Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-02-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαπραγματεύσεις για το όνομα
  • [02] Ο Δημήτρης Χριστόφιας τείνει χείρα φιλίας
  • [03] Την απόσυρση των Τουρκικών στρατευμάτων ζητά το Ιράκ
  • [04] Η Ρωσία καταγγέλλει τις ΗΠΑ
  • [05] Κούβα: Άλλος ένας Κάστρο στην εξουσία
  • [06] ΗΠΑ: Ο Ραλφ Νέιντερ υποψήφιος για τις εκλογές του 2008
  • [07] Ιράκ: Επίθεση κατά προσκυνητών

  • [01] Διαπραγματεύσεις για το όνομα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    25-02-2008

    Μάθιου Νίμιτς

    Οι πολιτικοί αρχηγοί των τεσσάρων μεγάλων κομμάτων της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, υπό τον πρόεδρο της χώρας Μπράνκο Τσερβενόφσκι συμφώνησαν και το ανακοίνωσαν την Κυριακή, ότι δέχονται να διαπραγματευθούν στην βάση των προτάσεων του Αμερικανού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, στον οποίο θα διαβιβάσουν τις επισημάνσεις τους.

    Η συνέχεια της διαπραγμάτευσης θα αρχίσει στην Νέα Υόρκη σε λίγες μέρες από τους πρεσβευτές των δύο χωρών, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ.

    Τα Σκόπια, όπως έγινε γνωστό αποδέχονται δύο από τις πέντε εναλλακτικές ονομασίες του σχεδίου Νίμιτς το 'Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας' και το ' Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας' που όμως πληροφορίες από την Αθήνα - που έχει ήδη δηλώσει ότι προσέρχεται στην διαπραγμάτευση - αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένες ονομασίες δεν γίνονται αποδεκτές.

    Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Νίμιτς θα παρουσιάσει στην Νέα Υόρκη και νέο πακέτο από ονομασίες πάνω στις οποίες θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες εν όψει της συνόδου του ΝΑΤΟ.

    Με την ανακοίνωση της απόφασης των Σκοπίων, η Υπουργός Εξωτερικών κ Ντόρα . Μπακογιάννη, εν πτήση προς το Μαρόκο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας δήλωσε 'Η Ελλάδα έχει ξεκάθαρη θέση και γνωρίζει καλά τι θα επιδιώξει στις διαπραγματεύσεις. Στόχος μας είναι μία λύση που θα βασίζεται στη συναίνεση στον ρεαλισμό και την Εθνική αξιοπρέπεια'.

    Με το θετικό ' ναι' για τις διαπραγματεύσεις στο χαρτοφύλακά του, ο Πρόεδρος της ΦΥΡΟΜ κ, Τσερβενόφσκι πραγματοποιεί αύριο Τρίτη στις Βρυξέλλες επίσημη επίσκεψη στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να συναντηθεί και με τον αρμόδιο για την διεύρυνση επίτροπο Ολυ Ρέν και να συζητήσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.

    Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της Κομισσιόν στις 5 Μαρτίου θα δοθεί στην δημοσιότητα η ανακοίνωση για τα Δυτικά Βαλκάνια στην οποία θα σημειώνονται τα βήματα που θα πρέπει να κάνουν οι χώρες της περιοχής προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκπρόσωπος του κ. Ρέν ερωτηθείσα για το αν στην ανακοίνωση αυτή θα περιλαμβάνεται και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων απήντησε ότι δεν το γνωρίζει αλλά η Επιτροπή έχει επανειλημμένως επισημάνει την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος την διευθέτηση του οποίου έχουν αναλάβει τα Ηνωμένα Έθνη.

    [02] Ο Δημήτρης Χριστόφιας τείνει χείρα φιλίας

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    25-02-2008

    Ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο.

    Ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κύριος Χριστόφιας, απέσπασε το 53,36% των ψήφων που ρίφθηκαν στον δεύτερο και τελευταίο γύρο των εκλογών αυτών, την Κυριακή. Ο μοναδικός αντίπαλός του, Ιωάννης Κασουλίδης, πήρε το 46,64% των ψήφων.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επικοινώνησε το ίδιο βράδυ με τον κύριο Χριστόφια για να τον συγχαρεί και συμφώνησε να συναντηθούν για συνομιλίες με στόχο την επανένωση του νησιού. Επίσης ο κύριος Κασουλίδης υποσχέθηκε ότι θα υποστηρίξει τις προσπάθειες του νεοεκλεγέντος προέδρου για την επίλυση του Κυπριακού.

    Λίγο μετά την επίσημη αναγγελία της εκλογικής του νίκης, ο κύριος Χριστόφιας, που ήταν ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, δήλωσε ότι ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αναλάβει την ευθύνη να ενώσει και να εκπροσωπήσει όλους πολίτες της Δημοκρατίας, με καθαρό όραμα την επανένωση του νησιού, τον τερματισμό της κατοχής τμήματός του, και την μετεξέλιξη της Κύπρου σε κράτος κοινής ευτυχίας για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους.

    Μιλώντας σε μεγάλη συγκέντρωση οπαδών του στην Λευκωσία, ο κύριος Χριστόφιας είπε επίσης πως θα αγωνιστεί για ένα δίκαιο διακανονισμό και θα επιδιώξει λύση του Κυπριακού βασισμένη στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, τις υψηλού επιπέδου συμφωνίες του 1977 και του 1979 καθώς επίσης στο Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο.

    Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ευχαρίστησε κατόπιν τους Τουρκοκύπριους ηγέτες που τον συνεχάρησαν και είπε ότι τείνει χείρα φιλίας και συνεργασίας στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα και την ηγεσία της και τους προσκαλεί να συνεργαστούν για την επίτευξη του, όπως τον χαρακτήρισε, 'κοινού στόχου για το καλό της Κύπρου και του λαού της'.

    Ο κύριος Χριστόφιας, αφού υπογράμμισε ότι η Κύπρος σαν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχίσει την πορεία της 'με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια', ανέλυσε το όραμά του για το μέλλον. Όπως είπε: 'Το όραμά μας είναι για μια πιο δίκαιη κοινωνία, με οικονομική ανάπτυξη και περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, και για ένα σύγχρονο κράτος που θα παραστέκεται στους πολίτες του που έχουν ανάγκη'. Επίσης ανέπτυξε προτεραιότητες του στους τομείς της παιδείας, της υγείας, της ασφάλειας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος και του αγώνα κατά των ναρκωτικών, τονίζοντας όμως πως βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση των οραματισμών του αυτών, είναι 'η διατήρηση ισχυρής οικονομίας'.

    Η ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα γίνει την Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου, σε ειδική σύνοδο της Βουλής των Αντιπροσώπων, της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος επί πολλά χρόνια, στην Λευκωσία.

    [03] Την απόσυρση των Τουρκικών στρατευμάτων ζητά το Ιράκ

    25-02-2008

    Η κυβέρνηση του Ιράκ ζητά από την Τουρκία να απομακρύνει τα στρατεύματα της 'όσο το δυνατόν γρηγορότερα' από το βόρειο Ιράκ, όπου τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μάχονται Κούρδους επαναστάτες. Η Ιρακινή κυβέρνηση τόνισε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας απειλούν την αυτεξουσιότητα του Ιράκ και ζητά από την Τουρκική κυβέρνηση τη διενέργεια συνομιλιών για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Ο πρέσβης του Ιράκ στην Τουρκία δήλωσε στη ΦτΑ ότι το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ ζήτησε ακρόαση από τον επικεφαλή της Τουρκικής Πρεσβείας στη Βαγδάτη για να εξεταστεί η κατάσταση στις Κουρδικές περιοχές.

    Η Τουρκία επισημαίνει ότι ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση κατά του ΠαΚαΚα την Πέμπτη για να αναχαιτίσει επιθέσεις σε Τούρκους άμαχους, Την Κυριακή οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι 112 επαναστάτες και 15 τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους κατά την διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων.

    [04] Η Ρωσία καταγγέλλει τις ΗΠΑ

    25-02-2008

    Νίκολας Μπερνς

    Η Ρωσία καταγγέλλει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επιδιώκουν να ταπεινώσουν την Σερβία υποστηρίζοντας την ανεξαρτησία του Κόσοβο. Ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή το Υπουργείο Εξωτερικών στην Μόσχα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Αμερικανική αναγνώριση της αποσχισθείσας περιοχής ήταν ενέργεια 'κατάφορου κυνισμού'.

    Η Ρωσική ανακοίνωση εκδόθηκε μετά την δήλωση την οποία έκανε το Σάββατο ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς ο οποίος κατήγγειλε την Μόσχα ότι υποδαυλίζει την ένταση στα Βαλκάνια.

    Η φραστική αντεπίθεση της Ρωσίας έγινε προκαταρκτικά της επίσκεψης την οποία θα πραγματοποιήσουν την Δευτέρα στο Βελιγράδι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ντιμίτρι Μεντβέντεφ και ο Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

    [05] Κούβα: Άλλος ένας Κάστρο στην εξουσία

    25-02-2008

    Ραούλ Κάστρο

    Στην Κούβα, η βουλή επέλεξε την Κυριακή τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Ραούλ Κάστρο, για το Προεδρικό αξίωμα, μετά από 50 χρόνια εξουσίας του αδελφού του Φιντέλ Κάστρο . Ο ηλικίας 76 χρονών νεοκλεγής Πρόεδρος δήλωσε ότι θα συμβουλεύεται το αδελφό τους για όλες τις μεγάλες αποφάσεις της χώρας. Ο Φιντέλ Κάστρο θα παραμείνει ηγέτης του Κομουνιστικού κόμματος της χώρας.

    Ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι ελπίζει η μεταβίβαση της εξουσίας στην Κούβα να σημάνει την αρχή δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, εξέδωσε ανακοίνωση την Κυριακή, στην οποία ζητά από την Κούβα να κινηθεί 'προς μία ειρηνική και δημοκρατική αλλαγή'.

    Σε άρθρο της εφημερίδας Γκράμα, του κομουνιστικού κόμματος της Κούβας, ο Φιντέλ Κάστρο απέρριψε εικασίες ότι η απόσυρση του από το Προεδρικό αξίωμα θα οδηγήσει σε πολιτική αλλαγή.

    [06] ΗΠΑ: Ο Ραλφ Νέιντερ υποψήφιος για τις εκλογές του 2008

    25-02-2008

    Ραλφ Νέιντερ

    Ο υπέρμαχος των δικαιωμάτων του καταναλωτή, Ραλφ Νέιντερ, ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για τις προεδρικές εκλογές του 2008. Ο κ Νέιντερ ανακοίνωσε, κατά την διάρκεια τηλεοπτικού προγράμματος του δικτύου NBC την Κυριακή, ότι θα κατέβει στις εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Επεσήμανε επίσης ότι αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για κανένας υποψήφιος από τα δυο μεγάλα κόμματα δεν ενεργεί θέτοντας σε προτεραιότητα το συμφέρον του Αμερικανικού λαού.

    Ο κ Νέιντερ είχε θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2000 και πολλοί δημοκρατικοί του επιρρίπτουν ευθύνες ότι απέσπασε σημαντικό αριθμό ψήφων από τον πρώην αντιπρόεδρο Αλ Γκορ χαρίζοντας με τον τρόπο αυτό τη νίκη στον Πρόεδρο Μπους.

    Ο γερουσιαστής και Δημοκρατικός υποψήφιος Μπάρακ Ομπαμα δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για την υποψηφιότητα Νέιντερ, η αντίπαλος του όμως. γερουσιαστής Χίλαρυ Κλίντον, επεσήμανε ότι ελπίζει η υποψηφιότητα Νέιντερ να μην βλάψει τον τελικό υποψήφιο του Δημοκρατικού κόμματος. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Μάικ Χάκαμπι, δήλωσε ότι ο Νέιντερ μάλλον θα αποσπάσει ψήφους από τους Δημοκρατικούς , οπότε οι Ρεπουμπλικανοί τον καλωσορίζουν στην προεκλογική αναμέτρηση.

    Επόμενος σταθμός στον προεκλογικό αγώνα είναι οι προκριματικές εκλογές στο Τέξας και το Οχάιο στις 4 Μαρτίου.

    [07] Ιράκ: Επίθεση κατά προσκυνητών

    25-02-2008

    Η Ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε τουλάχιστον 40 άτομα και τραυμάτισε 60 άλλα σε επίθεση εναντίον σιϊτών μουσουλμάνων που κατευθύνονταν προς τον τόπο μεγάλης θρησκευτικής γιορτής. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ο δράστης πυροδότησε τον μηχανισμό των εκρηκτικών που είχε τοποθετήσει στο σώμα του όταν μπήκε σε μία τέντα στην οποία προσφέρονταν αναψυκτικά στους οδοιπόρους προσκυνητές, στην περιοχή Ισκανταρίγια, νότια της Βαγδάτης.

    Την Κυριακή επίσης σιΐτες προσκυνητές δέχτηκαν επίθεση με όπλα και εκρηκτικές ύλες στην Βαγδάτη. Από την επίθεση εκείνη σκοτώθηκαν τρία άτομα και τραυματίστηκαν 36 άλλα. Οι προσκυνητές κατευθύνονταν προς την Καρμπάλα για να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις προς τιμήν της μνήμης του εγγονού του Προφήτη Μωάμεθ, και μάρτυρα Ιμάμ Χουσεήν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 26 February 2008 - 2:18:24 UTC