Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-04-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη γ.γ. ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ
  • [02] Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στις ΗΠΑ
  • [03] Επίσκεψη Ράις σε χώρες του Περσικού
  • [04] Υπό διερεύνηση η υπόθεση θανάτου οπερατέρ του Ρώϋτερ στη Γάζα
  • [05] Συνεδρίαση ΣΑ με θέμα το Κόσοβο
  • [06] Δρακόντεια μέτρα για την άφιξη της Ολυμπιακής Φλόγας στο όρος Έβερεστ

  • [01] Επίσκεψη γ.γ. ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    21-04-2008

    Ο Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ στην σύνοδο του Βουκουρεστίου

    Στα Σκόπια αναμένεται σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χόπ Σέφερ , 15 μέρες μετά την σύνοδο του Βουκουρεστίου και θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών και Άμυνας της χώρας σε μια προσπάθεια άμβλυνσης της αρνητικής εντύπωσης που προκάλεσε η μη πρόσκληση της ΦΥΡΟΜ για ένταξη στην συμμαχία.

    Τα Σκόπια, δείχνουν όμως να έχουν εμπλακεί πλέον σε ένα ευρύτερο παιχνίδι εντυπώσεων για εσωτερική κατανάλωση εν όψει των εκλογών της 1η Ιουνίου. Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή προέβησαν σε δύο διαβήματα προς την Ελλάδα. Πρώτα ο υφυπουργός εξωτερικών, Ζόραν Πέτροφ, κάλεσε την επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και της επέδωσε διακοίνωση 'για την ελληνική παρεμπόδιση' ισχυριζόμενη ότι με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

    Η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών μέσω του εκπροσώπου του, κ. Κουμουτσάκου ήταν απλή και σαφής: 'Μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, γίνεται ένα διάβημα τυπικά προς την Ελλάδα, ουσιαστικά όμως προς το σύνολο της Συμμαχίας που υιοθέτησε το κοινό ανακοινωθέν στο Βουκουρέστι'. Το δεύτερο διάβημα, διαμαρτυρίας αυτή τη φορά, έγινε προς τον Υπουργό Μεταφορών κ. Χατζιδάκη για την απόφαση της Ελλάδας να μην επιτρέψει τις πτήσεις της εταιρίας αερομεταφορών της ΦΥΡΟΜ.

    Η απάντηση που δόθηκε από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών ήταν οτι 'το ζήτημα σχετίζεται με την Συμφωνία του Κοινού Ευρωπαϊκού Εναέριου Χώρου η οποία δεν έχει ακόμη κυρωθεί από σειρά χωρών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα'. Σε αντίθεση όμως με την στάση των Σκοπίων, η Ελλάδα εκτός από την ετοιμότητά της για επανέναρξη διαλόγου κάνει και ...προσφορές.

    Η Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη σε συνέντευξή της σε Κυριακάτικη εφημερίδα προτείνει στα Σκόπια μια βοήθεια ύψους 75 εκατ. Ευρώ, αν συναινέσουν σε κοινά αποδεκτό όνομα. Μια βοήθεια από τον προϋπολογισμό του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων που συνίσταται στην χρηματοδότηση μέρους του πανευρωπαϊκού οδικού άξονα 10, που θα συνδέει την ΦΥΡΟΜ με την Ελλάδα και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βγάζοντάς την από την απομόνωση.

    Το αναπτυξιακό αυτό πακέτο, προβλέπει ακόμη και την ενίσχυση επιχειρηματικών μονάδων οι οποίες θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και μ' αυτή την προοπτική θα εξεταστεί και η κατάργηση σταδιακά της βίζας.

    [02] Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στις ΗΠΑ

    21-04-2008

    O Πάπας Βενέδικτος ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στις ΗΠΑ με υπαίθρια Θεία Λειτουργία σε στάδιο της Νέας Υόρκης. Δεκάδες χιλιάδες κόσμος επεφύλαξε ενθουσιώδη υποδοχή στον Ποντίφικα κουνώντας κίτρινα και άσπρα μαντίλια που είναι τα χρώματα του Βατικανού.

    Στην ομιλία του ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έκανε έκκληση για ενότητα μεταξύ των Καθολικών και εξύμνησε την παράδοση θρησκευτικής ελευθερίας στις ΗΠΑ. Ο Πάπας Βενέδικτος μίλησε και στα Ισπανικά, τονίζοντας τον αυξανόμενο αριθμό Ισπανόφωνων Καθολικών στις ΗΠΑ.

    Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ήταν μεταξύ των πολιτικών που παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια εξύμνησε την απόφαση του Πάπα να αναφερθεί στα πρόσφατα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από Καθολικούς ιερείς που κλόνισαν την Εκκλησία στις ΗΠΑ.

    Επίσης την Κυριακή, ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έκανε δέηση για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, στο Σημείο Μηδέν, όπου κάποτε ορθώνονταν οι δίδυμοι πύργοι του Κέντρου Παγκοσμίου Εμπορίου. Μετά την δέηση, ο Πάπας Βενέδικτος συναντήθηκε στο Μανχάταν με συγγενείς των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.

    [03] Επίσκεψη Ράις σε χώρες του Περσικού

    21-04-2008

    Τζ. Ταλαμπανί και Κ. Ράις

    Ο Πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, δήλωσε ότι η κυριότερη πολιτική παράταξη των Σουνιτών, η οποία είχε αποχωρήσει πέρσι από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αποφάσισε να επανενταχθεί στην κυβέρνηση.

    Μετά από συνάντηση με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, η οποία πραγματοποιεί απρογραμμάτιστη επίσκεψη στην Βαγδάτη, ο κ. Ταλαμπανί δήλωσε ότι η παράταξη των Σουνιτών υπέβαλε ήδη κατάλογο με τα ονόματα των υποψηφίων της για το υπουργικό συμβούλιο του Πρωθυπουργού Νουρι Αλ-Μαλίκι.

    Η κυρία Ράις εξήρε τους ηγέτες των Ιρακινών Σουνιτών, Σιιτών και Κούρδων για την μεταξύ τους συνεργασία σε πολιτικό επίπεδο και την υποστήριξη τους για την εξουδετέρωση των πολιτοφυλακών. Λίγες ώρες πριν την επίσκεψη της κ. Ράις στη Βαγδάτη, ο ακραίος Σιίτης κληρικός Μοκτάντα Αλ Σάντρ, απείλησε με ανοιχτό πόλεμο σε βάρος της Ιρακινής κυβέρνησης αν δεν σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον υποστηρικτών του. Σχολιάζοντας την απειλή αυτή η κ. Ράις επεσήμανε ότι ο πόλεμος επηρεάζει όλους εκτός απ' τον ίδιο τον Αλ Σάντρ, που έχει βρει ασφαλές καταφύγιο στο Ιράν ενώ οι υποστηρικτές του σκοτώνονται στο Ιράκ.

    Μετά από συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Αλ Μαλίκι και άλλους Ιρακινούς αξιωματούχους, η κυρία Ράις αναχώρησε για νέες διπλωματικές επαφές στο Μπαχρέιν και το Κουβέιτ.

    [04] Υπό διερεύνηση η υπόθεση θανάτου οπερατέρ του Ρώϋτερ στη Γάζα

    21-04-2008

    Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την έναρξη διερεύνησης του θανάτου οπερατέρ του πρακτορείου Ρώυτερ, μετά από καταγγελία της οργάνωσης προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν πως Ισραηλινό τάνκς πυροβόλησε απροκάλυπτα και εσκεμμένα σε βάρος του οπερατέρ και της ομάδας του. Πάντως ο Ισραηλινός στρατός διέψευσε ότι η δημοσιογραφική ομάδα έγινε εσκεμμένα στόχος. Αλλά το πρακτορείο Ρώυτερ έδωσε στη δημοσιότητα τα τελευταία πλάνα απ' το βίντεο του οπερατέρ που δείχνει το βλήμα του τάνκς να έρχεται κατά πάνω του.

    Στο μεταξύ σειρά αεροεπιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας εξαπέλυσε τη Κυριακή ο Ισραηλινός στρατός με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές. Εκπρόσωπος της Ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι αεροεπιδρομές αποτελούσαν αντίποινα σε επίθεση της Χαμάς σε Ισραηλινό συνοριακό φυλάκιο στη Γάζα.

    [05] Συνεδρίαση ΣΑ με θέμα το Κόσοβο

    21-04-2008

    Μπόρις Τάντιτς

    Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, θα μιλήσει σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ στα πλαίσια συνεδρίασης για το Κόσοβο. Πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, ο κ. Τάντιτς δήλωσε ότι θα πει στο Συμβούλιο ότι η Σερβία δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει τον αγώνα της για διασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας, ή τις προσπάθειες της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση το Συμβούλιο Ασφάλειας θα συζητήσει έκθεση για το Κόσοβο του γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μούν. Η έκθεση θα είναι η πρώτη μετά την διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσυφοπεδίου. Έκθεση για την κατάσταση στη περιοχή θα υποβάλλει και ο επικεφαλής της αποστολής του διεθνούς οργανισμού στο Κόσοβο, Γιοκίμ Ρούκερ.

    [06] Δρακόντεια μέτρα για την άφιξη της Ολυμπιακής Φλόγας στο όρος Έβερεστ

    21-04-2008

    Η αστυνομία στο Νεπάλ λέει ότι έχει λάβει εντολή να χρησιμοποιήσει τα όπλα της εάν κρίνει ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για να σταματήσουν αντι-Κινεζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας όταν θα περνά η Ολυμπιακή Φλόγα από το όρος Έβερεστ.

    Όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός του Νεπάλ τόσο η αστυνομία όσο και οι ένοπλες δυνάμεις που σταθμεύουν στο Έβερεστ έχουν εξουσιοδοτηθεί να ανοίξουν πυρ εναντίον διαδηλωτών εάν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εξελιχθούν σε βίαια επεισόδια.

    Κινέζοι δρομείς θα μεταφέρουν την Ολυμπιακή Φλόγα στην κορυφή του όρους Έβερεστ κατά τις πρώτες ημέρες του Μαΐου. Οι αρχές απαγόρευσαν σε κάθε άλλο ορειβάτη να επισκεφθεί την κορυφή αυτή στην περίοδο από 1ης μέχρι 10 Μαΐου.

    Εξ άλλου, οι Αυστραλιανές αρχές εγείρουν οδοφράγματα σε διάφορα σημεία της Καμπέρας για να προστατεύσουν τους δρομείς που θα μεταφέρουν την Ολυμπιακή Φλόγα. Κάπου 10 χιλιάδες υποστηρικτές του Θιβέτ και επικριτές της Κίνας αναμένεται ότι θα διοργανώσουν μεγάλες διαδηλώσεις στην Καμπέρα κατά το πέρασμα της Ολυμπιακής Φλόγας από εκεί την Πέμπτη.

    Η Ολυμπιακή Φλόγα βρίσκεται τώρα στην Μαλαισία, 13ο σταθμό της ανά τον κόσμο περιοδεία της καθοδόν προς το Πεκίνο, όπου θα γίνει η επόμενη Ολυμπιάδα το καλοκαίρι.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 22 April 2008 - 1:18:23 UTC