Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-07-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Zack Space εξαίρει την επικείμενη έναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό
  • [02] 15 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη
  • [03] Καταγγελίες Μακέιν κατά Ομπάμα για Ιράκ
  • [04] Πυρκαγιά απειλεί εκατοντάδες σπίτια στην Καλιφόρνια
  • [05] Εγκαίνια του Ολυμπιακού χωριού στο Πεκίνο
  • [06] Σε επιφυλακή η δυτική Ινδία λόγω βομβιστικών επιθέσεων

  • [01] Ο Zack Space εξαίρει την επικείμενη έναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    28-07-2008

    Zack Space

    O Ελληνοαμερικανός βουλευτής Zack Space (Ζαχαρίας Σπέης), Δημοκρατικός από την Πολιτεία Οχάιο, εξήρε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου για το, όπως το χαρακτήρισε 'βήμα προς την σωστή κατεύθυνση', το οποίο έκαναν την περασμένη Παρασκευή με την απόφασή τους να αρχίσουν πλήρεις και απευθείας διαπραγματεύσεις.

    Οι διαπραγματεύσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, θα ξεκινήσουν στις 3 Σεπτεμβρίου και αποβλέπουν στην εξεύρεση περιεκτικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, που παραμένει άλυτο επί 34 ολόκληρα χρόνια.

    Ο Βουλευτής Zack Space επισήμανε ότι 'δεν υπάρχει αμφιβολία πως το πρόβλημα αυτό έχει διαρκέσει πάρα πολύ και έχει προκαλέσει μεγάλο πόνο στους Ελληνοκυπρίους'. Και τόνισε ότι η απόφαση των κυρίων Χριστόφια και Ταλάτ να ξεκινήσουν απευθείας διάλογο 'αποτελεί πολύ θετικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, για να δοθεί τέλος στην αδικία που προκάλεσε η Τουρκία σε αυτήν την τόσο άστατη περιοχή'.

    Ο βουλευτής από το Οχάιο εξέφρασε την ελπίδα ότι 'και οι δύο πλευρές θα προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ανοιχτό μυαλό και με πραγματική επιθυμία να καταλήξουν σε συμφωνία για να δοθεί τέλος στην διαμάχη αυτή μια για πάντα'. O Zack Space κατέληξε με τούτα τα λόγια: 'Οι Ελληνοκύπριοι από καιρού επιδιώκουν σθεναρά την επίλυση του προβλήματος και είναι πράγματι ενθαρρυντικό που και οι Τουρκοκύπριοι εκδηλώνουν τώρα την δική τους προσήλωση σε αυτό'.

    [02] 15 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη

    28-07-2008

    Σύμφωνα με τις Τουρκικές αρχές, τουλάχιστον 15 άτομα σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν από διπλή βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Οι βόμβες εξερράγησαν σε διάστημα μερικών λεπτών η μια απ' την άλλη τη Κυριακή το βράδυ σε εμπορική περιοχή στον δυτικό τομέα της πόλης.

    Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η πρώτη βόμβα προκάλεσε μικρή έκρηξη σε τηλεφωνικό θάλαμο, τραβώντας έτσι τη προσοχή του κόσμου που συγκεντρώθηκε για να δει τι έγινε, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλά θύματα απ' την έκρηξη της δεύτερης ισχυρότερης βόμβας. Και οι δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν τοποθετηθεί σε κάδους απορριμμάτων.

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, καταδίκασε τις επιθέσεις χαρακτηρίζοντας τους υπευθύνους αδίστακτους τρομοκράτες. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

    [03] Καταγγελίες Μακέιν κατά Ομπάμα για Ιράκ

    28-07-2008

    Τζον Μακέιν

    Ο προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Τζον Μακέιν κατήγγειλε τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, Μπαράκ Ομπάμα ότι δεν καταλαβαίνει τι διακυβεύεται στο Ιράκ.

    Σε συνέντευξή του στο πρόγραμμα του Γιώργου Στεφανόπουλου, στο τηλεοπτικό δίκτυο ΑΒC, ο Γερουσιαστής Μακέιν υπεραμύνθηκε της δήλωσης που είχε κάνει ότι ο Γερουσιαστής Ομπάμα προτιμά να χάσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες τον πόλεμο στο Ιράκ, παρά να τον κερδίσουν.

    Ο κύριος Μακέιν υπενθύμισε ότι ο Γερουσιαστής Ομπάμα αντιτάχθηκε στην περσινή αύξηση του αριθμού των αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ και η οποία, κατά την έκφρασή του, συνέβαλε στο να καταστεί το Ιράκ σήμερα σταθερός σύμμαχος στην Μέση Ανατολή. Ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής πρόσθεσε ότι ο Γερουσιαστής Ομπάμα αντιτάχθηκε στην απόφαση ενίσχυσης των αμερικανικών δυνάμεων με στόχο να εξασφαλίσει πολιτικό όφελος.

    Ο Γερουσιαστής Ομπάμα από την άλλη, σε ξεχωριστή συνέντευξή του στο πρόγραμμα Meet the Press του δικτύου ΝBC, παραδέχθηκε ότι η αποστολή περισσότερων Αμερικανών στρατιωτών συνέβαλε στο να μειωθεί η βία στο Ιράκ, αλλά πρόσθεσε ότι και Ιρακινές πρωτοβουλίες εναντίον των εξτρεμιστών επίσης βοήθησαν στο να βελτιωθεί η κατάσταση από άποψη ασφάλειας.

    Ο Γερουσιαστής Ομπάμα κατέληξε λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται νέα εξωτερική πολιτική η οποία να προβλέπει τόσο στρατιωτικές, όσο και διπλωματικές, οικονομικές, επιμορφωτικές και πολιτιστικές πρωτοβουλίες.

    [04] Πυρκαγιά απειλεί εκατοντάδες σπίτια στην Καλιφόρνια

    28-07-2008

    Πολιτειακοί παράγοντες στην Καλιφόρνια λένε ότι πυρκαγιά που εξαπλώνεται ταχύτατα, έχει ήδη καταστρέψει 8 σπίτια και απειλεί να καταστρέψει μέχρι και δύο χιλιάδες άλλα κοντά στον εθνικό δρυμό Yosemite, στα κεντρικά διαμερίσματα της πολιτείας. Πυροσβέστες που κλήθηκαν να καταστείλουν την πυρκαγιά δήλωσαν την Κυριακή ότι από αυτήν έχουν καταστραφεί δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης.

    Η ύπαρξη στην περιοχή πολλών ξερών δέντρων και το επικλινές έδαφός της περιπλέκουν τις προσπάθειες των συνεργείων κατάσβεσης της φωτιάς, στα οποία συμμετέχουν ήδη περίπου 2 χιλιάδες πυροσβέστες. Για λόγους ασφάλειας η ηλεκτροδότηση της περιοχής έχει διακοπεί. Λέγεται ότι η φωτιά προκλήθηκε από άτομο που είχε μεταβεί στην περιοχή για να ασκηθεί στη σκοποβολή.

    [05] Εγκαίνια του Ολυμπιακού χωριού στο Πεκίνο

    28-07-2008

    Εκατοντάδες Κινέζοι αθλητές, με επικεφαλής των μπασκετμπωλίστα, Γιάο Μίνγκ και τον δρομέα, Λιού Ζιάνγκ, συμμετείχαν τη Κυριακή στην τελετή εγκαινίων του Ολυμπιακού χωριού στο Πεκίνο. Μέσα σε βροχή από κονφετί μικρά παιδιά μοίραζαν Ολυμπιακές μασκότ σε σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της χώρας.

    Η δήμαρχος του Ολυμπιακού χωριού, Τσεν Ζίλι, καλωσόρισε αθλητές από 200 και πλέον χώρες που θα συμμετάσχουν στην φετινή Ολυμπιάδα του Πεκίνου, υποσχόμενη ότι το Ολυμπιακό χωριό θα 'προσπαθήσει να ικανοποιήσει τις διαφορετικές πολιτιστικές και θρησκευτικές ανάγκες όλων των λαών'. Το Κινεζικό Ολυμπιακό χωριό μπορεί να φιλοξενήσει 16 χιλιάδες κόσμο. Επίσης όλα τα διαμερίσματα, που θα κατοικηθούν από Κινέζους μετά το τέλος των αγώνων, έχουν ήδη προπωληθεί.

    [06] Σε επιφυλακή η δυτική Ινδία λόγω βομβιστικών επιθέσεων

    28-07-2008

    Οι Ινδικές αρχές εντόπισαν και εξουδετέρωσαν δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς στην πόλη Αχμενταμπάντ μια μέρα μετά από βομβιστικές επιθέσεις στην ίδια πόλη που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 45 ανθρώπους και τον τραυματισμό 160 άλλων. Οι βόμβες εντοπίστηκαν από δυνάμεις ασφάλειας που βρίσκονται σε επιφυλακή σ' ολόκληρη την πολιτεία Γκουτζαράτ της δυτικής Ινδίας. 30 άτομα συνελήφθησαν και ανακρίνονται για τις βομβιστικές επιθέσεις.

    Επίσης τη Κυριακή η αστυνομία βρήκε αυτοκίνητο γεμάτο με εκρηκτικά και έκανε έφοδο σε κατοικία στην Βομβάη, απ' όπου πιστεύεται πως προήλθε ηλεκτρονικό μήνυμα ανάληψης ευθύνης για τις επιθέσεις. Μια μέχρι τώρα άγνωστη οργάνωση που αυτοαποκαλείται 'Ινδοί Μουτζαχεντίν' ανέλαβε την ευθύνη. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμοχάν Σίνγκ, αναμένεται πως θα επισκεφτεί σήμερα τη περιοχή.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 29 July 2008 - 1:18:15 UTC