Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-02-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιοδεία Κλίντον σε χώρες της Ασίας
  • [02] Tην Τρίτη υπογράφεται το πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας
  • [03] Ολοκληρώνεται η περιοδεία Χόλμπρουκ στη Νότια Ασία
  • [04] Η απελευθέρωση στρατιώτη προϋπόθεση για άνοιγμα συνόρων με Γάζα
  • [05] Αυστηρά μέτρα ασφάλειας στην Καρμπάλα
  • [06] Επ' άπειρον στην εξουσία ο Τσάβεζ
  • [07] Έλλειψη εμπιστοσύνης σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

  • [01] Περιοδεία Κλίντον σε χώρες της Ασίας

    16-02-2009

    H υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον.

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, αναχώρησε για την Ασία στα πλαίσια της πρώτης της περιοδείας στο εξωτερικό, με την ιδιότητα της Υπουργού Εξωτερικών. Η κ. Κλίντον θα επισκεφτεί την Ιαπωνία, την Ινδονησία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα για να εκφράσει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης Ομπάμα για τη περιοχή, καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει πρόοδο στις προσπάθειες για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας και την σταθεροποίηση της διεθνούς οικονομίας.

    Η κ. Κλίντον θα επισκεφτεί σήμερα το Τόκιο. Στα πλαίσια της επίσκεψης της στην Ιαπωνία, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών θα υπογράψει και συμφωνία για την μεταφορά 8 χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτικών από την Ιαπωνία στην νήσο Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό.

    Στην Ινδονησία, η κ. Κλίντον θα επιδιώξει στενότερη συνεργασία με τα 10 μέλη της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας και θα ζητήσει απ' τις χώρες αυτές θα καταβάλλουν προσπάθειες για την βελτίωση του μητρώου της Βιρμανίας στο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Στην Κίνα, η κ. Κλίντον θα επιδιώξει διεύρυνση των διμερών σχέσεων, πέραν του οικονομικού και εμπορικού τομέα. Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι μια εποικοδομητική Σινο-Αμερικανική σχέση συνεργασίας είναι κρίσιμης σημασίας για την ειρήνη και την ευημερία.

    [02] Tην Τρίτη υπογράφεται το πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας

    16-02-2009

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα

    Ο εκπρόσωπος τύπου του προέδρου Ομπάμα, Ρόμπερτ Γκίμπς, δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα υπογράψει τη Τρίτη στο Ντένβερ του Κολοράντο, το πακέτο αναθέρμανσης της οικονομίας, ύψους 787 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά προειδοποίησε ότι ενδεχομένως η οικονομία να επιδεινωθεί πριν τελικά βελτιωθεί.Η τελευταία κατακόρυφη αύξηση του ποσοστού ανεργίας, επεσήμανε ο κ. Γκίμπς, δείχνει ότι δεν έχει τελειώσει η πτωτική πορεία της οικονομίας.Πάντως τόσο ο κ. Γκίμπς, όσο ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Ντέιβιντ ¶ξελροντ, δήλωσαν ότι η κυβέρνηση Ομπάμα πιστεύει πως ο Αμερικανικός λαός θα δει σύντομα το θετικό αντίκτυπο του πακέτου ενίσχυσης της οικονομίας. Η επίδραση του οικονομικού πακέτου θα είναι εμφανής καθώς θα αρχίζουν να υλοποιούνται τα προγράμματα έργων υποδομής σ' ολόκληρη τη χώρα, επεσήμανε ο κ. ¶ξελροντ.

    Πάντως υπάρχουν και επικριτές του νομοσχεδίου.Ο πρώην προεδρικός υποψήφιος και αντίπαλος του Προέδρου Ομπάμα, Ρεπουμπλικανός Τζον Μακέην, δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος υπαναχώρησε των υποσχέσεων του περί συνεργασίας των δύο κομμάτων στην έγκριση του νομοσχέδιου ενίσχυσης της οικονομίας.

    [03] Ολοκληρώνεται η περιοδεία Χόλμπρουκ στη Νότια Ασία

    16-02-2009

    Συνάντηση Χόλμπρουκ και Καρζάι στην Καμπούλ.

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, Ρίτσαρντ Χολμπρουκ, βρίσκεται στην Ινδία, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Νότια Ασία.

    Ο κ. Χόλμπρουκ έφτασε αργά την Κυριακή το βράδυ στο Νέο Δελχί όπου σήμερα πρόκειται να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας καθώς και τον σύμβουλο για θέματα Eθνικής Aσφάλειας. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι οι εξτρεμιστές που χρησιμοποιούν για βάση τους το Πακιστάν και τους οποίους η Ινδία θεωρεί υπεύθυνους για τις επιθέσεις στο Μουμπάι.

    Προηγούμενος σταθμός του κ. Χόλμπρουκ ήταν η Καμπούλ όπου είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι. Μετά τη συνάντηση ο κ. Καρζάι ανακοίνωσε ότι πρόκειται να στείλει στην Ουάσιγκτον τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας του για να συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται στα πλαίσια της επανεξέτασης της πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή.

    [04] Η απελευθέρωση στρατιώτη προϋπόθεση για άνοιγμα συνόρων με Γάζα

    16-02-2009

    Eχούντ Ολμέρτ

    O Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι η απελευθέρωση του στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, που συνελήφθη από Παλαιστίνιους εξτρεμιστές σε διασυνοριακή έφοδο πριν δύο χρόνια, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Ισραηλινή κυβέρνηση.

    Σε ομιλία του τη Κυριακή στην Ιερουσαλήμ, ο κ. Ολμέρτ επεσήμανε ότι ο Σαλίτ θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος πριν ανοίξουν τα σύνορα με τη Γάζα.Η Χαμάς ζητά το άνοιγμα τον συνόρων στην πρώτη φάση της εφαρμογής συμφωνίας μακροπρόθεσμης εκεχειρίας και δηλώνει ότι η απελευθέρωση του Σαλίτ θα πρέπει να ακολουθήσει στα πλαίσια ξεχωριστής ανταλλαγής αιχμαλώτων.

    Ο αξιωματούχος της Χαμάς, Αλί Μπαρακέχ, δήλωσε ότι η Χαμάς προτιμά την εκεχειρία, αλλά συνεχίζει να διατηρεί πολλούς πυραύλους και είναι έτοιμη να πολεμήσει αν χρειαστεί. Από την πλευρά του ο Ισραηλινός Υπουργός, Σαλόμ Σιμχόν, δήλωσε ότι αν η Χαμάς δεν αντελήφθη το μήνυμα την πρώτη φορά, το Ισραήλ είναι έτοιμο να εξαπολύσει και νέες επιχειρήσεις στη Γάζα.

    [05] Αυστηρά μέτρα ασφάλειας στην Καρμπάλα

    16-02-2009

    Οι Ιρακινές αρχές επέβαλαν αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας γύρω απ' την ιερή για τους Σιίτες πόλη Καρμπάλα, καθώς χιλιάδες προσκυνητές συγκεντρώνονται για το τέλος της θρησκευτικής γιορτής Αρμπαΐν, που φέτος σημαδεύτηκε από πολλαπλές πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας. 30 χιλιάδες αστυνομικοί έχουν σταλεί στη Καρμπάλα, συμπεριλαμβανομένων και γυναικών αστυνομικών που έχουν επωμισθεί το έργο της ψηλάφησης γυναικών προσκυνητών.

    Εξάλλου, οι Ιρακινές αρχές συνέλαβαν ύποπτο εξτρεμιστή της Αλ Κάιντα κοντά στη Φαλούτζα. Ο αστυνομικός διοικητής της επαρχίας Ανμπάρ δήλωσε ότι ο ύποπτος, ονόματι Σαντί Ναγίφ, είναι υπεύθυνος για δολοφονίες Σιιτών.

    [06] Επ' άπειρον στην εξουσία ο Τσάβεζ

    16-02-2009

    Oύγκο Τσάβεζ

    Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβεζ, κέρδισε το δημοψήφισμα της Κυριακής που προβλέπει άρση των περιορισμών στην θητεία του προέδρου, και του επιτρέπει να παραμείνει στην εξουσία επ' άπειρον, με την προϋπόθεση ότι θα κερδίζει τις εκάστοτε εκλογές. Με καταμετρημένες όλες σχεδόν τις ψήφους, το 54% των ψηφοφόρων υποστήριξε την πρόταση Τσάβεζ. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων άρχισαν οι πανηγυρισμοί στους δρόμους του Καράκας. Ο κ. Τσάβεζ, που πρωτοεξελέγη το 1998, χαρακτηρίζει την έγκριση της πρότασης απαραίτητη γιατί, όπως είπε, χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την μεταμόρφωση του καθεστώτος σε σοσιαλιστικό. Επικριτές της πρότασης δηλώνουν ότι μοναδικό μέλημα του Ούγκο Τσάβεζ είναι η παραμονή του στην εξουσία.

    [07] Έλλειψη εμπιστοσύνης σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    16-02-2009

    K. Kαραμανλής

    H μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας αποτυπώνεται με χαρακτηριστικό τρόπο σε νέα δημοσκόπηση της Πάμπλικ Ίσιου.

    Σύμφωνα με την έρευνα το 49% των ερωτηθέντων εκτιμά πως ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν επαρκώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Συγκεκριμένα στο ερώτημα ποια είναι η καλύτερη κυβέρνηση το 24% επιλέγει το ΠΑΣΟΚ και το 22% τη ΝΔ.

    Επίσης στο ερώτημα ποια είναι η επόμενη κυβέρνηση που θα επιθυμούσαν οι πολίτες, το 23% απαντά μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ β ΣΥΡΙΖΑ, το 19% αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ και το 12% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

    Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων ο πρώην υπουργός Γεράσιμος Αρσένης δήλωσε ότι 'το εκλογικό σώμα πρέπει να αποφασίσει τι κυβέρνηση θέλει και ποιος θέλει να κυβερνά'.

    Στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 38,5% η ΝΔ 34, ο ΣΥΡΙΖΑ 10, το ΚΚΕ 8,5, ο ΛΑOΣ 4,5 ενώ στη Βουλή μπαίνουν και οι Οικολόγοι με 3,5%.

    Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι παρά το γεγονός ότι ΠΑΣΟΚ φαίνεται να προηγείται στην πρόθεση ψήφου και την παράσταση νίκης ο Κώστας Καραμανλής εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός έναντι του Γιώργου Παπανδρέου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 17 February 2009 - 2:18:23 UTC