Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 10-01-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Πρόεδρος Ομπάμα επικρίνει τις μυστικές υπηρεσίες
  • [02] Και η Ε.Ε. εξετάζει νέα μέτρα ασφάλειας στα αεροδρόμια
  • [03] Ανοίγει ξανά η αμερικανική πρεσβεία στην Υεμένη
  • [04] Nexus: To πρώτο κινητό της Google
  • [05] 'Η κυβέρνηση του Ιράν στοχεύει στον εκφοβισμό', δηλώνει ο διευθυντής της ΦτΑ
  • [06] Aυξήθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων
  • [07] Kατασκευή πολυκατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ
  • [08] Η Κίνα δεν υποστηρίζει την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν
  • [09] Τρισδιάστατη τηλεόραση από τον Ιούνιο στις ΗΠΑ
  • [10] Πέθανε ο δράστης της επίθεσης στο Μουσείο Ολοκαυτώματος
  • [11] Πεντάγωνο: Πρώην κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο επιστρέφουν στην τρομοκρατία

  • [01] Ο Πρόεδρος Ομπάμα επικρίνει τις μυστικές υπηρεσίες

    06-01-2010

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ διέθεταν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για να επέμβουν στην απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά δεν έκαναν αυτό που έπρεπε για να την αποτρέψουν.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με ανώτερα στελέχη της ομάδας συμβούλων του σε θέματα εθνικής ασφάλειας για μία 'ειλικρινή ενημέρωση' μετά από δύο διερευνήσεις που είχε διατάξει για το επεισόδιο.

    Ο κ. Ομπάμα επέκρινε τις Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για την αποτυχία τους να αναλύσουν πλήρως και να ενεργήσουν εγκαίρως με βάση πληροφορίες που είχαν συγκεντρωθεί. Επίσης στην συνεδρίαση με τους συμβούλους του για θέματα ασφάλειας ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν ακόμη πιο επικριτικός χαρακτηρίζοντας το επεισόδιο 'σημαντικό λάθος που θα μπορούσε να αποδειχτεί καταστροφικό'.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που θα μπορέσουν να αποσοβήσουν ανθρώπινα λάθη και λάθη του συστήματος που επέτρεψαν την επιβίβαση βομβιστή σε αμερικανική πτήση.

    Επίσης ο κ. Ομπάμα αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί στο πρωτόκολλο μέτρων ασφάλειας και ελέγχων στα αεροδρόμια και επεσήμανε ότι επανεξετάζονται διεξοδικά και οι κατάλογοι ονομάτων προσώπων υπό παρακολούθηση.

    [02] Και η Ε.Ε. εξετάζει νέα μέτρα ασφάλειας στα αεροδρόμια

    06-01-2010

    Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν νέα μέτρα ασφάλειας στα αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης σαρωτών σώματος που εγείρει ερωτήματα για θέματα προσωπικού απορρήτου. Το θέμα θα συζητηθεί τη Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

    Η Βρετανική κυβέρνηση έχει ζητήσει την άμεση ανάπτυξη σαρωτών που μπορούν να δείξουν αντικείμενα που κρύβονται στα ρούχα ενός επιβάτη. Αλλά Βρετανική οργάνωση για την προστασία του προσωπικού απορρήτου εξέφρασε ανησυχία για το θέμα.

    Επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι, τάχθηκε υπέρ των σαρωτών, λέγοντας ότι αξίζει να 'θυσιάσουμε' το προσωπικό απόρρητο. Μάλιστα ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χαρακτηριστικά ότι 'το δικαίωμα να μην ανατιναχθείς αποτελεί προϋπόθεση κάθε άλλης ελευθερίας'.

    [03] Ανοίγει ξανά η αμερικανική πρεσβεία στην Υεμένη

    06-01-2010

    Οι ΗΠΑ ανοίγουν ξανά την πρεσβεία τους στην Υεμένη η οποία έκλεισε μετα από πληροφορίες για πιθανή επίθεση από την Αλ Κάιντα. Η αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία στη Σαναά δήλωσε ότι οι δυνάμεις της Υεμένης ανταποκρίθηκαν διενεργώντας αντιτρομοκρατική επιχείρηση τη Δευτέρα βόρεια της πρωτεύουσας.

    Αξιωματούχοι της Υεμένης λένε ότι οι δυνάμεις τους σκότωσαν 2 μέλη της Αλ Κάιντα και την Τρίτη ανακοίνωσαν τη σύλληψη 5 υπόπτων. Η κυβέρνηση της Υεμένης ανέφερε επίσης την αποστολή χιλιάδων στρατευμάτων σε τρεις επαρχίες στα πλαίσια συνεχιζόμενης επιχείρησης κατά της Αλ Κάιντα.

    [04] Nexus: To πρώτο κινητό της Google

    06-01-2010

    Η πασίγνωστη μηχανή πλοήγησης στο διαδίκτυο, η Google, παρουσίασε το πρώτο της κινητό τηλέφωνο στα πλαίσια προσπαθειών της για μερίδιο της αγοράς έξυπνων κινητών όπου μέχρι τώρα κυριαρχούσε η Apple με το γνωστό iPhone.

    Το νέο τηλέφωνο της Google λέγεται Nexus One, διαθέτει το λειτουργικό σύστημα της Google και μοιάζει με τα υπόλοιπα έξυπνα κινητά με την γνωστή οθόνη και τα τρισδιάστατα graphics. Το κόστος του νέου έξυπνου κινητού στις ΗΠΑ είναι 179 δολάρια με διετές συμβόλαιο στην εταιρεία T-Mobile, ενώ αργότερα θα διατίθεται και από άλλες εταιρείες όπως η Verizon και η Vodafone στην Ευρώπη. Η τιμή της νέας συσκευής χωρίς συμβόλαιο είναι 529 δολάρια.

    [05] 'Η κυβέρνηση του Ιράν στοχεύει στον εκφοβισμό', δηλώνει ο διευθυντής της ΦτΑ

    06-01-2010

    Ντάνφορθ Ώστιν

    Ο διευθυντής της Φωνής της Αμερικής, Ντάνφορθ Ώστιν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ιράν στοχεύει στον εκφοβισμό των πολιτών μπλοκάροντας κάθε επαφή με οργανισμούς όπως η ΦτΑ και το BBC.

    Ο κ. Ώστιν εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ιρανοί που πιστεύουν στο δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου θα συνεχίσουν να επικοινωνούν με τη ΦτΑ, έτσι ώστε οι Ιρανοί και άλλοι λαοί του κόσμου να μπορούν να δουν 'τις εξελίξεις καταπίεσης' στο Ιράν και πρόσθεσε πως είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι Ιρανοί αξιωματούχοι φοβούνται τις σκέψεις και τα λόγια του ίδιου τους του λαού.

    Εκτός απ' την ΦτΑ και το BBC άλλες απαγορευμένες οργανώσεις για τους Ιρανούς είναι το Εθνικό Κληροδότημα για τη Δημοκρατία και το Ινστιτούτο Ανοιχτής Κοινωνίας του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου, Τζώρτζ Σόρος.

    [06] Aυξήθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων

    06-01-2010

    Οι περισσότερες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοίνωσαν αυξήσεις των πωλήσεων τους το Δεκέμβριο, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών δεκαετιών το 2009.

    Η Αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford ανακοίνωσε αύξηση κατά 33% των πωλήσεων της το Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Επίσης οι πωλήσεις της Hyundai στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περίπου 8% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ η ΚΙΑ ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων της τάξης του 10% το Δεκέμβριο. Παράλληλα σημαντική αύξηση των πωλήσεων τους ανακοίνωσαν και οι Ιαπωνικές Toyota και Nissan.

    Πάντως δεν πήγαν καλά όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Η GeneralMotors είδε μείωση των πωλήσεων της κατά περίπου 6% το Δεκέμβριο, ενώ η Chrysler ανακοίνωσε πτώση 4% των πωλήσεων της την ίδια περίοδο.

    Επίσης εμπειρογνώμονες του τομέα δηλώνουν ότι οι βιομηχανίες αυτοκινήτων πούλησαν 10,4 εκατομμύρια αυτοκίνητα και ημιφορτηγά στις ΗΠΑ το 2009. Πρόκειται για δραστική μείωση από τα 16,8 εκατομμύρια αυτοκίνητα που οι ίδιες εταιρείες πουλούσαν κατά μέσο όρο στη δεκαετία 1997-2007.

    Οι πωλήσεις έχουν επηρεαστεί, όπως είναι φυσικό, από την οικονομική κρίση, την ανεργία, την μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και τον περιορισμό των δανειοληπτικών ευκαιριών.

    [07] Kατασκευή πολυκατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ

    06-01-2010

    Το Ισραήλ ενέκρινε την κατασκευή τεσσάρων πολυκατοικιών για εποίκους στην ανατολική Ιερουσαλήμ, προκαλώντας την καταδίκη της Παλαιστινιακής πλευράς.Δημοτική επιτροπή της Ιερουσαλήμ ενέκρινε το σχέδιο που προβλέπει την κατασκευή 24 διαμερισμάτων δίπλα σε Εβραϊκή ιερατική σχολή στο Όρος των Ελαιών.Ο διαπραγματευτής των Παλαιστινίων, Σαέντ Ερεκάτ, καταδίκασε το σχέδιο δηλώνοντας ότι η συνεχιζόμενη εποικιστική δραστηριότητα στην ανατολική Ιερουσαλήμ υποσκάπτει τις προσπάθειες επανέναρξης των Ισραηλο-Παλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών.

    Στο μεταξύ τη Τρίτη, από Ισραηλινή αεροεπιδρομή σκοτώθηκαν ένας Παλαιστίνιος εξτρεμιστής και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 3 άλλοι στην πόλη Χαν Γιουνίς της Λωρίδας της Γάζας.Η Παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση Λαϊκή Επιτροπή Αντίστασης δήλωσε ότι ένας τοπικός διοικητής της σκοτώθηκε απ' την επιδρομή.Η ίδια οργάνωση ανέλαβε επίσης την ευθύνη για επίθεση με βλήμα όλμου τη Δευτέρα στο Ισραήλ.

    [08] Η Κίνα δεν υποστηρίζει την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν

    06-01-2010

    Ο πρέσβης της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη Ε, Ζανγκ Γεσούι, δήλωσε ότι το Πεκίνο δεν σχεδιάζει να υποστηρίξει την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν για το επίμαχο πυρηνικό του πρόγραμμα, γιατί πρέπει να δοθεί 'περισσότερος χρόνος και υπομονή' στις διπλωματικές προσπάθειες.Ο πρέσβης της Κίνας επεσήμανε ότι μία ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης είναι η καλύτερη λύση.Το Πεκίνο ανέλαβε αυτό το μήνα την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, PJCrowley, δήλωσε ότι δεν αποτελεί μυστικό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα προσεγγίζουν το θέμα των κυρώσεων από διαφορετική οπτική γωνία και σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις ταυτόχρονα με τις προσπάθειες προσέγγισης του Ιράν.

    [09] Τρισδιάστατη τηλεόραση από τον Ιούνιο στις ΗΠΑ

    06-01-2010

    Φωτ. ESPN

    Δύο δίκτυα της Αμερικανικής καλωδιακής τηλεόρασης ανακοίνωσαν ότι θα αρχίσουν να μεταδίδουν σε τρισδιάστατο τηλεοπτικό σήμα. Το δίκτυο Discovery γνωστό για τα επιστημονικά του προγράμματα ανακοίνωσε συνεργασία με την Sony και την αλυσίδα κινηματογράφων IMAX για να δημιουργήσουν δίκτυο με τρισδιάστατο σήμα στις ΗΠΑ.

    Παράλληλα το αθλητικό δίκτυο ESPN ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να μεταδίδει αθλητικούς αγώνες στο νέο τρισδιάστατο κανάλι, αρχίζοντας με τον αγώνα ποδοσφαίρου Νότιας Αφρικής-Μεξικού στο Μοντιάλ τον ερχόμενο Ιούνιο.

    Οι καταναλωτές θα πρέπει να αγοράσουν νέα τηλεόραση και ειδικά γυαλιά για να μπορούν να δουν το τρισδιάστατο κανάλι. Μάλιστα τηλεοράσεις με δυνατότητα μετάδοσης τρισδιάστατου σήματος θα παρουσιαστούν αυτή την εβδομάδα σε έκθεση ηλεκτρονικών συσκευών στο Λας Βέγκας.

    [10] Πέθανε ο δράστης της επίθεσης στο Μουσείο Ολοκαυτώματος

    06-01-2010

    Τζέιμς Βον Μπραν

    Πέθανε στο νοσοκομείο των φυλακών όπου κρατείτο, ο γηραιός ακροδεξιός Τζέιμς Βον Μπραν, δράστης της επίθεσης στο Μουσείο του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, εδώ στην Ουάσιγκτον, στις 10 Ιουνίου του 2009. Ήταν 89 ετών.Εκπρόσωπος των φυλακών δήλωσε ότι ο Βον Μπράν ήταν σοβαρά άρρωστος πάσχοντας από χρόνια καρδιοπάθεια και σηψαιμία.Ο Βον Μπραν περίμενε για να αρχίσει η δίκη του για την επίθεση στο μουσείο και το θάνατο του φρουρού, Στήβεν Τάϊρον Τζονς.Ο ίδιος ο Βον Μπραν είχε επίσης τραυματιστεί κατά το επεισόδιο. Οι κατηγορίες σε βάρος του κυμαίνονταν από φόνο εκ προμελέτης, μέχρι παράνομη κατοχή όπλου.

    [11] Πεντάγωνο: Πρώην κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο επιστρέφουν στην τρομοκρατία

    06-01-2010

    Τζεφ Μορέλ

    Το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ένας όλο και αυξανόμενος αριθμός κρατουμένων που αφήνονται ελεύθεροι απ' τις φυλακές στο Γκουαντάναμο επιστρέφουν σε εξτρεμιστικές οργανώσεις και δραστηριότητες.Αναφερόμενος σε σχετική έκθεση, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζεφ Μορέλ, δήλωσε ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως το 11 με 14% των κρατούμενων επιστρέφουν στις παλιές τους δραστηριότητες όταν απελευθερωθούν. Ο κ. Μορέλ επεσήμανε ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τις Αμερικανικές αρχές να βρουν αποδέκτες για τους εναπομείναντες 198 κρατούμενους στο Γκουαντάναμο, πολλοί απ' τους οποίους είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι και θα μπορούσαν να επιστρέψουν στις τρομοκρατικές τους δραστηριότητες αν αφεθούν ελεύθεροι.

    Αυτή την εβδομάδα ο Πρόεδρος Ομπάμα επανέλαβε την δέσμευση του να κλείσει τις φυλακές στο Γκουαντάναμο, αλλά διέταξε την διακοπή της επιστροφής Υεμένιων στη πατρίδα τους, λόγω της ενίσχυσης των τρομοκρατικών οργανώσεων στην εν λόγω χώρα.Περίπου 90 απ' τους εναπομείναντες κρατούμενους στο Γκουαντάναμο είναι Υεμένιοι.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 7 January 2010 - 2:18:27 UTC