Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-12-31

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ένας ακόμη θάνατος από γρίπη των πτηνών στην Αίγυπτο
  • [02] Οι Νεοϋορκέζοι κάνουν τον καημό τους κομφετί!
  • [03] Κύπρος και Μάλτα στη Ευρωζώνη
  • [04] Εντείνεται η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ
  • [05] Πρώτη επέτειος του θανάτου του Σαντάμ Χουσεΐν
  • [06] Το κόμμα της Μπούτο θα συμμετάσχει στις εκλογές
  • [07] Ολμέρτ: Το Ισραήλ δεν θα προχωρήσει σε ειρηνευτική διαδικασία
  • [08] ΗΠΑ: Η Βόρεια Κορέα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της
  • [09] Ιράν: Έναρξη λειτουργίας πυρηνικού εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής
  • [10] Μήνυμα Παπούλια για το Νέο Έτος
  • [11] H Ουάσιγκτον ζητά πλήρη διερεύνηση της δολοφονίας Μπούτο
  • [12] ΗΠΑ: Κλιμακώνεται η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των πρώτων προκριματικών
  • [13] Σλοβενία: Η νέα προεδρεύουσα της ΕΕ
  • [14] 899 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν το 2007 στο Ιράκ
  • [15] Προσωπική έγκριση Ολμέρτ θα χρειάζεται η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ
  • [16] Φιλική προς το περιβάλλον η 100η μπάλα της πλατείας Τάιμς

  • [01] Ένας ακόμη θάνατος από γρίπη των πτηνών στην Αίγυπτο

    31-12-2007

    Το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε ότι δεύτερη 25-χρονη γυναίκα πέθανε από γρίπη των πτηνών.

    Ανακοινωθέν του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου της Αιγύπτου (ΜΕΝΑ), αναφέρει ότι η γυναίκα πέθανε σε νοσοκομείο της επαρχίας Μανσούρα όπου εισήχθη πριν 3 μέρες.

    Ο θάνατος της ήταν ο 17ος και το 42ο κρούσμα στην Αίγυπτο από τότε που πρώτο-εμφανίστηκε εκεί η γρίπη των πτηνών το Φεβρουάριο του 2006.

    Κι άλλη 25-χρονη γυναίκα πέθανε απ' το θανατηφόρο στέλεχος Η5Ν1 της νόσου πριν μια εβδομάδα στην Αίγυπτο. Αξιωματούχοι θεωρούν ότι η γυναίκα ήρθε σε επαφή με προσβεβλημένα πουλιά στο σπίτι της.

    Δυο άλλοι ασθενείς που μπήκαν σε αιγυπτιακά νοσοκομεία την περασμένη εβδομάδα επίσης διαγνώστηκαν με γρίπη των πτηνών.

    [02] Οι Νεοϋορκέζοι κάνουν τον καημό τους κομφετί!

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    31-12-2007

    Με ένα πρωτότυπο τρόπο οι Νεοϋορκέζοι αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τις άσχημες μνήμες του 2007, έτοιμοι γεμάτοι αισιοδοξία να προϋπαντήσουν τον νέο χρόνο. Σε ένα μεγάλο καταστροφέα εγγράφων που στήθηκε για την περίπτωση στην πλατεία Times Square την Παρασκευή, χιλιάδες Νεοϋορκέζοι και όχι μόνο, είχαν την ευκαιρία με ιδιαίτερο ενθουσιασμό να καταστρέψουν έγγραφα που σκοτείνιασαν την χρονιά που μας αφήνει.

    Η ημέρα ονομάστηκε 'Ημέρα Καλής Απαλλαγής' και έτσι παλιές φωτογραφίες, άσχημοι σχολικοί βαθμοί, κακές αναμνήσεις αντί απλά να πεταχτούν μεταμορφώνονταν σε κομφετί, δημιουργώντας έτσι μια εορταστική ανάλαφρη ατμόσφαιρα.

    Βέβαια μπορεί οτιδήποτε χάρτινο να είχε την τιμητική του, δεν έλειψαν όμως να έρχονται Νεοϋορκέζοι και τουρίστες που ήθελαν να απαλλαγούν, για τους δικούς τους λόγους, ακόμα και από τα κινητά τους τηλέφωνα.

    Στην πρώτη αυτή 'ημέρα καλής απαλλαγής', που πλέον θα καθιερωθεί ετησίως, οι επισκέπτες μπορούσαν ακόμα να γράψουν ένα μήνυμα που να περιέχει όλα τα άσχημα που τους συνέβησαν στο 2007. Το μήνυμα αυτό έμπαινε στον μεγάλο καταστροφέα εγγράφων δίνοντας έτσι την ευκαιρία να παρακολουθούν όχι μόνο την απαλλαγή τους από αυτό αλλά την καταστροφή των παλιών άσχημων ημερών.

    [03] Κύπρος και Μάλτα στη Ευρωζώνη

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    31-12-2007

    Τα μεσάνυχτα σήμερα με την αλλαγή του χρόνου δύο ακόμη χώρες μπαίνουν στον χορό του Ευρώ. Η Κύπρος και η Μάλτα είναι οι νέες χώρες από τα 27 κράτη μέλη που υιοθετούν το ευρωπαϊκό νόμισμα το οποίο έτσι θα χρησιμοποιούν τώρα 15 χώρες και περίπου 320 εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες.

    'Η είσοδος της Κύπρου και της Μάλτας στην Ζώνη του Ευρώ μόλις 4 χρόνια μετά την προσχώρησή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ιστορικό γεγονός' δήλωσε στις Βρυξέλλες , ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίμ Αλμούνια, συμπληρώνοντας ότι το ευρώ είναι πλέον ένα ισχυρό και σταθερό νόμισμα και τα κράτη που το έχουν υιοθετήσει σημείωσαν τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού τα τελευταία 50 χρόνια.

    Η Κύπρος και η Μάλτα θα πλησιάσουν ακόμη πιο πολύ στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και θα κάνουν ότι μπορούν για να διατηρήσουν υγιή τα δημοσιονομικά τους ώστε να είναι σε θέση να απολαμβάνουν τα οφέλη της νομισματικής ένωσης. 'Καλώς ήλθατε και καλή τύχη' κατέληξε ο κ. Αλμούνια.

    Η κυπριακή λίρα τελείωσε, ζήτω το Ευρώ και η 'κλειδωμένη' ήδη ισοτιμία της είναι μία κυπριακή λίρα ισοδυναμεί με 1,71 ευρώ, όσο για την λίρα της Μάλτας αυτή αντιστοιχεί στα 2,33 ευρώ.

    Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου όρισε την σημερινή μέρα σαν ειδική αργία προκειμένου να γίνει δυνατή η μετατροπή στο ευρώ των συστημάτων των τραπεζών. Την 1η Ιανουαρίου παρ όλο που είναι επίσημα αργία ορισμένα υποκαταστήματα τραπεζών σε κεντρικά, σημεία θα είναι ανοιχτά σε όλη την Κύπρο προκειμένου να διευκολυνθεί η ανταλλαγή μετρητών ευρώ, ενώ μέχρι την 1η μετά τα μεσάνυχτα υπολογίζεται ότι 70% από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης θα είναι εφοδιασμένα με το νέο νόμισμα.

    Όπως είχε γίνει και στην Ελλάδα μετά την ένταξη της στην νομισματική ένωση οι πολίτες θα μπορούν να ανταλλάσσουν τις λίρες δωρεάν στις τράπεζες μέχρι το τέλος Ιουνίου και κατόπιν οι συναλλαγές θα γίνονται μόνο από την κεντρική τράπεζα για τα κέρματα μέχρι το 2009 και τα χαρτονομίσματα μέχρι το 2017.

    Για την ιστορία μπορούμε να αναφέρουμε ότι το ευρώ δημιουργήθηκε το 1999 σαν λογιστικό νόμισμα και το 2002 σαν φυσικό νόμισμα υιοθετούμενο από 12 χώρες. Η Σλοβενία ήταν το 13 κράτος-μέλος της ζώνης του ευρώ και μπήκε φέτος Η Κύπρος με πληθυσμό 778.000 περίπου είναι από τις μικρότερες οικονομίες της ζώνης ευρώ μαζί με την Μάλτα και έχει κατά κεφαλήν εισόδημα 92% του ΑΣΕΠ.

    [04] Εντείνεται η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ

    31-12-2007

    Μιτ Ρόμνυ

    Εντατικοποιείται η προεκλογική προσπάθεια Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών υποψηφίων ενόψει των πρώτων προκριματικών εκλογών αυτή την Πέμπτη στην πολιτεία Αϊόβα.

    Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν την γερουσιαστή Χίλλαρυ Κλίντον, τον γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα και τον πρώην γερουσιαστή Τζον Έντουαρντς, σχεδόν να ισοψηφούν στην εν λόγω πολιτεία, ενώ από πλευράς Ρεπουμπλικανών ο Μάικ Χάκαμπι φαίνεται να χάνει έδαφος μετά από αποτελεσματική εκστρατεία με τηλεοπτικές διαφημίσεις του Μιτ Ρόμνυ.

    Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις τη Κυριακή ο Μάιμ Χάκαμπι χαρακτήρισε την διαφημιστική εκστρατεία Ρόμνυ 'ανέντιμη και απελπισμένη'. Σε αντίστοιχες τηλεοπτικές της δηλώσεις η Χίλλαρυ Κλίντον δήλωσε ότι αυτό που η υποψηφιότητα της προσφέρει στη χώρα είναι φρέσκιες προσεγγίσεις και εμπειρία.

    [05] Πρώτη επέτειος του θανάτου του Σαντάμ Χουσεΐν

    31-12-2007

    Υποστηρικτές του πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, τίμησαν την πρώτη επέτειο της εκτέλεσης του. Οι υποστηρικτές του Σαντάμ επισκέφτηκαν το χώρο ταφής του στη πόλη Ούτζα, που είναι και ο τόπος γέννησης του πρώην δικτάτορα. Επίσης νέα συνθήματα σε τοίχους της γειτονικής πόλης Τικρίτ εκφράζουν τιμητικά σχόλια για τον πρώην ηγέτη της χώρας. Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι δεν σημειώθηκε αύξηση της βίας λόγω της επετείου.

    [06] Το κόμμα της Μπούτο θα συμμετάσχει στις εκλογές

    31-12-2007

    ΟMπιλαουάλ Μπούτο Ζαρντάρι με τον πατέρα του Ασίφ Αλί Ζαρντάρι.

    Η επιτροπή εκλογών του Πακιστάν, συνέρχεται εκτάκτως σήμερα για να αποφασίσει πως και πότε θα πραγματοποιηθούν οι βουλευτικές εκλογές στη χώρα μετά τη δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού, Μπεναζίρ Μπούτο. Αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος του Πακιστάν δήλωσε τη Κυριακή ότι οι εκλογές της 8ης Ιανουαρίου ενδεχομένως να αναβληθούν μέχρι και 12 εβδομάδες. Η Επιτροπή Εκλογών ανακοίνωσε ότι κατά τις λεηλασίες μετά τη δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο ορισμένα γραφεία της πυρπολήθηκαν, καταστράφηκαν εκλογικοί κατάλογοι και επηρεάστηκαν σοβαρά οι προετοιμασίες για τις εκλογές.

    Πάντως το κόμμα της Μπεναζίρ Μπούτο, το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν, αποφάσισε να συμμετάσχει στις εκλογές, αλλά χαρακτήρισε απαράδεκτη οποιαδήποτε αναβολή τους. Παράλληλα ο γιός και ο σύζυγος της Μπεναζίρ Μπούτο, επελέγησαν αντικαταστάτες της στην ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν. Επίσης το άλλο αντιπολιτευόμενο κόμμα του πρώην πρωθυπουργού, Ναβάζ Σαρίφ, απέσυρε προηγούμενο σχέδιο του για μποϋκοτάζ των εκλογών και ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει.

    [07] Ολμέρτ: Το Ισραήλ δεν θα προχωρήσει σε ειρηνευτική διαδικασία

    31-12-2007

    Εχούντ Ολμέρτ

    Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κοντά στο συνοριακό φυλάκιο Ερέζ σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο, καθώς μουσουλμάνοι προσκυνητές επέστρεφαν απ' το ετήσιο ταξίδι τους στη Μέκκα. Πάντως Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν άγνοια για οποιαδήποτε ανταλλαγή πυρών στο συνοριακό φυλάκιο Ερέζ. Επίσης πληροφορίες απ' την πόλη της Γάζας ανέφεραν ότι Ισραηλινές δυνάμεις τραυμάτισαν τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιους.

    Στο μεταξύ ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα προχωρήσει στην ειρηνευτική διαδικασία αν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν καταφερθεί εναντίον των εξτρεμιστικών ομάδων. Την Παρασκευή ένοπλοι Παλαιστίνιοι σκότωσαν δύο Ισραηλινούς ορειβάτες κοντά στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης.

    [08] ΗΠΑ: Η Βόρεια Κορέα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της

    31-12-2007

    Τόμ Κέισι

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει ακόμη τηρήσει τις δεσμεύσεις της να προβεί σε διακήρυξη όλων των πυρηνικών της προγραμμάτων και δραστηριοτήτων. Ανακοινωθέν του εκπροσώπου του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τόμ Κέισι, αναφέρει ότι πρόκειται για 'ατυχές' γεγονός, αλλά προσθέτει ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τη Κίνα και τη Ρωσία για να παροτρύνουν την Πιονγιάνγκ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Ο κ. Κέισι δηλώνει ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να τηρήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις στα πλαίσια των εξαεθνών συνομιλιών και των συμφωνιών του περασμένου Φεβρουαρίου και επισημαίνει ότι και η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να κάνει το ίδιο.

    [09] Ιράν: Έναρξη λειτουργίας πυρηνικού εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής

    31-12-2007

    Το Ιράν αναφέρει ότι το πρώτο του πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής θα αρχίσει να λειτουργεί στα μέσα του 2008. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μανουσέρ Μοτάκι δήλωσε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι το πυρηνικό συγκρότημα στο Μπουσέρ θα αρχίσει την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος του χρόνου στο 50% των δυνατοτήτων του. Η κατασκευή του αντιδραστήρα καθυστέρησε λόγω διαφωνιών μεταξύ Ρωσίας και Ιράν.

    Η Ρωσία άρχισε αυτό το μήνα την παράδοση πυρηνικών καυσίμων στο Ιράν, με επιτήρηση της διεθνούς κοινότητας, και με τη συμφωνία να επιστραφούν όλα τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται ξανά στη Ρωσία. Και η Ρωσία και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η παροχή πυρηνικών καύσιμων στο Ιράν καθιστά περιττό τον εμπλουτισμό πυρηνικών καυσίμων από την Τεχεράνη.

    [10] Μήνυμα Παπούλια για το Νέο Έτος

    31-12-2007

    Μήνυμα Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια, προς τους Έλληνες του εξωτερικού με την ευκαιρία των Εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους.

    Αγαπητοί μου Συμπατριώτες,

    Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά κάθε φορά που μου δίνεται η ευκαιρία να επικοινωνήσω μαζί σας και να σας απευθύνω τις θερμότερες ευχές μου. Τις μέρες αυτές, η σκέψη μας στρέφεται σ' εσάς που αποτελείτε ένα από τα πιο ζωντανά και δημιουργικά κομμάτια του Ελληνισμού. Ενός Ελληνισμού του οποίου η οικουμενική διάσταση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος. Εμείς οι Έλληνες του μητροπολιτικού κέντρου σας ευχαριστούμε που κρατάτε ψηλά το όνομα της Ελλάδας και είμαστε περήφανοι για την προκοπή και τα επιτεύγματα σας.

    Ο οικουμενικός Ελληνισμός πορεύτηκε και πορεύεται έχοντας κληρονομήσει, βιώσει και δημιουργήσει κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και πολιτισμικές πραγματικότητες, βασισμένες σε μια ανοιχτή ισότιμη σχέση με την Ελλάδα. Σχέσεις που λειτουργούν ως γέφυρες φιλίας, πολλαπλής συνεργασίας και αμοιβαίου πολιτισμικού εμπλουτισμού.

    Τα πολύμορφα δίκτυα επικοινωνίας και συνεργασίας των Ελλήνων, με συνεκτικό τους ιστό τον άνθρωπο, αποδεικνύουν ότι ο οικουμενικός Ελληνισμός μπορεί να διαχειρίζεται με αυτοπεποίθηση, γενναιοδωρία και ουμανισμό τη διαφορά εκτός και εντός Ελλάδας, γεφυρώνοντας κόσμους.

    Στη σημερινή εποχή που χαρακτηρίζεται από το έντονα ανταγωνιστικό και αβέβαιο περιβάλλον, καθίσταται απαραίτητη η ενίσχυση των δεσμών της εθνικής μας αλληλεγγύης και η πιο δυνατή συσπείρωση του Ελληνισμού. Και θα ήθελα ακόμη μια φορά να εξάρω την πολύτιμη συμβολή σας στους αγώνες για την επίλυση των εθνικών μας ζητημάτων.

    Με τις σκέψεις αυτές και με πίστη ότι οι προσπάθειες σας για το καλό τόσο της μητέρας, όσο και την δεύτερης φιλόξενης Πατρίδας, θα συνεχιστούν, σας εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και ειρηνικό και δημιουργικό Νέο Έτος.

    Κάρολος Παπούλιας

    [11] H Ουάσιγκτον ζητά πλήρη διερεύνηση της δολοφονίας Μπούτο

    31-12-2007

    Οι ΗΠΑ ζητούν πλήρη διερεύνηση της δολοφονίας της ηγέτη της αντιπολίτευσης στο Πακιστάν και πρώην πρωθυπουργού, Μπεναζίρ Μπούτο. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκότ Στάνζελ, δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον του Πακιστανικού λαού και της μακροπρόθεσμης πορείας της χώρας προς τη δημοκρατία, να πραγματοποιηθεί λεπτομερής διερεύνηση του θανάτου. Ο εκπρόσωπος σημείωσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση Μπούς έχει προσφέρει βοήθεια για το θέμα στην Πακιστανική κυβέρνηση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δεχτεί κάποιο συγκεκριμένο αίτημα.

    Σε συνέντευξη του προς το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο σύζυγος της κ. Μπούτο και ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, ζήτησε απ' το πρόεδρο Μπούς να διερευνήσει το ποιος σκότωσε τη γυναίκα του.

    Στο μεταξύ, η εκλογική επιτροπή του Πακιστάν θα αποφασίσει τη Τρίτη αν θα καθυστερήσει τις βουλευτικές εκλογές της άλλης εβδομάδας, λόγω της δολοφονίας της Μπεναζίρ Μπούτο. Ανώτεροι αξιωματούχοι δήλωσαν πως το πιθανότερο είναι ότι οι εκλογές θα αναβληθούν για μερικές εβδομάδες. Το κόμμα της Μπεναζίρ Μπούτο δηλώνει ότι θέλει την πραγματοποίηση των εκλογών στις 8 Ιανουαρίου, όπως είχε προγραμματιστεί. Το ίδιο ζητά και το άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό, Ναβάζ Σαρίφ.

    Η κυβέρνηση Μπούς εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο επ' αόριστον αναβολής των εκλογών. Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι δεν αντιτίθεται σε μικρή καθυστέρηση των εκλογών, αλλά ζητά συγκεκριμένη ημερομηνία πραγματοποίησης τους.

    [12] ΗΠΑ: Κλιμακώνεται η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των πρώτων προκριματικών

    31-12-2007

    Τζον Έντουαρντς

    Κλιμακώνεται στην πολιτεία Αϊόβα η προεκλογική εκστρατεία των προεδρικών υποψηφίων, ενόψει των πρώτων προκριματικών εκλογών της Πέμπτης στην εν λόγω πολιτεία. Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών η γερουσιαστής Χίλλαρυ Κλίντον, ο γερουσιαστής Μπαράκ Ομπάμα και ο πρώην Γερουσιαστής Τζον Έντουαρντς σχεδόν ισοψηφούν στις πολιτείες που θα ανοίξουν την διαδικασία των προκριματικών. Επίσης στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών παρατηρείται έντονη διμερής αναμέτρηση μεταξύ του πρώην κυβερνήτη του Άρκενσω Μάικ Χάκαμπι και του πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνυ.

    Ο κ. Χάκαμπι εκφράζει ικανοποίηση για την μέχρι τώρα πορεία της προεκλογικής του εκστρατείας παρά τις 'ασταμάτητες', όπως τις χαρακτήρισε, επιθέσεις του κ. Ρόμνι. Από τη πλευρά της η κ. Κλίντον δηλώνει ότι παρά την εκτενή εμπειρία της στην Ουάσιγκτον, μπορεί να προσφέρει νέες προσεγγίσεις στην πολιτική ζωή της χώρας.

    [13] Σλοβενία: Η νέα προεδρεύουσα της ΕΕ

    31-12-2007

    Ντιμίτρι Ρούπελ

    Την Τρίτη, 1η Ιανουαρίου του 2008, η Σλοβενία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για την πρώτη πρώην κομμουνιστική χώρα της ανατολικής Ευρώπης και νέο μέλος της Ένωσης που αναλαμβάνει το αξίωμα.

    Ο υπουργός εξωτερικών της Σλοβενίας, Ντιμίτρι Ρούπελ, δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι η χώρα του θα προωθήσει την επικύρωση της νέας Ευρωπαϊκής Συνθήκης, καθώς και μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου και την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μελών. Επίσης δήλωσε ότι η Σλοβενία θα καταβάλλει προσπάθειες για επίτευξη ενιαίας στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα του μέλλοντος του Κοσυφοπεδίου.

    [14] 899 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν το 2007 στο Ιράκ

    31-12-2007

    Το 2007 σκοτώθηκαν περισσότεροι Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ απ' οποιαδήποτε άλλη χρονιά, παρόλο που κατά το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου μειώθηκαν δραστικά οι βιαιότητες στη χώρα. Ο αριθμός των Αμερικανών θυμάτων του πολέμου στο Ιράκ απογειώθηκε το Μάϊο με 126 νεκρούς και μετά υποχώρησε σταδιακά φθάνοντας τους 21α νεκρούς τον Δεκέμβριο.

    Παρόμοια μείωση παρουσίασε και ο αριθμός νεκρών Ιρακινών αμάχων, ενώ Αμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές δηλώνουν ότι από τον Ιούνιο οι επιθέσεις στο Ιράκ περιορίστηκαν κατά περίπου 60%. Συνολικά το 2008, σκοτώθηκαν στο Ιράκ 899 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Πενταγώνου 3,902 Αμερικανοί έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ από την έναρξη του πολέμου το 2003.

    [15] Προσωπική έγκριση Ολμέρτ θα χρειάζεται η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ

    31-12-2007

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, διέταξε τον κρατικό μηχανισμό να σταματήσει να εξουσιοδοτεί την κατασκευή οικισμών στην Δυτική Όχθη χωρίς την δική του προσωπική άδεια. Ανακοινωθέν του Ισραηλινού πρωθυπουργού αναφέρει ότι όλοι οι υπουργοί θα πρέπει να λαμβάνουν προσωπική έγκριση απ' τον ίδιο για νέες οικοδομές, σχεδιασμό οικισμών, κατασχέσεις γης και έκδοση αδειών κατοικίας.

    Ο κ. Ολμέρτ βρέθηκε απροετοίμαστος αυτό το μήνα να αντιμετωπίσει σειρά αποφάσεων χαμηλόβαθμων αξιωματούχων για την κατασκευή νέων κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, προειδοποίησε ότι η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ και η κατασκευή του διαχωριστικού τείχους στην Δυτική Όχθη υποσκάπτουν την δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους.

    Πάντως οι ανώτεροι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, η υπουργός εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι και ο πρώην πρωθυπουργός των Παλαιστινίων Αχμέντ Κουρέϊα, είχαν συνομιλίες τη Δευτέρα στην Ιερουσαλήμ.

    [16] Φιλική προς το περιβάλλον η 100η μπάλα της πλατείας Τάιμς

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    31-12-2007

    Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο θεατές συγκεντρώνονται στην πλατεία Times Square για να δούν από κοντά την πιο φημισμένη άστρο-μπάλα του κόσμου, να κατεβαίνει τα τελευταία δευτερόλεπτα του χρόνου στολισμένη με χιλιάδες λαμπιόνια.

    Φέτος πρωτοποριακά και ακολουθώντας την γενική προτροπή για εξικονόμηση ενέργειας, το άστρο 'ντύθηκε' με εννέα χιλιάδες πεντακόσια εβδομήντα έξη ειδικά λαμπάκια που λάμπουν διπλάσια από τα κανονικά, αλλά που χρησιμοποιούν μόνο τόσο ηλεκτρισμό όσο δέκα τοστιέρες. Τα φετινά λαμπάκια δεν είναι μόνο πιο οικονομικά αλλά ιδιαίτερα μικρότερα από τα μόλις 600 που στόλισαν την περσινή μπάλα.

    Αυτό που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι πως η νέα τεχνολογία επιτρέπει στις λάμπες αυτές να δημιουργούν περισσότερα από 16 εκατομμύρια χρώματα, δημιουργώντας έτσι ένα καλιδοσκόπειο που θα αντικατοπτρίζεται στα εξακόσια εβδομήντα δύο κρυστάλινα τρίγωνα της μπάλας.

    Ηδη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρόβα της μπάλας, ενώ συνεχίζονται και οι τελευταίες προετοιμασίες για την παραμονή της νέας χρονιάς.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 1 January 2008 - 2:18:28 UTC