Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-10-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαγωνισμός ηλιακής κατοικίας
  • [02] Επίσκεψη της Σούζαν Ράις στη Μέση Ανατολή
  • [03] Ομπάμα: Δεν ξεχνάμε τη Νέα Ορλεάνη
  • [04] 120 εκ. σε αγρότες της Ινδίας και της Αφρικής
  • [05] Αφγανιστάν: Πιθανή η διενέργεια δεύτερου γύρου εκλογών
  • [06] 39 νεκροί από 5 επιθέσεις στο Πακιστάν
  • [07] Μειώθηκε η ανεργία στις ΗΠΑ
  • [08] Τέρμα τα αρωματικά τσιγάρα στη Νέα Υόρκη

  • [01] Διαγωνισμός ηλιακής κατοικίας

    Άννα Καραγιαννοπούλου

    Ουάσιγκτον

    16-10-2009

    20 Πανεπιστήμια από διάφορες χώρες συμμετέχουν στο φετινό Δέκαθλο Ηλιακής Ενέργειας, όπως λέγεται ο διαγωνισμός που πραγματοποιείται, εδώ στην Ουάσιγκτον, για τον σχεδιασμό του καλύτερου σπιτιού που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες του σε ενέργεια αποκλειστικά από τον ήλιο.

    Σε εργοτάξιο έχει μετατραπεί το λεγόμενο National Mall,το πάρκο που εκτίνεται νότια του Καπιτωλίου, στο κέντρο της Ουάσιγκτον.20 Πανεπιστημιακές ομάδες κατασκευάζουν τα δικά τους υψηλής τεχνολογίας και ενεργειακής απόδοσης ηλιακά σπίτια.Πάνω από 800 φοιτητές από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ισπανία και τη Γερμανία συμμετέχουν φέτος στο Δέκαθλο Ηλιακής Ενέργειας.Στόχος του διαγωνισμού είναι να αναδείξει την νέα γενιά κατασκευαστών στον τομέα της καθαρής ενέργειας και να προωθήσει τις ιδέες τους.Θα κερδίσει το πιο καλόγουστο, ενεργειακά αποδοτικό, ηλιακό σπίτι.

    Στήβεν Τσου

    Τους φοιτητές-κατασκευαστές καλωσόρισε και ο Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Στήβεν Τσου, ο οποίος όμως έδωσε και την πραγματική εικόνα της κατανάλωσης ενέργειας. 'Στις ΗΠΑ το 40% της ενέργειας', επισημαίνει ο κ. Τσου, 'καταναλώνεται σε κτήρια: επαγγελματικά κτήρια ή κατοικίες. Το ίδιο περίπου ποσοστό κατανάλωσης ενέργειας ισχύει και στον υπόλοιπο κόσμο'.

    Οι 20 ομάδες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό επιλέγησαν πριν δύο χρόνια. Η Ισπανική Ομάδα έφτιαξε το 'ασπρόμαυρο' σπίτι.Η κλίση των ηλιακών κυττάρων στην οροφή του ακολουθεί την πορεία του ήλιου στη διάρκεια της ημέρας.Οι ηλιακοί συλλέκτες σχηματίζουν πυραμίδα επιτρέποντας ευκολία κίνησης.

    Το ηλιακό σπίτι του Πανεπιστημίου Κορνέλ

    Από Αμερικανικής πλευράς, το Πανεπιστήμιο Κορνέλ συμμετέχει φέτος για τρίτη φορά με 150 φοιτητές.Οι Αμερικανοί έχουν φτιάξει το μόνο κυκλικό σπίτι, εμπνευσμένο απ' τα Σιλό.Επικεφαλής της Αμερικανικής ομάδας είναι ο Κρις Βέρνερ. 'Το σπίτι ηλεκτροδοτείται αποκλειστικά από τον ήλιο', τονίζει ο κ Βέρνερ. 'Οι ηλιακοί σωλήνες πίσω μου θερμαίνουν το νερό και το σπίτι.Έχουμε 40 φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή που παράγουν όση ενέργεια χρειάζεται ολόκληρο το σπίτι'.

    Ηλιακός συλλέκτης

    Μάλιστα η Αμερικανική ομάδα ελπίζει πως τα φωτοβολταϊκά της θα παράγουν περισσότερη ενέργεια απ' αυτήν που χρειάζεται το σπίτι, έτσι ώστε να μπορούν να χορηγούν τον περισσευούμενο ηλεκτρισμό στο τοπικό δίκτυο ηλεκτροδότησης.

    Τα σπίτια των ομάδων που συμμετέχουν στο Δέκαθλο Ηλιακής Ενέργειας θα κριθούν με βάση 10 διαφορετικά στοιχεία, που κυμαίνονται από αρχιτεκτονικό σχέδιο και μηχανική λειτουργικότητα, μέχρι άνεση και εμπορευσιμότητα. Η έκθεση και ο διαγωνισμός των ηλιακών σπιτιών ολοκληρώνεται εδώ στις Ουάσιγκτον στις 18 Οκτωβρίου.

    [02] Επίσκεψη της Σούζαν Ράις στη Μέση Ανατολή

    16-10-2009

    Η πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Σούζαν Ράις, μεταβαίνει στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη την ερχόμενη εβδομάδα για να συμμετάσχει σε διάσκεψη και να συναντηθεί με την Ισραηλινή και την Παλαιστινιακή ηγεσία.

    Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η κ. Ράις θα συμμετάσχει, εκ μέρους του προέδρου Ομπάμα, σε διάσκεψη υπό την αιγίδα του προέδρου του Ισραήλ, Σίμων Πέρεζ.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν Αμερικανό αξιωματούχο να δηλώνει ότι κατά την τριήμερη παραμονή της στη Μέση Ανατολή, η πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ θα έχει συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς.

    [03] Ομπάμα: Δεν ξεχνάμε τη Νέα Ορλεάνη

    16-10-2009

    O πρόεδρος Ομπάμα με την Γερουσιαστή της Λουιζιάνα Μ. Λάντριου και τον κυβερνήτη Μπ. Τζιντάλ

    Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι η κυβέρνηση του δεν πρόκειται να ξεχάσει τις πολιτείες στο Κόλπο του Μεξικού που είχαν υποστεί σοβαρότατες καταστροφές από τον τυφώνα Κατρίνα πριν 4 χρόνια.

    Κατά την επίσκεψη του στη Νέα Ορλεάνη ο κ. Ομπάμα υπεραμύνθηκε των ενεργειών της κυβέρνησης του έναντι επικριτών που καταγγέλλουν ότι οι προσπάθειες ανάκαμψης της περιοχής κινούνται αργά.

    Σε ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι οι καταστροφές από τον τυφώνα Κατρίνα δεν προκλήθηκαν μόνο απ' την κακοκαιρία, αλλά και απ' την αποτυχία του κρατικού παράγοντα και επεσήμανε ότι τους τελευταίους 9 μήνες οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν επισκεφτεί τη περιοχή έχουν ακούσει τους κατοίκους και έχουν ξεκάθαρη ιδέα πως μπορούν να βοηθήσουν για την βελτίωση της κατάστασης.

    Επίσης ο κ. Ομπάμα σημείωσε ότι ομοσπονδιακή βοήθεια 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων έχει διατεθεί για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες πλήρους ανάκαμψης της περιοχής.

    [04] 120 εκ. σε αγρότες της Ινδίας και της Αφρικής

    16-10-2009

    Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της εταιρείας Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, δεσμεύτηκε να δώσει οικονομική βοήθεια 120 εκατομμυρίων δολαρίων σε αγρότες στην Ινδία και την Αφρική. Ο κ. Γκέιτς ανακοινώσε 9 πακέτα οικονομικής βοήθειαςστα πλαίσια διεθνούς συμποσίου στη μεσοδυτική πολιτεία της Αιόβα.Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της ανάπτυξης φιλικών προς το περιβάλλον καλλιεργειών που θα μπορούν να αντέξουν σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα δοθεί σε χώρες της Αφρικής.

    [05] Αφγανιστάν: Πιθανή η διενέργεια δεύτερου γύρου εκλογών

    16-10-2009

    Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν λένε ότι τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 20ης Αυγούστου μπορεί να ανακοινωθούν το Σάββατο.

    Επίσης αναμένεται να ανακοινωθεί αν θα διενεργηθούν επαναληπτικές εκλογές λόγω των καταγγελιών για εκτενή διαφθορά και καλπονοθεία.

    Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δίνουν το 54% της ψήφου στο Αφγανό Πρόεδρο, Χαμίντ Καρζάι, ενώ ο αντίπαλός του πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλά Αμπντουλά εξασφάλισε ένα 28%.

    Όμως o πρέσβης του Αφγανιστάν στις ΗΠΑ, Σαΐντ Ταγιέντ Τζαουάντ, δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανή η διενέργεια επαναληπτικών εκλογών και επεσήμανε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες για την ομαλή διενέργεια του δεύτερου γύρου των εκλογών.

    Παράλληλα, ο κ. Αμπντουλά διέψευσε φήμες ότι επιδιώκει συμφωνία για συνδιακυβέρνηση με τον κ. Καρζάι, ενώ σύμβουλος του κ. Καρζάι δήλωσε στη ΦτΑ ότι ο Αφγανός πρόεδρος δεν θα δεχτεί συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού.

    [06] 39 νεκροί από 5 επιθέσεις στο Πακιστάν

    16-10-2009

    Στο Πακιστάν, εξτρεμιστές εξαπέλυσαν 5 επιθέσεις σε βάρος κυβερνητικών κτηρίων στην δεύτερη σε μέγεθος πόλη, τη Λαχώρη στα βορειοανατολικά της χώρας και στα βορειοδυτικά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν συνολικά τουλάχιστον 39 άτομα.

    Ομάδες ενόπλων εισέβαλαν στα περιφερειακά γραφεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών και σε δύο κέντρα εκπαίδευσης της αστυνομίας σκοτώνοντας τουλάχιστον 26 άτομα. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι εξτρεμιστές συμμετείχαν στις επιθέσεις. Οι Πακιστανικές αρχές θεωρούν τους Ταλεμπάν υπεύθυνους.

    Νωρίτερα βομβιστής αυτοκτονίας ανατίναξε παγιδευμένο αυτοκίνητο σε αστυνομικό σταθμό της βορειοδυτικής πόλης Κοχάτ, σκοτώνοντας 11 άτομα.

    [07] Μειώθηκε η ανεργία στις ΗΠΑ

    16-10-2009

    Το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ατόμων που έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο.

    Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα τη Πέμπτηκαι αναφέρει ότι 514 χιλιάδες αμερικανοί υπέβαλλαν αίτηση στο ταμείο ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, ενώ μειώθηκε ο αριθμός των ατόμων που λάμβαναν επίδομα ανεργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, υποχωρώντας κάτω από τα 6 εκατομμύρια για πρώτη φορά από τον Μάρτιο.

    Μία ξεχωριστή έκθεση αναφέρει ότι το πακέτο ενίσχυσης της Αμερικανικής οικονομίας της αμερικανικής κυβέρνησης ενδεχομένως έχει αρχίσει να συντελεί στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

    Σύμφωνα με την έκθεση ιδιωτικές εταιρείες συμβεβλημένες με το δημόσιο δημιούργησαν ή και έσωσαν περίπου 30 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

    [08] Τέρμα τα αρωματικά τσιγάρα στη Νέα Υόρκη

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    16-10-2009

    Νέο νόμο που ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης απαγορεύει την πώληση αρωματικών τσιγάρων στην πόλη.

    Η απόφαση έρχεται μετά από αυτή της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων που απαγόρευσε την Παρασκευή την εισαγωγή, διαφήμιση και διανομή όλων των τσιγάρων που έχουν γεύσεις καραμέλας, φρούτων και γαρίφαλου.

    Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης διεύρυνε την απαγόρευση όχι μόνο τα τσιγάρα, αλλά κάθε μορφή ταμπάκου και καπνού με τις πιο πάνω γεύσεις. Σύμφωνα με αξιωματούχους προϊόντα καπνού με γεύσεις είναι πιο ελκυστικά στις νεότερες ηλικίες. Αποτέλεσμα είναι ο εθισμός και η συνήθεια του καπνίσματος από μικρά παιδιά.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 17 October 2009 - 1:18:18 UTC