Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-11-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στον Μουσάραφ
  • [02] Το 'κρυφό κόστος' των πολέμων σε Ιράκ και Αφγανιστάν
  • [03] Ράις: Μόνο με θυσίες Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα ζήσουν ειρηνικά
  • [04] Ισχυρή έκρηξη στη βουλή της Μανίλας
  • [05] AIDS και ηπατίτιδα από μεταμοσχεύσεις οργάνων
  • [06] Μπους: Με προβλήματα αλλά ανθεκτική η αμερικανική οικονομία
  • [07] To Ιράν παραδίδει σχέδια για πυρηνικές κεφαλές
  • [08] Πτώση της τιμής πετρελαίου
  • [09] Αμερικανο-Ιρακινές επιχειρήσεις κατά της Αλ Κάιντα νότια της Βαγδάτης

  • [01] Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στον Μουσάραφ

    14-11-2007

    Πακιστανική αστυνομία κοντά στο σπιτι της Μπεναζίρ Μπούτο.

    Ο πρόεδρος Μπούς εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, θα άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, παραμένοντας ταυτόχρονα πιστός σύμμαχος στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη τη Τρίτη ο κ. Μπούς εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο στρατηγός Μουσάραφ κατανοεί τι διακυβεύεται και την σπουδαιότητα της δημοκρατίας.

    Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τομ Κέησυ, δήλωσε ότι ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζων Νεγκρoπόντε, πρόκειται να μεταβεί στο Πακιστάν στα τέλη αυτής της εβδομάδας για να προτρέψει το Πρόεδρο της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ, να δώσει τέλος στο καθεστώς έκτατης ανάγκης που έχει επιβάλει και να διενεργήσει δίκαιες και ελεύθερες εκλογές.

    Ο κ. Νεγκροπόντε θα συναντηθεί επίσης με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους αλλά δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση του με την ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπεναζίρ Μπούτο, η οποία βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό.

    Μπεναζίρ Μπούτο

    Σε άλλες εξελίξεις, ο πρόεδρος του Πακιστάν, Μερβέζ Μουσάραφ, απέκλεισε την πιθανότητα κυβέρνησης συνασπισμού με την πρώην πρωθυπουργό και ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μπεναζίρ Μπούτο. Σε συνέντευξη του, τη Τρίτη το βράδυ, προς το Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο κ. Μουσάραφ τόνισε ότι αν η κ. Μπούτο δεν θέλει να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού, όπως ζητούν οι ΗΠΑ, τότε 'δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα', όπως είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι η κ. Μπούτο έχει υιοθετήσει μια 'τελείως επιθετική στάση', όπως είπε και γι' αυτό έχει αποτύχει πλήρως η προσπάθεια συμφιλίωσης. Όταν ρωτήθηκε για το αν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πυρηνικών όπλων του Πακιστάν, ο κ. Μουσάραφ δήλωσε ότι τα όπλα αυτά είναι ασφαλή στα χέρια του στρατού.

    Στο μεταξύ τη Τρίτη, η Μπεναζίρ Μπούτο, που βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό στη Λαχώρη, απαίτησε την παραίτηση του Περβέζ Μουσάραφ, απ' το προεδρικό αξίωμα και την ηγεσία του στρατεύματος. Η κ. Μπούτο έχει επιδιώξει συμμαχία με τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Ναβάζ Σαρίφ.

    Εκατοντάδες υποστηρικτές της κ. Μπούτο συγκεντρώθηκαν έξω από την κατοικία της για να σχηματίσουν αυτοκινητοπομπή με στόχο μαζικό συλλαλητήριο απ' τη Λαχώρη προς την Ισλαμαμπάντ, αλλά παρενέβη η αστυνομία με αποτέλεσμα να συλληφθούν πολλοί απ' αυτούς.

    [02] Το 'κρυφό κόστος' των πολέμων σε Ιράκ και Αφγανιστάν

    14-11-2007

    Τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος στο Αμερικανικό Κογκρέσο υπολογίζουν ότι το κόστος των πόλεμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν έχει φτάσει τα 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή έχει αποδειχτεί σχεδόν διπλάσιο από το ποσό που έχει ζητήσει μέχρι στιγμής ο Λευκός Οίκος. Έκθεση των δημοκρατικών στην κοινή επιτροπή του Κογκρέσου για Οικονομικά Θέματα αναφέρει το 'κρυφό κόστος' των δυο πολέμων.

    Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέϊνα Περίνο, δήλωσε ότι η έκθεση υποκινείται από πολιτικά συμφέροντα και αποτελεί προσπάθεια συγκάλυψης των θετικών εξελίξεων που σημειώνονται στο Ιράκ.

    Το 'κρυφό κόστος' των πολέμων περιλαμβάνει τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου, την νοσηλεία τραυματισμένων βετεράνων και την καταβολή επιτοκίων σε δάνεια για τη χρηματοδότηση των πόλεμων. Η έκθεση υπολογίζει ότι οι ένοπλες αυτές αντιπαραθέσεις στοιχίζουν στην μέση τετραμελή αμερικανική οικογένεια πάνω από 20 χιλιάδες δολάρια το χρόνο.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μπους ζήτησε και πάλι απ' το Κογκρέσο να εγκρίνει, πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, επιπρόσθετα κονδύλια 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Ιράκ. Οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου ετοιμάζουν νομοσχέδιο που θα προβλέπει την χορήγηση αυτών των κονδυλίων, με αντάλλαγμα την έναρξη της αποχώρησης των Αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ μέσα σε 30 μέρες, με απώτερο στόχο την απόσυρση των περισσότερων μάχιμων Αμερικανών στρατιωτών μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου του 2008.

    [03] Ράις: Μόνο με θυσίες Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα ζήσουν ειρηνικά

    14-11-2007

    Κοντολίζα Ράις

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα πρέπει να προβούν σε επίπονες θυσίες, αν θέλουν να ζήσουν ειρηνικά. Σε ομιλία της ενώπιον ηγετικών στελεχών της Εβραϊκής κοινότητας στις ΗΠΑ, η κ. Ράις επεσήμανε ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να προβούν σε υποχωρήσεις και να 'αγκαλιάσουν' την λύση για την δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών. Επίσης προειδοποίησε ότι οι Παλαιστίνιοι θα στραφούν στον εξτρεμισμό, αν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι δεν διαπραγματευτούν μια ειρηνευτική συμφωνία. Η δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών είναι απαραίτητη τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, επεσήμανε η κ. Ράις, γιατί, όπως είπε, απ' αυτό εξαρτάται το μέλλον της Μέση Ανατολής.

    Επίσης η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, πραγματικό εταίρο στις διαπραγματεύσεις και τόνισε ότι ένα Παλαιστινιακό κράτος θα αποτελέσει αντίβαρο στον περιφερειακό εξτρεμισμό.

    [04] Ισχυρή έκρηξη στη βουλή της Μανίλας

    14-11-2007

    Η κατεστραμμένη είσοδος της βουλής.

    Ισχυρότατη έκρηξη βόμβας κατέστρεψε τμήμα του κτηρίου του Κοινοβουλίου των Φιλιππίνων στη Μανίλα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 3 άτομα, συμπεριλαμβανομένου και ενός βουλευτή. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ, τοπική ώρα, καθώς ολοκληρώνονταν οι εργασίες της Βουλής.

    Ο αστυνομικός διοικητής της Μανίλα δήλωσε ότι απ' ότι φαίνεται στόχος της επίθεσης ήταν ο πρώην αντάρτης και νυν βουλευτής Γουαχάμπ Ακμπάρ, που υπέκυψε στα τραύματα του στο νοσοκομείο. Ο Ακμπάρ καταγόταν από το νησί Μπασίλαν, των νοτίων Φιλιππίνων και βοηθούσε τη κυβέρνηση στην μάχη της κατά των εξτρεμιστών Αμπού Σαγιάφ. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης για την επίθεση. Η αστυνομία δήλωσε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός, που πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό, είχε τοποθετηθεί σε μηχανάκι κοντά σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα των βουλευτών.

    [05] AIDS και ηπατίτιδα από μεταμοσχεύσεις οργάνων

    14-11-2007

    4 Αμερικανοί ασθενείς προσβλήθηκαν από AIDS και ηπατίτιδα C μετά από μεταμοσχεύσεις οργάνων. Πρόκειται για τις πρώτες τέτοιες περιπτώσεις εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Ιατρικές αρχές δηλώνουν ότι οι μεταμοσχεύσεις είχαν γίνει τον Ιανουάριο σε τρία νοσοκομεία του Σικάγο, αλλά η διάγνωση έγινε μόλις πριν δύο εβδομάδες. Οι γιατροί δηλώνουν ότι ο δότης ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, αλλά οι εξετάσεις για AIDS και ηπατίτιδα C που του έγιναν είχαν βγει αρνητικές.

    Πιστεύεται ότι ο ιός του AIDS και της ηπατίτιδας δεν εμφανίστηκαν στις εξετάσεις γιατί ο δότης είχε προσβληθεί απ' τις ασθένειες μόλις 22 μέρες πριν τον θάνατο του.

    [06] Μπους: Με προβλήματα αλλά ανθεκτική η αμερικανική οικονομία

    14-11-2007

    Ο πρόεδρος Μπους παραδέχτηκε ότι η Αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα, αλλά επεσήμανε ότι απ' ότι φαίνεται παραμένει ανθεκτική. Τα προβλήματα της οικονομίας επικεντρώνονται κυρίως στην δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων, σημείωσε ο κ. Μπούς, τις αυξανόμενες τιμές πετρελαίου και την ανασφάλεια των χρηματαγορών.

    Την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε τα κονδύλια χρηματοδότησης του Πενταγώνου για το τρέχων οικονομικό έτος, αλλά άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο προϋπολογισμού των υπουργείων υγείας και παιδείας με το αιτιολογικό ότι περιείχαν αδικαιολόγητα έξοδα.

    [07] To Ιράν παραδίδει σχέδια για πυρηνικές κεφαλές

    14-11-2007

    Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

    Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το Ιράν ικανοποίησε κύριο αίτημα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας παραδίδοντας σχέδια που δείχνουν τρόπους σχηματισμού ουρανίου για την τοποθέτηση του σε πυρηνικές κεφαλές. Η Διεθνής Υπηρεσία ζητά αντίγραφα αυτών των σχεδίων από το 2005, όταν οι επιθεωρητές της τα βρήκαν κατά τύχη ενώ εξέταζαν άλλα έγγραφα. Ορισμένοι διπλωμάτες δηλώνουν ότι η Τεχεράνη παρέδωσε τα έγγραφα σε μια προσπάθεια να δείξει ότι συμμορφώνεται με τα αιτήματα της Διεθνούς Υπηρεσίας ενόψει σχετικής έκθεσης μέσα στις ερχόμενες μέρες.

    Στο μεταξύ τα Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο Κινέζος υπουργός εξωτερικών, Γιάνγκ Ζιετσί, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Τεχεράνη, εξέφρασε ικανοποίηση για τις συνομιλίες του Ιράν με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. Τα μέσα ενημέρωσης φέρουν τον κ. Γιάνγκ να δηλώνει ότι η Τεχεράνη έχει δικαίωμα ανάπτυξης πυρηνικής τεχνολογίας για ειρηνικούς σκοπούς και ότι το Πεκίνο διαφωνεί με τις μονομερείς κυρώσεις σε βάρος του Ιράν που επέβαλαν οι ΗΠΑ. Ο κ. Γιάνγκ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και τον υπουργό εξωτερικών, Μανουσέρ Μοτάκι.

    [08] Πτώση της τιμής πετρελαίου

    14-11-2007

    Οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν πάνω από 3 δολάρια το βαρέλι τη Τρίτη μετά από ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας ότι οι υψηλές τιμές έχουν μειώσει τη ζήτηση των προϊόντων ενέργειας. Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού πετρελαίου έκλεισε τη Τρίτη στα 91,20 δολάρια το βαρέλι.

    [09] Αμερικανο-Ιρακινές επιχειρήσεις κατά της Αλ Κάιντα νότια της Βαγδάτης

    14-11-2007

    15 ύποπτους εξτρεμιστές της αλ Κάιντα σκότωσαν οι Αμερικανικές και Ιρακινές δυνάμεις, σύμφωνα με ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια ολοήμερης μάχης νότια της Βαγδάτης.

    Η μάχη έγινε κοντά στην πόλη Αντουανίγια, όπου 45 ένοπλοι της Αλ Κάιντα με φορτηγά και πεζοί επιτέθηκαν σε σταθμούς ελέγχου που είχαν στήσει ντόπιοι οι οποίοι συνεργάζονταν με τις αμερικανικές δυνάμεις. Οι ντόπιοι φρουροί αντέκρουσαν την επίθεση με την βοήθεια Αμερικανικών και Ιρακινών δυνάμεων.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν στρατολογήσει χιλιάδες Ιρακινούς πολίτες για να στελεχώσουν κέντρα ελέγχου και να περιφρουρήσουν καίρια σημεία της Βαγδάτης. Αμερικανοί διοικητές λένε ότι χάρη στους τοπικούς αυτούς φρουρούς έχουν μειωθεί τα επεισόδια βίας τους τελευταίους μήνες. Επίσης οι Ιρακινές Ειδικές Δυνάμεις συνέλαβαν δύο ηγετικά στελέχη εξτρεμιστικών οργανώσεων νοτιοδυτικά της Βαγδάτης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 15 November 2007 - 2:19:10 UTC