Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-11-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανίχνευση της νόσου Αλτζχάιμερ
  • [02] Ιράκ: Σημαντική μείωση των επιθέσεων στη Βασόρα μετά την απόσυρση των Βρετανικών δυνάμεων
  • [03] Γκέιτς: Θα κλείσουν βάσεις
  • [04] Πακιστάν: Αναλαμβάνει καθήκοντα η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση
  • [05] ΗΠΑ: Ελλιπείς οι απαντήσεις του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα
  • [06] Τηλεμαχία των Δημοκρατικών στο Λας Βέγκας

  • [01] Ανίχνευση της νόσου Αλτζχάιμερ

    By Άννα Καραγιαννοπούλου

    Ουάσιγκτον

    16-11-2007

    Δείτε το ρεπορτάζ για τον τρόπο ανίχνευσης της νόσου Αλτζχάιμερ - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ για τον τρόπο ανίχνευσης της νόσου Αλτζχάιμερ

    18 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν απ' την νόσο Αλτζχάιμερ, την πιο κοινή μορφή γεροντικής άνοιας. Οι περισσότεροι απ' αυτούς τους ασθενείς βρίσκονται στις ανεπτυγμένες χώρες και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί φάρμακο που να θεραπεύει την βασανιστική αυτή ασθένεια.

    Τώρα όμως μια απλή εξέταση αίματος υπόσχεται έγκαιρη ταυτοποίηση ατόμων που θα προσληφθούν απ' την νόσο στο μέλλον. Συγκεκριμένα η εξέταση αίματος προσδιορίζει εγκεφαλικές τροποποιήσεις που θα μπορούσαν να προβλέψουν την ασθένεια μέχρι και μια εξαετία πριν την εμφάνιση της.

    Λέναρτ Μούκι

    Ο Μάρκους Μπρίτζκι και οι συνεργάτες του στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια μελετούν συγκεκριμένες πρωτεΐνες στα ερυθρά αιμοσφαίρια και συγκρίνουν τον τρόπο επικοινωνίας των κυττάρων του αίματος, παράλληλα με την εγκεφαλική αποσύνθεση στην εξελικτική φθίνουσα πορεία της νόσου Αλτζχάιμερ. Οι εφευρέτες αυτού του τεστ αίματος δηλώνουν ότι, στο 90% των περιπτώσεων, προβλέπει αν ένα άτομο θα προσβληθεί απ' την ασθένεια.

    Αλλά ο καθηγητής Λέναρτ Μούκι, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο δηλώνει ότι η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί πηγή νέων ιδεών για περαιτέρω έρευνα. 'Η έρευνα δείχνει ξεκάθαρα,' επισημαίνει ο κ. Μούκι 'ότι ο εγκέφαλος συνδέεται ενεργά με τον υπόλοιπο οργανισμό. Ότι συμβαίνει στο εγκέφαλο μας αντικατοπτρίζεται σε αλλαγές στις πρωτεΐνες του αίματος'.

    Ρόναλντ Πήτερσεν

    Παράλληλα, ο καθηγητής Ρόναλντ Πήτερσεν, της περίφημης κλινικής Μέιο, στο Ρότσεστερ της Μιννεσότα δηλώνει ότι τέτοιου είδους εξετάσεις αίματος δίνουν στους ασθενείς ελπίδες για το μέλλον. 'Μια τέτοια εξέταση αίματος', αναφέρει ο κ. Πήτερσεν 'συμβάλει στην ανάπτυξη θεραπειών τροποποίησης της φύσης της ασθένειας. Πολλά φάρμακα που μελετώνται τώρα έχουν αυτόν ακριβώς το στόχο'.

    Ο συνηθέστερος τρόπος διάγνωσης της νόσου Αλτζχάιμερ βασίζεται σε συνδυασμό κλινικών εξετάσεων, ενώ η ασθένεια μπορεί αντικειμενικά να επιβεβαιωθεί μόνο με νεκροψία μετά τον θάνατο του ασθενούς.

    Τώρα, όμως, αυτή η εξέταση αίματος που βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, υπόσχεται στους ασθενείς με Αλτζχάιμερ και στις οικογένειες τους ένα περιθώριο χρόνου για να προετοιμαστούν για τις δυσκολίες που επιφυλάσσει το μέλλον.

    [02] Ιράκ: Σημαντική μείωση των επιθέσεων στη Βασόρα μετά την απόσυρση των Βρετανικών δυνάμεων

    16-11-2007

    Ο διοικητής των Βρετανικών δυνάμεων στο νότιο Ιράκ, αντιστρατηγός Γκράχαμ Μπινς, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί 'εντυπωσιακή και κάθετη' πτώση του αριθμού επιθέσεων στην περιοχή, μετά την απόσυρση των Βρετανικών στρατευμάτων από την Βασόρα το Σεπτέμβριο.

    Ο αντιστράτηγος Μπινς δήλωσε ότι ο αριθμός των επιθέσεων κατά Βρετανικών και Ιρακινών δυνάμεων στη Βασόρα έχει μειωθεί στο 1/10 αυτών που ήταν πριν την απόσυρση.

    Στο μεταξύ στη Βαγδάτη, ο Αμερικανός αντιστράτηγος, Τζέιμς Σίμμονς, δήλωσε ότι οι επιθέσεις με βόμβες στο οδόστρωμα έχουν μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο χρόνων, κυρίως λόγω πληροφοριών που δίνουν Ιρακινοί πολίτες για κρυμμένα οπλοστάσια και λόγω της δέσμευσης του Ιράν να περιορίσει τη ροή όπλων και εκρηκτικών προς το Ιράκ.

    [03] Γκέιτς: Θα κλείσουν βάσεις

    16-11-2007

    Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι αν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει τα νέα κονδύλια για την χρηματοδότηση του πολέμου στο Ιράκ, θα αναγκάσει περικοπές εργασιακών θέσεων και απολύσεις προσωπικού στις στρατιωτικές βάσεις της χώρας. Αν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει νομοσχέδιο που να μπορεί να ψηφιστεί απ' τον πρόεδρο Μπούς σύντομα, επεσήμανε ο κ. Γκέιτς, ο Αμερικανικός στρατός θα αναγκαστεί να κλείσει όλες τις στρατιωτικές του βάσεις μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου με αποτέλεσμα να χάσουν τη δουλειά τους περίπου 100 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και περίπου άλλοι τόσοι συμβασιούχοι του δημοσίου.

    Τη Τετάρτη η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοσχέδιο που προβλέπει κονδύλια 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πόλεμο στο Ιράκ, αλλά προβλέπει επίσης έναρξη της απόσυρσης των Αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ μέσα σε 30 μέρες. Ο κ. Γκέιτς τόνισε τη Πέμπτη ότι όλοι οι στρατιωτικοί διοικητές συμφωνούν πως οποιαδήποτε απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ θα πρέπει να γίνει αργά και προσεκτικά, έτσι ώστε να μην αντιστραφεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί φέτος.

    [04] Πακιστάν: Αναλαμβάνει καθήκοντα η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση

    16-11-2007

    Η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση του Πακιστάν υπό τον επικεφαλής της Γερουσίας, Μοχαμεντμιάν Σοόμρο, αναλαμβάνει σήμερα καθήκοντα μετά την διάλυση του κοινοβουλίου τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, τοπική ώρα. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σαουκάτ Αζίζ, προήδρευσε του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου τη Πέμπτη λέγοντας ότι καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει επιδείξει τόση ανεκτικότητα στις επικρίσεις, όσο η δική του. Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, του οποίου η θητεία ολοκληρώθηκε και αυτή τη Πέμπτη, διόρισε τον κ. Σοόμρο προσωρινό πρωθυπουργό για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

    Στο μεταξύ, εδώ στην Ουάσιγκτον ο Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι οι αποφάσεις που θα λάβει ο στρατηγός Μουσάραφ μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσουν τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ. Ο κ. Γκέιτς δήλωσε επίσης ότι εξέταση της Αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Πακιστάν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βοήθεια αυτή δεν χρειάζεται να διακοπεί αμέσως λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

    [05] ΗΠΑ: Ελλιπείς οι απαντήσεις του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα

    16-11-2007

    Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας

    Αμερικανοί αξιωματούχοι επέκριναν το Ιράν για παροχή μερικών μόνο εξηγήσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα και δήλωσαν ότι η Ουάσιγκτον σκοπεύει να πιέσει το Συμβούλιο Ασφάλειας για τρίτο ψήφισμα κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι ενώ στο παρελθόν το Ιράν παρείχε πρόθυμα πληροφορίες στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για το πυρηνικό του πρόγραμμα, οι σημερινές του ενέργειες και προθέσεις δεν χαρακτηρίζονται από διαφάνεια. Και αυτό, όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος Στέητ Ντηνπάρτμεντ 'δεν είναι αρκετό'.

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας σε έκθεσή της αναφέρει ότι το Ιράν σημείωσε σημαντική πρόοδο αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά εξακολουθεί να αδιαφορεί για το αίτημα του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

    Ο κ. Μακόρμακ δήλωσε ότι η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας δείχνει ότι το Ιράν υπό πίεση είναι διατεθειμένο να προβεί μόνο σε περιορισμένες μικρές αποκαλύψεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Ο ανώτερος διαπραγματευτής για τα πυρηνικά του Ιράν, Σαέντ Τζαλίλι, επεσήμανε ότι θα ήταν λάθος του Συμβουλίου Ασφάλειας να επιβάλλει και νέο γύρο κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

    [06] Τηλεμαχία των Δημοκρατικών στο Λας Βέγκας

    16-11-2007

    Άλλη μια τηλεοπτική αναμέτρηση των προεδρικών υποψηφίων για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος πραγματοποιήθηκε τη Πέμπτη το βράδυ στο Λας Βέγκας. Στα πλαίσια της τηλεμαχίας η γερουσιαστής Χίλλαρυ Κλίντον υποστήριξε την αναγκαιότητα σκληρής διπλωματίας για την επίλυση της αντιπαράθεσης με το Ιράν. Παρόμοια ήταν και η θέση του γερουσιαστή και προεδρικού υποψηφίου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τάχθηκε υπέρ συναντήσεων όχι μόνο με τους συμμάχους των ΗΠΑ, αλλά και τους εχθρούς τους.

    Άλλα θέματα που τέθηκαν κατά την διάρκεια της τηλεμαχίας, ήταν η υγειονομική περίθαλψη και η μετανάστευση, η σχέση των ΗΠΑ με το Πακιστάν και το κατά πόσο η εθνική ασφάλεια είναι σημαντικότερη απ' τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Από τους υπόλοιπους υποψηφίους ο κυβερνήτης του Νέου Μεξικού, Μπιλ Ρίτσαρντσον, τόνισε την ανάγκη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης των βετεράνων στρατιωτών, ενώ ο πρώην γερουσιαστής απ' τη Βόρεια Καρολίνα, Τζον Έντουαρντς, έθιξε το θέμα του λεγόμενου 'Πατριωτικού Νόμου' και της παράνομης παρακολούθησης αμερικανών πολιτών από μέρους των αρχών.

    Παράλληλα ο γερουσιαστής Κρίστοφερ Ντόντ απ' το Κοννέκτικατ και ο γερουσιαστής, Τζόσεφ Μπάινταν, απ' το Ντέλαγουερ αναφέρθηκαν στο θέμα της οικονομίας και του μέλλοντος της χώρας. Ο κ. Ντόντ επεσήμανε ότι οι Δημοκρατικοί καλούνται να ενώσουν το κόμμα τους, να προσελκύσουν ανεξάρτητους ψηφοφόρους και να εδραιώσουν τον έλεγχο τους στα δύο σώματα του Αμερικανικού Κογκρέσο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 17 November 2007 - 2:19:08 UTC