Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-03-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες
  • [02] Φρήντ: Το Κόσοβο διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ ότι θα σεβαστεί δικαιώματα και προνόμοια Σέρβων
  • [03] 4 Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές νεκροί από νέα Ισραηλινή επίθεση
  • [04] ΗΕ: Οι Ταλεμπάν ανθεκτικοί και αδίστακτοι
  • [05] Ο Ντες Μπράουν στο Ιράκ
  • [06] Επίσκεψη Ράις σε Βραζιλία και Χιλή

  • [01] Έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    13-03-2008

    Με την Ελλάδα σε απεργιακό κλοιό για το ασφαλιστικό, με συνεχείς διακοπές ρεύματος, και την Αθήνα πνιγμένη σε 20.000 τόνους σκουπίδια λόγω της απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητα που θα συνεχισθεί μέχρι την Κυριακή, αναχωρεί σήμερα το πρωί για τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, για να λάβει μέρος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο Πρωθυπουργός που συνοδεύεται απο την Υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Βαληνάκη θα συμμετάσχει το μεσημέρι στο καθιερωμένο γεύμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στις 6 το απόγευμα θα αρχίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με συζήτηση για την πορεία της Συνθήκης της Λισσαβόνας καιμε έμφαση στην ενέργεια και τις κλιματικές αλλαγές όπου ο Πρόεδρος της Κομισσιόν, Μανουέλ Μπαρόζο, θα ανακοινώσει τις σχετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Στο δείπνο των ηγετών σύμφωνα με την ατζέντα θα συζητηθούν η ενεργειακή ασφάλεια και οι χρηματοπιστωτικές αγορές και θα ανταλλαγούν απόψεις για την Μεσογειακή Ένωση που έχει προτείνει ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζύ. Η Σύνοδος θα συνεχισθεί και την Παρασκευή το πρωί και ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής μετά την συνέντευξη τύπου θα αναχωρήσει λίγο μετά το μεσημέρι για την Αθήνα.

    [02] Φρήντ: Το Κόσοβο διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ ότι θα σεβαστεί δικαιώματα και προνόμοια Σέρβων

    13-03-2008

    Ντάνιελ Φρήντ

    Ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, Ντάνιελ Φρήντ, δήλωσε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων ότι η ηγεσία του Κοσυφοπεδίου τον διαβεβαίωσε ότι θα προστατέψει και θα σεβαστεί όλα τα δικαιώματα και τα προνόμια των Σέρβων που ζουν στη περιοχή. Ο κ. Φρήντ υπογράμμισε την σπουδαιότητα της Αμερικανική και διεθνούς οικονομικής υποστήριξης του Κοσυφοπεδίου για την διασφάλιση της ειρήνης μακροπρόθεσμα. Πάντως πολλοί βουλευτές εξέφρασαν ανησυχία για τα δικαιώματα των μειονοτήτων στο Κόσοβο, αλλά παράλληλα επεσήμαναν ότι οι Σέρβοι θα πρέπει να αποφύγουν πολιτική που θα μπορούσε να προάγει διαμάχες και αστάθεια.

    Στο μεταξύ, η αποστολή των ΗΕ στο Κόσοβο ζητά απ' τη Σερβία να σταματήσει να αναμειγνύεται στις περιοχές του Κοσυφοπεδίου όπου ζουν Σέρβοι. Ο εκπρόσωπος των ΗΕ στην Πρίστινα ζήτησε απ' την Σερβική ηγεσία να σεβαστεί την αποστολή του διεθνούς οργανισμού στη περιοχή που προβλέπεται απ' το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφάλειας. Τα ΗΕ παραμένουν υπεύθυνα για την τήρηση της τάξης στο Κόσοβο, έως ότου αντικατασταθούν από ειρηνοφρουρούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

    [03] 4 Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές νεκροί από νέα Ισραηλινή επίθεση

    13-03-2008

    Συγγενείς νεκρών Παλαιστινίων εξτρεμιστών

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν 4 Παλαιστίνιους εξτρεμιστές στη Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης. Μεταξύ των νεκρών είναι και μέλος της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ και ένα μέλος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων Αλ Ακσά. Της Ισραηλινής επίθεσης είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Χαμάς για τους όρους εκεχειρίας με το Ισραήλ. Ο ηγέτης της εξτρεμιστικής οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγιε, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει εφόδους στη Λωρίδα της Γάζας και να ξανανοίξει τα σύνορα με τη περιοχή.

    Από τη πλευρά του ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν έχει κηρύξει εκεχειρία με την Χαμάς και επεσήμανε ότι δεν έχει αλλάξει η πολιτική του Ισραήλ ως προς τις προσπάθειες τερματισμού των επιθέσεων με ρουκέτες από τη Γάζα κατά του Ισραήλ.

    [04] ΗΕ: Οι Ταλεμπάν ανθεκτικοί και αδίστακτοι

    13-03-2008

    Ζαν Μαρί Γκιχένο

    Ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΕ για θέματα ειρηνευτικών αποστολών, Ζαν Μαρί Γκιχένο, ζητά επανακαθορισμό της αποστολής του διεθνούς οργανισμού στο Αφγανιστάν, λέγοντας ότι η αντίσταση των Ταλεμπάν αποδείχτηκε χειρότερη απ' ότι αναμενόταν. Οι αντάρτες στο Αφγανιστάν αποδείχτηκαν πολύ ποιο 'ανθεκτικοί και αδίστακτοι' απ' ότι πίστευαν όλοι όσοι έχουν υπηρετήσει στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο κ. Γκιχένο, ενώ επεσήμανε στο Συμβούλιο Ασφάλειας ότι η διεθνή κοινότητα δεν είναι ενωμένη στο θέμα του Αφγανιστάν και σημείωσε ότι χρειάζεται καλύτερος συντονισμός με τις Νατοϊκές δυνάμεις και την Αφγανική κυβέρνηση για την σταθεροποίηση της χώρας.

    Η Ιταλία κυκλοφόρησε στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ σχέδιο ψηφίσματος που διευρύνει την αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν και συγκεκριμενοποιεί τα καθήκοντα του νέου ειδικού απεσταλμένου των ΗΕ στο Αφγανιστάν, Κάι Έϊντ, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος μεταξύ άλλων και για τον συντονισμό και οργάνωση διαφόρων αναπτυξιακών προγραμμάτων στη περιοχή.

    [05] Ο Ντες Μπράουν στο Ιράκ

    13-03-2008

    Ντές Μπράουν

    Ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας, Ντές Μπράουν, πραγματοποιεί επίσκεψη έκπληξη στο Ιράκ για επαφές με Βρετανούς στρατιώτες και Ιρακινούς αξιωματούχους. Ο κ. Μπράουν μετέβη στη Βασόρα, όπου συναντήθηκε με τοπικούς αξιωματούχους και υποσχέθηκε υποστήριξη για την αποκατάσταση του λιμανιού του Ουμ Κάσρ, το οποίο και χαρακτήρισε ένα απ' τα πλέον πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία του Ιράκ. Η Βρετανία έχει μειώσει τον αριθμό στρατιωτών της στο Ιράκ το τελευταίο χρόνο, αλλά συνεχίζει να διατηρεί περίπου 4 χιλιάδες στρατιώτες έξω απ' τη Βασόρα.

    Στο μεταξύ τη Τετάρτη, 3 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο άλλοι τραυματίστηκαν από επίθεση με ρουκέτα κοντά στη Νασιρίγια, περίπου 320 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης.

    [06] Επίσκεψη Ράις σε Βραζιλία και Χιλή

    13-03-2008

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, αναχωρεί σήμερα για επισκέψεις σε Βραζιλία και Χιλή, όπου θα υπογραμμίσει τις στενές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των δύο αυτών στρατηγικών τους εταίρων στη περιοχή.

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η κ. Ράις θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και τον Υπουργό Εξωτερικών, Κέλσο Αμορίμ, για συνομιλίες επί θεμάτων εμπορίου, οικονομίας, περιφερειακής ασφάλειας, ελέγχου των εξοπλισμών και βιοκαυσίμων. Η Βραζιλία υπογραμμίζει την εμπειρία της σε θέματα ενέργειας και το πλεονέκτημα της σε θέματα γεωργίας ιδιαίτερα στην παραγωγή εθανόλης.

    Επίσης η κ. Ράις θα επισκεφτεί την πόλη Σαλβαδόρ Ντα Μπαχία και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Σαντιάγκο της Χιλής όπου θα συναντηθεί με την πρόεδρο, Μισέλ Μπασελέτ και τον υπουργό εξωτερικών, Αλεχάνδρο Φόξλυ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 14 March 2008 - 2:18:39 UTC