Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 10-02-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 18 νεκροί από σύγκρουση τραίνων στο Βέλγιο
  • [02] Το Ισραήλ ζητά από Μόσχα να υποστηρίξει κυρώσεις κατά Ιράν
  • [03] To Βελιγράδι σε πορεία ένταξης στην ΕΕ
  • [04] Επίσκεψη Χάρπερ και Σαρκοζί στην Αϊτή
  • [05] Η Χίλαρυ Κλίντον στη Ριάντ
  • [06] Περιοδεία Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή
  • [07] Πρόοδος στις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις στο νότιο Αφγανιστάν
  • [08] Σύλληψη ανώτερου αξιωματούχου των Ταλεμπάν στο Πακιστάν
  • [09] Η Ελλάδα ζητά υπομονή απ' την Ευρωζώνη
  • [10] 2 νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες θα κατασκευάσουν οι ΗΠΑ
  • [11] Αυστηρή η στάση των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομίας προς την Ελλάδα
  • [12] Βόμβα στα γραφεία της JP Morgan στην Αθήνα

  • [01] 18 νεκροί από σύγκρουση τραίνων στο Βέλγιο

    16-02-2010

    Δύο συρμοί του προαστιακού τραίνου των Βρυξελλών συγκρούστηκαν μετωπικά έξω από την Βελγική πρωτεύουσα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 18 άτομα και τραυματίζοντας πολλά άλλα. Τα τραίνα, στα οποία επέβαιναν 250 με 300 άτομα, συγκρούστηκαν μέσα σε χιόνι σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά των Βρυξελλών.Ο τοπικός κυβερνήτης δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το ένα απ' τα δύο τραίνα αγνόησε κόκκινο φωτεινό σηματοδότη και έπεσε πάνω σε τραίνο εξπρές. Οι σιδηροδρομικές αρχές αρχικά ανέφεραν ότι ο αριθμός των νεκρών ήταν 25, ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των τραυματιών. Δεν είναι ακόμη γνωστή η ταχύτητα με την οποία έτρεχαν οι συρμοί την ώρα της σύγκρουσης.

    [02] Το Ισραήλ ζητά από Μόσχα να υποστηρίξει κυρώσεις κατά Ιράν

    16-02-2010

    Ο Ντιμίτρι Μεντωέντεφ με τον Βενιαμίν Νετανιάχου

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα, ζήτησε από το Ρώσο πρόεδρο, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, να 'υποστηρίξει σθεναρά' τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

    Μετά από συνομιλίες με τον κ. Μεντβέντεφ, ο κ. Νετανιάχου δήλωσε ότι οι κυρώσεις κατά της Τεχεράνης θα πρέπει να στοχεύουν τον ενεργειακό της τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των εισαγωγών και εξαγωγών καυσίμων.Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συνεχάρη το Ρώσο πρόεδρο για την 'κατανόηση' του προβλήματος με το Ιράν.

    Κατά την επίσκεψη του στη Μόσχα ο κ. Νετανιάχου θα συναντηθεί επίσης με το Ρώσο ομόλογο του, Βλαντιμίρ Πούτιν.Επίσης αναμένεται ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα ζητήσει απ' τη Ρωσική ηγεσία να εγκαταλείψει σχέδια για την πώληση αντιπυραυλικής τεχνολογίας στο Ιράν.

    [03] To Βελιγράδι σε πορεία ένταξης στην ΕΕ

    16-02-2010

    Μίρκο Τσβέτκοβιτς

    Ο Σέρβος Πρωθυπουργός, Μίρκο Τσβέτκοβιτς, δήλωσε ότι δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία πως η χώρα του οδεύει προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κύριος Τσβέτκοβιτς έκανε την δήλωση αυτή την Δευτέρα μιλώντας σε εκδήλωση με την ευκαιρία της επετείου της Σερβικής εξέγερσης κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1804.

    Ο Σέρβος Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα του αποκαθιστά τώρα διασυνδέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο οι οποίες είχαν διαταραχτεί επί πολλά χρόνια.

    Όπως επεξήγησε ο κύριος Τσβέτκοβιτς, οι Σέρβοι πολίτες μπορούν τώρα να ταξιδεύουν ελεύθερα και να έχουν ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές με την Ευρώπη, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Σερβία έχει γίνει μια, κατά την έκφρασή του, 'οικονομικά και πολιτικά σταθερή χώρα'.

    Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη τους Σέρβους την Δευτέρα για την εθνική επέτειό τους και τους ευχήθηκε ότι το καλύτερο. Στο συγχαρητήριο μήνυμα του ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σερβία είναι ισχυροί εταίροι και ότι οι Σερβικής καταγωγής Αμερικανοί εμπλουτίζουν την εθνική πολυμορφία και ταυτότητα των Ηνωμένων Πολιτειών.

    [04] Επίσκεψη Χάρπερ και Σαρκοζί στην Αϊτή

    16-02-2010

    Ο Στ. Χάρπερ με τους κ. Πρεβάλ και Μπελερίβ

    Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Στήβεν Χάρπερ, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αϊτή δήλωσε ότι η χώρα του θα κατασκευάσει προσωρινή διοικητική βάση για την κυβέρνηση της Αϊτής, έτσι ώστε να μπορεί να επιτηρεί την ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου μήνα.

    Ο κ. Χάρπερ προέβη στην εν λόγω ανακοίνωση μετά από συνομιλίες στο Πορτ-Ο-Πρένς με τον Πρόεδρο της Αϊτής, Ρενέ Πρεβάλ και τον Πρωθυπουργό, Ζαν Μαξ Μπελερίβ.Απ' τον σεισμό έχουν καταστραφεί τα κυβερνητικά κτήρια της Αϊτής και η κυβέρνηση της χώρας χρησιμοποιεί ως διοικητήριο έναν αστυνομικό σταθμό στο Πόρτ-Ο-Πρένς.

    Στην Αϊτή μεταβαίνει επίσης τη Τετάρτη και ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί. Πρόκειται για την πρώτη ποτέ επίσκεψη Γάλλου ηγέτη στην εν λόγω πρώην Γαλλική αποικία που κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1804. Η Γαλλία έχει ήδη στείλει μεγάλη έκτακτη βοήθεια στην Αϊτή.

    [05] Η Χίλαρυ Κλίντον στη Ριάντ

    16-02-2010

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Σαούντ Αλ Φαϊζάλ, εξέφρασε αμφιβολίες για την ανάγκη επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν λόγω του πυρηνικού του προγράμματος. Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας επεσήμανε ότι οι κυρώσεις αποτελούν μακροπρόθεσμη λύση, ενώ το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελεί πρόβλημα που χρειάζεται άμεση λύση. Πάντως ο Υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δεν συγκεκριμενοποίησε τι είδους λύση επιδιώκει η Ριάντ, αλλά σημείωσε ότι η χώρα του ανησυχεί λόγω της γειτνίασης της με το Ιράν.

    Ο Σαούντ Αλ Φαϊζάλ προέβη σ' αυτές τις δηλώσεις σε κοινή συνέντευξη τύπου με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, που πραγματοποιεί περιοδεία σε χώρες του Περσικού Κόλπου με στόχο την εξασφάλιση υποστήριξης για περισσότερες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

    Ο Σαουδάραβας Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ριάντ χρειάζεται λύση του προβλήματος με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αμέσως, και δεν θέλει σταδιακή προσέγγιση που προϋποθέτει η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων.

    Η κ. Κλίντον δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως το Ιράν εξελίσσεται σε στρατιωτική δικτατορία και ότι το επίλεκτο Ιρανικό στρατιωτικό σώμα γνωστό ως Επαναστατική Φρουρά 'ουσιαστικά υποκαθιστά την κυβέρνηση'.

    [06] Περιοδεία Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή

    16-02-2010

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, συνοδευόμενος από την σύζυγο του, μεταβαίνει στη Μέση Ανατολή στις 8 Μαρτίου για 'να εξετάσει ευρεία κλίμακα διμερών και περιφερειακών θεμάτων' σε συνομιλίες με Ισραηλινούς, Παλαιστίνιους, Αιγύπτιους και Ιορδανούς αξιωματούχους.

    Η περιοδεία Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση Ομπάμα προσπαθεί να αναθερμάνει την διαδικασία ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον, εξέφρασε την ελπίδα ότι 'σοβαρές' διαπραγματεύσεις για το Μεσανατολικό θα αρχίσουν φέτος.

    [07] Πρόοδος στις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις στο νότιο Αφγανιστάν

    16-02-2010

    Στρατιωτικοί διοικητές του ΝΑΤΟ και του Αφγανικού στρατού αναφέρουν σταθερή πρόοδο στις μεγάλες επιχειρήσεις που διεξάγονται κατά των Ταλεμπάν στην Μαρζά, στο νότιο Αφγανιστάν.Πάντως ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι παραδέχονται επίσης ότι οι συμμαχικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν σοβαρή αντίσταση σε ορισμένες περιοχές και ότι οι βόμβες κρυμμένες στο οδόστρωμα έχουν καθυστερήσει την προώθηση τους.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν, Χανίφ Ατμάρ, δήλωσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις πολιορκούν την Μαρζά, και παρότρυνε του εξτρεμιστές να παραδοθούν και να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα ειρήνης και συμφιλίωσης που έχει δρομολογήσει η Αφγανική κυβέρνηση.

    Επίσης το θέμα των θανάτων αμάχων συνεχίζει να απασχολεί τις αρχές.Στην επαρχία Κανταχάρ τη Δευτέρα σκοτώθηκαν κατά λάθος 5 άμαχοι και τραυματίστηκαν 2 άλλοι, από αεροεπιδρομή του ΝΑΤΟ.

    [08] Σύλληψη ανώτερου αξιωματούχου των Ταλεμπάν στο Πακιστάν

    16-02-2010

    Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης γράφουν ότι δυνάμεις των Πακιστανικών και Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών συνέλαβαν ανώτερο στρατιωτικό διοικητή των Ταλεμπάν πριν μερικές μέρες σε κοινή μυστική επιχείρηση στο Καράτσι.

    Πρόκειται για τον Αφγανικής καταγωγής, Μουλλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, που σύμφωνα με πηγές των μυστικών υπηρεσιών είναι ο σημαντικότερος αξιωματούχος των Ταλεμπάν που συλλαμβάνεται από την έναρξη του πολέμου στο Αφγανιστάν στα τέλη του 2001.

    Το άρθρο των Τάιμς αναφέρει ότι Πακιστανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακρίνουν τον Μπαραντάρ που πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνος για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ταλεμπάν και επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της οργάνωσης.

    Ο πρώην αξιωματούχος της CIA, Μπρούς Ραϊντέλ, φέρεται να δηλώνει ότι η κοινή επιχείρηση σύλληψης του Μπαραντάρ δείχνει νέα επίπεδα συνεργασίας μεταξύ των Πακιστανικών και των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

    [09] Η Ελλάδα ζητά υπομονή απ' την Ευρωζώνη

    16-02-2010

    Γιώργος Παπακωσταντίνου

    Ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ζήτησε απ' την Ευρωζώνη να επιδείξει υπομονή καθώς η Αθήνα θα καταβάλλει προσπάθειες για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης. Κατά την συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, ο κ. Παπακωνσταντίνου συνέκρινε την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας με την αλλαγή πορείας του Τιτανικού.

    Πάντως οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προειδοποίησαν την Ελλάδα ότι θα πρέπει να λάβει επιπρόσθετα μέτρα μέχρι τα μέσα Μαρτίου, αν τα τρέχοντα μέτρα δεν επιτύχουν την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Η Ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα και πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ εξετάζει και την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά το ενιαίο νόμισμα.

    Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε τη Δευτέρα στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι η χώρα του ζητά απ' την Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριξη και όχι οικονομική βοήθεια και επεσήμανε ότι στόχος του είναι η αποκατάσταση 'της αξιοπιστίας' της Ελλάδας.

    [10] 2 νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες θα κατασκευάσουν οι ΗΠΑ

    16-02-2010

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι η χρηματοδότηση των πρώτων νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στις ΗΠΑ εδώ και 30 χρόνια, αποτελεί την αρχή μόνο των προσπαθειών για μείωση της εξάρτησης των ΗΠΑ από ξένες πηγές ενέργειας.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε την Τρίτη κυβερνητικές εγγυήσεις για δάνειο ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη κατασκευή 2 νέων πυρηνικών αντιδραστήρων κοντά στη Ατλάντα της Τζώρτζια. Ο κ. Ομπάμα επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειεςστο τομέα της καθαρής ενέργειας και της μείωσης της εξάρτησή τους από το εισαγόμενο πετρέλαιο.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας, επενδύουν έντονα στην πυρηνική ενέργεια και οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να μείνουν πίσω στον συγκεκριμένο τομέα.

    [11] Αυστηρή η στάση των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομίας προς την Ελλάδα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    16-02-2010

    Γιώργος Παπακωσταντίνου

    Ασφυκτικές ημερομηνίες προσαρμογής, δηλώσεις απειλητικές και σκληρές και αποφάσεις απόλυτες, έστω και αναμενόμενες, με στόχο την Ελλάδα ακολούθησαν το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομίας στις Βρυξέλλες. 'Η απόφασή μας είναι ξεκάθαρη. Στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν πετύχει το στόχο της να μειώσει φέτος το έλλειμμα κατά 4%, θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα' αναφερόταν μεταξύ άλλων στο κείμενο των συμπερασμάτων.

    Οι Υπουργοί ενέκριναν το Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης δίνοντας προθεσμία μέχρι το τέλος του 2012 για να επιτευχθεί το 3%. Όμως μέχρι τις 16 Μαρτίου που είχε προγραμματισθεί η αξιολόγηση της πορείας του Προγράμματος θα πρέπει η Ελλάδα να αποδείξει και μάλιστα σε αντιπροσωπεία της Κομισιόν που θα πάει στην Ελλάδα για έλεγχο στο τέλος του μηνός, ότι τα μέτρα αποδίδουν. Αν τον Μάρτιο αποδειχθεί ότι πρέπει να παρθούν τα έκτακτα μέτρα, τότε δίνεται ακόμη μία προθεσμία ως τις 15 Μαΐου για να γίνει αυτό. Αν για οποιοδήποτε λόγο η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνήσει με την Επιτροπή πάνω στα μέτρα, τότε σύμφωνα με την συνθήκη και όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ, Ζαν Κλώντ Γιούνγκερ, 'τα μέτρα θα αποφασισθούν από το Συμβούλιο Εκοφίν ερήμην της ενδιαφερόμενης χώρας'.

    Ο Υπουργός Οικονομίας κ. Παπακωσταντίνου ψύχραιμα μετά το τέλος του Συμβουλίου και παρουσία πολλών ξένων δημοσιογράφων δήλωσε 'Προχωράμε γρήγορα με σταθερά βήματα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων μας. Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα'.

    Ο κ. Παπακωσταντίνου έστειλε μήνυμα στους Έλληνες ότι η μείωση του ελλείμματος θα γίνει και ότι είναι νωρίς ακόμη να μιλάμε για πρόσθετα μέτρα, τονίζοντας ότι θα διαφυλαχθούν τα εισοδήματα των εργαζομένων και αποκλείοντας την φημολογούμενη περικοπή του 14 μισθού.

    Οι αναφορές του Γιούρογκρουπ στην Ελληνική οικονομία κυριάρχησαν σε όλα τα ξένα μέσα ενημέρωσης. 'Πιέσεις στην Ελλάδα αλλά και θεωρητική στήριξη της ΕΕ' γράφουν οι γαλλικές εφημερίδες Le monde και Figaro. Η ισπανική El Pais γράφει για την Ελλάδα και την πρώτη κρίση του Ευρώ. Οι New York Times προβάλουν την αντίδραση των Γερμανών για την πιθανή βοήθεια προς την Ελλάδα από την γερμανική κυβέρνηση και τέλος η Washington Post υπογραμμίζει ότι η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με το πρόβλημα της Ελλάδας δείχνει πόσο λίγα πράγματα έχουν γίνει για να αντιμετωπίζονται τέτοια σοβαρά προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    [12] Βόμβα στα γραφεία της JP Morgan στην Αθήνα

    16-02-2010

    Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν από έκρηξη βόμβας τη Τρίτη το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας έξω απ' τα γραφεία της τράπεζας επενδύσεων JPMorgan που εδρεύει στις ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με την αστυνομία είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα σε εφημερίδα, που ανέφερε ότι η βόμβα θα εκραγεί σε 30 λεπτά.Η αστυνομία εκκένωσε τη περιοχή και δεν υπήρξαν θύματα.Σημειώθηκαν όμως σοβαρές ζημιές στον δεύτερο όροφο του κτηρίου όπου βρίσκονται τα γραφεία της JPMorgan.

    Κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 17 February 2010 - 2:18:33 UTC