Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-12-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντίθετη η Γερουσία στην βοήθεια προς τις βιομηχανίες αυτοκινήτων
  • [02] Νέο κέντρο επισκεπτών στο Καπιτώλιο
  • [03] Γκέιτς: Περισσότεροι στρατιώτες στο Αφγανιστάν απ' το νέο έτος
  • [04] O Τόμ Ντάσλ επικεφαλής της προσπάθειας αναμόρφωσης του συστήματος υγείας
  • [05] Μέτρα κατά Ισλαμικής φιλανθρωπικής οργάνωσης στο Πακιστάν
  • [06] Η πιο πολύνεκρη επίθεση στο Ιράκ απ' τον Ιούνιο
  • [07] Σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • [08] Μείωση της χρήσης ναρκωτικών από νέους στις ΗΠΑ

  • [01] Αντίθετη η Γερουσία στην βοήθεια προς τις βιομηχανίες αυτοκινήτων

    12-12-2008

    Η Αμερικανική γερουσία απειλεί να μπλοκάρει πακέτο βοήθειας προς την βιομηχανία αυτοκίνητων παρόλο που η φθίνουσα οικονομική κατάσταση προκαλεί περικοπή θέσεων εργασίας.

    Οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας επέκριναν έντονα το ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων πακέτο ενίσχυσης της αυτοκινητοβιομηχανίας και αγνόησαν αιτήματα του Πρόεδρου Μπους αλλά και του νεοεκλεγέντος προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να εγκρίνουν το σχέδιο.

    Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μίτς Μακόνελ, δήλωσε ότι το σχέδιο δεν είναι αρκετά αυστηρό για τις τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής, Ντέηβιντ Βίττερ, δήλωσε ότι οι βιομηχανίες αυτοκινήτων θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα μειώσουν το κόστος τους και θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα τους.

    Στο μεταξύ, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι αυξήθηκαν κατά 58 χιλιάδες οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας φθάνοντας τις 573 χιλιάδες. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων για επίδομα ανεργίας τα τελευταία 26 χρόνια.

    Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέηνα Περίνο, δήλωσε ότι η Αμερικανική οικονομία θα πληγεί ακόμη περισσότερο από την περικοπή ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας αν καταρρεύσει έστω και μία από τις τρεις βιομηχανίες αυτοκινήτων.

    [02] Νέο κέντρο επισκεπτών στο Καπιτώλιο

    ¶ννα Καραγιαννοπούλου

    Oυάσιγκτον

    12-12-2008

    Δείτετο ρεπορτάζ για το Νέο κέντρο επισκεπτών στο Καπιτώλιο - Download (WM)

    Δείτετο ρεπορτάζ για το Νέο κέντρο επισκεπτών στο Καπιτώλιο

    - Watch (WM)

    Το κτήριο του Αμερικανικού Καπιτωλίου απέκτησε καινούργιο κέντρο επισκεπτών. Μετά από καθυστέρηση 4 ετών και 360 εκατομμύρια δολάρια εκτός προϋπολογισμού, το νέο κέντρο αποτελεί την μεγαλύτερη υπόγεια επέκταση του ιστορικού αυτού κτηρίου εδώ και 215 χρόνια.

    Η τελετή εγκαινίων του κέντρου επισκεπτών του Καπιτωλίου πραγματοποιήθηκε υπό αυστηρά μέτρα ασφάλειας και με συγκεκριμένο αριθμό προσκεκλημένων που χαιρέτησαν προσωπικότητες του Κογκρέσου, όπως η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόσι.

    Τζέημς Μπίλλινγκτον

    Ο διευθυντής της βιβλιοθήκης του Κογκρέσου, Τζέημς Μπίλλινγκτον, πρωτοστάτησε των εγκαινίων του κέντρου. 'Όχι μόνο θα βελτιώσει την εμπειρία των επισκεπτών του Καπιτωλίου', δήλωσε ο κ. Μπίλλινγκτον 'αλλά θα τους εμπνεύσει και θα τους ενημερώσει για το ρόλο του Κογκρέσου στο πολιτικό μας σύστημα και τα σημαντικά του επιτεύγματα τα τελευταία 200 χρόνια'.

    Το νέο κέντρο επισκεπτών του Καπιτωλίου εκτείνεται σε 52 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, σε τρία επίπεδα υπογείως και κόστισε συνολικά πάνω από 600 εκατομμύρια δολάρια. Στην εντυπωσιακή κύρια αίθουσα του κέντρου δεσπόζει αντίγραφο του αγάλματος της Ελευθερίας που βρίσκεται και στην κορυφή του χαρακτηριστικού τρούλου του κτηρίου.

    Στήβεν ¶ϊερς

    Ο υπεύθυνος για τις αρχιτεκτονικές αλλαγές στο ιστορικό κτήριο του Καπιτωλίου, Στήβεν ¶ϊερς, ξενάγησε τους δημοσιογράφους στο νέο κέντρο επισκεπτών γεμάτο με προθήκες, φωτογραφίες και μακέτες του επιβλητικού λευκού κτηρίου που στεγάζει την νομοθετική εξουσία των ΗΠΑ.

    Εκτός από τις αίθουσες εκθεμάτων το κέντρο επισκεπτών του Καπιτωλίου περιλαμβάνει επίσης δύο θεατρικές αίθουσες, κατάστημα αναμνηστικών και δώρων και εστιατόριο.

    Επίσης περιλαμβάνει λεπτομερή διάγραμμα του γνωστού τρούλου του κτηρίου. Οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται απ' το γεγονός ότι ο τρούλος αποτελείται από δύο επίπεδα και ότι μπορεί κανείς να ανεβεί μέχρι την κορυφή του.

    'Βλέπουμε τη θαυμάσια κατασκευή του εσωτερικού και του εξωτερικού τρούλου' τονίζει ο κ. ¶ϊερς 'και πως μπορεί κανείς να ανεβεί πάνω από τον θόλο και να φτάσει μέσα στο άγαλμα της ελευθερίας'.

    Τρία εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται το κτήριο του Αμερικανικού Καπιτωλίου κάθε χρόνο. Αναμένεται ότι το νέο αυτό εντυπωσιακό κέντρο επισκεπτών θα αποτελέσει έναν ακόμη πόλο έλξης στο ιστορικό αυτό κτήριο της Ουάσιγκτον.

    [03] Γκέιτς: Περισσότεροι στρατιώτες στο Αφγανιστάν απ' το νέο έτος

    12-12-2008

    Ο Αμερικανός Υπουργός ¶μυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι το Πεντάγωνο στοχεύει στην αποστολή χιλιάδων ακόμη στρατιωτών στο Αφγανιστάν στις αρχές του νέου έτους. Ο διοικητής των Αμερικανικών και Νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Ντέηβιντ Μακίρναν, έχει ζητήσει άλλες περίπου 20 χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες επιπροσθέτως των 32 χιλιάδων που βρίσκονται ήδη στη περιοχή.

    Η πρώτη ταξιαρχία θα αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν τον Ιανουάριο, ενώ ο κ. Γκέιτς δήλωσε ότι τουλάχιστον άλλες δύο ταξιαρχίες θα μεταβούν εκεί αργότερα, και ζήτησε και πάλι απ' τους Νατοϊκούς συμμάχους να αποστείλουν περισσότερες δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Ο στρατηγός Μακίρναν επεσήμανε ότι ο Αφγανικός στρατός θα χρειαστεί 3 με 4 χρόνια για να μπορέσει να ενεργήσει ανεξάρτητα.

    [04] O Τόμ Ντάσλ επικεφαλής της προσπάθειας αναμόρφωσης του συστήματος υγείας

    12-12-2008

    Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε και επίσημα τον διορισμό του πρώην Γερουσιαστή Τομ Ντάσλ, στο αξίωμα του υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών.

    Σε συνέντευξη τύπου στο Σικάγο, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι ο κ. Ντάσλ θα τεθεί και επικεφαλής ειδικού γραφείου του Λευκού Οίκου για θέματα μεταρρύθμισης του ιατροφαρμακευτικού συστήματος. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ επεσήμανε ότι ο κ. Ντάσλ θα ηγηθεί προσπαθειών για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή πλάνου αναμόρφωσης του συστήματος υγείας.

    Από τη πλευρά του, ο κ. Ντάσλ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι υπέρογκο και η ύπαρξη ανασφάλιστων 'απαράδεκτη' και τόνισε ότι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος θα συντελέσει στην βελτίωση και της οικονομίας.

    [05] Μέτρα κατά Ισλαμικής φιλανθρωπικής οργάνωσης στο Πακιστάν

    12-12-2008

    Χαφίζ Μοχάμεντ Σαήντ

    Οι Πακιστανικές αρχές κινούνται προς την διάλυση γνωστής Ισλαμικής φιλανθρωπικής οργάνωσης με διασυνδέσεις με εξτρεμιστική οργάνωση που, σύμφωνα με την Ινδία, ευθύνεται για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μουμπάι. Η Πακιστανική αστυνομία απαγόρευσε την λειτουργία της οργάνωσης Τζαμμάτ Ούντ Ντάγουα, κλείνοντας τα γραφεία της, παγώνοντας τα περιουσιακά της στοιχεία και θέτοντας τον ηγέτη της υπό κατ' οίκον περιορισμό.

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ έχει ήδη χαρακτηρίσει την φιλανθρωπική οργάνωση ως τρομοκρατική και βιτρίνα της εξτρεμιστικής οργάνωσης Λασκάρ Ε Τάιμπα, η οποία κατηγορείται απ' την Ινδία για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μουμπάι.

    Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, δήλωσε στον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Νεγκροπόντε, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη περιοχή, ότι το Πακιστάν θα τηρήσει τις 'διεθνείς του δεσμεύσεις' και θα συμμορφωθεί με την απόφαση των ΗΕ. Αλλά ο ηγέτης της οργάνωσης, Χαφίζ Μοχάμεντ Σαήντ, δήλωσε ότι θα ζητήσει απ' τα ΗΕ να επανεξετάσουν την απόφαση τους και διέψευσε ότι η φιλανθρωπική του οργάνωση έχει οποιαδήποτε διασύνδεση με εξτρεμιστικά στοιχεία.

    [06] Η πιο πολύνεκρη επίθεση στο Ιράκ απ' τον Ιούνιο

    12-12-2008

    Στο Ιράκ, βομβιστής αυτοκτονίας έπληξε εστιατόριο γεμάτο από θαμώνες κοντά στο Κιρκούκ σκοτώνοντας τουλάχιστον 25 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 100, συμπεριλαμβανομένων Κούρδων και Αράβων αξιωματούχων. Οι αξιωματούχοι δειπνούσαν στο εστιατόριο μετά από συνεδρίαση που αποσκοπούσε στην γεφύρωση των διαφορών τους.

    Αξιωματούχοι δήλωσαν στην ΦτΑ ότι μέλος της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν συγκαταλέγεται μεταξύ των νεκρών. Πρόκειται για την σοβαρότερη επίθεση στο Ιράκ από τον Ιούνιο.

    [07] Σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    Μαίρη Παραπονιάρη

    AΘήνα

    12-12-2008

    Με τα συλλαλητήρια και τις μαθητικές πορείες να συνεχίζονται στους δρόμους της Αθήνας του Πειραιά της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων, τις καταλήψεις σχολείων και Πανεπιστημίων τις μικροταραχές ανάμεσα στην αστυνομία και τους αντιεξουσιαστές και με τίτλο στην εφημερίδα Le Monde, 'Ακυβέρνητο καράβι η Ελλάδα' έφθασε στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για την Σύνοδο Κορυφής που άρχισε το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

    Η στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας με ποσό 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει προτείνει η Κομισιόν για να αντιμετωπισθεί η ύφεση και οι συνέπειες των κλιματικών αλλαγών είναι τα δύο μεγάλα θέματα που πρέπει να συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και να καταλήξουν σε συμφωνία, γιατί 'η Ευρώπη δεν έχει σήμερα άλλη επιλογή', όπως τόνισε ο Νικολά Σαρκοζύ. Ήδη πριν καν αρχίσει στις 7 το απόγευμα η Σύνοδος, έγινε γνωστό ότι συμφωνήθηκε, με ορισμένες παραχωρήσεις, να επαναλάβει η Ιρλανδία την ψηφοφορία για την κύρωση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο, που την είχε απορρίψει.

    Το θέμα των κλιματικών αλλαγών είναι το πρώτο που συζητείται απόψε και το πρωί θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή οικονομία.

    Κώστας Καραμανλή

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έκανε δηλώσεις μετά την έξοδο του το απόγευμα από την τακτική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τονίζοντας ότι σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπίσει την διεθνή κρίση. 'Οφείλουμε να ανταποκριθούμε συλλογικά, να ενισχύσουμε τον συντονισμό των εθνικών μας δράσεων και παρεμβάσεων' είπε ο κ. Καραμανλής. ' Προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσουμε τα κοινωνικά στρώματα, τις κοινωνικές ομάδες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, να διατηρήσουμε όσο είναι δυνατόν την αναπτυξιακή δυναμική και να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας'.

    Το κλίμα ήταν μάλλον βαρύ από την αρχή της Συνόδου καθώς η διαφωνία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας έχει ήδη εκδηλωθεί με τη κ. Μέρκελ να θεωρεί ότι είναι υπερβολική η αύξηση των κρατικών δαπανών για την τόνωση της ανάπτυξης.

    Αν και το οικονομικό πακέτο ανάκαμψης δεν θεωρείται και αρκετό , σύμφωνα με τον Επίτροπο Χοακίμ Αλμούνια η ανάκαμψη δεν θα φανεί πριν το τέλος του 2009, ενώ σύμφωνα με τον Ζαν Κλώντ Γιούνγκερ θα εμφανιστεί το 2011.

    Ένα από τα μέτρα πάντως που συμπεριλαμβάνονται στα συμπεράσματα και θα υιοθετηθούν, ευνοεί την Ελλάδα γιατί προβλέπει την επιτάχυνση των προκαταβολών προς τα κράτη-μέλη από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

    Έτσι για την Ελλάδα η επιτάχυνση αυτή θα φέρει 400 εκατομμύρια ευρώ το 2009 ενώ συνολικά μέχρι το 20013 θα εισπράξει 20,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

    [08] Μείωση της χρήσης ναρκωτικών από νέους στις ΗΠΑ

    12-12-2008

    Ο πρόεδρος Μπούς εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα έρευνας που δείχνουν ότι το ποσοστό νεαρών Αμερικανών που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών μειώθηκε κατά 25% από το 2001.

    Σε ειδική συνάντηση στο Λευκό Οίκο ο κ. Μπούς ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Η στρατηγική για την καταπολέμηση των ναρκωτικών με τον περιορισμό της ζήτησης, την παρεμπόδιση της προσφοράς και την χορήγηση βοήθειας στους ναρκομανείς έχει επιφέρει αποτελέσματα, επεσήμανε ο κ. Μπούς.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 13 December 2008 - 9:56:23 UTC