Τον Ιούλιο του 1993 πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά το 6ο Συνέδριο των Απόδημων Μακεδόνων που οργάνωσαν οι Ομοσπονδίες Μακεδόνων των ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας. Στο συνέδριο προσκλήθηκαν και οι Ενώσεις Μακεδόνων από την Ευρώπη, συγκεκριμένα από το Βέλγιο, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία και Σουηδία. Κατά τη συνάντηση των Ενώσεων αυτών της Ευρώπης, κρίθηκε αναγκαία η ίδρυση της Παμμακεδονικής Ένωσης Ευρώπης. Παρόντες ήταν 13 αντιπρόσωποι από τις παραπάνω χώρες. Η προσωρινή Επιτροπή που εξελέγη, αποφάσισε να γίνει το Ιδρυτικό Συνέδριο της Παμμακεδονικής Ενωσης Ευρώπης το Δεκέμβριο του 1993 στις Βρυξέλλες, που ορίζεται ως έδρα της, και να κληθούν όσο περισσότερες Μακεδονικές Ενώσεις και Σύλλογοι. Μετά την ίδρυση της Παμμακεδονικής Ενωσης Ευρώπης και μέχρι σήμερα γίνονται τακτικές ετήσιες Συνελεύσεις και κάθε δύο χρόνια επαναλαμβάνονται οι εκλογές για την ανανέωση του Διοικητικού Συμβουλίου.
|
|
Σημαντικά βήματα έγιναν κατά το διάστημα από την ίδρυση της Παμμακεδονικής Ενωσης Ευρώπης ως σήμερα (1993 - 1997), σημαντικότερα των οποίων είναι:
- Η κατάρτιση του Καταστατικού της Ενώσεως, η μετάφραση του (στα γαλλικά) και η κατάθεση του στο Πρωτοδικείο των Βρυξελλών. Το Καταστατικό αναθεωρήθηκε το 1994 - 1995.
- Συμμετοχή της Παμμακεδονικής Ενωσης Ευρώπης στο συλλαλητήριο Θεσσαλονίκης (1994)
- Ενημέρωση των Ευρωπαίων Εταίρων μας με κείμενο που διανεμήθηκε στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
- Σύνταξη και επίδοση ψηφισμάτων προς την Κυβέρνηση της Ελλάδος και προς τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με την πορεία του Σκοπιανού ζητήματος
- Διεύρυνση της Παμμακεδονικής Ενωσης Ευρώπης με την εισδοχή των Ενώσεων Αυστρίας και Ελβετίας (1995)
- Έκδοση ενημερωτικού δελτίου με τίτλο ΕΓΝΑΤΙΑ, τη Συντακτική Επιτροπή του οποίου αποτελούν Μακεδόνες φοιτητές. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1995 και θεωρήθηκε ικανοποιητικό τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως εκδοτική επιμέλεια.
- Συνάντηση στην Αθήνα (Απρίλιος 1996) με τις αντιπροσωπείες της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ και Αυστραλίας, προς επίσκεψη της Βουλής των Ελλήνων, του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Πολιτικών Αρχηγών των κομμάτων, στους οποίους επιδόθηκαν ψηφίσματα όπου εκφράζεται ο προβληματισμός του Απόδημου Ελληνισμού για τα εθνικά μας θέματα και ιδιαίτερα το Σκοπιανό. Το αυτό ακολούθησε και στην Θεσσαλονίκη, όπου συνομίλησαν με τον Υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, το Κέντρο Απόδημων Μακεδόνων, το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Δημάρχους πόλεων της Μακεδονίας και Θράκης και άλλους παράγοντες
- Οργάνωση Πολιτιστικής Εκδήλωσης (φεστιβάλ Μακεδονικών Συλλόγων) στη Νυρεμβέργη (1996)
Η Παμμακεδονική Ένωση Ευρώπης ως συντονιστικό όργανο της δράσης των Μακεδονικών Ενώσεων Ευρώπης έχει συνεχή αμφίδρομη σχέση με τα μέλη της, με το Κέντρο Απόδημων Μακεδόνων και με το υπουργείο Εξωτερικών. Προσπαθεί τόσο στην έδρα της, όσο και στις χώρες που υπάρχουν Σύλλογοι, Ενώσεις ή Ομοσπονδίες Μακεδόνων να προωθήσει στρατηγική αντιμετώπιση της ξένης και ιδιαίτερα της Σκοπιανής προπαγάνδας.
Εκτός των γενικών αυτών στρατηγικών στόχων, η Παμμακεδονική Ένωση Ευρώπης, έχει υιοθετήσει και προωθεί συνεχώς τους σκοπούς που καταγράφονται στο καταστατικό της, δηλαδή: α) τη σύσφιγξη των κοινωνικών και πολιτιστικών σχέσεων των μελών της, β) την μελέτη και προβολή της Ιστορίας, της Τέχνης, των ηθών και εθίμων της Μακεδονίας και του Πολιτισμού γενικά από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, γ) την υπεράσπιση των Ελληνικών Εθνικών συμφερόντων και του ενιαίου, αδιαίρετου χαρακτήρα της Εθνικής ταυτότητας.
Εξ άλλου ένας από τους φιλόδοξους στόχους της είναι να αγκαλιάσει τη νεολαία, τους Μακεδόνες φοιτητές, ώστε μέσα από το δυναμικό δίκτυο των Ενώσεων τους να εστιάσει τη δράση της στους ευαίσθητους χώρους των Πανεπιστημίων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμμακεδονικής Ένωσης Ευρώπης είναι αντιπροσωπευτικό και αποτελείται από τους Πρόεδρο Π.Παπαχριστόπουλο, Βρυξέλλες, Α.Αντιπρόεδρο Π.Ασήμη, Λονδίνο, Β.Αντιπρόεδρο Χ.Καρυπίδη, Στοκχόλμη, Α.Γραμματέα Β.Ακριβού, Βρυξέλλες, Β.Γραμματέα Π.Τσομπατζόγλου, Λονδίνο, Α.Ταμίας Α.Οουλίδης, Βρυξέλλες, Β.Ταμίας Π.Βαρδακας, Νυρεμβέργη, Μέλη Γ.Τσιότσας, Βερολίνο και Λ.Βίτσιος, Νυρεμβέργη.
Από οικονομικής πλευράς η Παμμακεδονική Ένωση Ευρώπης βασίζεται μόνο στις συνδρομές των χωρών - μελών της. Έχει δεχτεί μέχρι σήμερα εφάπαξ οικονομική βοήθεια 2 εκατομμυρίων δραχμών από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και 1 εκατομμύριο από τον κ.Εμφιετζόγλου (ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.)
Εν όψει του 7ου Παγκοσμίου Παμμακεδονικού Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο του 1997, η Παμμακεδονική Ενωση Ευρώπης έχει δραστηριοποιηθεί με συνεχή επικοινωνία με τις Παμμακεδονικές Ενώσεις των ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλίας συμμετέχοντας στην κατάρτιση του προγράμματος του Συνεδρίου με την Αντιπρόεδρο της κυρία Π.Ασημη.
Σήμερα η Παμμακεδονική Ενωση Ευρώπης έχει 32 μέλη - ενώσεις από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, της Σκανδιναβίας και Μεγάλης Βρετανίας.
|