Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-08-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν
  • [02] Σφοδρές μάχες στο Πακιστάν
  • [03] Καταπολέμηση της διαφθοράς ζητά η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ από την Νιγηρία
  • [04] H ασπιρίνη μπορεί να αποτρέψει καρκίνο του παχέως εντέρου
  • [05] Μειώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ
  • [06] Ενθαρρυντικά νέα για τις Ευρωπαϊκές οικονομίες

  • [01] Μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν

    13-08-2009

    Εκατοντάδες αμερικανοί πεζοναύτες και Αφγανοί στρατιώτες εισέβαλλαν την Τετάρτη στην Ναουάζ της επαρχίας Χελμάντ για να θέσουν υπό έλεγχο περιοχή όπου επικρατούν οι Ταλεμπάν, εν όψει των προεδρικών εκλογών την ερχόμενη εβδομάδα.

    Εκπρόσωπος του Πενταγώνου αναφέρει ότι θα γίνουν και άλλες ανάλογες επιχειρήσεις, όπως αυτή στην Ναουάζ, μέσα στις ερχόμενες μέρες και πρόσθεσε ότι θα συνεχιστούν και μετα τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Αυγούστου.

    Στην επιχείρηση της Ναουάζ συμμετέχουν 400 αμερικανοί πεζοναύτες και 100 Αφγανοί στρατιώτες και είναι μέρος μίας ευρύτερης επιχείρησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην επαρχία Χελμάντ.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στόχος τους είναι να διασφαλίσουν ότι η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή και οι Αφγανικές δυνάμεις διαθέτουν την απαιτουμένη 'ασφάλεια για να κάνουν τη δουλειά τους'.

    Οι στρατιωτικές αυτές επιχειρήσεις αποτελούν μέρος της νέας στρατηγικής που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, και η οποία ζητά από στρατεύματα των συμμαχικών και των αφγανικών δυνάμεων να διατηρήσουν την ασφάλεια σε διάφορα σημεία της χώρας και να παραμείνουν στα σημεία αυτά για να αποτρέψουν την δραστηριοποίηση των Ταλεμπάν.

    [02] Σφοδρές μάχες στο Πακιστάν

    13-08-2009

    Φωτογραφία αρχείου.

    Σφοδρές μάχες ξέσπασαν στο βορειοδυτικό Πακιστάν, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχοι και αυτόπτες μάρτυρες, όταν εξτρεμιστές των Ταλεμπάν επιτέθηκαν σε πολιτοφυλακή που υποστηρίζει την κυβέρνηση της Ισλαμαμπάντ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες 70 μαχητές σκοτώθηκαν και από τις δύο πλευρές αλλά δεν μπορούν ακόμη να επιβεβαιωθούν οι απώλειες γιατί δημοσιογράφοι δεν έχουν μπορέσει να έχουν πρόσβαση στην περιοχή.

    Δημοσιογράφος της ΦτΑ στη Πεσαουάρ μεταδίδει ότι εξτρεμιστές των Ταλιμπάν, πιστοί στο Μπαϊταλάχ Μεχσούντ, τον ηγέτη των Ταλιμπάν που πιστεύεται ότι σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα, επιτέθηκαν σε μαχητές του φύλαρχου Τουρκιστάν Μπαϊτανί, ο οποίος υποστηρίζει την κυβέρνηση της Ισλαμαμπάντ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες καταστράφηκαν 40 σπίτια που ανήκουν σε μαχητές του Μπαϊτανί.

    Ο Μπαϊτανί δήλωσε στη ΦτΑ ότι οι δυνάμεις τους μάχονται σε διάφορα σημεία μεταξύ του Νοτίου Ουαζιριστάν και την πόλης Τανκ στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

    [03] Καταπολέμηση της διαφθοράς ζητά η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ από την Νιγηρία

    13-08-2009

    Η υπουργός Eξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ενθάρρυνε τη Νιγηρία να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφοράς και την επιβολή πολιτικών μεταρρυθμίσεων.

    Από την Αμπούτζα η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το μέλλον της Νιγηρίας εξαρτάται από την καλή διακυβέρνηση, το σεβασμό στο γράμμα του νόμου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

    Η κ Κλίντον επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον θέλει να βοηθήσει τη Νιγηρία να ενισχύσει τους δημοκρατικούς της θεσμούς, και η αμερικανίδα υπουργός πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες σχεδιάζουν τη σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει ευρεία γκάμα θεμάτων από εκλογικές μεταρρυθμίσεις μέχρι την βία στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή στο Δέλτα του Νίγηρα.

    Τις δηλώσεις αυτές έκανε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών μετά από συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Νιγηρίας Ουμάρου Γιαράντουα και το ομόλογό της Όγιο Μαντουέκουε.

    Νωρίτερα, η κ Κλίντον είπε ότι νιγηριανοί αξιωματούχοι έχουν κάνει 'ενθαρρυντικές και συγκεκριμένες προτάσεις' για το πως οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν τον τερματισμό των βιαιοτήτων στο Δέλτα του Νίγηρα.

    Επόμενος σταθμός της κ Κλίντον είναι η Λιβερία και το Πράσινο Ακρωτήριο, προτού επιστρέψει στην Ουάσιγκτον στα τέλη αυτής της εβδομάδας.

    [04] H ασπιρίνη μπορεί να αποτρέψει καρκίνο του παχέως εντέρου

    13-08-2009

    Αμερικανοί ερευνητές λένε πως άτομα που πάσχουν από καρκίνο του παχέως εντέρου θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας από την ασθένεια αυτή με την χρήση ασπιρίνης.

    Προηγούμενες έρευνες είχαν ήδη καταδείξει τις ευεργετικές ιδιότητες της ασπιρίνης στην πρόληψη καρκίνου του παχέως εντέρου. Αλλά τα αποτελέσματα νέας μελέτης που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη στην επετηρίδα του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, Journal of the American Medical Association, δείχνουν ότι η ασπιρίνη μπορεί να αποτρέψει και θανάτους μεταξύ των ατόμων που έχουν προσβληθεί από την φοβερή ασθένεια.

    Επί κεφαλής των ερευνητών που επιδόθηκαν στην νέα μελέτη είναι ο καθηγητής Άντριου Τσαν, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

    Ο δόκτωρ Τσαν και οι συνεργάτες του μελέτησαν τα αποτελέσματα από την χρήση της ασπιρίνης μεταξύ σχεδόν 1.300ων ασθενών που πάσχουν από καρκίνο του παχέως εντέρου. Το πόρισμά τους είναι ότι ασθενείς που χρησιμοποίησαν ασπιρίνη σε τακτική βάση είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του παχέως εντέρου σε σύγκριση με ασθενείς που δεν έκαναν χρήση της ασπιρίνης.

    Η θεωρία του καθηγητού Τσαν είναι πως η ασπιρίνη αποτρέπει την εκδήλωση καρκίνου πιθανότατα παρεμποδίζοντας την δράση ενός ενζύμου το οποίο συντείνει στον ερεθισμό των κυττάρων.

    [05] Μειώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ

    13-08-2009

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά ένα δέκατο του ενός τοις εκατό στον μήνα Ιούλιο, προς έκπληξη πολλών οικονομολόγων οι οποίοι προέβλεπαν την αύξησή τους στον μήνα που πέρασε.

    Οι εμπειρογνώμονες παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην λιανική αγορά διότι οι καταναλωτικές δαπάνες αποτελούν την κινητήρια δύναμη για τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Οι πωλήσεις της λιανικής αγοράς έπεσαν παρά την εφαρμογή κρατικού προγράμματος που παρέχει οικονομικά οφέλη στους πολίτες εκείνους που αντικαθιστούν μεγάλα ΙΧ αυτοκίνητα με νεώτερα και πιο οικονομικά στην χρήση. Το πρόγραμμα αυτό συνέβαλε στην αύξηση των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων.

    Τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Υπουργείο Εμπορίου στην Ουάσιγκτον δείχνουν ότι δίχως την εφαρμογή του σχετικού κρατικού προγράμματος οι πωλήσεις στην λιανική αγορά θα είχαν σημειώσει ακόμη μεγαλύτερη πτώση, της τάξεως των έξι δεκάτων του ενός τοις εκατό.

    Σχεδόν ταυτόχρονα δόθηκε στην δημοσιότητα έκθεση ιδιωτικής εταιρείας που αντικατοπτρίζει νέα προβλήματα στην αμερικανική αγορά στεγαστικών μονάδων κατά τον μήνα Ιούλιο.Αναλυτές λένε ότι η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών ακινήτων από κοινού με την οικονομική ύφεση κατέστησε περισσότερους ιδιοκτήτες σπιτιών αδύναμους να συνεχίσουν την αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων τους ή να επαναδιαπραγματευθούν τα στεγαστικά δάνειά τους για την εξασφάλιση ευνοϊκότερων όρων.

    Η εταιρεία Realty Trac, που παρακολουθεί την κτηματομεσιτική δραστηριότητα, λέει ότι ένα σε κάθε 355 σπιτικά στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει λάβει προειδοποίηση ότι καθυστερεί την αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου του και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να χάσει το σπίτι του.

    [06] Ενθαρρυντικά νέα για τις Ευρωπαϊκές οικονομίες

    13-08-2009

    Νέα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομική ύφεση υποχωρεί στην Ευρώπη.Οι δύο μεγαλύτερες εθνικές οικονομίες της, της Γερμανίας και της Γαλλίας, σημείωσαν και πάλιν πρόοδο, ύστερα από μακρά περίοδο παρακμής.

    Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι τα νέα στοιχεία δείχνουν πως η χειρότερη περίοδος της οικονομικής ύφεσης έχει ήδη περάσει.

    Στις 16 χώρες της Ευρωζώνης, το σύνολο των παραγομένων προϊόντων και των προσφερομένων υπηρεσιών μειώθηκε κατά μία εκατοστιαία μονάδα τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Τα στοιχεία σχετικά με το ακαθάριστο εθνικό προϊόν των 16 αυτών κρατών είναι βελτιωμένα σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και πολύ καλύτερα από ότι ανέμεναν οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες.

    Για παράδειγμα, στην Γερμανία και την Γαλλία, το ακαθάριστο εθνικό προϊόν αυξήθηκε κατά τρία δέκατα του ενός τοις εκατό στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Το ποσοστό αυτό αποτελεί σημαντική βελτίωση συγκρινόμενο με τις μειώσεις που το ακαθάριστο προϊόν των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών είχε εμφανίσει στους πρώτους μήνες του 2009.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 14 August 2009 - 1:18:26 UTC