Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-08-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ και ΕΕ πιέζουν για εκεχειρία στη Νότια Οσσετία
  • [02] Πώλσον: Δεν αναμένεται βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας
  • [03] Ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα απόσυρσης ζητά το Ιράκ
  • [04] Αλλαγή τακτικής στο Αφγανιστάν ζητά ο Καρζάι
  • [05] Μπους: Απαράδεκτες οι βιαιότητες στη Νότια Οσσετία
  • [06] Ο Ανδρέας Μανάτος τιμάται με το Μετάλλιο του Αποστόλου Παύλου

  • [01] ΗΠΑ και ΕΕ πιέζουν για εκεχειρία στη Νότια Οσσετία

    11-08-2008

    Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζουν τη Ρωσία και τη Γεωργία να τερματίσουν τις εχθροπραξίες στην Νότια Οσσετία.

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ και της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στούμπ, συναντήθηκαν στην Τιφλίδα με τον πρόεδρο της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι. Οι κύριοι Κουσνέρ και Στούμπ δήλωσαν ότι δεν θέλουν να επιρρίψουν ευθύνες σε κανέναν, αλλά επιζητούν άμεση εκεχειρία και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών μεταβαίνουν σήμερα στη Μόσχα. Από τη πλευρά τους Αμερικανοί αξιωματούχοι ζητούν και απ' τις δύο πλευρές να αποσύρουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στις θέσεις που διατηρούσαν πριν την κλιμάκωση των εχθροπραξιών. Στο μεταξύ, χιλιάδες Γεωργιανοί έχουν εγκαταλείψει την πόλη Γκόρι, φοβούμενοι άμεση εισβολή των Ρωσικών δυνάμεων. Το Γκόρι βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Νότια Οσσετία και έχει γίνει στόχος Ρωσικών αεροεπιδρομών.

    Το Υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας δήλωσε ότι Ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν περιοχές έξω απ' την Τιφλίδα, νωρίς σήμερα το πρωί. Από τη πλευρά της η Ρωσία δήλωσε ότι η Γεωργία συνεχίζει να πλήττει στόχους στη Νότια Οσσετία, παρά την πρόταση της Γεωργιανής κυβέρνησης για κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων. Επίσης η Μόσχα δήλωσε ότι ελέγχει πλήρως τη πρωτεύουσα της Νότιας Οσσετίας, Τσικινβάλι, ενώ δεν έχει απαντήσει ευθέως στο αίτημα της Γεωργίας για κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές συνομιλίες.

    Ζαλμάι Χαλιλζάντ

    Σε άλλες εξελίξεις, το Συμβούλιο Ασφάλειας των Η.Ε. συνεδρίασε για τέταρτη φορά με θέμα την κατάσταση στη Γεωργία με τους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας να ανταλλάσσουν βολές, αλλά να μην καταλήγουν σε σχέδιο για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφάλειας ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στη Νότια Οσσετία ξεπερνούν κάθε λογικό μέτρο για την προστασία Ρώσων πολιτών στη περιοχή και κατηγόρησε τη Μόσχα για τρομοκρατική εκστρατεία σε βάρος Γεωργιανών πολιτών.

    Ο πρέσβης της Ρωσίας, Βιτάλι Τσούρκιν, χαρακτήρισε τις Αμερικανικές καταγγελίες 'απαράδεκτες' και 'προπαγάνδα' που δεν αρμόζει στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφάλειας και διέψευσε ότι η Ρωσία σταματά Γεωργιανούς στρατιώτες απ' το να αποσυρθούν απ' την Νότια Οσσετία.

    Αργότερα ο κ. Χαλιλζάντ δήλωσε ότι ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρώφ είπε στην Αμερικανίδα ομόλογο του, Κοντολίζα Ράις, ότι ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι 'θα πρέπει να φύγει'. Ο κ. Χαλιλζάντ δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφή με τους συμμάχους τους και θα υποβάλλουν σύντομα ψήφισμα στο συμβούλιο Ασφάλειας που θα ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός στη Νότια Οσσετία. Αλλά αναμένεται πως η Ρωσία θα ασκήσει βέτο στο ψήφισμα αν αυτό είναι ιδιαίτερα επικριτικό προς τη Μόσχα.

    [02] Πώλσον: Δεν αναμένεται βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας

    11-08-2008

    Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Χένρυ Πώλσον δήλωσε ότι η κρίση στην αγορά ακίνητων που πλήττει την Αμερικανική οικονομία αναμένεται να διαρκέσει και πέραν αυτού του χρόνου.

    Σε τηλεοπτική συνέντευξη του τη Κυριακή ο κ. Πώλσον δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να χρηματοδοτήσειτα ιδρύματα εγγύησης ομοσπονδιακών δανείων Φάνυ Μέι και Φρέντυ Μακ και επεσήμανε ότι κλειδί για μία υγιέστερη οικονομία είναι η εφαρμογή καλύτερων ρυθμιστικών μέτρων.

    Την Παρασκευή η Φάνυ Μέι ανακοίνωσε απώλειες 2 κόμμα τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο δεύτερο τρίμηνο αυτού του χρόνου.

    [03] Ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα απόσυρσης ζητά το Ιράκ

    11-08-2008

    Χοσιάρ Ζεμπαρί

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να δώσουν 'ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα' για την απόσυρση των Αμερικανών στρατιωτών στα πλαίσια μακροπρόθεσμης συμφωνίας ασφάλειας. Πάντως ο κ. Ζεμπαρί δήλωσε τη Κυριακή ότι η Βαγδάτη και η Ουάσιγκτον βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας η οποία θα καθορίσει το μέλλον των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες, αλλά δεν έχουν συμφωνήσει σε ημερομηνίες απόσυρσης.

    Στο μεταξύ από σειρά βομβιστικών επιθέσεων τη Κυριακή στο Ιράκ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 άτομα. Τουλάχιστον 4 βόμβες εξερράγησαν γύρω απ' τη Βαγδάτη, σκοτώνοντας 5 άτομα.

    [04] Αλλαγή τακτικής στο Αφγανιστάν ζητά ο Καρζάι

    11-08-2008

    Χαμίντ Καρζάι

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ζήτησε απ' τις διεθνείς δυνάμεις που βρίσκονται στη χώρα του να αλλάξουν στρατηγική στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, λέγοντας ότι Νατοϊκές και Αμερικανικές αεροεπιδρομές στο Αφγανιστάν σκοτώνουν μόνο αμάχους. Ο κ. Καρζάι δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Καμπούλ τη Κυριακή ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν επικεντρώνονται στα χωριά του Αφγανιστάν, αλλά στις ημιαυτόνομες περιοχές του Πακιστάν όπου εξτρεμιστές διατηρούν βάσεις και έχουν βρει καταφύγιο. Το Πακιστάν δεν καταβάλλει επαρκείς προσπάθειες για τον τερματισμό διασυνοριακών επιθέσεων εξτρεμιστών στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο Αφγανός πρόεδρος.

    Αφγανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τη Κυριακή ότι από συγκρούσεις μεταξύ ξένων στρατιωτών και υπόπτων Ταλεμπάν στην επαρχία Καπίσα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άτομα. Αφγανοί και Νατοϊκοί αξιωματούχοι διερευνούν τις πληροφορίες, αλλά το ΝΑΤΟ δηλώνει ότι δεν πιστεύει πως σκοτώθηκαν άμαχοι κατά το επεισόδιο.

    [05] Μπους: Απαράδεκτες οι βιαιότητες στη Νότια Οσσετία

    11-08-2008

    Ντικ Τσέινυ

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινυ, δήλωσε ότι η Ρωσική επιθετικότητα στη Γεωργία δεν θα πρέπει να παραμείνει αναπάντητη. Εκπρόσωπος του Αμερικανού αντιπροέδρου δήλωσε ότι ο κ. Τσέινυ επικοινώνησε τηλεφωνικά την Κυριακή με τον πρόεδρο της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι και εξέφρασε την αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς τον λαό της Γεωργίας και την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας. Επίσης ο κ. Τσέινυ συνεχάρη τον πρόεδρο της Γεωργίας για την αυτοσυγκράτηση που επέδειξε η κυβέρνηση του και για την πρόταση της για εκεχειρία και απόσυρση των δυνάμεων της Γεωργίας απ' την Νότια Οσσετία. Ο κ. Τσέινυ επεσήμανε ότι περαιτέρω Ρωσική επιθετικότητα στη περιοχή θα έχει σοβαρές συνέπειες στις Αμερικανο-Ρωσικές σχέσεις και τις σχέσεις της Μόσχας με την διεθνή κοινότητα.

    O πρόεδρος Μπους

    Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος Μπους συζήτησε το θέμα των βιαιοτήτων στη Νότια Οσσετία με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Βλάντιμιρ Πούτιν, στο περιθώριο των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο. Σε δηλώσεις του προς το τηλεοπτικό δίκτυο NBC ο κ. Μπους χαρακτήρισε τις βιαιότητες μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας απαράδεκτες και δήλωσε ότι είναι απαραίτητη μια διεθνής διαμεσολάβηση.

    [06] Ο Ανδρέας Μανάτος τιμάται με το Μετάλλιο του Αποστόλου Παύλου

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσιγκτον

    11-08-2008

    Ο Andrew Manatos, Ανδρέας Μάνατος, Πρόεδρος της λεγόμενης Συντονιστικής Ομάδας του Ελληνισμού (CEH), τιμήθηκε πρόσφατα από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο με το Μετάλλιο του Αποστόλου Παύλου, που αποτελεί και την μεγαλύτερη τιμητική διάκριση την οποία κάνει η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία Αμερικής, σε μη κληρικούς.

    Ο κύριος Manatos, πού ήταν ο πλέον υψηλόβαθμος Ελληνοαμερικανός στην κυβέρνηση του Προέδρου Jimmy Carter, έχει αφιερώσει πολλά χρόνια της ζωής του για την προώθηση θεμάτων του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Πρόσφατα διετέλεσε Πρόεδρος της 39ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Ουάσιγκτον στα μέσα του Ιουλίου, με την συμμετοχή τουλάχιστον χιλίων πεντακοσίων ηγετών της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, οι οποίοι εκπροσώπησαν κάθε γωνιά των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά.

    Η απονομή του Μεταλλίου του Αποστόλου Παύλου στον Andrew Manatos έγινε στο επίσημο δείπνο με το οποίο έκλεισε η επταήμερη Κληρικολαϊκή Συνέλευση στην Αμερικανική πρωτεύουσα.

    Η φωτογραφία που συνοδεύει την ανταπόκριση αυτή δείχνει στιγμιότυπο από την τελετή της απονομής του Μεταλλίου στον διακεκριμένο Ελληνοαμερικανό ηγέτη από τον Προκαθήμενο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής, Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 12 August 2008 - 1:18:20 UTC