Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-03-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βιέννη ο επόμενος γύρος συνομιλιών Αθήνας-Σκοπίων
  • [02] Αμπάς: Το Ισραήλ εφαρμόζει πολιτική "εθνοκάθαρσης"
  • [03] Επίσκεψη Ράις στη Βραζιλία
  • [04] 11 Μαΐου οι νέες εκλογές στη Σερβία
  • [05] Συμφωνία για τη δημιουργία Μεσογειακής Ένωσης
  • [06] Βουλευτικές εκλογές στο Ιράν
  • [07] Ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

  • [01] Στη Βιέννη ο επόμενος γύρος συνομιλιών Αθήνας-Σκοπίων

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    14-03-2008

    Παρόλο που η συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη με τον Πρωθυπουργό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κ. Γκρουέφσκι, που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες, έγινε χωρίς να υπάρξει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, αργά το βράδυ η κ. Μπακογιάννη ανακοίνωσε τελικά ότι θα γίνει νέος γύρος συνομιλιών για την ονομασία μεταξύ των αντιπροσώπων της Αθήνας και των Σκοπίων την Δευτέρα 17 Μαρτίου στην Βιέννη πάντα υπό την αιγίδα του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς.

    Η συνάντηση της κ. Μπακογιάννη με τον κ. Γκρουέφσκι που συμμετείχε στην σύνοδο σαν παρατηρητής, έγινε με πρωτοβουλία της μονίμου αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ, Βικτωριας Ντούλαν, και η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την κίνηση αυτή υποβοηθητική των διαβουλεύσεων που γίνονται στα πλαίσια του ΟΗΕ.

    Απο την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΦΥΡΟΜ δήλωσε αμέσως μετά ότι οι δύο πλευρές παραμένουν στις θέσεις τους και δεν διέκρινε 'καμία απόκλιση ούτε ελαστικότητα από την ελληνική πλευρά'. Σημείωσε όμως οτι και μόνον το γεγονός της συνάντησης αυτής αποτελεί πρόοδο στην σχετική διαδικασία.

    Νωρίτερα πάντως ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής που αντάλλαξε απλώς χειραψία με τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων, είχε στείλει και νέο μήνυμα προς τα Σκόπια δηλώνοντας ότι ο Ευρωπαϊκός τρόπος συμπεριφοράς απαιτεί σχέσεις καλής γειτονίας και αποφυγή προκλήσεων.

    [02] Αμπάς: Το Ισραήλ εφαρμόζει πολιτική "εθνοκάθαρσης"

    14-03-2008

    Σε ομιλία του στην σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι εφαρμόζει πολιτική 'εθνοκάθαρσης', όπως τη χαρακτήρισε, στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο κ. Αμπάς επεσήμανε ότι οι Ισραηλινές αρχές δεν επιτρέπουν σε Παλαιστίνιους να χτίσουν σπίτια στην ανατολική Ιερουσαλήμ, έχουν αυξήσει τη φορολογία προς Παλαιστινίους και έχουν διαχωρίσει την ανατολική Ιερουσαλήμ απ' την Λωρίδα της Γάζας. Το θέμα της Ισραηλο-Παλαιστινιακής διαμάχης βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης που πραγματοποιείται στο Ντακάρ της Σενεγάλης.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, χαρακτήρισε την καταγγελία του κ. Αμπάς για 'εθνοκάθαρση' πιθανό παράδειγμα 'θερμής πολιτικής ρητορικής'. Επίσης κατά την ομιλία του στη σύνοδο ο γ.γ. των ΗΕ, Μπαν Κι Μούν, ζήτησε απ' την Ισραηλινή και την Παλαιστινιακή ηγεσία να ενεργήσει άμεσα για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Παλαιστινίων και καταδίκασε τόσο τους εξτρεμιστές στη Γάζα για τις επιθέσεις με ρουκέτες, όσο και την 'υπέρμετρη και δυσανάλογη', όπως τη χαρακτήρισε χρήση βίας από μέρους του Ισραήλ.

    [03] Επίσκεψη Ράις στη Βραζιλία

    14-03-2008

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν προσεκτικά πληροφορίες για διασυνδέσεις της Βενεζουέλας με αριστερούς αντάρτες της Κολομβίας, αλλά δεν δήλωσε αν οι ΗΠΑ εξετάζουν την πιθανότητα να συμπεριλάβουν την Βενεζουέλα στον κατάλογο χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία. Η κ. Ράις προέβη σε σχετικά σχόλια στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και τον υπουργό εξωτερικών, Κέλσο Αμορίμ, για συνομιλίες που περιεστράφησαν σε θέματα περιφερειακής ασφάλειας.

    Η κυβέρνηση της Κολομβίας δήλωσε ότι στη διάρκεια της εφόδου της, στις αρχές του μήνα, κατά ανταρτών της οργάνωσης ΦΑΡΚ στον Ισημερινό, βρήκε υπολογιστή με στοιχεία που δείχνουν ότι η κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβεζ βοηθά την ΦΑΡΚ. Η Βενεζουέλα πάντως διαψεύδει τις πληροφορίες.

    [04] 11 Μαΐου οι νέες εκλογές στη Σερβία

    14-03-2008

    Μπόρις Τάντιτς

    Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, διέλυσε το κοινοβούλιο της χώρας του και όρισε εκλογές για τις 11 Μαΐου, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης εν μέσω διαφωνιών για την αντιμετώπιση της ανεξαρτητοποίησης του Κοσυφοπεδίου. Ο κ. Τάντιτς δήλωσε ότι 'οι εκλογές αποτελούν τον δημοκρατικό τρόπο με τον οποίο οι πολίτες μπορούν να καθορίσουν την κατεύθυνση της χώρας για τα επόμενα χρόνια'.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, που αυτή τη περίοδο έχει αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρεία της Ευρώπης, αναφέρθηκε σε ενθαρρυντικές ενδείξεις υποστήριξης προς τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Σερβίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι φιλο-Ευρωπαϊκές δυνάμεις θα υπερισχύσουν κατά τις Σερβικές εκλογές.

    [05] Συμφωνία για τη δημιουργία Μεσογειακής Ένωσης

    14-03-2008

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συνέρχονται στις Βρυξέλλες συμφώνησαν τελικά σε Γαλλική πρόταση για την δημιουργία Μεσογειακής Ένωσης, που θα επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα εμπορίου και που θα περιλαμβάνει χώρες της βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνες Γιάνσα, δήλωσε σε δημοσιογράφους αργά την Πέμπτη το βράδυ ότι η πρωτοβουλία δέχτηκε σημαντική υποστήριξη στη διάρκεια συσκέψεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στην σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνήθηκε επίσης ο περιορισμός, μέσα στα επόμενα 12 χρόνια, των βλαβερών για το περιβάλλον αερίων κατά 20% από τα επίπεδα που είχαν καθοριστεί το 1990.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, είχε προειδοποιήσει ότι ο περιορισμός των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα κοστίσει στον μέσο Ευρωπαίο καταναλωτή γύρω στα 3 Ευρώ την εβδομάδα, αλλά προειδοποίησε ότι το κόστος της απραξίας θα είναι δεκαπλάσιο.

    [06] Βουλευτικές εκλογές στο Ιράν

    14-03-2008

    Άνοιξαν οι κάλπες στο Ιράν όπου σήμερα πραγματοποιούνται βουλευτικές εκλογές με τη συμμετοχή πάνω από 40 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. 4.500 υποψήφιοι συναγωνίζονται για 290 έδρες στο Ιρανικό κοινοβούλιο, αλλά οι εκλογές θεωρούνται κυρίως αναμέτρηση μεταξύ ανταγωνιστικών συντηρητικών ομάδων, μια απ' τις οποίες συνδέεται στενά με τον Ιρανό πρόεδρο, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και η άλλη επιδιώκει μια ποιο πρακτική προσέγγιση στην αναμέτρηση του Ιράν με τη Δύση για το επίμαχο πυρηνικό του πρόγραμμα. 1700 υποψήφιοι, κυρίως μεταρρυθμιστές, αποκλείστηκαν απ' τις εκλογές με το αιτιολογικό ότι δεν είναι πιστοί στο Ισλαμικό σύστημα.

    Πάντως, αναλυτές αναφέρουν σημαντική απάθεια από πλευράς ψηφοφόρων, κυρίως λόγω της έλλειψης μεταρρυθμιστών υποψηφίων. Κύρια θέματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους είναι ο υψηλός πληθωρισμός και η ανεργία, καθώς και οι σχέσεις του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ με την Δύση.

    [07] Ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

    14-03-2008

    Γουίλλιαμ Φρέιζερ

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, στρατηγός Γουίλλιαμ Φρέϊζερ, θα έχει σήμερα συνομιλίες με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους, μια μέρα μετά από νέο κύμα βιαιοτήτων στη Λωρίδα της Γάζας. Ο κ. Φρέιζερ θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Σαλάμ Φαγιάντ και τον ανώτερο αξιωματούχο του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, Άμος Γκιλάντ.

    Ο πρόεδρος Μπούς έχει διορίσει τον στρατηγό Φρέιζερ ως παρατηρητή της προόδου του λεγόμενου 'οδικού χάρτη' για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Καμία απ' τις δύο πλευρές δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι του εν λόγω σχεδίου.

    Την Πέμπτη, Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές στη Λωρίδα της Γάζας εξαπέλυσαν πάνω από 10 ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ σε αντίποινα για την Ισραηλινή αεροεπιδρομή στη Δυτική Όχθη. Ισραηλινά αεροσκάφη ανταποκρίθηκαν πλήττοντας Παλαιστινιακό εκτοξευτήρα ρουκετών στη βόρεια Γάζα, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 15 March 2008 - 2:18:52 UTC