Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-12-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σλοβενία: 'Συνεργεία για την Ευρώπη'
  • [02] Μειώθηκε η εγκληματικότητα στη Νέα Υόρκη
  • [03] Παιδική πορνογραφία στο διαδίκτυο
  • [04] Μπους: 'Πράξη δειλίας' η δολοφονία Μπούτο
  • [05] Εχούντ Ολμέρτ και Μαχμούντ Αμπάς θα συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες

  • [01] Σλοβενία: 'Συνεργεία για την Ευρώπη'

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    28-12-2007

    Ντιμίτρι Ρούπελ

    Η Σλοβενία θα είναι σε λίγες μέρες από 1ης Ιανουαρίου 2008, η πρώτη από τις 10 νεοενταχθείσες χώρες που αναλαμβάνει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς.

    Βασική αποστολή της είναι να παρακολουθήσει και να επισπεύσει την κύρωση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης της Λισσαβόνας από τα κράτη μέλη γι αυτό και σύνθημα της προεδρίας της θα είναι το 'Συνεργεία για την Ευρώπη' Καθώς όμως η χώρα είναι μικρή και δεν διαθέτει διπλωματικό δίκτυο σε όλες τις χώρες του κόσμου θα χρησιμοποιήσει 110 γαλλικές πρεσβείες για την διεκπεραίωση των δραστηριοτήτων της προεδρεύουσας της Ευρώπης.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει το λογότυπο που ετοίμασαν οι Σλοβένοι για την προεδρία τους. Ένα φύλλο δρυός που συμβολίζει τον σταθερό χαρακτήρα τους .Ένα κίτρινο αστέρι που συμβολίζει την φωτιά ,το μπλε χρώμα συμβολίζει το νερό και τα άσπρα κενά αντιπροσωπεύουν τον αέρα. Όσο για την βουνοκορυφή που διακρίνεται, όπως υποστηρίζουν θυμίζει την γη.

    Ένα 'αγκάθι' στην κατά τα άλλα αναμενόμενη ήρεμη προεδρεία της Σλοβενίας είναι και η αναμενόμενη, έστω και απομακρυσμένη χρονικά, ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και το πρόβλημα των μεγάλων αποκλίσεων που υπάρχουν στο ζήτημα αυτό μεταξύ των χωρών.

    Στην παρουσίαση του προγράμματός της προεδρίας, όπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της χώρας, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας κ. Ντιμίτρι Ρούπελ εκφράζει την άποψη ότι 'μεταφράζοντας μάλλον σωστά την ατμόσφαιρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αύτη είναι έτοιμη να αναγνωρίσει την πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώνεται στα Βαλκάνια'.

    Ένα άλλο θέμα που θα συζητηθεί σοβαρά κατά την διάρκεια της προεδρίας της Σλοβενίας είναι και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την δημιουργία μιας 'ευρωπαϊκής μπλε κάρτας' που θα χορηγείται όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μετανάστες που έχουν πανεπιστημιακά πτυχία η υψηλή επαγγελματική εκπαίδευση.

    Η πρόταση της Επιτροπής που αποσκοπεί στην έλξη πτυχιούχων μεταναστών από τρίτες χώρες για να υιοθετηθεί απαιτείται ομοφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών και έχουν ήδη εκφραστεί επιφυλάξεις από ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Αυστρία η οποία δηλώνει ότι δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει στις Βρυξέλλες την πολιτική της αγοράς εργασίας.

    [02] Μειώθηκε η εγκληματικότητα στη Νέα Υόρκη

    Αθηνά Κρικέλη

    Nέα Υόρκη

    28-12-2007

    Το 2007 ετοιμάζεται να αποχωρήσει και φυσικά οι στατιστικές και οι συγκρίσεις και για αυτό το χρόνο δίνουν και παίρνουν και η Νέα Υόρκη δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη . Σύμφωνα με δηλώσεις τόσο του δημάρχου της Πόλης κ. Μπλούμπεργκ, όσο και του Αστυνομικού διευθυντή Ρέθμοντ Κέλυ η εγκληματικότητα στην Νέα Υόρκη ελλατώνεται ακολουθώντας έτσι μια πορεία που διαρκεί για τα τελευταία 17 χρόνια. Το 2007 έγιναν 500 εγκλήματα και αποτελεί τον μικρότερο αριθμό από το 1963, από τότε δηλαδή που άρχισε η αστυνομία να κρατά στατιστικά στοιχεία.

    Ο Δήμαρχος της πόλης είπε χαρακτηριστικά πως η γνωστή ως 'Πόλη του εγκλήματος' όπου μόνο το 1990 είχαν σημειωθεί 2.245 εγκλήματα, τώρα μπορεί να αποκαλείται ως η 'ασφαλής πόλη'. Παρόλα αυτά ο αστυνομικός επιθεωρητής ανακοίνωσε πως θα αυξήσει την αστυνομική δύναμη στην Νέα Υόρκη με 900 νέους αστυνομικούς, έτσι ώστε να γίνει ακόμα ασφαλέστερη.

    Μέχρι και τις 11 Δεκεμβρίου είχαν καταγραφεί 457 δολοφονίες, 16% λιγότερες από το 2006. ' Η αστυνομική δύναμη της Νέας Υόρκης δεν αποτελεί μόνο παράδειγμα για την Αμερική αλλά για όλο τον κόσμο' κατέληξε ο Δήμαρχος της πόλης κ. Mπλούμπεργκ.

    [03] Παιδική πορνογραφία στο διαδίκτυο

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Aθήνα

    28-12-2007

    Η δραματική αύξηση του φαινομένου της παιδικής πορνογραφίας μέσω Ιντερνετ αναγκάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει κατάματα το πρόβλημα και να ενώσει τις δυνάμεις της για τη πάταξη αυτού του εγκλήματος, τονίζει ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανόλης Μαυρομάτης.

    Η παιδική πορνογραφία στη χώρα μας βρίσκεται σε έξαρση, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του 'Χαμόγελου του Παιδιού' Κώστας Γιαννόπουλος. Μη νομίζετε επισημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται μακριά απ' όσα συμβαίνουν στις άλλες χώρες που μας σοκάρουν. Από τις 128 υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας που απασχόλησαν τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τα τελευταία τρία χρόνια μόνο οι 33 εξιχνιάστηκαν.

    Βίντεο που σοκάρουν αλλά και φωτογραφίες που ξεπερνούν ακόμα και την πιο διεστραμμένη φαντασία με παιδιά να κακοποιούνται σεξουαλικά κυκλοφορούν στις ιστοσελίδες του διαδικτύου ικανοποιώντας νοσηρές φαντασιώσεις και αρρωστημένα μυαλά.

    Η παιδική πορνογραφία αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη επιχείρηση στο Διαδίκτυο με έσοδα που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια. Είναι λοιπόν κατανοητό γιατί χιλιάδες άνθρωποι ανά το κόσμο εκπροσωπούν τη σκοτεινή πλευρά του κυβερνοχώρου χωρίς τύψεις, χωρίς ανθρωπιά, χωρίς συναίσθημα.

    Αυτή την επιχείρηση όμως μπορούμε να την κλείσουμε, επιμένει ο Κώστας Γιαννόπουλος, αν συνεργαστούμε όλοι.

    Η παιδική πορνογραφία δεν είναι γόρδιος δεσμός είναι θηλιά που λύνεται αλλά για να λυθεί θέλει πρώτα να δοθεί γροθιά στο στομάχι της ίδιας της κοινωνίας.

    [04] Μπους: 'Πράξη δειλίας' η δολοφονία Μπούτο

    28-12-2007

    Η δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν και ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μπεναζίρ Μπούτο, προκάλεσε πολύνεκρες βιαιότητες σε διάφορες Πακιστανικές πόλεις. Τουλάχιστον 9 άτομα σκοτώθηκαν από αυτές τις βιαιότητες, ενώ ο Πακιστανικός στρατός τέθηκε σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας, καθώς οργισμένα πλήθη πυρπόλησαν οχήματα και επιτέθηκαν σε καταστήματα στο Καράτσι, τη Λαχόρη και άλλες πόλεις του Πακιστάν.

    Η Μπεναζίρ Μπούττο δολοφονήθηκε τη Πέμπτη καθώς αναχωρούσε από προεκλογική συγκέντρωση έξω απ' την Ισλαμαμπάντ, στα πλαίσια της εκστρατείας της ενόψει των εκλογών της 8ης Ιανουαρίου. Βομβιστής αυτοκτονίας πλησίασε το αυτοκίνητο της, την πυροβόλησε στο λαιμό και στη συνέχεια πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε πάνω του σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 άλλα άτομα.

    Η Μπεναζίρ Μπούτο μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο όπου λίγο αργότερα εξέπνευσε. Ήταν 54 ετών.

    Σε διάγγελμά του προς το έθνος, ο Πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, επέρριψε ευθύνες σε τρομοκράτες για την δολοφονία, κήρυξε τριήμερο πένθος και έκανε έκκληση για ηρεμία. Αλλά ο άλλος ηγέτης της αντιπολίτευσης, πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναβάζ Σαρίφ, δήλωσε ότι το κόμμα του θα μποϋκοτάρει τις εκλογές. Σε δηλώσεις του προς τη ΦτΑ ο κ. Σαρίφ επεσήμανε ότι είναι σημαντικότερο να σωθεί το Πακιστάν απ' το να πραγματοποιηθούν οι εκλογές και ζήτησε απ' τον κ. Μουσάραφ να παραιτηθεί αμέσως.

    Επίσης σε δηλώσεις της στη ΦτΑ, λίγες ώρες πριν την δολοφονία της και αμέσως μετά από συνάντηση της με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, η Μπεναζίρ Μπούτο είχε επισημάνει ότι συμφώνησε με τον κ. Καρζάι ότι θα πρέπει να συνεργαστούν για την εξάλειψη της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού απ' τη περιοχή.

    Ηγέτες απ' όλο τον κόσμο εξέφρασαν αγανάκτηση για την δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο.

    Ο Πρόεδρος Μπους καταδίκασε την επίθεση χαρακτηρίζοντας την 'πράξη δειλίας' από δολοφόνους εξτρεμιστές και ζήτησε από το Πρόεδρο της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ, να κρατήσει τη χώρα στο δρόμο της δημοκρατίας. Αργότερα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Μουσάραφ για να εκφράσει τα συλλυπητήρια του. Επίσης Αμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν απ' το Πακιστάν να προχωρήσει με τις εκλογές του Ιανουαρίου.

    Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμοχάν Σίνγκ, χαρακτήρισε το θάνατο της Μπεναζίρ Μπούττο πλήγμα στην δημοκρατική διαδικασία στο Πακιστάν και επεσήμανε ότι το συμβάν αποτελεί υπενθύμισε για τους κινδύνους που εγκυμονούν στην περιοχή από την τρομοκρατία, καθώς και την ανάγκη εξουδετέρωσης αυτών των κινδύνων.

    Ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, Μπαν Κι Μουν, εξέφρασε αποτροπιασμό για την δολοφονία και προήδρευσε έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφάλειας που συνεκλήθη για να καταδικάσει την δολοφονία. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη , Ζαλμάι Χαλιλζάντ, χαρακτήρισε την Μπεναζίρ Μπούτο σύμβολο μετριοπάθειας και νομιμότητας, ενώ ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, που είχε συναντηθεί με τη Μπεναζίρ Μπουτο στην Ισλαμαμπάντ λίγες ώρες πριν την δολοφονία της, την χαρακτήρισε 'γενναία γυναίκα' με ξεκάθαρο όραμα για τη δημοκρατία, την ευημερία και την ειρήνη στο Πακιστάν, το Αφγανιστάν και ολόκληρη την περιοχή.

    [05] Εχούντ Ολμέρτ και Μαχμούντ Αμπάς θα συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες

    28-12-2007

    O Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπας, συμφώνησαν να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες παρά την διαφωνία που έχει προκύψει για την Ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα.

    Αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στην Ιερουσαλήμ οι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Η συνάντηση του κ. Ολμέρτ με τον κ. Αμπάς ήταν και η πρώτη επίσημη επαφή μετά τη διάσκεψη για το Μεσανατολικό στην Ανάπολη της πολιτείας Μαίρυλαντ στις ΗΠΑ.

    Αξιωματούχοι λένε ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην προβούν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαταβάλουν την έκβαση των συνομιλιών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 29 December 2007 - 2:18:17 UTC