Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-06-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελάχιστες οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες
  • [02] Oμπάμα: Οδυνηρή αλλά αναγκαία η πτώχευση της GM
  • [03] Περιοδεία Προέδρου Ομπάμα σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη
  • [04] Για νέα δοκιμή μπορεί να ετοιμάζεται η Βόρια Κορέα
  • [05] Απαγωγή 400 στρατιωτικών στο Πακιστάν
  • [06] Αλέξανδρος Μαλλιάς: Μεγάλη τιμή που εκπροσώπησα την Ελλάδα στην Ουάσιγκτον
  • [07] Έρευνα για την ανάπτυξη εμβολίου της νέας γρίπης

  • [01] Ελάχιστες οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες

    02-06-2009

    Περιμένοντας πληροφορίες για την πτήση 447.

    Αεροπλάνο της Air France με 228 επιβαίνοντες εξαφανίστηκε από τα ραντάρ και πιστεύεται ότι συνετρίβη στον Ατλαντικό Ωκεανό μέσα σε σοβαρή καταιγίδα, ενώ πραγματοποιούσε 11ωρη πτήση από το Ρίο Ντε Τζανέιρο στο Παρίσι. Οι αρχές δηλώνουν ότι η πτήση 447 εξελισσόταν ομαλά κατά τις πρώτες 4 ώρες μετά την απογείωση, αλλά αργότερα το αεροσκάφος τύπου Airbus 330 πέρασε μέσα από τροπική καταιγίδα κοντά στον ισημερινό και εξέπεμψε αυτόματο μήνυμα αναφέροντας ηλεκτρικό πρόβλημα.Εκπρόσωπος της Air France ανέφερε ότι συνδυασμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων και κεραυνών ενδεχομένως να συνετέλεσε στην συντριβή του αεροσκάφους.

    Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, μετέβη στο αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκόλ του Παρισιού για να εκφράσει τη λύπη του στις οικογένειες των επιβατών.Ο κ. Σαρκοζί δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες είναι πάρα πολύ μικρές.

    Σωστικά αεροσκάφη και πλοία από τη Γαλλία, την Βραζιλία και την Ισπανία ψάχνουν για τα συντρίμμια του αεροπλάνου.Οι περισσότεροι επιβάτες της πτήσης ήταν Βραζιλιάνοι, Γάλλοι και Γερμανοί πολίτες, αλλά υπήρχαν και πολίτες άλλων χωρών συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.Ο κ. Σαρκοζί ζήτησε απ' τις ΗΠΑ να βοηθήσουν τις προσπάθειες ανεύρεσης του αεροσκάφους κάνοντας χρήση των κατασκοπευτικών τους δορυφόρων και άλλων μηχανισμών εντοπισμού στόχων.

    [02] Oμπάμα: Οδυνηρή αλλά αναγκαία η πτώχευση της GM

    02-06-2009

    Ο Πρόεδρος της GM Φριτζ Χέντερσον.

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα χαρακτήρισε την πτώχευση της Αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, General Motors, οδυνηρή αλλά αναγκαία και δήλωσε ότι αποτελεί ένα βήμα για την αναζωογόνηση της ιστορικής Αμερικανικής βιομηχανίας αυτοκινήτων.

    Η GM έκανε αίτηση πτώχευσης την Δευτέρα, η οποία της παρέχει προστασία από τους πιστωτές της. Η κίνηση αυτή είναι στα πλαίσια σχεδίου, υπό την αιγίδα της Αμερικανικής κυβέρνησης, για την αναδιάρθρωση της εταιρείας. Το Αμερικανικό δημόσιο δεσμεύτηκε να προσφέρει στη GM 30 δισεκατομμύρια δολάρια, που θα προστεθούν στα 20 δισεκατομμύρια που η εταιρεία έχει ήδη δανειστεί από το Υπουργείο Οικονομικών.Επίσης στα πλαίσια του σχεδίου θα κλείσουν άλλα 12 εργοστάσια της General Motors.

    Σε τηλεοπτική του ομιλία ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι η Αμερικανική κυβέρνηση γίνεται 'απρόθυμος' μέτοχος της General Motors, γιατί αυτό αποτελεί τον μόνο τρόπο χορήγησης βοήθειας στην εταιρεία για να ορθοποδήσει και επεσήμανε ότι αντιλαμβάνεται πως θα χαθούν θέσεις εργασίας αλλά, όπως είπε, τέτοιες θυσίες είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της εταιρείας.

    Ο Πρόεδρος της GM, Φριτζ Χέντερσον, ζήτησε από τους καταναλωτές να δώσουν μία ακόμη ευκαιρία στη εταιρεία του και επεσήμανε ότι σήμερα είναι η αρχή μία νέας, μικρότερης εταιρείας που θα ανασυγκροτηθεί μέσα σε δύο με τρεις μήνες.

    Η αμερικανική κυβέρνηση δίνει στη GM μέχρι και 20 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθεια και τώρα θα δώσει άλλα 30 δισεκατομμύρια. Η Γερμανία, ο Καναδάς και η καναδική επαρχία του Οντάριο επίσης δεσμεύτηκαν να προσφέρουν οικονομική βοήθεια στην General Motors.

    [03] Περιοδεία Προέδρου Ομπάμα σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη

    02-06-2009

    Ο πρόεδρος Ομπάμα αναχωρεί σήμερα για την Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, πρώτο σταθμό πενθήμερης περιοδείας του στην Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

    Την Τετάρτη ο κ. Ομπάμα θα έχει συνομιλίες με τον βασιλιά Αμπντουλλά της Σαουδικής Αραβίας, ενώ την Πέμπτη μεταβαίνει στο Κάιρο όπου θα εκφωνήσει βαρυσήμαντη ομιλία προς τον μουσουλμανικό κόσμο.Σε συνέντευξη του τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θέλει να επαναλάβει στην διεθνή κοινότητα ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν τις αξίες τους ακόμη και σε δύσκολες στιγμές.

    Μετά την Αίγυπτο ο πρόεδρος Ομπάμα θα μεταβεί στη Γερμανία όπου θα επισκεφτεί το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούκενβαλντ και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Γαλλία για να συμμετάσχει στις τελετές για την 65η επέτειο από την απόβαση στην Νορμανδία κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    [04] Για νέα δοκιμή μπορεί να ετοιμάζεται η Βόρια Κορέα

    02-06-2009

    Ο Πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Λη Μιούνγκ-Μπακ.

    Η Βόρεια Κορέα μπορεί να ετοιμάζεται για νέα δοκιμή πυραύλου μακρού βεληνεκούς που η εμβέλεια του μπορεί να φτάσει μέχρι τις ΗΠΑ.

    Το πρακτορείο Γιονχάπ της Νοτίου Κορέας φέρει αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών της Σεούλ να λέει ότι η Βόρεια Κορέα μετακίνησε τους πιο προηγμένους πυραύλους της μακρού βεληνεκούς σε σημείο εκτόξευσης στη δυτική ακτή πιθανόν για άλλη μια δοκιμή.

    Εξάλλου, Αμερικανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ, βρίσκεται στη Ασία για να εξετάσει τρόπους αντιμετώπισης της δεύτερης πυρηνικής δοκιμής της Πιονγιαγνκ που έγινε στις 25 Μαΐου. Ο κ. Στάιμπεργκ συναντήθηκε με τον Ιάπωνα υπουργό Εξωτερικών, Χιροφούμι Νακασόνε, στο Τόκυο. Και οι δύο υπουργοί ζήτησαν την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων από τα ΗΕ σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

    Η Βόρεια Κορέα όμως απειλεί με αντίδραση αυτοάμυνας, την οποία δεν καθόρισε, αν επιβληθούν κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα.

    Στην Ουάσιγκτον εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα ανησυχεί ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να δώσει πυρηνικά όπλα σε τρίτους.

    [05] Απαγωγή 400 στρατιωτικών στο Πακιστάν

    02-06-2009

    Η Πακιστανική αστυνομία δήλωσε ότι βαριά οπλισμένοι Ταλεμπάν από το βόρειο Βαζιριστάν πραγματοποίησαν τολμηρή απαγωγή περίπου 400 μαθητευόμενων στρατιωτικών στην περιοχή Μπανού. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές οι εξτρεμιστές σταμάτησαν φάλαγγα 30 οχημάτων που αποχωρούσε από το στρατιωτικό κολέγιο Ραζμάκ. Δύο από τα οχήματα κατάφεραν να ξεφύγουν και να φτάσουν σε αστυνομικό σταθμό της περιοχής, αλλά τα υπόλοιπα 28 αγνοούνται ακόμη. Οι αρχές δήλωσαν αρχικά ότι περίπου 400 μαθητές και γονείς επέβαιναν στα οχήματα, αλλά αργότερα ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός ήταν μάλλον μικρότερος. Πάντως δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ο ακριβής αριθμός των απαχθέντων. Η αστυνομία δήλωσε ότι συμβούλιο τοπικών παραγόντων συνεκλήθη γρήγορα για να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί με τους εξτρεμιστές, των οποίων τα αιτήματα δεν έχουν γίνει γνωστά.

    Παράλληλα ο Πακιστανικός στρατός συνεχίζει να μάχεται τους Ταλεμπάν στην κοιλάδα Σουάτ. Τη Δευτέρα ο στρατός ήρε την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε 7 σημεία της κοιλάδας Σουάτ, όταν εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής και δημοσιογράφοι ανέφεραν σοβαρότατη ανθρωπιστική κρίση σ' ολόκληρη τη περιοχή.

    [06] Αλέξανδρος Μαλλιάς: Μεγάλη τιμή που εκπροσώπησα την Ελλάδα στην Ουάσιγκτον

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    02-06-2009

    Aλέξανδρος και Francoise Μαλλιά με τον Γιώργο Μπίστη

    Μετά το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, την Αρχιεπισκοπή της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής, την ΑΧΕΠΑ, το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο, το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού-Παράρτημα Αμερικής, το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο, την Συντονιστική Προσπάθεια του Ελληνισμού και πολλές άλλες οργανώσεις των Ελλήνων και των Κυπρίων της Αμερικής, ήρθε την Δευτέρα το βράδυ η σειρά του προσωπικού της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον να αποχαιρετίσει τον Πρέσβη Αλέξανδρο Μαλλιά και την σύζυγό του Francoise, που επιστρέφουν την εβδομάδα αυτή στην Αθήνα ύστερα από σχεδόν τεσσάρων χρόνων επιτυχημένη θητεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Αντίθετα με όλες τις άλλες αποχαιρετιστήριες εκδηλώσεις που έγιναν για το Πρεσβευτικό ζεύγος σε ιστορικούς χώρους στον Λόφο του Καπιτωλίου και σε πολυτελείς αίθουσες μεγάλων ξενοδοχείων της Ουάσιγκτον, της Νέας Υόρκη, του Σικάγου κι άλλων μεγαλουπόλεων, η εκδήλωση στην Ελληνική Πρεσβεία ήτανε κάτι σαν μια ανεπίσημη οικογενειακή συγκέντρωση που έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους αξιωματούχους της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, διπλωματικούς και στρατιωτικούς, να ξαναθυμηθούν τα όσα από κοινού πέτυχαν στην περίοδο της θητείας Μαλλιά στην Αμερικανική πρωτεύουσα. Και δεν μιλάμε για λίγες επιτυχίες, ούτε για επιτυχίες σε έναν τομέα και μόνον. Κατά γενική ομολογία, το πέρασμα του Αλέξανδρου Μαλλιά συνέβαλε στο να βελτιωθεί το γόητρο της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, να προβληθεί ο Ελληνικός πολιτισμός στην πολύμορφη Αμερικανική κοινωνία και να συσφιχθούν οι διπλωματικές, στρατιωτικές, οικονομικές, επιχειρηματικές και εκπαιδευτικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Μιλώντας στην εκδήλωση της Δευτέρας ο Πρέσβης κ. Μαλλιάς ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του που βοήθησαν στην αποτελεσματική εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Αμερική την τελευταία τετραετία και τόνισε ότι εκτιμά βαθύτατα την συμβολή κάθε υφισταμένου του στην ομαδική τούτη προσπάθεια. Για τον Αλέξανδρο Μαλλιά η εκπροσώπηση της Ελλάδας στο εξωτερικό είναι μια μεγάλη τιμή και το λιγότερο που πρέπει να κάνει κανείς όταν του ανατίθεται τέτοιο έργο είναι να αφιερώνεται σε αυτό με όλες του τις δυνάμεις. Ο ίδιος ήταν διαθέσιμος κάθε ώρα της μέρας και της νύχτας και κάθε μέρα της εβδομάδας, ακόμα και σε αργίες και Σαββατοκύριακα. Παρότρυνε μάλιστα τους συνεργάτες του να κάνουμε κι αυτοί το ίδιο, τουλάχιστον όποτε το απαιτούν οι περιστάσεις.

    Το έργο του Αλέξανδρου Μαλλιά στην Ουάσιγκτον έχουν επαινέσει αξιωματούχοι της Αμερικανικής νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας καθώς επίσης οι ηγέτες της ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και επίσημοι του Ελληνικού κράτους. Σε αναγνώριση του έργου αυτού η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη ανέθεσε στον κ. Μαλλιά καθήκοντα ειδικού συμβούλου της μετά την επιστροφή του στην Αθήνα.

    Στην εκδήλωση της Δευτέρας όλοι οι συνάδελφοι του κ. Μαλλιά στην Πρεσβεία της Ελλάδας τον ευχαρίστησαν για την προσφορά του και τις θυσίες που έκανε και ευχήθηκαν σε αυτόν και την σύζυγό του ότι το καλύτερο στην Ελλάδα.

    Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς φεύγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες με την φήμη ενός των πιο δραστήριων και πιο αποτελεσματικών πρέσβεων που είχε ποτέ η Ελλάδα στην Ουάσιγκτον. Από αυτή την άποψη, για να χρησιμοποιήσουμε μια αμερικανική έκφραση, αφήνει πίσω του μεγάλα παπούτσια για να φορεθούν από οποιονδήποτε τον διαδεχθεί.

    [07] Έρευνα για την ανάπτυξη εμβολίου της νέας γρίπης

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    02-06-2009

    Με ταχύτατους ρυθμούς βιολογικά εργαστήρια εργάζονται για την ανεύρεση και δημιουργία του εμβολίου κατά της νόσου των χοίρων. Σύμφωνα με δηλώσεις του εργαστηρίου New York Medical College που βρίσκεται στην πόλη Βαλάχα, 40 μίλια βόρεια του Μανχάταν, το επιστημονικό προσωπικό τους δημιούργησε έναν πειραματικό ιό που ισχυρίζονται ότι αποτελεί τα πρωταρχικά βήματα για την δημιουργία εμβολίου. Το Kέντρο Eλέγχου Ασθενειών δεν το έχει ακόμα επιβεβαιώσει, παρόλα αυτά θεωρεί ότι ίσως αυτός ο εργαστηριακός ιός να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση του νέου ιού των χοίρων. Ο πειραματικός ιός χρειάστηκε ένα μήνα για να δημιουργηθεί και δοκιμάστηκε σε αυγά όρνιθας, όπου σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να αναπτυχθεί φυσιολογικά.

    Το βιολογικό εργαστήριο της Δρ. Ντόρις Μπούτσερ έχει στο παρελθόν δημιουργήσει και άλλα εμβόλια για την πρόληψη της απλής γρίπης, ενώ τώρα είναι σχεδόν βέβαιοι πως τα κατάφεραν και με τον ιό των χοίρων Η1Ν1. Σύμφωνα με δηλώσεις της ιδίας πολύ σύντομα θα μπορεί να αναπαραχθεί το εμβόλιο που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνεται και στα δύο χέρια και όχι στο ένα όπως γίνεται συνήθως. Υποστηρίζει πως οι πιθανότητες επιτυχίας αυξάνονται αφού μέχρι στιγμής δεν έχει μεταλλαχθεί η μορφή του ιού. Θεωρεί πως το εμβόλιο θα είναι έτοιμο για αναπαραγωγή στα μέσα Ιουλίου. 2009.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 3 June 2009 - 1:19:04 UTC