ενώ η ΕΕ ήθελε να αναφέρονται τα Σκόπια ως ΠΓΔΜ και δεν δεχόταν καμμιά συμβιβαστική λύση. Τελικά η συμφωνία υπογράφηκε στις 21 Ιουνίου και τα Σκόπια αναφέρονταν ως ΠΓΔΜ. Την ίδια ημέρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάνε Μιλιόφσκι, δήλωσε ότι η συμφωνία από τη στιγμή που θα επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο της χώρας του παύει να ισχύει η δέσμευση του ονόματος. Τρεις ημέρες μετά ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε ότι στρατηγικός στόχος πλέον της χώρας του είναι η ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση.
Εγκαινίασε στις 24 Ιουνίου το γραφείο της στα Σκόπια η Παγκόσμια Τράπεζα.
Επίσης στις 24 Ιουνίου πέντε μεγάλοι Ελληνες επενδυτές και εκπρόσωποι τραπεζών, ύστερα από μεσολάβηση του Μπράιαν Μαρλόνι, συναντήθηκαν με τον Γκλιγκόρωφ και συζήτησαν το ενδεχόμενο μεγάλων ελληνικών επενδύσεων στην ΠΓΔΜ.
Εκθεση του Helsinki Watch για την ΠΓΔΜ που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 27 Ιουνίου ανέφερε ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων και του Τύπου και καταλογίζει την ευθύνη για τις παραβιάσεις στην κυβέρνηση.
Ο Γκλιγκόρωφ αναχώρησε στις 26 Ιουνίου για διπλωματική περιοδεία. Πρώτος σταθμός το Στρασβούργο, όπου μίλησε στη συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και ζήτησε την αντικατάσταση του ονόματος με το οποίο έγινε δεκτή η χώρα του από ΠΓΔΜ σε "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Το Συμβούλιο της Ευρώπης απάντησε ότι θα συζητήσει το αίτημα αυτό στο μέλλον.
Επόμενος σταθμός της περιοδείας ήταν η Αγκυρα. Ο Γκλιγκόρωφ έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Σουλειμάν Ντεμιρέλ και συζήτησαν θέματα οικονομικής συνεργασίας και το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.
[Γεωγραφία]
[Πολιτική]
[Οικονομία]
[Αμυνα]
[Ανασκόπηση]
|