Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-04-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλίντον ή Ομπάμα;
  • [02] Υπό εξέταση η ΝΑΦΤΑ
  • [03] Διαβουλεύσεις Ράις για το μέλλον του Ιράκ
  • [04] Μεσάαλ: Η Χαμάς δεν θα αναγνωρίσει το Ισραήλ
  • [05] 2 δις άτομα στα όρια της πείνας
  • [06] ΗΠΑ και Βρετανία ζητούν από Σερβία να μην κάνει εκλογές στους Σερβικούς θύλακες του Κοσόβου

  • [01] Κλίντον ή Ομπάμα;

    22-04-2008

    Χίλαρυ Κλίντον

    Οι προεδρικοί υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος, Γερουσιαστές Μπαράκ Ομπάμα και Χίλαρυ Κλίντον ενθαρρύνουν τους υποστηρικτές τους να προσέλθουν σήμερα για να ψηφίσουν στις κρίσιμης σημασίας προκριματικές εκλογές στην Πενσυλβάνια. Η κ. Κλίντον που θεωρείται φαβορί, χρειάζεται να νικήσει με μεγάλη ποσοστιαία διαφορά για να αυξήσει τις πιθανότητες της για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος.

    Αρχικά η κ. Κλίντον διατηρούσε διαφορά 20 μονάδων στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, αλλά τελευταία ο κ. Ομπάμα έχει μειώσει την διαφορά σε μονοψήφιους αριθμούς. Την Δευτέρα, ο Μπαράκ Ομπάμα προέβλεψε ότι θα τα πάει καλύτερα απ' ότι δείχνουν τα προγνωστικά.

    Μπαράκ Ομπάμα

    Πάντως κανένας απ' τους δύο υποψηφίους δεν φαίνεται ικανός να κερδίσει αρκετές εκλεκτορικές ψήφους για ξεκάθαρη νίκη προς την ανάληψη του κομματικού χρίσματος, γι' αυτό πιστεύεται πως οι λεγόμενοι σουπερ-εκλέκτορες, οι αξιωματούχοι του κόμματος που θα ψηφίσουν στο συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο, θα είναι τελικά αυτοί που θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

    [02] Υπό εξέταση η ΝΑΦΤΑ

    22-04-2008

    Ο Πρόεδρος Μπους με τον Πρόεδρο του Μεξικού, Φελίπε Καλντερόν.

    Ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι τόνισε την σπουδαιότητα των ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών στις συνομιλίες που είχε με τον Πρωθυπουργό του Καναδά, Στήβεν Χαρπερ και τον Πρόεδρο του Μεξικού, Φελίπε Καλντερόν, στη Νέα Ορλεάνη στα πλαίσια της διήμερης συνόδου κορυφής της Βορείου Αμερικής η οποία θα επικεντρωθεί σε θέματα εμπορίου. Ο κ. Μπούς επεσήμανε ότι είναι προς το συμφέρον και των τριών χωρών να διατηρήσουν την ατζέντα ελεύθερου εμπορίου.

    Από την πλευρά του ο κ. Καλντερόν δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως ο κόσμος κατανοεί τα οφέλη της Βορειο-Αμερικανικής Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου, της λεγόμενης ΝAΦTA, που όπως είπε ο Μεξικανός πρόεδρος, έχει γίνει η αιτία να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

    Επίσης η ΝΑΦΤΑ έχει γίνει και ένα από τα κύρια θέματα της προεκλογικής εκστρατείας. Οι υποψήφιοι για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος Γερουσιαστές Χίλαρι Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα επισημαίνουν ότι η συμφωνία έχει κοστίσει στις ΗΠΑ χιλιάδες θέσεις εργασίας στον βιομηχανικό τομέα λόγω του φθηνότερου εργατικού κόστους του Μεξικού.

    Η κ. Κλίντον υπόσχεται βελτιώσεις στις αρνητικές πρόνοιες της εμπορικής συμφωνίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ επί Προεδρίας Μπιλ Κλίντον στην δεκαετία του β90. Η κ. Κλίντον δήλωσε ότι η ΝΑΦΤΑ πρέπει να βελτιωθεί αλλιώς οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία. Ο κ. Ομπάμα επισημαίνει και αυτός ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στη ΝΑΦΤΑ για την εφαρμογή μέτρων σε θέματα εργασίας και περιβάλλοντος. Ο Πρόεδρος Μπους αναμένεται να υπεραμυνθεί της ΝΑΦΤΑ λέγοντας ότι φέτος οι εμπορικές συναλλαγές στα πλαίσια της συμφωνίας θα φτάσουν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

    [03] Διαβουλεύσεις Ράις για το μέλλον του Ιράκ

    22-04-2008

    Κοντολίζα Ράις

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δεν κατάφερε να αποσπάσει ξεκάθαρες δεσμεύσεις από μέρους Αραβικών χωρών για διαγραφή χρεών του Ιράκ και για διεύρυνση της Αραβικής διπλωματικής παρουσίας στη Βαγδάτη. Μετά από συνομιλίες με εκπροσώπους Αραβικών χωρών στο Μπαχρέιν, η κ. Ράις δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι πολλές χώρες εξέφρασαν την επιθυμία για μόνιμη εκπροσώπηση στο Ιράκ, αλλά δεν υπήρξαν δεσμεύσεις. Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι πρόκειται για μια διαδικασία που θα κινηθεί εν καιρώ.

    Η κ. Ράις πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή. Επόμενος σταθμός του ταξιδιού της θα είναι το Κουβέιτ, όπου εκπρόσωποι των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας και της Ομάδας των 8, του Ιράκ και άλλων Αραβικών χωρών θα συμμετάσχουν σε διάσκεψη για το μέλλον του Ιράκ.

    [04] Μεσάαλ: Η Χαμάς δεν θα αναγνωρίσει το Ισραήλ

    22-04-2008

    Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους εξτρεμιστές σε δύο ξεχωριστά επεισόδια στην βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Ανακοινωθέν του στρατού αναφέρει ότι ο πρώτος ένοπλος σκοτώθηκε από αεροεπιδρομή, ενώ χερσαίες δυνάμεις σκότωσαν τους άλλους δύο που προσπάθησαν να επιτεθούν. Στο μεταξύ, ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ, δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή οργάνωση δεν θα αναγνωρίσει το Ισραήλ, αλλά είναι διατεθειμένη να δεχτεί την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους εντός των πριν το 1967 συνόρων του Ισραήλ.

    Ο Χαλέντ Μεσάαλ έκανε τις δηλώσεις αυτές στη Δαμασκό, μετά από δήλωση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Τζίμμυ Κάρτερ, ότι οι ηγέτες της Χαμάς του είπαν πως θα δεχτούν ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, καθώς επίσης και το δικαίωμα του Ισραήλ να 'συνυπάρχει ειρηνικά ως γειτονική χώρα'.

    Πάντως ο Λευκός Οίκος υποβάθμισε την ανακοίνωσε, λέγοντας 'ότι τη δέχεται με ενδοιασμούς'. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο, δήλωσε ότι τα σχόλια της Χαμάς θα πρέπει να κριθούν σε αντιδιαστολή με τα έργα της. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Τομ Κέισι, δήλωσε ότι δεν έχει δει δομικές αλλαγές στη θέση της Χαμάς μετά τις επαφές της με τον κ. Κάρτερ και υπενθύμισε ότι η Χαμάς δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και δεν έχει απαρνηθεί τη βία και τη τρομοκρατία.

    [05] 2 δις άτομα στα όρια της πείνας

    22-04-2008

    Ρόμπερτ Ζέλικ

    Ο επικεφαλής της Παγκόσμια Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ δήλωσε ότι οι διαρκώς αυξανόμενες τιμές των τροφίμων εξαναγκάζουν 2 δισεκατομμύρια άτομα καθημερινά να αγωνίζονται να επιβιώσουν. Ο κ Ζέλικ πρόσθεσε επίσης ότι δεν φαίνεται ότι στο εγγύς μέλλον οι τιμές τροφίμων πρόκειται να μειωθούν.

    Ο κ Ζέλικ επανέλαβε την έκκληση του για δωρεές στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και ανανέωσε τις προσπάθειες του για την σύναψη διεθνούς εμπορικής συμφωνίας που θα διευκολύνει αγρότες φτωχών χωρών να καλλιεργούν τους αγρούς τους.

    [06] ΗΠΑ και Βρετανία ζητούν από Σερβία να μην κάνει εκλογές στους Σερβικούς θύλακες του Κοσόβου

    22-04-2008

    Οι ΗΠΑ και η Βρετανία ζήτησαν απ' τη Σερβία να μην προχωρήσει με τοπικές εκλογές στους Σερβικούς θύλακες του Κοσυφοπεδίου. Οι πρέσβεις των δύο χωρών έκαναν τις δηλώσεις αυτές στα πλαίσια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφάλειας στην οποία συζητήθηκε η τελευταία έκθεση του γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, για την κατάσταση στο Κόσοβο.

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η απόφαση της Σερβίας να πραγματοποιήσει εκλογές στους Σερβικούς θύλακες στις 11 Μαΐου δεν θα βοηθήσει την κατάσταση και τα αποτελέσματα δεν θα κριθούν νόμιμα. Από τη πλευρά του, ο πρέσβης της Βρετανίας, Τζον Σώγιερς, χαρακτήρισε τις προγραμματισμένες εκλογές 'διαιρετικές', αλλά εξέφρασε ικανοποίηση για τη δέσμευση του Σέρβου προέδρου, Μπόρις Τάντιτς, για επίλυση μελλοντικών διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων.

    Στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφάλειας παρευρέθηκαν ο κ. Τάντιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσυφοπεδίου, Χασίμ Θάκι. Μέχρι στιγμής 30 χώρες έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσυφοπεδίου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 23 April 2008 - 1:18:23 UTC