Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-04-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βουκουρέστι: Πρόσκληση για Αλβανία και Κροατία
  • [02] Πεντάγωνο: Παραμένουν τα σχέδια για απόσυρση Αμερικανικών στρατευμάτων από Ιράκ
  • [03] Για "πιθανότητα οικονομικής ύφεσης" μιλά ο επικεφαλής της Φέντ
  • [04] Ο Μ. Αμπάς αποφεύγει να μιλήσει για πρόοδο στις συνομιλίες με Ισραήλ
  • [05] Επιστήμονες: Γενετική μετάλλαξη προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων
  • [06] Η αντιπολίτευση κέρδισε τον έλεγχο της Βουλής στη Ζιμπάμπουε

  • [01] Βουκουρέστι: Πρόσκληση για Αλβανία και Κροατία

    03-04-2008

    Ο πρόεδρος και η κ. Μπούς στην σύνοδο του ΝΑΤΟ

    To NATO θα απευθύνει πρόσκληση για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών στην Αλβανία και την Κροατία, αλλά αναβάλλεται για το μέλλον η πρόσκληση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, της Γεωργίας και της Ουκρανίας.

    Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Απατουράι, δήλωσε μετά το δείπνο εργασίας της Τετάρτης στην σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στο Βουκουρέστι, ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ των Νατοϊκών ηγετών για την πρόσκληση της Αλβανίας και της Κροατίας. Αλλά επεσήμανε ότι η Ελλάδα δήλωσε ότι δεν μπορεί να συναινέσει τώρα στην πρόσκληση των Σκοπίων εφόσον δεν έχει ακόμη λυθεί το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Επίσης ο κ. Απατουράι επεσήμανε ότι δεν θα δοθεί στη Γεωργία και την Ουκρανία πρόσκληση για ένταξη στη συμμαχία, αλλά σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ αφήνει ανοιχτή την πόρτα στις δύο αυτές χώρες.

    Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ. Καραμανλής στην σύνοδο του Βουκουρεστίου

    Ο πρόεδρος Μπούς είχε πιέσει έντονα να την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Ουκρανία και Γεωργία, αλλά η Γαλλία και η Γερμανία δήλωσαν ότι δεν πρόκειται για την κατάλληλη στιγμή.

    Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι σύμμαχοι συμφώνησαν σε Καναδικό αίτημα για την αποστολή περισσότερων στρατιωτικών δυνάμεων στο νότιο Αφγανιστάν. Αναμένεται ότι Αμερικανικές δυνάμεις απ' το ανατολικό Αφγανιστάν θα μετακινηθούν στο νότο, ενώ αναμένεται ότι η Γαλλία θα στείλει στρατιώτες της στο πλευρό των Αμερικανικών δυνάμεων που θα παραμείνουν στο ανατολικό Αφγανιστάν.

    [02] Πεντάγωνο: Παραμένουν τα σχέδια για απόσυρση Αμερικανικών στρατευμάτων από Ιράκ

    03-04-2008

    Ναύαρχος Μάλλεν

    Ο επικεφαλής του Μεικτού Επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ναύαρχος Μάικ Μάλλεν, δήλωσε ότι εξακολουθούν να ισχύουν τα σχέδια για την απόσυρση Αμερικανών στρατευμάτων από το Ιράκ μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Ο ναύαρχος Μάλλεν επεσήμανε ότι τα πρόσφατα επεισόδια βίας στη Βαγδάτη και τη Βασόρα δεν θα επηρεάσουν τα σχέδια απόσυρσης 5 ταξιαρχιών από τη περιοχή.

    Στο μεταξύ, τρεις Αμερικανοί στρατηγοί εν αποστρατεία δήλωσαν στην Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ότι μια σημαντική απόσυρση Αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ θα πρέπει να αρχίσει μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Αμερικανού προέδρου στις αρχές του 2009. Ο στρατηγός εν αποστρατεία Ρόμπερτ Σκέιλς, δήλωσε στην Επιτροπή ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να διατηρήσουν τα σημερινά επίπεδα στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ.

    Εξάλλου, τεταμένη ηρεμία επικρατεί αυτές τις μέρες στη Βαγδάτη και τη Βασόρα, ενώ εξερράγη βόμβα κοντά σε αυτοκινητοπομπή που μετέφερε Ιρακινούς στρατιωτικούς στη Βασόρα χωρίς να υπάρξουν θύματα.

    [03] Για "πιθανότητα οικονομικής ύφεσης" μιλά ο επικεφαλής της Φέντ

    03-04-2008

    Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, χαρακτήρισε 'πιθανή' μια ύφεση της αμερικανικής οικονομίας φέτος. Ο κ. Μπερνάνκι έκανε τις δηλώσεις αυτές ενώπιον αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου και πρόσθεσε ότι η οικονομική ανάπτυξη που αναμένεται κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους θα είναι πολύ μικρή, έως αμελητέα.

    Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε επίσης ότι η περικοπή των δανειοδοτικών επιτοκίων και άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί θα ενισχύσουν την οικονομία κατά το δεύτερο εξάμηνο και τον επόμενο χρόνο.

    Γερουσιαστές ρώτησαν τον κ. Μπερνάνκι για τις πρόσφατες προσπάθειες στήριξης του αμερικανικού οικονομικού συστήματος, ενέργειες που μερικοί οικονομολόγοι πιστεύουν πως μπορεί να προκαλέσουν κρίση στην πιστωτική αγορά και στη εμπιστοσύνη του καταναλωτή.

    Στο μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι υπάρχει μια πιθανότητα 25% για διεθνή οικονομική ύφεση λόγω της 'σοβαρότερης οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 30', όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Οι προβλέψεις αυτές του Διεθνούς οργανισμού ανακοινώθηκαν την Τετάρτη κατά την σύνοδο στο Βιετνάμ υπουργών από χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και ανωτέρων στελεχών τραπεζών.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει ότι η κρίση εξαπλώθηκε γρήγορα και 'επέφερε εκτενείς ζημιές σε αγορές και θεσμούς που αποτελούν το επίκεντρο του οικονομικού συστήματος'. Ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ρυθμό διεθνούς ανάπτυξη της τάξης του 3,7% για το 2008.

    [04] Ο Μ. Αμπάς αποφεύγει να μιλήσει για πρόοδο στις συνομιλίες με Ισραήλ

    03-04-2008

    Μαχμούντ Αμπάς

    Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι δεν μπορεί να μιλήσει για πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ, έως ότου οι δύο πλευρές συντάξουν γραπτό σχέδιο συμφωνίας. Ο κύριος Αμπας έκανε τις δηλώσεις αυτές κατόπιν συνάντησης με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, στο Κάιρο.

    Ο κ. Αμπάς είπε ότι οι Παλαιστίνιοι, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ διενεργούν σοβαρές διαβουλεύσεις για καίρια θέματα με στόχο την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μέχρι τα τέλη του 2008, αλλά επεσήμανε ότι δεν είναι σίγουρος αν η συμφωνία θα ολοκληρωθεί μέχρι τότε. Ο πρόεδρος Μπους προσβλέπει στην επίτευξη συμφωνίας για το Μεσανατολικό πριν τη λήξη της θητείας του τον Ιανουαρίου το 2009.

    [05] Επιστήμονες: Γενετική μετάλλαξη προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων

    03-04-2008

    Τρεις ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες ανακάλυψαν γενετική παραλλαγή που αυξάνει τις πιθανότητες εξάρτησης στην νικοτίνη και εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων.

    Οι μελέτες δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature και οι τρεις ομάδες ερευνητών συμφώνησαν στην ύπαρξη του συγκεκριμένου μεταλλαγμένου γονιδίου, αλλά διαφώνησαν ως προς το αν το συγκεκριμένο γονίδιο κάνει κάποιον ποιο επιρρεπή στο να αναπτύξει εξάρτηση στη νικοτίνη, ή απλώς στο να εμφανίσει καρκίνο των πνευμόνων, ανεξάρτητα από το αν καπνίζει.

    Η έρευνα αναφέρει ότι το 50% περίπου των ανθρώπων φέρουν απλή παραλλαγή του γονιδίου το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων κατά 30%. Το ποσοστό εμφάνισης της νόσου φθάνει το 80% σε άτομα που φέρουν διπλή γονιδιακή μετάλλαξη.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε τη νικοτίνη 'μια από τις σοβαρότερες απειλές για την υγεία που έχει ποτέ αντιμετωπίσει ο κόσμος' και από την οποία πεθαίνουν κάθε χρόνο πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι.

    [06] Η αντιπολίτευση κέρδισε τον έλεγχο της Βουλής στη Ζιμπάμπουε

    03-04-2008

    Μόργκαν Τσβανγκιράϊ

    Το κόμμα του προέδρου της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, έχασε τον έλεγχο του κοινοβουλίου της χώρας. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα το αντιπολιτευόμενο Κίνημα Δημοκρατικής Αλλαγής κερδίζει 109 έδρες έναντι 97 του κόμματος του κ. Μουγκάμπε, αλλά η επιτροπή εκλογών δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

    Πάντως την Τετάρτη ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μόργκαν Τσβανγκιράϊ, ανακοίνωσε νίκη του στις προεδρικές εκλογές, ενώ σύμβουλοι του κ. Μουγκάμπε διαψεύδουν τον ισχυρισμό. Παράλληλα η κρατική εφημερίδα της χώρας παραδέχτηκε ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 28 χρόνια, ο κ. Μουγκάμπε δεν κατάφερε να πάρει την πλειοψηφία και προέβλεψε επαναληπτικές εκλογές, λέγοντας ότι κανένας υποψήφιος δεν κέρδισε ποσοστό 50% της ψήφου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 4 April 2008 - 2:18:28 UTC