Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-02-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγχαρητήρια ΗΠΑ
  • [02] Φωτογραφία Ομπάμα στο επίκεντρο αντιπαράθεσης με εκστρατεία Κλίντον
  • [03] Συνάντηση στο Στέητ Ντηπάρτμεντ της ομάδας των 6 για Ιράν
  • [04] Μπάιντεν: Αν αποτύχει το Αφγανιστάν, θα ακολουθήσει και το Πακιστάν
  • [05] Κοστούνιτσα: Η Σερβία θα συνεχίζει να διοικεί ορισμένους πολίτες του Κοσόβου
  • [06] Ιράκ: 63 νεκροί από επιθέσεις σε βάρος Σιιτών

  • [01] Συγχαρητήρια ΗΠΑ

    26-02-2008

    Τομ Κέισι

    Μια μέρα μετά την εκλογή του στην προεδρία της Κύπρου, ο Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι σύντομα θα επιδιώξει 'διερευνητική', όπως τη χαρακτήρισε, συνάντηση με τον Τουρκο-Κύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Ο ίδιος ο κ. Ταλάτ ζήτησε την έναρξη τέτοιων συνομιλιών το συντομότερο.

    Δημήτρης Χριστόφιας

    Οι ΗΠΑ απέστειλαν συγχαρητήριο μήνυμα στον κ. Χριστόφια. Εδώ στην Ουάσιγκτον, ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τομ Κέισι, εκφράζει τα συγχαρητήρια του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών προς τον κ. Χριστόφια για την ανάδειξη του στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναφέρει ότι 'οι ΗΠΑ και η Κύπρος συνδέονται με σχέσεις φιλίας και γι' αυτό η Ουάσιγκτον προσβλέπει στην συνεργασία της με τον πρόεδρο Χριστόφια για την διεύρυνση της ισχύουσας συνεργασίας σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, διασφάλισης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και προώθησης της συμφιλίωσης και επανένωσης του νησιού με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που θα αποδέχεται η πλειοψηφία των Ελληνο-Κυπρίων και Τουρκο-Κυπρίων'. 'Θα συνεργαστούμε με τα ΗΕ', αναφέρεται στην ανακοίνωση του Στέητ Ντηπάρτμεντ, 'την Κυπριακή Δημοκρατία, την Τουρκο-Κυπριακή κοινότητα, την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να υποστηρίξουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση', καταλήγει η ανακοίνωση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    [02] Φωτογραφία Ομπάμα στο επίκεντρο αντιπαράθεσης με εκστρατεία Κλίντον

    26-02-2008

    Η εκστρατεία του προεδρικού υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα, κατηγορεί την αντίπαλο υποψήφια, Χίλαρυ Κλίντον, για δυσφήμηση μετά τη δημοσίευση φωτογραφίας που δείχνει τον κ. Ομπάμα με παραδοσιακή Αφρικανική στολή προεστού στη διάρκεια επίσκεψης του στη Κένυα το 2006. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα που αναφέρει ότι η εκστρατεία Κλίντον την κυκλοφόρησε.

    Σε ανακοίνωση του ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Ομπάμα αναφέρει ότι η εκστρατεία Κλίντον ακολουθεί 'αισχρές και προσβλητικές τακτικές εκφοβισμού'. Πάντως ο επικεφαλής δημοσίων σχέσεων της εκστρατείας Κλίντον διαψεύδει ότι συνεργάτες της υποψηφίου κυκλοφόρησαν τη φωτογραφία.

    [03] Συνάντηση στο Στέητ Ντηπάρτμεντ της ομάδας των 6 για Ιράν

    26-02-2008

    Τομ Κέισι

    Εκπρόσωποι των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας και της Γερμανίας συναντήθηκαν εδώ στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με θέμα τις νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν. Σύντομο ανακοινωθέν του εκπροσώπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τομ Κέισι, μετά τη συνάντηση αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι συζήτησαν την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας που επιρρίπτει ευθύνες στο Ιράν για το γεγονός ότι δεν απάντησε πλήρως σε ερωτήματα αναφορικά με τις πυρηνικές του δραστηριότητες κατά το παρελθόν.

    Ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, Νίκολας Μπέρνς, προήδρευσε της συνάντησης στο Στέητ Ντηπάρτμεντ. Ο κ. Κέισι δήλωσε επίσης ότι οι 6 συζήτησαν τις επόμενες ενέργειες τους στο Συμβούλιο Ασφάλειας ενόψει ψηφοφορίας σύντομα επί νέου σχεδίου ψηφίσματος που έχει υποβληθεί στο Συμβούλιο και προβλέπει επιπρόσθετες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

    [04] Μπάιντεν: Αν αποτύχει το Αφγανιστάν, θα ακολουθήσει και το Πακιστάν

    26-02-2008

    Τζον Κέρρυ, Τζόσεφ Μπάιντεν και Τσακ Χέιγκελ

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Τζόσεφ Μπάιντεν, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή της στο Αφγανιστάν, γιατί αν η χώρα αυτή αποτύχει, θα επηρεάσει και το γειτονικό Πακιστάν. Δεν θα πρέπει να επιτραπεί στο Αφγανιστάν να μετατραπεί σε καταφύγιο της Αλ Κάιντα, επεσήμανε ο κ. Μπάιντεν, γιατί τότε οι εξτρεμιστές θα 'βάλουν στο μάτι το μεγαλύτερο έπαθλο προς ανατολάς', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Επίσης ο Γερουσιαστής Μπάιντεν προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη αποτυχία στο Αφγανιστάν θα βλάψει το ΝΑΤΟ. Είναι καιρός να συνειδητοποιήσει η συμμαχία ότι θα πρέπει να δώσει όλη την προσοχή της στο Αφγανιστάν, γιατί αν η χώρα αυτή αποτύχει, τότε και το ΝΑΤΟ θα ακολουθήσει, όπως είπε. Ο κ. Μπάιντεν μόλις επέστρεψε από περιοδεία σε Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ινδία και Τουρκία μαζί με τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή, Τζον Κέρρυ και τον Ρεπουμπλικανό, Τσακ Χέιγκελ.

    [05] Κοστούνιτσα: Η Σερβία θα συνεχίζει να διοικεί ορισμένους πολίτες του Κοσόβου

    26-02-2008

    Βόισλαβ Κοστούνιτσα και Ντιμίτρι Μεντβέντεφ

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, δήλωσε ότι το Βελιγράδι θα συνεχίσει να κυβερνά τμήματα του Κοσυφοπεδίου όπου υπάρχουν πολίτες που θέλουν να παραμείνουν υπό Σερβική διακυβέρνηση. Η Σερβία θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να εφαρμόσει αρμοδιότητες της προς τους 'πιστούς πολίτες', όπως τους χαρακτήρισε, του Κοσυφοπεδίου, δηλαδή τους Σέρβους και τους μη Αλβανούς της περιοχής. Επίσης ο κ. Κοστούνιτσα επεσήμανε ότι το Βελιγράδι δεν θα αποκαταστήσει πλήρως τις σχέσεις του με χώρες που αναγνώρισαν το Κοσυφοπέδιο αν αυτές δεν αναιρέσουν την απόφαση τους.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στεήτ Ντηπάρτμεντ, Τομ Κέισι, δήλωσε ότι το Κοσυφοπέδιο δεν πρόκειται να προσαρτηστεί ξανά στη Σερβία. Απ' τη στιγμή που αυτό γίνει κατανοητό, σημείωσε ο κ. Κέισι, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τη Σερβία και τη Ρωσία στο θέμα του Κοσυφοπεδίου.

    Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε στην Σερβική ηγεσία ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή στην υποστήριξη της χώρας του προς την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας. Ο κ. Μεντβέντεφ και ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρώφ, συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς και τον πρωθυπουργό, Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Ο κ. Μεντβέντεφ, που αναμένεται πως θα είναι και ο νικητής των Ρωσικών προεδρικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, χαρακτήρισε την ανεξαρτησία του Κοσυφοπεδίου ενέργεια που αντιτίθεται στην διεθνή νομιμότητα και υποσκάπτει την αυτεξουσιότητα της Σερβίας.

    Επίσης η Ρωσία και η Σερβία υπέγραψαν συμφωνία ενάμισι δισεκατομμυρίου δολαρίου για την κατασκευή νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το προϊόν από την Μαύρη Θάλασσα μέσω Σερβίας στην δυτική Ευρώπη.

    [06] Ιράκ: 63 νεκροί από επιθέσεις σε βάρος Σιιτών

    26-02-2008

    Οι Ιρακινές αρχές δήλωσαν ότι επιθέσεις σε βάρος Σιιτών προσκυνητών είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 63 άτομα μέσα στις τελευταίες δύο μέρες. Έκρηξη βόμβας στην νότια Βαγδάτη κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 4 προσκυνητές και τον τραυματισμό 15 τη Δευτέρα μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις της Κυριακής.

    Ο Αμερικανικός στρατός επιρρίπτει ευθύνες στην Αλ Κάιντα στο Ιράκ για τις επιθέσεις. Πάντως ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι οι Ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας έχουν χειριστεί με θαυμάσιο τρόπο το θέμα των μετακινήσεων προσκυνητών προς την Καρμπάλα.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι μετά την μείωση του αριθμού των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ τον Ιούλιο, θα παραμείνουν στη χώρα περίπου 140 χιλιάδες στρατιώτες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 27 February 2008 - 2:19:36 UTC