Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-04-04

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρελάσεις της ομογένειας στην Αμερική
  • [02] Μαλίκι: Θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις ασφάλειας κατά εξτρεμιστών
  • [03] Η αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη
  • [04] Άνοιξε η Οδός Λήδρας
  • [05] 95 εκατομμύρια δολάρια για την εκστρατεία Ομπάμα τους τελευταίους δύο μήνες
  • [06] Μπερνάνκι: Απολύτως απαραίτητη η παρέμβαση για Bear Stearns

  • [01] Παρελάσεις της ομογένειας στην Αμερική

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    04-04-2008

    Δείτε το βίντεο «Παρελάσεις και εκδηλώσεις που προβάλουν το μεγαλείο της Ελλάδάς» - Download (WM)

    Δείτε το βίντεο «Παρελάσεις και εκδηλώσεις που προβάλουν το μεγαλείο της Ελλάδάς»

    - Watch (WM)

    Παρέλαση στην Πέμπτη Λεωφόρο.

    Στην περίφημη Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, γίνεται την Κυριακή (6 Απριλίου) η πολύωρη παρέλαση της ομογένειας για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Ένας από τους τρεις τελετάρχες φέτος είναι ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Δημήτρης Σούφιας και μαζί με αυτόν έχουνε έρθει για να παρακολουθήσουν την παρέλαση πολλά μέλη της Ελληνικής Βουλής, που εκπροσωπούν κάθε κομματική παράταξη και στα οποία περιλαμβάνονται ο Νικόλαος Τσαρτσιώνης, ο Ιωάννης Τραγάκης, η Παρθένα Φουντουκίδου, ο Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος, η Βάσω Παπανδρέου, η Θεοδώρα Τζακρη, ο Ιωάννης Διαμαντίδης, ο Δήμος Κουμπούρης, ο Αντώνης Γεωργιάδης και ο Χρήστος Παπουτσής. Οι άλλοι δύο τελετάρχες της παρέλασης είναι η Πρόεδρος της Φιλόπτωχου Οργανώσεως της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Γεωργία Σκιαδά και ο ομογενής επιχειρηματίας Ντήν Μητρόπουλος.

    Σημαιοφόρος σε παρέλαση άλλης Αμερικανικής πόλης

    Επίτιμος τελετάρχης είναι ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάρκος Κυπριανού ενώ επίσημοι πρόεδροι της οργανωτικής επιτροπής είναι ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων της Νέας Υόρκης, που κάθε χρόνο διοργανώνει την παρέλαση εκεί, Νίκος Διαμαντίδης και ο επιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της περσινής διοργάνωσης.

    Στον μακροσκελή κατάλογο των επισήμων της παρέλασης στην Πέμπτη Λεωφόρο περιλαμβάνονται επίσης οι Πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αλέξανδρος Μαλλιάς και Ανδρέας Κακουρής καθώς και οι εκπρόσωποι των ίδιων δύο χωρών στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Πρέσβεις Ιωάννης Μουρίκης και Ανδρέας Μαυρογιάννης.

    Άρμα διασχίζει το κέντρο του Μανχάταν.

    Από Αμερικανικής πλευράς παίρνουνε μέρος πολλές διακεκριμένες προσωπικότητες που υπηρετούν σε αιρετά αξιώματα, σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό επίπεδο. Ανάμεσα στις ορχήστρες που θα παρελάσουν περιλαμβάνονται η Φιλαρμονική της Αστυνομίας Νέας Υόρκης και η Φιλαρμονική της Ελληνικής Αεροπορίας, που ήρθε ειδικά για την εκδήλωση από την Αθήνα. Η Ελλάδα επίσης έχει αποστείλει τιμητικό απόσπασμα Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.

    Πίσω από το απόσπασμα αυτό θα παρελάσουν 52 ανθοστόλιστα άρματα και εκατοντάδες οργανώσεις και σωματεία της ομογένειας στην Αμερική. Η παρέλαση στην 5η Λεωφόρο αναμένεται ότι θα είναι και το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου στην Αμερική.

    Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της Ελληνικής Παλιγγενεσίας στην Αμερική είναι αφιερωμένο και το τηλεοπτικό μας Ρεπορτάζ από την Ουάσιγκτον της εβδομάδας αυτής.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ β ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Κείμενο Ρεπορτάζ:

    Παρέλαση στη Βαλτιμόρη

    Γ. Μπίστης: Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η επέτειος της Ελληνικής Παλιγγενεσίας τηρείται κάθε χρόνο με λαμπρές εκδηλώσεις που συνολικά διαρκούνε μήνες ολόκληρους. Η Αμερική είναι μια από τις πολύ λίγες χώρες του κόσμου, αν όχι η μοναδική, στην οποία γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου ξανά και ξανά και ξανά, από τις αρχές του Φλεβάρη μέχρι τα τέλη του Απρίλη, καμιά φορά και του Μάη-- τη μια εβδομάδα σε ένα αστικό κέντρο και την άλλη εβδομάδα σε άλλο.

    Οι φετινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το Κογκρέσο εδώ, στη Ουάσιγκτον, όπου οι Ελληνικής καταγωγής βουλευτές και οι Φιλέλληνες νομοθέτες τόνισαν την σπουδαιότητα της Ελληνικής επανάστασης και την παραδοσιακή φιλία που από το 1821 δένει όλο και πιο στενά τις Ηνωμένες Πολιτείες με την Ελλάδα.

    Ο Πρόεδρος Μπούς με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο

    Κατόπιν η προσοχή μετατοπίστηκε στον Λευκό Οίκο όπου ο Πρόεδρος Μπους κήρυξε την 25η Μαρτίου ως Ημέρα Εθνικού Εορτασμού της Ελληνικής και της Αμερικανικής Δημοκρατίας σε μια τελετή στην οποία την ομογένεια εκπροσώπησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος και άλλοι ηγέτες της.

    Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που έχουνε πάντα πιο πολύ χρώμα, αυθορμητισμό, και συναίσθημα είναι οι παρελάσεις της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας σε μικρές πόλεις, όπως το λιμανάκι των σφουγγαράδων από την Κάλυμνο, Τάρπον Σπρινγς στην Φλόριντα και σε μεγαλουπόλεις σαν την Φιλαδέλφεια, το Σικάγο, το Ντητρόιτ, την Βοστώνη το Σαν Φρανσίσκο και την Νέα Υόρκη.

    Θεατές στην παρέλαση της Βαλτιμόρης

    Ιδιαίτερα οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου σε τέτοιες μεγαλουπόλεις είναι εξαιρετικά εντυπωσιακές γιατί παίρνουνε σε αυτές μέρος δεκάδες ανθοστόλιστα άρματα εμπνευσμένα από την ελληνική επανάσταση και κουλτούρα κι επίσης γιατί γίνονται σε επιβλητικές λεωφόρους με φόντο θαυμαστά κτίρια και με συμμετοχή ευζώνων και μελών της Ελληνικής κυβέρνησης και Βουλής.

    Εμείς όμως διαλέξαμε να σας παρουσιάσουμε σήμερα στιγμιότυπα από μια παρέλαση που έγινε σε κάποια ταπεινή γειτονιά που ίδρυσαν Έλληνες μετανάστες άλλων εποχών, την Greektown της Βαλτιμόρης. Τελετάρχης ήταν ο βουλευτής Gus Bilirakis, από την Φλόριντα.

    Ο τελετάρχης στην παρέλαση της Βαλτιμόρης, Gus Bilirakis

    Γ. Μπιλιράκης: Φεγγαράκι μου λαμπρό φέγγε μου να περπατώ. Το κρυφό σχολειό δεν είναι παρά μια μόνο από τις υπέροχες ιστορίες της 25η Μαρτίου. Πρέπει να διατηρούμε τα ήθη κι έθιμά μας στην Αμερική. Η Αμερική και θέλει και μας ενθαρρύνει να κρατάμε τις παραδόσεις μας. Η Ελληνική κληρονομιά είναι ότι πιο πολύτιμο έχω. Γι αυτό κι η συμμετοχή μου στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου εδώ στη Βαλτιμόρη αποτελεί μεγάλη και ξεχωριστή τιμή για μένα.

    Γ. Μπίστης: Στην Βαλτιμόρη τα κοστούμια των παιδιών της παρέλασης δεν είναι βιομηχανοποιημένα ούτε έρχονται παραγγελία από την Ελλάδα αλλά φτιάχνονται από μανάδες και γιαγιάδες. Ένα ολόκληρο χειμώνα τα ετοιμάζουνε με αγάπη και στοργή έχοντας σαν πρότυπα σκίτσα από βιβλία της ιστορίας. Και τα νεαρά βλαστάρια τους νοιώθουνε αχαλίνωτο ενθουσιασμό και φουσκώνουνε τα στήθη τους από εθνική υπερηφάνεια όταν φορούν τις χειροποίητες τούτες στολές, ακόμα και στις περιπτώσεις που αυτές δεν είναι πιστές απομιμήσεις των κοστουμιών της Μπουμπουλίνας, του Κολοκοτρώνη ή του Καραϊσκάκη.

    Την Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο βουλευτής Ξάνθης, Παναγιώτης Σγουρίδης

    Στην παρέλαση της Βαλτιμόρης την Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο βουλευτής Ξάνθης, Παναγιώτης Σγουρίδης.

    Π. Σγουρίδης: Πραγματικά η καρδιά της Ελλάδας χτύπησε εδώ στη Βαλτιμόρη στην Ελληνική πόλη, το Greektown. Και τα νιάτα όλα παρέλασαν και μας δώσανε την χαρά και την περηφάνια ότι εδώ η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Από τους μεγαλύτερους σε ηλικία που ήρθανε μέχρι την τρίτη γενιά, που κρατάω στην αγκαλιά μου, έχουνε μέσα τους την Ελληνική καρδιά, την Ελληνική ψυχή. Αυτή η Ελληνική ψυχή μας κάνει όλους αισιόδοξους για το μέλλον.

    Εκδήλωση εθνικής υπερηφάνειας στη Βαλτιμόρη

    Γ. Μπίστης: Στην παρέλαση της Βαλτιμόρης έλληνες και μη γίνανε όλοι Έλληνες. Αφροαμερικανοί με τα τύμπανά τους, σκωτσέζοι με τις παραδοσιακές τους γκάιντες και κινέζες χορεύτριες με τις εθνικές τους ενδυμασίες κράταγαν ελληνικές σημαίες.

    Όλες οι παρελάσεις της ομογένειας που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται από άκρου σε άκρο της Αμερικής, έχουνε ένα κοινό στόχο. Να δείξουνε στον κόσμο την Ελλάδα σε όλο το μεγαλείο της. Και χρησιμοποιώ τα λόγια αυτά του Λορέντζου Μαβίλη με την έννοια που είχαν όταν τα έγραφε ο ίδιος ο ποιητής κι όχι με την ειρωνική έννοια που αργότερα τους προσέδωσαν ορισμένοι κατοπινοί του.

    [02] Μαλίκι: Θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις ασφάλειας κατά εξτρεμιστών

    04-04-2008

    Νούρι Αλ Μαλίκι

    Ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από βόμβα στην κεντρική Βαγδάτη τη Πέμπτη, μετά τη δήλωση του Ιρακινού Πρωθυπουργού, Νουρι αλ Μαλίκι, ότι σχεδιάζει και άλλες επιχειρήσεις κατά εξτρεμιστών στη Βασόρα.

    Ο κ. Μαλίκι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι στο μέλλον θα διενεργηθούν επιχειρήσεις ασφάλειας στη Βαγδάτη και σε άλλα σημεία του Ιράκ και τόνισε ότι 'δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με εξτρεμιστές'. Πάνω από 400 άτομα σκοτώθηκαν από τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Ιρακινών δυνάμεων ασφάλειας και Σιιτών ανταρτών του ακραίου Σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ.

    Ο αλ Σαντρ την Πέμπτη κάλεσε τους υποστηρικτές του σε πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στη 'αμερικανική κατοχή' όπως την χαρακτήρισε.

    [03] Η αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη

    04-04-2008

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, βρίσκεται στο Βουκουρέστι για συνομιλίες σήμερα με τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Πούτιν θα παρευρεθεί στην σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, αλλά δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με άλλους αρχηγούς κρατών.

    Πάντως τη Κυριακή ο κ. Πούτιν θα φιλοξενήσει τον πρόεδρο Μπούς στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας για συνομιλίες που θα επικεντρωθούν στα σχέδια των ΗΠΑ να αναπτύξουν αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα στην Κεντρική Ευρώπη.

    Σε ανακοινωθέν του τη Πέμπτη το ΝΑΤΟ συνεχάρη την Αλβανία και τη Κροατία για την πρόσκληση που έλαβαν κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, για ένταξη στη συμμαχία, και εκφράζει λύπη για το γεγονός ότι αναβλήθηκε η πρόσκληση προς την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

    Στο ανακοινωθέν της συνόδου εκφράζεται λύπη για το γεγονός ότι δεν τελεσφόρησαν οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας και έτσι δεν κατέστη δυνατή η πρόσκληση της ΦΥΡΟΜ στη συμμαχία. Το ανακοινωθέν αναφέρει όμως ότι οι Νατοϊκοί ηγέτες θα απευθύνουν πρόσκληση προς τα Σκόπια αμέσως μόλις διευθετηθεί το θέμα της ονομασίας.

    Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, χαρακτήρισε την πρόσκληση της χώρας του στο ΝΑΤΟ, "θαύμα".

    Παράλληλα η συμμαχία ανέβαλε και τις προσκλήσεις προς Γεωργία και Ουκρανία αναφέροντας ότι και οι δύο αυτές χώρες θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ στο μέλλον και ότι έχουν ήδη προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην συμμαχία.

    Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, χαρακτήρισε 'εξαιρετικά σημαντική' την υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς την ανάπτυξη Αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην κεντρική Ευρώπη, παρά τις Ρωσικές αντιρρήσεις.

    Σε άλλες εξελίξεις, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ εξέδωσαν επίσης και επίσημη διακήρυξη εκφράζοντας την προσήλωσή τους στο Αφγανιστάν.

    Στο έγγραφο, που φέρει τον τίτλο 'Στρατηγικό Όραμα' οι χώρες της συμμαχίας υποσχέθηκαν ενισχύσεις των στρατιωτικών δυνάμεων στη περιοχή, καλύτερο καταμερισμό μάχιμων υπευθυνοτήτων, τη χαλάρωση των περιορισμών στη χρήση των στρατιωτικών τους δυνάμεων και την λήψη κάθε μέτρου για να αποφευχθούν θάνατοι αμάχων.

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, δήλωσε ότι μέχρι τον Αύγουστο οι δυνάμεις ασφάλειας της χώρας του θα είναι έτοιμες να αναλάβουν την ευθύνη επί θεμάτων ασφάλειας στην Καμπουλ.

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, μετά από συνάντηση με το Αφγανό Πρόεδρο δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες σταθεροποίησης του Αφγανιστάν.

    Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός του Καναδά, Στήβεν Χάρπερ, είχε δηλώσει ότι τα καναδικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο νότιο Αφγανιστάν 2 χρόνια παραπάνω από τον Φεβρουάριο του 2009, που είχαν αρχικά συμφωνήσει.

    [04] Άνοιξε η Οδός Λήδρας

    04-04-2008

    Οζντίλ Ναμί και Γιώργος Ιακώβου στην τελετή για το άνοιγμα της Οδού Λήδρας

    Άνοιξε μετά από 44 χρόνια το πέρασμα της Οδού Λήδρας στην Κύπρο, αλλά η Κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο του μετά από λίγες ώρες υποστηρίζοντας ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά παραβίασε μέρος της συμφωνίας.

    Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι Τουρκοκύπριοι αστυνομικοί μπήκαν στη 'νεκρή ζώνη' των Ηνωμένων Εθνών, αλλά επεσήμανε ότι το κλείσιμο είναι προσωρινό.

    Η διάνοιξη του οδοφράγματος της Οδού Λήδας έγινε με πυροτεχνήματα, μουσική και μπαλόνια και προσήλθε κόσμος και από τις δύο κοινότητες.

    Ο πολιτικός κόσμος και τα Ηνωμένα Έθνη χαιρέτισαν την διάνοιξη της οδού χαρακτηρίζοντας την ιστορικό γεγονός που θα συντείνει στην επίλυση του Κυπριακού.

    [05] 95 εκατομμύρια δολάρια για την εκστρατεία Ομπάμα τους τελευταίους δύο μήνες

    04-04-2008

    Οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας του προεδρικού υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσαν ότι μέσα στο Μάρτιο συγκέντρωσαν πάνω από 40 εκατομμύρια δολάρια, ποσό σχεδόν διπλάσιο απ' αυτό της αντιπάλου του κ. Ομπάμα, Χίλαρυ Κλίντον. Εδώ να σημειωθεί ότι και το Φεβρουάριο οι προεκλογικές εισφορές στην εκστρατεία Ομπάμα έφτασαν το ποσό ρεκόρ των 55 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρυ Κλίντον δήλωσε ότι παρά τα ποσά που συγκεντρώνει ο κ. Ομπάμα, η κ. Κλίντον έχει την κατάλληλη χρηματοδότηση για να τον ανταγωνιστεί με επιτυχία.

    [06] Μπερνάνκι: Απολύτως απαραίτητη η παρέμβαση για Bear Stearns

    04-04-2008

    Ανώτεροι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι η χώρα θα είχε να αντιμετωπίσει μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, αυξημένο κόστος δανεισμού και αύξηση του ποσοστού ανεργίας, αν η κυβέρνηση δεν επενέβαινε για να βοηθήσει την τράπεζα επενδύσεων Bear Stearns που αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

    Ο επικεφαλής της Φέντ, Μπεν Μπερνάνκι, προειδοποίησε την Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας ότι θα υπήρχαν ευρύτατες και σοβαρότατες συνέπειες από ενδεχόμενη κατάρρευση της εν λόγω τράπεζας επενδύσεων και γι' αυτό επενέβη η Αμερικανική κυβέρνηση χορηγώντας 30 δισεκατομμύρια δολάρια υπό μορφή ειδικών πιστώσεων και επιτρέποντας την εξαγορά της Bear Stearns από την άλλη γιγάντια εταιρεία επενδύσεων την JP Morgan Chase.

    Επικριτές αυτής της ενέργειας καταγγέλλουν ότι η κυβερνητική επέμβαση θα μπορούσε να ενθαρρύνει άλλους επενδυτές να προβούν σε άστοχες επιχειρηματικές ενέργειες στο μέλλον.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 5 April 2008 - 2:18:23 UTC