Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 10-01-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπυραυλική ασπίδα θέτει σε εφαρμογή το Ισραήλ
  • [02] Πρωτοβουλία για εκπαιδευτικά προγράμματα
  • [03] Κλίντον: Αλλαγές στην αναπτυξιακή πολιτική ΗΠΑ
  • [04] Προειδοποιήσεις ειδικού απεσταλμένου ΗΕ για Αφγανιστάν
  • [05] Νέα μέτρα ασφάλειας αεροδρομίων
  • [06] Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στο Νιγηριανό δράστη

  • [01] Αντιπυραυλική ασπίδα θέτει σε εφαρμογή το Ισραήλ

    07-01-2010

    Το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δοκίμασε με επιτυχία σύστημα αεράμυνας για την αναχαίτιση επιθέσεων εξτρεμιστών με ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας και το Λίβανο.

    Το Ισραηλινό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι, στη διάρκεια των δοκιμών, το λεγόμενο σύστημα 'Σιδηρός Τρούλος' μπόρεσε να αντικρούσει και να καταρρίψει πολλαπλές ταυτόχρονες επιθέσεις με ρουκέτες. Το σύστημα μπορεί να αναχαιτίσει ρουκέτες με βεληνεκές από 5 έως 70 χιλιόμετρα.

    Σύμφωνα με το Ισραηλινό Πεντάγωνο, το επόμενο βήμα θα είναι η ενσωμάτωση του συστήματος στις Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι το σύστημα θα αναπτυχθεί έξω απ' τη Λωρίδα της Γάζας μέχρι τον Ιούνιο.

    [02] Πρωτοβουλία για εκπαιδευτικά προγράμματα

    07-01-2010

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε πρωτοβουλία 250 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην επιστήμη και τα μαθηματικά.

    Ο αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε την πρωτοβουλία αυτή στα πλαίσια τελετής στο Λευκό Οίκο όπου αναγνωρίστηκε η προσφορά δασκάλων και καθηγητών μαθηματικών και θετικών επιστημών.

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε σε στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι δεκαπεντάχρονοι αμερικανοί καταλαμβάνουν την 21η θέση στις θετικές επιστήμες και την 25η στα μαθηματικά σε σχέση με παιδιά της ίδιας ηλικίας σε άλλες χώρες του κόσμου. Ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι οι αμερικανοί μαθητές πρέπει να ανεβούν στην κορυφή της λίστας.

    Τα κονδύλια, που θα συγκεντρωθούν από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, θα διατεθούν για την εκπαίδευση πάνω από 10.000 νέων δασκάλων και καθηγητών θετικών επιστημών και μαθηματικών και για επιμορφωτικά προγράμματα 100.000 παλαίμαχων δασκάλων.

    Ο κ. Ομπάμα αναγνώρισε επίσης την προσφορά 80 και πλέον δασκάλων με τον Προεδρικό Μετάλλιο Αριστείας στη διδασκαλεία Μαθηματικών και Θετικών Επιστημών.

    [03] Κλίντον: Αλλαγές στην αναπτυξιακή πολιτική ΗΠΑ

    07-01-2010

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, δήλωσε ότι η αναπτυξιακή πολιτική των ΗΠΑ είναι τόσο σημαντική για τα Αμερικανικά συμφέροντα και την επίλυση διεθνών προβλημάτων, όσο και η Αμερικανική διπλωματία και η άμυνα.

    Σε ομιλία της στο Κέντρο Διεθνούς Ανάπτυξης, εδώ στην Ουάσιγκτον, η κ. Κλίντον επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αναβαθμίσουν και να εκσυγχρονίσουν τα προγράμματα τους διεθνούς βοήθειας.Ο στόχος ενός ασφαλούς, ευημερούντος και δίκαιου κόσμου θα παραμείνει ανέφικτος, όταν το ένα-τρίτο του πληθυσμού της γης ζει κάτω από συνθήκες που δεν του δίνουν την ευκαιρία να βελτιώσει τη ζωή του, τόνισε η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

    Η κ. Κλίντον δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα αλλάξει την αναπτυξιακή πολιτική της Ουάσιγκτον συνεργαζόμενη με τις ενδιαφερόμενες χώρες, αντί να επιβάλλει λύσεις εκ του μακρόθεν.Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι τώρα η αναπτυξιακή βοήθεια των ΗΠΑ θα επικεντρωθεί σε επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και στην βελτίωση της θέσης των γυναικών.

    [04] Προειδοποιήσεις ειδικού απεσταλμένου ΗΕ για Αφγανιστάν

    07-01-2010

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ στο Αφγανιστάν, Κάι Εΐντ, προειδοποίησε ότι η κατάσταση στη χώρα θα μπορούσε να τεθεί εκτός ελέγχου αν 'κάποιες αρνητικές τάσεις' δεν αντιστραφούν σύντομα.

    Στην τελευταία του ενημέρωση προς το Συμβούλιο Ασφάλειας πριν την ολοκλήρωση της θητείας του το Μάρτιο, ο κ. Εΐντ επεσήμανε ότι χρειάζεται καλύτερη στρατηγική για την μεταβίβαση της ευθύνης για θέματα ασφάλειας στους Αφγανούς και για την χορήγηση βοήθειας.

    Οι πολιτικές προσπάθειες, για την δημιουργία ισχυρών θεσμικών οργάνων θα πρέπει να λαμβάνονται τόσο σοβαρά όσο και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, επεσήμανε ο κ. Εΐντ και πρόσθεσε ότι η διεθνής διάσκεψη για το Αφγανιστάν που θα γίνει στο Λονδίνο αυτό το μήνα, θα μπορούσε να προετοιμάσει το έδαφος για μια τέτοια στρατηγική.

    [05] Νέα μέτρα ασφάλειας αεροδρομίων

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    07-01-2010

    Οι Αμερικανικές αρχές πρόσθεσαν πολλά καινούργια ονόματα στον κατάλογο των υπόπτων για τρομοκρατική δράση μετά την ανεπιτυχή απόπειρα που, όπως καταγγέλλεται, έκανε ένας Νιγηριανός ανήμερα των Χριστουγέννων να ανατινάξει αμερικανικό επιβατηγό αεροπλάνο. ΟΠρόεδρος Barack Obama αναφέρθηκε στα λάθη που γίνανε σε σχέση με την υπόθεση αυτή κι εξήγγειλε νέα μέτρα για την αποτροπή μελλοντικών απειλών εναντίον αεροπλάνων της πολιτικής αεροπορίας.

    Σε όλα τα αεροδρόμια του κόσμου οι επιβάτες περνάνε τώρα από όλο και μεγαλύτερες ουρές για αυστηρότερους ελέγχους ασφαλείας. Ορισμένοι δυσφορούν για τις αργοπορίες που προκαλούνται από τις νέες διαδικασίες αλλά όμως άλλοι εκφράζουν ικανοποίηση για τα αυστηρότερα μέτρα επειδή χάρις σε αυτά προφυλάσσεται καλύτερα η ατομική τους ασφάλεια. Ένας από τους επιβάτες της δεύτερης τούτης ομάδας μας είπε χαρακτηριστικά: 'Δεν με πειράζει καθόλου που εφαρμόζονται πιο αυστηρά μέτρα αν με αυτά κατοχυρώνεται περισσότερο η ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων και κατ επέκταση των επιβατών'.

    Τα νέα μέτρα ασφάλειας αναγγέλθηκαν από τον ίδιο τον Πρόεδρο Obama στις αρχές του Γενάρη, μέρες μόνον μετά την καταγγελλόμενη απόπειρα εναντίον αεροπλάνου που κατευθύνονταν προς το Ντιτρόιτ. Ο Αμερικανός ηγέτης τόνισε μεταξύ άλλων: 'Όπως η Αλ-Κάϊντα και οι συνεργάτες της προσαρμόζονται σε νέες συνθήκες με απώτερο στόχο να μας πλήξουν, έτσι κι εμείς πρέπει να αναπροσαρμοζόμαστε συνεχώς για να τους νικήσουμε'. Ο Πρόεδρος Obama κάλεσε στον Λευκό Οίκο 20 κορυφαίους αξιωματούχους ασφαλείας, περιλαμβανομένων του υπουργού Άμυνας Robert Gates και της υπουργού Εξωτερικών Hillary Clinton στους οποίους και ανέθεσε να διερευνήσουν το Χριστουγεννιάτικο επεισόδιο. Το βασικό ερώτημα του ήταν γιατί επιτράπηκε στον Umar Farouk Abdul-mutallab να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο την στιγμή που ο Νιγηριανός επιχειρηματίας πατέρας του είχε εκδηλώσει σε αμερικανούς επισήμους ανησυχία για τις εξτρεμιστικές απόψεις του γιού του. Το συμπέρασμα του προέδρου ήταν πως οι μηχανισμοί ασφαλείας δεν λειτούργησαν σωστά.

    Κατά την έκφραση του Προέδρου Obama: 'Οι κρατικές αρχές είχαν στη διάθεσή τους αρκετά στοιχεία για να ξεσκεπάσουν την συνομωσία και να αποτρέψουν την απόπειρα επίθεσης. Αλλά απέτυχαν να συνδέσουν τις κουκίδες μεταξύ τους ώστε να μην επιτραπεί η επιβίβαση του υπόπτου στο αεροπλάνο που ταξίδευε στο Ντιτρόιτ'.

    Στα πλαίσια των νέων μέτρων θα επιδιωχθεί τώρα καλύτερος συντονισμός ανάμεσα στις υπηρεσίες συγκέντρωσης πληροφοριών, αυστηρότερος έλεγχος στα αεροδρόμια και πιο συστηματική ανανέωση των καταλόγων υπόπτων για τρομοκρατική δράση.

    Αλλά σε μία τουλάχιστον αεροπορική εταιρία, την EL AL, ορισμένοι επιβάτες δεν αντιμετωπίζουν μεγάλες ουρές στον έλεγχο ασφαλείας, χάρις σε ένα μηχάνημα που ελέγχει ηλεκτρονικά τα διαβατήριά τους, τα δακτυλικά τους αποτυπώματα και άλλα στοιχεία της ατομικής τους ταυτότητας. Σύμφωνα με υπάλληλο της EL AL σε κάποιο Ευρωπαϊκό αεροδρόμιο: 'Το μηχάνημα αυτό που έχουμε εγκαταστήσει μας επιτρέπει να διεκπεραιώνουμε τον επιβάτη πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά'.

    Καθώς όλοι είμαστε τώρα σε αναμονή για να μάθουμε από τις δικαστικές αρχές πότε ακριβώς θα αρχίσει η δίκη του ύποπτου τρομοκράτη, το State Department ανακοίνωσε ότι απέσυρε τη βίζα του Νιγηριανού κατηγορούμενου για επίσκεψη στην Αμερική καθώς επίσης και τη βίζα ορισμένων άλλων ατόμων, τα οποία όμως δεν κατονομάστηκαν.

    [06] Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στο Νιγηριανό δράστη

    07-01-2010

    Ειδικό δικαστήριο ενόρκων στο Μίσιγκαν ανακοίνωσε το επίσημο κατηγορητήριο σε βάρος του 23χρονου Νιγηριανού, Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, του καταγγελλόμενου ως δράστη της απόπειρας ανατίναξης Αμερικανικού αεροσκάφους ανήμερα τα Χριστούγεννα.

    Ο Αμπντουλμουταλάμπ κατηγορείται για χρήση όπλου μαζικής καταστροφής, απόπειρα ανθρωποκτονίας και απόπειρα ανατίναξης αεροσκάφους, κατηγορίες που φέρουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.Στο κατηγορητήριο αναφέρεται επίσης ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός που θα χρησιμοποιούνταν επέτρεπε στον Αμπντουλμουταλάμπ να τον πυροδοτήσει σε 'κάποια στιγμή της επιλογής του' και παραθέτει τα ακριβή συστατικά της βόμβας χαρακτηρίζοντας τα εξαιρετικά επικίνδυνα.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ, σε ανακοίνωση του χαρακτήρισε την διερεύνηση της υπόθεσης ταχύτατη και διεθνή και επεσήμανε ότι έχει ήδη αποφέρει πολύτιμες πληροφορίες.

    Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει ανακοινώσει ότι σήμερα θα δώσει στη δημοσιότητα προκαταρκτική έκθεση με τα πρώτα συμπεράσματα απ' την διερεύνηση της υπόθεσης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 8 January 2010 - 2:18:33 UTC