Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-12-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άλλη μία μέρα ταραχών στην Αθήνα
  • [02] Εγκρίθηκε πακέτο βοήθειας για τη βιομηχανία αυτοκινήτων
  • [03] Νέοι διορισμοί Ομπάμα
  • [04] Παραίτηση του κυβερνήτη του Ιλινόις
  • [05] Ταλάτ: Mε αργό ρυθμό κινείται η ειρηνευτική διαδικασία
  • [06] Θύλακες τρομοκρατών σε Σομαλία και Υεμένη

  • [01] Άλλη μία μέρα ταραχών στην Αθήνα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    10-12-2008

    Σχετική ηρεμία επικρατεί απόψε στην ευρύτερη περιοχή και το κέντρο της Αθήνας που για πέμπτη μέρα δοκιμάστηκε από επιθέσεις αναρχικών κουκουλοφόρων εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων

    Μέχρι αργά το βράδυ το μέτωπο που εξακολουθεί να είναι ενεργό είναι αυτό στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο μέσα στο οποίο βρίσκονται 1.000 περίπου άτομα που επιτίθενται με μολότοφ, καίνε αυτοκίνητα, στήνουν οδοφράγματα και αντιμετωπίζονται από τα Ματ με δακρυγόνα.

    Με συνθήματα όμως εναντίον της αστυνομίας αλλά και για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα ξεκίνησε το πρωί και εξελίχθηκε μέχρι ενός σημείου ομαλά, το συλλαλητήριο των εργαζομένων στο Σύνταγμα πού οργανώθηκε μαζί με την 24αωρη απεργία από την ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και συμμετείχαν πάλι μαθητές φοιτητές αλλά και οικονομικοί μετανάστες.

    Η παρουσία των ΜΑΤ όμως εξόργισε όμως και τους απλούς πολίτες και την νεολαία που διαδήλωναν οπότε και σημειώθηκαν επεισόδια καθώς άρχισαν να προκαλούν τους αστυνομικούς και να τους πετούν πέτρες.

    Εικόνες από την καρδιά των ταραχών και το συλλαλητήριο μετέδιδαν όλη την ημέρα και όλοι οι ξένοι ανταποκριτές στην Αθήνα με αποτέλεσμα να είναι και πάλι το πρώτο θέμα στα ξένα κανάλια και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων με αποκαρδιωτικά σχόλια και προβλέψεις για κλιμάκωση της έντασης.

    Το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εξήγγειλε από την τηλεόραση μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που καταστράφηκαν και των εργαζομένων πού υφίστανται τις συνέπειες των καταστροφών μόλις 15 μέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

    Ανάμεσα στα μέτρα είναι: Οικονομική ενίσχυση ύψους 10.000 ευρώ για τις Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις, επιχορήγηση ποσοστού 50% της πιστοποιημένης ζημιάς ύψους 10-200.000 ευρώ, χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους 15 ετών για την αποκατάσταση των κτηρίων, αναστέλλονται οι οφειλές των επιχειρήσεων που επλήγησαν για ένα τρίμηνο στις εφορίες ΙΚΑ και τράπεζες και σε επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ως τις 20 Δεκεμβρίου θα ενισχυθούν οι εργαζόμενοι σε αυτές με πλήρη κάλυψη του μισθού και του δώρου και των εισφορών τους για τρεις μήνες.

    Τελευταίο και σημαντικό γεγονός της ημέρας η απολογία στον ανακριτή των δύο ειδικών φρουρών που κατηγορούνται για την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Κόσμος είχε συγκεντρωθεί έξω από τα Δικαστήρια και με βόμβες μολότοφ πάλι αντιδραστικοί έκαψαν μονάδα εξωτερικών μεταδόσεων τηλεοπτικού σταθμού. Ο κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία ειδικός φρουρός ισχυρίσθηκε ότι επρόκειτο για εξοστρακισμό και ότι ποτέ δεν θα πυροβολούσε ένα παιδί καθώς και ο ίδιος είναι πατέρας τριών ανήλικων παιδιών.

    Το πόρισμα της βαλλιστικής έρευνας δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα, αλλά ο συνήγορος του κατηγορουμένου δήλωσε στο Ρώυτερ ότι η έκθεση έδειξε ότι η σφαίρα εξοστρακίστηκε πριν χτυπήσει το παιδί.

    [02] Εγκρίθηκε πακέτο βοήθειας για τη βιομηχανία αυτοκινήτων

    11-12-2008

    Με 237 ψήφους υπέρ, έναντι 170, η Βουλή των Αντιπρόσωπων ενέκρινε, αργά την Τετάρτη το βράδυ, πακέτο βοήθειας ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τις Αμερικανικές βιομηχανίες αυτοκινήτων.

    Το πακέτο βοήθειας δίνει 14 δισεκατομμύρια δολάρια με τη μορφή βραχυπρόθεσμων δανείων στις Αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Και τα υπόλοιπα θα διατεθούν για τη παραγωγή αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα. Επίσης το σχέδιο προβλέπει την δημιουργία θέσης κρατικού επιτηρητή της βιομηχανίας αυτοκινήτων.

    Το νομοσχέδιο το οποίο υποστήριξε η πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Βουλή είναι πανομοιότυπο με αυτό που έχει κατατεθεί στη Γερουσία όπου αντιμετωπίζει την αντίθεση των Ρεπουμπλικανών που υποστηρίζουν ότι το σχέδιο δεν περιέχει αρκετές πρόνοιες που να διασφαλίζουν την αναμόρφωση του τομέα της βιομηχανίας αυτοκινήτων.

    Η κυβέρνηση Μπους συμφωνεί κατά κύριο λόγο με τις περισσότερες πρόνοιες του μέτρου το οποίο δίνει στις τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες περιθώριο χρόνου μέχρι τα τέλη Μαρτίου για την υποβολή σχεδίων προώθησης της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας τους.

    [03] Νέοι διορισμοί Ομπάμα

    11-12-2008

    Τομ Ντασλ

    Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προτείνει τον επιστήμονα και νομπελίστα, Στήβεν Τσου, για Υπουργό Ενεργείας. Ο κ. Τσου είναι διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Λώρενς Μπέρκλυ στην Καλιφόρνια και το 1997 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής. Ο κ. Τσου προωθεί επιστημονικές λύσεις για την αντιμετώπιση των κλιματολογικών αλλαγών. Στο αξίωμα του Υπουργού Ενέργειας θα κληθεί να σχηματίσει πολιτική για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

    Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος επίσης διόρισε την Λίσα Τζάκσον επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος. Η κ. Τζάκσον διατέλεσε επίτροπος του πολιτειακού υπουργείου Προστασίας του περιβάλλοντος του Νιου Τζερσυ. Και θα είναι η πρώτη Αφρο-αμερικανίδα Υπουργός Περιβάλλοντος.

    Σήμερα ο κ. Ομπάμα σε συνέντευξη τύπου θα ανακοινώσει το διορισμό του πρώην ηγέτη των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τομ Ντασλ, στη θέση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών.

    [04] Παραίτηση του κυβερνήτη του Ιλινόις

    11-12-2008

    Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ζητά την παραίτηση του κυβερνήτη του Ιλινόις, Ρόντ Μπλαγκόγιεβιτς, μετά τις απαγγελίες κατηγοριών σε βάρος του για πολιτική διαφθορά και προσπάθειες εκποίησης της Γερουσιαστικής έδρας του κ. Ομπάμα. Εκπρόσωπος του νεοεκλεγέντος Αμερικανούς προέδρου δήλωσε ότι ο κ. Ομπάμα πιστεύει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι δυνατή η εκτέλεση των καθηκόντων του κυβερνήτη Μπλαγκόγιεβιτς προς όφελος των πολιτών του Ιλινόις.

    Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του γραφείου του κ. Μπλαγκόγιεβιτς δήλωσε ότι την Τετάρτη παραιτήθηκε και ο αναπληρωτής κυβερνήτης του Ιλινόις, Μπομπ Γκρήνλη, αλλά δεν ανέφερε τους λόγους της παραίτησης.

    [05] Ταλάτ: Mε αργό ρυθμό κινείται η ειρηνευτική διαδικασία

    11-12-2008

    Μεχμέτ Αλή Ταλάτ

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλή Ταλάτ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενθαρρύνει τους Ελληνοκύπριους να επισπεύσουν τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Ταλάτ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον επιτροπο διεύρυνσης Όλι Ρεν και άλλους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.

    Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους είπε ότι η ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο κινείται με πολύ αργό ρυθμό και προειδοποίησε ότι περεταίρω καθυστερήσεις μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις επικείμενες εκλογές στον Τουρκοκυπριακό τομέα και να δυσχεράνουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο κ. Ταλάτ διεξάγουν από τον Σεπτέμβριο επίσημες συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

    [06] Θύλακες τρομοκρατών σε Σομαλία και Υεμένη

    11-12-2008

    Ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων ναύαρχος Μάικλ Μάλλεν εξέφρασε ανησυχία ότι δημιουργούνται κρησφύγετα τρομοκρατών στη Σομαλία και την Υεμένη.

    Ο ναύαρχος Μάλλεν έκανε τις δηλώσεις αυτές στο Πεντάγωνο στα πλαίσια ενημέρωσης τύπου την Τετάρτη. Και εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τη Σομαλία λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει ότι μπορεί για να αναχαιτίσει τη δημιουργία και άλλων κρησφύγετων στη χώρα αυτή της ανατολικής Αφρικής.

    Για το θέμα του Αφγανιστάν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να στείλουν ενισχύσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα και ότι κάτι τέτοιο ήδη δρομολογείται. Αξιωματούχοι λένε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποστείλουν περίπου 20 χιλιάδες στρατιώτες στο Αφγανιστάν το 2009. 32 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται ήδη εκεί μαζί με ισάριθμες δυνάμεις του ΝΑΤΟ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 12 December 2008 - 10:14:02 UTC