Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-05-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποκαθίσταται σταδιακά η ομαλότητα στο Μεξικό μετά την νέα γρίπη
  • [02] Νέος επικεφαλής Αμερικανικών και Νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν
  • [03] Μαζική έξοδος αμάχων από βορειοδυτικό Πακιστάν
  • [04] Νετανιάχου: Ελπίδα για επανέναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών
  • [05] Επισκευές στο τηλεσκόπιο Χάμπλ
  • [06] Απελευθερώθηκε η Ροξάνα Σαμπέρι

  • [01] Αποκαθίσταται σταδιακά η ομαλότητα στο Μεξικό μετά την νέα γρίπη

    12-05-2009

    Δεκάδες χιλιάδες παιδιά του δημοτικού σχολείου στο Μεξικό επέστρεψαν στις τάξεις τους μετά την εντολή των αρχών για αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των σχολείων που είχαν σταματήσει τα μαθήματα στα πλαίσια των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού Η1Ν1 της νέας γρίπης. Στα μαθήματα τους επέστρεψαν και οι μαθητές των γυμνασίων και οι φοιτητές. Πάντως δεν έχουν αρχίσει ακόμη τα μαθήματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας σε 6 πολιτείες του Μεξικού.

    Από τη πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει ότι το Μεξικό είναι μια από τις 30 χώρες με επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης των χοίρων. Εκτός απ' τους 56 νεκρούς στο Μεξικό, οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει 3 θανάτους απ' την ασθένεια. Από ένα θάνατο από την νέα γρίπη έχουν επίσης ανακοινώσει ο Καναδάς και η Κόστα Ρίκα. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών στις ΗΠΑ δηλώνει ότι έχουν επιβεβαιωθεί 2.600 κρούσματα της νόσου σε 44 Αμερικανικές πολιτείες.

    [02] Νέος επικεφαλής Αμερικανικών και Νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν

    12-05-2009

    Ντέηβιντ Μακήρναν

    Η κυβέρνηση Ομπάμα αποφάσισε την αντικατάσταση του διοικητή των Αμερικανικών και Νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγού Ντέηβιντ Μακήρναν. Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι ζήτησε απ' τον στρατηγό Μακήρναν να παραιτηθεί για να επιτρέψει σε νέο στρατιωτικό ηγέτη να εφαρμόσει την νέα Αμερικανική στρατηγική για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Ο κ. Γκέιτς ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τον στρατηγό Στάνλυ Μακρύσταλ για την θέση. Ο στρατηγός Μακρύσταλ υπηρέτησε πρόσφατα διοικητής των ειδικών επιχειρήσεων του Αμερικανικού στρατού.

    Ο κ. Γκέιτς ευχαρίστησε τον αποχωρούντα στρατηγό Μακήρναν για την μακροχρόνια προσφορά του στις Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και επεσήμανε ότι δεν απομακρύνεται λόγω κάποιου λάθους του, αλλά γιατί η νέα στρατηγική χρειάζεται και νέο τρόπο

    Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ κατηγόρησαν τους Ταλεμπάν ότι χρησιμοποίησαν λευκό φώσφορο κατά τη διάρκεια επιθέσεων στο ανατολικό Αφγανιστάν.

    Την Δευτέρα, οι Αμερικανικές δυνάμεις αποχαρακτήρισαν έγγραφα σύμφωνα με τα οποία τουλάχιστον σε 38 περιπτώσεις εξτρεμιστές χρησιμοποίησαν λευκό φώσφορο ή όπλα που περιείχαν λευκό φώσφορο. Οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν έδωσαν πληροφορίες για άλλες έξη ακόμη περιπτώσεις. Ανεξάρτητη επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων διερευνά αν λευκός φώσφορος χρησιμοποιήθηκεσε μάχη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των Aμερικανικώνδυνάμεων και των Ταλεμπάν στη δυτική επαρχία Φαράχ, που έχασαν τη ζωή τους πολλοί άμαχοι.

    [03] Μαζική έξοδος αμάχων από βορειοδυτικό Πακιστάν

    12-05-2009

    Εκατοντάδες χιλιάδες Πακιστανοί συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να αποφύγουν τις μάχες μεταξύ των Ταλεμπάν και του Πακιστανικού στρατού στα βορειοδυτικά της χώρας, ενώ η Υπηρεσία Προσφύγων των ΗΕ ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει στη περιοχή 120 τόνους έκτακτης βοήθειας για τους πρόσφυγες. Επίσης προσωρινά καταλύματα στη περιοχή έχουν ήδη γεμίσει με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να μην έχει που να μείνει.

    Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα χορηγήσουν έκτακτη βοήθεια 4,9 εκατομμυρίων δολαρίων στις εκτοπισμένες οικογένειες.

    Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι σφοδρές μάχες στην κοιλάδα Σουάτ και στην κύρια πόλη της περιοχής την Μινγκόρα, καθώς και στις γειτονικές περιοχές Μπουνέρ και Ντίρ της επαρχίας Μαλακάντ. Το Υπουργείο Εσωτερικών του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι περίπου 700 εξτρεμιστές έχουν σκοτωθεί από την περασμένη εβδομάδα που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις, αλλά η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη από ανεξάρτητη πηγή.

    [04] Νετανιάχου: Ελπίδα για επανέναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών

    12-05-2009

    Β. Νετανιάχου και Χ. Μουμπάρακ

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, εξέφρασε την ελπίδα για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Σε κοινή συνέντευξη τύπου στο Σαρμ Ελ Σεΐχ της Αιγύπτου με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, ο κ. Νετανιάχου επεσήμανε ότι θέλει την ειρηνική συνύπαρξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων με ελπίδες για ασφάλεια και ευημερία.

    Παράλληλα στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ ζήτησε απ' το Κουαρτέτο για την Μέση Ανατολή να συνεχίσει να εργάζεται για την επίτευξη μιας περιεκτικής, δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Μεσανατολικού προβλήματος. Το Συμβούλιο Ασφάλειας υιοθέτησε κείμενο που συνέταξε η Ρωσία και το οποίο επαναλαμβάνει ότι το όραμα της διεθνούς κοινότητας για την περιοχή περιλαμβάνει δύο χώρες το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, που θα συνυπάρχουν ειρηνικά και με ασφάλεια μέσα σε διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα.

    Στο μεταξύ, ο Πάπας Βενέδικτος ζήτησε και αυτός την σύσταση δύο κρατών που θα συνυπάρχουν ειρηνικά στη Μέση Ανατολή. Στη διάρκεια ομιλίας του στο Τελ Αβίβ ο Ποντίφικας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ζήτησε απ' όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να διερευνήσουν κάθε πιθανή επιλογή για την εξεύρεση λύσης έτσι ώστε 'και οι δύο λαοί να ζήσουν ειρηνικά στην δική τους χώρα', όπως είπε με ασφάλεια και 'διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα'.

    Ο Πάπας επισκέφτηκε επίσης το μνημείο Γιάντ Βασέμ στην Ιερουσαλήμ για τα θύματα του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος απ' τους Ναζί. Κατά την ομιλία του ο Ποντίφικας επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ αυτά τα θύματα, ή να αρνηθούμε και να υποβιβάσουμε την θυσία τους.

    [05] Επισκευές στο τηλεσκόπιο Χάμπλ

    12-05-2009

    Το διαστημικό λεωφορείο Ατλαντίς και το επταμελές πλήρωμα του βρίσκονται στο διάστημα σε αποστολή για την επισκευή του διαστημικού τηλεσκοπίου Χάμπλ.Η ΝΑΣΑ χαρακτήρισε την εκτόξευση του Ατλαντίς από το Διαστημικό Κέντρο Κέννεντυ στη Φλόριντα, 'τέλεια' και ανακοίνωσε ότι το πλήρωμα του Διαστημικού Λεωφορείου θα πραγματοποιήσει 5 διαστημικούς περιπάτους για την εγκατάσταση νέων καμερών και εξοπλισμού στο τηλεσκόπιο Χάμπλ.

    Στη διάρκεια της 11ήμερης αποστολής θα επισκευαστούν επίσης ορισμένα επιστημονικά όργανα.Στόχος των επισκευών είναι να παραταθεί η λειτουργία του τηλεσκοπίου επί τουλάχιστον 5 χρόνια ακόμη.

    [06] Απελευθερώθηκε η Ροξάνα Σαμπέρι

    12-05-2009

    Αφέθηκε ελεύθερη η Αμερικανίδα δημοσιογράφος, Ροξάνα Σαμπέρι, από τις φυλακές Εβίν της Τεχεράνης, όπου βρισκόταν από τον Ιανουάριο, μετά από μετατροπή της ποινής της σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε ικανοποίηση για την 'ανθρωπιστική ενέργεια' του Ιράν, αλλά επεσήμανε οι ΗΠΑ εξακολουθούν να τονίζουν ότι η κ. Σαμπέρι είναι αθώα των κατηγοριών.

    Ο συνήγορος υπεράσπισης της Αμερικανίδας δημοσιογράφου δήλωσε στη ΦΤΑ ότι ένα απ' τα κύρια επιχειρήματα του κατά την έφεση της υπόθεσης ήταν ότι: αφού το Ιράν δηλώνει πως δεν εχθρεύεται καμία χώρα, οι κατηγορίες ότι η κ. Σαμπέρι συνεργάζεται με εχθρικές προς την Τεχεράνη κυβερνήσεις δεν ευσταθούν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 13 May 2009 - 1:18:18 UTC