ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996 - ΑΠΡΙΛΙΟΣ
[Ιανουάριος]
[Φεβρουάριος]
[Μάρτιος]
[Απρίλιος]
[Μάιος]
[Ιούνιος]
[Ιούλιος]
[Αύγουστος]
[Σεπτέμβριος]
[Οκτώβριος]
[Νοέμβριος]
[Δεκέμβριος]
Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης έστειλε μήνυμα στις 2 Απριλίου στον ομόλογό του της ΠΓΔΜ στο οποίο τονίζει την ανάγκη να επαναληφθούν οι διμερείς συνομιλίες στη Νέα Υόρκη. Ομως δυο ημέρες αργότερα αναβλήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Πάγκαλου-Φριτσκόφσκι.
Τις επόμενες ημέρες ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο καθώς στις 3 και 8 του μηνός το Φιλελεύθερο και το Δημοκρατικό Κόμμα αντίστοιχα ζήτησαν τη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Το αίτημα απορρίφθηκε στις 12 Απριλίου από τον Γκλιγκόρωφ.
Στις 9 Απριλίου η Γιουγκοσλαβία αναγνώρισε την ΠΓΔΜ ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και εκείνη την αναγνώρισε ως συνεχιστής της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ολα σχεδόν τα κόμματα της ΠΓΔΜ θεώρησαν ότι η αμοιβαία αναγνώριση προωθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά η Αθήνα μήνυσε στη Γιουγκοσλαβία ότι θεωρεί την αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" εχθρική ενέργεια και οι σχέσεις των δυο χωρών επιδεινώθηκαν. Ο Κώστας Σημίτης έστειλε μήνυμα προς τις αρχές της ΠΓΔΜ ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνάψει ευρύτερη συμφωνία αν επιλυθεί το θέμα της ονομασίας.
Ο Υπουργός Αμύνης Μπλαγκόι Χατζίνσκι επισκέφθηκε στις 11 Απριλίου την Πράγα και είχε συνομιλίες σχετικά με παραγγελία τσεχικών εκπαιδευτικών και στρατιωτικών αεροπλάνων.
Νέος κύκλος διμερών επαφών Ελλάδας-ΠΓΔΜ άρχισε στις 16 Απριλίου στη Νέα Υόρκη σχετικά με το θέμα της ονομασίας χωρίς αποτελέσματα. Μετά το τέλος των συνομιλιών ο Φριτσκόφσκι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, αλλά η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να δεχθεί σύνθετη ονομασία.
Στις 24-25 Απριλίου επρόκειτο να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ ο Βούλγαρος Υπουργός Εξωτερικών Γκιόργκι Πιρίνσκι, αλλά η επίσκεψή του αναβλήθηκε διότι σύμφωνα με τη Σόφια πρέπει πρώτα να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.
Ολοι οι Αλβανοί βουλευτές της ΠΓΔΜ άσκησαν κριτική στις 26 Απριλίου στη συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης ΠΓΔΜ-Γιουγκοσλαβίας γιατί η συμφωνία δεν περιλάμβανε την επίλυση του θέματος του Κοσσυφοπεδίου.
Στις 29 Απριλίου έγινε δεκτή η αίτηση της ΠΓΔΜ για συμμετοχή στον Οργανισμό Παρευξείνιας Συνεργασίας.
[Γεωγραφία]
[Πολιτική]
[Οικονομία]
[Αμυνα]
[Ανασκόπηση]
|