Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-05-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιβανόφ: Ιδιαίτερη προσοχή στις σχέσεις με την Ελλάδα
  • [02] Στη Δυτική Όχθη σήμερα ο Πάπας Βενέδικτος
  • [03] Πρόταση για τριπλασιασμό της βοήθειας στο Πακιστάν
  • [04] Επιθέσεις στο Αφγανιστάν
  • [05] Oι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  • [06] Έκκληση προέδρου του Πακιστάν για βοήθεια προς αμάχους
  • [07] Ομάδα Διεθνών Κρίσεων: Να καταβληθεί προσπάθεια ενσωμάτωσης των Σέρβων του Κοσυφοπεδίου

  • [01] Ιβανόφ: Ιδιαίτερη προσοχή στις σχέσεις με την Ελλάδα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    13-05-2009

    Γκιόρκι Ιβανόφ

    Νέος Πρόεδρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας από σήμερα ο Γκιόρκι Ιβανόφ που κέρδισε τις Προεδρικές Εκλογές στο δεύτερο γύρο με ποσοστό 63,14% υποστηριζόμενος από το κόμμα του πρωθυπουργού της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι.

    Σε αντίθεση όμως με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Ιβανόφ στην ομιλία του μετά την ορκωμοσία για την ανάληψη των καθηκόντων του, αναφέρθηκε στις σχέσεις ΕλλάδαςβΣκοπίων εκφράζοντας την πρόθεσή του να εμβαθύνει τις διμερείς σχέσεις στο 'πνεύμα της καλής γειτονίας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης'.

    Όπως μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ο κ. Ιβανόφ είπε μεταξύ άλλων: 'Χωρίς να παραμελήσω τις σχέσεις με όλους τους γείτονές μας θα επικεντρώσω ιδιαίτερα την προσοχή στις σχέσεις με την Ελλάδα με την οποία ανέκαθεν είμαστε γείτονες. Μοιραζόμαστε κοινές Ευρωπαϊκές αξίες και το ίδιο Ευρωπαϊκό όραμα και αντιλαμβανόμαστε τα Βαλκάνια ως την κοιτίδα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού'.

    Ο νέος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα της ονομασίας και τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης η οποία θα λαμβάνει υπόψη ζητήματα που άπτονται της εθνικής ταυτότητας της ΦΥΡΟΜ.

    Αυτή την θέση διατύπωσε στην απαντητική επιστολή του προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τον είχε συγχαρεί για την εκλογή του. Ο κ. Ιβανόφ είδε την κίνηση αυτή του Αμερικανού Προέδρου σαν ισχυρό σημάδι υποστήριξης των ΗΠΑ. Στην επιστολή του ακόμη ο κ. Ιβανόφ τονίζει ότι εκτιμά βαθύτατα τα υποστηρικτικά λόγια του κ. Ομπάμα κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και σημειώνει: 'Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον διάλογο με τους Έλληνες φίλους και γείτονες ώστε να βρούμε αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος, μια λύση που θα διαφυλάσσει την εθνική μας ταυτότητα γλώσσα και πολιτισμό'.

    [02] Στη Δυτική Όχθη σήμερα ο Πάπας Βενέδικτος

    13-05-2009

    Ο Πάπας Βενέδικτος μεταβαίνει σήμερα στη Δυτική Όχθη όπου θα συναντήσει τον πρόεδρο των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς. Ο Ποντίφικας που έχει εκφράσει υποστήριξη για την σύσταση Παλαιστινιακού κράτους θα συμμετάσχει επίσης σε πανηγυρική θεία λειτουργία στην Βηθλεέμ.

    Την Τρίτη, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας δήλωσε στους χριστιανούς της Ιερουσαλήμ ότι καταλαβαίνει τις δυσκολίες και τον πόνο που υπομένουν από τις συγκρούσεις στην περιοχή.

    Κατά τη διάρκεια ανοικτής θείας λειτουργίας την Τρίτη στην Ιερουσαλήμ ο Πάπας δήλωσε ότι η αναχώρηση των χριστιανών από την περιοχή, ειδικά των νέων, προκαλεί πνευματική πτώχευση, αλλά αποτελεί μια 'τραγική πραγματικότητα'.

    Ο Πάπας Βενέδικτος επεσήμανε ότι Εβραίοι, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί θεωρούν την Ιερουσαλήμ την πνευματική τους κατοικία, αλλά τόνισε ότι ακόμα χρειάζονται να γίνουν πολλά για να γίνει η Ιερουσαλήμ 'πόλη ειρήνης'.

    [03] Πρόταση για τριπλασιασμό της βοήθειας στο Πακιστάν

    13-05-2009

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για Αφγανιστάν και Πακιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, δήλωσε ότι η πρόταση για τον τριπλασιασμό της μη στρατιωτικής βοήθειας προς το Πακιστάν 'επιδιορθώνει', όπως είπε, προηγούμενη πολιτική που έδινε περισσότερη απ' ότι θα έπρεπε έμφαση στην στρατιωτική βοήθεια.

    Σε κατάθεση του ενώπιον αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, ο κ. Χόλμπρουκ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση Μπους είχε δώσει έμφαση 'σε λάθος θέματα' και χορηγούσε στο Πακιστάν 'ελάχιστη' βοήθεια, σε σύγκριση με την απειλή που ενέχουν οι εξτρεμιστές της περιοχής για τις ΗΠΑ. Νομοσχέδιο που έχει υποβληθεί στη Γερουσία από τους επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, Τζον Κέρρυ και Ρίτσαρντ Λούγκαρ, προτείνει τριπλασιασμό της βοήθειας προς το Πακιστάν στα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τα επόμενα 5 χρόνια.

    Ο κ. Χόλμπρουκ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν για την προώθηση θεμάτων υγείας, παιδείας, γεωργίας και τήρησης της τάξης στο Πακιστάν.

    [04] Επιθέσεις στο Αφγανιστάν

    13-05-2009

    Στο Αφγανιστάν, 11 βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν κατά κυβερνητικών κτηρίων στην ανατολική πόλη Κόστ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 9 άτομα και να τραυματιστούν 16 άλλα, απ' τις εκρήξεις και τις μάχες που επακολούθησαν. Επίσης οι αντάρτες εισέβαλαν στο γραφείο του κυβερνήτη της περιοχής και σε άλλο δημόσιο κτήριο παίρνοντας ομήρους. Αμερικανικές και Αφγανικές δυνάμεις εισέβαλαν στο κτήριο με αποτέλεσμα να σκοτώσουν τρεις αντάρτες και να απελευθερώσουν του ομήρους. Οι Ταλεμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση και επιβεβαίωσαν ότι έστειλαν 30 μαχητές τους στην Κoστ, όπου υπάρχει μεγάλη Αμερικανική στρατιωτική βάση.

    Επίσης στην επαρχία Κουντούζ του Αφγανιστάν, Αφγανικές και συμμαχικές δυνάμεις συνέλαβαν γνωστό εξτρεμιστή με διασυνδέσεις με την ηγεσία της λεγόμενης Ένωσης Ισλαμικής Τζιχάντ που εδρεύει στο Πακιστάν.

    [05] Oι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    13-05-2009

    Οι ΗΠΑ είναι μια από τις 18 χώρες που εξελέγησαν να συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Συγκεκριμένα 167 απ' τα 192 μέλη του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ της ένταξης των ΗΠΑ στο Συμβούλιο.

    Η απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα να διεκδικήσει θέση στο αποτελούμενο από 47 μέλη Συμβούλιο αποτελεί παρέκκλιση από την πολιτική της προηγούμενης Αμερικανικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση Μπους μποϋκοτάρισε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επειδή δεν είχε αναφερθεί σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σουδάν και σε άλλα σημεία του κόσμου και επειδή επέκρινε το Ισραήλ. Αλλά η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, έχει δηλώσει ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί καίριας σημασίας στοιχείο της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

    Η πρέσβης των ΗΠΑ στα Η. Ε. Σούζαν Ράις, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι ικανοποιημένες από τη μεγάλη υποστήριξη που έτυχαν κατά την ψηφοφορία.

    [06] Έκκληση προέδρου του Πακιστάν για βοήθεια προς αμάχους

    13-05-2009

    Ασίφ Αλί Ζαρντάρι και Μπαν Κι Μούν

    Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα απηύθυνε ο πρόεδρος του Πακιστάν, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, για την χορήγηση βοήθειας προς τους ένα και πλέον εκατομμύριο αμάχους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα χωριά τους στο βορειοδυτικό Πακιστάν, λόγω των μαχών με τους Ταλεμπάν.

    Μετά από συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μούν, ο κ. Ζαρντάρι έκανε έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια προς τους εκτοπισμένους.

    Από τη πλευρά του, ο κ. Μπαν εξέφρασε σοβαρότατη ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στο βορειοδυτικό Πακιστάν και επεσήμανε ότι τα ΗΕ είναι έτοιμα να χορηγήσουν βοήθεια στους πρόσφυγες, αλλά ζήτησε απ' τον κ. Ζαρντάρι να λάβει κάθε μέτρο για την προστασία των αμάχων.

    Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν οι μάχες του Πακιστανικού στρατού με τους Ταλεμπάν στην κοιλάδα Σουάτ. Πακιστανικά ελικόπτερα τοποθέτησαν στρατεύματα πίσω από θέσεις των Ταλεμπάν στην απομακρυσμένη περιοχή Πιοτσάρ, όπου πιστεύεται ότι βρίσκεται το κρησφύγετο του διοικητή των Ταλεμπάν, Μαουλάνα Φαζλούλα.

    Ο Πακιστανικός στρατός δηλώνει ότι 751 εξτρεμιστές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των επιχειρήσεων στη περιοχή την περασμένη εβδομάδα.

    [07] Ομάδα Διεθνών Κρίσεων: Να καταβληθεί προσπάθεια ενσωμάτωσης των Σέρβων του Κοσυφοπεδίου

    13-05-2009

    Ο πρόεδρος της Σερβίας σε επίσκεψη στους Σέρβους του Κοσόβου

    Η Ομάδα Διεθνών Κρίσεων, που δραστηριοποιείται σε 60 χώρες που αντιμετωπίζουν κρίσεις, δηλώνει ότι το Κόσοβο χρειάζεται να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να πείσει την Σερβική μειονότητα του ότι το μέλλον της είναι ασφαλές, αν σταθεροποιηθεί η ανεξαρτησία της περιοχής.

    Νέα έκθεση της Ομάδας αναφέρει ότι δίνεται μια πραγματική ευκαιρία στην ηγεσία του Κοσυφοπεδίου, τη στιγμή που αποτυγχάνουν οι προσπάθειες του Βελιγραδίου να αποθαρρύνει την ενσωμάτωση των Σέρβων στα θεσμικά όργανα του Κοσόβου.

    Η Ομάδα Διεθνών Κρίσεων αναφέρει ότι παρά τις εκκλήσεις της Σερβίας για μποϋκοτάζ, όλο και περισσότεροι Σέρβοι του Κοσυφοπεδίου χρησιμοποιούν τις δημόσιες υπηρεσίες και αναζητούν εργασία στο Κόσοβο. Η Ομάδα ζητά απ' τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενθαρρύνει το διάλογο μεταξύ της Πρίστινας και του Βελιγραδίου σε θέματα που αφορούν τους Σέρβους του Κοσόβου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 14 May 2009 - 1:18:21 UTC