Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-12-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεγάλη καταιγίδα πλήττει τις ΗΠΑ
  • [02] Αλ Ζαγουαχίρι: Αποτυγχάνουν οι ΗΠΑ στο Ιράκ
  • [03] ΗΠΑ:550 εκ. δολάρια στους Παλαιστίνιους
  • [04] Ισραήλ:Το Ιράν διαθέτει πυρηνικό πρόγραμμα
  • [05] Τουρκική επιδρομή στο βόρειο Ιράκ
  • [06] Αφγανιστάν: Aξιολόγηση στρατηγικής συμμαχικών δυνάμεων
  • [07] Επίσκεψη Καραμανλή στη Ρωσία

  • [01] Μεγάλη καταιγίδα πλήττει τις ΗΠΑ

    17-12-2007

    Σκι διπλα στο ποτάμι Τσαρλς της Βοστόνης.

    Σημαντική χειμερινή καταιγίδα με χιονοπτώσεις και παγετούς μετακινήθηκε απ' τις μεσοδυτικές προς τις βορειοανατολικές Αμερικανικές πολιτείες και τον ανατολικό Καναδά προκαλώντας εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στους δρόμους και ακυρώσεις εκατοντάδων πτήσεων. Η περιοχή απ' το Σικάγο μέχρι τη Βοστόνη καλύφθηκε από 25 εκατοστά χιόνι, ενώ περίπου μισό μέτρο χιόνι αναμένεται στο Καναδά.

    Η εν λόγω καταιγίδα αποτελεί συνέχεια του παγετού της περασμένης εβδομάδας στις μεσοδυτικές Αμερικανικές πολιτείες που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 13 άτομα και άφησε χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Καναδοί μετεωρολόγοι χαρακτήρισαν τη καταιγίδα επικίνδυνη.

    [02] Αλ Ζαγουαχίρι: Αποτυγχάνουν οι ΗΠΑ στο Ιράκ

    17-12-2007

    Παρέλαση στη Βασόρα.

    Ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα, Αϊμάν Αλ Ζαγουαχίρι, δηλώνει ότι αποτυγχάνουν οι προσπάθειες των ΗΠΑ να εξουδετερώσουν τους εξτρεμιστές στο Ιράκ. Στην διευρυνόμενη δύναμη των Μουτζαχεντίν στο Ιράκ, όπως τους χαρακτήρισε, αναφέρεται ο Ζαγουαχίρι σε μακροσκελές βίντεο ερωταπαντήσεων που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, με υποτίτλους στα Αγγλικά, από την ομάδα δημοσίων σχέσεων της Αλ Κάιντα. Ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα αναφέρει στο νέο του μήνυμα ότι η απόφαση της Βρετανίας να παραδώσει στις Ιρακινές αρχές τον έλεγχο της Βασόρας, αποτελεί ένδειξη ότι οι Βρετανικές δυνάμεις 'τρέπονται σε φυγή'.

    Στο μεταξύ στο νότιο Ιράκ, οι Βρετανικές δυνάμεις παρέδωσαν στις Ιρακινές αρχές την ευθύνη επί θεμάτων ασφάλειας στη Βασόρα. Η Βασόρα είναι η τελευταία 4ων Ιρακινών επαρχιών που ήλεγχαν οι Βρετανοί και μεταβιβάστηκε στους Ιρακινούς. Επίσης είναι η 9η απ' τις 18 επαρχίες του Ιράκ που τίθεται υπό Ιρακινό έλεγχο.

    Η Βρετανία δηλώνει ότι θα διατηρήσει μικρή δύναμη στο νότιο Ιράκ για την εκπαίδευση Ιρακινών δυνάμεων και την προσφορά μάχιμης υποστήριξης αν χρειαστεί. Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ικανοποίηση για την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στη Βασόρα, αλλά σημείωσαν ότι Ιρακινοί περιφερειακοί και στρατιωτικοί ηγέτες έχουν ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά τους για την βελτίωση της ασφάλειας και την εδραίωση της αυτεξουσιότητας τους.

    [03] ΗΠΑ:550 εκ. δολάρια στους Παλαιστίνιους

    17-12-2007

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, με τον Πρωθυπουγό των Παλαιστινίων, Σαλάμ Φαγιάντ στο Παρίσι.

    Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα χορηγήσουν στους Παλαιστίνιους 550 εκατομμύρια δολάρια το 2008 για να τεθούν οι βάσεις για την δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ προέβη στην εν λόγω ανακοίνωση τη Κυριακή καθώς η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, αναχωρούσε για το Παρίσι όπου θα συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη δωρητών με στόχο την συγκέντρωση χρημάτων για τις Παλαιστινιακές αναπτυξιακές προσπάθειες. Η Παλαιστινιακή κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την συγκέντρωση ποσού 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2008 μέχρι το 2010.

    Στο μεταξύ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε τη Κυριακή ότι η κυβέρνηση του υποστηρίζει τις προσπάθειες για την ενδυνάμωση της Παλαιστινιακής οικονομικής υποδομής, έτσι ώστε να μην εξαρτάται απ' το Ισραήλ.

    [04] Ισραήλ:Το Ιράν διαθέτει πυρηνικό πρόγραμμα

    17-12-2007

    Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ

    Ισραηλινή αντιπροσωπεία διεξάγει ξαφνική επίσκεψη στις ΗΠΑ σε μία προσπάθεια να πείσει αμερικανούς αξιωματούχους ότι το Ιράν εξακολουθεί να αναπτύσσει πυρηνικά όπλα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι σε θέματα ασφάλειας λένε ότι η αντιπροσωπεία έφτασε στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα για να αντικρούσει πρόσφατη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σύμφωνα με την οποία το Ιράν σταμάτησε το μυστικό του πρόγραμμα πυρηνικών όπλων το 2003.

    Σε συνέντευξη στην Ιρανική τηλεόραση ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ εξέφρασε ικανοποίηση για τα συμπεράσματα των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι η έκθεση δείχνει πως η στάση της Ουάσιγκτον έναντι της Τεχεράνης βελτιώνεται.

    Όμως Ισραηλινοί εμπειρογνώμονες αναμένεται να υποστηρίξουν ότι το Ιράν άρχισε νέο πρόγραμμα το 2004 και ότι οι λεπτομέρειες δεν είναι ακόμα γνωστές στις μυστικές υπηρεσίες χωρών της δύσης. Ο Ισραηλινός υπουργός Ασφάλειας Αβί Ντίντερ προειδοποίησε το Σάββατο ότι η έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών περιέχει 'παρανοήσεις' που μπορεί να οδηγήσουν σε ένα άλλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

    [05] Τουρκική επιδρομή στο βόρειο Ιράκ

    17-12-2007

    Γιασάρ Μπουγιούκανιτ

    Ο επικεφαλής του Τουρκικού στρατού, στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επέτρεψαν στην Τουρκία να προχωρήσει σε αεροεπιδρομή μέσα στο βόρειο Ιράκ. Το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή φέρει τον στρατηγό Μπουγιούκανιτ να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ 'άνοιξαν' τον εναέριο χώρο του βορείου Ιράκ επιτρέποντας στον Τουρκικό στρατό να πραγματοποιήσει επιθέσεις την Κυριακή. Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη σχολιάσει το θέμα. Κούρδοι αντάρτες δήλωσαν ότι 5 μαχητές τους και δύο άμαχοι σκοτώθηκαν απ' τις αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις των Τούρκων.

    Παράλληλα αξιωματούχοι των Κούρδων του Ιράκ δήλωσαν ότι άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν απ' τις επιθέσεις και ότι Τουρκικά αεροσκάφη βομβάρδισαν χωριά στα βουνά Καντίλ του βορείου Ιράκ, περίπου 100 χιλιόμετρα νότια της Τουρκο-Ιρακινής μεθορίου. Αλλά ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ δήλωσε ότι δεν επλήγησαν στόχοι αμάχων, ενώ ο Τουρκικός στρατός δηλώνει πως μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν βάσεις Κούρδων ανταρτών.

    Το Ιρακινό υπουργείο Eξωτερικών κάλεσε τον πρέσβη της Τουρκίας στην Βαγδάτη και του επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας για τις αεροεπιδρομές. Από τη πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε τις επιθέσεις επιτυχείς και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα κατά του Κόμματος των Κούρδων Εργατών εντός και εκτός Τουρκίας.

    [06] Αφγανιστάν: Aξιολόγηση στρατηγικής συμμαχικών δυνάμεων

    17-12-2007

    Ο Αμερικανός στρατός αξιολογεί την συμμαχική στρατηγική στο Αφγανιστάν με στόχο να διασφαλιστεί ότι η πρόσφατη επιδείνωση της βίας δεν πρόκειται να απειλήσει την μακροπρόθεσμη πρόοδο στη περιοχή. Την προσπάθεια αυτή των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που πρωτοανέφεραν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, επιβεβαίωσε στη ΦτΑ Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος. Επικεφαλής της αξιολόγησης έχει τεθεί ο ναύαρχος Γουίλλιαμ Φάλλον, επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, που ελέγχει τις Αμερικανικές στρατιωτικές δραστηριότητες στη Μέση Ανατολή την ανατολική Ασία και το Αφγανιστάν.

    Ο αξιωματούχος που μίλησε στη ΦτΑ επεσήμανε ότι η Κεντρική διοίκηση επανεξετάζει συνεχώς την στρατηγική και την πρόοδο που επιτελείται στο Αφγανιστάν και αλλού. Η αξιολόγηση του ναυάρχου Φάλλον θα είναι μια απ' τις τρεις που θα χρησιμοποιηθούν για την ευρύτερη πολιτική θεώρηση του Αφγανιστάν στις αρχές του 2008.

    [07] Επίσκεψη Καραμανλή στη Ρωσία

    17-12-2007

    Κώστας Καραμανλής

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, αρχίζει σήμερα τριήμερη επίσκεψη στη Ρωσία που αποσκοπεί στην διεύρυνση της συνεργασίας σε θέματα ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Καραμανλής αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, για τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη. Η Ρωσία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία υπέγραψαν την συμφωνία το Μάρτιο, μετά από 15 χρόνια καθυστερήσεων. Ο μήκους 280 χιλιομέτρων αγωγός αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2010. Αναλυτές λένε ότι η λειτουργία του αγωγού θα μειώσει τις μετακινήσεις των τάνκερ πετρελαίου στο Βόσπορο και τα Δαρδανέλια.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 18 December 2007 - 2:19:16 UTC