Ιστορία
Η ιστορία των Μακεδόνων της Αμερικής είναι πολύ μεγαλύτερη σε διάρκεια από ότι η ίδρυση της Παμμακεδονικής εδώ και πενήντα χρόνια. Ταυτίζεται με τη μετανάστευση των Μακεδόνων τον περασμένο αιώνα από το χώρο της Ελλάδος όταν η Μακεδονία δεν είχε απελευθερωθεί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Την πρώτη πενταετία αυτού του αιώνα αυτοί οι Μακεδόνες μετανάστες ίδρυσαν τους πρώτους συλλόγους, σαν του Βελβενδού και της Κορυφής Κοζάνης, και άλλων, που παραμένουν μέχρι σήμερα ζωτικά και δραστήρια τμήματα της Παμμακεδονικής Ένωσης. Δημιουργήθηκαν πολλοί σύλλογοι για την αλληλοβοήθεια των μεταναστών για να βοηθήσουν τους συγγενείς και την πατρίδα που άφησαν. Μάλιστα στον ένοπλο Μακεδονικό αγώνα αρκετοί επέστρεψαν εθελοντικά και πολέμησαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και την ενσωμάτωση με την Ελλάδα. Έγιναν Μακεδονομάχοι.
Μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο οι μετανάστες αυξήθηκαν και οι Μακεδόνες μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες συνέχισαν τη δημιουργία νέων συλλόγων, ελληνικών σχολείων και κοινοτήτων, εκκλησιών και πρόσφεραν υπηρεσίες στις νέες τους πατρίδες. Βοήθησαν όμως και την Ελλάδα σημαντικά με κοινωφελή έργα. Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου υπήρξε έντονη δραστηριότητα παροχής βοήθειας στην Αμερική και στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα συνεχίστηκε και μετά τον πόλεμο, στην ανοικοδόμηση και συνεχίζεται και μέχρι σήμερα ακόμη.
Μακεδονικοί σύλλογοι ιδρύθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις αρχές του αιώνα μας, με πρώτο το 1901 το σύλλογο Βελβεντινών (W.D.C.). Θα ακολουθήσουν οι Αδελφότητες Πενταλοφιτών Ν.Υ. και Νέος Σκοπός, Σερρών Σικάγου το 1903, Ναουσαίων το 1909 και Καστοριέων το 1910.
Οι πρώτες προσπάθειες για την Ενωση των Συλλόγων
Oι Σύλλογοι όμως που πρωτοστάτησαν στην ένωση είναι η Παμμακεδονική Ελληνική Ένωση Ντιτρόιτ, που ιδρύθηκε το 1933, ο Αλληλοβοηθητικός, Εκπαιδευτικός Σύλλογος Δυτικομακεδόνων, της Νέας Υόρκης, Αλιάκμων, που ιδρύηθηκε το 1937 και ο Μέγας Αλέξανδρος του Σικάγο, εν ζωή από το 1938.
Στις 17 Ιουνίου 1939 ο σύλλογος Αλιάκμων καλεί στη Νέα Υόρκη μια συνεδρίαση από κοινού με τα λοιπά σωματεία της Νέας Υόρκης και Ν.Αγγλίας. Δυστυχώς η ιδέα αυτή της ένωσης που προώθησε ο επίτιμος Πρόεδρος του συλλόγου Δρ. Στέφανος Λαδάς δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί. Θα ακολουθήσει το 1942 στο Σικάγο μια συνεδρίαση από κοινού των συλλόγων Αριστοτέλης και Μέγας Αλέξανδρος όπου διαπιστώνεται ότι η πρωτοβουλία πρέπει να έρθει από τις ανατολικές πολιτείες, όπου διαβιώνουν και οι περισσότεροι Μακεδόνες.
Το 1944 ιδρύεται στην ΝέαΥόρκη ο Σύνδεσμος Αμερικανικών Μακεδονικών Σωματείων. Είναι ένας οργανισμός που προσφέρει βοήθεια στην υπό Γερμανική κατοχή Ελλάδα. Πρόεδρος είναι ο Δρ. Στ. Λαδάς και τα σωματεία που την αποτελούσαν ήταν Καστοριέων Νέας Υόρκης, Ομόνοια, Φιλόπτωχος, Νεολαία, Σιατιστέων ΝΥ, Κοζανιτών ΝΥ, Ναουσαίων ΝΥ, Αλιάκμων ΝΥ, Άργος Ορεστικόν ΝΥ, Όλυμπος Λιτοχωτιτών, Αριστοτέλης Ντιτρόιτ και Μέγας Αλέξανδρος Σικάγου.
Η σύσταση της Παμμακεδονικής ΗΠΑ-Καναδά
Το 1946 τα δύο σωματεία του Σικάγου και του Ντιτρόιτ ενώνονται και εκλέγουν τον κ. Στυλιανό Παπαδόπουλο γενικό γραμματέα ο οποίος θα επισκεφθεί τη Νέα Αγγλία και θα διαπιστώσει για μία ακόμη φορά ότι η ένωση πρέπει να αρχίσει από τη Νέα Υόρκη. Έτσι λοιπόν το Νοέμβριο του 1946 οι σύλλογοι της Νέας Υόρκης και Ουάσιγκτων DC στέλνουν τον κ. Νικ. Βούρκα στο Σικάγο για να προσκαλέσει τα δύο σωματεία στη Νέα Υόρκη. Η ημερομηνία αυτή θα αποτελέσει και τον σταθμό ορόσημο για την ίδρυση της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής.
|
Από το τρίτο συνέδριο της
Παμμακεδονικής Ένωσης Η.Π.Α.-Καναδά.
Βοστώνη, Ιούλιος 1949
|
Την 11 Ιανουαρίου 1947 πάρθηκαν οι εξής αποφάσεις 1) Όνομα 2) Υπογραφή του 1ου Πιστοποιητικού μεταξύ των παρευρισκόμενων και οι σκοποί της Ένωσης 3) Εκλογή Εκτελεστικής Επιτροπής με πρόεδρο τον Δρ. Στ. Λαδά, ταμία το Νικ. Βούρκα, γραμματέα το Νικ. Μάτκο και συμβούλους τους Θεμ. Οικονομίδη και Δημ. Βόζιο.
Η Επιτροπή αυτή είχε σαν αρμοδιότητες να καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην πολιτεία της Ν.Υόρκης και την Ουάσιγκτον DC, να ετοιμάσει τους εσωτερικούς κανονισμούς της οργάνωσης, να δημιουργήσει νέα τμήματα, να εντάξει στη Παμμακεδονική όλους τους προϋπάρχοντες συλλόγους και να διοργανώσει το πρώτο συνέδριο που έγινε από 19 μέχρι 21 Σεπτεμβρίου 1947 στη Νέα Υόρκη.
Εδώ λοιπόν άρχισε και συνεχίζεται η ένδοξη ιστορία της Παμμακεδονικής.
Η δράση της
Μεταξύ των πολυάριθμων δραστηριοτήτων της Παμμακεδονικής ΗΠΑ-Καναδά ξεχωρίζει η υποστήριξη των εθνικών θεμάτων και η οικονομική ενίσχυση κοινωφελών ιδρυμάτων.
Στα πενήντα χρόνια που πέρασαν η Παμμακεδονική βρίσκεται πάντοτε στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης της πλαστογράφησης της ιστορίας της Μακεδονίας. Οι προσπάθειες των αποδήμων Μακεδόνων ήταν τεράστιες και γνωρίζουμε τα επιτεύγματά τους. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα τεράστια συλλαλητήρια
|
Διαδήλωση της Ομογένειας στη Ουάσιγκτον Μαϊος 1992. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος με το ψήφισμα των 80000 ομογενών προς τον πρόεδρο Bush μπροστά στον Λευκό Οίκο.
|
που οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ το 1992 για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην καπηλεία του ονόματος της Μακεδονίας από την ΠΓΔΜ. Η Παμμακεδονική δικαιώθηκε και θα συνεχίσει τους εθνικούς αγώνες της μέχρι να δικαιωθεί πλήρως στο μέλλον.
Η δράση της Παμμακεδονικής δεν είναι μόνο εθνική αλλά και κοινωνική. Ανάμεσα σε τόσες δραστηριότητες, συμπεριλαμβάνονται η ανέγερση Νοσοκομείου στα Γρεβενά και στο Τσοτύλι, η αποπεράτωση του Οικοτροφείου Τσοτυλίου, οικονομικές ενισχύσεις στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, στην Εταιρεία Μηχανημάτων και τέλος η ανέγερση του Μνημείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Δίον.
Τιμητική διάκριση
Το 1992 η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε την Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής και Καναδά με το αιτιολογικό ότι "επί μακρών πολυτρόπως εργαζόμενη και εθνικώς δρώσα εν τη αλλοδαπή, προβολήν της τε πατρώας ιστορίας και των Ελληνικών Δικαίων μεγάλα συνεβάλλετο".
Ο πρόεδρος Ευ. Μιχαλόπουλος μιλάει στο ΜΠΕ
Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τις δραστηριότητες της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής - Καναδά αλλά και το Παγκόσμιο Συνέδριο, ο πρόεδρος της, Ευάγγελος Μιχαλόπουλος λέει :
"Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα παιδείας και στη δημιουργία νέων εδρών ελληνικών σπουδών στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Και αυτά σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία "Παιδεία" ενός εκπαιδευτικού οργανισμού που έχει κύριο στόχο την ανάπτυξη των ελληνικών γραμμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σήμερα η Ενωση βρίσκεται σε αναζωογόνηση παραμένει δυναμική, είναι από τις πιο οργανωμένες και πρωτοπορειακές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Αντιπροσωπεύει 180 συλλόγους στην Αμερική και τον Καναδά που εκπροσωπούν πάνω από 200.000 Μακεδόνες".
Αναφερόμενος στις εργασίες του εθνικού Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ-Καναδά και στη δημιουργία του Ιδρύματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο κ. Μιχαλόπουλος λέει:
"Το Ιδρυμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι ένα έργο που γίνεται με προσφορά των Παμμακεδονικών Ενώσεων όλου του κόσμου. Είναι ένα παγκόσμιο ίδρυμα που θα χτιστεί στο Λιτόχωρο Κατερίνης. Είναι ένα μνημείο προς τη μνήμη του Μ. Αλεξάνδρου. Παράλληλα είναι Συνεδριακό Κέντρο και Μουσείο.
Σημαντική βοήθεια έδωσε η Ελληνική Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις εργασίες του Συνεδρίου θα γίνει απολογισμός του περασμένου έτους από το Δ.Σ. της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής και της Επιτροπής και ο προγραμματισμός των ενεργειών της Ένωσης για το επόμενο έτος. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θα γίνει προσπάθεια να γίνει στρατηγικός προγραμματισμός για τα επόμενα χρόνια γιατί φέτος γιορτάζουμε τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης. Το Συνέδριο θα ασχοληθεί επίσης με την ενεργοποίηση των τμημάτων, και θέματα που αφορούν την νεολαία, και την παιδεία. Τέλος θα γίνει παρουσίαση της ιστορίας της Παμμακεδονικής Ένωσης και των άλλων Ενώσεων.
Διατελέσαντες πρόεδροι 1947 - 1997
Με απόφαση του ύπατου συμβουλίου κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου συνεδρίου θα τιμηθούν όλοι οι πρώην ύπατοι πρόεδροι της Παμμακεδονικής από τη δημιουργία της μέχρι σήμερα οι οποίοι ήταν:
1947-1950 ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΛΑΔΑΣ
1950-1952 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
1952-1954 ΧΡΗΣΤΟΑ ΠΑΡΑΒΑΣ
1954-1956 ΗΛΙΑΣ ΓΚΑΓΚΑΛΗΣ
1956-1958 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΑΤΖΗΣ
1958-1959 ΚΟΣΜΑΣ ΚΑΜΠΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
1959-1961 ΣΤΥΛΛΙΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
1961-1963 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
1963-1965 ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΑΝΙΗΛ
1965-1967 ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΜΑΝΤΑΛΟΣ
1967-1969 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΙΒΑΖΗΣ
1969-1971 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΚΙΟΥΡΗΣ
1971-1974 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΙΑΣ
1974-1975 ΘΩΜΑΣ ΚΛΑΡΟΣ
1975-1978 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΟΥΛΗΣ
1978-1980 ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΓΚΑΓΚΑΣ
1980-1981 ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΟΙΚΙΔΗΣ
1981-1984 ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ
1984-1986 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΣΑΠΗΣ
1986-1989 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΧΤΑΡΙΔΗΣ
1989-1991 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
1991-1994 ΦΩΤΗΣ ΓΕΡΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
1994-1996 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
1996- ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Όσο ένδοξο ήταν το παρελθόν τόσο πιο λαμπρό είναι το μέλλον της Παμμακεδονικής. Η ανάγκη της ύπαρξης και των αγώνων της είναι πιο μεγάλη σήμερα με τις μεγάλες ανακατατάξεις στο διεθνή πολιτικό χώρο αλλά λόγω της ανάγκης της διατήρησης της ελληνικής κληρονομιάς, της υπεράσπισης της αληθινής ιστορίας της διάσωσης της ελληνικής γλώσσας, της παιδείας και της ελληνορθόδοξης θρησκείας στις ερχόμενες γενιές του Αποδήμου Ελληνισμού.
Τα προγράμματα είναι πολλά και αξιόλογα. Εκπαιδευτικά και πολιτιστικά, διδασκαλία παραδοσιακών χωρών, προγράμματα για την νεολαία, υποτροφίες, διαλέξεις και εκθέσεις, ενίσχυση ελληνικών σπουδών, μελέτες και δημοσιεύματα, ιστορία, Internet, κοινωφελή έργα και υπηρεσίες στις εκκλησίες των κοινοτήτων που ζούνε οι Απόδημοι Μακεδόνες. Τέλος δε, θα συνεχιστεί και ο σύγχρονος Μακεδονικός Αγώνας, που όπως δείχνει η αδιαλλαξία των Σκοπίων θα συνεχιστεί και στην δεύτερη 50ετία της Παμμακεδονικής Ένωσης.
## Εμείς οι Μακεδόνες, εμείς οι Έλληνες, όπου κι αν βρισκόμαστε, τα δίκαια της φυλής να έχουμε πάντα μπροστά στα μάτια μας κι αυτά να υπηρετούμε##
|