Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-08-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκκληση Μπους για αποκλιμάκωση της βίας
  • [02] Ρωσική απόρριψη σχεδίου ψηφίσματος για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γεωργία
  • [03] Καλά είναι οι ομογενείς στη Νότια Οσετία και τη Γεωργία
  • [04] Ιστορική επίσκεψη Αμπντάλλα στο Ιράκ
  • [05] Παραβιάζεται ξανά η εκεχειρία στη Γάζα
  • [06] Επίθεση σε ΝΑΤΟική φάλαγγα στο Αφγανιστάν
  • [07] Προβλέπεται μείωση της τιμής καλαμποκιού και σόγιας
  • [08] Άλλο ένα ρεκόρ σπάει ο Φέλπς

  • [01] Έκκληση Μπους για αποκλιμάκωση της βίας

    12-08-2008

    Ρώσοι στρατωτιτες στη Νότια Οσετία

    Ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται ποτέ να παραδοθεί και ότι η δημοκρατία στη Γεωργία είναι ισχυρότερη απ' τις Ρωσικές βόμβες. Σε τηλεφωνική συνέντευξη του προς το Αμερικανικό δίκτυο CNN, ο κ. Σαακασβίλι επεσήμανε ότι στόχος της Μόσχας είναι να απομακρύνει την Γεωργιανή κυβέρνηση και επεσήμανε ότι χαραγμένες πάνω στις Ρωσικές βόμβες που έπληξαν την Νότια Οσετία ήταν οι φράσεις 'αυτό είναι για το ΝΑΤΟ' και 'αυτό είναι για τις ΗΠΑ'.

    Επίσης ο κ. Σαακασβίλι κατηγόρησε τη Μόσχα για εθνικιστικές εκκαθαρίσεις στην βόρεια Αμπχαζία, όπου έχει απομακρυνθεί τελείως το Γεωργιανό στοιχείο.

    Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα απ' το Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι η Ρωσία ενδεχομένως να προσπαθεί να απομακρύνει τη Γεωργιανή κυβέρνηση και επεσήμανε ότι έχει δει πληροφορίες πως η Μόσχα ενδεχομένως να ετοιμάζεται να βομβαρδίσει το αεροδρόμιο της Τυφλίδας.

    Η Γεωργία έχει ήδη αποδεχτεί ειρηνευτική συμφωνία, σημείωσε ο κ. Μπους και γι' αυτό η Μόσχα θα πρέπει να τηρήσει το λόγο της να προσέλθει σε ειρηνευτικές συνομιλίες και να αποσύρει τους στρατιώτες της.

    Ρωσικά τανκς προήλασαν στην δυτική Γεωργία τη Δευτέρα, καταλαμβάνοντας στρατιωτική βάση κοντά στην υπό απόσχιση δημοκρατία της Αμπχαζίας και δημιουργώντας ένα δεύτερο μέτωπο στη χώρα.

    Σκληρές μάχες επίσης σημειώθηκαν και στη Νότια Οσετία κοντά στην στρατηγικής σημασίας πόλη Γκόρι. Η Ρωσία αρνήθηκε ότι κατέλαβε την Γκόρι, αλλά αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν ότι σημειώθηκε μαζική εκκένωση των κατοίκων από την πόλη.

    [02] Ρωσική απόρριψη σχεδίου ψηφίσματος για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γεωργία

    12-08-2008

    Ζαλμάι Χαλιλζάντ

    Η Ρωσία απέρριψε Γαλλικό σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών που ζητούσε την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γεωργία.

    Ο πρέσβης της Ρωσίας στα ΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, δήλωσε ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη της Ρωσικής αντιπροσωπείας για το σχέδιο και χαρακτήρισε την υποβολή του πρόωρη. Εξέφρασε πάντως την ελπίδα για την κατάρτιση ψηφίσματος με την συμμετοχή της Ρωσίας που θα υιοθετούνταν ομόφωνα.

    Το σχέδιο ψηφίσματος που υπεβλήθη στο Συμβούλιο Ασφάλειας ήταν βασισμένο σε ειρηνευτικό σχέδιο του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί και προέβλεπε άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσικών και Γεωργιανών δυνάμεων και επιστροφή όλων των στρατιωτών στις θέσεις που κατείχαν πριν την εισβολή της Γεωργίας στην Νότια Οσετία την περασμένη εβδομάδα.

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Η.Ε., Ζαλμάι Χαλιλζάντ, δήλωσε ότι το Συμβούλιο θα πρέπει να πιέσει τη Ρωσία και να της δώσει κίνητρα να δεχτεί εκεχειρία ή 'να πληρώσει το τίμημα'. Ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι αυτό που συμβαίνει στη Γεωργία ενδεχομένως να αποτελέσει κρίσιμης σημασίας στιγμή στις σχέσεις της Ρωσίας με τη διεθνή κοινότητα.

    Ο Πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι υπέγραψε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία υποστηρίζεται από την Ε.Ε.

    Μπερνάρ Κουσνέρ και Αλεξάντερ Στουμπ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ και ο Φιλανδός ομόλογος του, Αλεξάντερ Στουμπ, θα προσκομίσουν σήμερα το υπογεγραμμένο έγγραφο της συμφωνίας στη Μόσχα. Επίσης στην Μόσχα και τη Γεωργία μεταβαίνει σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί.

    Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανώφ, δήλωσε ότι η Μόσχα θα υπογράψει την συμφωνία μόνο αν περιέχει δέσμευση της Γεωργίας ότι δεν πρόκειται ποτέ να ξαναχρησιμοποιήσει βία κατά των υπό απόσχιση περιοχών της Νοτίου Οσετίας και της Αμπχαζίας.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Ρόμπερτ Γούντ, δήλωσε ότι ο ειδικός για θέματα της περιοχής, Μάθιου Μπράιζα, βρίσκεται ήδη στη Γεωργία και επεσήμανε ότι η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, είχε ήδη 90 τηλεφωνικές συνομιλίες για το θέμα με ξένους ηγέτες.

    [03] Καλά είναι οι ομογενείς στη Νότια Οσετία και τη Γεωργία

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    12-08-2008

    Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες οι έλληνες ομογενείς που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Οσετίας είναι καλά στην υγεία τους, αλλά υπάρχει πάντα μεγάλη ανησυχία των συγγενών όσων διαμένουν στην εμπόλεμη περιοχή για τις εξελίξεις και την κατάσταση των συγγενών και φιλικών προσώπων, με τους οποίους δυσκολεύονται να έρθουν σε επαφή.

    Τέσσερις ελληνικές οικογένειες που βρίσκονται στην Νότια Οσετία όπως πληροφόρησε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ο έλληνας πρόξενος έχουν ήδη απομακρυνθεί και κατευθύνονται σε άλλη πόλη. Αλλά και για τους ς 400 ομογενείς που βρίσκονται στην πόλη Γκόρι οι πληροφορίες είναι καθησυχαστικές για την τύχη τους.

    Αργά το βράδυ έγινε και στο Σύνταγμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον πόλεμο της Οσετίας των Γεωργιανών που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα. Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κασσίμης συναντήθηκε με τους επιτετραμμένους της Γεωργίας και Ρωσίας για να ενημερωθεί για την κατάσταση και ζήτησε την άμεση διακοπή των εχθροπραξιών εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

    Μέσα σε όλο το πεδίο των διπλωματικών κινήσεων και η Ευρωπαϊκή Ένωση συγκάλεσε έκτακτο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες για την Τετάρτη στην οποία θα συμμετάσχει και η υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη, ενώ αύριο πηγαίνει στην Μόσχα ο προεδρεύων της Ένωσης γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζύ.

    Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι η κατάσταση στο Καύκασο είναι πολύ ανησυχητική και δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό σε όλους τους ευρωπαίους ομολόγους της με τους οποίους βρίσκεται σε διαρκή επαφή.

    [04] Ιστορική επίσκεψη Αμπντάλλα στο Ιράκ

    12-08-2008

    O βασιλιάς Αμπντάλλα

    O βασιλιάς Αμπντάλλα της Ιορδανίας πραγματοποίησε ιστορικής σημασίας επίσκεψη στη Βαγδάτη τη Δευτέρα και παρότρυνε και άλλες Αραβικές κυβερνήσεις να υποστηρίξουν το Ιράκ στις προσπάθειες του για σταθερότητα και ασφάλεια σ' ολόκληρη τη χώρα. Ο Ιορδανός μονάρχης ήταν ο πρώτος αρχηγός Αραβικού κράτους που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ιράκ μετά την Αμερικανική εισβολή το 2003.Ανακοινωθέν της Ιρακινής κυβέρνησης αναφέρει ότι ο βασιλιάς Αμπντάλλα είχε 'ειλικρινείς και εποικοδομητικές' συνομιλίες για διμερή θέματα και ότι ο κ. Μαλίκι εξέφρασε την ελπίδα πως η επίσκεψη αυτή θα αποτελέσει την απαρχή μιας νέας εποχής στις σχέσης του Ιράκ με την Ιορδανία και θα συντελέσει στην βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στο Ιράκ και ολόκληρη τη περιοχή.

    Οι ΗΠΑ παροτρύνουν Σουνιτικές Αραβικές χώρες να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις με την Σιιτική κυβέρνηση της Βαγδάτης.

    [05] Παραβιάζεται ξανά η εκεχειρία στη Γάζα

    12-08-2008

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ρουκέτα από την Λωρίδα της Γάζας έπληξε τη πόλη Σντερότ στο νότιο Ισραήλ παραβιάζοντας την εκεχειρία η οποία ισχύει από τις 19 Ιουνίου. Πάντως η ρουκέτα δεν προξένησε καταστροφές ή τραυματισμούς. Κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Σε αντίποινα για την επίθεση, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, διέταξε το κλείσιμο σήμερα των μεθοριακών σταθμών προς τη Γάζα.

    Πάντως ηγέτες της Χαμάς προειδοποίησαν εξτρεμιστικές φατρίες ότι θα αναλάβουν δράση εναντίον οποιουδήποτε παραβιάσει την εκεχειρία.

    [06] Επίθεση σε ΝΑΤΟική φάλαγγα στο Αφγανιστάν

    12-08-2008

    Στο Αφγανιστάν, βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στόχευσε αυτοκινητοπομπή του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 άτομα και να τραυματιστούν 12, συμπεριλαμβανομένων και στρατιωτών του ΝΑΤΟ, ενώ οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.

    Νωρίτερα από βόμβα στο οδόστρωμα νότια της Καμπούλ σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και τραυματίστηκαν δύο άλλοι. Επίσης αντάρτες επιτέθηκαν σε Καναδούς στρατιώτες στην Κανταχάρ στο νότιο Αφγανιστάν με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης και να τραυματιστεί άλλος ένας.

    Στο μεταξύ το ΝΑΤΟ απέρριψε ισχυρισμούς των Αφγανών ότι οι στρατιώτες του σκότωσαν αμάχους κατά τη διάρκεια μάχης με τους Ταλιμπάν το Σάββατο στην Καπίσα. Το ΝΑΤΟ ισχυρίζεται ότι διερεύνησε πλήρως την υπόθεση και συμπέρανε ότι εκείνοι που έχασαν τη ζωή τους ήταν αντάρτες.

    [07] Προβλέπεται μείωση της τιμής καλαμποκιού και σόγιας

    12-08-2008

    Οι τιμές καλαμποκιού και σόγιας μπορεί να υποχωρήσουν στις ΗΠΑ λόγω των ιδιαίτερα καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα.

    Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα καλαμποκιού και σόγιας. Τον Ιούνιο σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση των τιμών του λόγω των χειρότερων πλημμύρων των τελευταίων 15 χρόνων.

    Σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα έκθεση της κυβέρνησης που θα αναφέρει ότι οι καλές καιρικές συνθήκες που επεκράτησαν τον Ιούλιο αποξήραναν τους αγρούς και δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για καλή σοδειά.

    [08] Άλλο ένα ρεκόρ σπάει ο Φέλπς

    12-08-2008

    Μάικλ Φέλπς

    Ο σούπερσταρ της Αμερικανικής κολύμβησης, Μάικλ Φέλπς, κέρδισε σήμερα το τρίτο του Χρυσό Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου καταρρίπτοντας άλλο ένα παγκόσμιο ρεκόρ στα 200 μέτρα ελεύθερο.

    Ο Φέλπς επιδιώκει 8 χρυσά μετάλλια στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου, ενώ μέχρι στιγμής στην Ολυμπιακή καριέρα του έχει κατακτήσει 9 χρυσά.

    Τη Δευτέρα, ο Φέλπς και τρία άλλα μέλη της Αμερικανικής ομάδας κατέρριψαν το παγκόσμιο ρεκόρ στην σκυταλοδρομία 4Χ100 ελεύθερης κολύμβησης. Το νέο ρεκόρ είναι 3 λεπτά 8 δεύτερα και 24 εκατοστά του ενός δευτερολέπτου, δηλαδή 4 δευτερόλεπτα καλύτερο από το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία αυτή, το οποίο είχε σημειώσει η Αμερικανική κολυμβητική ομάδα πριν λίγες ημέρες σε προκριματική αναμέτρηση. Ο Πρόεδρος Μπους παρακολούθησε από τις κερκίδες τον συγκλονιστικό αυτό αγώνα στον οποίον οι πέντε πρώτες ομάδες είχαν επίδοση καλύτερη του μέχρι τότε παγκόσμιου ρεκόρ.

    Ο Αυστραλός Ίμον Σάλιβαν πέτυχε και αυτός παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα ελεύθερης κολύμβησης, κατά το πρώτο σκέλος της σκυταλοδρομίας 4Χ100 την οποία κέρδισε η Αμερικανική ομάδα. Επίσης η Φρεντερίκα Πελεγκρίνι από την Ιταλία σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ κατά την προκριματική αγωνιστική στα 200 μέτρα ελεύθερης κολύμβησης και η Κρίστι Κόβεντρι από την Ζιμπάμπουε κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία των 100 μέτρων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 13 August 2008 - 1:18:20 UTC