Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-10-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αφγανιστάν: Συνελήφθη ανώτερος διοικητής των Ταλεμπάν
  • [02] Ομπάμα: Προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή
  • [03] Επίσκεψη Ράις στο Καζακστάν
  • [04] Λίβνι: Πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους
  • [05] Ευρωπαϊκές προσπάθειες κατά της χρηματοπιστωτικής κρίσης
  • [06] 'Μαύρη Δευτέρα' στις χρηματαγορές

  • [01] Αφγανιστάν: Συνελήφθη ανώτερος διοικητής των Ταλεμπάν

    06-10-2008

    Νατοϊκές δυνάμεις συνέλαβαν ύποπτο ανώτερο διοικητή των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν. Ανακοίνωση των Νατοϊκών δυνάμεων αναφέρει ότι άνδρας ονόματι Μουλλά Σακχί Ντάντ συνελήφθη μαζί με άλλον έναν στην επαρχία Ουρουζγκάν.

    Ο Σακχί Ντάντ, ή όπως είναι γνωστός σαν Μουλλά Μουτζαχίντ, θεωρείται επικεφαλής 'σημαντικού αριθμού μαχητών Ταλεμπάν' και συντονιστής βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας στην εν λόγω επαρχία και σύμφωνα με πληροφορίες είναι ο γαμπρός του ανώτατου ηγέτη των Ταλεμπάν, Μουλλά Ομάρ.

    Αξιωματούχος του Υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν δήλωσε στη ΦτΑ ότι ο Μουτζαχίντ ευθύνεται για σειρά βομβιστικών επιθέσεων στην επαρχία Ουρουζγκάν και ότι αθέτησε υπόσχεση του να διακόψει τις σχέσεις του με τους Ταλεμπάν και να συνεργαστεί με την κυβέρνηση μετά την προηγούμενη σύλληψη και απελευθέρωση του το 2004.

    [02] Ομπάμα: Προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή

    06-10-2008

    Προσπάθεια των Ρεπουμπλικανών να αποσπάσουν την προσοχή των ψηφοφόρων από την οικονομική κρίση, χαρακτήρισε ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα, την επίθεση σε βάρος της ηθικής του υπόστασης από μέρους του αντιπάλου του.

    Σε προεκλογική συγκέντρωση στη Βόρεια Καρολίνα, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι ο Γερουσιαστής Μακέιν και οι συνεργάτες του καταφεύγουν σε προσωπικές επιθέσεις γιατί έχουν στερέψει από ιδέες και δεν τους απομένει πολύς χρόνος.

    Ο Γερουσιαστής Ομπάμα αναφερόταν σε δηλώσεις της υποψηφίου για την αντιπροεδρία με το ψηφοδέλτιο των Ρεπουμπλικανών, Σάρα Πέιλιν, η οποία κατηγόρησε τον Μπαράκ Ομπάμα ότι έχει φίλους 'τρομοκράτες'.

    Η κ. Πέιλιν αναφερόταν σε φημολογούμενη σχέση του κ. Ομπάμα με τον καθηγητή πανεπιστημίου, Γουίλλιαμ ¶ϊερς, ο οποίος πριν 40 χρόνια είχε δημιουργήσει οργάνωση κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Η οργάνωση αυτή είχε επίσης αναλάβει την ευθύνη για απόπειρες βομβιστικών επιθέσεων σε βάρος Αμερικανικών κρατικών κτηρίων. Ο κ. Ομπάμα και ο κ. ¶ϊερς είχαν υπηρετήσει ταυτόχρονα σε διοικητικό συμβούλιο φιλανθρωπικής οργάνωσης και σε πρόγραμμα διαχείρισης των σχολείων του Σικάγο στη δεκαετία του 1990.

    Πάντως ο κ. Ομπάμα έχει καταδικάσει τις ακραίες δραστηριότητες του κ. ¶ϊερς κατά το παρελθόν.

    [03] Επίσκεψη Ράις στο Καζακστάν

    06-10-2008

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ για σύσφιξη των σχέσεων τους με το Καζακστάν δεν σκοπεύουν στο να υποσκάψουν την επιρροή της Ρωσίας στην Κεντρική Ασία. Σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους στο Καζακστάν επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για αγώνα μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσιγκτον για την φιλία της εν λόγω χώρας.

    Από τη πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν, Μαράτ Ταζχίν, δήλωσε ότι η χώρα του διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά και με τις ΗΠΑ. Η κ. Ράις είχε συνομιλίες με τον κ. Ταζχίν που επικεντρώθηκαν σε θέματα ασφάλειας και ενέργειας.

    Επίσης η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ και συζήτησε μαζί του πολιτικο-οικονομικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται στη χώρα.

    Ο κ. Ναζαρμπάγιεφ διατηρεί στενές σχέσεις με τη Μόσχα, αλλά την ίδια στιγμή έχει επιτρέψει σε μεγάλες Αμερικανικές εταιρείες να αναλάβουν σημαντικό ρόλο στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας του.

    [04] Λίβνι: Πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους

    06-10-2008

    Στην πρώτη της ομιλία για θέματα πολιτικής μετά την αποδοχή της εντολής σχηματισμού νέας κυβέρνησης, η Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, δήλωσε ότι η χώρας της πρέπει να συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους και επεσήμανε ότι είναι αφοσιωμένη στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την σύσταση Παλαιστινιακού κράτους. Πάντως η κ. Λίβνι εξέφρασε αμφιβολία για το κατά πόσο θα μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Επίσης η Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα του Ιράν.

    Αυτή την εβδομάδα κατά την επίσκεψη του στη Μόσχα, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, θα ζητήσει απ' τη Ρωσία να μην πουλήσει υψηλής τεχνολογίας όπλα στο Ιράν και τη Συρία.

    [05] Ευρωπαϊκές προσπάθειες κατά της χρηματοπιστωτικής κρίσης

    06-10-2008

    Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καταβάλλουν προσπάθειες για την διάσωση τραπεζών υπό πτώχευση, μετά την απόφαση Ευρωπαίων ηγετών να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

    Στη Γερμανία κυβερνητικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες εξετάζουν τρόπους διάσωσης του πιστωτικού οργανισμού Hypo Real Estate AG. Σχέδιο 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την διάσωση της εταιρείας δεν ευδοκίμησε το Σάββατο. Η Γερμανίδα Καγκελάριος, ¶γκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι αξιωματούχοι εργάζονται σκληρά για την στήριξη της εταιρείας και επεσήμανε ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να επιτρέψει σε μια χρηματοπιστωτική εταιρία να επηρεάσει ολόκληρο το σύστημα.

    Παράλληλα στο Βέλγιο αξιωματούχοι αγωνίζονται για την εξεύρεση αγοραστή για την Βελγο-Ολλανδική χρηματο-ασφαλιστική εταιρεία Fortis.

    Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας υπέγραψαν το Σάββατο στο Παρίσι συμφωνία για την συντονισμένη στήριξη των τραπεζικών τους δραστηριοτήτων.

    [06] 'Μαύρη Δευτέρα' στις χρηματαγορές

    06-10-2008

    Κάθετη πτώση κατέγραψαν τη Δευτέρα οι χρηματιστηριακοί δείκτες διεθνώς καθώς εντείνονται οι φόβοι για την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης από την οποία μπορεί να καταρρεύσουν και άλλοι οργανισμοί.

    Στις ΗΠΑ ο δείκτης Ντάου Τζόουνς υποχώρησε αρχικά πάνω από 7%, περίπου 800 μονάδες, πτώση ρεκόρ, για να ανακάμψει κάπως πριν το τέλος των συναλλαγών με έλλειμμα 3,5%, 370 μονάδες, κλείνοντας στις 9 χιλιάδες 956. Πρόκειται για την πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, που ο Ντάου Τζόουνς υποχωρεί κάτω απ' τις 10 χιλιάδες μονάδες. Επίσης ο δείκτης S&P σημείωσε πτώση 3,9%, 42 μονάδες, για να κλείσει στις χίλιες 57 και ο δείκτης Νάσντακ έχασε το 4,3% της αξίας του, 84 μονάδες, κλείνοντας στις χίλιες 863.

    Αλλά και οι Ευρωπαϊκές χρηματαγορές υπέστησαν καθιζήσεις ρεκόρ, ενώ στην Ιαπωνία οι κύριοι δείκτες μειώθηκαν στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 4 χρόνων. Η Βραζιλία διέκοψε τις χρηματιστηριακές συναλλαγές όταν η πτώση του κύριου δείκτη ξεπέρασε το 10%, ενώ στη Ρωσία ο κύριος δείκτης RTS κατέγραψε το μεγαλύτερο έλλειμμα στην ιστορία του. Φόβοι επίσης για την πορεία της οικονομίας προκάλεσαν μείωση των τιμών πετρελαίου κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    Προσπάθειες να αναχαιτιστεί η πτώση των χρηματαγορών στάθηκαν άκαρπες και ορισμένοι επενδυτές χαρακτήρισαν την χθεσινή μέρα 'Μαύρη Δευτέρα'.

    Ο Πρόεδρος Τζωρτζ Μπους δήλωσε ότι χρειάζεται χρόνος για να λειτουργήσει το πακέτο στήριξης το οποίο ενέκρινε το Κογκρέσο την Παρασκευή.

    Αλλά και ευρωπαίοι ηγέτες προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους επενδυτές λέγοντας ότι θα κάνουν ότι μπορούν για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα στο οικονομικό σύστημα.

    Σε άλλες εξελίξεις, ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Χένρυ Πώλσον, επέλεξε τον σύμβουλο του Νηλ Κασκάρι, για να ηγηθεί του νέου γραφείου Οικονομικής Σταθερότητας που θα διαχειριστεί το πακέτο μέτρων για την στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα που το Κογκρέσο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα. Ο 35χρονος κ. Κασκάρι θα ηγηθεί του γραφείου για τους επόμενους τρεις μήνες, έως ότου αναλάβει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, τον Ιανουάριο του 2009. Ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι ο Νηλ Κασκάρι, ήταν ήδη μέλος της ομάδας που ανέπτυσσε και έθετε σε εφαρμογή τα μέτρα του υπουργείου για την αντιμετώπιση της κρίσης με τα στεγαστικά δάνεια. Ο κ. Κασκάρι είχε συνεργαστεί με τον κ. Πώλσον στην χρηματοεπενδυτική εταιρεία Goldman Sachs, έχει πτυχία οικονομικών και μηχανολογίας και πριν ασχοληθεί με τα οικονομικά εργαζόταν στο τμήμα τεχνολογίας της ΝΑΣΑ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 7 October 2008 - 1:18:27 UTC